2022-11-14 20 瀏覽
太子酒吧街新開的一間日式串燒居酒屋環境別致 裝修有格調有一排吧檯位置可以看到師傅製作串燒三五知己亦可以坐有簾幕的位置 更有私隱晚市除了單點外 也有串燒套餐我們點了最相宜的雛菊和最貴的寒梅兩款分別是238和338以這個格調的居酒屋來說 收費絕對合理香蔥牛燒牛味濃郁 加上大量清甜的珠蔥很惹味燒白鱔很厚肉 皮脆肉質豐盈燒銀杏口感軟糯 輕微帶點苦味紫蘇葉魷魚卷口感柔軟中間夾著紫蘇葉 獨特香味和魷魚很配汁燒雞肉大蔥串刷上燒汁令大蔥和雞肉更惹味 充滿肉汁燒法國鵝肝燒得外脆內嫩 一口咬下 油脂在口腔爆發另外還有阿波美雞翼 骨付腸 豚肉蘆筍卷 燒豆腐茄子 牛油粟米 燒飯團等份量絕對夠飽 人均大約三百出頭 質素令人滿意
太子酒吧街新開的一間日式串燒居酒屋

燒法國鵝肝
燒得外脆內嫩 一口咬下 油脂在口腔爆發

份量絕對夠飽 人均大約三百出頭 質素令人滿意

2022-11-14 30 瀏覽
Petite is an intimate izakaya on the street full of bars in Prince Edward. I was enticed by its atmosphere and u-shaped counter.We ordered two different sets:🌼雛菊•銀杏 Gingko•ナス Eggplant•ネギマ Chicken & scallion•砂肝 Chicken gizzard•ソーセージ Chicken bone-in pork sausage•イカしそロール Shiso squid roll•ネギ牛 Beef with green onions🍁紅葉 Momiji•椎茸 Shiitake mushroom•薩摩芋 Sweet potato•月見つくね Minced chicken with egg yolk•しそ豚 Shiso Pork•黒豚ネギマ Kurobuta & scallion•ホタテ Scallop•牛タン Beef tongueFood was served very soon upon order

🌼雛菊

•しそ豚 Shiso Pork
•黒豚ネギマ Kurobuta & scallion
•ホタテ Scallop
•牛タン Beef tongue

Food was served very soon upon order. Was thinking about having beer or shochu, but their efficiency left us no time lol. The seasoning for a few skewers was a bit too heavy for me which was compensated by the fresh cherry tomatoes, juicy veggies sticks and fresh cabbage.

My favorites included
Gingko - could tell from the shape that they used Japanese gingko. Not bitter at all.
Kurobuta pork belly - beautifully layered fat and meat. Good sear on the surface.
Onigiri - pipping hot, very crispy on the outside like the burnt rice of claypot rice

Overall good variety of each set menu, and I recommend this restaurant to you if you need a real quick kushiyaki/yakitori fix!
2022-11-13 13 瀏覽
最近有間新開居酒屋🏮使我好難忘,環境浪漫💕有情趣,食物又新鮮好好味😋皇牌推介要品嚐串燒和sake 呀!其中居酒屋有多款日式串燒套餐供選擇:雛菊🌼套餐有銀杏、汁燒茄子🍆、汁燒雞肉大蔥串、雞腎、雞骨豬肉腸、紫蘇魷魚卷、香蔥牛燒、燒飯團寒梅🌺套餐法國鵝肝、粟米牛油燒 、汁燒豆腐、汁燒雞肉大蔥串、阿波美雞翼、豬肉蘆筍卷 、燒白鱔及燒飯團🍙好滿足,樣樣有其水準, 價錢偏高少少但值回票價!博居酒屋 🏮太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖

其中居酒屋有多款日式串燒套餐供選擇:
雛菊🌼套餐
有銀杏、汁燒茄子🍆、汁燒雞肉大蔥串、雞腎
、雞骨豬肉腸、紫蘇魷魚卷、香蔥牛燒、燒飯團

寒梅🌺套餐

好滿足,樣樣有其水準, 價錢偏高少少但值回票價!

博居酒屋 🏮
2022-11-13 8 瀏覽
博居酒屋 (太子)太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖一間好細心嘅日本餐廳,有充電線借埋俾你叉電,呢一餐飯係一個好嘅開始。叫咗兩個set,雛菊🌼同寒梅,名都有詩意。銀杏銀杏燒得好杏香,煙韌,甘甜,唔苦,好食😋汁燒茄子🍆茄子🍆燒得外脆,茄肉冧滑多汁,😄汁燒雞肉大葱串雞肉香滑多汁,燒得緊熟不生,大葱香甜👍👍👍雞腎雞腎燒得爽熟,入味,有咬口,😄雞骨豬肉腸雞骨豬肉腸燒得好特別,腸皮香脆肉滑多汁,雞骨香味滲透,超好食😋紫蘇葉魷魚卷紫蘇葉魷魚🦑卷,魷魚燒得香脆肉彈,紫蘇葉香氣撲鼻,好食到不得了,極力推介👍👍👍香蔥牛燒香蔥牛燒,牛肉味香濃,燒得焦香肉冧多汁,唔韌,好食😋燒飯團粒粒珍珠米飯,表面脆香,紫菜包嚟食,鮮味香甜。粟米牛油燒大大條嘅粟米,牛油🧈香滑,粟米🌽冧糯,👍燒汁豆腐燒汁豆腐入味,燒得外脆,內滑,加小小木魚絲,可口美味,😋😋阿波美雞翼阿波美雞翼燒得特別鬆脆,肉嫩多汁,香脆好食😋豬肉蘆筍卷豬肉肉質鮮嫩,蘆筍卷新鮮,係絕配,去除油膩感覺。燒白鱔皮脆肉嫩,魚油香味濃,表面乾身,咬入口爆汁。法國鵝肝嚟到呢度必食,鵝肝柔嫩感極高,厚切,油潤感實在令人幸福。
博居酒屋 (太子)

銀杏
銀杏燒得好杏香,煙韌,甘甜,唔苦,好食😋

汁燒茄子🍆
茄子🍆燒得外脆,茄肉冧滑多汁,
😄

汁燒雞肉大葱串
雞肉香滑多汁,燒得緊熟不生,大葱香甜👍👍👍

雞腎
雞腎燒得爽熟,入味,有咬口,😄

雞骨豬肉腸

香蔥牛燒
香蔥牛燒,牛肉味香濃,燒得焦香肉冧多汁,唔韌,好食😋

燒飯團
粒粒珍珠米飯,表面脆香,紫菜包嚟食,鮮味香甜。

粟米牛油燒
大大條嘅粟米,牛油🧈香滑,粟米🌽冧糯,👍

燒汁豆腐
燒汁豆腐入味,燒得外脆,內滑,加小小木魚絲,可口美味,😋😋

阿波美雞翼
阿波美雞翼燒得特別鬆脆,肉嫩多汁,香脆好食😋

豬肉蘆筍卷
豬肉肉質鮮嫩,蘆筍卷新鮮,係絕配,去除油膩感覺。

燒白鱔
皮脆肉嫩,魚油香味濃,表面乾身,咬入口爆汁。

法國鵝肝
嚟到呢度必食,鵝肝柔嫩感極高,厚切,油潤感實在令人幸福。
朋友約食飯慶祝生日話去太子酒吧街一心以為去酒吧飲嘢嘅我原來卧虎藏龍:估唔到帶我黎食串燒位於酒吧林立的太子通菜街街尾的小店店舖坐位不多但勝在舒適以吧枱設計為主 可以邊同朋友傾計邊望著師傅整串燒 賞心悅目👍 晚餐餐牌有三款 我們點了兩個set形式似去了omakase點餐之後師傅就逐串燒逐串送上😍😍😍 上菜之前 店員先介紹每位桌前的配料每位先有一杯蔬菜杯由甘荀條、青瓜條、白蘿荀條、同埋雪梨條及椰菜組成清新爽口又開胃 又清一清個口 另外每位面前也會放了:竹炭鹽、柚子鹽、咖哩鹽同燒汁可以在唔同嘅串燒試唔同口味嘅調味料 食串燒其實是食師傳的功力每一串串燒都控制到火喉剛剛好絕對不易由於即叫即燒即上所以可以在最佳時間吃到最佳口味 <雛菊> $238銀杏 (季節限定,今天換了秋葵): 這個秋葵我特意放到最後才吃,口感新鮮,揮走了吃完串燒的重口味。 汁燒茄子:這個茄子燒至金黃,茄子上面有木魚碎吊味,不愛吃茄子的我都喜歡了。 汁燒雞肉大葱串: 比較喜歡師傅特意在肉輿與肉之間夾了一塊蔥,令感覺不致太肥,降低罪惡感,讚! 雞腎:咬落爽口彈牙,配合咖哩鹽令口感更加豐富 雞骨豬肉腸:表皮燒至燶邊香脆
朋友約食飯慶祝生日話去太子酒吧街

形式似去了omakase
點餐之後師傅就逐串燒逐串送上😍😍😍

上菜之前 店員先介紹每位桌前的配料
每位先有一杯蔬菜杯
由甘荀條、青瓜條、白蘿荀條、
同埋雪梨條及椰菜組成
清新爽口又開胃 又清一清個口

另外每位面前也會放了:
竹炭鹽、柚子鹽、咖哩鹽同燒汁
可以在唔同嘅串燒試唔同口味嘅調味料

食串燒其實是食師傳的功力
每一串串燒都控制到火喉剛剛好絕對不易
由於即叫即燒即上
所以可以在最佳時間吃到最佳口味

<雛菊> $238
銀杏 (季節限定,今天換了秋葵):

汁燒茄子:

汁燒雞肉大葱串:

雞腎:
咬落爽口彈牙,配合咖哩鹽令口感更加豐富

雞骨豬肉腸:
表皮燒至燶邊香脆,豬肉肉質爽口彈牙,我最愛這個!

紫蘇葉魷魚卷:
魷魚卷著紫蘇葉,放在肉與肉之間吃中和一下,不錯。

香蔥牛燒:
不太吃蔥的我望住塊牛上面全部都係蔥有點疑惑,但都係一試,牛嘅口感稔滑有牛味,勢估唔到咁多蔥原來起了作用就是揮走肉嘅肥膩感。

燒飯團:
這個飯團師傅微微燒至金黃脆邊,包著紫菜一起吃,口感一流! 男士如果唔夠飽,呢個飯團幫到你。

<寒梅> $338

粟米牛油燒:
滿滿牛油香的粟米,微微烤至燶邊,粒粒鮮甜

汁燒豆腐:
豆腐口感嫰滑,加燒汁一起吃,口感一流!

阿波美雞翼:
呢個燒雞翼一定要讚,雞皮全金黃脆皮,內𕚃雞肉每一口都鮮嫩多汁,盡顯師傅級數之高!

豬肉蘆筍卷:
豬肉包著蘆筍,油香之餘是一份爽口的感覺

汁燒雞肉大葱串:
同上面個餐一樣都有這串

燒白鱔:
沒有骨的白鱔夠肥美,口感有蜜汁味

蒜蓉牛油蝦 或 法國鵝肝:
我們選擇了法國鵝肝,鵝肝大件,要用三枝竹籖叉起,油脂分布夠多,但油而不膩,正!

另外這個餐都會配一份燒飯團 燒得剛剛起焦 夠香口。
  • 阿波尾雞翼
  • 法國鵝肝
2022-11-10 112 瀏覽
呢日去花墟買花,順便去附近去呢間新開嘅日式串燒小店試吓。裝修好型格,中間有bar枱設計,可以望住大廚整串燒,好有feel。 串燒定食有三款,我哋點咗其中兩款share食。一款係雛菊($238),另一款係紅葉($288)。食串燒之前有呢個蔬菜杯,入面有青瓜、甘筍、蘿蔔條及椰菜,比你清下味蕾先。小店即叫即燒,上菜速度都算幾快,每隔一陣就上幾款食物,overall食物質素好高。牛脷心 - 厚切,質感爽嫩,好入味紫蘇葉魷魚卷 - 魷魚有口感,配埋紫蘇葉,味道好清新;雞骨豬肉腸 - 燒得好香脆,入面肉質好juicy;汁燒雞肉大蔥串 - 燒得香口,配埋大蔥,中和返肉味,好夾日本番薯 - 好甜好香,少少焦香;銀杏 - 燒得甘香,中和返其他肉類味道;雞腎 - 爽口,夠晒入味紫蘇葉豬肉串 - 肉質爽口,紫蘇葉加埋肉味,口感豐富幾惹味;黑豚肉大蔥串 - 豚肉油脂適中,配埋大蔥食,平衡返油膩感免治雞肉軟骨棒 - 熱辣辣嘅雞肉棒,點埋蛋同埋醬油,味道一流,必食推介。香蔥牛燒 - 勁多蔥,牛味好濃汁燒鮮冬菇及茄子 - 燒得好香好入味燒帶子 - 帶子算幾大隻,味道鮮甜燒飯團 - 飯團燒得好靚,微微燒焦,拎上手熱

牛脷心 - 厚切,質感爽嫩,好入味

紫蘇葉魷魚卷 - 魷魚有口感,配埋紫蘇葉,味道好清新;
雞骨豬肉腸 - 燒得好香脆,入面肉質好juicy;
汁燒雞肉大蔥串 - 燒得香口,配埋大蔥,中和返肉味,好夾

日本番薯 - 好甜好香,少少焦香;
銀杏 - 燒得甘香,中和返其他肉類味道;
雞腎 - 爽口,夠晒入味

黑豚肉大蔥串 - 豚肉油脂適中,配埋大蔥食,平衡返油膩感

香蔥牛燒 - 勁多蔥,牛味好濃

汁燒鮮冬菇及茄子 - 燒得好香好入味

燒帶子 - 帶子算幾大隻,味道鮮甜

燒飯團 - 飯團燒得好靚,微微燒焦,拎上手熱辣辣,包埋紫菜食,好正

店員及大廚服務態度好好,食物質素高,呢個價錢絕對超值,鍾意食串燒嘅朋友值得一試。
  • 燒飯團
  • 香蔥牛燒
2022-11-10 14 瀏覽
太子酒吧街有一新居酒屋店,如果兩人傾偈食嘢,我首選居酒屋。因為可以一邊飲嘢一邊傾偈,氣氛又好,又可以一串一串甘叫,唔怕啲嘢凍哂。佢哋除咗單點之外,會提供套餐,如果又想試多啲又唔想諗食乜嘢,相信個套餐一定幫到你。見到餐牌樣樣都想食,最後決定點咗兩個唔同嘅套餐,我選擇了雛菊同寒梅。雛菊銀杏 (不過今日改咗山葵)汁燒茄子汁燒雞肉大蔥串雞腎雞骨豬肉腸紫蘇葉魷魚卷香蔥牛燒燒飯團寒梅粟米牛油燒汁燒豆腐汁燒雞肉大蔥串阿波美雞翼豬肉蘆筍卷燒白鱔法國鵝肝燒飯團鹽燒乾身,脆口。汁燒,香濃,肉質嫩滑,燒飯團,燒得好唔膿,非常睇師傅技巧,呢個飯團好好食外脆內軟。食串燒最鍾意飲凍烏龍茶或者啤酒,又熱又凍好爽。

雛菊
銀杏 (不過今日改咗山葵)
汁燒茄子

阿波美雞翼
豬肉蘆筍卷
法國鵝肝

2022-11-08
【太子 ⋄全新日式居酒屋】 🍽 博居酒屋📍太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖最近我們到訪了太子新開業的「博居酒屋」吃晚餐🏮餐廳主打串燒 坐在Bar枱看可以近距離欣賞師傅烤串燒室內設有塌塌米座席 適合一大班朋友下班後輕鬆聚餐~他們的串燒套餐非常豐富 這次試了雛菊和寒梅套餐🍢很欣賞餐廳為客人準備了鮮野菜條 可以解膩和清清舌頭每款串燒已調味 另外也有提供咖喱鹽、柚子鹽、竹炭鹽 方便重口味客人隨心所欲地為串燒添加更多層次味道🧂小編私心推薦紫蘇葉魷魚卷、粟米牛油燒和阿波美雞翼!魷魚跟紫蘇葉配搭很match 水果白粟米燒得充滿焦糖香🌽阿波美雞肉的脂肪含量較低 肉味濃郁 而且不含激素👍🏻最有驚喜的是燒法國鵝肝 很大件很香 配燒飯團吃一流🤤不過相對套餐 建議大家單點 可以自由選擇喜歡吃的串燒⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ 雛菊 $238⋄ 銀杏⋄ 汁燒茄子⋄ 汁燒雞肉大葱串⋄ 雞腎⋄ 雞骨豬肉腸⋄ 紫蘇葉魷魚卷⋄ 香葱牛燒⋄ 燒飯團☞ 寒梅 $338⋄ 粟米牛油燒⋄ 汁燒豆腐⋄ 汁燒雞肉大葱串⋄ 阿波美雞翼⋄ 豬肉蘆筍卷
【太子 ⋄全新日式居酒屋】
🍽 博居酒屋
📍太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖

最近我們到訪了太子新開業的「博居酒屋」吃晚餐🏮
餐廳主打串燒 坐在Bar枱看可以近距離欣賞師傅烤串燒

室內設有塌塌米座席 適合一大班朋友下班後輕鬆聚餐~

他們的串燒套餐非常豐富 這次試了雛菊和寒梅套餐🍢
很欣賞餐廳為客人準備了鮮野菜條 可以解膩和清清舌頭
每款串燒已調味 另外也有提供咖喱鹽、柚子鹽、竹炭鹽
方便重口味客人隨心所欲地為串燒添加更多層次味道🧂
小編私心推薦紫蘇葉魷魚卷、粟米牛油燒和阿波美雞翼!

魷魚跟紫蘇葉配搭很match 水果白粟米燒得充滿焦糖香🌽

⋄ 燒白鱔
⋄ 法國鵝肝
⋄ 燒飯團
☞ 鮮野菜條 $20
🤍博居酒屋 🖤太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖📍未有時間飛日本,就去居酒屋止下癮先啦🇯🇵一坐低,店員就放好檸檬冰水同蔬菜條,非常貼心!再加上坐喺吧枱位置望住師傅,店內仲有榻榻米位置,真係好似去咗日本咁🥰 🍵店員介紹每位客人都有一SET特別嘅鹽,包括黑椒鹽、柚子鹽同咖哩鹽🧂可以用嚟配蔬菜條或者串燒~🥢今次同朋友叫咗SET MENU入面嘅雛菊($238)同寒梅($338)試吓,每SET入面包咗七款串燒🍢同燒飯團🍙 兩SET嘅串燒都好出色 味道好足,真係全部都好滿意!有幾款比較特別而我哋又好鍾意嘅~🔥香蔥牛燒第一款串燒就係香蔥牛燒,滿滿嘅香蔥粒加上好香好JUICY嘅牛肉,牛嘅質地燒得啱啱好,朋友最滿意係呢款😋🔥汁燒雞肉大蔥串而我最欣賞係雞肉併大蔥嘅配搭😋雞肉串掛住好多照燒汁,非常惹味,大蔥又增添一份爽口清新,成個配搭好夾!🔥紫蘇葉魷魚卷魷魚好滑好彈牙🦑襯埋紫蘇葉特別嘅味道,整體感覺無咁單調~💕整體而言全部串燒都好惹味之餘,又唔會無咗食材本身嘅香味,好有驚喜🤌🏻店內仲有唔同嘅日本酒選擇,配搭埋串燒一定更夾!
🤍博居酒屋 🖤太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖

🔥香蔥牛燒

🔥汁燒雞肉大蔥串

🔥紫蘇葉魷魚卷
魷魚好滑好彈牙🦑襯埋紫蘇葉特別嘅味道,整體感覺無咁單調~

太子酒吧街越來越多唔同類型嘅酒吧餐廳🍻最近新開嘅「博居酒屋🏮」正係其中之一,主打日式串燒🇯🇵餐廳時尚新潮有格調,價錢亦非常相宜,帶俾🐻驚喜嘅串燒之夜🤩.裝潢以原木色主調🪵開放式廚房及L型吧檯設計,食客一邊享受美食,一邊觀賞廚師製作嘅過程🔥串燒除咗可以單點之外,亦可叫套餐,咁就唔使諗揀咩好🤣.食串燒之前,先呈上蔬菜杯當餐前小食🥗清清味蕾😛同時亦會送上送串燒調味料,有竹炭鹽、柚子鹽、咖喱鹽及特製醬汁🧂.🍴雛菊Set💰$238.🔥銀杏:口感煙韌,簡單調味已經足夠🔥汁燒茄子:灑滿木魚絲,汁燒下好入味🔥汁燒雞肉大蔥串:嫩滑雞肉沾滿香甜燒汁,大蔥香甜微辛🤤🔥雞腎:非常爽口,唔會好乾身🔥雞骨豬肉腸,一咬落去肉汁立即爆出黎😍充滿鹹香😙🔥紫蘇葉魷魚卷:魷魚爽口彈牙,夾雜紫蘇葉特有芬香💕🔥香蔥牛燒:火候掌握得非常好,牛肉燒完後依然軟腍,蔥花將味道昇華👍🏻🔥燒飯團:最後以飯團作結🍙 飯團烤得金黃香脆,飯焦脆卜卜勁滿足🥰.🍴紅葉Set💰$288🔥汁燒鮮香菇:不乾不柴,汁燒下好夠味🔥日本番薯,口感軟糯,味道香甜🔥免治雞肉軟骨棒:沾滿蛋黃及甜醬油嘅雞肉棒,入口先係滑溜,再嚟就係好有咬口嘅軟骨,口感相當豐富😋🔥紫蘇

🍴雛菊Set
💰$238
🔥銀杏:口感煙韌,簡單調味已經足夠
🔥汁燒茄子:灑滿木魚絲,汁燒下好入味
🔥汁燒雞肉大蔥串:嫩滑雞肉沾滿香甜燒汁,大蔥香甜微辛🤤
🔥雞腎:非常爽口,唔會好乾身
🔥雞骨豬肉腸,一咬落去肉汁立即爆出黎😍充滿鹹香😙
🔥紫蘇葉魷魚卷:魷魚爽口彈牙,夾雜紫蘇葉特有芬香💕

🍴紅葉Set
💰$288
🔥汁燒鮮香菇:不乾不柴,汁燒下好夠味
🔥日本番薯,口感軟糯,味道香甜
🔥紫蘇葉豬肉串:五花腩燒得香而不膩,令人想大口大口吃下去🤤
🔥黑豚肉大蔥串:充滿肉汁嘅黑豚肉,佐以香口大蔥,絕配💕
🔥燒帶子:大大粒帶子,肥美厚肉且彈牙😚
🔥牛脷心:肉質彈牙,黑胡椒嘅微辛更突顯牛肉肉味👍🏻食完好想再叫多串😂
🔥燒飯團

平時食日式串燒,人均起碼四五百🙈估唔到喺太子酒吧街,竟然發掘到一間居酒屋🏮用相宜嘅價錢,就可喺有格調嘅環境下享受到享受高質串燒🔥驚喜之夜😎
2022-11-08 19 瀏覽
同朋友聚會傾偈,最好就係去居酒屋,可以慢慢食串燒,又吹下水。有選擇困難症嘅我哋,就選左2個串燒set,可以咩都有d。餐廳重提供竹炭鹽、咖哩鹽、柚子鹽、特調醬油俾客人調味,重有紅蘿蔔、青瓜、淮山、椰菜等蔬菜提供,清熱去油膩。.🌼雛菊 $238:.▫️秋葵▫️汁燒茄子▫️汁燒雞肉大蔥串▫️雞腎▫️雞骨豬肉腸▫️紫蘇葉魷魚卷▫️香蔥牛燒▫️燒飯團.秋葵好新鮮清爽;汁燒茄子🍆配上醬汁和木魚,好惹味;汁燒雞肉大蔥串🐓是不敗的配搭;雞腎燒得剛剛好,口感不錯;雞骨豬肉腸燒得好惹味,油脂夠平衡,食落juicy;紫蘇葉魷魚卷🦑的魷魚口感彈牙,加上香氣十足的紫蘇葉,感覺特別;香蔥牛燒🐮牛味香濃,加上香蔥更惹味;燒飯團🍙燒得剛剛好,外層好香脆,加入飯素更美味。.🌸寒梅 $338:.▫️粟米牛油燒▫️汁燒豆腐▫️汁燒雞肉大蔥串▫️阿菠美雞翼▫️豬肉蘆筍卷▫️燒白鱔▫️蒜蓉牛油蝦(或法國鵝肝)▫️燒飯團.粟米牛油🌽燒用上高質北海道白粟米,香甜多汁又充滿牛油香;汁燒豆腐加上燒汁和木魚,入面又嫩滑,很不錯;阿波美雞翼🐥燒得外皮香脆,入面juicy;豬肉蘆筍卷🐷燒到好香,蘆筍中和了油膩感;燒白鱔🐟好juicy,充滿魚油香;蒜蓉牛油蝦🦐大大隻,新鮮又
🌼雛菊 $238:
▫️汁燒雞肉大蔥串
▫️阿菠美雞翼
▫️豬肉蘆筍卷
▫️燒白鱔
▫️蒜蓉牛油蝦(或法國鵝肝)
▫️燒飯團
粟米牛油🌽燒用上高質北海道白粟米,香甜多汁又充滿牛油香;汁燒豆腐加上燒汁和木魚,入面又嫩滑,很不錯;阿波美雞翼🐥燒得外皮香脆,入面juicy;豬肉蘆筍卷🐷燒到好香,蘆筍中和了油膩感;燒白鱔🐟好juicy,充滿魚油香;蒜蓉牛油蝦🦐大大隻,新鮮又彈牙新鮮,加上蒜蓉和牛油更惹味。
2022-11-07 21 瀏覽
這間新開的日式串燒店,裝修很別緻,很有風格,喺太子通菜街的一角,想不到平日也有很多人來吃❤️好彩我都有預約🤩🤩提一提這間餐廳仍是酒吧牌,要提早做快速測試呢😗😗這間餐廳最貴的set都只係三百幾蚊,作為日式居酒屋,價格算中等☺️☺️叫咗一個雛菊set同一個本身雛菊係有銀杏,但今天剛好賣晒,只有秋葵🙈🙈秋葵也很健康😏😏雛菊set仲有汁燒茄子,汁燒雞肉大葱串,雞腎,雞骨豬肉腸,紫蘇葉魷魚卷,香蔥牛燒同燒飯團😍😍都好夠食!寒梅set 燒物包括粟米牛油燒,汁燒豆腐,汁燒雞大蔥串,阿波美雞翼,豬肉蘆筍卷,燒白鱔蒜蓉牛油蝦或法國鵝肝同燒飯團我揀了鵝肝,想唔到都幾大塊!😍😍燒物整體都唔錯,調味做得幾好,都唔使額外加鹽或者醬料😉😉特別鍾意鵝肝,白鱔同埋香蔥牛燒。鵝肝味香,白鱔口感厚實,,香蔥牛燒唔會太靭😗😗😗

叫咗一個雛菊set同一個

雛菊set仲有汁燒茄子,汁燒雞肉大葱串,雞腎
,雞骨豬肉腸,紫蘇葉魷魚卷,香蔥牛燒同燒飯團😍😍都好夠食!

寒梅set 燒物包括粟米牛油燒

,汁燒豆腐,
汁燒雞大蔥串,
阿波美雞翼,
豬肉蘆筍卷,
蒜蓉牛油蝦或法國鵝肝同燒飯團

我揀了鵝肝,想唔到都幾大塊!😍😍

鵝肝味香,白鱔口感厚實,,香蔥牛燒唔會太靭😗😗😗
2022-11-07 28 瀏覽
對於我而言,來到日式居酒屋其中一個必點之選就是一夜干。一夜干的精髓就是熟成收斂水分,因為水分收乾到一定程度的魚,烤起來魚皮就會脆脆的,油脂也會容易浮現出來,讓魚的味道更鮮明,烤起來更好吃。鮗一夜干($188)是馬友,燒後魚皮很脆很香,一撥開,魚肉的香味撲鼻而來,吃起來魚肉好嫩滑,口感非常細膩,反映出師傅的功架!微辣且惹味的明太子,一向是日式料理中最受歡迎的其中一種食材。但平時的菜色一般都是將明太子釀入或加入食材裡面,但這裡竟然有燒明太子,馬上勾起了我的好奇心。明太子燒得大約五至六成熟,吃起來是外脆內軟,配上新鮮的淮山一齊吃,竟然意外很match!我們兩個也分別點了寒梅($338)及紅葉($288)套餐。寒梅($338)方面,其中包括有燒粟米、汁燒豆腐、汁燒雞肉大蔥串、阿波美雞翼、豬肉蘆筍卷、燒白鱔、法國鵝肝及燒飯糰。想不到這裡竟然會使用阿波美雞翼。阿波尾雞飼養的時候沒有注射抗生素,因此飼養期比較長,但其脂肪含量低,肉味濃郁但不含激素。這個燒雞翼吃起來肉質有彈性,富有肉味,所以根本不需要什麼調料已經相當美味。紅葉($288) 方面,其中包括有汁燒鮮冬菇、日本番薯、免治雞肉軟骨棒、紫蘇葉豬

我們兩個也分別點了寒梅($338)及紅葉($288)套餐。

紅葉($288) 方面,其中包括有汁燒鮮冬菇、日本番薯、免治雞肉軟骨棒、紫蘇葉豬肉串、黑豚肉大蔥串、燒帶子、牛脷心及燒飯糰。

免治雞肉軟骨棒頗有心思,當中備有鮮雞蛋+少許日本醬油,首先將蛋液輕輕拌勻,沾上免治雞肉軟骨棒,蛋香的風味再疊加燒得脆脆香香口感,讚。

這裡還有一個串燒叫鳥之提燈,到最後問了師傅才知道原來是串燒界的珍品。提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋,穿在一個籤子上,看起來就像是一盞提著的燈籠,因此而得名。吃起來的話有雞蛋的口感,還有肉質的香氣。由於發現的時候我們已經超級飽了,只好下次再來試試看這個限量版串燒。
2022-11-04 15 瀏覽
📍博居酒屋 (太子)Happy friday試試太子酒吧街新開嘅居酒屋🏮。坐喺bar枱食串燒,好似去咗日本嘅居酒屋咁!🌼雛菊$238銀杏、汁燒茄子、汁燒雞肉大葱串、雞腎、雞骨豬肉腸、紫蘇葉魷魚卷、香蔥牛燒、燒飯團🌸寒梅$338粟米牛油燒、汁燒豆腐、汁燒雞肉大葱串、阿波美雞翼、豬肉蘆筍卷、燒白鱔、法國鵝肝、燒飯團👫試咗兩款套餐,除咗燒飯團外完全冇重覆。🙋🏻‍♀最推薦法國鵝肝同埋香蔥牛燒。🥇法國鵝肝有足夠焦脆,入口油香豐腴,生熟度啱啱好。🥈香蔥牛燒香氣十足,牛肉又嫩又多肉汁。🙋🏻‍♂️最推薦阿波美雞翼同埋紫蘇葉魷魚卷。🥇阿波美雞翼燒得均勻,雞皮鹹香卜卜脆,雞肉勁多汁。🥈紫蘇葉魷魚卷用咗新鮮魷魚,口感彈牙。紫蘇葉香氣濃郁又解膩。味道喺眾多串燒裏面顯得特別清新。食物質素比起普遍香港居酒屋嘅出品好,套餐價亦都物超所值。📍博居酒屋 (太子)太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖
📍博居酒屋 (太子)

🌼雛菊$238

🌸寒梅$338

食物質素比起普遍香港居酒屋嘅出品好,套餐價亦都物超所值。

📍博居酒屋 (太子)
2022-11-04 26 瀏覽
店舖深木色 昏暗燈光帶出氣氛有廚師在開放式廚房主理在我們面前 燒烤我們的餐點烹調過程不會太過多煙油整體環境很舒服雛菊 寒梅 兩個套餐 廚師會按情況出餐-香蔥牛燒 牛肉半熟成 鋪滿青蔥有肉香 軟化的肉質 很順的口感-汁燒雞肉大蔥串大蔥的嗆味帶出雞肉的鮮雞肉嫩滑質地 包裹汁水-紫蘇葉魷魚卷 雞腎 豬肉腸紫蘇葉清新香氣配魷魚的爽度豬肉腸裏面有肉感 煎過的脆外皮肉體更香濃-豬肉蘆筍卷豬肉包裏蘆筍 減低豬肉的肥膩感增加清新度-阿波美雞翼 燒白膳雞翼肉質嫩口 外皮燒得焦脆 做到外脆內嫩膳肉嫩滑 嚐到鮮味-汁燒豆腐 茄子像臭豆腐的質感 內層豆腐超有豆香茄子用汁燒更能保留茄子味道蔬菜中最愛燒茄子 -銀杏少見的燒銀杏 有點軟口 特別口感-粟米牛油燒粟米經過牛油去燒後 特別香口每顆飽滿的 都充滿汁水-蒜蓉牛油虎蝦虎蝦的蝦頭含有蝦汁香 爽身蝦身配經典蒜蓉牛油 更香口-燒飯團簡單飯團外表已成飯焦米粒的焦脆 配上另加的醬汁 樸實無華簡單的串燒餐 有精心烹製後整體更美味可口
店舖深木色 昏暗燈光帶出氣氛
廚師在開放式廚房主理