2019-05-19 1479 瀏覽
今日同事話去食千兩,咁就跟大隊啦,車,我以為咩日本餐廳,板X都唔平啦。嘩!一去到門口,即刻出冷汗,睇佢門面,都唔方平得去邊,睇埋餐牌,想點呀?出雙糧呀?邊食得起呀?即係豪一次啦!聽日食面包啦!於是點咗個最平既A餐啦!個餐送到黎,而!個賣相唔錯喎!份量都可以喎!先試試個面豉湯啦,都係咁啦!全世界個面豉湯都係差唔多架啦!個烏冬幾好味喎,彈牙,唔會一嚿嚿,個湯又清。再試下啲壽司先。一睇件三文魚,佢燒過喎,唉!燒過即係腥爆啦!我唔得架喎!不過八十幾蚊,腥都食架啦。但睇真啲!佢唔係全熟,於是放入口啦,嘩!好食到你唔信呀!我未試過咁好食既三文魚壽司架!講唔到點好食,自己試啦!最後講埋天婦羅炸蝦,想點呀?我以前食果D係乜野天婦羅黎架?我呢一刻先知,天婦羅係可以好好味架喎。食完晒之後,我一啲都唔覺得 90 蚊係貴囉!對唔住呀!怪錯咗你!
即係豪一次啦!聽日食面包啦!
於是點咗個最平既A餐啦!
個餐送到黎,而!個賣相唔錯喎!份量都可以喎!
先試試個面豉湯啦,都係咁啦!全世界個面豉湯都係差唔多架啦!
個烏冬幾好味喎,彈牙,唔會一嚿嚿,個湯又清。
講唔到點好食,自己試啦!
百兩定食
2019-05-06
百兩定食
2018-06-25 751 瀏覽
好耐冇食日本lunch,所以去食千兩,應該水準好過元氣同埋板長😆可能因為貴左所以唔係好多人等位,即刻可以入座。佢嘅lunch set 貴咗,以前大概$80而家變咗做$90~ 我哋叫咗個最Basic嘅lunch set😋前菜有沙律,五件壽司,有吞拿,魚辣味三文魚軍艦,鯛魚,三文魚同加州卷。仲有兩件炸蝦 同烏冬。食得出啲魚生好新鮮尤其事吞拿魚同鯛魚~!! 個炸蝦係即刻炸嘅,外皮好脆,而蝦依然保持到有汁,好juicy~! 烏冬正常😋
可能因為貴左所以唔係好多人等位,即刻可以入座。
我哋叫咗個最Basic嘅lunch set😋
2018-06-25
2017-07-16 757 瀏覽
位于太古的千両,店面干净整洁,食物可口,日料做法专业。我和几个朋友于午市期间点了这里的特色套餐,虽然是传统日料,但食材鲜美,乌冬面Q弹可口,套餐搭配合理,推荐大家来品尝
2017-07-10
2015-07-17 1397 瀏覽
今日家庭樂, 收工5大1小去太古食飯, 雖然話太古多野食, 但人都好多, 基本上間間都要排隊....最後揀左去食壽司! 太古千両地方頗細, 大枱不多, 等左大慨30分鐘終於都有位有! 大枱不多, 人多的話都係揀第2間好D呢個刺身併盤做緊promotion, 好似要大概$400, 每款3件, 共10款, 個盤就超大超高, 但賣相唔好, 搞到好似刻意做到好得睇, 但其實又唔好睇, 又佔得多位刺身食落ok啦, 但唔可以話好新鮮,  但講明3件, 但蟹腳就得2件...其實食完覺得幾唔抵因為嫂子只係食三文魚刺身, 所以都另外叫左碟, 厚度覺得適中, 唔錯壽司到了, 我地叫既款唔多, 我自己就覺得普通, 唔覺得佢比元氣好食, 但就貴好多炸蝦卷, 呢個好呼, 隻炸蝦好大隻, 又夠熱! 他他牛刺身, 配埋後面既沙律菜一齊食好好味玉子係叫俾嫂子同bb食的, 我就覺得太甜枝豆, 正常清酒煮蜆, 上之前佢見我地有dd, 就問我地想整熱左先上定連爐上, 都算細心, 點知, 上既時候就咁放係bb面前...講返個蜆, 酒味唔重, 但好味, d蜆脹仆仆好肥, d湯入晒蜆牛肉鍋, 我自己就覺得唔夠味, 但d牛肉好大塊

呢個
刺身
因為嫂子只係食
三文魚刺身, 所以都另外叫左碟, 厚度覺得適中, 唔錯
三文魚刺身
壽司
炸蝦卷, 呢個好呼, 隻炸蝦好大隻, 又夠熱!
他他牛刺身
, 配埋後面既沙律菜一齊食好好味
玉子
係叫俾嫂子同bb食的, 我就覺得太甜
玉子
枝豆, 正常
枝豆
清酒煮蜆
牛肉鍋
, 我自己就覺得唔夠味, 但d牛肉好大塊
牛肉鍋
燒鯖魚, 呢隻鯖魚幾厚肉, 肉質同平時食既都唔同, 燒得好香, 啖啖肉
燒鯖魚
總括黎講, 我覺得唔係話好好味, 價錢少少偏貴, 但可以接受
2015-06-23
清酒煮蜆
燒鯖魚
2014-09-11 1710 瀏覽
呢間係太古城其中一間人氣店, 食午飯如果12:30去取飛都要起碼半個鍾頭先有位. 我哋一點放飯, 平時好難食到, 琴日老公放假, 佢一早去攞位, 終於食到.我點左最平o既人氣午餐, 只係$78 +10%, 有前菜, 炸野菜餅, 湯烏冬同5件精選壽司, 樣樣都好好, 野菜餅熱辣辣, 香脆吾油膩, 我至喜歡. 呢個餐係全場最多人叫, 分量足, 女士食足夠有餘.老公點左刺身定食, $132 +10%,有前菜, 麵豉湯, 刺生併盤同一大盆壽司飯. 刺生併盤有5款海鮮, 款款新鮮, 呢個份量/質素, 收呢個假錢好合理.我哋兩個都好滿意, 等下次老公放假在去過先.

我哋兩個都好滿意, 等下次老公放假在去過先.
2014-09-10
2014-07-14 1424 瀏覽
係太古城食LUNCH,其實唔係一件易事,因為不論便宜與明貴,都係排隊排到喊.所以今次我地有個戰術運用,就係2點先去食,目的地係千兩,因為係唔想煩,又想食到穩定質素既壽司一場黎到,無理由唔叫條魚食.服務員推介我們...$350 飛魚.我都係第一次見,個樣好似古古怪怪,我有理由相信,越古怪越好食既道理.你說海膽不古怪嗎$22 /2件 三文魚腩壽司 ,肥美既三文魚油脂係眾香港人既最愛,我亦唔例外,入口油香四射,只係覺得有點薄切,厚多少少口感更佳.$45 /1件 特大帶子亦係呢度必叫,帶子十分GIANT,簡直係進擊的帶子,十分鮮甜,質感係帶爽身先係新鮮,呢度既絕對無問題$55 北寄貝剌身亦係必叫,因為香港好難食到.香港既日本料理通常用熟既北寄貝當係剌身比人食,欺騙了香港人好耐呵呵.肉厚甜美,貝類既爽甜實在霸氣.味道有點似鳥貝$22/2件 燒三文魚壽司,輕輕燒過帶燒焦香氣,外表乾柴內裡軟熟有另一番風味.蘿蔔蓉既配合就不見有多好處$38/2件 筋子壽司,不算好飽滿,質素中等,醬油味好香,魚油亦重,絕對不能沾豉油食喔$28/2件 燒鰹魚壽司,魚肉瘦,味淡,但燒過後味道更佳,面頭薑蔥亦提了鮮$76/2
一場黎到,無理由唔叫條魚食.服務員推介我們...
特大帶子壽司

$76/2件 中吞拿魚腩壽司,了解到無可能係連鎖店食到出色既赤身吞拿,所以食番腩位最好,魚油入口即溶,強烈既魚油aftertaste,爽喔
$32/2件 油甘魚,魚味都算濃,但都略為薄切,口感不佳
$32 地蛤清湯,又係巨大既蜆,把清淡既湯變得鮮甜起來,輕輕既調味加上蘿蔔和菇既味道,把湯激活了,飲出食材既原味
飛魚
$350 飛魚剌身,起出十多片肉,肉味不算好濃,要細嚼才感受到白身魚既味道,千萬不要沾附送既酸汁,因為此舉會把魚味覆蓋,建議將豉油加上薑蔥同食,更能提鮮.肉質爽口無渣,而且無咩油脂,女仕值得一試
食完肉,就要炸埋骨肉相連既部位.順帶一提千兩既加工費,如果用來煮湯係要加錢約$50,但炸就免費,明顯迫我食多樣送油小食呵呵,炸得香脆,大部份骨都食埋

連飛魚,活北寄貝都有得食,千兩相信係連鎖壽司店之最
2014-05-03
特大帶子壽司
飛魚
2014-03-30 1481 瀏覽
話說以前食過好多次千両因為我呀媽好中意食,成日都搵我去XDD重點係我覺得係幾好食,但真係貴不過佢中意唔通我唔俾咩XD今次就係同佢去淺嚐一下過下口癮:^)炙燒黑椒帶子 $42帶子開半都仲成1cm咁厚,睇落去又大大塊咁,只講份量又抵既炙燒後帶子上有少許焦痕,食落帶淡淡焦香味外表只有少少燒過,因此我估只有表面1mm係有點熟入面仲係好嫩滑爽甜,鮮味十足,仲有d清甜味另外黑椒唔多,只有淡香味加埋d醬酸酸甜甜,就算偏creamy都唔會好膩飯粒黏得穩,不散不爛,仲有點彈牙咁:^)西京銀鱈魚 $118睇MENU已知佢份量係少既,因為本身個價都偏貴當我知道細個食開既「銀鱈魚」,原來係Catfish之後,都有d驚外食會濫竽充數呃錢不過千両畢業under大集團,就算質素欠佳都唔會賣假野既果然信者得救(講呢啲上桌見佢燒過後金黃色調好吸引不過一夾開個樣好似好老好散咁,心感不妙豈知食落魚肉仲係滑嫩帶點膠質,近魚皮既部份尤甚曾經食過西京燒,味噌落得重手,鹹之餘仲蓋過食材原味,唔知食左咩咁然而呢到就唔會調味過濃,食到好淡既鹹味,更重既反而食甜味仲有既係調味帶出左魚肉既鮮味,魚油既甘香最後我地都冇點到個醬,就咁單純品嚐
話說以前食過好多次千両
因為我呀媽好中意食,成日都搵我去XDD
重點係我覺得係幾好食,但真係貴
不過佢中意唔通我唔俾咩XD
今次就係同佢去淺嚐一下過下口癮:^)
炙燒黑椒帶子 $42
帶子開半都仲成1cm咁厚,睇落去又大大塊咁,只講份量又抵既
炙燒後帶子上有少許焦痕,食落帶淡淡焦香味
外表只有少少燒過,因此我估只有表面1mm係有點熟
入面仲係好嫩滑爽甜,鮮味十足,仲有d清甜味
另外黑椒唔多,只有淡香味
加埋d醬酸酸甜甜,就算偏creamy都唔會好膩
飯粒黏得穩,不散不爛,仲有點彈牙咁:^)
西京銀鱈魚 $118
睇MENU已知佢份量係少既,因為本身個價都偏貴
不過千両畢業under大集團,就算質素欠佳都唔會賣假野既
果然信者得救(講呢啲
上桌見佢燒過後金黃色調好吸引
不過一夾開個樣好似好老好散咁,心感不妙
豈知食落魚肉仲係滑嫩帶點膠質,近魚皮既部份尤甚
然而呢到就唔會調味過濃,食到好淡既鹹味,更重既反而食甜味
仲有既係調味帶出左魚肉既鮮味,魚油既甘香
最後我地都冇點到個醬,就咁單純品嚐左一整塊燒魚:^)
  • 炙燒黑椒帶子
  • 西京銀鱈魚
2014-03-17 1619 瀏覽
Sen-Ryo can get really busy around mealtime, but their app (require membership) and their queue system allow you to run some errands in the mall while waiting for a table (they will call you when there is 10 seats to your table) so you don’t feel like you are wasting too much time in line. Sen-Ryo is the level up from Genki Sushi, but the jump in price is not too drastic, and it is well worth the extra dollars spent. The atmosphere is chilled with jazzy music and attentive staff, yet not so formal that you need to dress up to fit in. Sen-Ryo offers a mix of table service and sushi train and it is best to come here alone or in small groups. More than 4 people (6 if you don’t mind squeezing into a both) might end up eating at separate tables. I have not had the pleasure of trying all of Sen Ryo’s outlets in Hong Kong, but I find this one superior to some of the others as their dishes just has a better flavour and the staff is much more accommodating.

You can find their Main Menu and Takeaway menu online, but they also have a changing specials menu that have some great deals and flavours.

On our visit last Sunday we tried their “Thin Cut Mikan Tai Sashimi w Yuzu Glaze” for the first time. It was a pretty powerful glaze but it was nicely put together, and we loved the salad. I am still learning to appreciate sushi so I prefer thin cuts, and the fish was very light, which I liked. The price was very agreeable at $88, and perfect to share as I don’t think I could’ve finished it alone.
I also had a “Snow Crab and Avocado Hand Roll” ($26) that will help me fill up as it contains a lot of rice. Btw, I really like the rice here.
We also had both salmon sashimi ($42) and sushi ($16 –two pieces). I prefer the normal to the prime salmon ($20 – two pieces), as the latter often gets a little too fatty for me, but I can absolutely do it with enough wasabi.
Salmon Sashimi
The same goes for the tuna in my case, which comes in semi-fatty ($36 – one piece), prime fatty tuna ($42 – one piece), supreme fatty tuna ($55 – one piece), and tuna joint ($60 – one piece), but my dinner companion loves it so here is a picture of that too: semi-fatty tuna.
semi-fatty tuna
Not pictured is the “Seared Olive Flounder Muscle” ($36 – two pieces) which just melted in my mouth. A new favourite – that is why there is no picture, they disappeared too quickly! “Sea Urchin Gunkan” ($55 – two pieces) which always taste amazing, but isn’t always suitable for photography. On Sunday they actually looked beautiful, but I was so hungry I forgot to take picture. We also had the green soybean ($16) which I am addicted to and “Plum and Sisho Leaves Roll” ($16 – six pieces) which we love because of the tasty sisho leaves! So refreshing!

If I am in the mood for something sweet I will get the homemade egg ($12- two pieces). I know it is not a dessert, but it works for me. I also really like their fried prawn roll ($26) but was not in the mood for fried food yesterday so I will have it next time instead.
All in all it was another very successful visit to Sen-Ryo. Will return soon!
2014-03-16
Salmon Sashimi
semi-fatty tuna
  • Seared Olive Flounder Muscle
  • Fried Prawn Roll
2013-08-14 890 瀏覽
自從日式食店愈開愈多,近年仲引入不少過江龍,迴轉壽司已經無以前咁吸引...難得當晚去到太古,依然見唔少人在元氣升級版的千兩壽司店排隊,熊大兔兔都決定一試,點知差不多等左成個鐘呀!千兩定價差不多貴元氣一倍,不過餐廳走江戶風情,格局又的確係高級左~熊大兔兔坐左迴轉枱,可以一邊拎野食,一路欣賞師傅煎甜蛋~很快就發現迴轉碟的顏色和價錢好像沒有指引,對於慳家的熊大兔兔來說,難以預算價錢會有點擔心吃太貴了。最後大部份也是落單叫~首先來個江戶風拼盤,可以試多d款嘛~大約百多元有八至九件左右。其中吞拿魚特別好食,三文魚籽也不錯。甜蛋夠平,但略為老左少少。軟殻蟹手卷的蟹腳好脆好味,紫菜亦新鮮爽脆,雖然份量不多,但食到最底仲有料,算是高質素的手卷~卷物要了個鰻魚牛油果卷,呢兩種材料好夾,好難會唔好食。外層的芝麻更加添了口感同香味。熊大兔兔每次食壽司都鐘意叫燒魚之類的熟食,今次見最平呢個三文魚鮫都要六十元,本身都打算放棄了,但最後都叫左!點知上菜有驚喜,因為好大碟、好香呀!有兩大舊魚鮫,汁煮又比燒的更juicy, 醬汁甜甜地,同肥美香滑的魚肉好襯, 好彩有叫呢道菜,為整個晚餐加分不少呢。最後兩人共吃了三百多

熊大兔兔坐左迴轉枱,可以一邊拎野食,一路欣賞師傅煎甜蛋~

甜蛋夠平,但略為老左少少。

最後兩人共吃了三百多元,比平日去其他壽司店貴了一百元左右,但計算環境、服務、味道等,呢間升呢版都算值得一試啦。
2013-06-01 686 瀏覽
這天突然很想吃刺身,二人前來久違了的千兩。坐在回轉輸送帶旁邊,看了一輪都沒有什麼吸引的就直接落order。我們前後叫了10種食物:江戶前甜蛋 (7.5/10)干飄卷 (7/10)三文魚刺身 (7.5/10)油甘魚刺身 (8.5/10)帆立貝刺身 (6.5/10)香蔥吞拿魚腩軍艦 (7/10)炸蝦卷 (7.5/10)中吞拿魚腩壽司 (7/10)牡丹蝦壽司 (8/10)左口魚裙邊壽司 (8.5/10)就不逐一點評了,比較有印象的要屬油甘魚刺身,牡丹蝦壽司還有左口魚裙邊壽司了。油甘魚刺身比其他的都來得新鮮,魚肉還有彈性。本來以為帆立貝也不錯,但結果只有外表,帆立貝的口感不好,未至於霉,但就跟普通超級市場買的差不多就是了。第一次吃左口魚裙邊壽司,以前總覺得它長得不漂亮,原來味道非常不錯。軟軟的,又有點彈牙,還有炙過的油分,配合起來非常好吃。反而中吞拿魚腩壽司讓人失望,油脂不多,肉身也不太新鮮,再晚個2個小時吃的話搞不好會有腥味。牡丹蝦是最後追加的order,讓我們等了足足15分鐘有多,如果不好吃還真的有點冤。牡丹蝦身體的肉尚算彈牙,口感新鮮。可是一般情況下頭部也會有蝦膏,所以會連蝦頭上,但這天

我們前後叫了10種食物:
江戶前甜蛋 (7.5/10)
干飄卷 (7/10)
三文魚刺身 (7.5/10)
油甘魚刺身 (8.5/10)
帆立貝刺身 (6.5/10)
香蔥吞拿魚腩軍艦 (7/10)
炸蝦卷 (7.5/10)
中吞拿魚腩壽司 (7/10)
牡丹蝦壽司 (8/10)
左口魚裙邊壽司 (8.5/10)

。牡丹蝦身體的肉尚算彈牙,口感新鮮。可是一般情況下頭部也會有蝦膏,所以會連蝦頭上,但這天的蝦頭裡面空空如也,純為裝飾而設。
以人均$250的價錢來算,這樣的quality我頂多只能打個OK,因為它不值千兩。
  • 油甘魚刺身,左口魚裙邊,牡丹蝦
2013-04-04 489 瀏覽
這天要考試, 所以放了下午, 有機會吃下午荼.時間已下午五時了, 店內無人, 店子較細, 點了一客下午茶餐.有炸蝦兩隻, 五年壽司, 一客關東煮.壽司上的剌身新鮮, 品質不錯, 炸蝦蝦肉彈牙, 但不似不婦羅, 是普通炸蝦, 炸得不大好,吃落普通, 不過不失.關東煮有兩件日式魚卷, 蘿蔔(不喜吃蘿蔔, 冇食), 不好味.烏冬味道一般.我覺得同一集團, 元氣的下午茶餐好食啲.最好的地方是可以嚐由新鮮山葵做的WASHABI, 有植物粒子,很特色. (山葵很貴, 落本的地方).

這天要考試, 所以放了下午, 有機會吃下午荼.

有炸蝦兩隻, 五年壽司, 一客關東煮.

壽司上的剌身新鮮, 品質不錯,
炸蝦蝦肉彈牙, 但不似不婦羅, 是普通炸蝦, 炸得不大好,
吃落普通, 不過不失.

烏冬味道一般.

我覺得同一集團, 元氣的下午茶餐好食啲.

很特色. (山葵很貴, 落本的地方).
2013-03-06
  • WASHABI
2012-10-20 372 瀏覽
有時都喜歡獨自去回轉壽司食晚飯, 千両算係現時最常去既回轉壽司店.喜歡佢地既出品穩定食物亦新鮮.今晚自己一個人叫左個麵豉湯, 櫻蝦豆腐, 三文魚子壽司及炸蝦壽司.喜歡此店既麵豉湯加入豆腐, 什菌等材料豐富增加麵豉湯既味道更加突顯湯既香味濃郁味道第一次試既櫻蝦豆腐就有點令人失望, 味道偏咸而且細細隻既櫻蝦亦沒有什麼味道, 幸好豆腐充滿豆香.三文魚子壽司都算每次來都必叫三文魚子粒粒都飽滿新鮮, 在口中咬開時更食出三文魚子既咸香味道非常吸引

喜歡佢地既出品穩定食物亦新鮮.

2012-10-18
2012-10-11 313 瀏覽
星期五晚去食千両一定要早, 否則... 就好似今日咁, 遲咗少少去, 都要等100分鐘...好耐冇去千両啦, 今次再去, 一睇... 咦... 先進咗喎!!! 有部Kiosk放係門口, 輕輕按吓個畫面, 就有飛出!!! 仲可以入埋電話號碼, 到咁上下時間就有人Call你返轉頭, 可以安心去行街街... 仲Show埋而家叫到幾多號派到幾多號, 唔使個職員答到口都乾...有同學仔比咗張積分卡比我, 佢已經食咗9百幾蚊, 我只要食多3百蚊就可以做VIP, 多謝晒~日式燉蛋 -- 每次去食壽司, 我都一定要食, 呢度唔算有蛋味, 但幾滑, 好多材料, 冬菇蝦蟹柳棒...牛蒡薄脆 -- 好油!!! 幾脆... 炸完冇晒牛蒡味, 試一次就夠...柚子胡椒八爪魚 -- 造型好靚, 仲好好味呀!!! 柚子味好出, 整體感覺好清新, 胡椒可以辟腥, 八爪魚就好韌, 咬極都咬唔開...軟殼蟹手卷 -- 每次去食壽司, 都一定要食... 軟殼蟹炸後酥香脆口, 蟹味不濃, 味道不錯...牛油果松葉蟹手卷 -- 牛油果好味, 松葉蟹冇乜味...江戶前甜蛋 -- 每次去食壽司, 都一定要食... 甜蛋好有蛋味,
派籌Kiosk
積分卡
牛蒡薄脆
牛蒡薄脆
柚子胡椒八爪魚
軟殼蟹手卷, 牛油果松葉蟹手卷
軟殼蟹手卷

牛油果松葉蟹手卷
-- 牛油果好味, 松葉蟹冇乜味...
江戶前甜蛋
-- 每次去食壽司, 都一定要食... 甜蛋好有蛋味, 層次分明, 甜甜地, 好味呀!!! 略嫌分量細咗少少...
鵝肝壽司
-- 好好好味呀!!! 鵝肝香味好濃, 成口都係鵝肝味... d油滲透落壽司飯度, 好香呀!!! 不過... 好肥... 唔可以成日食...
牛蒡漬卷
-- 健康美味之選!!! 咬落口, 外軟內脆, 好得意... 牛蒡醃咗之後甜甜地, 仍然保留牛蒡嘅香味...
炸蝦卷
-- 每次去食壽司, 都一定要食... 鮮甜爽口的蝦肉, 被脆醬包圍, 加上蟹子的鮮味, 好好味, 記得食埋蝦頭入面d蝦膏, 鮮味所在... 嗯... 不過今日凍嘅... No Good!!!
江戶前海鰻
-- 海鰻好長呀!!! 魚肉又滑又鮮, 蘸上甜甜的鰻魚汁, 好好味呀!!! 可以再食多幾條都得呀!!!

為咗食夠3百蚊要拎到VIP卡, 今日狂食, 仲唔貴唔食, 大滿足呀!!!

第一Round叫咗佐賀極上和牛冇咗影, 第二Round再叫, 先有職員同我地講今日冇晒和牛... 噓...

今日遲咗o黎拎位, 等咗好耐先得張高枱, 坐得好唔舒服, 食完快d閃人...
派籌Kiosk
積分卡
  • 炸蝦卷
2012-08-05 240 瀏覽
這日在太古城逛完街離開前走到千兩吃個輕盈下午茶才離開。可惜這日沒有供應海膽,於是隨便點了一下數件壽司 -炙燒三文魚($19):三文魚我通常較愛吃煮過的,這個炙燒三文魚輕輕被火槍燒過,魚肉甜香,不錯。炙燒黑椒帶子($30):帶子鮮嫩,配上沙律醬吃,味道清新。大吞拿魚腩($70)和油甘魚腩($16)都切得整齊的大塊魚片包著握飯,賣相討好。兩著味道新鮮,帶鮮甜油香,好吃。簡簡單單過了口癮後,喝幾杯清香綠茶,滿足地前往下一站。
炙燒黑椒帶子($30):帶子鮮嫩,配上沙律醬吃,味道清新。
簡簡單單過了口癮後,喝幾杯清香綠茶,滿足地前往下一站。
2012-06-07 121 瀏覽
五月六日 (星期日)日本菜在香港大行其道前陣子的拉麵,近排的咖哩專門店不過,最能討好港人的仍然是老大 - 魚生壽司一片刺身,加上沾醋白飯,既簡單又美味由於早陣子不停地有新拉麵店開業,我倆差不多都吃過,近來漸有緩和之勢我們得以有時間來探探這老朋友,是晚就走到太古城,來到了千両 人較多,但仍有空着的二人吧枱位,我們得以優先入座用餐看過食友的文,得知千両作了一些小改動,其一就是加入了酒吧酒吧不是虛有其表,擺放的日本酒不下數十款可惜我們都不好酒,是晚無緣品嚐,還是專注吃壽司!柚子醬壽司是千両的最新出品,即管點一碟來試試醬味料味道清新,吃落散發出陣陣的柚子天然芳香唯鯛魚味道不夠新味,而且魚肉較實,不是我們在千両一向吃到的質素這裡的三文魚向來以肥美見稱,今次吃到的魚腩部位更見肥美油脂甘香可口,吃下仍然留著那份誘人的油脂,令人再三回味甜蝦加上蟹膏與青瓜的確是個好配搭甜蝦入口清香鮮甜,蟹膏咸香滿溢,加上脆口的青瓜感覺新鮮,而且各種味道各有特色,相輔相成他他牛是我們每次來到千両必點的牛肉味香濃,入口肉質鮮而嫩,加上蔥更突顯出那陣香濃的牛味是次的甜蛋有點失準甜度太強烈,令蛋味失色而且甜蛋不夠熱,只帶微温,
五月六日 (星期日)

日本菜在香港大行其道
前陣子的拉麵,近排的咖哩專門店
不過,最能討好港人的仍然是老大 - 魚生壽司
一片刺身,加上沾醋白飯,既簡單又美味

我們得以有時間來探探這老朋友,是晚就走到太古城,來到了千両
人較多,但仍有空着的二人吧枱位,我們得以優先入座用餐
坐吧檯吃壽司也有另一番風味
看過食友的文,得知千両作了一些小改動,其一就是加入了酒吧
酒吧不是虛有其表,擺放的日本酒不下數十款
可惜我們都不好酒,是晚無緣品嚐,還是專注吃壽司!
胡椒柚子鯛魚壽司 - 鯛魚鮮味不足
柚子醬壽司是千両的最新出品,即管點一碟來試試
醬味料味道清新,吃落散發出陣陣的柚子天然芳香
這裡的三文魚質素不俗
這裡的三文魚向來以肥美見稱,今次吃到的魚腩部位更見肥美
油脂甘香可口,吃下仍然留著那份誘人的油脂,令人再三回味
甜蝦蟹膏軍艦 - 味道和口感層次感都很豐富
甜蝦加上蟹膏與青瓜的確是個好配搭
甜蝦入口清香鮮甜,蟹膏咸香滿溢,加上脆口的青瓜
感覺新鮮,而且各種味道各有特色,相輔相成
他他牛是這裡的必吃之選
他他牛是我們每次來到千両必點的
牛肉味香濃,入口肉質鮮而嫩,加上蔥更突顯出那陣香濃的牛味
甜蛋凍了,不好吃
是次的甜蛋有點失準
甜度太強烈,令蛋味失色
而且甜蛋不夠熱,只帶微温,整體較失準
無論如何,以迴轉壽司來說,千両的質素仍是數一數二!

2012-05-06
這裡的三文魚質素不俗