2024-01-31 365 瀏覽
每次去中央圖書館都經過呢間印尼外賣店,好多時都見到有人係前面等買野,可見生意好好。我諗有機會都要試下,今日終於可以願望成真,今晚約左幾個朋友開大食會聚下,於是我諗住買啲外賣,然之後煮少少意粉同蔬菜,簡簡單單開開心心傾下計聚下舊。其實呢度都幾方便,從天后站出,沿高士威道向銅鑼灣方向一直行到圖書館旁邊,就見到南洋家,今日喺見到餐廳多咗啲節日色彩,掛哂紅色喜慶嘅裝飾,又推出應節糕點,選擇真是不少,價錢非常實惠,每款菜式都係幾10蚊,而且優惠100蚊三合,非常抵食。甜品仲平啲,100蚊有四盒。我今日就揀左海南雞🐓,燒青魚🐠,巴東牛肉,🐮印尼鹵水豬手,鹵水牛展,當然仲有特色印尼甜品,班蘭蛋糕 ,班蘭椰汁糕,班蘭蜂巢糕,形形色色乜都有啲。拎住一大抽食物去開Party,大家都食得好開心,食物都好好味,甜品特別受歡迎。食物一盒盒包好,方便快捷,如果需要多啲份量就可以打孖來,又可以每樣一盒樣樣都試下,豐富多彩,六個人開Party,煮左少少意粉同埋蒜蓉西蘭花,🥦🥦份量就已經好足夠,所以呢度係開Party買外賣嘅首選,方便快捷,好味又實惠。👍👍😋😋

選擇真是不少,價錢非常實惠,每款菜式都係幾10蚊,

燒青魚🐠,

巴東牛肉,🐮

印尼鹵水豬手,

鹵水牛展,當然仲有特色印尼甜品,班蘭蛋糕 ,

班蘭椰汁糕,

班蘭蜂巢糕,

• 班蘭蛋糕
  • 海南雞
2024-01-26 38 瀏覽
南洋家 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖南洋指 馬來西亞、新加坡和印度尼西亞等國家美食呢到食到好幾個國家食物技藝和口味100元 可以揀三盒 平均都係30幾蚊一個咖喱雞 椰漿飯 叻沙 椰漿雞 斑蘭糕 千層糕 星洲炒米粉 薄餅卷$100 揀3盒 海南雞 咖喱魚 燒鯖魚 論份量質素都唔差 有陣時外賣拎返去加餸都抵另外一個煮食+1個糖水有優惠價 印尼風味燒黃立䱽用蒜、辣椒、薑、蔥、檸檬草和其他香料進行調味 帶有微妙的辛辣和酸味其外皮金黃酥脆 秘製醬油有辛辣、酸味而且黃立䱽只有一條正骨 易食易處理椰汁黑糯米椰汁的清甜、黑糯米的嚼勁和微甜的糖水
南洋家
銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖

南洋指 馬來西亞、新加坡和印度尼西亞等國家美食
呢到食到好幾個國家食物技藝和口味

海南雞 咖喱魚 燒鯖魚
論份量質素都唔差 有陣時外賣拎返去加餸都抵

另外一個煮食+1個糖水有優惠價
印尼風味燒黃立䱽
其外皮金黃酥脆 秘製醬油有辛辣、酸味
而且黃立䱽只有一條正骨 易食易處理

椰汁黑糯米
椰汁的清甜、黑糯米的嚼勁和微甜的糖水
2023-12-30 73 瀏覽
$100三盒$100 3盒,全部都係$100 3盒!嗰日打完波喺呢度附近經過呢間南洋家,之前有食過佢嘅堂食分店,估唔到有一間外賣分店喺呢度,見到佢咁抵,買咗好多嘢返去加餸😂😂😂😂鳳爪沙律:有豐富的口感和層次。口感的豐富度。醬汁的酸甜和微辣相互平衡,為整道菜帶來了美妙的風味。這道涼拌菜清爽可口,是一道受歡迎的開胃小吃。巴東牛肉:牛肉切片嫩滑,口感極佳。醬汁的麻辣香氣與牛肉的鮮香完美結合,帶來一種辣中帶鮮的美味享受。這道菜的辣味令人上癮,是辣食愛好者的不二之選。滷水牛腱:滷製的湯汁中充滿了各種香料和調味料的滋味,牛腱完全吸收了滷汁的風味。每一口都帶來濃郁的肉香和滷汁的鮮美,令人回味無窮。醉豬手:豬腳經過滷製後,肉質軟嫩,醬汁的滷味完全滲透其中。這道菜常常帶有濃郁的醉酒香氣,配料中的花椒和香料提供了微辣的風味。每一口都能品味到豬腳的豐潤肉質和滷汁的鮮美,絕對是一道令人滿足的滷製佳餚。滷水鵝掌:滷水鵝掌是一道口感豐富的菜品。鵝掌經過滷製後,肉質軟嫩,充滿了滷汁的鮮美。滷汁中的調味料和香料為鵝掌帶來了豐富的口感和風味。每一口都能品味到鵝掌肉的鮮嫩和滷汁的濃郁,令人愛不釋手。
$100三盒$100 3盒,全部都係$100 3盒!

工展會維園附近,俾個勁抵既招牌$100/3 盒任選主食/甜品吸引左,佢的選擇亦好多樣化,魚蛋燒賣腸粉 - 有!花生蝦片醬汁調味料-有! 蛋糕消暑醬汁-有!串燒-有! 想要乜有乜! 二話不說買埋外賣返屋企😂 挑了最穩打穩陣的款式,返屋企叮一叮就食得😁海南雞二盒如同半隻,二盒都有脾,肉嫩有雞味,配合醬汁就更錦上添花。泰式燒豬頸肉 香辣手絲雞 辣辣地甚為惹味豬頸肉是偏瘦切得大大塊的,一盒好多片,抵食!豬頸肉米子卷,這款豬頸肉就冇單獨點的豬頸肉燒得咁香,但米子卷內包了好多菜及香草,食落好清新,也加強飽肚感。另外買了二包印尼蒜蓉花生,$50@,大大包,食落好脆好香,又有少少蒜味調味,好味!! 下次會想試埋佢地既蝦片!$300 咁多野食 旺區黎計真係唔話得😙

泰式燒豬頸肉
香辣手絲雞 辣辣地甚為惹味
豬頸肉是偏瘦切得大大塊的,一盒好多片,抵食!

$300 咁多野食 旺區黎計真係唔話得😙
2023-11-20 383 瀏覽
趁住秋涼嚟個港島散步,其實真係行到邊食到邊🤣🤫行完維園諗住過去銅鑼灣買下好出名既大餅就返屋企,見到呢間小店老公話幾抵不如買幾盒返去加餸😳小店細細但好多嘢賣!店員好殷勤,即刻俾咗張宣傳單張我哋揀全部都係$100/3😳咁好似一定要買三嘅倍數以上先至最抵🤣葷菜方面我哋揀咗咖喱牛腩同埋口水雞,全部都係凍嘅需要自己返屋企翻熱份量都唔少,咖喱牛好入味又惹味!口水雞好夠辣豬頸肉米子卷有三大舊,點埋靈魂汁汁最好食!滷水豬耳比一般豬耳大嚿,滷得好入味醉雞翼一打開就好香,入面仲有杞子,酒味都幾濃老爺奶奶超級鍾意食泰式嘅千層糕,買咗款三色嘅比佢哋,黃色嘅係芒果味,而黑色嘅就係黑芝麻味。黑芝麻味入邊真係咬到一粒粒黑芝麻😳有淡淡的芝麻香,奶奶最LINE呢個!呢款泰式豬頸肉汁大推呀!!!店員推薦話攞嚟燒海鮮或者點白灼海鮮都好夾,酸辣酸辣咁配海鮮真係一流!老公而家食咩都要加啲落去🤣仲有呢款蒜香花生都超級好食!花生好似炸過咁有種鬆脆感,入邊有炸蒜片夾埋花生都好好食,調味唔算好鹹,如果鍾意蒜香嘅一定會超級鍾意!買咗返屋企三日就俾人清咗🤣勁大包囉花生同千層糕真係令我心心念念🥹幾時可以放假再過去買,今次要買幾包收埋慢慢食先

小店細細但好多嘢賣!

店員好殷勤,即刻俾咗張宣傳單張我哋揀

全部都係$100/3😳咁好似一定要買三嘅倍數以上先至最抵🤣
份量都唔少,咖喱牛好入味又惹味!口水雞好夠辣

豬頸肉米子卷有三大舊,點埋靈魂汁汁最好食!
滷水豬耳比一般豬耳大嚿,滷得好入味

醉雞翼一打開就好香,入面仲有杞子,酒味都幾濃

花生同千層糕真係令我心心念念🥹幾時可以放假再過去買,今次要買幾包收埋慢慢食先得😂
  • 蒜香花生
2023-11-09 117 瀏覽
抵食銅鑼灣小店今日跟同事出去買外賣番屋企食lunch 😀 見到呢間小店幾抵食同埋都幾多選擇🤤 我地首先睇中$100 揀3樣既set 勁多款式揀 我地就揀左以下食物1. 泰式香菜肉碎份量都幾大 小小辣更惹味 餸飯簡直一流!🤤2. 泰式燒豬頸肉個豬頸肉真幾大塊 同埋一啲都唔韌😝 點埋泰式醬更上一層樓3. 越南鮮蝦米子卷 十分足料 個米子皮包住粉絲 、鮮蝦、薄荷葉 食落口口感十足👍😀 至於主食方面 我地分別叫左 沙薑雞飯 同埋 雞絲印尼炒飯 🍚沙薑雞真係幾多 且附有海量芝麻 餸埋白飯真是冇得彈而雞絲印尼炒飯 也帶來驚喜 個炒飯很夠味 粒粒分明🤤 配埋雞絲 十分推介除外 我哋都叫左班蘭蛋糕作為甜品 💚 十分鬆軟 👍 唔會太甜 值得嚟食飲品方面 我叫左金羅漢果雪梨茶 ❤️ 十分健康養生 仲要有埋啲雪梨在入面 😍 同事就點了 桃膠燉鮮奶 好多桃膠在入面 夾埋啲紅棗 😌 且鮮奶味很重 👍呢到啲野食既平又大份 同埋老闆娘又好有耐性 大推!
抵食銅鑼灣小店

3. 越南鮮蝦米子卷

沙薑雞真係幾多 且附有海量芝麻 餸埋白飯真是冇得彈

同事就點了 桃膠燉鮮奶
好多桃膠在入面 夾埋啲紅棗 😌 且鮮奶味很重 👍

呢到啲野食既平又大份 同埋老闆娘又好有耐性 大推!
2023-11-05 84 瀏覽
見今日又有啲攰 想休息下 唔係好想自己煮 所以就想直接買外賣拎返屋企食就算😙餐廳門口個食物櫃好吸引🤩 咩種類嘅東南亞食物都有 有小食有主食仲有甜品😍 真係花多眼亂 咩都想試試😂 今日就主要買左啲主食 下次黎就一定要試埋佢哋嘅大donut 真係好吸引!原來舖頭而家做緊優惠 真係好抵食🤔 兩盒$70 三盒$100!今日就試咗:印式燒黃立䱽 海南雞 鮮蝦柚子沙律 同埋滷水牛展印尼燒魚份量好足 一盒裡面唔係得啲魚肉 而真係成條魚嚟㗎😂 魚肉好厚實 海南雞雞肉嫩滑 雞皮滑 油香味重🤭 水準好高💯鮮蝦柚子沙律好fresh!鮮蝦鮮甜大隻 柚子多汁一啲都唔苦😙 好岩依家咁熱嘅天氣做前菜🦐牛展大舊又十分軟淋 滷水味濃郁入味 食得出真係用心烹調🐮

海南雞雞肉嫩滑 雞皮滑 油香味重🤭 水準好高💯

牛展大舊又十分軟淋 滷水味濃郁入味 食得出真係用心烹調🐮

2023-10-25 106 瀏覽
估唔到行行下街見到間平靚正既東南亞菜👍🏻本身係銅鑼灣行完街都唔知食咩,行到中央圖書館附近,就見到呢間餐廳,比門口大大包蝦片吸引🤩價錢又唔貴,就買買買❤外賣返屋企食👍🏻見到個食物櫃真係有啲花多眼亂🤣炭燒豬頸肉米紙卷,入面有大量粉絲同生菜,好新鮮,配埋少少酸辣汁一齊食🤩另一盒叫咗海南雞(半隻),份量好大份,勁抵食,個黑豉油加咗少辣,幾特別🤭又食埋佢盒手撕雞,出奇地啲雞好滑,好味😝另外,仲叫埋🥭芒果糯米飯、千層糕,芒果糯米飯返去有整返熱食,糯米飯做到軟糯,🥭芒果唔使講就係超甜,而千層糕有3款口味,平時食開班蘭味,估唔到黑芝麻咁有驚喜,超濃黑芝麻香,推薦👍🏻除咗食物櫃好多選擇,🥤飲品、🍧甜品櫃都唔弱,食咁多辣野,就叫返滋潤飲品,香茅檸檬薏米水、竹蔗茅根馬蹄水,兩隻口味都好多料,清清地🥰最後當然要食埋甜品,椰汁紅豆沙同紫薯西米露,超大杯,又係好足料,性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻個西米露又係驚喜之選,大大粒紫薯,又甜,下次經過係會再想試😝

👍🏻見到個食物櫃真係有啲花多眼亂🤣

又食埋佢盒手撕雞,出奇地啲雞好滑,好味😝

2023-10-19 78 瀏覽
今日帶小朋友去左中央圖書館,睇下書都好晏了,走個時見到呢間(南洋家),見都好多人幫襯,原來好平,d餸100元有3盒,其他仲有蛋點都差不多價錢,我一口氣買左9盒都只係300元,勁抵。🤭我買左海南雞,鹵水雞腎,手絲雞,豬頸肉米紙卷,咖哩牛腩,雞絲印尼炒飯,班蘭千層糕同埋黃金糕。海南雞最吸引,揀左2盒,雞黃黃的,很濃雞味,肥瘦適中,肉質又滑。鹵水雞腎好抵食,份量好多,而且鹵水好入味,爽口好正。手絲雞同雞絲印尼炒飯就不過不失,而且份量都大大盒,真係好抵啊,岩晒吾煮飯嘅朋友。咖喱牛腩好香濃,我覺得可以再辣d,不過都明白要盈合大眾口味,所以不能太辣,明嘅,已經夠好食了。班蘭千層糕同埋黃金糕,是小朋友揀的,他們都很喜歡食,一舊都冇留比我,哈哈不要緊啦,他們喜歡就好,相信都一定好好食先快速食晒了。

鹵水雞腎好抵食,份量好多,而且鹵水好入味,爽口好正。

2023-10-17 73 瀏覽
今晚冇人煮飯,唯有兩口子買外賣番屋企食~ 行完圖書館見到隔離街有間外賣店好似好抵食咁,就決定買黎做晚餐! 見到出面貼哂$100任揀3盒,經濟實惠,而且款式又多,真係睇到花多眼亂,樣樣都想叫~我地揀左幾款👇🔸️巴東牛肉 牛肉軟腍,香料味濃郁,有少許辣,另外醬汁帶有奶香味,非常香口!🔸️海南雞雞肉肥美嫩滑,而且份量唔算少,點埋汁就更好味~ 🔸️鹽水雞腎雞腎量多,而且夠哂入味🔸️椰汁西米糕口感爽滑,內裡加左芋頭蓉,除左本身嘅椰香味,更增添芋頭香味! 🔸️芒果糯米飯我地揀左一個班蘭味(綠色)及原味(白色)~ 芒果夠多而且鮮甜,一啲都唔酸,椰汁味香濃,配埋落糯米飯一流!
今晚冇人煮飯,唯有兩口子買外賣番屋企食~

我地揀左幾款👇

🔸️巴東牛肉

🔸️海南雞
雞肉肥美嫩滑,而且份量唔算少,點埋汁就更好味~

🔸️鹽水雞腎
雞腎量多,而且夠哂入味

🔸️椰汁西米糕

🔸️芒果糯米飯
我地揀左一個班蘭味(綠色)及原味(白色)~

巴東牛肉
今日去完中央圖書館行返去CWB附近,見到有間東南亞嘅外賣店,有小小港式 3 餸飯Feel,$100任選3盒東南亞美食,由主食、小菜到甜品都好多選擇。.➜滷水鵝翼2對鵝翼都好大隻,滷水嚟講唔算好咸,有小小甜味,返到屋企見涼咗,拎去蒸返熱先再食仲正!.➜泰式無骨鳳爪 酸酸辣辣嘅無骨鳳爪唔止開胃,仲要唔使噒骨啖啖肉!.➜越南鮮蝦米紙卷好大件嘅米紙卷食落有薄荷嘅香味,咬落滿滿嘅檬粉同蔬菜,沾埋醬汁更錦上添花。.➜千層糕有齊3款,分別係班蘭千層糕、芝麻千層糕同黃金千層糕,煙煙韌韌,椰香味滿滿。.南洋家門口位仲有自家炸嘅蝦片,睇落都相當吸引,有機會可以一試。.#msmessypig_food

➜滷水鵝翼
➜泰式無骨鳳爪
 酸酸辣辣嘅無骨鳳爪唔止開胃,仲要唔使噒骨啖啖肉!
➜越南鮮蝦米紙卷
➜千層糕

#msmessypig_food
2023-10-13
1K
2023-10-12 78 瀏覽
店名: 南洋家 地址: 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖銅鑼灣站E出口,行9分鐘環境: 外賣 價錢: 5/5味道: 4.5/5今次行過中央圖書館,見到附近有間賣東南亞食品嘅外賣店,店內食物款式多,除左熱食冷食外,仲有小食、飲品、甜品、零食等,想食咩都可以係到買🤩紅腸叫左一款滷味,味道正常,加上醬汁惹味又唔貴😚炭燒豬頸肉外脆內軟,肉質有咬口,加上醬汁就更正🥰泰式鹵水牛展牛展份量多,唔太咸,夠入味,送飯一流😆巴東牛肉呢款比較少食,牛肉軟身唔會硬,醬汁味道帶點奶香,有少少似咖哩😛幾好食海南雞份量好多,雞肉夠滑唔老,點汁食就更好食😋椰汁西米糕一盒有6大舊,食落唔甜,椰香味夠出班蘭千層糕千層糕有3款口味,最推薦黑芝麻,有超濃黑芝麻香,大推‼️黃金糕同樣有3隻味,口感好煙韌,有咬口,同樣好食😆芒果糯米飯芒果🥭見住店員即場切,十分新鮮,糯米飯配上椰漿更好食😋
店名: 南洋家

地址: 銅鑼灣摩頓臺13-33號灣景樓地下6號舖
銅鑼灣站E出口,行9分鐘

環境: 外賣
價錢: 5/5
味道: 4.5/5

紅腸
叫左一款滷味,味道正常,加上醬汁惹味又唔貴😚

炭燒豬頸肉
外脆內軟,肉質有咬口,加上醬汁就更正🥰

泰式鹵水牛展
牛展份量多,唔太咸,夠入味,送飯一流😆

海南雞
份量好多,雞肉夠滑唔老,點汁食就更好食😋

椰汁西米糕
一盒有6大舊,食落唔甜,椰香味夠出

班蘭千層糕
千層糕有3款口味,最推薦黑芝麻,有超濃黑芝麻香,大推‼️

黃金糕
同樣有3隻味,口感好煙韌,有咬口,同樣好食😆

芒果糯米飯
芒果🥭見住店員即場切,十分新鮮,糯米飯配上椰漿更好食😋

外賣自取
餐廳專食東南亞菜,印尼、馬來西亞、泰國有多款唔同菜式,價錢仲好相宜,我哋兩個人叫咗幾樣嘢都試咗好多款,款款都好唔錯🌟豬手滷水豬手好入味,豬皮有豐富骨膠原 而且份量好多 🌟豬頸肉 豬頸肉大大塊,油份比較多,點呢個小食附送一兜酸辣汁,另外再用舖頭嘅菜甫就更惹味🌟海南雞海南雞好嫩滑,尤其是雞皮更加滑嘟嘟,雞油配上甜豉油味道好夾🌟芒果糯米飯東南亞菜當然唔少得芒果糯米飯做甜品,糯米好煙韌,淋上椰汁突出芒果香甜味除此之外仲有好多唔同嘅飲品、糖水 價錢相宜 經過一定要買來試吓

🌟豬手
滷水豬手好入味,豬皮有豐富骨膠原 而且份量好多

🌟豬頸肉

🌟海南雞
海南雞好嫩滑,尤其是雞皮更加滑嘟嘟,雞油配上甜豉油味道好夾

🌟芒果糯米飯

2023-10-05
5 分鐘 (外賣自取)
  • 海南雞
2023-10-05 57 瀏覽
同朋友聚會,與其出去逼,不如嗌外賣返去舒舒服服咁食。朋友想食泰國野,見銅鑼灣附近你間外賣店幾多好平,就嚟試一試因為花多眼亂,100蚊有三盒實在太抵食,做咩唔食揀下揀下就揀咗好嘢食黑面神炒麵,配料幾豐富,有蛋,雞絲,豬頸肉,芽菜等等呢個雞肉炒飯幾好食,飯粒分明,炒得幾香,計時都好多,足料!咖喱雞,辣辣地好惹味,薯仔同紅蘿蔔都好入味,幾舊雞非常大嚿,30幾蚊CP值好高手撕雞,最鍾意佢勁多芫荽,配埋醬汁開胃清新海南雞都幾大份,啖啖肉,抵食豬頸肉份量都幾多,油花好多,開鑊煎一煎,非常香口!山楂蘋果茶,係偏酸嘅,食咁多濃味嘅食物,飲返酸酸地嘅果茶,去油膩非常好店員推介加埋呢個花生,鹹香好食,真係冇介紹錯!

黑面神炒麵,配料幾豐富,有蛋,雞絲,豬頸肉,芽菜等等

呢個雞肉炒飯幾好食,飯粒分明,炒得幾香,計時都好多,足料!

手撕雞,最鍾意佢勁多芫荽,配埋醬汁開胃清新

海南雞都幾大份,啖啖肉,抵食

豬頸肉份量都幾多,油花好多,開鑊煎一煎,非常香口!

店員推介加埋呢個花生,鹹香好食,真係冇介紹錯!
2023-09-21 53 瀏覽
今日去左中央圖書館睇書,接近5點行過一間轉系買泰國嘢食嘅外賣店,即時買咗幾款外賣返屋企食🤓南洋家主要做外賣為主,所以好方便,買完仲可以過對面馬路坐巴士走😊而且店員都非常之有善👍🏻👍🏻👍🏻會不停推介最好食嘅嘢俾我👍🏻店舖有一個最新優惠,就係100蚊3盒,我哋簡任何三盒🥰不過都好難揀,因為樣樣都想食😆😆店舖有各式各樣嘅食物,齋睇已經流口水,另外佢哋仲有即場整串燒🤣串燒($50@3串)店員會即場會整串燒,我今次點左雞牛豬,配埋咖哩醬汁👍🏻好味 同去泰國旅行一樣都係原汁原味,肉都好大份 真係夠哂抵食😋泰式涼拌鳳爪夏天熱辣辣有個小菜啱晒,好開胃,2人份量👍🏻海南雞雞好滑,對得上呢個價錢👍🏻份量多巴東牛肉呢個好好食,配埋飯真係正😆😆牛肉好入味

串燒($50@3串)

泰式涼拌鳳爪
夏天熱辣辣有個小菜啱晒,好開胃,2人份量👍🏻

海南雞
雞好滑,對得上呢個價錢👍🏻份量多

巴東牛肉
呢個好好食,配埋飯真係正😆😆牛肉好入味