2018-11-07 33 瀏覽
Nice looking restaurant on the top floor of the T.O.P mall in Mong Kok. Tables all came with the hot plate to serve the okonomiyaki.We ordered an omelette yaki soba and the deluxe okonomiyaki. Food took around 25mins to arrive, it looked very appetising. However I found both items rather salty. The yaki soba had perhaps too much sauce making it salty, however the omelette was nice. The okonomiyaki again was slightly salty but the prawn inside was really delicious.Bill came to just over 200$ whic

Bill came to just over 200$ which is a fair price.
2018-11-06 66 瀏覽
豚肉燒🐖($68)-日本過江龍千房,司令特登想午市唔多人既時候去會一會佢,果然全場……係得我一個😂。-自己一個食唔落太多款,揀左豚肉燒,冇得自己落手整不過有師傅係大家面前即叫即整,雖然得我一個人在場,但師傅都整得麻麻地喎,衰在係師傅翻面翻遲左,成個豚肉燒窿窿地🤨,搞到一路食一路有陣焦味,味道方面,主要都係鹹甜既醬汁味,但醬料太少,食到中段開始悶😂。建議大家想試都係搵埋朋友一齊食,點多幾款就更好。
豚肉燒🐖($68)

建議大家想試都係搵埋朋友一齊食,點多幾款就更好。
2018-11-06 29 瀏覽
好想去尖沙咀的下那間道頓堀很久,很想食那裏的自助大阪燒廣島燒,不過個個人都話要排隊排很久,一直也無緣吃。上次在旺角的這個新商場吃完味之計時台後,發現有這間新店。同樣係來自日本的勁旅,係道頓堀同樣有名的千房,原來已經靜靜地開業。開頭以為呢間店應該會係另一排隊熱點,點知,一來到便有位。地方大,每枱都有爐可以煮番熱過大阪燒。叫了個經典的廣島燒,豚肉加上芝士和炒麵,連上蛋醬,吃到盡是激盪人心的感覺。牛肉,蝦,帶子夾雜的千房燒就非常驚喜,在大阪吃過這個最好,來到香港還是一樣美味,加上那醬汁和配料,吃到停不了。吃了兩個已經飽,下次希望有機會食下其他點心。

上次在旺角的這個新商場吃完味之計時台後,發現有這間新店。

開頭以為呢間店應該會係另一排隊熱點,點知,一來到便有位。

地方大,每枱都有爐可以煮番熱過大阪燒。

吃了兩個已經飽,下次希望有機會食下其他點心。
2018-11-05 70 瀏覽
夜晚與友人相約旺角, 諗住回味日本大阪燒, 就決定去千房試下。下單叫了75g牛, 千房大阪燒 及 蛋包拉麵。牛: 不值一提, 肉質非常硬, 自己去買牛柳粒都會好食過佢地多多聲。大阪燒: 內裡乾身, 只能說味道一般, 都係醬汁味。食完牛及大阪燒後, 等了若干半小時, 但仍未上蛋包麵。搵侍應check單時話漏單, 再做要20分鐘。同友人二話不說立即取消並埋單走人。如果想食肉/大阪燒/豚平燒都有其他選擇。呢間, 掛呢個名但冇呢個質素。唔會再有第2次!
下單叫了75g牛, 千房大阪燒 及 蛋包拉麵。
牛:

大阪燒:
內裡乾身, 只能說味道一般, 都係醬汁味。

同友人二話不說立即取消並埋單走人。

如果想食肉/大阪燒/豚平燒都有其他選擇。

呢間, 掛呢個名但冇呢個質素。
唔會再有第2次!

2018-11-05 56 瀏覽
之前係香港食大版燒一直覺得差天甘遠 ! 知道這間在日本來香港開店特別去試下估不到七點已經要等位😳雖然看輪候的號碼只有二位 但不知點解已經有一群人在等候 可能是可定位?店內日式設計 有個開放式的廚房 有四位廚師。今次點了二個燒餅及一個餃子 。 等左半個鐘鐵板餃子 來了 味濃 我個人覺得比較油。燒餅味是好的 材料也新鮮 不會大乾 食到在日本的大阪燒的味道食品都是煮好才上爐 所以等候時間比較長。 開住個鐵板爐乾等 比較熱 冷氣不足。等的時間比較長因為一個個做㗎
食到在日本的大阪燒的味道
因為一個個做㗎
見間野個樣正正常常,幾乾淨咁咪入去試下囉⋯⋯點知坐底叫完野⋯⋯⋯⋯等左30分鐘先有第一碟野食,主菜足足等左56分鐘。好慶幸自己有叫小食 如果唔係要餓住等56分鐘先有得食件大板燒。隔離有個人仰一個人黎食,只叫左大板燒,等左40分鐘,佢先追下單,個侍應之後覆佢要等多十分鐘....等就等50分鐘,食就食三分鐘.....味道唔係特別好,只可以話唔難食。啲侍應成日幾個自己企埋係度傾計。價錢就⋯⋯一D都要值呢個價。一定唔會再黎
味道唔係特別好,只可以話唔難食。
侍應成日幾個自己企埋係度傾計。
價錢就⋯⋯一D都要值呢個價。一定唔會再黎
2018-11-03 43 瀏覽
終於食到千房人氣的大阪燒個人口味十分喜歡食日本gei關西料理.聽朋友講最近在旺角的新商場「T.O.P」開張了一間叫千房的大阪燒店,所以這天就和女友一起前去朝聖了。餐廳的地方倘大舒適、每張餐桌都設有鐵板供客人自己整大阪燒。而店員安排了我們座在吧檯位置,所以我們可以近距離欣賞師傅做菜的功架,可以同時獲得視覺與味覺的享受!身為一間大阪燒專門店 當然淨係大阪燒都有好幾款選擇啦,而我地最後決定試試幾種,於是我地就本住一分錢一分貨既精神 揀左招牌既千房燒, 千房燒gei配料有大蝦,帶子,豚肉同牛肉, 外面的那一層是燒得帶微脆,配上甜甜的日式燒汁和木魚絲,一口咬下去中間是鬆軟的麵漿和那被包圍住的豐富餡料,非常美味,頓時間感覺到幸福的滋味!蛋包麵,顧名思義就是炒麵被蛋包圍在裏面,我欣賞師傅把炒麵炒得很香,而且麵條的軟硬度是剛剛好。如果自行加點木魚絲來吃,應該會更加滋味!鐵板餃子是以兩塊餃子皮包著滿滿的餡料,用兩塊餃子皮夾住餡料,煎成脆卜卜,很脆囗非常滋味,但味道偏鹹。蝦仁牛油果,這道菜好特別好新鮮好match既配搭,看著師傅以蒜蓉和油把牛油果和蝦炒在一起,加入各種調味料以後,再小心翼翼地倒回牛油果殼裏
終於食到千房人氣的大阪燒
個人口味十分喜歡食日本gei關西料理.
餐廳的地方倘大舒適、每張餐桌都設有鐵板供客人自己整大阪燒。
如果自行加點木魚絲來吃,應該會更加滋味!
蝦仁牛油果,這道菜好特別好新鮮好match既配搭,看著師傅以蒜蓉和油把牛油果和蝦炒在一起,加入各種調味料以後,再小心翼翼地倒回牛油果殼裏面,實在非常有功架!
頭一回吃到牛油果與蝦的配搭,吃起來是蠻新奇的。
其實總括而言,這裡樣樣都好啱口味,侍應也會密密加水,而且有笑容有禮貌,以香港地而家gei服務態度來講真係好難得!
所以真心推介,值得再來光顧!
2018-10-10
  • 芝味豚平燒
  • 特盛海鮮大阪燒
  • 千房燒
2018-11-02 27 瀏覽
千房呢間餐廳,之前去關西已經好想試。不過因為行程問題,最後試不到。想不到兩年後,香港竟然開了。就在旺角的新商場T.O.P入面,若不知位置,你知道旺中的位置旁邊就是了,一出MTR出口就到認真方便。店入面空間感都好夠!入面不會有勁多油煙味,通風做得不錯。松阪牛份量好細份,不過幾有牛味!記得一放上鐵板就快d食,以免過熟。鐵板牛肋肉加左少少韓式辣醬,少少辣。不過份量都係小。廣島風燒餅黎得千房點可以唔食大阪燒?好多款式選擇!最後揀左有炒麵又夠飽肚的!廣島波燒餅入邊包左炒麵,除咗我之外仲有魷魚、蝦、豚肉等等,加埋椰菜,不過初初以為係自己整,原來送上枱嘅時候成份燒餅已經成形,你可以加上適量嘅木魚絲、紫菜和醬料。芝士露荀波菜芝士好香濃,不過好細分,有啲唔夠喉。整體來說都好食!不過唔好預可以自已整,對於想玩下煮野食的朋友可能會失望,不過咁都好,可以慢慢坐。

店入面空間感都好夠!入面不會有勁多油煙味,通風做得不錯。

松阪牛
鐵板牛肋肉
加左少少韓式辣醬,少少辣。不過份量都係小。

廣島風燒餅

芝士露荀波菜
芝士好香濃,不過好細分,有啲唔夠喉。

2018-11-01 1165 瀏覽
昨晚在「柞木炭家」享用了一頓美味的韓牛大餐。抵店之前在「T.O.P.」商場逛了一陣子,又給小編發掘了另一間特色餐廳「千房」,當然要試試喇!「千房」是一間大阪燒店,提供多款經典大阪燒物。除了主廚的大鐵板燒舞台,每張餐桌上也設有小型鐵板燒板,安排與在大阪的同類小店差不多。 前菜是豆腐乾與菠菜,以及一碗口味輕盈的味噌湯。 一行六人兩飯兩麵兩豚玉燒。「明太子櫻花蝦乾炒飯」與「和風蒜香牛肉飯」是炒飯代表,前者製作較乾爽惹味,但因明太子及蝦乾皆屬相對重味之物,多味鹹意累積難免。相比之下,「和風蒜香牛肉飯」味道平和帶甜,再加微微蒜香,更合小編心意。 至於麵食,「芝味煙肉烏冬」果真滋味,無他... 濃郁芝士搭上鹹香煙肉已是滋味的保證。吃前在烏冬面上加上木魚薄片,看著木魚隨上升熱氣搖曳,又是另一番風味。「什錦日式炒麵」的主要味道源自日式醬,略帶酸感,普通。「豚玉燒」可算是最受歡迎的大阪燒菜式之一,以豚肉、雞蛋、小麥粉、包心菜等混煮燒製。小編對上一次在大阪也親手燒了一件豚玉燒,來到香港則只可交託店員代勞。與之前的飯麵一樣,送上一刻已基本上燒煮完成,上枱落板旨在為菜肴保溫及「過手癮」。對於那些真想一顯身
前菜是豆腐乾與菠菜,以及一碗口味輕盈的味噌湯。
味噌湯
明太子櫻花蝦乾炒飯
和風蒜香牛肉飯
芝味煙肉烏冬
什錦日式炒麵」的主要味道源自日式醬,略帶酸感,普通。
什錦日式炒麵
豚玉燒」可算是最受歡迎的大阪燒菜式之一,以豚肉、雞蛋、小麥粉、包心菜等混煮燒製。小編對上一次在大阪也親手燒了一件豚玉燒,來到香港則只可交託店員代勞。與之前的飯麵一樣,送上一刻已基本上燒煮完成,上枱落板旨在為菜肴保溫及「過手癮」。對於那些真想一顯身手的朋友,可能會有點失望。
豚玉燒
在最後煮理階段,店員會加入醬汁紫菜碎,食客可按自身喜好追加木魚片及其他調味料。
豚玉燒
因前前後後加入了的食材及調味料倒不算少,「豚玉燒」的味道亦比較複雜濃烈,少吃滋味。另建議追加豚肉份量,以突出主題。
豚玉燒
在港以大阪燒作招徠的餐廳仍不算多,加上港人愛遊大阪,變相令「千房」具一定吸引力。能親自動手炒煮美食是品嘗大阪燒的重點之一,現在只能假手於人,吸引力難免有所減低,值得留意一下。

[30/10/2018; Tue]
2018-10-30
和風蒜香牛肉飯
芝味煙肉烏冬
今日來到依間係旺角嘅鐵板燒,非常之好食為大家介紹一下,呢間舖嘅地點又方便易喺個新嘅商場上裏面係行街食嘢嘅好地方 一坐低中間有塊鐵板 侍應會將燒好嘅嘢食放上去鐵板上面保持溫度 ,就算慢慢食亦都唔會令到食物嘅質素唔會下降 而且鐵板燒嘅價錢相宜,令到一啲年輕嘅男女食得開心之餘亦都唔會破費太大亦都係潮流打卡嘅好熱點 首先叫咗個日式炒麵 ,師父將炒好嘅面放落我哋嘅鐵板上面保持溫度,味道非常好食,日式炒麵配上咗高麗菜同埋雞肉非常惹味 另外叫咗一個鐵板燒魷魚鬚配上芽菜一齊食香脆嘅口感頓時出曬嚟 鐵板燒雞腎,軟硬度適中,雞腎亦都非常之香 仲有一個日式燒餅,裏面除咗高麗菜仲有炒麵海鮮加上蛋黃醬照燒汁,非常之好味 牛魔王嘅我點會少得 牛呢樣嘢呀,最後仲加多一個牛舌,牛味香濃 而且咬落非常之香滑,另外一試難忘

亦都係潮流打卡嘅好熱點

另外叫咗一個鐵板燒魷魚鬚配上芽菜一齊食香脆嘅口感頓時出曬嚟

鐵板燒雞腎,軟硬度適中,雞腎亦都非常之香

• 特盛海鮮大阪燒
2018-11-01 29 瀏覽
去過幾次日本都冇食過大板燒,同個fd出街行過見到就決定入去試下。見有個爐係枱仲以為係要自己DIY,原來係師傅整完之後直接係度上甘就可以保溫,都幾好首先叫左個海鮮大板燒,幾厚身下,入面偏濕潤,所以我煎多左陣先食,感覺好食d。海鮮份量適中,其中魷魚超好食,勁易咬!另外呢度係自己落醬,木魚個d,可以按翻個日口味調整👍🏻另外叫左個炒麵,呢個係有秘制辣汁但食落唔算太辣🤣所以怕既人可以一試!入面有我最愛既魷魚同豚肉片,好入面又唔膩!不過份量就偏小,如果多d就更好!飲食均衡當然要叫個菜,呢個係牛油雜菇,牛油味超重,菇亦鮮甜,份量又多,必點推薦🤣

2018-11-01 15 瀏覽
今日同朋友去咗位於TOP商場嘅大板燒,感覺好新奇,廚師會喺我地面對即時整!我地分別食咗海鮮大板燒同炒麵大板燒,味道不錯,份量都幾大,可以試試!另外,reception嗰位伯伯服務態度好好,值得一讚!
2018-10-31 792 瀏覽
成日睇電視會見到人地整大阪燒好過癮?又想自己過下手癮但又唔想浪費錢買成set架生?今日小胖女就帶左我去呢間千房即席體驗一下炒下炒下既滋味啦,餐賣點為半diy式自己整屬於自己既大阪燒or日式炒麵,實在岩哂小胖女既心水,我地先後點左3樣野食,芝味豚平燒,千房大阪燒同埋一份激辛特製醬汁日式炒麵,點解講係半diy呢,其實餐廳上菜時,食物已經整好左一大半,食客只需要做既係拎係個鏟,放自己鐘意既配料,起勢咁抄阿抄,先上既係芝味豚平燒,賣相非常唔錯,係炒既過程各種拉絲同香味無小過,入面係大量豚肉,菜同芝士,食落清新唔會粉口,之後就係餐廳既招牌菜.千房燒啦,如果用一般既大阪燒概念黎食佢就錯啦,配料非常豪華,有大蝦,帶子,豚肉同牛肉,當然自己會勁落木魚粉同燒汁來調味啦,最後到小弟點既激辛特製醬汁日式炒麵啦,唔好講小,食落真係幾辣,配料同份量都十足,有得食有得玩,真係想體驗下既朋友一定要來試試
今日小胖女就帶左我去呢間千房即席體驗一下炒下炒下既滋味啦
餐賣點為半diy式自己整屬於自己既大阪燒or日式炒麵
,實在岩哂小胖女既心水,

放自己鐘意既配料,起勢咁抄阿抄
入面係大量豚肉,菜同芝士,食落清新唔會粉口
,之後就係餐廳既招牌菜.千房燒啦

真係想體驗下既朋友一定要來試試

2018-10-11
2 分鐘 (堂食)
  • 芝味豚平燒
  • 激辛特製醬汁日式炒麵
今日同朋友去千房食大板燒 😍😍一入到去感好有日本嘅感覺 啲員工全部都好有禮貌 服務好好👍👍餐廳感覺好舒服好乾淨 座位都好闊吾會坐到好逼夾👍👍本身都抱住吾會夠日本好食嘅心態去因爲驚失望🙈但野食黎到竟然令我有驚喜😬😬我地叫左個特盛海鮮大板燒同埋芝味豚平燒特盛海鮮大板燒係同我係日本食嘅竟然不相伯仲 口感吾會好淋 岩岩好 勁多海鮮 🤤🤤🤤差吾多每一啖都會有海鮮係入面 個芝味豚平燒都好正係用蛋包住啲芝士同豚肉一入口三種味加埋冇得輸🤤🤤🤤
今日同朋友去千房食大板燒 😍😍
個芝味豚平燒都好正
係用蛋包住啲芝士同豚肉
一入口三種味加埋冇得輸🤤🤤🤤
2018-10-31 27 瀏覽
今日行完街好肚餓👫👫就來左旺角既千房食大板燒啦🤤🤤一入到去裝修幾靚 環境亦都好舒服ar坐位亦好闊落👍👍😋我地點左份牛肉粒,一個特盛海鮮大板燒,同一個芝味豚平燒💕💕💕價錢都好扺食大大份,即叫即整的特盛海鮮大板燒-方魚和醬汁 海台粉都係可以自己任落的自己想食幾多就加幾多👍👍好足料好足料,吾會好粉正ar....芝味平䐁燒-好香芝士味 同蛋味,幾特別值得一試呀牛肉粒-有配菜😋😋幾好食牛粒好重牛味,好正好正
今日行完街好肚餓👫👫
就來左旺角既千房食大板燒啦🤤🤤
一入到去裝修幾靚 環境亦都好舒服ar
坐位亦好闊落👍👍😋

價錢都好扺食大大份,即叫即整的

特盛海鮮大板燒-
方魚和醬汁 海台粉都係可以自己任落的
自己想食幾多就加幾多👍👍
好足料好足料,吾會好粉正ar....

芝味平䐁燒-
好香芝士味 同蛋味,幾特別
值得一試呀

牛肉粒-
有配菜😋😋幾好食
牛粒好重牛味,好正好正