晏就5點去到 入面全部都空哂 冇客人 唔洗等入到去坐低 係有人理我地 但有時會見一推人企咗係到傾計 仲要係有少少大聲個隻😖 攞嘢食俾我地時都有少少黑面🤮咁講返食物質素千房燒 食落好似全部都係麵粉嘅感覺 而且有d乾 加上入面嘅料不多 百幾蚊不太推介食炒麵味道不錯 辣味有少少日本個隻7味粉嘅感覺 加落炒麵 幾好! 雖然有啲油 但可接受 不過份量都幾少之前係日本食千房時 已經覺得豚平燒好食過佢地嘅千房燒 果然我係香港食多次 都係豚平燒好食啲! 蛋幾滑 入面芝士亦能拉絲 下次應該嗌兩份豚平燒! 唔嗌千房燒!味噌湯可以唔洗嗌 因為冇咩特別 份量不多 但要$10 有啲貴。最後賣單 兩個人食 每人百幾蚊總括 下次可以再食 但唔會再嗌千房燒
晏就5點去到 入面全部都空哂 冇客人 唔洗等
咁講返食物質素

激幸特製醬汁日式炒麵

味噌湯

最後賣單 兩個人食 每人百幾蚊
總括 下次可以再食 但唔會再嗌千房燒
激幸特製醬汁日式炒麵
2018-09-22 241 瀏覽
排隊拎飛攞位就唔跟number叫 咁拎飛黎做乜?咁仲洗咩排隊 無人跟進 排隊拎飛攞位就唔跟number叫 咁拎飛黎做乜?咁仲洗咩排隊 無人跟進 排隊拎飛攞位就唔跟number叫 咁拎飛黎做乜?咁仲洗咩排隊 無人跟進 排隊拎飛攞位就唔跟number叫 咁拎飛黎做乜?咁仲洗咩排隊 無人跟進 排隊拎飛攞位就唔跟number叫 咁拎飛黎做乜?咁仲洗咩排隊 無人跟進 排隊拎飛攞位就唔跟number叫 咁拎飛黎做乜?咁仲洗咩排隊 無人跟進
200 分鐘 (堂食)
2018-09-17 1634 瀏覽
每次去大阪都會吃當地頗出名的『千房』,得知最近香港開了首間分店,便急不及待地立即去試試看!這天是千房開業才第三天,我與友人在平日來到,餐廳比想像中少,也沒什麼客人(可能因為才下午5時左右),所以立即就有位子了。跟日本的不同,這兒不是找侍應下單,而是自己試點餐紙後交給侍應。看看餐牌,大阪燒/廣島燒的種類有很多,不過其他食品的選擇並沒日本的齊全,例如完全沒有沙律,記得當年在日本吃了一道很美味的碎蛋沙律啊……我們只點了三款食物,決定好吃的話才再叫多一點。首先是「蒜香牛油炒野菌」,這個算是最好吃的一道,菇都很惹味,新鮮爽嫩,需說這道菜本身並不難煮……LOL正所謂「一啖砂糖一啖屎」,剛剛的燒菇雖然味道不錯,第二道菜「牛柳特選鐵板牛肉」卻令人徹底失望!價錢貴,份量極少,重點是一點也不好吃,肉粒燒至接近全熟,肉質不佳且無肉味,只是吃得出咸味……感覺比$50一大塊的牛排還要差--b最後是主角「特盛海鮮大阪燒」,等了二十分鐘終於來,以為可以自己親自弄(日本的千房是可以的),但原來是廚房煮好才送來,桌上的熱板只是用來保持食物溫熱,實在很失望啊……賣相不錯,一口吃下去,為什麼只是微溫?不是剛剛燒好的嗎??味

特選鐵板牛肉75g
-b

特盛海鮮大阪燒
最後是主角「特盛海鮮大阪燒」,等了二十分鐘終於來,以為可以自己親自弄(日本的千房是可以的),但原來是廚房煮好才送來,桌上的熱板只是用來保持食物溫熱,實在很失望啊……賣相不錯,一口吃下去,為什麼只是微溫?不是剛剛燒好的嗎??味道是還可以的,但都跟日本的有點距離,還好海鮮的份量不少,沒有偷工減料。

吃完三道菜,我們決定不再叫了……整體感覺是無論環境、服務和食物質素都未如理想,不太推薦去試,日本千房的粉絲還是別太大期望了!

By alvahana
2018-08-30
2018-09-16 590 瀏覽
早前經過旺角,Top世界呢個新商場都開左好多新食店日本大阪呢間千房大阪燒非常有名,係香港首次開分店當然要試下😋每張餐桌都會有個鐵板爐,師傅整好食物後會送到每張枱既鐵板上保溫,上枱個陣都會好似日本咁員工表演唧沙律醬😂但好似唔太專業其他配料-燒汁, 海苔粉,木魚都係枱上可以任落當然要試下佢既招牌鐵板-千房燒🍴入邊有大蝦帶子豚肉牛肉🍤幾大隻同鮮味彈牙,而帶子份量多同彈牙但幾細粒下,豚肉牛肉肉味唔太濃且有少少“鞋”口😭個麵糊做得幾好,煎起上黎唔會鬆散,內裡嫩滑😋個醬味道濃郁,不過較甜,同個大阪燒唔太夾,份量都較少關西風味蔥花雞蛋大阪燒,呢個份量較千房燒大,餡料有好多蔥花,食落十分香,而味道鹹甜適中,口感幾厚實😋芝味廣島燒係海外限定口味,當然要試下餡料有豚肉, 牛筋魔芋及炒麵,加入大量水牛芝士係外層,保溫個陣d芝士會再溶化😋,口感豐富不過個炒麵底醬汁較濃味,再加上芝士,比較膩外層包著一層薄薄的蛋皮,內層有炒麵加入豚肉及醬料炒製,麵條彈牙同香,不過炒得唔乾身同個醬汁好重口味(本人都已經係食得濃味😅),愈食愈濃味所以飲左好多茶😭仲叫左個小食--香腸鐵板燒外皮煎得脆身,肉質彈牙嫩口,不過味道都係超濃味
早前經過旺角,Top世界呢個新商場都開左好多新食店

其他配料-燒汁, 海苔粉,木魚都係枱上可以任落

當然要試下佢既招牌鐵板-千房燒🍴
入邊有大蝦帶子豚肉牛肉
個麵糊做得幾好,煎起上黎唔會鬆散,內裡嫩滑😋
個醬味道濃郁,不過較甜,同個大阪燒唔太夾,份量都較少

關西風香蔥雞蛋大阪燒

芝味廣島燒係海外限定口味,當然要試下
不過個炒麵底醬汁較濃味,再加上芝士,比較膩

蛋包麵

仲叫左個小食--香腸鐵板燒
外皮煎得脆身,肉質彈牙嫩口,不過味道都係超濃味😭
香腸鐵板燒

總括黎講: 大阪燒有多款口味,餡料都豐富足料,非常飽肚,不過就係較重口味…

餐牌🍴👇

🍳🍴味道: 6.5/10
👩👨服務: 6.5/10
🏠💺環境: 7.5/10
💰💸抵食: 6.5/10

總消費: $440 (4人)
關西風香蔥雞蛋大阪燒
見D雜誌係咁寫,星期六行過見咁多人等位就去試下,要等成四十分鐘先有位。(名氣野真係多人)食物:大阪燒有日本水準, 賣相十分討好,尤其係個拉花,喜歡相机先吃及打咭的必合! 都係日本口味,味道偏濃带甜,我地呢D日本fans就啱晒!環境:坐得舒適,枱面鐵板保持食物温度,值得一讚!坐近廚師枱好精彩!服務:廚師即席煮,雖然要等,但可觀賞一下師夫即廚藝,又有另一番風味! 服務生都很禮貌!價錢:價錢唔算貴,大阪燒大约八十幾至一百元一客,其他菜幾十元有交易,如果大份量一点就更好。總結:三五知己相聚吃飯好選擇

總結:三五知己相聚吃飯好選擇
  • 千房燒
2018-09-15 325 瀏覽
T.O.P.開左好多新食肆🤭1. 芝味豚平燒❤️呢個係自己切開4份既😀芝味非常濃,又唔會過漏細細份已足夠2. 激辛特製醬汁日式炒麵❤️原本以為係普通炒麵點知食落好有驚喜🤩辣既程度同醬汁都剛剛好3. 關西風香蔥雞蛋大阪燒拎到黎會問你洗唔洗幫你加醬,定自己加咁梗係請侍應幫忙啦🙊😂吱得幾靚呢😝不過味道反而普通,中規中矩🤔4. 特選鐵板牛肉75g呢個都係冇乜特別🤷🏻‍♀️🤭5. 芝味廣島燒❤️唔知係咪有芝士既關係,所以會好食啲😂呢個有埋麵係入面,口感又多左一層❤️嗰啲都係覺得最好味既❤️特別係芝味豚平燒同炒麵,好有驚喜😝用餐時間90分鐘,頭半個鐘可以加單~因為過左30分鐘,怕廚師整唔切🙊
T.O.P.開左好多新食肆🤭

原本以為係普通炒麵
點知食落好有驚喜🤩
辣既程度同醬汁都剛剛好

3. 關西風香蔥雞蛋大阪燒
拎到黎會問你洗唔洗幫你加醬,定自己加
咁梗係請侍應幫忙啦🙊😂吱得幾靚呢😝
不過味道反而普通,中規中矩🤔

4. 特選鐵板牛肉75g

呢個都係冇乜特別🤷🏻‍♀️🤭

5. 芝味廣島燒❤️
唔知係咪有芝士既關係,所以會好食啲😂
呢個有埋麵係入面,口感又多左一層

❤️嗰啲都係覺得最好味既❤️
特別係芝味豚平燒同炒麵,好有驚喜😝
用餐時間90分鐘,頭半個鐘可以加單~
因為過左30分鐘,怕廚師整唔切🙊

好肚餓呀好肚餓呀餓死人哋阿媽個女喇~今晚等阿肥收工出嚟,呢排喺旺角搵食最啱就係嚟新商場T.O.P.發掘下啦,行咗幾間新食肆,影哂俾阿肥睇,最吸引佢嘅就係呢間大阪道頓堀必食嘅千房大阪燒,因為阿肥係超級鍾意食呢啲嘢嘅,喺門口睇一睇佢哋個餐牌,都唔算十分貴,同埋又唔洗等好耐位,決定就呢間啦! 喺門口已經可以聞到陣陣嘅大阪燒香味,因為佢裡面有個開放式廚房,有幾個師父喺度現場製作煮食,感覺好似真係有大阪嘅味道同影子,如果咁啱可以坐到吧枱位置,就直頭可以全程望住師父炮製各種料理添。 等咗大約五分鐘就有人離去喇,所以我哋都有位入座,坐卡位都舒服因為張枱夠大,每張枱上面仲內設鐵板,感覺就好似自己有得燒,好好玩好過癮咁。不過聽見隔離枱問職員:「啲嘢食嚟到嘅時候係生定係熟架?」職員話其實係熟架~咁呢樣嘢似乎就同日本嘅做法不盡相同喇~ 我哋就叫咗以下呢幾款嘢~ 特盛海鮮大阪燒$88蚊:餡料包括有魷魚+帶子+小蝦+八爪魚混合而成,嚟嘅時候已經熟咗所以放上鐵板只係為咗保熱同埋都可以俾客人炒兩炒過下手癮,切開食落係經典大阪燒嘅鬆軟口感,師父果然係煎得啱啱好唔會燶,亦唔會乾爭爭,配上秘製醬汁非常惹味,按自己嘅喜好加
特盛海鮮大阪燒$88蚊:餡料包括有魷魚+帶子+小蝦+八爪魚混合而成,嚟嘅時候已經熟咗所以放上鐵板只係為咗保熱同埋都可以俾客人炒兩炒過下手癮,切開食落係經典大阪燒嘅鬆軟口感,師父果然係煎得啱啱好唔會燶,亦唔會乾爭爭,配上秘製醬汁非常惹味,按自己嘅喜好加上沙律醬,係會覺得有小小咸嘅,不過呢個都係大阪燒嘅特色
醬燒日式炒麵$68蚊:相比起大阪燒,炒麵就會比較多油,同埋豬肉片嘅份量都只得好小,會有少少失望,因為$68蚊嚟講如果冇餸嘅話就真係唔太抵食喇,連椰菜絲嘅份量都係小,醬油嘅味道都係一樣偏咸。
鐵板牛肋肉$118蚊:呢款菜式味道相對較為出色,牛肋肉片夠薄夠腍,味道可口,但兩個人share一齊食,一份嘅量都係唔夠喉,每人只可以食到幾片仔......到喉唔到肺。 總括嚟講我哋都好appreciate喺香港可以食到日本大阪燒嘅味道,感受當地旅行時嘅情懷。好彩嘅係餐廳會有清水供應無限飲用,可以舒緩一下呢度比較濃烈嘅咸味,但如果要論性價比來說,真係同日本冇得比較喇。
鐵板牛肋肉
醬燒日式炒麵
2018-09-12
5 分鐘 (堂食)
鐵板牛肋肉
特盛海鮮大阪燒
星期三晚上到千房晚餐,本以為沒有很多人,誰知坐無虛席!我們大大小小一行七人,由於已訂枱,故不用輸侯便能入坐。我們剛進門便聞到香香的燒肉味,而小朋友見到枱上的鐵板,當然想一探究意啦,大人們如臨大敵時,即時發現鐵板其實並不熱燙!經理很細心為我們介紹餐牌,並很清楚小孩們要以粥粉麵飯將其餵飽,大人們才能安安樂樂的享用美食,所以建議我們多點炒麵!最後,我們點了燒魷魚、蝦、雞翼、牛油果沙律、三個炒麵、千房燒、廣島燒、芝士廣島燒、餃子、蒜香炒飯,最終全部清曬!首先從小食說起,我最喜歡嘅係燒魷魚,最後還追加一碟,魷魚味鮮而爽口,伴以蔬菜,很惹味。牛油果沙律味道很特別,軟綿的牛油果夾以爽甜嘅蝦仁,味道很搭配,只可惜份量小了一點。鹽燒炒麵係小朋友嘅至愛,一上桌就幹掉了,我自己不太喜歡油膩嘅炒麵,但呢個炒麵咸咸的卻不油膩!千房燒、廣島燒及芝士廣島燒並不是我杯茶,原本係諗住點比小朋友,因為不喜歡太多調味嘅菜式,但這三款燒餅卻有驚喜喎,因為用料充足,就不會有粉團粉團嘅感覺!蒜香炒飯名符其實的香口,睇到個名就感覺到種蒜香嘅味道,又抵又大碟!餃子比較遜色,扁扁的餃子並不合我們的口味!美中不足的係上菜等候比較耐,因為
餃子比較遜色,扁扁的餃子並不合我們的口味!美中不足的係上菜等候比較耐,因為廚師即場燒煮,所以點菜後得等上約三十分鐘!
小朋友吃飽後冇所事事,跟大人們試下煮餸,化身小廚師,拼拼嘭嘭的舞住鐵鏟炒麵炒飯,這小朋友可驚喜了!
2018-09-12
  • 燒魷魚、千房燒、蒜香炒飯
無訂位,唯有攞飛等位。2個人等左半個鐘多啲,Receptionist已經係入座前講清楚,落單之後要等30分鐘,食用時間係90分鐘,計落得1小時左右食嘢。坐好,快快落單先,叫左芝味廣島燒,我同朋友都估究竟係煮好上枱定係要自己動手。原來係煮好左,熱辣辣,芝士融化伴上炒麵豬肉同菜絲,醬料隨自己喜好落多落少。最初唔明白既然已經煮好,點解仲要放係鐵板上,原來可以保持芝士食到尾都係融融地。蒜香烤蝦肉質結實,蒜味濃郁,好好味,可惜得4隻。呢個蒜香牛油雜菌,一般。香脆鐵板餃子真係好脆,餃子饀有點咸,連埋脆皮一㗳咬落去就剛好。其實落單之後要半個鐘對香港人黎講有啲耐,但係見廚師密密手密密手咁整無停過,又真係唔係幾好意思催,隔離枱既情侶或者一班朋友聚會既,都好有耐性咁傾住計等。我同朋友就叫嘢飲吹住水等。侍應未係好熟手,好多嘢要提,例如換碟,上嘢飲,但係佢哋都好有禮貌講唔好意思。座位唔會太迫,啱有時間慢慢傾計食飯hea一晚。

蒜香烤蝦

蒜香烤蝦肉質結實,蒜味濃郁,好好味,可惜得4隻。
蒜香牛油炒野菌

呢個蒜香牛油雜菌,一般。
香脆鐵板餃子

山梨葡萄梳打

座位唔會太迫,啱有時間慢慢傾計食飯hea一晚。
南蠻鷄肉餅伴塔塔醬
2018-09-07
35 分鐘 (堂食)
2018-09-09 178 瀏覽
聽聞大阪道頓堀必食嘅大阪燒,最近嚟到旺角開香港首間分店,之前在日本試過,覺得味道非常不錯,所以和太太專誠試下.因為一早知道會很多人,所以未夠六點就到了,很幸運竟然不用等位(走的時候已經人山人海) ,門面不錯 , 檯之間亦寬闊.服務員亦十分有禮,詳細為我們解釋.我和太太先叫了一個海鮮拚盤,味道還可以,最可惜是隻蝦唔新鮮.跟著叫了一碟厚切牛舌,我祗可以說和日本差很遠,味道和咬口完全兩回事,我太太吃了一口便放棄了.最後叫了什錦廣島燒, 是晚個人認為最好食最似日本原裝的了.本來還想試多一兩樣東西,可惜太太已經沒胃口了,總結來說,如果你未去日本食過或者在香港未食過同樣的,可以一試,因為沒有比較,所以你可能會覺得不錯的.
海鮮拼盤

鐵板厚切牛舌

最後叫了什錦廣島燒, 是晚個人認為最好食最似日本原裝的了.
什錦廣島燒

2018-09-09
什錦廣島燒
2018-09-09 267 瀏覽
入座店員已告知點餐後,要等半小時。先來飲品,山利葡萄梳打,係原支樽裝。一開好夠氣,未飲個這款,好好味⋯小小甜好清的味道。等⋯等了又等,看見枱枱都係咁⋯蛋包麵先來,麵質彈牙好味,但貫徹日本菜的味道,是比較鹹的。又繼續等⋯大阪燒來了,原原整整真係靚。千房燒是全隻蝦、帶子粒、牛肉和豬肉。廚師煮是結實,切開時不會太鬆散,都好足料。味道就是一般的大阪燒。

好好味⋯小小甜好清的味道。

等⋯等了又等,看見枱枱都係咁⋯

蛋包麵先來,麵質彈牙好味,但貫徹日本菜的味道,是比較鹹的。

又繼續等⋯
大阪燒來了,原原整整真係靚。

千房燒是全隻蝦、帶子粒、牛肉和豬肉。
廚師煮是結實,切開時不會太鬆散,都好足料。
味道就是一般的大阪燒。
2018-09-07 510 瀏覽
食物味道一般,唔差亦唔能夠算係好,同朋友聚一聚可以喺枱面炒下餸玩下係幾有趣~只看價錢其實唔貴,但係以呢個少得可憐嘅份量來講,簡直係高級食肆嘅收費唔知係唔係因為新開張太忙,啲餐具都係洗得唔乾淨嘅,有食物乾咗嘅殘跡,筷子同啲碟都有肥膩嘅感覺,飲水嘅杯黑蚊蚊唔知乾淨定污糟,水係室溫唔熱又唔凍,總之令你唔係好想飲~店員嘅態度冇特別差,不過唔好期望有親切嘅款待,簡單啲講冇服務可言。唯一嘅優點係,枱面個鐵板對細路來講都幾危險,啲怪獸家長應該未必會帶佢哋去,咁可以享受一個冇細路嘅食肆環境囉總結,唔會再去。

總結,唔會再去。
2018-09-06
20 分鐘 (堂食)
2018-09-07 330 瀏覽
Food is ok, but the service is way too slow. Maybe because we were there too early, we waited for almost an hour to get our food. Hopefully this won’t happen to anybody else. Sadly we won’t go there anymore. Crossed out this restaurant from our list.
45 分鐘 (堂食)
2018-09-05 580 瀏覽
琴日見新假期有介紹特登去幫襯,點知門口大排長龍。見佢要我等20張枱咁我儘管等一下,好在一個鐘頭後終於比我等到.....點知所有野要自己落單,初初入去唔知道,叫侍應落單點知,有位男侍應無尾音又好細聲咁同我講我係要自己落單,佢地係唔會幫。佢指一指,就話單係枱既右手邊,自己落完後佢會收。之後仲加句,話佢地太多枱,啲枱喺咁唻,所以要半個鐘先有食物,如果想快就叫廚房嘢......加多樣嘢,入去前佢地要用多過15分鐘執枱....當我入去既時候,其實好多枱係吉既。呢個係$120 既4小隻帶子,單薄得可憐硬膠的豚肉卷補充一句,當食物擺上台,我問咗佢個男侍應點食,係咪要自己整。佢一聲不響咁走咗真係不帶走一片雲彩之後見到個女侍應,佢黑面回應話所有嘢師傅會整,鐵板只是裝飾及加熱作用呢間嘢,唔會有下次

帶子
呢個係$120 既4小隻帶子,單薄得可憐

豚肉卷

硬膠的豚肉卷

真係不帶走一片雲彩

呢間嘢,唔會有下次
喺大阪食過千房之後一試難忘,睇到香港開咗就立刻打左電話黎訂位。星期一晚市黎到人唔算多,店外大約有四至五對人等位,因為有訂位所以即時入得,帶位服務都唔錯,亦係全餐唯一可以俾星嘅地方…先講食物,我地三個人,因為極度肚餓同對千房充滿信心所以叫左一個芝味豚平燒,網媒聲稱香港限定嘅芝味廣島燒,千房燒,鐵板餃子再加一個香葱蛋燒餅合共5樣野,再加三杯飲品。1️⃣等左接近半個鐘嘅第一樣食物:芝味豚平燒見到店員一餅扁平物件咁剷落黎已經心知不妙,個樣同餐牌同日本食過嘅相差一萬五千里,咁點都要試啦。一食入口,凍嘅!好似係煮好左俾人放左喺冷氣位吹左二十分鐘嗰種凍,係凍到已經接近無餘溫!味道係普普通通嘅奄列豬肉加芝士,但因為凍,所以令人好失望。合共4件,盛惠55蚊由於個蛋真係不可思議地凍,我地搵左個應該係高級小小著裇衫嘅男職員,搵佢調返大,先發現我地枱上嘅鐵板未加熱😑啲部份我喺下面服務度再講,總之就係…凍嘅豚平燒再遇上一塊凍嘅鐵板………2️⃣鐵板餃子鐵板餃子個樣靚仔啲,而且重點係放入口熱嘅!外皮極脆,但係內餡係…極咸!咸到係…我覺得一只餃子有一茶匙鹽嘅嗰種咸!除左個內餡,佢個脆皮同熱度係好味嘅,不過餃子唔食餡,咁個廚房

1️⃣等左接近半個鐘嘅第一樣食物:芝味豚平燒

2️⃣鐵板餃子

鐵板餃子

鐵板餃子個樣靚仔啲,而且重點係放入口熱嘅!外皮極脆,但係內餡係…極咸!咸到係…我覺得一只餃子有一茶匙鹽嘅嗰種咸!除左個內餡,佢個脆皮同熱度係好味嘅,不過餃子唔食餡,咁個廚房不如齋煎餃子皮算啦係咪?個內餡真係咸到苦,係菜肉餡,但極咸,令我真係大吃一驚。

3️⃣千房燒

千房燒

招牌鐵板燒,應該點都好食啦掛!結果,又係微溫!真係令人懷疑佢地用咩煎,係咪低溫煎煮。個餅食落一啲都唔鬆軟,加上微溫,真係好似某大型超市煎左好耐放凍左攞出黎特價嘅感覺,沙律醬好稀身,醬油偏咸。內餡有一支蝦,小粒嘅帶子同埋…粉漿。我真係唔想用好食形容佢,可以入口比較適當。

4️⃣芝味廣島燒

芝味廣島燒

食到啲一個其實已經冇乜希望,因為已經見佢放落個板度都好冇生氣,食落之後就發現,佢真係同想象中一樣咁死寂。味道冇特別,面頭嘅芝士由於已經凍左,所以係一餅硬塊喺啲炒面上。底下有大量粉漿撈椰菜,粉漿只係剛好定型,由於凍,食落去個感覺好似食生粉漿咁😫我應該點形容我食左咩…一堆凍嘅椰菜粉漿加炒面。面條偏粗,唔彈牙,真係普通偏差。

5️⃣香葱雞蛋燒餅
…姐係以大阪燒作基本再加多更多香葱同雞蛋。

因為已經食到好頹,所以冇影相,但啲個係成餐唯一一個有鑊氣又夠熱嘅餅。香葱幾香,份量亦好足夠,可能因為葱同粉嘅比例葱比較多,食落去感覺比較清爽,而且葱炒得夠,所以都幾香,重點係,佢嘅熱度終於係正常!有正常食物嘅熱度!!!!

食物真係可一不可再,冇一樣野我想再食,主要原因係凍。唔係坐喺水吧見唔到,我真係好懷疑佢啲餅係煎定放喺度,有人點就係咁咦加熱😫但又等左差唔多四十五分鐘,真係好匪夷所思…餡料餐牌寫就多,食落去真係除左粉之处都唔係幾食到,同日本每啖都大把料真係無得比…我誠意建議佢一係改善下客人枱上面個鐵板,等我地自己煎熱佢,一係就真係煎熱啲野先出,真係大家X 個鐵板餐塊鐵板都熱過佢!

然後我真係想話,如果佢唔係叫千房,咁嘅食物質素真係冇可能開到店,我亦都好失望佢居然可以掛住千房個名賣啲質素咁差嘅食物俾顧客。

講完食,講服務

一入門口帶位嘅 uncle 同收銀服務態度都好好,有禮貌,第一印象真係唔錯嘅,不過坐低左嘅兩次同店員交流就真係令人好 surprise:

1️⃣ 赤富士係咩黎?

佢野飲有樣野叫赤富士梳打,英文叫 akafuji soda ,見識少從文字睇唔透係咩味,唯有問店員係咩,以下係對話:

我:(指住張飲品紙) 請問赤富士係咩黎嫁?
店員:飲品
我:………(黑人問號)係咩味嘅梳打?
店員:(合埋眼諗左陣)日本…日本梳打味
我:(……………)咩味?
店員:哦,係蘋果

赤富士梳打

日本梳打味嘅日本梳打,我真係同唔係掛只樹熊一樣望住個店員。

2️⃣ 上面有提過嘅白色裇衫年輕男店員

由於我地真係完全感受唔到個鐵板嘅溫度, 所以搵咗個睇落似經理嘅男店員嚟幫幫手。係形容完食物有幾凍同希望佢較大個板嘅溫度後,佢解釋話嗰板唔可以太熱如果唔係啲食物會燶,佢已經幫我地較到最熱,好誠懇咁話較唔到…然後我即場指住我用黎試溫度嘅一滴水話:唔係囉,凍到啲水都冇反應喎!

佢再解釋左上面嘅答案之後過左兩秒,佢話:唉也,原來你地個板俾唔知邊位同事較過,冇熱到,依家幫你較返大呀吓!

……………我真係多謝你,終於發現到
我只可以話,佢嘅態度好誠摯,不過佢嘅回應真係令我好無奈………然後個板,雖然已經較熱左,不過都烘唔熱啲食物,可能因為啲食物真係太凍嘅關係啦…………

總括而言,食完啲一次,我覺得啲間千房係掛住千房名嘅三流大阪燒店…自己去道xx 煎嘅都好味過佢
大家千祈唔好抱希望去,因為會好失望…都係去大阪當地嘅千房啦!大阪食真係熱辣辣好好味,絕對唔會令你失望!

香港嘅千房…真係可一不可再,今次就當買個教訓,唔好再信咩海外分店啦
成餐埋加一食左五百一十蚊…三個人都當掉左錢落粉漿啦…………
2018-09-03