2022-07-29
天后出左名多野食,係地面行嘅時間花多眼亂,很是熱鬧!最近有一座新嘅餐廳大樓落成,叫金輪大廈,見到外牆招牌都好多野食!黎到升降機大堂,見到好多餐廳嘅餐牌,其中一間特別吸引吸引我地眼球,個餐牌甚有玩味 ,佢就係「叄不館」上到7樓,一出升降機,有濃厚嘅大排檔同香港地氣息,用左好多舊招牌同廣告營造呢番味道,係呢個地方打邊爐好有風味呢!一入到去,員工就好好招呼,幫我地揀左個靚位!佢地用嘅枱櫈都好有心思,枱用左圓枱,而櫈就係圓櫈,繼續沿襲大排檔風格,最得意係佢係位側面放左一蘿蘿藤藍比我地放隨身物品!另外,呢度嘅枱夠哂大張,坐得闊落,又可以放到好多碟野食,好適合大圍打邊爐,而且每枱仲有紙巾同濕紙巾提供,好細心呢!當我地坐低之後,店員就會慢慢同我地講解下個餐牌,之後就會拎醬油盤過黎,有好多醬料,店員特別推介佢地自家制嘅蔥頭油同埋辣麻油!叄不館標榜自己嘅料係新鮮即切,你會見到有個牛肉檔同海鮮檔,海鮮有好多款揀,最特別係有原條喜知次!至於牛肉都有好多唔同嘅部位,有牛頸脊、封門柳、牛胸爽、手切肥牛等等,好多有得揀,豐儉由人!而當你落單之後,就會見到一個黑色衫嘅廚師出黎幫你切牛肉/整海鮮!👉🏻椰汁雞湯 (連半
👉🏻椰汁雞湯 (連半隻雞)
呢度有好多湯底揀,今次我地揀左一個椰汁雞湯,有半隻雞跟!店員一拎個湯落黎嘅時候,一陣香噴噴嘅椰香撲鼻而黎,之後店員會即場係你面前倒入一個新鮮椰青,香上加甜呢!之後店員同我地上講解個食法,個湯一滾就先飲幾啖先,之後先加雞件入去再滾!
頭啖湯真係好香濃,椰子味勁重,清甜不油膩,一黎我地就飲左2大碗! d雞件好靚,皮薄唔肥,好多肉,而且好滑!
👉🏻手切牛頸脊 (大)
牛頸脊雖然充滿雪花,但佢算係一隻牛比較瘦嘅部位,脂肪含量適中,牛肉味偏重,好適合用黎打邊爐嘅一款牛,岩晒減肥人士!呢度嘅牛頸脊厚薄適中,一落湯大約6-8秒就食得,牛肉味濃,肉質挺身唔會鞋,而且好大碟呢!值得推介!
👉🏻鮮蝦雲吞
呢粒雲吞令人驚艷,粒粒都好飽滿,而且每粒都會食到足一隻鮮蝦!蝦肉十分鮮甜彈牙,一d都唔霉,雲吞皮夠薄,又唔會乾晒同易穿,睇得出真係即叫即包!極新鮮!
👉🏻五寶丸
五寶丸分別有鯪魚球、豬肉丸、牛肉丸、蝦丸同墨魚丸!
最推薦係蝦丸,佢用左原粒蝦肉外包蝦滑,整粒食落去爽彈有層次,蝦味鮮甜,可以話係蝦丸中嘅極品!
其次係墨魚丸,一咬落去彈牙多汁,一d腥味都冇,食落起晒膠,Yummy!
之後係牛丸,牛味濃稠,一咬落去牛汁滲晒出後,口質亦十分爽彈!
第4係豬肉丸,都好多汁!
最後係鯪魚丸,食得出係新鮮整,彈牙,冇乜粉!
👉🏻紅薯粉
好大碟,裝到2碗,好彈牙,撈埋佢秘制嘅蔥頭油同辣麻油,勁好味!
如果黎到天后,想去一個靜少少,舒服啲嘅地方,好推薦「叄不館」,佢個氣氛同服務都好好,店員會不時留意大家食完未,勁快幫大家收碟,又細心介紹,一流!而且一路播住一d 80 90s耳熟能詳嘅流行曲,無論放工或者放假上去滾一滾,很不錯呢!加上用料新鮮,勁有心思,特別係關於蝦嘅食材,「叁不館」可以話係天后入面鮮有嘅高質火鍋餐廳!