2022-04-21 15 瀏覽
😉懷舊大排當打邊爐😉火鍋係必食🍲 推介呢間開張幾個月嘅火鍋餐廳大排檔格局 衛生乾淨 有舊香港嘅濃厚懷舊氣息可以一邊食嘢 一邊打卡📸-🐽豬骨湯底 $148湯底選擇有12款 辣嘅 清淡嘅 特色嘅土炮地道嘅 養生嘅 各適其適豬骨湯係精心熬製 每嚿豬骨都「骨肉勻稱」🤣🤣 啜到骨髓 肉地腍身 湯滾嘅時候 記住飲番一碗🥣-🐂醉牛肉 $138食火鍋必食牛肉 而我嘅心水推介 就係呢個‼️ 用花雕酒醃浸本地牛肉🥓 入味得嚟 唔會太嗆口牛肉厚身但食落竟然好軟熟放入熱鍋裏面三滾兩滾 酒精揮發剩低肉味同埋酒香 再蘸啲辣椒豉油食🌶 -🐟脆鯇片 $75魚肉結實而爽口 冇腥味 口感唔錯-🥠炸午餐肉 $48外脆內軟 用午餐肉餸飯伴麵或者用嚟打邊爐 樣樣都掂 -鮮腐竹 $38-📍叁不館天后電氣道68號金輪天地7樓
😉懷舊大排當打邊爐😉

鮮腐竹 $38
📍叁不館
天后電氣道68號金輪天地7樓
2022-04-21 302 瀏覽
依間充滿港式懷舊風味既火鍋店係叁嘗既兄弟店✨從門口既霓虹燈招牌到店內既舊式戲院及大排檔裝潢,都設計得好有心思😍 餐廳環境寬敞,加上採用落地玻璃,令空間感更大~依度仲有間特色VIP房,店內外都有唔同打卡位💕 今日就有返晚市堂食,啱晒約埋朋友嚟打邊爐🥰 ✨有多款醬料,可任意配搭❀ 笑茄茄牛腩湯 🍅湯底總共有12款選擇,今次就揀咗蕃茄牛腩☺️ 湯滾好既時候先飲一碗,酸甜開胃~而且仲好足料,有薯仔、蘿蔔及好多嫩滑既牛腩👍🏻❀ 頂級安格斯牛頸脊 🐮打邊爐必點既牛肉✨ 牛肉份量多,肉質好嫩滑,油脂分佈均勻,牛味香濃,鐘意食牛一定要試下呢🥰❀ 脆鯇片 🐟魚肉好新鮮,質感較結實爽脆,而且無腥味❀ 新鮮炸響鈴 🥠❀ 自製炸魚皮 🥠自家製加新鮮炸起,浸一浸湯底再食,吸收晒湯既精華,食落又香又脆,非常邪惡😝❀ 蔬菜拼盤 🥬最鐘意就係叫拼盤,因為可以一次過食幾款蔬菜~拼盤有唐生菜、白菜仔、木耳及淮山,菜類好新鮮,木耳及淮山就好爽口❀ 椒鹽粟米 🌽粟米好清甜,用椒鹽炒令味道帶點微辣及鹹香味,十分香口惹味❀ 竹蔗茅根海底椰 🎋味道清甜又解膩,打邊爐飲好清爽~

✨有多款醬料,可任意配搭

❀ 笑茄茄牛腩湯 🍅

❀ 頂級安格斯牛頸脊 🐮

❀ 脆鯇片 🐟
魚肉好新鮮,質感較結實爽脆,而且無腥味

❀ 新鮮炸響鈴 🥠
❀ 自製炸魚皮 🥠

❀ 蔬菜拼盤 🥬

❀ 椒鹽粟米 🌽
粟米好清甜,用椒鹽炒令味道帶點微辣及鹹香味,十分香口惹味

❀ 竹蔗茅根海底椰 🎋
味道清甜又解膩,打邊爐飲好清爽~

午餐
2022-04-20 23 瀏覽
香港人一年四季鍾意打邊爐,上網見天后呢間火鍋館好評如潮,出關黎試試😬!餐牌設計有心思,類似報紙呈現,當中仲有星座運程同歇後語,非常鬼馬🤩!多款醬油任你揀十二款湯底揀咗*莫生氣椰椰雞湯*!原個椰青上枱!真材實料!先喝一口湯🥣,非常清甜可口!醉牛肉牛肉有六大片,厚身要滾耐小小,醃得入味,酒味唔會over 🤪!鮮蝦雲吞+韮菜餃兩款餃脹卜卜餡料足!炸響鈴+芋頭條響鈴放到最尾先食,索盡湯底精華,惹味到震😋!
多款醬油任你揀
醉牛肉
鮮蝦雲吞+韮菜餃
兩款餃脹卜卜餡料足!
炸響鈴+芋頭條
響鈴放到最尾先食,索盡湯底精華,惹味到震😋!
1K
2022-04-19 16 瀏覽
難得去完staycation 見時間仲早就過黎打邊爐做午餐,餐廳裝潢好有特式,充滿香港懷舊風格,超適合打咭湯底都有不少選擇先來個咯咯花膠湯,店員建議先飲湯後放火鍋料,花膠湯非常鮮甜,雞件同花膠另上,花膠又大大件,滾耐少少好軟淋,雞件都幾嫩滑!手切封門柳,大大碟 牛肉味濃,肉質細緻鮮蝦雲吞大大粒,皮薄餡靚,好足料炸響鈴,自家炸魚皮打邊爐必點,即叫即炸,香脆都不得了新鮮蔬菜大大兜每樣都有少少,用上花膠湯來煮,特別鮮甜
難得去完staycation 見時間仲早

湯底都有不少選擇

手切封門柳,大大碟 牛肉味濃,肉質細緻

鮮蝦雲吞
大大粒,皮薄餡靚,好足料

炸響鈴,自家炸魚皮
打邊爐必點,即叫即炸,香脆都不得了

新鮮蔬菜大大兜
每樣都有少少,用上花膠湯來煮,特別鮮甜
天氣又凍咗啲 去咗打個邊爐暖下身子🍲 呢間係黄店叁嘗嘅姊妹店💛 裝修風格好有香港特色 又坐得好舒服😆 二人餐好抵食咩都有 好多都係手工自家製💯✨二人套餐 $488✨❣️醬料唔使另外加錢而且咩都有~ 特別啲有炸蔥頭❣️今晚卜卜蜆鍋呢個餐仲要包埋12款湯底任揀( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ ) 卜卜蜆貪佢煮出嚟鮮甜 又可以食下啲蜆仔😙另外仲有沙嗲麻辣椰子雞花膠雞 勁多選擇‼️❣️頂級安格斯牛頸脊呢碟牛係勁正🥰 勁新鮮有牛味 有油花又有啲筋😉如果唔係個餐都幾飽會想額外加多碟😆❣️手打丸 - 豬 牛 鯪魚 墨魚 蝦🐷🐮🐟🦑🦐睇樣就知係靚嘢😙 口感滿分每個都食到彈牙💯 味道亦都好濃郁 👅❣️即包餃 - 招牌午餐肉 韭菜 雙子鮮蝦鮮蝦大大粒勁足料😍 午餐肉餃係第一次食到 又做得幾好喎唔會太鹹😆 認真做到皮薄餡靚~❣️邪惡炸響鈴配自家炸魚皮呢個真係好邪惡但好好食😈 索曬湯又勁脆🤤❣️火鍋配料 - 冰豆腐 芝士獅子狗 芝士腸 鴨血日本黑豚五花腩本來配料係揀兩款 但店員話每樣執啲俾我哋試吓🥰每樣都唔錯 推薦冰豆腐超級索湯( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭⁾⁾芝士獅子狗都少見 以前食吉邊最愛🤣❣️蔬菜盤好鍾意佢安排好晒¨̮♡︎ 可以每樣食一啲 其實同
二人餐好抵食咩都有 好多都係手工自家製💯

本來配料係揀兩款 但店員話每樣執啲俾我哋試吓🥰
每樣都唔錯 推薦冰豆腐超級索湯( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭⁾⁾
芝士獅子狗都少見 以前食吉邊最愛🤣

❣️蔬菜盤
好鍾意佢安排好晒¨̮♡︎ 可以每樣食一啲 其實同出邊自己夾冇乜分別🤤 又唔會單點咁貴💛
娃娃菜粟米好甜 萵筍爽口🥳

❣️粉面 - 烏冬
最後仲加埋個烏冬 唔怕你食唔飽‼️

❣️飲品任飲 $20
價錢非常合理 仲有Anson Lo代言嘅ooha🤣
飲咗柚子海鹽唔同白桃烏龍茶 零糖零卡路里係幾吸引🥲
仲有支裝嘅淳茶舍 都有涼茶 邊爐必備😙

整體嘅氣氛好 性價比高 會再訪୧⃛(๑⃙⃘⁼̴̀꒳⁼̴́๑⃙⃘)୨⃛
價錢同任食差唔多 食到好飽 而且每樣食材都有質素😆
環境靚 一路播住好多香港音樂有共鳴💛
今晚卜卜蜆鍋
  • 二人套餐
2022-04-18 159 瀏覽
嚟到復活節假期最後一日,今日唔想去咁遠,有人話要帶我嚟天后搵食,原來早有準備,一早預訂咗呢間主打港式火鍋嘅樓上大排檔「叁不館」。餐廳裝潢好有特色,以老香港情懷為主題,睇得出店主喺設計上花咗唔少心思,由門面以至室內每一個角落都滿布打卡位,令人目不暇給。有人自動請纓,話要發辦點菜,咁我就一於先「混醬」,再等食。先嚟個撚手湯底,原來揀咗鍋「咯咯花膠湯」。店員建議我哋先飲湯,再落配料打邊爐。湯頭味道果然好正,非常鮮甜,入口豐腴醇厚,滲有雞肉嘅鹹香。再放入材料滾起品嚐,花膠大大塊,軟嫩富膠質,雞件分量十足,新鮮嫩滑。至於火鍋配料方面,貴精不貴多,只係點咗 5 款,當中包括有:日本黑豚五花腩、白鱔片、即包餃餃、新鮮炸響鈴同雜菜拼盤。鱔片即叫即切,肉質很新鮮,食落爽甜彈牙。黑豚五花腩色澤好靚,雪花紋路有致,肥瘦比例亦啱啱好,入口即化,帶濃郁肉香。即包餃餃有雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃同招牌午餐肉餃,幾款味道都唔錯,真材實料。雲吞大小平均,咬落有爆汁效果。韭菜餃晶瑩剔透,皮薄餡多,韭菜味好香濃。邪惡炸響鈴亦值得畀個 Like,送上桌時仍熱焫焫,食落非常香口,而且脆得嚟又夠晒鬆化,正。食完炸物,梗係要食番啲蔬菜

食完炸物,梗係要食番啲蔬菜平衡下,睇下個雜菜拼盤幾豐富,有白菜仔、油麥菜、粟米、萵筍同木耳等,全部都好新鮮。呢餐真係食得好滿意,等開返晚市堂食,一定會再嚟幫襯。
2022-04-18 102 瀏覽
位於天后的叁不館充滿濃厚的港式風味,到處都是打卡位,細心留意可以看到不少玩味的佈置~ 座位區是地道大排檔的風格,一排落地大玻璃,採光一流而且空間感十足如果想私隱度高一點更有VIP房可預訂,整體環境不錯 ✨ 很適合來聚餐呢這裡一共有十二款湯底選擇,嗜辣的我們就試試這裡的媽!好辣阿 麻辣湯🌶🌶麻辣中帶鮮香,超夠味很有驚喜~醬料盤也好吸睛,加了滿滿的蔥、芫荽和芝麻🌱🔸新鮮鴨血吃麻辣火鍋最經典的鴨血不得不點!件件厚切份量十足,滑嘟嘟又實在的口感,吃得好滿足😋 🔹紅薯粉QQ的紅薯粉同樣是靈魂食材,將麻辣湯的精華都吸飽🌶 非常入味,辣得過癮🔸日本黑豚五花腩豚肉的品質不錯,油花紋路很美👍🏻而且肥瘦適中,肉味香濃🔹手打鮮牛丸這個必點推薦 🐮 一咬開彈牙的牛丸,鮮甜飽滿的肉汁便在口中爆發💦 超讚🔸午餐肉邪惡的午餐肉,火鍋時吃一流🔹紫菜炸響鈴現點現炸的響鈴,新鮮炸起超酥脆而且毫不油膩,我喜歡把響鈴只浸一半,索汁之餘又可保留酥脆的口感。裡面包了紫菜,令層次更豐富

媽!好辣阿 麻辣湯

新鮮鴨血

🔸新鮮鴨血

🔹紅薯粉

🔸日本黑豚五花腩
豚肉的品質不錯,油花紋路很美👍🏻而且肥瘦適中,肉味香濃

🔹手打鮮牛丸

🔸午餐肉
邪惡的午餐肉,火鍋時吃一流

🔹紫菜炸響鈴
媽!好辣阿 麻辣湯
新鮮鴨血
紫菜炸響鈴
試下Sheep&Pig既副線火鍋店,餐廳位於天后站附近,出電梯已經見到搶眼招牌,有舊式日曆、麗花皇宮夜總會招牌、曾灶財既黑白字畫、戲院壁畫、大排檔摺檯木櫈,仲有大細賭檔主題房,好多打咭位~ 十足時光倒流去八十年代,好有懷舊香港風情。先點份小食雞翼尖,椒鹽表面夠乾身,入口酥香,翼尖皮同㬵位,香辣滋味!湯底點了沙嗲湯,無論配蔬菜又或者肉類丸類好match又掛汁,唔駛調味醬料都惹味。西班牙黑毛豬肉質紅潤,肉味鮮軟香滑。手打五寶丸有豬肉丸、鯪魚丸、墨魚丸、蝦丸、牛丸,每款兩粒,一口爽滑彈牙。 炸魚皮拼炸響鈴,浸一浸湯就食得配沙嗲湯勁夾,吸晒湯汁,入口仲係卜卜脆唔會好咸又惹味。響鈴浸過湯唔會軟淋淋,好有層次,放埋幼嫩娃娃菜,掛汁之餘又爽甜~
試下Sheep&Pig既副線火鍋店,
仲有大細賭檔主題房,好多打咭位~

十足時光倒流去八十年代,好有懷舊香港風情。

湯底點了沙嗲湯,
無論配蔬菜又或者肉類丸類好match又掛汁,
唔駛調味醬料都惹味。

西班牙黑毛豬肉質紅潤,肉味鮮軟香滑。

手打五寶丸
有豬肉丸、鯪魚丸、墨魚丸、蝦丸、牛丸,
每款兩粒,一口爽滑彈牙。

炸魚皮拼炸響鈴,浸一浸湯就食得
配沙嗲湯勁夾,吸晒湯汁,
入口仲係卜卜脆唔會好咸又惹味。

響鈴浸過湯唔會軟淋淋,好有層次,
放埋幼嫩娃娃菜,
掛汁之餘又爽甜~

兩丁友想打邊爐 又唔想食任食都幾苦惱 單點又淨係食到好少款式 所以今次介紹嘅係叁不館嘅兩丁友邊爐套餐 適合重質不重量嘅大家(・∀・)ฅ•ﻌ•ฅ兩丁友邊爐套餐($488)就係呢個套餐 兩丁友都可以食到超鮮味湯底 肉肉 菜菜 即包餃餃 手打丸丸 響鈴 自製魚皮 粉麵二人餐食材新鮮 亦絕對夠飽 仲有另外一個四人餐 不過只可做住外賣先喇 以下分享啲較驚喜嘅配料´•ᴥ•`咯咯花膠湯呢款湯底單點係要$298😱😱但二人餐係可以免費揀呢個湯底花膠同雞件會另上 保證足料( •᷄⌓•᷅ )本身個湯已經好鮮味 可以當老火湯飲 我全程飲左大約十碗 極上癮當日我嘅雞件部位唔算太嫩滑 但雞味濃( '-' )ノ 花膠都有8-10塊 夠曬養生🤤´•ᴥ•`招牌午餐肉餃個餐包三款即包餃餃( ・⌓・̥ )我最鍾意就係午餐肉餃!十級特別原來午餐肉都可以做餡包而且口感同味道都好豐富🤤🤤另外兩款係較常見嘅韭菜餃同鮮蝦餃 都好有水準 皮薄餡靚\(*ˊᗜˋ*)/´•ᴥ•`手打牛丸手打丸丸有五款 分別係豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸 其中最驚喜嘅係牛丸!雖然佢冇寫係和牛牛丸 但食落牛味超級香濃 拍得住平時坊間寫嘅和牛牛丸(∩´∀`

ฅ•ﻌ•ฅ兩丁友邊爐套餐($488)
就係呢個套餐 兩丁友都可以食到
超鮮味湯底 肉肉 菜菜 即包餃餃 手打丸丸
響鈴 自製魚皮 粉麵
二人餐食材新鮮 亦絕對夠飽

´•ᴥ•`咯咯花膠湯
呢款湯底單點係要$298😱😱
但二人餐係可以免費揀呢個湯底
花膠同雞件會另上 保證足料( •᷄⌓•᷅ )

´•ᴥ•`招牌午餐肉餃
個餐包三款即包餃餃( ・⌓・̥ )
我最鍾意就係午餐肉餃!十級特別
原來午餐肉都可以做餡包
而且口感同味道都好豐富🤤🤤

´•ᴥ•`手打牛丸
手打丸丸有五款 分別係
豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸 其中最驚喜嘅係牛丸!
雖然佢冇寫係和牛牛丸 但食落牛味超級香濃 拍得住平時坊間寫嘅和牛牛丸(∩´∀`∩)

´•ᴥ•`新鮮炸響鈴配自製炸魚皮
點解響鈴同魚皮都要拎出嚟講
因為真係非常出色 絕對符合佢所寫新鮮炸同自製 一食落去冇得呃!
響鈴有兩大卷 絕對不是平時買一盒裡面淋曬細細條個啲 食落去又脆又香😭😭好想食多十條
魚皮又係超脆 自製調味又係食極都仲想食😭

´•ᴥ•`頂級安格斯牛頸脊
壓軸講下肉肉質素 唔洗講都知係好過任食牛牛質素好多 啲油脂同牛味都令人好滿意 惟一唔滿意係一人淨係食到約4塊🥺🥺🥺

兩丁友唔想任食又想食港式邊爐必試!‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)

最近天后新開左間港式火鍋店~~餐廳裝修、餐單、擺設都充滿懷舊風,好啱打卡📸📸而家仲有個二人套餐優惠👫🏻,一個價錢包多款食物,仲唔收加一茶芥!一於黎試下🤩🤩-🍲兩丁友打邊爐套餐 $488✨湯底方面,我地揀左「莫生氣椰椰雞」~~鍋內本身已經有椰肉🥥、粟米🌽,店員仲會即場加入原個椰青水,令湯底更清甜!!飲左兩碗,感覺好滋潤!之後就可以放雞肉去煮😋😋📍頂級安格斯牛頸脊(例) 🥩牛味濃郁,油花部分比較少,口感相對爽滑~~📍三款餃子🥟包括有鮮蝦雲吞、韮菜餃同招牌午餐肉餃~~店員介紹所有餃子都係新鮮包架!!食落外皮好薄,而且內裡好多餡,都唔錯😍😍📍手打五寶丸🍡包括有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸同蝦丸~~賣相幾靚!當中最鍾意墨魚丸同蝦丸,口感彈牙❤️❤️📍自選火鍋配料🍢我地揀左冰豆腐同西班牙黑毛豬~~冰豆腐即係蜂巢豆腐,索哂湯汁後味道更鮮甜!好好食🥰🥰西班牙黑毛豬肥瘦均勻,口感軟滑,推介👍🏻👍🏻📍新鮮炸響鈴配自製炸魚皮🫔兩款炸物望落相當脆身,份量都唔少😍😍📍雜菜拼盤🥗蔬菜款式會不定期轉換~~當日有紹菜、生菜,全部都好新鮮❤️❤️-最後仲可以揀一款麵食,我地揀左烏冬🍜🍜食埋已經好夠飽!整體性價比高😍😍
最近天后新開左間港式火鍋店~~
餐廳裝修、餐單、擺設都充滿懷舊風,好啱打卡📸📸
🍲兩丁友打邊爐套餐 $488✨

湯底方面,我地揀左「莫生氣椰椰雞」~~
飲左兩碗,感覺好滋潤!之後就可以放雞肉去煮😋😋

📍頂級安格斯牛頸脊(例) 🥩
牛味濃郁,油花部分比較少,口感相對爽滑~~

📍三款餃子🥟
包括有鮮蝦雲吞、韮菜餃同招牌午餐肉餃~~
店員介紹所有餃子都係新鮮包架!!
食落外皮好薄,而且內裡好多餡,都唔錯😍😍

📍手打五寶丸🍡
包括有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸同蝦丸~~
賣相幾靚!當中最鍾意墨魚丸同蝦丸,口感彈牙❤️❤️

📍自選火鍋配料🍢
我地揀左冰豆腐同西班牙黑毛豬~~
冰豆腐即係蜂巢豆腐,索哂湯汁後味道更鮮甜!好好食🥰🥰

西班牙黑毛豬肥瘦均勻,口感軟滑,推介👍🏻👍🏻

📍新鮮炸響鈴配自製炸魚皮🫔
兩款炸物望落相當脆身,份量都唔少😍😍

📍雜菜拼盤🥗
蔬菜款式會不定期轉換~~
當日有紹菜、生菜,全部都好新鮮❤️❤️
最後仲可以揀一款麵食,我地揀左烏冬🍜🍜
食埋已經好夠飽!整體性價比高😍😍
2022-04-01 317 瀏覽
知道叁嘗最近開左開新兄弟檔叁不館🥰 係主打港人既至愛打邊爐🍲 仲有係用懷舊香港黎做主題❤️ 我就緊係要去試下啦😋一踏入餐廳, 裝修設計真係好有懷舊香港feel😍 所有枱枱櫈櫈都係木造既,牆身、壁畫、擺設、碗碟🍽 連Menu都係花咗好多心思去設計👍🏻 真係好岩打卡❤️兩丁友打邊爐套餐🍲 ($488)🍲12款湯底任揀 款款都好吸引❤️ 最終揀左莫生氣椰椰雞🐥 即係椰子雞湯底🥥 真材實料👍🏻 原個椰青上俾你加入去🥥 店員仲提議我地湯滾後飲一碗先🥰 超清甜仲帶陣陣椰子味😋🐮頂級安格斯牛頸脊牛頸脊重牛味👍🏻 有咬口但唔韌😋2️⃣款自選火鍋配料 – 頂級蟹棒🦀 同埋日本黑豚豬肉🐖日本黑豚豬肉好軟熟🥰 都好有豬香❤️🥟3款餃子 - 雙籽鮮蝦雲吞🦐 韭菜餃🥬 招牌午餐肉餃🐖全部都係即叫即包👍🏻 餃子皮厚度岩岩好🥰 入面超多餡❤️ 粒粒都脹卜卜😍🍢手打五寶丸 - 鮮蝦丸🦐 墨魚丸🦑 鮮牛丸🐮豬肉丸🐷 陳皮鯪魚丸🐟全部都係人手打👍🏻 粒粒都爽口彃牙😋 但我地最鍾意鮮蝦丸🦐 真係超級彈牙❤️ 同咬到粒粒蝦肉😋🐟新鮮炸響鈴配自製炸魚皮響鈴同魚皮都炸得好脆😊🥗 雜菜拼盤油麥菜🥬 同雲耳都好新鮮🌿🍜 1款粉麵我地間左烏冬,佢地係

兩丁友打邊爐套餐🍲 ($488)

🍲12款湯底任揀

響鈴同魚皮都炸得好脆😊

🥗 雜菜拼盤
油麥菜🥬 同雲耳都好新鮮🌿

🍜 1款粉麵
我地間左烏冬,佢地係用日本手打烏冬👍🏻 口感好煙韌😋

我地仲加左每人$20任飲🍹 都有好多選擇👍🏻 有涼茶🥤 汽水🧃枝裝茶🍵 仲可以任飲OOHA ❤️ 第一次飲,白桃烏龍茶味都幾好飲🍑 佢地既檸檬薏米水都好正🍋

佢地整體食材質數都好高質👍🏻 值得再去❤️
2022-03-30
午餐
今日黎到呢間試業中嘅叁不館店面裝潢好用心設計 周圍都係打卡位枱櫈似足大牌檔 亦有懷舊戲院售票處就連menu同枱面上嘅墊枱紙都好有特色喺等嘢食期間 我地已經打咗唔少卡疫情冇晚市嘅關係 餐廳開業仲係遙遙無期最近佢地推出咗個$488邊爐二人套餐 仲免加一醬料費套餐超級豐富 飽到攬住個肚走 個人認為係物超所值二人套餐可以喺十二款湯底之中任揀一款超鍾意老火湯嘅我 毫不猶豫地揀咗咯咯花膠湯店員推薦湯一滾 就先飲返碗原汁原味嘅靚湯 湯底非常濃郁 飲得出真材實料 仲有金華火腿嘅鹹香之後再落已經熟咗嘅花膠同雞件 雞件肉質非常嫩滑頂級安格斯牛頸脊牛頸脊位於牛頸同肩胛之間 屬運動量較多嘅部位牛肉味濃 而且油脂分佈好靚 肉質鮮嫩爽滑 桂花蚌套餐仲可以任揀兩款自選火鍋配料其中一款我地揀咗比較少見嘅桂花蚌輕輕淥一淥 味道鮮甜爽口彈牙 值得推薦即包餃餃 雙籽鮮蝦雲吞 韭菜餃 招牌午餐肉餃各兩隻完美演繹咩叫皮薄餃靚 隻隻都脹卜卜手打丸丸豬肉丸 鯪魚丸 牛丸 墨魚丸 蝦丸各兩粒呢度啲丸細細粒 一啖一粒爽口彈牙五款丸丸各有各滋味 款款都好正 分不出高下邪惡炸響鈴配自家炸魚皮呢籃炸物即叫即炸 脆到不得了 好有誠意響鈴浸湯三
今日黎到呢間試業中嘅叁不館
新鮮蔬菜大大兜
蔬菜籃樣樣有啲 色彩繽紛 新鮮又乾淨
最近比較少機會食菜 有靚菜食真係勁感動
2022-02-28
呢排時凍時熱,真係好難捉摸天氣嘅心思🧐 今次又凍凍地,趁住完sem同朋友打邊爐慶祝下🪅之前成日都係食放題火鍋店,感覺食物質素比較有保證👍🏻但係覺得有啲難預計單點火鍋店嗌嘢食嘅份量😂呢間有二人套餐就啱晒選擇困難症嘅朋友٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢到裝修係走港式懷舊風,裝修企理乾淨,唔單止冇好似平時嘅火鍋店咁污糟,仲有好多復古打卡位,朋友都影咗好多菲林🎞️所以二人餐全包索價$488,價錢算係合理😝 收得呢個價錢,食物當然有返咁上下質素🙌🏻 湯底揀咗咯咯花膠湯🍲先舀咗一碗湯嚟飲真心好鮮甜🥰佢哋仲將啲雞件同花膠另上,咁啲雞就可以保持最嫩滑嘅狀態🤩食物方面其實乜都有啲,不過自己最欣賞嘅就係佢哋自家製嘅即包餃餃🥟有雙籽鮮蝦雲吞、韭菜餃、招牌午餐肉餃,三款都係皮薄餡靚,尤其係韭菜餃真係好香👍🏻仲有五款手打丸真心高質,食落去味道一流😋 同埋呢間嘅響鈴同埋炸魚皮都係自己炸,所以好欣賞佢哋喺食物方面都幾有心思😛不過佢哋入口嘅食物都質素唔錯🤣最鍾意就係頂級安格斯牛頸脊🐮肉味濃郁,冇筋,肥瘦適中😋凍豆腐好滑,等到最後食索晒啲湯嘅精華🤑同埋最後嗌咗刀削麵都幾索湯😍好似飲晒個湯底咁😚好多時放題火鍋成日食到啲平價急凍餃子急凍丸,

好多時放題火鍋成日食到啲平價急凍餃子急凍丸,麻痹晒自己對於丸類同餃子嘅要求😂今日好似搵返失去左嘅味覺😚鍾意食單點火鍋嘅不妨一試😛
以霓虹燈為招牌 由牆壁到地板都好有港式味道門口已經有好多打卡位 估唔到連’教主’都係度助陣XD入到’私竇’除左有懷舊大排檔fu 周遭佈局都好用心~收銀設計成舊式戲院售票處 各式懷舊玩具裝飾 街市檔口吊牌等 .點單紙都設計到好似報紙mix茶樓點心紙咁 超可愛的除左火鍋仲有椒鹽系列可以點喔~醬油壺同餐碗都好vintage 還有大排檔常見的膠筷子🥢有十款醬油可以混搭 試業期間免醬油費~午市堂食78折 全日外賣有7折喔.▫️兩丁友打邊爐🍲 $488🔖十二款湯底任揀 - 咯咯花膠雞湯估唔到湯底有得揀花膠雞湯 仲唔洗加錢😳店員教我地滾起後先飲啖湯 再落花膠&雞花膠帶爽彈 雞略為翻熱就可以了 肉質嫩滑仲啖啖肉就咁飲個湯已經好香濃夠味且不油膩~湯控又不停地飲湯了 要補充下骨膠原嘛😛其他湯底都好吸引 就連個名都充滿特色: 烏喱孖叉豬什湯 玫瑰花花藥膳湯 眾人皆醒醉雞湯等.🔖頂級安格斯牛頸脊(例)紋路分明 厚度適中 脂肪比例都剛好唔會太肥肉質細緻軟韌 充滿肉感之餘牛味濃厚😚.🔖任揀兩款火鍋配料 - 冰豆腐 & 日本黑豚五花腩肉食獸就梗係繼續點肉😛色澤粉嫩大大塊 質地軟腍.🔖即包餃餃 手打丸丸 餃子有三款:
以霓虹燈為招牌 由牆壁到地板都好有港式味道
門口已經有好多打卡位 估唔到連’教主’都係度助陣XD
入到’私竇’除左有懷舊大排檔fu 周遭佈局都好用心~
收銀設計成舊式戲院售票處 各式懷舊玩具裝飾 街市檔口吊牌等

點單紙都設計到好似報紙mix茶樓點心紙咁 超可愛的

除左火鍋仲有椒鹽系列可以點喔~
醬油壺同餐碗都好vintage 還有大排檔常見的膠筷子🥢
有十款醬油可以混搭 試業期間免醬油費~
午市堂食78折 全日外賣有7折喔

▫️兩丁友打邊爐🍲 $488
🔖十二款湯底任揀 - 咯咯花膠雞湯

估唔到湯底有得揀花膠雞湯 仲唔洗加錢😳
店員教我地滾起後先飲啖湯 再落花膠&雞
花膠帶爽彈 雞略為翻熱就可以了 肉質嫩滑仲啖啖肉
就咁飲個湯已經好香濃夠味且不油膩~
咯咯花膠雞湯

湯控又不停地飲湯了 要補充下骨膠原嘛😛
其他湯底都好吸引 就連個名都充滿特色:
烏喱孖叉豬什湯 玫瑰花花藥膳湯 眾人皆醒醉雞湯等
🔖頂級安格斯牛頸脊(例)

紋路分明 厚度適中 脂肪比例都剛好唔會太肥
🔖即包餃餃 手打丸丸
即包餃餃 手打丸丸

餃子有三款: 午餐肉餃 鮮蝦雲吞 韮菜餃
最特別就梗係午餐肉 第一次食好新奇😍
餡料包得幾緊緻唔易散仲好飽滿~
手打丸有五款: 豬肉丸鯪魚丸牛丸墨魚丸蝦丸
每粒都彈牙爽口 牛丸同蝦丸味道尤其突出😚

🔖邪惡炸響鈴配自家炸魚皮

打邊爐必備😆 即叫即炸 兩樣都好香脆
🔖新鮮蔬菜大大兜(白菜仔萵筍粟米)
🔖飽肚粉麵有一個
▫️任飲非酒精飲品 +$20/位
打邊爐點可以唔飲野 可以加$20就有得任飲
我哋試咗夏枯草同檸檬薏米水都唔會過甜
仲可以清下熱同解渴😛
估唔到竟然會有教主代言既OOHA!!
蜜桃味都幾好飲 鍾意有汽飲品應該幾like😆
總結,
周遭有許多富有香港情懷打卡位 超有特色
除左套餐都可以單點的~
個人覺得二人套餐其實都幾划算
原價花膠雞湯+牛頸脊已經貴過二人餐了🤫
湯底好香濃夠味之餘 食材都相當不錯
食完整個超飽的 又可以慳返晚餐不用吃了🤭
如果大夥兒一起吃 應該會更熱鬧更有大排檔風味吧🥺
咯咯花膠雞湯
即包餃餃 手打丸丸
2022-03-31 9 瀏覽
二人套餐 $488餐牌叫兩丁友打邊爐 個名好有趣 套餐個噱頭都幾好 即使兩個人都可以叫啱份量打邊爐🍲湯底叫咗卜卜蜆鍋 蜆肉份量好多 而且都大大粒!肉質鮮甜 海鮮湯底打邊爐就唔會好膩😋💖頂級安格斯牛肩脊肉質好靚 牛味好重 份量唔比較少但兩個人都啱啱好😮💖潮州魚蛋 鵝腸魚蛋新鮮彈牙 配埋湯底好入味!鵝腸口感都好好 有咬口 同埋清潔得好乾淨 食得好放心添😁💖三款餃子餃子雖然細細粒 但有唔同款鮮蝦雲吞韭菜餃午餐肉 餡料脹卜卜咁好滿足☺️💖手打五寶丸幾鍾意食佢哋手打嘅丸 爽口彈牙我自己就鍾意牛肉丸🤪💖新鮮炸響鈴炸魚皮💖雜菜拼盤💖烏冬加$20就可以任飲罐裝嘢飲!!特別一讚係餐廳裝修好懷舊好有特色 可以影吓相打卡添😙不過二人餐雖然份量都夠食嘅 但分量再多啲可能更好 例如多幾款餸菜~~

二人套餐 $488

💖頂級安格斯牛肩脊
肉質好靚 牛味好重 份量唔比較少但兩個人都啱啱好😮

💖潮州魚蛋 鵝腸
魚蛋新鮮彈牙 配埋湯底好入味!
鵝腸口感都好好 有咬口 同埋清潔得好乾淨 食得好放心添😁

💖三款餃子
💖手打五寶丸
幾鍾意食佢哋手打嘅丸 爽口彈牙我自己就鍾意牛肉丸🤪
💖新鮮炸響鈴炸魚皮

💖雜菜拼盤
💖烏冬

加$20就可以任飲罐裝嘢飲!!

特別一讚係餐廳裝修好懷舊好有特色 可以影吓相打卡添😙