2022-03-04 128 瀏覽
今日黎到呢間試業中嘅叁不館店面裝潢好用心設計 周圍都係打卡位枱櫈似足大牌檔 亦有懷舊戲院售票處就連menu同枱面上嘅墊枱紙都好有特色喺等嘢食期間 我地已經打咗唔少卡疫情冇晚市嘅關係 餐廳開業仲係遙遙無期最近佢地推出咗個$488邊爐二人套餐 仲免加一醬料費套餐超級豐富 飽到攬住個肚走 個人認為係物超所值二人套餐可以喺十二款湯底之中任揀一款超鍾意老火湯嘅我 毫不猶豫地揀咗咯咯花膠湯店員推薦湯一滾 就先飲返碗原汁原味嘅靚湯 湯底非常濃郁 飲得出真材實料 仲有金華火腿嘅鹹香之後再落已經熟咗嘅花膠同雞件 雞件非常嫩滑頂級安格斯牛頸脊牛頸脊位於牛頸同肩胛之間 屬運動量較多嘅部位牛肉味濃 而且油脂分佈好靚 肉質鮮嫩爽滑 桂花蚌套餐仲可以任揀兩款自選火鍋配料其中一款我地揀咗比較少見嘅桂花蚌輕輕淥一淥 味道鮮甜爽口彈牙 值得推薦即包餃餃 雙籽鮮蝦雲吞 韭菜餃 招牌午餐肉餃各兩隻完美演繹咩叫皮薄餃靚 隻隻都脹卜卜手打丸丸豬肉丸 鯪魚丸 牛丸 墨魚丸 蝦丸各兩粒呢度啲丸細細粒 一啖一粒爽口彈牙五款丸丸各有各滋味 款款都好正 分不出高下邪惡炸響鈴配自家炸魚皮呢籃炸物即叫即炸 脆到不得了 好有誠意響鈴浸湯三秒
今日黎到呢間試業中嘅叁不館

蔬菜籃樣樣有啲 色彩繽紛 新鮮又乾淨
最近比較少機會食菜 有靚菜食真係勁感動
2022-02-28
2022-03-03 23 瀏覽
✨💕天后樓上寶藏大排檔打邊爐🌸🍓-🫕叁不館 (天后) 🍲-· 愛滾二人套餐 - - - $488身為愛滾人士見到宜間新開咁復古嘅打邊爐梗係即刻去TryTry佢入邊真係包超多嘢🤤-湯底我哋揀咗卜卜蜆!入邊有咁多隻但係一粒沙都冇😍店員仲建議我哋飲咗湯先🤤🤤我即刻飲咗兩大碗🤣🤣爽!鮮甜😍-頂級安格斯牛頸脊肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁🐮-即包餃子、手打丸啲丸超級有咬口!好耐冇食嗰啲咁彈牙嘅手打丸🤤🤤-兩款火鍋配料揀咗羊肉同埋鵝腸比較驚喜嘅係鵝腸竟然係新鮮嘅!🤤🤤🤤食落爽口好多仲有豐富油脂🥰😍羊肉一啲都唔臊👍🏻-響鈴同埋魚皮都係即炸!超級大件🤤即炸魚皮食落真係唔同好多😂😂香脆!-仲有好大兜蔬菜拼盤🌱🥦🥗索曬湯底啲鮮味😍😍😍-我哋加咗每人$20任飲無酒精飲品🥰仲有一榨榨個啲涼茶飲 正呀Total:$528(免加一免茶介)推介指數:9/10———————————————🔺 叁不館 (天后) 🔺 天后電氣道68號金輪天地7樓-----------------------
✨💕天后樓上寶藏大排檔打邊爐🌸🍓
🫕叁不館 (天后) 🍲

· 愛滾二人套餐 - - - $488

佢入邊真係包超多嘢🤤

頂級安格斯牛頸脊
肉質鮮嫩爽滑,肉味濃郁🐮

即包餃子、手打丸
啲丸超級有咬口!好耐冇食嗰啲咁彈牙嘅手打丸🤤🤤

兩款火鍋配料揀咗羊肉同埋鵝腸
羊肉一啲都唔臊👍🏻

仲有好大兜蔬菜拼盤🌱🥦🥗
索曬湯底啲鮮味😍😍😍

我哋加咗每人$20任飲無酒精飲品🥰
仲有一榨榨個啲涼茶飲 正呀

Total:$528(免加一免茶介)
推介指數:9/10
———————————————
🔺 叁不館 (天后)
🔺 天后電氣道68號金輪天地7樓
-----------------------
Fish maw soup 🥣🍗 咯咯花膠湯 $298 呢個花膠雞湯係純天然同埋超級足料🐓,完全感受到廚師用咗大量嘅花膠同埋雞去烹調👨🏻‍🍳,未打邊爐係所有嘢食都未放落去之前飲返兩碗湯,真係好清甜同有港滿骨膠原啊👍🏻Angus beef cuts 頂級安格斯牛頸脊🥩 $268Dumplings 即包餃子🥟 $80Coral freshwater mussel 🐚 珊瑚蚌 $128Bamboo fungus 竹笙 $98Meat and fish balls 🍖 手打五寶丸 $98頂級嘅安格斯牛頸脊雖然未去到和牛嘅入口即溶,但係食落去一啲都唔煙銀同埋有濃郁嘅牛味🐮,餃子我哋就叫咗鮮蝦雲吞🦐、韭菜餃🥦同埋招牌午餐肉餃各兩件,至於招牌手打五寶丸係勁出名㗎,有勁彈牙嘅豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸🐙同埋蝦丸各兩粒,而我個人就最欣賞珊瑚蚌,口感非常爽口又鮮甜新鮮,煮幾秒之後食真係幾唔錯㗎Fried stuffed bean curd and fish skin 新鮮炸響鈴配自家炸魚皮 🐟 $68炸魚皮同埋響鈴卷真係超級有誠意,兩款炸物都係廚師即叫即炸嘅,一上到黎嘅時候仲勁熱辣辣🔥,魚皮上面有少少
Fish maw soup 🥣🍗 咯咯花膠湯 $298

Dumplings 即包餃子🥟 $80
Bamboo fungus 竹笙 $98

新鮮炸響鈴配自家炸魚皮 🐟 $68
炸魚皮同埋響鈴卷真係超級有誠意,兩款炸物都係廚師即叫即炸嘅,一上到黎嘅時候仲勁熱辣辣🔥,魚皮上面有少少鹹蛋黃碎🍳,好有心思,而且口感勁鬆脆,自家炸響鈴卷都係放落邊爐度一兩秒已經食得

Vegetable platter 新鮮蔬菜拼盤 🌽🥬 $88
新鮮嘅蔬菜拼盤入面有多款蔬菜啊,啱晒唔同人口味🤤,好似有新鮮蕃茄🍅、超甜粟米、娃娃菜、油麥菜、筍、蓮藕等等,食完肉類同埋丸類再食,啲花膠湯同埋肉類嘅精華完全滲晒入去菜到,係幾正㗎
2022-03-03 16 瀏覽
香港人最鐘意打邊爐~我都好鐘意烚吓烚吓🍲一出𨋢已經好有舊香港嘅感覺!裝飾好特別好有特色!門口有「麗花皇宮夜總會」🎤🎼台柱仲要係Anson Lo啊~門口有feature wall寫滿好似九龍皇帝嘅字咁,入到去有啲似舊時大排檔,絕對要瘋狂打卡我係好鐘意睇懷舊特色嘢嘅,特別係如果有餐廳係咁靚咁有打卡位,我都會好想去一邊欣賞一邊食嘢,所以好欣賞呢間每個細節位都做得咁好👍🏻🍲火鍋湯底要咗花膠雞湯,超濃郁,好好飲!建議大家飲幾碗湯先,滋潤吓先再打邊爐🥢二人餐包咗:頂級安格斯牛頸脊、即包餃子、手打丸、邪惡響鈴、自家炸魚皮、2個配料 - 要咗桂花蚌、日本黑豚五花腩,粉麵一個炸魚皮、餃子、丸、牛頸脊、桂花蚌都好高質👍🏻🧃飲品我哋要咗竹蔗茅根海底椰、檸檬薏米水,2款都清甜好好飲,值回票價👍🏻呢間火鍋店好有特色!食物質素又好好,隔離枱都大讚佢啲嘢食!絕對會再嚟👍🏻💰$488/晏晝二人套餐人頭加$20可任飲非酒精飲品🚩叁不館 (天后) @city.of.darkness 📍天后電氣道68號金輪天地7樓
香港人最鐘意打邊爐~我都好鐘意烚吓烚吓🍲

🍲火鍋湯底

炸魚皮、餃子、丸、牛頸脊、桂花蚌都好高質👍🏻

🧃飲品

💰$488/晏晝二人套餐
人頭加$20可任飲非酒精飲品
🚩叁不館 (天后) @city.of.darkness
2022-02-26
10 分鐘 (堂食)
2022-03-02 14 瀏覽
🇭🇰位於天后的「叁不館」,裝修以舊香港為主題,進店就穿越80/90年代,有九龍黃帝的塗鴉牆、夜總會、大排檔…各種老物件、和經典影視作品!💛在這用餐别有一番风味,最主要的是,食物新鮮美味,價格也是非常良心,免茶芥加一!🥢晏晝打邊爐二人套餐($488)有12款湯底任你揀🐔咯咯花膠雞湯滿滿的一鍋膠原蛋白,花膠湯鮮香而不膩,雞髀肉質肥美新鮮,大大片花膠入口香滑鮮嫩又略帶嚼頭,滋潤又養顏呢!🥩頂級安格斯牛頸脊(例)油花分布平均,薄薄一片只需稍微煮到變色,口感軟嫩肉味香濃!🐷🐟火鍋配料任選兩款珊瑚蚌鮮味十足,爽脆彈牙有嚼勁。黑豚五花腩肥瘦相間,肉質緊致多汁,口感柔軟帶彈性!🥟即包餃雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃、招牌午餐肉餃手工餃粒粒飽滿,皮薄多汁,最喜歡係鮮蝦雲吞,蝦肉爽彈鮮甜美味!🍡手打五寶丸墨魚丸、蝦丸、牛丸、鯪魚、豬肉一口一粒的手工丸,粒粒真材實料,爽脆可口,鮮而不腥!🍢邪惡炸響鈴+手工炸魚皮即叫即炸鬆軟香脆的味道,超級吸湯滋味滿分呢!🥬新鮮蔬菜籃大份又新鮮的蔬菜藍,融入濃郁鮮香的鍋底,感受清甜味與濃香味,脆嫩又多汁,不需要任何蘸料,清新又解膩!✨刀削麵麵條裹挾著濃郁的湯汁,入口爽滑彈牙!吃一口肉肉
🇭🇰

💛

🥢
晏晝打邊爐二人套餐($488)

有12款湯底任你揀
🐔
咯咯花膠雞湯

🥩
頂級安格斯牛頸脊(例)
油花分布平均,薄薄一片只需稍微煮到變色,口感軟嫩肉味香濃!

🐷🐟
火鍋配料任選兩款
珊瑚蚌鮮味十足,爽脆彈牙有嚼勁。
黑豚五花腩肥瘦相間,肉質緊致多汁,口感柔軟帶彈性!

🥟
即包餃
雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃、招牌午餐肉餃

🍡
手打五寶丸
墨魚丸、蝦丸、牛丸、鯪魚、豬肉
一口一粒的手工丸,粒粒真材實料,爽脆可口,鮮而不腥!

🍢
邪惡炸響鈴+手工炸魚皮
即叫即炸鬆軟香脆的味道,超級吸湯滋味滿分呢!

🥬
新鮮蔬菜籃

刀削麵
麵條裹挾著濃郁的湯汁,入口爽滑彈牙!吃一口肉肉,嗦一口麵條,滿足感爆棚呀!

另可加:
20蚊/位 任飲非酒精
⭐️
12:00-18:00午市堂食正價78折
12:00-21:00全日外賣自取7折
2022-03-02 13 瀏覽
叁不館早排天氣咁凍,收工去咗打邊爐去咗天后新開嘅叁不館 @city.of.darkness叫咗晏晝打邊爐二人套餐 💸$488套餐包括-十二款湯底任你揀-例牌頂級安格斯牛頸脊-火鍋配料揀二款-即包餃餃:雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃(各兩粒)-手打丸丸:爽彈鮮墨魚丸、爽彈鮮蝦丸、牛肉芝士丸、豬肉丸、鯪魚丸(各兩粒)-邪惡炸響鈴及配自製炸魚皮-新鮮蔬菜大大兜-飽肚粉麵有一個我叫咗今晚卜卜蜆湯,湯底好鮮甜,有好多卜卜蜆係入邊牛頸脊油花好靚,識落有肉味,厚薄都掌握得好好火鍋配料揀咗醉雞件同埋珊瑚蚌,醉雞件竟然係用咗新鮮雞,雞肉真係好滑,珊瑚糖都好新鮮好爽口。餃子來講我最鍾意係韭菜餃,好飽滿,午餐肉餃都好有特色。手打丸我最鍾意牛丸同蝦丸,全部丸都係日日新鮮手打勁爽口彈牙,最後仲外賣多咗1份牛丸返屋企食🤣響鈴同炸魚皮都係新鮮即炸,上枱仲係辣嘴,炸魚皮脆得嚟有微微嘅胡椒香味,又脆又好食。整體來講,呢間係我食過最好食嘅港式打邊爐😂,全部食物都好新鮮,呢個價錢來講有呢個食物質素真係勁抵,我feel到呢間係一間有心嘅餐廳,我一定會再返嚟食。另外原來佢哋仲有一間餐廳喺隔離叫做叁嘗,遲啲有機會我都一定會去
叁不館

早排天氣咁凍,收工去咗打邊爐
去咗天后新開嘅叁不館 @city.of.darkness
叫咗晏晝打邊爐二人套餐 💸$488
套餐包括
-十二款湯底任你揀
-例牌頂級安格斯牛頸脊
-火鍋配料揀二款
-即包餃餃:雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃(各兩粒)
-邪惡炸響鈴及配自製炸魚皮
-新鮮蔬菜大大兜
-飽肚粉麵有一個

我叫咗今晚卜卜蜆湯,湯底好鮮甜,有好多卜卜蜆係入邊
牛頸脊油花好靚,識落有肉味,厚薄都掌握得好好
餃子來講我最鍾意係韭菜餃,好飽滿,午餐肉餃都好有特色。

另外原來佢哋仲有一間餐廳喺隔離叫做叁嘗,遲啲有機會我都一定會去試吓,新開嘅呢間火鍋店就係佢哋原班人馬過嚟開嘅。
而家仲有試業優惠,12:00-18:00午市堂食正價78折,全日外賣自取7折。

叁不館 (天后) @
📍天后電氣道68號金輪天地7樓
相信身邊總有啲朋友鍾意打邊爐,而今次要介紹呢間係位於天后區專打邊爐嘅【叁不館 City of Darkness】 ;由於無咗晚市堂食,所以餐廳亦做緊promotion推緊2人套餐$488包加一,包茶芥,同包醬料錢。✨2人套餐可以自選湯底(當日我揀咗豬骨湯底)✨兩款火鍋配料(揀咗脆肉鯇同珊瑚蚌)✨安格斯牛頸脊✨即叫即包餃同手打丸✨新鮮炸魚皮同響鈴一碟菜✨一個麵另加$20就可以任飲非酒精飲品,呢個真係好抵!我叫咗竹蔗茅根海底椰,仲有最新款Anson Lo代言嘅OOHA 飲品! 佢哋嘅湯底一啲都唔hea,多配料得嚟食完又唔會口乾,而且食材都相當新鮮同出色,午市價錢食到晚市份量可以話係超抵。另外一樣想介紹係呢到嘅裝修好有Feel!如果遲啲會放寬社交距離措施嘅話一大班朋友嚟加埋佢任飲酒精plan真係抵到爆。如果想嚟又怕疫情的話都可以考慮外賣佢哋湯底,因為外賣有折之外,我覺得打邊爐湯底都好重要;自己買啲配料就可以。但如果再懶啲唔想去街市嘅話,其實佢呢到買埋d配料, 佢哋會洗乾淨晒又處理好,一返到屋企就可以開餐!📍天后電氣道68號金輪天地7樓

✨2人套餐可以自選湯底(當日我揀咗豬骨湯底)
✨兩款火鍋配料(揀咗脆肉鯇同珊瑚蚌)
✨安格斯牛頸脊
✨即叫即包餃同手打丸
✨新鮮炸魚皮同響鈴一碟菜
✨一個麵

2022-03-01 12 瀏覽
今次到訪老香港情懷火鍋店,裝修著重細節,每一個角落都重充滿懷舊氣氛,以及承載香港故事。例如:門口的麗花皇宮夜總會、九龍皇帝塗鴉。店內仲有賭坊、大排檔、電影宣傳海報宣傳等等。打卡位超多。今次選擇晏晝打邊爐$488 🫕,(見係你 茶芥加一唔收你),加$20更能任涼茶、汽水等等,選擇超多,大滿足。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️玫瑰花花藥膳湯湯底有十二款。呢款湯底一上枱就聞到好濃烈既藥膳味。雖然味道濃郁,但並不會喧賓奪主,遮蓋食物鮮味。☘️(例)安格斯牛頸脊牛頸脊位於牛頸與肩胛之間,含適量油花,肉質鮮嫩爽滑,肉味算濃郁。打邊爐正。☘️白鱔片👍肉汁相當新鮮以及豐富,魚油脂香。魚肉富有彈性!☘️桂花蚌👍最推薦的item!桂花蚌是海參的腸臟,不含膽固醇和脂肪,健康食品!呢度既桂花蚌絲絲鮮甜,咀嚼時清脆滑爽,我諗佐酒都很適合!☘️餐三拼大鍋餃👍有韭菜餃 、招牌午餐肉餃、招牌午餐肉餃夠新意!每一口都食到午餐肉啖啖肉👏🏽☘️手打五寶丸口豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸。粒粒彈牙、爽口,牛丸最為驚艷,肉汁滿滿,牛味超突出。☘️炸響鈴炸魚皮雙拼👍據聞係即叫即炸!兩種都好出色,炸響鈴大大份,我最喜歡炸魚皮,夠香脆!☘️雜菜

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
☘️玫瑰花花藥膳湯

☘️(例)安格斯牛頸脊

☘️白鱔片👍
肉汁相當新鮮以及豐富,魚油脂香。魚肉富有彈性!

☘️桂花蚌👍

☘️餐三拼大鍋餃👍

☘️手打五寶丸口

☘️炸響鈴炸魚皮雙拼👍

☘️雜菜拼盤
好健康!超大兜!有金菇、蓮藕、淮山、黑木耳,萵筍、油麥菜、娃娃菜,多款👏🏽

☘️任選一個粉麵
烏冬、刀削麵、出前一丁、紅薯粉等等。大食怪唔怕唔夠飽!

二人餐 $488✨🫕 今晚卜卜蜆湯 湯底超級濃郁, 超多蜆可以食!!!🤩 真係卜卜聲🤣 啲蜆好新鮮即時煮熟打開☺️ 湯底亦都有好多芽菜蔥等等昇華成個湯✨ 不過湯底飲飲下會有點過鹹🙈 不過之後配火鍋料就超惹味🥰推介程度:🐰🐰🐰🐰/5🐄 頂級安格斯牛頸脊 (例) 呢個大!推! 真係入口即溶🤩 配埋醬汁簡直一流!!!☺️ 個紋理好靚✨ 好軟嫩,飽滿多汁🥰 推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5✨ 火鍋餃類丸類拼盤餃子🥟包括韭菜餃, 鮮蝦雲吞, 午餐肉餃🥟 隻隻包得好大隻好足料~😋 我覺得午餐肉餃最好食😍 肉味好夠😚 丸包括豬肉丸, 鯪魚丸, 牛丸, 墨魚丸, 蝦丸🤩 最好食我覺得係豬肉丸!!!! 細細粒但係食得出係手打🤣 因為真係好新鮮🥰推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5🐟 白鱔片🤍白鱔片食落好新鮮❣️ 唔會有腥味😋 一食個下真係好驚喜~🤩 唔會好快就乾, 都係抱持住魚味同埋鮮味✨推介程度:🐰🐰🐰🐰🐰/5
🐙 珊瑚蚌 第一次食🤩 覺得超新奇☺️ 有少少好似食緊章魚🤣 不過一上碟見到又係超新鮮嘅食材😍推介程度:🐰🐰🐰🐰/5
🔔 新鮮炸魚皮+響鈴呢個記得即刻食!!!! 先會香脆😋 響鈴魚皮都超級大舊😍 吸曬湯底嘅汁超正😋 重點

二人餐 $488✨
🫕 今晚卜卜蜆湯
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

🐄 頂級安格斯牛頸脊 (例)

火鍋餃類丸類拼盤

🐟 白鱔片🤍

🐙 珊瑚蚌
推介程度:🐰🐰🐰🐰/5

🔔 新鮮炸魚皮+響鈴
呢個記得即刻食!!!! 先會香脆😋 響鈴魚皮都超級大舊😍 吸曬湯底嘅汁超正😋 重點係大大份!!!

🥬 蔬菜
蔬菜大大兜🤩!!!! 同埋好新鮮🥰 有有生菜油麥菜等等 仲有木耳, 番茄🍅,玉米🌽😍 超多蔬菜超級健康❣️ 所以食落唔會有罪惡感🤣🤣🤣

叁不館
天后電氣道68號金輪天地7樓
2022-02-28 17 瀏覽
間唔中都會黎到天后一帶呢個充滿美食既地方發掘一下新餐廳.咁啱今次又比我遇上呢間位於大廈樓上鋪,充滿懷舊風既港式火鍋店.一打開𨋢門已給經見到店外好多打卡位,先係黑牆上充滿住人手一筆一劃所寫既文字牆,望遠d原來仲有教主Anson Lo既1:1人型牌.入面既裝修同外門同樣發懷舊港式大牌檔風格為主,唯一唔同既係枱與枱之間既位置唔會好迫.店內仲有間聚會房,可惜暫時因為疫情關係未能開放住,房內充以賭檔為主題作裝飾,枱面放上一張人手繪畫既大細牌九賭注圖,相當有特色.2人邊爐set 免菜芥加一全包既lunch火鍋套餐絕對滿足!由肉類,蔬菜,配料及主食一律都齊晒,而且佢地餐牌內既配料選擇都幾多!仲有好多海鮮肉類可以選擇.今晚卜卜蜆鍋12款湯底中就揀左卜卜蜆鍋.鍋內既蜆大大粒之餘內裏蜆肉同樣飽滿.蜆肉鮮甜無沙,未開始落火鍋配料前卜卜蜆鍋內既湯底充滿芹菜,芽菜,令湯底更鮮甜.頂級安格斯牛頸脊牛頸脊肥瘦均勻,入口唔會過份重油脂,油香細膩.牛頸脊切得唔會過落身,入口帶牛肉嚼口.自選火鍋配料棉花魚肚魚肚爽彈而且吸湯力強,咬開溢出火鍋湯底既精華.冰豆腐(蜂巢豆腐)同樣吸湯力強既配料,豆先濃之餘冰豆腐之間既細孔鎖住湯

今晚卜卜蜆鍋

自選火鍋配料
棉花魚肚
魚肚爽彈而且吸湯力強,咬開溢出火鍋湯底既精華.

冰豆腐(蜂巢豆腐)
同樣吸湯力強既配料,豆先濃之餘冰豆腐之間既細孔鎖住湯汁,掛湯力特強.

即包餃類&手打丸類
三拼火鍋
午餐肉餃&鮮蝦雲吞&韭菜餃
餃類既餡料好足而且餃皮簿得黎又唔會好易爛.入口啖啖肉好滿足.

手打五寶丸
鯪魚丸&蝦丸&墨魚丸&牛丸&豬肉丸
5款丸一口size,每粒都同樣彈牙充滿自身肉香.

炸響鈴魚皮雙拼
炸響鈴超巨型!浸一浸湯咬落仍然脆身又充滿豆香.魚皮同樣香脆惹味.

雜菜拼盤
雜菜拼盤既蔬菜種類好多,有齊粟粒,蕃茄,油麥菜,大白菜,最驚喜係竟然連䈑筍都有!

粉麵一客
稻庭烏冬幼滑彈牙,吸湯力強,將最後火鍋內既精華吸收晒.
午餐
  • 卜卜蜆鍋
  • 響鈴
2022-02-28 11 瀏覽
早幾日天氣又濕又凍,最啱就係打邊爐啦😍最近天后開左間新開嘅香港懷舊風情火鍋店🍲,✨「叄不館 」@city.of.darkness✨Lunch 就急不及待約埋同事去食😆🌟晏晝打邊爐二人套餐:1️⃣花膠雞湯 (十二款湯底任你揀)~ 湯底超級鮮甜,花膠好大件又厚身,成隻雞脾用黎打邊爐,肉質嫩滑2️⃣例牌頂級安格斯牛頸脊~ 安格斯牛頸脊油脂均勻,肉質嫩滑,口感一流3️⃣火鍋配料(揀二款)~ 有好多選擇,揀左平時少有既九肚魚同埋鱔片。兩款魚都非常新鮮,九肚魚超級大條😚4️⃣即包餃子~ 雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃(每款各兩粒),午餐肉餃口感好特別🤩5️⃣手打丸~ 墨魚丸、鮮蝦丸、牛肉芝士丸、豬肉丸、鯪魚丸(每款各兩粒),全部手打,非常爽口彈牙6️⃣炸響鈴及炸魚皮~ 自家即叫即炸,又大件又新鮮7️⃣新鮮蔬菜🥬~ 好大兜嘅新鮮蔬菜,最鍾意食淮山,新鮮鮮甜8️⃣粉麵一個(任揀一款)~ 手打麵配埋濃郁湯底,食完捧住個肚走🤣🔥$488 包晒加一同埋茶芥,份量非常多,食物質素又非常高,超級抵食👍🏻😍店舖充滿香港懷舊風情特色,周圍都可以打卡📸仲有一間獨立房,非常有特色,裡面可以一路打邊爐,一路玩大細🤟🏻📍叁不館 (天后)天后電氣道68
早幾日天氣又濕又凍,最啱就係打邊爐啦😍
Lunch 就急不及待約埋同事去食😆

🌟晏晝打邊爐二人套餐:

1️⃣花膠雞湯 (十二款湯底任你揀)
2️⃣例牌頂級安格斯牛頸脊
~ 安格斯牛頸脊油脂均勻,肉質嫩滑,口感一流
3️⃣火鍋配料(揀二款)
4️⃣即包餃子
5️⃣手打丸
6️⃣炸響鈴及炸魚皮
~ 自家即叫即炸,又大件又新鮮
7️⃣新鮮蔬菜🥬
~ 好大兜嘅新鮮蔬菜,最鍾意食淮山,新鮮鮮甜
8️⃣粉麵一個(任揀一款)
~ 手打麵配埋濃郁湯底,食完捧住個肚走🤣

📍叁不館 (天后)
天后電氣道68號金輪天地7樓
天后人氣西餐叁嘗既兄弟店。叁不館!裝修真係好特別,充滿舊香港既風味,餐廳設有VIP房,佈局成個賭檔一樣🤣聽講好多都係店員自己設計自己整,幾有心思晏晝打邊爐二人套餐|$488|8/10咯咯花膠湯店員首先會上左雞湯,滾後可以先飲湯後落雞件和花膠,保持雞夠滑唔會煮過老,湯真係好鮮甜同滋補😋飲完一碗又一碗,花膠大大片,質地厚身軟滑頂級安格斯牛頸脊牛頸脊大約有6-7片,肉不會過瘦,有適量油花,有口感肉味都幾濃郁👍🏻黑豚五花腩片(自選)白膳片(自選)相對呢兩款就比較普通,白膳片較薄身,一捲埋就食得,如果厚身一點口感會更佳🤣食落都幾爽彈,黑豚五花腩片偏肥,入口軟腍,油脂感重即包餃(午餐肉餃、韮菜餃、鮮蝦餃各兩粒)當中比較驚喜既係午餐肉餃🥰一咬開滿滿午餐肉餡,唔會好鹹,肉亦冇散開哂,皮夠薄,口感超好手打丸(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸各兩粒)細細粒一口size幾好,同埋可以一次過試哂幾款丸🤤當中比較喜歡牛丸,一咬開肉汁湧出,相當juicy.即炸響鈴配炸魚皮好好食即炸響鈴😍大大舊浸落花膠湯到吸哂d味,保持返小小脆既口感,一份有三件,直頭想食哂三件🙈魚皮有厚度同埋唔會散開,好鬆脆

晏晝打邊爐二人套餐|$488|8/10

咯咯花膠湯

頂級安格斯牛頸脊

黑豚五花腩片(自選)
白膳片(自選)

即包餃(午餐肉餃、韮菜餃、鮮蝦餃各兩粒)

手打丸(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸各兩粒)
即炸響鈴配炸魚皮
2022-02-24
2022-02-25 16 瀏覽
真係要講一句好有特色同埋好好食!佢嘅裝修有一種舊香港嘅感覺,雖然以前嘅年代我未經歷過,但係一望落去就有個種感覺!啲食物都好新鮮,湯底濃郁好味二人套餐 $488佢新出有個二人套餐仲有免+1!六點前食兩個人食到好飽都係488,其實真係好抵!我今次叫咗沙嗲湯底,湯底好濃郁,味道啱啱好另外佢嘅份量其實都幾多,絕對足夠兩個人食,如果你係比較細食嘅,火鍋配料嗰度你可以揀豆腐,腐皮呢一啲輕食而我就叫咗醉雞件同埋桂花蚌,個醉雞幾好食喎!真係好有酒味,但係唔會搶咗雞嘅鮮味,而且都好滑🐔另外不得不讚佢嘅午餐肉餃!好好食,裏面係午餐肉碎,而且餃子皮好滑另外佢每人加$20就可以任飲非酒精飲品,呢個真係好抵!我叫咗竹蔗茅根海底椰,另外仲叫咗一啲汽水飲品,呢一啲都包埋!另外佢啲醬料都係唔使另外加錢㗎!我會再返去食😋
真係要講一句好有特色同埋好好食!
啲食物都好新鮮,湯底濃郁好味

二人套餐 $488

我今次叫咗沙嗲湯底,湯底好濃郁,味道啱啱好

另外佢啲醬料都係唔使另外加錢㗎!
我會再返去食😋

2022-02-22
  • 午餐肉餃
2022-02-25 36 瀏覽
二人套餐”($488)呢幾日凍咗咁多最岩就係打邊爐🍲天后最近就新開咗間火鍋店叁不館用上懷舊港式風格裝修好特別😍到處都係滿滿嘅打卡位🥰原來叁不館仲係叁嘗嘅兄弟店嚟,值得支持😝疫情底下餐廳推出咗一個超值嘅2人餐只係$488就包咗以下食物:12款任選湯底例牌頂級安格斯牛頸脊任選2款火鍋配料即包餃子:雙籽鮮蝦雲吞/韮菜餃/招牌午餐肉餃手打五寶丸:豬肉/鯪魚/牛丸/墨魚丸/蝦丸炸響鈴配自家炸魚皮雜菜拼盤任選1款粉麵仲要唔收加一茶芥湯底就揀咗卜卜蜆鍋🥰蜆肉大隻,味道鮮甜,而且數量都唔少湯底帶點微辣好惹味🤤咁凍飲返碗熱辣辣嘅蜆湯超正😍火鍋配料就揀咗日本黑豚五花腩🐷同埋蒙古羊肉片🐐好想講每一款配料都十分高質3款即包餃子都好飽滿,幾有驚喜手打丸每款都超彈牙響鈴同炸魚片個size係巨大版🤣而且超香脆🤤以$488食咁呢個質素同份量嘅邊爐真係抵到爛食完甚至有啲擔心餐廳會蝕錢😂
二人套餐”($488)

呢幾日凍咗咁多最岩就係打邊爐🍲
天后最近就新開咗間火鍋店叁不館
用上懷舊港式風格裝修好特別😍
到處都係滿滿嘅打卡位🥰
原來叁不館仲係叁嘗嘅兄弟店嚟,值得支持😝

疫情底下餐廳推出咗一個超值嘅2人餐
雜菜拼盤
任選1款粉麵
仲要唔收加一茶芥

湯底就揀咗卜卜蜆鍋🥰
蜆肉大隻,味道鮮甜,而且數量都唔少
湯底帶點微辣好惹味🤤
手打丸每款都超彈牙
響鈴同炸魚片個size係巨大版🤣而且超香脆🤤
以$488食咁呢個質素同份量嘅邊爐真係抵到爛
食完甚至有啲擔心餐廳會蝕錢😂
天后 舊香港主題火鍋店呢幾日終於出返太陽,個人都醒神返,依家無晚市,餐廳都變陣出午市set,呢間火鍋店叄不館前幾日啱啱開幕,裝修行懷舊香港風好鬼正~ 📍二人set $488 包咗牛頸脊,2款自選火鍋配料,4款餃、5 款丸、炸響鈴加魚皮、蔬菜籃,一款自選粉麵同前菜📍湯底有12款,我揀左卜卜蜆鍋,卜卜蜆份量多,湯底鮮甜中帶微辣📍自選配料我地揀咗羊肉同白鱔片,兩樣都好新鮮~另外牛頸脊肉味超濃超想encore 手打丸有驚喜餃子全部漲卜卜超足料~📍起初以為份量好少,但食完咁多野其實勁飽📍依家午市係免茶芥加一,加$20就任飲非酒精野飲
天后 舊香港主題火鍋

📍二人set $488

手打丸有驚喜餃子全部漲卜卜超足料~

📍起初以為份量好少,但食完咁多野其實勁飽

📍依家午市係免茶芥加一,加$20就任飲非酒精野飲

• 卜卜蜆鍋