2018-03-13 1107 瀏覽
原本同老公打算去cafe landmark 食早餐,未過海時已經11:15, 打埋電話去問原來早餐到11:30 咁就唔博啦,就因為咁同老公嘈起上黎, 佢嬲嬲地見到半島就入左去,俾左代客泊車,就入左lobby。 睇食評多數嘅人都係食lobby afternoon tea. 好小人會係果到食早餐。 坐係隔離嘅都係酒店住客多。 一坐底, 望下個餐牌, 一碗麥片都百幾好貴丫! 把心一橫,就點左個最貴, 名叫「半島早餐」3xx 加埋一4舊。 點餐時,經理問左好多問題,真係好多野揀(menu 無寫到d選擇, 我係用我有限嘅記憶,憶述講返侍應問過我啲乜諗)飲品 不同種類鮮榨果汁cereal,oatmeal之類蛋嘅煮法肉可以揀腸,煙肉,火腿仲有包類 : toast , waffles, scone, danish, croissant 撇除價錢,概然黎到就好好享受下,半島出名環境好, 服務周到。佢啲餐具都好靚。最欣賞啲刀叉, 係用銀造嘅。杯杯碟碟都係好豪華。 等左都唔夠3分鐘,蘋果汁到左,作為一間頂級酒店,佢所有嘅果汁都係即刻榨🍹)我揀左蘋果汁( 但因為佢連埋果皮榨所以好澀), 再黎cereal !

一坐底, 望下個餐牌, 一碗麥片都百幾

飲品 不同種類鮮榨果汁

cereal,oatmeal之類

蛋嘅煮法

肉可以揀腸,煙肉,火腿

, 再黎cereal ! 味道係等於自己係超市買某一個大牌子嘅麥片, 但佢勝在用左一個好靚嘅碟上,賣相好靚
但味道無提升到

之後主菜到喇,炒蛋,火腿, side dish 有兩粒蕃茄同薯角。OMG ! 味道完全唔得。蛋好明顯用太多牛油。同埋煮過火。一放入口油淋淋,無蛋味,火腿係用煎pan 辣一辣。 薯角唔夠熱同脆。

唯獨一樣好食就係個牛角包🥐

價錢同食物唔成正比唔緊要。但都唔應該咁難食, 話晒5星級酒店, 煎蛋係基本工, 煮到咁差,都唔敢試其他。

另外,我老公嗌份steak and egg.
Steak 要medium rare. 但黎到係well done

塊扒又老又鞋, 如吃柴皮一樣. 佢好失望呀!

總結一句今行只係食環境同服務。如果想食好味道奉勸各位唔好黎。

好彩埋單時老公發現自己有張Ae peninsula card ,打反個9折。700埋單, 之後一個星期都無食早餐喇
2018-03-07 1247 瀏覽
終於試到半島既tea set了!!!!! 一入到去已經有長長既人龍 2pm開始排隊 排左大約45分鐘就入得去了 被分配坐近走廊位 感覺冇其他位置咁好 太大風了 三層既傳統英式下午茶 配上好靚既茶壺 絕對係影相既點😍😍 第一層既 green tea macaroons 比想像中好食 因為本人唔好綠茶食物 覺得冇乜綠茶味幾好檸檬味蛋糕酸酸地超級好食! 粉紅色既cake 口感有啲似mousse 但有藥水味 第二層既三文魚麵包最好食 青瓜三文治食入口好fresh的感覺😍 鴨肉卷初初以為係吞拿魚包🤣最底係期待已久既英式鬆餅 每人有兩舊 佢提供左clotted cream同strawberry jam 用黎點鬆餅 個人偏好strawberry jam 鬆餅有小小甜 不過還可以啦食左一舊已經飽飽地 為左可以試其他食物 忍痛捨棄第二舊😭雖然覺得冇想像中咁好食 個人認為有d偏甜 但還是很不錯因為一路食一路有好飽既感覺 所以都坐左好耐啦 茶亦都不斷幫我地refill 等左咁耐都覺得值番🤭🤭
終於試到半島既tea set了!!!!!
一入到去已經有長長既人龍

食左一舊已經飽飽地 為左可以試其他食物 忍痛捨棄第二舊😭

雖然覺得冇想像中咁好食 個人認為有d偏甜 但還是很不錯

等左咁耐都覺得值番🤭🤭
2018-03-06
45 分鐘 (堂食)
2018-03-06 1032 瀏覽
無得訂枱,只可walk in當日好神心1點就開始排隊排到頭位,2點就可以入座老實講個tea set係合格以下最底層既鬆餅ok,食得下,已經係全個tea set最好食中層鹹點有3款:煙三文魚三文治可以算上好味,但吞拿魚三文治,芝士蘑菇酥就好一般啦頂層甜品,最中伏就係依層:開心果馬卡龍:如果最上個糖霜花都算入得口檸檬切片蛋糕:太乾身,一般朱古力慕絲撻:如果鐘意朱古力就覺得好正,但太濃感覺好膩覆盆子蛋糕:100%中伏,藥水味全個蛋糕既味都唔夾我都加左35蚊轉左本凍朱古力,係不錯的香濃又滑,飲多幾啖都唔膩環境係無得講,豪華有氣派✨總結:No next time 🙂

無得訂枱,只可walk in
當日好神心1點就開始排隊
排到頭位,2點就可以入座
老實講個tea set係合格以下

最底層既鬆餅ok,食得下,已經係全個tea set最好食

中層鹹點有3款:

頂層甜品,最中伏就係依層:
開心果馬卡龍:如果最上個糖霜花都算入得口
檸檬切片蛋糕:太乾身,一般
朱古力慕絲撻:如果鐘意朱古力就覺得好正,但太濃感覺好膩
覆盆子蛋糕:100%中伏,藥水味全個蛋糕既味都唔夾

我都加左35蚊轉左本凍朱古力,係不錯的
香濃又滑,飲多幾啖都唔膩

環境係無得講,豪華有氣派✨
總結:No next time 🙂
60 分鐘 (堂食)
2018-03-02 1145 瀏覽
半島生日飯🎂想同朋友舒舒服服食返餐生日飯,見到半島有個生日set menu 仲連埋生日蛋糕🍰👍🏻 好細心💕 一於係佢啦! 3日前已經book 好枱了~麵包~bread 同牛油 ok👌🏻 Main 我點左 fish & chips , 黎到見到係新鮮炸,所以好香口~薯條好味 另外試左個牛柳其實都好淋可以一試甜品點左strawberry roulade & sorbet ok👌🏻最後係上生日蛋糕啦~ 個粟子蛋糕有香濃的粟子口味🌰 我地都好欣賞個蛋糕 生日牌仲有寫名架,讚吓佢地啲字寫得靚先~食完所有甜品,最後點埋個半島紅茶做個finish 和朋友慶祝生日食飯環境一流
半島生日飯🎂

3日前已經book 好枱了~

麵包~bread 同牛油 ok👌🏻

另外試左個牛柳其實都好淋
可以一試

生日牌仲有寫名架,讚吓佢地啲字寫得靚先~

食完所有甜品,最後點埋個半島紅茶做個finish
和朋友慶祝生日食飯環境一流

2018-02-27
  • 燒牛柳
2018-02-08 1134 瀏覽
我有一個夢想,就係要著得靚靚去半島酒high tea! 感受一下做個貴婦港女的感覺!今日聖誕終於完夢,去到這間百年歷史的高級酒店high tea, 首先係需要早到排隊,其實點解堂堂一間大酒店唔比book枱,係要客人walk in排隊,如果遲排隊的客人,分分鐘high tea等到dinner~ 感覺真係扣分!由於當日,我同朋友係tea time開始前早15分鐘排隊,所以都唔算等太耐就有位。如常我地叫左期待的tea set. 味道只是一般,甚至失望,好多香港泰國的酒店都好食過半島。甜點太甜,咸食不夠新鮮,煙三文魚可以食出放太耐的腥味,而飽肚的藍莓鬆餅竟然有4個太多。 希望你地繼續努力改善食物質素!由於聖誕節,餐廳中間有好大棵聖誕樹,佈置華麗,而且有live music, 同朋友high tea, hea下確實不錯,總結環境氣氛一流,食物質素一般,服務良好,但無得booking真係扣唔少分,亦減退再次光顧的可能。

2018-02-01 999 瀏覽
久仰半島酒店的大名,很高興能與家人一嚐快樂生辰奬賞, 兩星期前訂枱, 還訂好了生日蛋糕上的名牌寫上什麼名字, 接電話的侍應很親切有禮!大堂樓底很高, 環境簡約優雅寬敞, 暗暗的燈光, 令人舒服, 有點食飽想睡的感覺.點菜後, 很快就上第一道菜中東焗蝦. 亞式沙律, 沙律菜新鮮爽脆, 配搭中式炸蝦, 並非以普通炸的方式, 而是卷上一層又一層絲一般的幼炸條, 入口不會覺得油膩.再來一籃多款的香軟麵包, 外脆內軟的麵包, 入口仍然暖暖的, 由於肚子餓, 多多都能吞下肚.鮮菇忌廉湯, 意大利番荽, 入口非常的綿滑, 質感creamy, 味道很濃, 很好喝呢! 不過, 如果吃開淡口味的人, 會覺得它有點鹹.主菜點了燒牛柳.燉薯仔.時蔬, 2件厚身牛柳, 五成熟Medium, 上碟後, 看到的像有點熟的樣子, 完全不是呢! 當然也沒有血淋淋的情況出發, 肉質挺身, 咀嚼時肉汁滿滿, 純純的牛肉味, 感覺不到有其他調味醃味, 牛柳淋上燒汁, 更加美味, 配菜是2粒長蛋形薯仔, 軟腍而不爛, 西蘭花很爽口.在甜品上之前, 來一個半島酒店送的生日蛋糕, 香甜的栗子蓉, 夾上鬆軟的蛋糕, 口感幼滑, 沒有

點菜後, 很快就上第一道菜

再來一籃多款的

不過, 如果吃開淡口味的人, 會覺得它有點鹹.

主菜點了

甜品上之前, 來一個半島酒店送的
生日蛋糕, 香甜的栗子蓉, 夾上鬆軟的蛋糕, 口感幼滑, 沒有飽滯感, 當初還擔心吃不下蛋糕.

甜品
柑汁燴啤梨. 榛子蛋白及栗子忌廉. 榛子蛋白片不甜, 吃蛋白片要快食, 不然會慢慢淋身起來, 栗子忌廉造得輕柔軟滑, 不酸微甜的柑汁, 配上啤梨, 清新又香甜, 慢慢的嚐, 不自覺地把柑汁也喝掉了.

餐飲奉上
熱咖啡, 估不到咖啡味道濃郁到不行了, 真的很愛不加糖不加奶齋啡, 吃一口栗子蛋糕, 喝一啖咖啡, 太滿足了. 為完美的生日餐作完美句號!

最後借了半島原子筆寫下我的意見評分紙, 謝謝服務員的招呼. (哈哈! 可惜原子筆是侍應哥哥, 真的幾好寫喔!)

食後感: 如果單純食物未必激發我再去
雖說食物好吃, 廚師精心製作, 但給人一種普通西餐的感覺, 加上這個價錢, 實在有點貴. 不過, 如果是享受環境, 服務, 慶祝生日紀念日是值得一嚐的
侍應們都會主動來幫忙拍照, 我們要求影了一張又一張, 他們都仍掛著笑容. 不論怎樣, 今餐是非常滿意的.
2018-01-13 1106 瀏覽
在這華麗的酒店,聽着現場奏的音樂,感覺很是美妙。再加上為家人慶祝生日,吃的是精緻的食物,真的很滿足。這裏每晚的餐牌不同,今晚的是餐牌A。一開始,侍應就放低了兩籃共十二個的麵包。原本想等有湯上才食的,個太肚餓了,所以就食先啦。哇!真係不得了!太好味喇!三款麵包都非常好食。我地食晒全部麵包,原來有得添加架,不過就當然無要求加啦,仲駛食其他野咩?前菜方面,我選了法式沙律配芝士。芝士有些鹹,但配沙律一起吃絶對好吃,但不要就甘食,會覺得臭臭地的。之後到蕃茄湯,哇!真係好味到不得了!配埋頭先的麵包點住黎食,真係超級好味。蕃茄湯食落覺得係用全蕃茄打成的,沒有茄膏那種甜品,感覺很健康。到主菜了,我選了牛柳,七成熟,配薯仔。我家人選了蝦配南瓜意大利飯。我的牛柳有兩大件,夠淋,味道好。薯仔方面是被割成小小的兩粒,覺得比較淋。甜品方面,我叫了這個朱古力泡芙加香蕉雪糕。真係非常好食。我係朱古力控,太愛這個泡芙了!香蕉雪糕我從未食過,又幾好味喎。我家人叫了焦糖燉蛋配蝴蝶酥,我試過個燉蛋都幾好食。最後便是餐飲,雖然只可以點普通餐飲,即檸茶,檸水,咖啡,奶茶等,但都夠了。我點的是檸水,除了檸檬,還上了一壺熱水讓我自

這裏每晚的餐牌不同,今晚的是餐牌A。

之後到蕃茄湯,哇!真係好味到不得了!

最後便是餐飲,雖然只可以點普通餐飲,即檸茶,檸水,咖啡,奶茶等,但都夠了。我點的是檸水,除了檸檬,還上了一壺熱水讓我自己添,其實都飲唔晒架。

值得一提是侍應service 方面,貴為大酒店,每個細節都很照顧周到。例如,我食牛柳,有一位侍應專門負責給每位客人芥辣。食沙律時,他遂個客人問要唔要黑椒。這,就是服務囉!

另一亮點是,這餐是生日優惠餐,有一個生日蛋糕送給生日者,訂位時已問定寫乜名了,又有蠟燭,又幫我地影相,又知我地食唔到個蛋糕,幫我地打包埋。四人同行,生日者免費,太幸福喇呢餐!
2017-12-30
2017-12-11 1460 瀏覽
豪情朋友生日,與友人請他到半島酒店大堂吃生日晚餐,以配合他的豪氣。單是麵包籃已顯不凡,並非是一個籃載著三兩片麵包,而是一大盤不同款式的,吃完侍應還會問要不要添,細心的服務,真是食包都可以食到飽。希臘沙律則無甚爾爾,有些沙律菜有些希臘芝士有些橄欖,根一般吃到的無甚差距,不特別出色。我們都較為鍾愛忌廉磨菇湯,有忌廉的奶滑,還有是吃得到的菇菌香,美味得喝完可以乾多一碗。牛柳細嫩,肉汁豐腴,問題是太小件了,比起同碟的薯仔大不了多少。薯仔是燉的,幸未太粉糯。吃後感是吃了的薯仔比牛柳要多。又一次吃到美味的熟三文魚了!油浸處理的三文魚扒熟成度恰到好處,不腥不鞋,魚的油份得以盡情鎖住,是整晚最好吃的主菜。意大利雲吞以皮厚見稱,這裡的喜見麵粉皮不是那麼厚,沒有被過多的湯汁浸著,入口是滑的,半溶的芝士餡增加了香滑,水準以上之作。餐廳還為壽星公送上蛋糕一個,質素略嫌普通,難道送的東西都不可預期太高嗎…還以為半島的會例外。在如此傳統高貴高級餐廳用餐,付給的價錢是包括餐廳的環境以及服務的。

麵包

忌廉磨菇湯
油浸三文魚
意大利雲吞
  • 希臘沙律
朋友今日同我補祝生日,一早決定左要食afternoon tea set,左揀右揀,決定要一試就試最有名的半島大堂tea,貪佢唔使book位d時間夠flexible,而且影相一定靚,甜點包好味😙我地星期日大概13:25就到半島大堂,已有人排隊,前面有13個人左右,等到14:15我地就可以入座,同best fd傾計時間好快過,唔係好覺得要等好耐😂好幸運地坐窗邊,自然光可以拍美照,超開心!我地order afternoon tea set 二人用,每人會有杯飲品,有差不多5款茶,我地叫左peninsula blend同南非國寶柑橘Tangerine兩款茶,除左一人一壺茶,佢會俾埋一jar牛奶你自己決定加唔加,仲有一壺熱水,侍應會不時過黎添熱水同幫你倒茶,好有禮貌同細心Tea set有英式鬆餅scones,會附上cream同strawberry jam, jam唔會過甜,冇人造的假味。我係勁熱愛食scones的人😍個set放上枱時我即刻摸下舊scone,是暖笠笠的!牛油同麵粉的份量好合宜,唔會乾、唔會散、唔會硬或者粉!好味!咸點:比較深刻的是綠色的酥,應該裡面是pesto青醬,有蒜頭、蕃茜、香

好幸運地坐窗邊,自然光可以拍美照,超開心!

南非國寶柑橘茶

咸點:
比較深刻的是綠色的酥,應該裡面是pesto青醬,有蒜頭、蕃茜、香草混合的咸香味,酥皮鬆脆,好好味!但我唔識欣賞深啡色個舊三文治卷,裡面係吞拿魚,咬落有陣香味似鵝肝醬,但我覺得加埋有啲魚腥味太重,又成舊好冧咁,唔鐘意,其他係三文魚同青瓜治都正正常常。

Afternoon  tea  set  for  2  persons

甜點:
太誇張了我覺得每一舊都真係冇hea我!平時最憎食buffet d甜點,覺得做得好馬虎,但半島的甜點,係食得出層次感架媽呀😂覺得貴就貴在呢度!但真係好值得食!

由後面開始:
朱古力的brownie,夠moist, walnut好香又有啲咬口👍🏼
綠色好似小網球的lime tart,好清香的lemon/lime,好滑的lemon custard帶酸味,好fresh,外層係牛油曲奇tart皮,好正👍🏼上面塊白色應該是糖做的,我冇食
中間朱古力片做夾心,中間係忌廉卷有柚子香味,上面有脆朱古力,一啖有多個質感,好食,但綠色的is the best !
最後是花花,應該係柑枯味的吉士,同lemon唔同味,都是酸酸的,好喜歡好fresh唔膩的甜點

第一次的afternoon set體驗,我會俾90/100,10分會減左係排隊同貴,但我覺得整體都好值得,始終佢個brand咁高檔又係酒店,點都會想食一次,特別慶祝就最適合💌
南非國寶柑橘茶
2017-09-22 2281 瀏覽
伴侶/屋企人/朋友生日諗唔到去邊度慶祝? 大家可以考慮下 The Lobby @peninsulahongkong 既Birthday Rewards! 佢地每兩星期會轉一次個4-course birthday dinner menu($455+10% per head) 而該月份生日既壽星就會有一個complimentary set dinner同特製既生日蛋糕🎂 我去嗰日係Menu B 前菜揀左Quinoa SaladQuinoa salad對我黎講有啲太酸 再加埋酸既rapsberry同sauce 我唔太中意Lobster Risotto龍蝦有一半拆左肉 另一半要自己剝 整體味道唔錯 但份量比想像中少 男士未必夠飽🙈Set dessert我揀左蛋白球配雲呢拿雪糕 不過不失 有驚喜亦冇失望Taste: 👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰1/2Service: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Ambience: 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻(on a scale of 0-5 emojis)其實去之前已經聽講過半島既食物質素唔高 所以都係為左個環境同服務先黎 而環境服務的確非常高質 係一

我去嗰日係Menu B 前菜揀左Quinoa Salad

Taste: 👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰1/2
Service: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Ambience: 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
(on a scale of 0-5 emojis)

其實去之前已經聽講過半島既食物質素唔高 所以都係為左個環境同服務先黎 而環境服務的確非常高質 係一次pleasant既dining experience

👉🏻2017淨番3個月 10-12月既壽星仲有機會試下啊!
2017-09-19 17743 瀏覽
供應下午茶的地方多的是,但要說是嘆下午茶的聖地,絕對不能沒有半島酒店大堂的份兒。他們的Afternoon Tea不但在港知名,更是衝出了香港,不少遊客慕名而去,碰巧Van Cleef & Arpels在半島的店舖擴充了,特地與酒店大堂茶座合作,推出了《A Nature Inspired Afternoon Tea》來慶祝新店。好開心第一次來,就遇到特別時刻的下午茶。 在傳統的三層架上放滿了美味的咸甜兩點,為了貼合frivole系列,特別將此系列的盛放花朵形態及繽紛顏色的元素加入Afternoon Tea Set內。就好像黃杏味的馬卡龍上,放上了一朵精緻的花朵裝飾;同時,在香芒熱情果泡芙也添加了食用花朵,令客人心情也變得特別開放。 除了以花朵為飾的甜點外,還有味道清新的檸檬羅勒撻及甜美的朱古力芝士餅配牛奶朱古力忌廉。檸檬與羅勒的組合味道清新芳香,正好中和一下朱古力芝士餅的甜膩,不過,朱古力味正正是很濃郁的,有一種越吃越滋味的感覺。 咸點方面都是以半島傳統而有名的食物為主導,特別是香草青瓜白麵包的組合,歷久不衰,清新爽口;法式火腿芝士三文治又是另一名物,而且必定要熱吃,倍感滋味

咸點方面都是以半島傳統而有名的食物為主導,特別是香草青瓜白麵包的組合,歷久不衰,清新爽口;法式火腿芝士三文治又是另一名物,而且必定要熱吃,倍感滋味;最後,還有法式吞拿魚沙律及煙三文魚配甘筍麵包及檸檬水芹,賣相不俗。
當然,如果下午茶沒有了英式鬆餅,就會感到周身不聚財,在鬆軟又暖烘烘的鬆餅上塗上忌廉及果醬,真是簡單又美味。
友人只點上伯爵茶,可是我卻想品嚐一下名物的半島凍朱古力特飲,於是毫不猶豫就點上。當喝上一口後,即被那濃郁而滑溜的感覺所俘虜,每一口都是濃厚的可可香味,而且入口順滑,加上甜而不膩,真的是非常好喝的一杯,回味無窮。
最後臨走前,做個簡單的登記程序就可以有一本很美的記事簿了。
Afternoon Tea ($688 for two)
好味指數 (★★★★) 【5★為最高】
  • 《A Nature Inspired Afternoon Tea》
2017-09-18 1596 瀏覽
自從自由行進佔尖沙咀後,已很久沒有來過,今次應朋友要求再重來這裡, 我們各自點了set dinner, 沙律夠新鮮,清新可口,主菜我倆選了Lobster Risotto 和Roasted Beef Tenderloin,2款主菜同樣出色。 甜品選了焗希臘乳酪香芒沙律及雪葩, 朋友則選香醋疍白球雲喱拿雪糕, 之後還有餐茶, 每位$385。如果加錢還有多一杯house wine, juice, beer or soft drinks, 每位$450。對著優雅環境, 加上現場奏樂, 殷勤服務,真是好好的享受
 和Roasted Beef Tenderloin
2017-09-15
  • Roasted Beef
2017-09-18 1293 瀏覽
半島酒店歷史悠久,但就唔多機會係度用餐。所以決定姐姐生日全家來這裡吃一餐豐盛晚餐(姐姐要求,真係唔貴唔食)當日晚餐菜色法式麵包好硬,食咗少少前菜沙律十分精美,我比較鍾意蟹肉沙律雞清湯有西芹和甘筍,平時食西餐唔係飲忌廉湯就係菜湯相對講清湯好少飲,雖然係清湯不過味道十分濃郁燒牛柳基本上好難唔好食三道主菜中姐姐點了海鮮,我和爸爸就點了牛柳。而姐姐的海鮮大部分被大家分享了哈印象最深刻就係呢個意大利飯,話佢難食又太過分,因為傳統意大利飯會煮到有點生。味道方面有點怪怪的不過大酒店嘅服務真係唔同,酒店經理見我媽媽食咗幾啖無食好主動咁幫我媽媽換了份牛柳我本身不愛甜食所以只飲咖啡,呢餐美味晚餐雖然事隔幾年不過依然記憶猶新(當時沒有寫食評嘅習慣,所以而家至寫)評語:食物好服務仲好,只是價錢有點貴未必經常會來

當日晚餐菜色

法式麵包好硬,食咗少少
凱撒沙律慢煮雞肉

蟹肉芒果牛油梨沙律

前菜沙律十分精美,我比較鍾意蟹肉沙律

雞清湯

朱古力忌廉

紅桑子脆餅

咖啡巴巴

咖啡

評語:食物好服務仲好,只是價錢有點貴未必經常會來
雞清湯
燒牛柳.脆薯.時蔬
蝦湯浸海鮮.海藻.拾薯
2017-09-08 1756 瀏覽
一家人齊齊全全的吃一個晚飯,當然要舒適自然!因為座位關係,又不想在此間肆意走動,所以沒有將全部的食物也攝入鏡頭,就算攝入鏡頭也沒有大用,因為不是每一種食物我都即場吃過,沒有吃過不能隨便落筆!上來的是洋蔥湯,一眼望落,以為清湯一碗,一定沒有什麼味道,原來飲落是濃郁味道,而且味道豐富。前菜是舶來火腿,薄薄的一片,與蜜瓜同吃,一樂也。牛仔柳五成熟,很柔軟很嫩滑的感覺,醮上些少肉汁,吃得津津有味。甜品我選了雪笆,之前在其他地方吃過,對雪笆沒有好感,不過這裡吃雪笆的感覺很好,對雪笆有了好的改觀。
燒牛柳
火腿
煙三文魚沙律
洋恖湯
2017-08-30 1498 瀏覽
半島大堂茶座推出的生日優惠已有一段時間,今個月終於有機會試一試。優惠是四人或以上可免一人套餐,並送半島精選蛋糕一個,但須要三天前訂座。今次我們前一天才訂位,沒有蛋糕,但可免一人套餐。雖然是在大堂,環境也不錯,有人即場演奏。雖然食物沒太大特色,但這個價錢在半島吃一個套餐,算便宜。沒有蛋糕,都有巧克力生日牌,一粒巧克力,還有蠟燭吹下。指定套餐餐牌:餐前包配牛油Greek salad普通沙律,材料新鮮BLT salad普通沙律,煙肉口感好像豬肉紙Mushroom cream soup滿滿的忌廉味,好滑Roasted beef tenderloin我點了六成熟,牛柳沒有過熟。雖然薄薄的,但有兩塊手掌心大的牛柳。White Chocolate coffee mousse我們覺得這是三個點品中最好食的。原本怕會好甜,但加了咖啡,中和了白巧克力的甜,非常適合。Lemon, green apple and basil cake個人覺得個餅不好吃,雪葩還可以。Jasmine tea puff pastry這個甜品也可以接受。普通牛油酥條,完全吃不到香片茶味道。雪糕挺好吃。Rooibos tangerin

沒有蛋糕,都有巧克力生日牌,一粒巧克力,還有蠟燭吹下。

指定套餐餐牌:

餐前包配牛油

Greek salad
普通沙律,材料新鮮

BLT salad
普通沙律,煙肉口感好像豬肉紙

Mushroom cream soup
滿滿的忌廉味,好滑

Roasted beef tenderloin

White Chocolate coffee mousse

個人覺得個餅不好吃,雪葩還可以。

Jasmine tea puff pastry

Rooibos tangerine
這茶的味道有點酸,幾特別。我喜歡這款茶。