.📍叁不館 📍香港天后電氣道68號金輪天地7樓點了兩丁友打邊爐套餐(488hkd),打邊爐就是幸福🥰今晚卜卜蜆煲份量也不少,主要是湯底很好喝,咸鮮的味道很讚,連續一直在灌湯的我😂頂級安格斯牛頸脊肉味很突出,就算不加醬料也很ok,絕對是必點必encore👍🏻即包餃餃有雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃和招牌午餐肉餃,我個人最愛午餐肉餃,肉餡不會過咸,皮也很薄,我朋友超愛韭菜餃🙈餡料很飽滿,喜歡韭菜的人萬勿錯過手打丸丸裏面有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸和蝦丸,蝦🦐丸超彈牙,牛丸的肉味很突出,口感很扎實👍🏻邪惡炸響鈴配自家炸魚皮魚皮放了一陣子還是很脆,響鈴🔔吸滿湯汁好正👀🙈#foodiblum港式
📍叁不館
📍香港天后電氣道68號金輪天地7樓

點了兩丁友打邊爐套餐(488hkd),打邊爐就是幸福🥰

今晚卜卜蜆煲

頂級安格斯牛頸脊

即包餃餃

手打丸丸

邪惡炸響鈴配自家炸魚皮
魚皮放了一陣子還是很脆,響鈴🔔吸滿湯汁好正👀🙈

#foodiblum港式
2022-03-13
5 分鐘 (堂食)
午餐
過去的回不來,而失去的總是美好的;以懷舊風裝修作主打的《叁不館》將舊日香港的美好時光重新呈現給大家,一出電梯口就已經是打卡位,門口的九龍皇帝塗鴉牆(內含鏡粉、姜糖、生粉等詞,各位鏡粉來到可以慢慢找一下)、麗花皇宮夜總會,穿過布廉踏入餐廳就見到大牌檔風格的餐桌和舊式戲院售票處,另外還有賭枱設計的VIP房,整間店都是打卡位📷餐廳於疫市中推出了午市$488二人套餐,免收加一醬料費,加$20可任飲非酒精飲品,套餐好豐富絕對夠飽,性價比甚高👍🏻套餐包括 :1. 十二款湯底任你揀2. 頂級安格斯牛頸脊(例)3. 火鍋配料(自選二款)4. 即包餃餃: 雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃(各兩粒)5. 手打丸丸:爽彈鮮墨魚丸、爽彈鮮蝦丸、牛肉芝士丸、豬肉丸、鯪魚丸(各兩粒)6. 邪惡炸響鈴及配自製炸魚皮7. 新鮮蔬菜大大兜8. 飽肚粉麵一個今次選了麻辣湯底,湯底辣度蠻高的,不太能吃辣的要注意一下;頂級安格斯牛頸脊切得薄薄的,肉質夠嫩滑,肥瘦均勻🤤餃子方面特別一提招牌午餐肉餃,在外面絕對吃不到,餐肉味滿滿,創意十足😋😋丸方面我最喜歡墨魚丸,手打墨魚丸夠彈牙又新鮮炸響鈴及炸魚皮都是新鮮即炸的,上枱時熱辣辣

過去的回不來,而失去的總是美好的;

套餐包括 :
1. 十二款湯底任你揀
2. 頂級安格斯牛頸脊(例)
3. 火鍋配料(自選二款)
6. 邪惡炸響鈴及配自製炸魚皮
7. 新鮮蔬菜大大兜
8. 飽肚粉麵一個

今次選了麻辣湯底,湯底辣度蠻高的,不太能吃辣的要注意一下;

頂級安格斯牛頸脊切得薄薄的,肉質夠嫩滑,肥瘦均勻🤤

丸方面我最喜歡墨魚丸,手打墨魚丸夠彈牙又新鮮

炸響鈴及炸魚皮都是新鮮即炸的,上枱時熱辣辣脆卜卜超贊👍🏻👍🏻

《叁不館》
📍天后電氣道68號金輪天地7樓
初訪天后呢間玩味十足既火鍋店,裝修特別成間舖頭都係打卡位,連食物都好高質!嗌左最人氣既二人邊爐套餐,免茶芥醬料,包晒唔同配料同麵,飽到上心口🤤🔸咯咯花膠湯12款湯底任揀,揀咗養顏滋補既花膠雞湯🐓湯頭濃郁充滿鹹香,好味到打邊爐前已經飲咗三碗🤤最貼心既係花膠同雞煮熟另上,唔怕浸到鞋!🔸邪惡炸響鈴 自家炸魚皮響鈴同魚皮剛炸起就上枱,炸得酥脆又全部大大件,係我食過最好食嘅響鈴同魚皮,沒有之一!!🥳🔸頂級安格斯牛頸脊牛頸脊大約有6塊,輕輕淥過之後充滿肉香,亦唔會好似坊間好多肥牛咁一淥就縮到無得剩🔸火鍋配料疫情關係好多配料都唔新鮮或者缺貨,所以由廚師發辦。最鍾意蜂巢豆腐,索哂老火湯精華🤤🔸即包餃餃 手打丸丸餃同丸係即叫即做,韭菜餃、雙籽鮮蝦雲吞、招牌午餐肉餃各兩隻,皮薄餡靚每款都有特色!蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸、牛丸、豬肉丸各兩粒,細細粒不過好飽滿,好味🥰🔸蔬菜 稻庭烏冬二人餐有埋蔬菜同埋打邊爐最重要既麵♥️揀咗稻庭烏冬,彈牙而掛湯,收個靚尾♥️

🔸咯咯花膠湯

🔸邪惡炸響鈴 自家炸魚皮

🔸頂級安格斯牛頸脊

🔸火鍋配料

🔸即包餃餃 手打丸丸

🔸蔬菜 稻庭烏冬
雖然疫情反覆不定,今日中午都同朋友去咗位於天后嘢叁不館打邊爐。店舖位於7樓,裝修用咗工業風嘅設計,簡潔乾淨又有濃濃嘅懷舊風。我哋首先嗌咗二人餐。湯底要咗眾人皆醉雞湯煲底,斬件嘅雞塊,浸喺香濃嘅酒裡面,雞充滿咗酒香味。另外要了頂級安格斯牛頸脊 , 雖然份量唔係好多,但肉汁豐富有咬勁, 呢個係必食之選,即飽餃餃, 佢包含咗三款嘅餃子 ,分別是雙子鮮蝦雲吞 ,韭菜餃子 ,招牌午餐肉餃各兩件, 食得出餃子係即叫即包,滾燙咗一陣就食得啦 ,熟嘅時候脹卜卜, 裏面嘅材料超新鮮。 另外一定要試下佢哋嘅手打丸丸, 我哋要咗豬肉丸,鯪魚丸,牛丸,墨魚丸,蝦丸各兩粒。雖然係細細粒,但係新鮮打製,滾燙後,食落脆卜卜,又彈牙, 配上自己撈嘅醬汁 ,滋味無窮。另外我哋仲食咗 ,邪惡響鈴配自家炸魚皮, 響鈴和炸魚皮都係新鮮炸出 ,唔放入湯都可以即食㗎。食咗上邊咁多好嘢,原來仲有新鮮蔬菜大大兜,芝士腸 ,牛白柏葉 ,稻庭烏冬。 所有食材都新鮮又好味, 咁高質嘅打邊爐餐廳 ,非常值得推介我身邊朋友過嚟試一試㗎。

今次呢間位於天后嘅港式火鍋店非常高質每一個菜式或者係拼盤都感受到有滿滿嘅誠意最犀利係有個自家製醬汁係乾蔥頭油,好有記憶點就算兩個人叫唔到好多嘢,都有二人餐可以選擇個餐包嘅都係餐廳嘅招牌,真係每樣都好好食兩丁友打邊爐二人餐 $488有12款湯任揀,我地揀咗咯咯花膠雞湯花膠同埋雞分開上,咁就唔怕煮得太耐雞件肉質keep到好滑,個湯都好甜頂級安格斯牛頸脊,肉質好鮮甜,牛味極重火鍋配料有凍豆腐、蟹棒、蜜糖腸、芝士竹輪即包餃餃有韭菜餃、鮮蝦、豬肉餃、招牌午餐肉餃其中招牌午餐肉餃又真係幾深刻,係其他地方未食過皮薄餡靚就唔使講,午餐肉搞到肉醬咁,食落好得意手打丸丸有鯪魚球丸、蝦丸、墨魚丸、豬肉丸、牛丸我最鍾意嘅係蝦丸,非常爽口彈牙邪惡炸響鈴配自家炸魚皮呢一兜嘢真係我食過最好食嘅響鈴同魚皮響鈴直頭好食到我哋額外叫多碟紫菜炸響鈴癲到係新鮮即炸,拎出嚟仲有油炸嘅聲魚皮炸得好薄,好鬆脆,又大塊,而且胡椒味好重浸一浸個湯,風味十足,真係想買幾包返屋企食粉面都有三款選擇,我哋揀咗比較少見嘅刀削麵我鍾意佢麵粉味唔重,而且都好吸到湯加$20有飲品任飲,有自家製嘅,又有汽水佢哋尋日仲新推出左四人限定嘅火鍋外賣遲啲仲有
今次呢間位於天后嘅港式火鍋店非常高質
每一個菜式或者係拼盤都感受到有滿滿嘅誠意
最犀利係有個自家製醬汁係乾蔥頭油,好有記憶點
就算兩個人叫唔到好多嘢,都有二人餐可以選擇
個餐包嘅都係餐廳嘅招牌,真係每樣都好好食

兩丁友打邊爐二人餐 $488
有12款湯任揀,我地揀咗咯咯花膠雞湯
花膠同埋雞分開上,咁就唔怕煮得太耐
雞件肉質keep到好滑,個湯都好甜
頂級安格斯牛頸脊,肉質好鮮甜,牛味極重
火鍋配料有凍豆腐、蟹棒、蜜糖腸、芝士竹輪

即包餃餃有韭菜餃、鮮蝦、豬肉餃、招牌午餐肉餃
其中招牌午餐肉餃又真係幾深刻,係其他地方未食過
皮薄餡靚就唔使講,午餐肉搞到肉醬咁,食落好得意
手打丸丸有鯪魚球丸、蝦丸、墨魚丸、豬肉丸、牛丸
我最鍾意嘅係蝦丸,非常爽口彈牙

呢一兜嘢真係我食過最好食嘅響鈴同魚皮
響鈴直頭好食到我哋額外叫多碟紫菜炸響鈴
癲到係新鮮即炸,拎出嚟仲有油炸嘅聲
魚皮炸得好薄,好鬆脆,又大塊,而且胡椒味好重
浸一浸個湯,風味十足,真係想買幾包返屋企食

粉面都有三款選擇,我哋揀咗比較少見嘅刀削麵
我鍾意佢麵粉味唔重,而且都好吸到湯
加$20有飲品任飲,有自家製嘅,又有汽水
佢哋尋日仲新推出左四人限定嘅火鍋外賣
遲啲仲有小抽獎,大家快啲去試吓~
睇到最後一句嘅你有福了,因為佢哋有個隱藏Menu
係辣味雞翼尖,食落辣得刺激,好入味架
2022-03-12 10 瀏覽
Cozy new hotpot placeWith a signature old hk decoFull of igable spots the set for two is only at $488With no service chargeStrongly recommended to add $20 per person for unlimited drinksEnjoyed the handmade meatballs very muchEspecially the cuttlefish balls which are so spongy and chewy and full of umamiThe beef balls are extremely juicy with such a strong flavour Chicken maw pot is a must have for ladies With huge portion of maw and chicken pieces The maw is soaking up all the flavours in the b
Cozy new hotpot place
With a signature old hk deco
Full of igable spots
With no service charge

The maw is soaking up all the flavours in the broth and giving you an extra collagen and protein boost!
二人套餐 $488🐽今晚卜卜蜆鍋套餐可以係十二款湯底任揀一款,小編就揀左卜卜蜆鍋,湯底好惹味,有啲芹菜、辣椒、芽菜,味道少少辣,蜆既數量都好多,粒粒都大大隻同脹卜卜,打邊爐前都飲左2碗湯😍🐽例牌頂級安格斯牛頸脊牛味濃,口感非常軟滑,油脂分布均勻,厚薄都適中😄🐽 火鍋配料(揀二款)揀左豬粉腸同牛柏葉,粉腸唔韌無臭味,牛柏葉都好爽口😆🐽即包餃包括有雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃同招牌午餐肉餃,呢度既餃皮煙煙韌韌,小編幾鍾意,而且隻隻餡料都好飽滿,最特別既係午餐肉餃,裏面係滿滿既午餐肉碎,食落鹹鹹香香咁,幾好味🤣🐽 手打五寶丸有爽彈鮮墨魚丸、爽彈鮮蝦丸、鮮牛丸、豬肉丸同鯪魚丸,個人最愛墨魚丸同鮮蝦丸,十分彈牙,仲食到粒粒墨魚肉同蝦肉😆🐽 邪惡炸響鈴配自家炸魚皮響鈴同魚皮都炸得好脆,響鈴係有厚度既😋😋🐽 雜菜拼盤有粟米、木耳、蕃茄、淮山、生菜、娃娃菜同萵筍,所有都非常新鮮🐽飽肚粉麵揀左烏冬,係扁身個隻,口感煙韌另外而家加$20就可以任飲飲品
二人套餐 $488
🐽今晚卜卜蜆鍋

🐽例牌頂級安格斯牛頸脊
牛味濃,口感非常軟滑,油脂分布均勻,厚薄都適中😄

🐽 火鍋配料(揀二款)

揀左豬粉腸同牛柏葉,粉腸唔韌無臭味,牛柏葉都好爽口😆

🐽即包餃

🐽 手打五寶丸
有爽彈鮮墨魚丸、爽彈鮮蝦丸、鮮牛丸、

🐽 邪惡炸響鈴配自家炸魚皮

響鈴同魚皮都炸得好脆,響鈴係有厚度既😋😋

🐽 雜菜拼盤

🐽飽肚粉麵

揀左烏冬,係扁身個隻,口感煙韌

另外而家加$20就可以任飲飲品
2022-03-10 17 瀏覽
叁不館 係黃店叁嘗嘅兄弟店,主打港式火鍋!裝修以懷舊香港風為主題,有多個打卡位及場景,可以一路打邊爐,一路打卡!叁不館 免收加及茶芥,堂食正價有78折(不包括套餐),全日外賣自取有7折優惠!晏晝打邊爐二人套餐 $488⁣湯底我哋選擇了莫生氣椰椰雞,椰子香味加上鮮甜雞湯,感覺滋補!頂級安格斯牛頸脊 (例)牛頸脊擁有好靚嘅雪花,牛味頗濃,肉質鮮嫩,大約有六片左右!邪惡炸響鈴配自家炸魚皮即叫即炸,香脆可口,認真邪惡呀!新鮮蔬菜大大兜蔬菜種類夠豐富,而且新鮮爽甜!即包餃餃 包括有 招牌午餐肉餃、雙籽鮮蝦雲吞 及 韭菜餃,皮薄餡料多,午餐肉餃好味又有特色!手打丸丸有豬肉丸、鯪魚丸、牛肉太、鮮蝦丸 及 墨魚丸,款式夠多,好滋味!兩款火鍋配料選擇了牛筋丸及棉花魚肚,爽口彈牙!⁣飽肚粉麵有一個稻庭烏冬,一定夠飽!任飲飲品 加$20/位

晏晝打邊爐二人套餐 $488⁣

湯底

我哋選擇了莫生氣椰椰雞,椰子香味加上鮮甜雞湯,感覺滋補!

頂級安格斯牛頸脊 (例)

牛頸脊擁有好靚嘅雪花,牛味頗濃,肉質鮮嫩,大約有六片左右!

邪惡炸響鈴配自家炸魚皮

即叫即炸,香脆可口,認真邪惡呀!

新鮮蔬菜大大兜

蔬菜種類夠豐富,而且新鮮爽甜!

即包餃餃

手打丸丸

兩款火鍋配料
選擇了牛筋丸及棉花魚肚,爽口彈牙!

飽肚粉麵有一個
稻庭烏冬,一定夠飽!

任飲飲品 加$20/位
N年前食過喺天后嘅叁嘗,估唔到佢喺同區撈過界開咗間邊爐店,係猶如時光倒流返到博物館(or cctvb電視膠劇)先會見到嘅場境。打邊爐固然越多人越開心,但多得限聚令就唯有兩個人都要盡興啦,就食個極為豐富嘅晏晝邊爐餐啦,仲免茶芥免加一添。𖦹 晏晝打邊爐二人套餐 $488⌱ 十二款湯底任揀:莫生氣椰椰雞 ⌱ 例牌頂級安格斯牛頸脊:⌱ 火鍋配料(揀二款):新鮮鴨血 粉腸 ⌱ 雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃(各兩粒)⌱ 手打五寶丸:爽彈鮮墨魚丸、爽彈鮮蝦丸、鮮牛丸、鯪魚丸(各兩粒)⌱ 新鮮炸響鈴配自製炸魚皮 ⌱ 雜菜拼盤⌱ 粉麵(揀一款):刀削麵 牛頸脊肉味濃郁唔油膩,鴨血、粉腸新鮮,份量慷慨。餃子係自家包嘅,皮薄餡靚,招牌午餐肉餃甚具特色,家弟話食落個餡似鹹牛肉LOL。 五寶丸我地最鍾意鮮牛丸,彈牙爽口,鯪魚丸就好似食緊生菜魚肉咁。蔬菜有蕃茄、粟米、油麥菜、冬菇,(扮)健康(其實吸曬湯底嘅肥油hmmmmm),多食菜!家弟抱著愛迪生嘅實驗精神,試吃湯底嘅椰子,竟然驚艷了,爽脆又鮮甜,非常美味,與雞絲同吃,味道更上一層樓;加入刀削麵同吃,以為食緊一碗養生的湯麵。最後最後,好戲在後頭,介紹返巨型

𖦹 晏晝打邊爐二人套餐 $488

⌱ 十二款湯底任揀:莫生氣椰椰雞

⌱ 例牌頂級安格斯牛頸脊:
火鍋配料(揀二款):新鮮鴨血 粉腸
⌱ 雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃(各兩粒)
⌱ 新鮮炸響鈴配自製炸魚皮

⌱ 雜菜拼盤

⌱ 粉麵(揀一款):刀削麵

牛頸脊肉味濃郁唔油膩,鴨血、粉腸新鮮,份量慷慨。餃子係自家包嘅,皮薄餡靚,招牌午餐肉餃甚具特色,家弟話食落個餡似鹹牛肉LOL。 五寶丸我地最鍾意鮮牛丸,彈牙爽口,鯪魚丸就好似食緊生菜魚肉咁。蔬菜有蕃茄、粟米、油麥菜、冬菇,(扮)健康(其實吸曬湯底嘅肥油hmmmmm),多食菜!家弟抱著愛迪生嘅實驗精神,試吃湯底嘅椰子,竟然驚艷了,爽脆又鮮甜,非常美味,與雞絲同吃,味道更上一層樓;加入刀削麵同吃,以為食緊一碗養生的湯麵。最後最後,好戲在後頭,介紹返巨型嘅魚皮同響鈴,best picks of the day。兩者脆口而無油溢味,一啲都唔硬,個響鈴絕對能夠媲美盛記嗰個。
2022-03-07
  • 自製炸魚皮
  • 新鮮炸響鈴
2022-03-10 10 瀏覽
要數天后一定會幫襯的小店,首選當然是 @sheep_n_pig ,店子小小但味道有誠意。最近更擴展了火鍋勢力,於同區開設了 #叁不館 ,裝潢相當有特色,無論係滿滿的文字牆,或是扮街檔位置及電影壁畫,同樣好好影。誰說仲未有晚市,但邊個話晏晝唔可以打邊爐?餐廳推出星期一至星期七都供應的二人套餐($488),包湯底、安格斯牛頸脊、餃子、手打五寶丸、新鮮炸響鈴配自製炸魚皮、雜菜拼盤及兩款火鍋配料,加$20仲可以任飲,晏晝都可以打邊爐。◽ 今晚卜卜蜆鍋 $168有12款湯底供選擇,有滋補花膠湯、帶辣的花膠湯及清熱的莫生氣椰椰雞等等,我就揀咗今晚卜卜蜆鍋,煮果時聽到啲蜆開殼嘅聲,好治癒。◽ 頂級安格斯牛頸脊牛頸脊啲紋都好靚,肉味濃郁,嗜牛的話一定鍾意,一定想encore!◽ 手打五寶丸分別係鯪魚、豬肉丸、墨丸、鮮蝦丸及牛丸,款款食到本身食材味,墨丸同鮮蝦丸仲好爽。◽ 餃類有韭菜、招牌午餐肉及雙籽鮮蝦雲吞,每款有兩粒,雲吞有鮮蝦好彈牙,招牌午餐肉就有原粒午餐肉,唔會太鹹好好味。◽ 雜菜拼盤拼盤好豐富,有蕃茄、菜、粟米及連藕等等,即時健康咗。◽ 冰豆腐、牛栢葉冰豆腐吸盡湯汁好美味;牛栢葉超爽有咬口。◽

◽ 今晚卜卜蜆鍋 $168

◽ 頂級安格斯牛頸脊

◽ 手打五寶丸

◽ 餃類

◽ 雜菜拼盤
拼盤好豐富,有蕃茄、菜、粟米及連藕等等,即時健康咗。

◽ 冰豆腐、牛栢葉
冰豆腐吸盡湯汁好美味;牛栢葉超爽有咬口。

◽ 新鮮炸響鈴配自製炸魚皮
超香脆,浸一浸湯底幾秒就食得。

▪️ 只要加$20就可以任飲飲品,除了汽水、茶外,仲有冰糖雪梨、檸檬薏米水、竹蔗茅根海底椰等等,仲有一款合口味。

一開始就會有醬料俾大家製作私人醬~
2022-03-10 4 瀏覽
叁不館 (天后)📍天后電氣道68號金輪天地7樓天后金輪天地不嬲有好多好嘢食最近開咗一間新嘅港式火鍋店裝修得成個大排檔咁 好有特色淨係打卡位都有好多以前兩個人最怕就係打邊爐因為淨係個湯底都好貴 叫嘅嘢食種類又唔多呢度竟然好貼心有二人套餐$488等大家喺呢個晚餐冇堂食嘅日子中午都可以照打邊爐💃首先點左個卜卜蜆鍋啲蜆又大隻又鮮甜 一開口就食得🙆🏻頂級安格斯牛頸脊🐮呢款牛肉用嚟打邊爐就最適合油花均勻 入口軟滑即包餃餃🥟(雙子鮮蝦雲吞/招牌午餐肉餃/韭菜餃)竟然咁有心係自家包嘅餃子皮薄餡靚 用料充足又新鮮午餐肉餃最特別 出面都食唔到手打丸丸🍡一份已經有齊 牛丸 豬肉丸 墨魚丸 鯪魚丸 蝦丸選擇困難性嘅朋友唔需要煩最鍾意係牛丸 彈牙得來 咬開又充滿牛油香呢度連炸物都係自家即製魚皮 響鈴炸得10分鬆化 好有心機炸芋頭同炸午餐肉都係打邊爐必備最後結尾仲有新鮮蔬菜大大兜唔夠飽嘅仲可以食埋粉麵另外加$20可以任飲非酒精飲品🍹成個套餐咁抵性價比又高去邊度搵😂
叁不館 (天后)

📍天后電氣道68號金輪天地7樓

頂級安格斯牛頸脊🐮
呢款牛肉用嚟打邊爐就最適合
油花均勻 入口軟滑

即包餃餃🥟
(雙子鮮蝦雲吞/招牌午餐肉餃/韭菜餃)
竟然咁有心係自家包嘅餃子

唔夠飽嘅仲可以食埋粉麵
另外加$20可以任飲非酒精飲品🍹
成個套餐咁抵性價比又高去邊度搵😂

2022-03-10 1 瀏覽
雖然無得食晚市,不過都無阻我哋打邊爐。今日嚟到位於天后嘅一間特色火鍋店。裝修行香港懷舊風,真係啱晒影相打卡。佢哋啲火鍋料真係好多選擇,但見做二人餐幾掋所以就試下。每位加$20仲可以任飲無酒精飲品,連最近好紅嘅OOHA都有喎醬油有12款湯底俾我哋揀,我都就叫咗咯咯花膠湯。雞肉好嫩滑,而花膠都好厚身。頂級安格斯牛頸脊 - 牛脂分佈平均,肉質細嫩,一啲韌感都無魷好好爽口餃子 - 鮮蝦雲吞、韭菜餃同午餐肉餃,大大件而且餡料豐富,真係皮薄餡靚手打丸 - 有豬肉丸、牛丸、墨丸、蝦丸,鯪魚丸,佢哋細細粒,但係好彈牙,一食就知係手打即炸響鈴同魚皮 - 打邊爐一定唔少得呢兩樣嘢,即炸好鬆脆,一啲油益味都無,特別係個炸響鈴真係好好好好食!蔬菜籃 - 有多款蔬菜,好新鮮最後就係麵,有出前一丁、烏冬、紅薯粉同刀削麵。我哋嗌咗嘅刀削麵好味,夠煙韌彈牙。食到好飽好滿足,就算下午打邊爐一樣咁正。

裝修行香港懷舊風,真係啱晒影相打卡。

佢哋啲火鍋料真係好多選擇,但見做二人餐幾掋所以就試下。

醬油

頂級安格斯牛頸脊 - 牛脂分佈平均,肉質細嫩,一啲韌感都無

魷好好爽口

蔬菜籃 - 有多款蔬菜,好新鮮

食到好飽好滿足,就算下午打邊爐一樣咁正。
2022-03-09 16 瀏覽
必須Bookmark嘅用心之作💁‍♀️天后懷舊邊爐鋪,Feel到店員嘅熱誠同夢想,仲要唔使加一😆。 呢間火鍋店係樓上鋪,雖然疫情嚴重,但空間感十足,枱與枱之間距離都幾遠,一啲都唔會覺得焗促。仲有好似賭檔嘅VIP房🤓比你有啲私人空間。 呢度嘅佈置好用心💜環境好舒服但就令你仿如置身於圍村、舊式戲院同大牌檔💁‍♀️每隻字、每幅畫都係店員親手寫上畫上😱如果唔係疫情,相信會有更多人可以欣賞到佢地嘅用心☹ 佢地有個抵食嘅2人餐,店員見我一個人又想食,所以taylor made咗一人份量比我,價錢平咗但都係樣樣都有啲😁 加$20仲有飲品放題🥰揀咗花膠雞湯😆湯嘅份量好多,而且雞湯味好濃😍店員幫我撈咗啲湯渣出嚟,廢事煲太耐會爛,見到有幾舊大大舊嘅花膠,仲有雞髀🥰 肉片色澤幾靚🤩打邊爐有蔬菜盆啱哂我,啲菜好新鮮,話咁快索哂湯🥰魚皮同響鈴好香好脆,煮到半索湯真係太吸引😍丸同餃好新鮮好高質,整體食物非常好。

2022-03-08 22 瀏覽
叁嘗相信大家都唔陌生,疫情之前經常都要排隊先食到,今日就去咗佢新開位於北角嘅姐妹店--叁不館,食打邊爐😍雖然夜晚冇得堂食,但係lunch都可以食好啲,而且推出嘅lunch二人餐,$488免茶芥加一,真係好抵。套餐包一款湯底,菜單上12款任揀,我哋揀咗最貴嘅花膠雞湯,雞未放入去之前我哋一人飲咗一大碗湯,好濃好好味,之後花膠同雞放入去2分鐘就食得,雞肉勁嫩,好有驚喜。頂級安格斯牛頸脊,咁嘅價錢居然食到咁嘅質素嘅靚牛,真係有驚喜,牛嘅份量都唔少,淥一陣就食得,油脂分布平均,易入口。套餐仲可以自選兩款火鍋配料,我哋揀咗日本黑豚五花腩同桂花蚌,單點一份都百幾蚊,又有肉又有海鮮,邊度搵。蚌嘅口感彈牙,腩肉肥而不膩,都好適合打邊爐。之後仲有即包餃同手打丸,三款餃子都好好味,大大粒,仲要即場包嘅,而手打丸要推介牛丸,勁好味,仲帶有肉汁,正。打邊爐又點少得炸響鈴同炸魚皮,套餐全部都包,一個價錢可以多重享受,你話係咪好正,自家製魚皮真係食唔停。最後當然唔少得蔬菜同主食,大大份蔬菜籃夠健康,而主食都有唔少選擇,我哋就揀咗刀削麵,又煙韌又飽肚。另外呢度裝修都好特別,係佢哋自己一手一腳包辦,既懷舊又有創意,真係

另外呢度裝修都好特別,係佢哋自己一手一腳包辦,既懷舊又有創意,真係好用心,希望疫情快啲過去,多啲生意啦。
2022-03-07 22 瀏覽
踏入三月,天氣都仲係要着長袖,晏晝一於去打返嗰邊爐!!湯底有12款可以選擇:小編選擇左咯咯花膠湯,份量絕無戲場,雞件加上透白既花膠,滾起先飲啖飲,既暖又滋潤。頂級安格斯牛頸脊牛頸脊嘅肉質較為深紅,紋理清晰,雪花平均,食落牛味頗重,帶點嚼口,以例牌份量來講都幾多~火鍋配料(任選兩款)由於套餐已經包左丸同餃,又有肉,所以小編選擇左新鮮爽滑豬膶,冰豆腐。豬潤爽爽嫩嫩,冰豆腐索哂湯汁,微爽帶甜。炸響鈴、炸魚皮新鮮炸起嘅的確特別好食,魚皮超級大塊,仲要毫不油膩,浸落湯底2秒仲係香脆可口。蔬菜而家菜價咁貴,但呢間餐廳居然仲俾咁大兜顧客,裏面嘅蔬菜種類有:蕃茄、山菜、蓮藕、萵筍,蔬菜滾落雞湯裏面,相當清甜!丸餃餃有三款:韭菜、招牌午餐肉、雙籽鮮蝦雲吞,全部人手製造,粒粒皮薄餡靚,脹卜卜。而丸類款式更多:牛肉、鯪魚、豬肉、鮮蝦丸、墨丸。深得小編喜愛嘅係蝦丸,啖啖蝦肉,爽口彈牙,而牛丸亦相當Juicy!如果大食嘅你,仲有一個粉麵等緊你!👍🏻餐廳裝修,設計都非常特別,無論係枱枱凳凳、點餐紙、餐牌,牆身都好有本土懷舊風格。午市而家仲免收加一同茶芥。
踏入三月,天氣都仲係要着長袖,晏晝一於去打返嗰邊爐!!

湯底

頂級安格斯牛頸脊

火鍋配料(任選兩款)

炸響鈴、炸魚皮

蔬菜

丸餃

如果大食嘅你,仲有一個粉麵等緊你!

午市而家仲免收加一同茶芥。