2022-03-30 6 瀏覽
香港人最愛滾🤣 去邊度滾❓去天后滾吧❗🤣天后新張一間以舊香港懷舊風為主題打做嘅火鍋館,餐枱以舊大排檔佈置,牆身畫作及設計係叁嘗團隊創作,有惜日舊戲院、小賣部仲有街頭賭局設計喺VIP房內,我都打左唔少卡啊📸兩丁友打邊爐套餐 💰4️⃣8️⃣8️⃣套餐包十二款湯底任揀,我哋要咗今晚卜卜蜆鍋,食哂啲蜆先落其他火鍋料,湯底好鮮甜火鍋配料🔸頂級安格斯牛頸脊,牛肉味濃,份量唔多夠高質🔸豬頸肉砌成花嘅形狀,平時好少配火鍋食,肉質好爽口🔸芝心獅子狗拼蜂巢豆腐🔸即包餃餃有3款(雙籽鮮蝦雲吞、菲菜餃、招牌午餐肉餃)🔸手打丸有5款(墨魚丸、鮮蝦丸、牛丸、豬肉丸、綾魚丸)細細粒一口手打丸好彈牙🔸邪惡炸響鈴及配自製炸魚皮,即叫即炸,新鮮超香脆😍🔸新鮮蔬菜大大兜,不過再多啲菜仲好🤣🔸飽肚粉麵一個飲品檸檬薏米水雖然疫情令多款食材缺貨,但餐廳注重食材新鮮,仲免加一🎈叁不館🎈天后電氣道68號金輪天地7樓
香港人最愛滾🤣 去邊度滾❓
去天后滾吧❗🤣

天后新張一間以舊香港懷舊風為主題打做嘅火鍋館,
餐枱以舊大排檔佈置,牆身畫作及設計係叁嘗團隊創作,
有惜日舊戲院、小賣部仲有街頭賭局設計喺VIP房內,
我都打左唔少卡啊📸

兩丁友打邊爐套餐 💰4️⃣8️⃣8️⃣
套餐包十二款湯底任揀,我哋要咗今晚卜卜蜆鍋,
食哂啲蜆先落其他火鍋料,湯底好鮮甜

火鍋配料
🔸頂級安格斯牛頸脊,牛肉味濃,份量唔多夠高質
🔸豬頸肉砌成花嘅形狀,平時好少配火鍋食,肉質好爽口
🔸芝心獅子狗拼蜂巢豆腐
🔸即包餃餃有3款(雙籽鮮蝦雲吞、菲菜餃、招牌午餐肉餃)
🔸邪惡炸響鈴及配自製炸魚皮,即叫即炸,新鮮超香脆😍
🔸新鮮蔬菜大大兜,不過再多啲菜仲好🤣
🔸飽肚粉麵一個

飲品檸檬薏米水

雖然疫情令多款食材缺貨,但餐廳注重食材新鮮,仲免加一

🎈叁不館🎈
天后電氣道68號金輪天地7樓

由於本人對懷舊復古裝修既小店💛實在抗拒唔到☺️所以今次我地就黎左以下哩間喺天后既其中一幢新飲食地標入面既—————————————————-@city.of.darkness 💛細心咁翻査資料🙈原來火鍋店🍲係天后叁嘗既兄弟店———————————-兩人限聚都岩食既兩丁友打邊爐🍲套餐(試業其間免加一/醬料費)有多達十二款湯底俾大家揀👍🏻今次我就揀左湯底🦪成個套餐仲包括有🔆頂级安格斯牛頸脊🔆火鍋配料揀兩款 (豬肉片🐷冰豆腐)🔆自家包既三款餃子同手打丸🍡🔆炸響鈴配芋頭條 (平時一般係炸魚皮)🔆新鮮蔬菜🥬一兜🔆仲會包埋麵食一款————————————————湯底飲落出奇地鮮甜😉豬肉同牛肉既肉質都唔錯而最特別就係其中一款餃子🥟招牌既午餐肉餃子🥟好少地方會見到☺️口感亦幾得意麵食方面我地揀左薯粉🍜比較幼身食落唔會太煙韌😉除此之外仲可以選擇刀削麵/烏冬‼️+$20可以任飲店內提供飲品‼️我地就叫左近期大熱既教主無糖飲品OOHA黎飲🙈一次試晒三款口味唔堂食可以叫外賣🥡翻屋企慢慢嘆試業期間堂食同外賣都有優惠🔆🔆
由於本人對懷舊復古裝修既小店💛實在抗拒唔到☺️

原來火鍋店🍲係天后叁嘗既兄弟店

———————————-
兩人限聚都岩食既

兩丁友打邊爐🍲套餐
(試業其間免加一/醬料費)

有多達十二款湯底俾大家揀👍🏻

今次我就揀左[今晚卜卜蜆]湯底🦪

成個套餐仲包括有

🔆頂级安格斯牛頸脊

🔆火鍋配料揀兩款
(豬肉片🐷冰豆腐)

🔆自家包既三款餃子同手打丸🍡

🔆炸響鈴配芋頭條
(平時一般係炸魚皮)

🔆新鮮蔬菜🥬一兜

教主無糖飲品OOHA黎飲🙈一次試晒三款口味

唔堂食可以叫外賣🥡翻屋企慢慢嘆
試業期間堂食同外賣都有優惠🔆🔆
2022-03-28 4 瀏覽
天后懷舊主題火鍋店🥘天后新開左嘅新火鍋添大挽懷舊主題一出lift口就俾霓紅光管的招牌吸引住🕰店內裝修好特別帶有懷舊香港電影古惑仔嘅感覺🎞有一班古惑仔嘅壁畫 同埋街市嘅場面即刻有一種80年代既感覺浮現左📺兩丁友打邊爐套餐👫🏻 ($488)一個價錢就已經包曬湯底仲有幾款餸添勝在款式多仲有12款湯底可以簡添🥳🌟咯咯花膠湯🐓湯底清新可以直接飲😍而且仲唔會好油 飲完仲唔會口渴之後加咗花膠同雞件 湯底層次仲濃烈左添🌟頂級安格斯牛頸脊🐂牛味濃厚 而且肥瘦適中帶有油香感 食落去好嫩滑🤤簡直可以一個人食得晒🌟日本黑豚五花腩🐖 肥瘦層次分明 而且食材質素好好🌟即包餃餃 🥟雙籽鮮蝦雲吞 招牌午餐肉餃 韭菜餃 隻隻都好足料每隻都脹卜卜添 而且午餐肉餃仲好驚喜添🐷🌟手打五寶丸🍡豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸全部手打丸都好高質 食得出真材實料 牛丸仲有要爆汁既添😱墨魚丸爽口彈牙包住粒粒墨魚肉🦑🌟邪惡炸響鈴🔔黎到仲熱辣辣 浸落啲雞湯度簡直絕配🤤🌟 新鮮蔬菜🥬好大份而且仲好新鮮添仲要唔收加一同埋醬料費添 簡直就CP值超高😍+20蚊🐥仲可以無限任飲無酒精飲品🤤而且仲有教主代言嘅OOHA添味道 8.5/10環境 9
天后懷舊主題火鍋店🥘[叁不館]

天后新開左嘅新火鍋添大挽懷舊主題一出lift口
就俾霓紅光管的招牌吸引住🕰
店內裝修好特別帶有懷舊香港電影古惑仔嘅感覺🎞

兩丁友打邊爐套餐👫🏻 ($488)

🌟咯咯花膠湯🐓

🌟頂級安格斯牛頸脊🐂

🌟日本黑豚五花腩🐖
肥瘦層次分明 而且食材質素好好

🌟即包餃餃 🥟

🌟手打五寶丸🍡
豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸

🌟邪惡炸響鈴🔔
黎到仲熱辣辣 浸落啲雞湯度簡直絕配🤤

🌟 新鮮蔬菜🥬
好大份而且仲好新鮮添

味道 8.5/10
環境 9/10
推介程度8.5/10

📍叁不館 (天后)
天后電氣道68號金輪天地7樓
9 0後 的 味 蕾.作為東區嘅打工仔,呢一區有啲咩新潮餐廳,絕對逃唔出我嘅法眼,今次係大玩香港懷舊風格既火鍋店,裝修風格玩味十足,仿舊年代大排檔、牌坊既感覺。.由lift門開始,每一幅牆已經充滿各式各樣港產設計,包括九龍皇帝密集式「字牆」,街邊密集式「招紙」廣告,總會搵到一幅可以俾你打卡,加個復古filter,輕鬆搞掂🤩!.個到仲有個仿圍村設計,門口仲痴左兩張財神紙,一推開門竟然係間VIP房,可以比一班朋友十幾個聚埋一齊,入邊餐枱嘅設計係仿賭房,食飽真係可以可以買下大細😂。.二人打邊爐套餐 $488四人打邊爐套餐 $888.✅份量充足✅食材種類繁多✅食材新鮮兼自家製✅ 12種湯底選擇.今次我哋叫咗個花膠雞湯:🪄湯底新鮮熬製,可以直接飲用,雞香味極濃郁,一定要打邊爐之前飲兩杯🪄湯底材料有半碟雞肉,好嫰滑🪄花膠發得好靚,爽得嚟帶有膠質🪄安格斯牛頸脊:,牛味香濃、薄而有口感🪄三款手工餃,皮薄餡靚,午餐肉餃好香、口感軟綿🪄手打丸爽口彈牙,牛丸似振興,充滿牛汁香🪄自家炸響鈴魚皮,🤩超正,響鈴好鬆脆、炸魚皮係脆卜卜,完全唔會硬,勁香口🪄蔬菜非常新鮮翠綠.人頭每位+$20仲可以任飲自家制涼茶、汽水
9 0後 的 味 蕾

二人打邊爐套餐 $488
四人打邊爐套餐 $888
✅份量充足
✅食材種類繁多
✅食材新鮮兼自家製
✅ 12種湯底選擇

今次我哋叫咗個花膠雞湯:
🪄湯底材料有半碟雞肉,好嫰滑
🪄花膠發得好靚,爽得嚟帶有膠質

🪄安格斯牛頸脊:,牛味香濃、薄而有口感
🪄三款手工餃,皮薄餡靚,午餐肉餃好香、口感軟綿

🪄手打丸爽口彈牙,牛丸似振興,充滿牛汁香

🪄蔬菜非常新鮮翠綠

人頭每位+$20仲可以任飲自家制涼茶、汽水
價錢雖然唔係特別平,但係食到新鮮嘅食材,絕對係值,有時要對個肚好啲,試吓高質Binlo!

2022-03-26 9 瀏覽
中午都可以食得盡興啲,唔使周圍跑,係銅鑼灣就有一間新開火鍋店💕裝飾好懷舊,富有港式特色。而且入邊嘅套餐,兩個人都食得非常豐富。😍當然有頂級嘅安格斯牛頸脊,牛味非常濃郁,用嚟打邊爐當然最啱。仲有即包手工餃,😙同埋手打肉丸。餃子皮薄餡靚,而且肉丸彈牙,🍲用料好高質。最後當然要試下佢哋嘅邪惡炸響鈴,同埋卜卜脆嘅自家炸魚皮,🥢非常香脆可口。而且響鈴可以索咗濃郁嘅湯底,非常滋味。🥬新鮮嘅蔬菜,同埋飽肚嘅粉面,🍜兩個人食絕對夠份量~
而且入邊嘅套餐,兩個人都食得非常豐富。

2022-03-26 19 瀏覽
Generally very good decor, service and comfortableYou can choose the set which includes multitude of meat, dumplings, fishballs. A bit small if you're dining with 2 guys but 1 girl 1 guy is fine.Would highly recommend & InstagrammableAverage price would be about $200/pp

呢排天氣凍返即刻想打邊爐☃️但通常打邊爐都係一班人 貪可以嗌多啲野😳二人限聚嘅情況下真係令人好頭痕😖但今時今日 邊個話兩個人唔可以打邊爐?🍲天后呢間港式火鍋店推出咗二人打邊爐套餐!就算係兩個人都可以食到多款食材 爽🤩-🥢兩丁友打邊爐套餐 $488❥ 12款湯底任揀❥ 頂級安格斯牛頸脊(例)❥ 2款火鍋配料❥ 3款餃子❥ 手打五寶丸❥ 新鮮炸響鈴配自製炸魚皮❥ 雜菜拼盤❥ 1款粉麵-湯底我哋揀咗莫生氣椰椰雞🥥我地喺落食物前各自飲咗一碗 仲食咗啲椰子🤣椰子香味濃郁 整體係屬於清甜嘅一款湯底👍🏻佢地嘅牛頸脊重牛味 偏有咀勁🐮而日本黑豚五花腩就非常軟腍 各有各好味!-呢度其中一樣主打係即叫即包嘅餃子🥟三款餃子包括雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃同午餐肉餃~餃子皮嘅厚度岩岩好 入面嘅料脹卜卜好治癒☺️第一次食午餐肉餃 match喎!! 幾好味😛😛而手打五寶丸都係出色之作 粒粒都爽口彈牙!五寶分別係豬肉丸、鯪魚丸、墨魚丸、牛丸同蝦丸🍢Bellofood同bobo一致認為牛丸最正😙😙-除咗肉類 呢度嘅蔬菜類都好新鮮🥬雜菜拼盤有生菜、萵苣同蓮藕 爽口好味!-我地仲+$20任飲飲料🥤🤪除咗涼茶、汽水同枝裝茶 仲可以任
呢排天氣凍返即刻想打邊爐☃️
但通常打邊爐都係一班人 貪可以嗌多啲野😳
二人限聚嘅情況下真係令人好頭痕😖
但今時今日 邊個話兩個人唔可以打邊爐?🍲
天后呢間港式火鍋店推出咗二人打邊爐套餐!
就算係兩個人都可以食到多款食材 爽🤩
🥢兩丁友打邊爐套餐 $488

❥ 12款湯底任揀
❥ 頂級安格斯牛頸脊(例)
❥ 2款火鍋配料

湯底我哋揀咗莫生氣椰椰雞🥥
我地喺落食物前各自飲咗一碗 仲食咗啲椰子🤣
椰子香味濃郁 整體係屬於清甜嘅一款湯底👍🏻

佢地嘅牛頸脊重牛味 偏有咀勁🐮
而日本黑豚五花腩就非常軟腍 各有各好味!

呢度其中一樣主打係即叫即包嘅餃子🥟
三款餃子包括雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃同午餐肉餃~
餃子皮嘅厚度岩岩好 入面嘅料脹卜卜好治癒☺️
第一次食午餐肉餃 match喎!! 幾好味😛😛

而手打五寶丸都係出色之作 粒粒都爽口彈牙!
五寶分別係豬肉丸、鯪魚丸、墨魚丸、牛丸同蝦丸🍢
Bellofood同bobo一致認為牛丸最正😙😙

除咗肉類 呢度嘅蔬菜類都好新鮮🥬
雜菜拼盤有生菜、萵苣同蓮藕 爽口好味!

我地仲+$20任飲飲料🥤🤪
除咗涼茶、汽水同枝裝茶 仲可以任飲OOHA!

特別一讚呢度嘅裝修 懷舊嘅同時夾雜咗啲潮野😈
大家去嘅時候不妨細心留意吓😼
午餐
2022-03-24 7 瀏覽
懷舊大排檔主題裝修,周圍都係打卡位,好有特色~而且呢個兩丁友打邊爐餐,真係好高質,食得好飽好滿足,飽到連個餐包埋既自選麵類都冇要到😂 每位加$20 就有埋飲品任飲,抵rrr🌟❤️今晚卜卜蜆鍋 非常多大大隻蜆好足料,完全冇沙,係好鮮甜既湯底🧡肉類 頂級安格斯牛頸脊 肉質結實牛味濃,豬頸肉片 擺盤好靚仔成粒花咁,食落爽口彈牙💛招牌餃餃 有3款味道~午餐肉餃好特意,一定要試!鮮蝦餃個餡好足料,大大舊蝦肉餡,好新鮮好好味~韭菜餃 一咬落去已經超勁韭菜味💚手打丸丸 有牛丸 + 墨丸 + 蝦丸 + 豬肉丸 + 鯪魚丸,好新鮮好彈力,好高質~好值得追加!💙邪惡炸響玲 x 自家炸魚皮 新鮮即炸,大大條好香脆💜檸檬薏米水 微微酸微微甜,好開胃好好飲

💙邪惡炸響玲 x 自家炸魚皮 新鮮即炸,大大條好香脆

💜檸檬薏米水 微微酸微微甜,好開胃好好飲

2022-03-24 103 瀏覽
呢度嘅裝潢走懷舊風,店外以至店內都有唔少打卡位,充滿老香港情懷,感覺十分地道😚!.💖 (HK$488).🔸 湯底有12款,可任選其一。妹豬仔揀咗呢一款,湯底好清甜,蜆嘅數量唔少,而且好大粒,蜆肉脹卜卜, 十分鮮甜😋!店員仲特登比多兩個碗,等我哋用嚟載住啲蜆殼,非常貼心❤️!.🔸 牛頸脊厚薄適中,油脂分佈均勻,唔會太肥太瘦。食落肉質偏扎實,牛味香濃😍!.🔸 跟餐有3款即包嘅火鍋餃類🥟,每款2隻,分別係:雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃。餃類即點即包,每隻都皮薄餡靚,食落好新鮮👍🏻!.🔸 跟餐係「手打五寶丸」,共5款手打丸類,每款2粒,分別係:豬肉丸、陳皮鯪魚丸、鮮牛丸、Q彈鮮墨魚丸、Q彈鮮蝦丸。5款手打丸都係迷你size,啱晒一啖食落口,由於係新鮮手打,食落新鮮又彈牙🙌🏻!.🔸[火鍋配料] 食咗豬頸肉片、冰豆腐、頂級蟹柳、芝士腸。值得一提~豬頸肉片拼砌成一朵花咁,十分有心思!而且厚薄適中,食落爽口唔油膩😋。.🔸 新鮮炸響鈴同自製炸魚皮好大件,同樣係即點即炸,一炸起就端上,所以夠晒熱辣辣,食落香脆。放落湯底幾秒,吸收埋湯底,食落更惹味😉~.🔸 其實係個雜菜拼盤🥬,當日食嘅蔬菜有呢幾款:油麥
💖[兩丁友打邊爐套餐] (HK$488)
🔸[今晚卜卜蜆鍋]
今晚卜卜蜆鍋

🔸[頂級安格斯牛頸脊(例牌)]
頂級安格斯牛頸脊(例牌)

🔸[即包餃餃]

邪惡炸響鈴配自己啊炸魚皮
新鮮炸響鈴
自製炸魚皮
🔸[新鮮蔬菜大大兜]
其實係個雜菜拼盤🥬,當日食嘅蔬菜有呢幾款:油麥菜、白菜仔、蘿蔔片、南瓜片、木耳。
雜菜拼盤
🔸[飽肚粉麵]
跟餐可以喺飽肚粉麵類揀選其一,妹豬仔就揀咗刀削麵,食落煙煙韌韌。不過佢遲上,而嗰陣又食得興起,所以唔記得咗影相😆~如果你哋唔鍾意食刀削麵嘅話,粉麵類仲有得揀:出前一丁、稻庭烏冬、紅薯粉、泡飯。
🔸[任飲無酒精飲品] (+HK$20/位)
無酒精飲品主要有4個種類(涼茶、茶品、汽水、OOHA)共十幾款飲品。只要每位另加HK$20,就可以任飲呢啲無酒精飲品🥤。
✨妹豬仔👧🏻💬: 整體來講,呢個二人火鍋套餐包括唔少食物,夠晒飽肚,仲要唔收茶芥加一,以呢個價錢嚟講算抵食😚!
兩丁友打邊爐套餐
💡妹豬仔話你知💁🏻‍♀️~呢度提供咗10款醬油配料,包括:麻油、芝麻、沙嗲、麻醬、蔥頭油、炸蒜、青蔥、芫荽、指天椒、蒜蓉,等客人可以調出啱自己口味嘅醬油。
💡妹豬仔再話你知💁🏻‍♀️~呢度真係處處充滿老香港情懷。例如喺店外等𨋢位置,一邊係貼滿日曆紙嘅牆,另一邊就係寫滿文字嘅塗鴉牆。

而店內就有戲院售票處、電影壁畫、懷舊玩具/用品。

💡妹豬仔再三話你知💁🏻‍♀️~除咗充滿懷舊特色之外,呢度嘅食物名稱真係好鬼馬,就例如以下嘅其他湯底名稱,令人會心微笑!
「傻豬豬豬骨湯」
「媽!好辣啊 麻辣湯」
「笑茄茄牛腩湯」
「咯咯花膠湯」
「莫生氣椰椰雞」
「眾人皆醒醉雞湯」
(以上價錢僅供參考,一切以火鍋店為準)
今晚卜卜蜆鍋
頂級安格斯牛頸脊(例牌)
雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃
手打五寶丸
豬頸肉片、冰豆腐、頂級蟹柳、芝士腸
邪惡炸響鈴配自己啊炸魚皮
新鮮炸響鈴
自製炸魚皮
雜菜拼盤
兩丁友打邊爐套餐
叁嘗呢間餐廳大家應該都唔陌生,成日見人介紹,而家除咗cafe,仲有多間港式打邊爐😎新餐廳行懷舊風,雖然冇好華麗嘅裝修,但係就有一份親切感,小編最鍾意啲懷舊嘢😂店員嘅態度勁好,而且枱與枱之間都隔得遠,大家都唔使太擔心🤪.🥢兩丁友打邊爐套餐 $488想講餐牌上啲名都好搞笑,辛苦曬諗嗰個😂呢個set都幾豐富,基本上打邊爐最basic或者最受歡迎嘅配料都已經包咗🫣不過疫情期間,餐廳嘅餐牌可能會有啲變動,真係擔心嘅可以打電話過去問下先🫡湯底有好多選擇,揀咗豬骨湯底,有好多豬骨、蕃茄、粟米同埋蘿蔔等等,勁足料🥹餸方面,好鍾意頂級安格斯牛頸脊,好濃嘅牛肉味又有口感唔太肥😍另外都好推薦大家食即炸魚皮同響鈴😚飲品方面,只要每位額外加多$20,就可以任飲餐牌上嘅任何飲品,有自家製飲品、各類型包裝同罐裝飲品等😳喺其他餐廳叫一渣竹蔗茅根起碼$68,所以真係好抵🥺.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🥢兩丁友打邊爐套餐 $488
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2022-03-23 18 瀏覽
二人限聚都可以食返餐豐富火鍋今次天后既叁不館 貪佢既二人餐每樣都有啲唔洗一碟一碟咁叫食物質素又遠高於放題加上懷舊港式打給場景別有一番風味🥥莫生氣椰椰雞香濃湯底一開始飲咗湯先再打邊爐另外仲有碟雞件做湯底🐮頂級安格斯牛頸脊鮮味十足又唔硬碌十幾秒就食得肉汁滿滿😍自選火鍋配料兩款揀咗豬頸肉同豬肚花花型既豬頸肉質素甚佳🥟即包餃餃三款餃包括鮮蝦雲吞,韭菜豬肉,同夠曬特色既午餐肉餃皮薄餡靚做得非常出色🍢手打丸丸牛丸蝦丸墨魚丸等一共五款精緻彈牙🐟邪惡炸響鈴配自家炸魚皮魚皮高質,響鈴有4大舊🥙新鮮蔬菜大大兜唔同菜都有啲非常新鮮🍜飽肚粉麵有一個食完餸已經夠曬飽不過都試左刀削麵比起其他麵要煮耐少少麵質非常滑溜強烈推介
二人限聚都可以食返餐豐富火鍋

😍自選火鍋配料兩款
揀咗豬頸肉同豬肚
花花型既豬頸肉質素甚佳

🥟即包餃餃
三款餃包括鮮蝦雲吞,韭菜豬肉,同夠曬特色既午餐肉餃
皮薄餡靚

比起其他麵要煮耐少少
麵質非常滑溜
強烈推介
2022-03-23 136 瀏覽
叁嘗我相信大家都唔會陌生,疫情之前一直非常人氣,想食要排隊是必須的,最近同樣喺天后開了一間兄弟店叁不館,專門做香港人嘅至愛打邊爐,剛剛開咗兩個月左右,適逢疫情,大家暫時唔可以夜晚打邊爐,其實下晝打邊爐都係提早少少食,都係一樣姐🥢一踏入店舖簡直眼前一亮,八九十年代嘅香港情懷重現眼前,店舖裝修經過精心設計,招牌是霓虹光管,牆上有曾灶財嘅字體,戲院不日放映嘅掛畫,大排檔風味,用全木造既枱枱櫈櫈,連Menu都係花咗好多心思去設計,未開始食已經感覺好好👍🏻因為疫情嘅關係,特別設計左兩款分別係二人同四人嘅套餐嘅經濟套餐,好多受歡迎嘅食材都有齊,令客人可以試到多D唔同嘅食物,當然可以散叫,我哋今日兩個人梗係點二人套餐。套餐食物種類好多,以下有詳細介紹,不過我個人私心必食推介,湯底一定要叫咯咯花膠雞湯,未開始打邊爐前一定要先飲咗湯,湯頭超級鮮甜,花膠大大件好抵食,另外打邊爐材料牛肉一定要食頂級安格斯牛頸脊,見到我再追加多一碟大既就知道幾好味,手打丸丸和即包餃餃全部店舖自家制,好新鮮好好味,仲有就係我再encore嘅自家製即炸魚皮,質感比一般嘅少少,熱辣辣脆卜卜,真係好味到癲😋😋🥢🥢兩丁友打邊爐套餐 $

🥢🥢兩丁友打邊爐套餐 $ 488 包括以下

▪️🥤$20 可以任飲飲品
🥢 頂級安格斯牛頸脊 $ 328 追加
🥢自製炸魚皮 $ 68 追加
📍重點係呢度唔收加一📍

✨一定一定會回訪,喜歡這裏的環境
食物質素非常高,其實仲有好多好多食
材好想試,特別係海鮮類,疫情好返有
晚市一大班人一定會再嚟幫襯✨
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 職責自家製魚皮
  • 咯咯花膠雞湯底
  • 招牌午餐肉餃
2022-03-23 6 瀏覽
懷念打邊爐的日子,平日中午黎食好少人,其實食物頗高質,好多食材即叫即整~🥢即包餃餃(鮮蝦雲吞、韭菜餃、招牌午餐肉餃):蝦仁🍤彈牙、韭菜餡香口,個人覺得午餐肉餡少少咸,但餡料係新鮮既!🥢手打丸丸:有5️⃣款(豬、牛、鯪魚、墨魚、蝦),牛丸一咬充滿牛油香、鯪魚丸有陳皮味,其他丸都好彈牙,推薦👍🏻🥢即炸響鈴+炸魚皮:一上枱已經好香,因為剛剛炸好🤩🥢脆鯇魚骨腩:腩位一咬是油香,魚肉肥美🥢醉雞件:煮熟仲有酒味🍷,係醃得幾入味!🥢牛頸脊:脂肪花紋好平均,牛味濃🥘儍豬豬豬骨湯:有3️⃣隻豬因為有齊豬腳、豬軟骨同豬筒骨,配埋黑胡椒,湯底好暖胃。全日外賣自取有7️⃣折~味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)#foodie #foodporn #foodstagram #food #foodphotography #foodlover #foodblog #foodbloggers #eat #eatinhk #tinhau #hotpot #openrice #kyfoodiary#食評 #叁不館 #天后 #天后美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手打丸 #豬骨鍋 #

🥢即炸響鈴+炸魚皮:一上枱已經好香,因為剛剛炸好🤩

🥢脆鯇魚骨腩:腩位一咬是油香,魚肉肥美

🥢醉雞件:煮熟仲有酒味🍷,係醃得幾入味!

🥢牛頸脊:脂肪花紋好平均,牛味濃

全日外賣自取有7️⃣折~

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)

#食評 #叁不館 #天后 #天后美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手打丸 #豬骨鍋 #卜卜蜆 #即包餃
🥘呢排介紹嘅餐廳都係有兩個特色,一嚟係新店,二嚟係打卡指數爆燈🥰今次推介係一間新嘅港式懷舊風邊爐小店,勁多打卡位,又係今年必去👍🏻👍🏻🥘呢排兩個人去唔洗諗啦,叫佢地二人套餐就完美($488免加一):🔸十二款湯底任揀🔸頂級安格斯牛頸脊🔸師傅發辦精選配料🔸即包餃 手工丸🔸響鈴 自家炸魚皮(當日無魚皮,響鈴比Double)🔸精選菜盤🔸粉麵類揀一個🥘基本上每一部分都好講究,整體評分好高👍🏻先講湯,我叫咗花膠雞湯,佢好貼心係湯料分開上,廢事你啲花膠同雞煮到老晒,而個湯係清甜好飲又唔會飲到口乾,好有料到😍🥘牛頸脊係我個人覺得打邊爐最正嘅牛肉部份,仲正過肥牛🤤佢呢款牛味十分濃重,煮大約五秒入口啱啱好,一絕!而呢度嘅餃同丸都係自家製,誠意十足👍🏻丸入面我最鍾意牛丸,佢有種爆汁和牛丸感覺,好味~而餃必定要提午餐肉餃,入面係包住午餐肉餡夠晒特色仲要真心好食🥰🥘師傅發辦精選配料有芝士腸,凍豆腐,豚肉同蟹柳,響鈴都唔係cheap料,全部水準都幾高;粉麵有出前一丁,烏冬,薯粉同刀削麵應有盡有👏🏻另外呢排佢地有優惠係每人加$20可以飲品任叫,今次終於試咗Anson Lo代言嘅OOHA,真係唔錯😎

🔸十二款湯底任揀
🔸頂級安格斯牛頸脊
🔸師傅發辦精選配料
🔸即包餃 手工丸
🔸響鈴 自家炸魚皮(當日無魚皮,響鈴比Double)
🔸精選菜盤
🔸粉麵類揀一個

2022-03-23 6 瀏覽
趕在夏天來到之前 馬上去一趟火鍋之旅!沒有了晚市堂食之後 吃火鍋的好地方好像也愈來愈少了 ...這次則到訪了位於天后的樓上火鍋店叁不館叁不館全層的佈局都是充滿懷舊的老香港風ʙɢᴍ 都是播著很地道的廣東歌 高樓底加上兩邊落地大玻璃 空間感超大喔下午有陽光射進來更 ᴄʜɪʟʟ 了呢 兩個人到訪剛好可以點他們的二人套餐 !兩丁友打邊爐 (ʜᴋᴅ 𝟺𝟾𝟶 / 兩位)𓋪 湯底 (十二款選一款)𓋪 頂級安格斯牛頸脊 (例)𓋪 自選火鍋配料兩款𓋪 即包餃餃 手打丸丸𓋪 邪惡炸響鈴配自製炸魚皮𓋪 新鮮蔬菜籃𓋪 粉麵點餐後店員會遞上一盤醬料桌 可以自己調出想要的醬料口味喔然後火鍋配料店員就會接著送上了 ~ 湯底我們選了惹味又香濃的沙嗲湯底還沒有沸騰就已經聞到陣陣花生香了火鍋配料也超豐富的例牌的安格斯牛頸脊肉質超棒 吃下去一點都不軔另外選了西班牙黑毛豬肉片跟午餐肉片薄切的豬肉片也很有驚喜 ~ 而且午餐肉片有輕煎過一下再上桌 更香口了!即包的餃子有鮮蝦餃 韮菜餃 午餐肉餃各兩粒手打丸子則有包括 豬肉丸 牛丸 墨魚丸 蝦丸 鯪魚肉丸全部吸收了沙嗲味湯底的味道更好吃了 最後再吃稻庭烏冬作結 大滿足店員服務超好而

趕在夏天來到之前 馬上去一趟火鍋之旅!
沒有了晚市堂食之後 吃火鍋的好地方好像也愈來愈少了 ...
這次則到訪了位於天后的樓上火鍋店叁不館

叁不館全層的佈局都是充滿懷舊的老香港風
ʙɢᴍ 都是播著很地道的廣東歌
高樓底加上兩邊落地大玻璃 空間感超大喔
下午有陽光射進來更 ᴄʜɪʟʟ 了呢
兩個人到訪剛好可以點他們的二人套餐 !

兩丁友打邊爐 (ʜᴋᴅ 𝟺𝟾𝟶 / 兩位)
𓋪 湯底 (十二款選一款)
𓋪 頂級安格斯牛頸脊 (例)
𓋪 自選火鍋配料兩款
𓋪 即包餃餃 手打丸丸
𓋪 邪惡炸響鈴配自製炸魚皮
𓋪 新鮮蔬菜籃
𓋪 粉麵

點餐後店員會遞上一盤醬料桌
可以自己調出想要的醬料口味喔
然後火鍋配料店員就會接著送上了 ~
湯底我們選了惹味又香濃的沙嗲湯底
還沒有沸騰就已經聞到陣陣花生香了

火鍋配料也超豐富的
例牌的安格斯牛頸脊肉質超棒 吃下去一點都不軔
另外選了西班牙黑毛豬肉片跟午餐肉片
薄切的豬肉片也很有驚喜 ~
而且午餐肉片有輕煎過一下再上桌 更香口了!
即包的餃子有鮮蝦餃 韮菜餃 午餐肉餃各兩粒
手打丸子則有包括 豬肉丸 牛丸 墨魚丸 蝦丸 鯪魚肉丸
全部吸收了沙嗲味湯底的味道更好吃了
最後再吃稻庭烏冬作結 大滿足

店員服務超好
而且還不收加一跟茶芥耶 蠻佛心的
期待疫情過後再次放寬到四人至六人
就可以跟更多朋友一起吃高質的火鍋了 ~~