𓄲 𓄲 𓄲來自日本六本木的過江龍串燒店南蛮亭 ,在香港已有多年歷史,仍然每晚座無虛席。一步入店子便感受到熱鬧的居酒屋氣氛,𓍳 燒鱈魚棒+枝豆+梅水晶芥末芝士非常喜歡這裏的調味 — 梅水晶芥末芝士,酸甜鹹香,燒魚棒蘸著蘸著就吃光光。𓍳 雞丸串必點推薦!份量十足的免治雞肉棒配上黃澄澄的日本生卵,本來已是鮮味無敵,再加上免治雞肉棒裏面有爽脆雞軟骨,口感層次更豐富。𓍳 荔枝豬肉卷另一必點推介!暫時是我在香港吃過最好吃的荔枝豬肉卷!薄薄的豚肉富油脂香,配上清甜的荔枝肉,口感完美融合。𓍳 燒厚切牛舌厚切牛舌的厚度令人驚訝。而主廚的技巧高超,竟然可以令這麼厚的牛舌熟透而外皮不乾硬,讚!整晚吃了很多串燒,鹽燒鮮白鱔、雞中翼、安格斯牛柳、鮮露筍豬肉卷、白蘑菇、芝士翠玉瓜等等,因為食材新鮮,全部不需額外調味都已經很好吃。飲品方面有果味梳打、啤酒、清酒等供應。食物質的確有保證,難怪逆市仍然人山人海。𓄴 𓄴 𓄴

𓄲 𓄲 𓄲

2024-04-19
  • 荔枝豬肉卷
  • 自家製雞丸串
2024-01-26 418 瀏覽
在香港有不少知名居酒屋,在銅鑼灣的南蠻亭可謂其中的鼻祖,早於70年代就由有心人從日本六本木總店引進香港,至今已經傳承數代人,人變地點變但始終不變的是他們正宗燒鳥之味和匠人執著🇯🇵居酒屋位於亨利中心6樓,店子不大約有30個位,6點多開始就如貫入座,很快便坐無虛席,而且不少老顧客和師傅店員等談笑風生,充滿熱鬧感覺🤣入場後先點了兩杯Sapporo draft beer滋潤一下,串燒配啤酒🍻所有不快都溜走,餐廳有吧檯設計,可以見到師傅即場炮製各式串燒,見證著由生至熟,充滿焦香的過程😍🌟前菜小食有枝豆和燒鱈魚棒,枝豆有咬口用了些許鹽調味,燒鱈魚棒意料之外的香脆,沾一點沙律醬更惹味,是絕佳的下酒菜👍🏻🌟豬肉串燒露荀豬肉卷和荔枝豬肉卷分別將爽脆和果香融中肉串之中🍢其中露荀豬肉卷更漸漸演變成香港日式串燒店中必備菜品之一🌟厚切牛舌上檯時已經見到油光閃亮,牛的香氣散發而出,火喉控制得相當好😋牛舌烤得外焦內嫩,肉質可見粉嫩,有咬口夠Q彈🌟燒鳥串有自家製雞丸串同雞中翼,雞丸串就是用燒好的免治雞肉沾上滑滑清香的生食級日本雞蛋,免治雞肉內更有脆口雞軟骨🤤令口感更多變化🌟芝士翠玉瓜和白蘑菇入口有點鹹香,味道簡單清新

🌟前菜小食

🌟豬肉串燒

🌟厚切牛舌

🌟燒鳥串

🌟芝士翠玉瓜和白蘑菇
入口有點鹹香,味道簡單清新,可以再挑戰不同的惹味串燒

🌟甜品
別出心裁地選了傳統的芝士年糕,煙煙韌韌有咬口,芝士拉絲要小心燙口🧀
2024-01-23
2024-01-17 290 瀏覽
-{銅鑼灣樓上居酒屋🍜}🤤串燒排行榜🤤荔枝豬肉卷 ($40): 烤過之後豬肉爽口 入面荔枝爆曬汁但小心辣口😂😂🤓好特別😋雞中翼: 最遲先黎嘅雞翼 好多汁 外皮勁香脆🥳厚切牛舌: 好嫩肉嘅牛舌🤫嗌左兩串share都唔嫌多豬頸肉: 好好食 肥瘦均勻 但唔夠喉😂😂豬大腸: 好特別嘅烤大腸 但好重胡椒味 對我黎講太辣 prefer街邊嗰種豬大腸多啲~🤤燒鱈魚棒🤤好開胃嘅前菜😝少少脆口 好似厚版嘅魷魚條 點沙律醬💯👖褲評: 8.5/10🤤唐揚炸雞🤤其貌不揚 但好有內涵😍好多汁又多肉 份量亦唔錯😙👖褲評: 8/10 🤤三文魚/明太子飯團 🤤 唔太推嘅一款 烤飯團唔夠料 食落亦有點鬆散😳👖褲評: 6.5/10所有食物嘅質素都唔錯🥰服務態度都好好 係我地叫食物前會「上」要收費嘅蔬菜沙律 ($30) 一碗😨好采朋友提醒 我地最後叫待應收走左😥性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 南蛮亭 🚩地址: 銅鑼灣恩平道42號亨利中心6樓#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai銅鑼灣
{銅鑼灣樓上居酒屋🍜}

• 芝士年糕
  • 燒鱈魚棒
  • 雞軟骨
3天前 0 瀏覽
呢一家來自東京六本木🇯🇵銅鑼灣樓上正宗日式燒鳥店🍢串燒都很有水準👍🏻火候控制得剛剛好🔥好適合同朋友們食住串燒飲杯野傾計的好地方👍🏻🔸下酒小食類🍻-新鮮菜條 / $30-燒鱈魚棒 / $45-枝豆 / $40-炸一口芝士 / $78🔸串燒類🍢-雞丸串(配日本蛋漿)/ $45 (推介必點‼️)-雞中翼 / $45-燒厚切牛舌 / $78 (推介必點‼️)-荔枝豬肉卷 / $40 -鮮露筍豬肉卷 / $45 -白蘑菇 / $28-芝士翠玉瓜 / $30🔸飲品🍺-Sapporo Draught Beer 300ml / $55-柚子梳打 $40💵埋單$1001~ 人均約$500左右
好適合同朋友們食住串燒飲杯野傾計的好地方👍🏻

🔸下酒小食類🍻
-新鮮菜條 / $30
-燒鱈魚棒 / $45
-枝豆 / $40
-炸一口芝士 / $78
炸一口芝士

🔸串燒類🍢
-雞丸串(配日本蛋漿)/ $45 (推介必點‼️)
-雞中翼 / $45
-燒厚切牛舌 / $78 (推介必點‼️)
-荔枝豬肉卷 / $40

燒厚切牛舌
鮮露筍豬肉
Sapporo Draught Beer 300ml
2024-01-12 72 瀏覽
食得多港式同川式嘅串燒,有時都要轉下口味!呢間日式串燒居酒屋🏮,室內裝修都係復古木系為主,用上多種清酒酒樽做裝飾,燈光昏暗,特別有feel!店員會就住客人進食嘅速度,逐串逐串咁上,環境唔會太嘈雜,適合同朋友一齊嚟吹水!------------------------------🫛◖枝豆◗ $40上面灑咗少少海鹽,咬啲脂豆出嚟同時有少少鹹味,食落更加鮮🧀◖梅水晶芥末芝士◗ $48呢個芝士加入芥末,有少少辣,仲有啲魚子,口感爽脆,整體酸味味,食多都唔會覺得膩,點鱈魚棒食幾正!🐟◖燒鱈魚棒◗ $45細細條,好薄脆,可以點沙律醬或者芝士一齊食!🐖◖露筍豬肉卷◗ $45爽口多汁嘅蘆筍包上豬肉片,拎去燒香,再加上少少胡椒鹽,特別香口,又唔會膩!🐂◖厚切牛舌◗ $78牛舌真係好大串,肉質厚實,油脂豐富,口感好彈牙!🐖◖荔枝豬肉卷◗ $40荔枝肉好飽滿,裹上豬肉片,滿滿嘅油香,果汁中和左油膩感,日式串燒必食!🐓◖自家製雞丸串◗ $45自家手打,夾雜雞軟骨,點上醬油蛋,外層燒到微焦,食落好有口感,帶有濃郁嘅蛋香!🐓◖雞中翼◗ $45有兩隻雞翼,開邊燒好,雞皮仲好香脆,🥒◖芝士翠玉瓜◗ $30翠玉瓜燒出嚟
🫛◖枝豆◗ $40
上面灑咗少少海鹽,咬啲脂豆出嚟同時有少少鹹味,食落更加鮮

🧀◖梅水晶芥末芝士◗ $48

🐟◖燒鱈魚棒◗ $45
細細條,好薄脆,可以點沙律醬或者芝士一齊食!

🐖◖露筍豬肉卷◗ $45

🐂◖厚切牛舌◗ $78
牛舌真係好大串,肉質厚實,油脂豐富,口感好彈牙!

🐖◖荔枝豬肉卷◗ $40

🐓◖自家製雞丸串◗ $45

🐓◖雞中翼◗ $45
有兩隻雞翼,開邊燒好,雞皮仲好香脆,

🥒◖芝士翠玉瓜◗ $30
翠玉瓜燒出嚟超多汁,舖上芝士炙燒過,鹹鹹地味道更豐富,芝士仲有拉絲!

🍄◖白蘑菇◗ $28
白蘑菇超Juicy,蘑菇嘅香氣碰撞胡椒嘅味道,簡單又超夾!

🌟 Encore指數:8.6/10
南蛮亭係嚟自東京既過江龍居酒屋,喺香港深耕20年。店舖位於銅鑼灣近希慎,開放式廚房設計,中價位高水準,第一次體驗精緻嘅串燒,近距離欣賞師傅嘅炭燒技巧。一坐低店員送上一碗新鮮菜條,清清味蕾更好體驗串燒味道。⚠️不過注意係收費項目($30),唔要既話要同店員講聲😆前菜先有枝豆、年糕同燒鱈魚棒。值得一提,鱈魚棒比較薄脆,略帶炭烤味,點沙律醬就最好。今次試咗7款唔同嘅串燒,先講必點既:荔枝豬肉卷、厚切牛舌同雞丸串。荔枝豬肉卷最有驚喜,薄薄既豚肉片包住鮮甜荔枝,非常新穎既組合,好refreshing。🆙🆙🆙除咗芝士翠玉瓜唔係好啱我口味之外,其他都燒得剛好。因為食材優質,唔需要加大量調味料,落少少海鹽,掌控好火喉,已經好好味😋今次仲有一段小插曲😆因為同朋友掛住傾偈影相,師傅特登托店員提醒我哋要趁熱食,以免過咗最佳食用時間👀。睇得出呢度對食物係有要求,真係好難得💗。✦ 新鮮菜條 $30/位✦ 枝豆、芝士年糕、燒鱈魚棒 ($40,$48,$45)✦ 露筍豬肉卷 $45 ✦ 厚切牛舌 $78 🆙✦ 荔枝豬肉卷 $40 🆙✦ 自家製雞丸串 $45 🆙✦ 雞中翼 $45 🆙✦ 芝士翠玉瓜 $30✦ 白蘑菇 $

✦ 新鮮菜條 $30/位
✦ 枝豆、芝士年糕、燒鱈魚棒 ($40,$48,$45)
✦ 露筍豬肉卷 $45
✦ 厚切牛舌 $78 🆙
✦ 荔枝豬肉卷 $40 🆙
✦ 自家製雞丸串 $45 🆙
✦ 雞中翼 $45 🆙
✦ 芝士翠玉瓜 $30
✦ 白蘑菇 $28
2023-12-20 67 瀏覽
呢間餐廳嚟自東京六本木🇯🇵設立開放式廚房,客人可以觀賞串燒即叫即燒過程🍢💗燒鱈魚棒 ($45)鱈魚乾香脆可口,蘸上沙律醬食🐡💗芝士年糕 ($48)年糕烘至外脆內軟糯,一咬滿滿流心芝士🧀💗枝豆 ($40)烚枝豆加上少許海鹽,粒粒飽滿🫛💗荔枝豬肉卷 ($40)豚肉片包住清甜嘅荔枝,鹹甜配合得宜🐖💗厚切牛舌 ($78)厚切牛舌脆嫩爽口,油脂十足👅💗露筍豬肉卷 ($45)豚肉片包住爽脆嘅蘆筍,油膩感大減🎍💗雞中翼 ($45)雞中翼燒得皮脆肉嫩啱啱好🐥💗自家製雞丸串 ($45)免治雞丸混合雞軟骨搓制,多咗軟骨脆脆口感,蘸上日本生蛋黃醬油食🍗💗白蘑菇 ($28)白磨菇肥厚Juicy,濃濃黑椒香🍄💗芝士翠玉瓜 ($30)翠肉瓜清脆多汁,加上火炙半溶車打芝士🥒

💗燒鱈魚棒 ($45)
鱈魚乾香脆可口,蘸上沙律醬食🐡
燒鱈魚棒

💗芝士年糕 ($48)
年糕烘至外脆內軟糯,一咬滿滿流心芝士🧀
芝士年糕

💗枝豆 ($40)
烚枝豆加上少許海鹽,粒粒飽滿🫛
枝豆

💗荔枝豬肉卷 ($40)
豚肉片包住清甜嘅荔枝,鹹甜配合得宜🐖
荔枝豬肉卷

💗厚切牛舌 ($78)
厚切牛舌脆嫩爽口,油脂十足👅
厚切牛舌

💗露筍豬肉卷 ($45)
豚肉片包住爽脆嘅蘆筍,油膩感大減🎍
露筍豬肉卷

💗雞中翼 ($45)
雞中翼燒得皮脆肉嫩啱啱好🐥
雞中翼

💗自家製雞丸串 ($45)
自家製雞丸串

💗白蘑菇 ($28)
白磨菇肥厚Juicy,濃濃黑椒香🍄
白蘑菇

💗芝士翠玉瓜 ($30)
翠肉瓜清脆多汁,加上火炙半溶車打芝士🥒
芝士年糕
露筍豬肉卷
芝士翠玉瓜
*✲゚*。 🎌東京六本木過江龍串燒店🍢
銅鑼灣呢間串燒店原來係東京過江龍😮喺新加坡 菲律賓都有分店串燒即叫即燒 整體食物質素唔錯🤤員工服務都好好😆✨ 燒鱈魚棒 ($45)✨ 枝豆 ($40)鱈魚棒好薄身 口感脆脆地 加蛋黃醬幾好味😋枝豆好大碗 夠幾個人share🤣✨ 厚切牛舌 ($78)呢個必食💯 好厚身口感偏彈牙 燒得好香😍✨ 自家製雞丸串 ($45)免治雞肉mix埋雞軟骨增加口感 再加埋醬油&日本生蛋黃一齊食🥚✨ 荔枝豬肉卷 ($40)燒完嘅荔枝甜甜地好juicy外面包住一層薄薄嘅豬肉 好食😙✨ 白蘑菇 ($28)用左黑胡椒同鹽做調味 燒完都好juicy唔會乾哂🍄✨ 芝士翠玉瓜 ($30)翠玉瓜幾多汁 加左芝士 燒完半溶冇得輸🧀✨ 蘆筍豬肉卷 ($45)蘆筍幾爽口 外面包住層豬腩肉片🐷✨ 雞中翼 ($45)雞皮燒得好香脆 好惹味👍🏻+10% service charge-📍 南蛮亭Nanbantei of Tokyo @nanbantei_hongkong銅鑼灣恩平道42號亨利中心6樓6/f, Henry House, 42 Yun Ping Rd, Causeway Bay
*✲゚*。 🎌
東京六本木過江龍串燒店🍢

銅鑼灣呢間串燒店原來係東京過江龍😮
喺新加坡 菲律賓都有分店
串燒即叫即燒 整體食物質素唔錯🤤
員工服務都好好😆

✨ 燒鱈魚棒 ($45)
✨ 枝豆 ($40)
鱈魚棒好薄身 口感脆脆地 加蛋黃醬幾好味😋
枝豆好大碗 夠幾個人share🤣

✨ 厚切牛舌 ($78)
呢個必食💯 好厚身口感偏彈牙 燒得好香😍

✨ 自家製雞丸串 ($45)

✨ 荔枝豬肉卷 ($40)
燒完嘅荔枝甜甜地好juicy
外面包住一層薄薄嘅豬肉 好食😙

✨ 白蘑菇 ($28)
用左黑胡椒同鹽做調味 燒完都好juicy唔會乾哂🍄

✨ 芝士翠玉瓜 ($30)
翠玉瓜幾多汁 加左芝士 燒完半溶冇得輸🧀

✨ 蘆筍豬肉卷 ($45)
蘆筍幾爽口 外面包住層豬腩肉片🐷

✨ 雞中翼 ($45)
雞皮燒得好香脆 好惹味👍🏻
+10% service charge
銅鑼灣恩平道42號亨利中心6樓
2023-10-10 53 瀏覽
南蛮亭係香港有名既串燒店,身為東京六本木過江龍,食物質素當然有番咁上下😌餐廳以開放式廚房為主,有吧枱可以望住師傅直程燒串燒,亦有半個室座位較高私隱度。今次試左不同串燒同前菜,即叫即燒質素幾好,最啱頭先朋友飲杯啤酒慢慢食🍻🔸枝豆、炸一口芝士、燒鱈魚棒一系列前菜打頭陣,其中最鍾意係燒得非常香脆既鱈魚棒,點沙律醬食真係食唔停口!🔸露筍豬肉卷蘆筍用薄切豬肉包住再燒香,蘆筍口感爽脆,食多幾條都唔怕油膩🔸厚切牛舌大大件厚切牛舌,燒香後肉汁鎖住係裏面,惹味帶油香,必食!🔸荔枝豬肉卷荔枝清甜多汁,用豬肉包住再燒香後果味更加突出,同豬肉鹹味成為好好既配搭🔸自家製雞丸串手打雞肉同雞軟骨碎揑成雞丸,保留肉汁又有口感,配日本蛋黃及醬汁一流🔸雞中翼雞皮香脆但肉質嫩滑,簡單調味帶出雞油濃香!🔸芝士翠玉瓜翠玉瓜清爽多汁,加上鹹香芝士味道和諧🔸白蘑菇簡單用鹽同黑椒調味,帶出白蘑菇本身鮮味

🔸枝豆、炸一口芝士、燒鱈魚棒

🔸露筍豬肉卷
蘆筍用薄切豬肉包住再燒香,蘆筍口感爽脆,食多幾條都唔怕油膩

🔸厚切牛舌
大大件厚切牛舌,燒香後肉汁鎖住係裏面,惹味帶油香,必食!

🔸荔枝豬肉卷

🔸自家製雞丸串

🔸雞中翼
雞皮香脆但肉質嫩滑,簡單調味帶出雞油濃香!

🔸芝士翠玉瓜
翠玉瓜清爽多汁,加上鹹香芝士味道和諧

🔸白蘑菇
簡單用鹽同黑椒調味,帶出白蘑菇本身鮮味
❀ 南蛮亭 #銅鑼灣 ❀❗️日本過江龍居酒屋 串燒出乎意料非常Juicy ❗️——————————————————嚟自東京六本木🤩採用新鮮食材,燒製出非常香口Juicy嘅串燒!設立開放式廚房,客人可以觀賞燒製過程。價錢合理,喺度把酒談歡一流👍🏻.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 前菜先至簡單前菜開始😆包括燒鱈魚棒、梅水晶芥末忌廉芝士、枝豆。必須大贊佢哋嘅芥末忌廉芝士非常出色🧀鹹鹹香香當中仲有啲水晶爆珠,好特別。鱈魚條充滿炭香,仲好重鮮魚味,用嚟點忌廉芝士或者沙律醬都得😚.☞ 串燒♥ 露筍豚肉卷 $45 ♥ 荔枝豚肉卷 $45兩款豚肉卷都比想像中出色☺️豚肉好過燒得好香口,較為乾身酥脆。而蘆筍、荔枝就非常多汁,平衡得好好。荔枝份外香甜,味道更加特別🤩.♥ 自家製雞丸串 $45免治雞肉串基本上係去居酒屋必點‼️呢間嘅雞肉造型可愛,圓轆轆好似一個波咁,啖啖肉更滿足🥰口感相對鬆軟嫩滑,有少量雞軟骨粒粒增添爽脆感,當然要配埋經典日本生蛋黃醬油。.♥ 厚切牛舌 $78♥ 雞中翼 $45牛舌厚切肥美,口感爽彈,非常香口😚而雞翼火候就恰到好處,雞皮香脆,而肉質依然能夠保持嫩滑😆.♥ 白磨菇 $28♥ 芝士翠玉瓜 $30真心讚嘆
❀ 南蛮亭 #銅鑼灣 ❀
❗️日本過江龍居酒屋 串燒出乎意料非常Juicy
❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 前菜
先至簡單前菜開始😆
包括燒鱈魚棒、梅水晶芥末忌廉芝士、枝豆。

☞ 串燒
♥ 露筍豚肉卷 $45

♥ 荔枝豚肉卷 $45

兩款豚肉卷都比想像中出色☺️
豚肉好過燒得好香口,較為乾身酥脆。
而蘆筍、荔枝就非常多汁,平衡得好好。
荔枝份外香甜,味道更加特別🤩
♥ 自家製雞丸串 $45

免治雞肉串基本上係去居酒屋必點‼️
呢間嘅雞肉造型可愛,圓轆轆好似一個波咁,啖啖肉更滿足🥰
♥ 厚切牛舌 $78

♥ 雞中翼 $45

牛舌厚切肥美,口感爽彈,非常香口😚
而雞翼火候就恰到好處,雞皮香脆,而肉質依然能夠保持嫩滑😆
♥ 白磨菇 $28

♥ 芝士翠玉瓜 $30

真心讚嘆兩款蔬菜都非常Juicy,完全係會爆汁,出色😻
尤其翠玉瓜,再加上半溶芝士,更加滋味!
平時覺得點蔬菜好戇居,但呢間真係大推🎉
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
覺得呢間居酒屋嘅串燒真係非常多汁,但同時非常香口,火候把握得好好👍🏻
2023-10-02 619 瀏覽
今年中秋冇去烤肉,改為食日式串燒😋通常近節日都會食好少少,我地今次就揀咗位於銅鑼灣嘅🇯🇵日本六本木過江龍串燒店🍺南蛮亭。原來餐廳於70年代已經喺日本享譽盛名,係將串燒引入堂食嘅始祖餐廳為食客帶來日本居酒屋熱鬧和歡樂嘅氣氛,而食物質素亦都令人讚賞。我地今次主力食串燒,品嚐到由餐廳所創嘅🐷露荀豬肉卷($45),燒香的豬肉片配合著爽脆露荀,美味度超高😙另外值得欣賞嘅仲有:🫛枝豆 梅水晶芥末芝士 燒鱈魚棒 ($40, $48, $45) - 一向被日本人視作很適合作為佐酒菜的枝豆,加上了鹽醃帶出了豆香味。第一次品嚐到梅水晶,是由魚軟骨製成,混合軟滑的芝士,濃香味在口腔迴旋,也可以配合燒得香口的鱈魚棒享用~🐷荔枝豬肉卷 ($40) - 荔枝肉非常甘甜,荔枝多汁得為豬肉作為調味,有衝擊味蕾之感🐮厚切牛舌 ($78) - 我最愛的牛舌被燒得很香口,牛汁被鎖住在肉中心,肉質較彈牙🐔自家製雞丸串 ($45) - 一大顆的雞丸,真的最適合配以蛋黃漿🐔雞中翼 ($45) - 經調味過後的雞皮燒得香脆,保留雞油香味而不油膩,雞肉質傾向有結實感🍄白蘑菇 ($28) - 爆汁的蘑菇,在瘋狂吸入肉類後是一個很好的調

露荀豬肉卷

雞中翼

🍄白蘑菇 ($28) - 爆汁的蘑菇,在瘋狂吸入肉類後是一個很好的調劑

白蘑菇

🥒芝士翠玉瓜 ($30) - 經燒香而變得柔滑的芝士,配合著鮮甜的翠玉瓜

2023-09-28
露荀豬肉卷
1K
2023-09-29 341 瀏覽
要說香港日式串燒店,幾乎無人不曉「南蛮亭」的名字,這間來自東京六本木的名店,廿年前已進軍本港,質素高得被譽為串燒界的天花板👍🏻這裏的串燒一向不以花巧見稱,基本上以鹽燒為主,令人吃得到原材料的美味,店家只用日本海鹽,更會按燒紅肉或白肉,再自行磨成需要的粗幼度,加上從日本訂來溫度可高達攝氏一千度的電爐,再配合師傅對火候控制的精準,燒出高質素的串燒😋▪️新鮮菜條🥗最喜歡的日式小前菜,分別有青瓜條、紅蘿蔔條、椰菜,沾上日式麵豉醬,新鮮又爽脆,胃口瞬間大開▪️前菜🫛枝豆~上枱暖暖的,就只加咗海鹽調味,簡單又好食,每次必點🧀梅水晶芥末芝士~這個第一次食,非常美味,脆口的梅水晶,加上忌廉芝士和芥末拌勻,Creamy 又鹹香🫔燒鱈魚棒~烘得像薯片一樣香脆,沾上沙律醬好滋味▪️串燒🐷豬露筍豬肉卷薄薄的豬肉片半肥瘦,燒得焦香,卷住非常Juicy 的露筍,非常好味,果然係店舖名物👅厚切牛舌厚厚的,入口外層爽口,肉質又腍又香,非常香濃的牛舌味,鹹香鹹香的,非常高質🐽荔枝豬肉卷豬肉燒得油脂滿滿又多汁,包住清甜既荔枝,又香又甜🍗自家製雞丸串雞丸內充滿入口油潤的手打雞肉和雞丸骨碎,咬下去非常有口感又多汁,再沾上日本蛋黃和

▪️新鮮菜條

▪️前菜
🫛枝豆~上枱暖暖的,就只加咗海鹽調味,簡單又好食,每次必點
🫔燒鱈魚棒~烘得像薯片一樣香脆,沾上沙律醬好滋味

▪️串燒
🐷豬露筍豬肉卷

👅厚切牛舌

🐽荔枝豬肉卷
豬肉燒得油脂滿滿又多汁,包住清甜既荔枝,又香又甜

🍗自家製雞丸串
雞丸內充滿入口油潤的手打雞肉和雞丸骨碎,咬下去非常有口感又多汁,再沾上日本蛋黃和燒汁,真心食過當中最好

🐓雞中翼
香濃雞香雞油味,外皮香脆,雞肉嫩滑,燒得好有功架,只用鹽調味,就是美味

🧀芝士翠玉瓜
熱辣辣,燒得焦香的芝士溶化在清甜多汁的脆肉瓜上,芝士完全拉絲

🍄白蘑菇
簡單的白蘑菇就是燒得充滿蘑菇香和Juicy ,保持原汁原味

🐥雞皮
厚厚的雞皮,燒至外脆中間部份仍保留住雞皮雞油脂肪的口感,味道充滿雞油鹽香

🪿燒法國鵝肝
高質素的鵝肝,外脆內軟,入口即溶,配上香蔥、芝麻、辣椒絲和香脆的多士,100分

• 自家製雞丸串
2023-09-23 294 瀏覽
黎自東京六本木既串燒店 師傅透過開放式廚房即叫即燒串燒 環境闊落好坐 岩曬一班人過黎飲飽食醉傾下計🍻✨前菜燒鱈魚棒/梅水晶芥末芝士/枝豆鱈魚條燒得薄脆 有炭烤同魚香 點埋沙律醬或芝士 送酒一流✨自家製雞丸串 $45雞肉丸既免治雞肉口感特別鬆軟嫩滑 仲有雞軟骨粒粒爽脆感 附上日本生蛋黃同醬油更加濃厚惹味✨厚切牛舌 $78牛舌火候控制岩岩好 厚切肥美 爽彈嫩滑 口感勁正 仲幾有牛香✨荔枝豚肉卷 $40幾新穎既組合 豚肉包住既荔枝果肉好大粒飽滿香甜多汁✨露筍豚肉卷 $45薄切豚肉依然keep到輕微香脆同油脂香 卷住露筍 口感豐富✨雞中翼 $45火候恰到好處 雞皮燒到微微焦脆 少少鹹香 雞肉亦幾嫩滑✨芝士翠肉瓜 $30半溶芝士增添鹹香 翠肉瓜爽脆juicy✨白磨菇 $28同樣多汁 少少黑椒同鹽調味✨飲品~梳打/生啤酒

✨前菜

✨白磨菇 $28
同樣多汁 少少黑椒同鹽調味

✨飲品~梳打/生啤酒
2023-08-29 80 瀏覽
點樣食推介✨⭐️高質即燒串燒⭐️⭐️銅鑼灣居酒屋⭐️南蛮亭 地址:銅鑼灣恩平道42號亨利中心6樓🍖枝豆 $40 /燒鱈魚棒 $45 (7.5/10)依兩款都係居酒屋必叫嘅items,松酒一流,鱈魚燒得好脆,要趁熱食,如果唔係會腍返🍖燒雞翼 $45/串 (8/10)可能望落定價有d貴,但佢對得住個價錢,市面上好多串燒店d串燒都係預制好,南蠻亭就可以見到d師傅即燒比你,雞皮燒到脆卜卜咁,輕鬆骨肉分離,我當日食覺得做到日本嘅水準👍🏻🍖自家製雞肉串 $45/串 (7.8/10)每啖都食到卜卜脆嘅雞軟骨,雞軟骨個比例偏高同埋算大粒(我好鍾意🤣),唔洗點醬已經好夠味🍖荔枝豬肉卷 $40/串 (7.8/10)肥膩嘅豬腩肉片同清甜嘅荔枝做配搭係百吃不厭🍖蘆筍豬肉卷 $45/串 (7.3/10)薄薄嘅一層豬肉片為蘆筍串再增添口感🍖厚切牛舌 $78/串 (7.8/10)幾乎冇筋,好爽口,面頭燒到少少焦脆咁,熟度啱啱好,內裡又好juicy🍖白蘑菇 $28/串 (7.3/10)外表好似芝士年糕咁勁可愛,熟度又係拿捏得好好🍖芝士翠玉瓜 $30/串 (7.3/10)芝士可以蓋過到翠玉瓜嘅草青味👍🏻-回頭指數:🍧🍧🍧🍧
點樣食推介✨

⭐️高質即燒串燒⭐️
⭐️銅鑼灣居酒屋⭐️

南蛮亭
地址:銅鑼灣恩平道42號亨利中心6樓

🍖枝豆 $40 /燒鱈魚棒 $45 (7.5/10)

🍖燒雞翼 $45/串 (8/10)

🍖自家製雞肉串 $45/串 (7.8/10)

🍖荔枝豬肉卷 $40/串 (7.8/10)
肥膩嘅豬腩肉片同清甜嘅荔枝做配搭係百吃不厭

🍖蘆筍豬肉卷 $45/串 (7.3/10)
薄薄嘅一層豬肉片為蘆筍串再增添口感

🍖厚切牛舌 $78/串 (7.8/10)

🍖白蘑菇 $28/串 (7.3/10)
外表好似芝士年糕咁勁可愛,熟度又係拿捏得好好

🍖芝士翠玉瓜 $30/串 (7.3/10)
芝士可以蓋過到翠玉瓜嘅草青味👍🏻
回頭指數:🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$300up
服務:(7/10)
每人嗌7串已經好飽肚,仲要坐得舒服,可以靜靜地同朋友吹水👍🏻,依間過江龍開左咁多年都keep到水準
2023-08-18 391 瀏覽
喺新加坡時幫襯過呢間日式串燒居酒屋感覺唔錯。適逢生日特地book位嚟銅鑼灣分店食飯,今次亦留下好印象,師傅和店員們非常客氣友善和有禮貌,食物質素也不俗,大熱天時見師傅和職員很專注弄串燒,個爐咁㷫都戥佢哋辛苦、加油。7點過後非常多客建議訂座Fresh Vegetables 新鮮菜條 > 留到最後先食、以為無乜特別志在口痕搵啲嘢嚟𡁻下,原來啲青瓜同紅蘿蔔幾新鮮清甜、蘿蔔脆卜卜一咬仲爆汁!麵豉醬帶啲辣味點菜條食幾過癮Edamame 枝豆 > 份量幾多,清清爽爽有豆香好飽肚Plum Crystals with Wasabi and Cream Cheese 梅水晶芥末芝士 > 店員介紹呢個前菜送清酒一流。芝士呈creamy醬料狀非常鹹香帶微微wasabi嘅辛辣,梅水晶口感有啲脆,幾特別整體偏重鹹味Grilled Cod Fish Chip燒鱈魚棒 > 之前喺幾間餐廳食過呢款下酒小吃、一係太硬差啲摻到喉嚨、有啲過韌咬唔開味如嚼蠟。個人覺得呢度燒得幾正、原材料好都有關係吧?一上枱就聞到好香,薄身鱈魚片非常酥脆味道okay,點沙律醬話咁快清晒,有衝動想encoreAs
。7點過後非常多客建議訂座

Fresh Vegetables
新鮮菜條

Edamame
枝豆

> 份量幾多,清清爽爽有豆香好飽肚

梅水晶芥末芝士

Grilled Cod Fish Chip

Aspara Maki
露筍豚肉卷

> 真心正!露筍堅鮮嫩甜和多汁,用甘香鬆脆嘅薄身豚肉包住嚟食唔錯

Beef Tongue
厚切牛舌

> 彈牙中偏紮實爽脆唔韌、牛味濃郁帶少少騷

Lychee Maki
荔枝豚肉卷

> 呢款個人好欣賞
,荔枝又甜又多汁肉質清脆,配烤得酥香嘅豚肉片味道好夾、食極都唔覺漏

Homemade Tsukune
自家製雞丸串

> 呢款我喺其他餐廳都食過,講真水準幾參差、有啲食得出除咗雞軟骨外仲混入其他材料。呢度嘅雞丸、咬咗一啖我係追住咁即刻食曬,調味好好雞肉香軟、雞軟骨份量教到啱啱好口感佳,點蛋黃食香濃好味

Tebasaki
雞中翼

> 雞皮燒得焦脆火喉唔錯,味道偏濃郁

Cheese Zucchini
芝士翠玉瓜

> 發覺呢間餐廳幾嚴格挑選食材,翠玉瓜又係清甜多汁唔會乾爭爭,配半溶芝士幾good

White Mushrooms
白磨菇

> 熱辣辣嘅磨菇又香又爆汁用黑椒吊味,簡單食材新鮮就好味

Japanese Yuzushu
柚子酒

> 天氣熱就想飲啲清爽嘅酒。柚子酒裡面有真柚子肉,不會太甜膩口感澀爽少少酸,開胃消滯

白磨菇/芝士翠玉瓜/新鮮菜條/柚子酒

露筍豚肉卷/荔枝豚肉卷