2017-11-06
朋友今日同我補祝生日,一早決定左要食afternoon tea set,左揀右揀,決定要一試就試最有名的半島大堂tea,貪佢唔使book位d時間夠flexible,而且影相一定靚,甜點包好味😙我地星期日大概13:25就到半島大堂,已有人排隊,前面有13個人左右,等到14:15我地就可以入座,同best fd傾計時間好快過,唔係好覺得要等好耐😂好幸運地坐窗邊,自然光可以拍美照,超開心!我地order afternoon tea set 二人用,每人會有杯飲品,有差不多5款茶,我地叫左peninsula blend同南非國寶柑橘Tangerine兩款茶,除左一人一壺茶,佢會俾埋一jar牛奶你自己決定加唔加,仲有一壺熱水,侍應會不時過黎添熱水同幫你倒茶,好有禮貌同細心Tea set有英式鬆餅scones,會附上cream同strawberry jam, jam唔會過甜,冇人造的假味。我係勁熱愛食scones的人😍個set放上枱時我即刻摸下舊scone,是暖笠笠的!牛油同麵粉的份量好合宜,唔會乾、唔會散、唔會硬或者粉!好味!咸點:比較深刻的是綠色的酥,應該裡面是pesto青醬,有蒜頭、蕃茜、香
好幸運地坐窗邊,自然光可以拍美照,超開心!
南非國寶柑橘茶
咸點:
比較深刻的是綠色的酥,應該裡面是pesto青醬,有蒜頭、蕃茜、香草混合的咸香味,酥皮鬆脆,好好味!但我唔識欣賞深啡色個舊三文治卷,裡面係吞拿魚,咬落有陣香味似鵝肝醬,但我覺得加埋有啲魚腥味太重,又成舊好冧咁,唔鐘意,其他係三文魚同青瓜治都正正常常。
Afternoon tea set for 2 persons
甜點:
太誇張了我覺得每一舊都真係冇hea我!平時最憎食buffet d甜點,覺得做得好馬虎,但半島的甜點,係食得出層次感架媽呀😂覺得貴就貴在呢度!但真係好值得食!
由後面開始:
朱古力的brownie,夠moist, walnut好香又有啲咬口👍🏼
綠色好似小網球的lime tart,好清香的lemon/lime,好滑的lemon custard帶酸味,好fresh,外層係牛油曲奇tart皮,好正👍🏼上面塊白色應該是糖做的,我冇食
中間朱古力片做夾心,中間係忌廉卷有柚子香味,上面有脆朱古力,一啖有多個質感,好食,但綠色的is the best !
最後是花花,應該係柑枯味的吉士,同lemon唔同味,都是酸酸的,好喜歡好fresh唔膩的甜點
第一次的afternoon set體驗,我會俾90/100,10分會減左係排隊同貴,但我覺得整體都好值得,始終佢個brand咁高檔又係酒店,點都會想食一次,特別慶祝就最適合💌