2008-09-23 21 瀏覽
要食清淡的菜日本菜當然是不錯的選擇。經過太古城﹐順道來呢度晚飯﹐點左最喜歡的蒸蛋 ( 要等大概15分鐘﹐所以早D叫左先) 點了﹕北海道海螺壽司 ﹐真係十分鮮甜味美﹐所以加左一碟雪魚肝壽司﹐好有口感﹐有一種入口即溶的感覺。冬孤壽司﹐其實呢碟好平﹐不過冬孤好香冬孤味。帶子壽司﹐帶子新鮮﹐肉厚﹐好滑﹐好美味。腐皮壽司﹐腐皮好入味。蒸蛋係首選﹐因為除了好有蛋味﹐裡面有新鮮的蝦﹐同蟹柳﹐冬孤﹐好香好香。
要食清淡的菜日本菜當然是不錯的選擇。

點了﹕
北海道海螺壽司 ﹐真係十分鮮甜味美﹐所以加左一碟
雪魚肝壽司﹐好有口感﹐有一種入口即溶的感覺。
冬孤壽司﹐其實呢碟好平﹐不過冬孤好香冬孤味。
帶子壽司﹐帶子新鮮﹐肉厚﹐好滑﹐好美味。
腐皮壽司﹐腐皮好入味。
燒酒好香酒味
2008-09-19 16 瀏覽
是日下午茶點了幾份壽司同蒸蛋﹐都幾有保證﹐同其他鋪頭一樣美味。好吃。。平小小點了份﹐甜薯﹐有點拔絲的感覺﹐好好食﹐所以吃到最好一件我才記得影相啦。海瞿芝麻日本豆腐係本人的最愛﹐聽說吃豆腐多人會漂亮點。加州手卷十分美味﹐材料十分多﹐足咖。海螺壽司 十分新鮮﹐正﹐不過我掛著食﹐忘記影相添。
是日下午茶

海瞿芝麻日本豆腐係本人的最愛﹐聽說吃豆腐多人會漂亮點。

加州手卷十分美味﹐材料十分多﹐足咖。

海螺壽司 十分新鮮﹐正﹐不過我掛著食﹐忘記影相添。
2008-08-11 4 瀏覽
呢間餐廳的位置真係吾係很起眼﹐不過位置倒十分方便﹐位於商場裡面﹐吃完飯仲可以行街街。(千兩﹐所有的鋪都開再大型商場裡面﹐例如IFC﹐圓方﹐CWB﹐同太古城)例牌點了﹐鱈魚肝壽司﹐北海道海螺壽司﹐蒸水蛋﹐赤貝.....蟹柳壽司....芝麻豆腐....意米青瓜....幾好食﹐去了很多吾同的分店﹐水準都很好。比起“板”字派的連鎖店放心很多。唯一吾好的就係﹐部份食物Order左好耐﹐call左幾次都未來﹐當然她們有講吾好意思﹐會儘快之類。不過食物甘放心﹐而且新鮮度吸引﹐附近仲有個甘正的商場﹐下個禮拜應該會再來。

2008-07-31 1 瀏覽
千兩出名貴我都知, 但係一分錢一分貨. 真係唔同d!!!佢既食物款式唔算多, 冇其他咁多tim!!但係佢真係好新鮮, 我本人唔食吞拿魚, 因為覺得好"鞋", 好似食緊一舊瘦肉咁,一d都唔似魚既質感, 但係千兩既吞拿魚就唔同!!!真係真係好新鮮, 食落去一啲都唔似出面果d, 完全似返魚囉!!!其他既食物有一定既水準. 我平時唔會食蛋, 因為覺得唔好食, 但係千兩既蛋完全係兩回事, 每件都好厚, 而且仲係暖架!!!不過真係好多人, 成日都要等位, 要搵日早d去先得!!
不過真係好多人, 成日都要等位, 要搵日早d去先得!!
2008-07-29 2 瀏覽
星期日晚和女友行太古城,想吃晚飯時見到pizzahut門口人山人海,突然間打算去千兩碰下運氣,幸運地要等廿張檯,不消半個鐘就可以入座(坐order檯)。我們吃了約十碟的壽司,不過不失,味道和其他的連鎖壽司店差不多,其中秘製醬油漬金槍魚壽司和厚燒甜蛋很好食,不過三文魚壽司的刺身薄身到幾乎可以透光!
我們吃了約十碟的壽司,不過不失,味道和其他的連鎖壽司店差不多,其中秘製醬油漬金槍魚壽司和厚燒甜蛋很好食,不過三文魚壽司刺身薄身到幾乎可以透光!
嚟過幾次, 好多人排隊, 次次我都放棄. 今日終於決心一試. 八點幾到, 等咗十個字. 見到有6個位, 但侍應又唔call客, 唔通在造勢? 迴轉上款式少得可憐 壽司d飯好散 三文魚要$14一碟, 但質素同元氣無異 真唔明點解咁多人排隊? or 我真係要求太高?

迴轉上款式少得可憐
壽司d飯好散
三文魚要$14一碟, 但質素同元氣無異

真唔明點解咁多人排隊? or 我真係要求太高?
聽朋友講呢間最近做緊promote, 持指定credit card有折, 若果間shop 係好食的話, 有無折都想去試下, 終於決定星期日去太古城試菜, 晚上仲有幾分鐘到九點, 等位人數都唔算太多, 望入去原來唔係好大間, 問要等幾耐, 服務員話:等既人唔多, 應該好快有位, 見佢咁有禮貌, 參考過食評又唔錯, 再加上又有朋友介紹話好食, 等就等啦! 時間過得都七七八八, 終於九點四十五分有位, 披著餓狼一號戰衣準備入去大戰既時候, 服務員既然大叫十點十五分收爐, 十點半拉閘放狗 ~ 除即換過件關雲翔戰衣, 真係想一刀落 等你幾十分鐘已經唔係快, 雖然有折都要錢架, 話晒日本餐, 幾百蚊叫我食半過鐘, 今時今日呢d咁既服務....真係好過份 ~
2008-07-02 1 瀏覽
星期五遇上日本總廚即劏原條藍鰭吞拿魚 六時到達竟要等二十多個位...公眾假期心思思想食所以中午十二時前到達經已沒有迴轉位子幸好還有最後一張order枱~ 從何時開始香港人這麼早起床?藍鰭中腹拖羅 ($48) - 特別推介所以一定會試, 唔係好特別 但還算入口即溶他他牛壽司 ($25) - 沒有食過全生的牛肉, 之前的食評幾positive, 今次試了原來生牛肉係好鮮燒三文魚壽司 (?) - 燒得太乾, 過了火位完全不肥美, 重差過元氣 (後來回想可能是元氣用的是三文魚腩)麻醬豆腐 ($14) - 麻醬好香, 豆腐滑. 簡簡單單卻是最好的吉列蝦壽司 ($25) - 在坐人士說很好吃, 但我的一件卻鹹得過份!!! 軟殼蟹手卷 ($18 x 4) - 這裡的軟殼蟹手卷比元氣的多了生菜和牛油果, 增加了口感+減低了油膩感, 讚! 但軟殼蟹好像比元氣的細, 而且飯包得太散. 我還是比較喜歡元氣的.不得不再重複一次...那件吉列蝦壽司真的非常鹹

不得不再重複一次...那件吉列蝦壽司真的非常鹹

鹹鹹鹹
鹹鹹鹹
2008-06-18 5 瀏覽
6月17號同老婆黎依度食晚餐為左唔要酒吧檯 等左幾個字叫左個壽司拼盤 + 5 / 6 碟壽司 + 1個三文魚刺身 + 1個雪巴d魚都幾新鮮 覺得三文魚腩同帶子最好食至於其他魚 真係味道普通個雪巴只係普通雪糕 但係就收$30服務方面 都ok 侍應幾好禮貌 唔使叫加水價錢方面 就偏貴兩個人 85折後 $303依個價錢可以有其他既選擇
6月17號

價錢方面 就偏貴
兩個人 85折後 $303
依個價錢可以有其他既選擇
2008-04-20
想試好耐終於試左,真係好好味,價錢又唔貴,見到兩三班日本人去食.(一向去食"x氣"和"x前",都無見過有日本人去食)d魚生好軟好似係日本食個種口感(一向去食"x氣"和"x前",無呢d感覺),仲好新鮮,佢每隻disk底都有一個感應器,如果在回轉太久會自動收回(有特別的位,我坐的位置正正對正)我還食了蒸蛋,味道好d蛋又滑,內裹介有蝦和白果,價錢又唔貴(同"x氣"和"x前"差不多),二個人食左220元但美中不足是服務差d,可能人多員工少呢次我只食左壽司和蒸蛋...下次一定再食和試佢其他野

我還食了蒸蛋,味道好d蛋又滑,內裹介有蝦和白果,

但美中不足是服務差d,可能人多員工少

呢次我只食左壽司和蒸蛋...下次一定再食和試佢其他野

2008-04-10 7 瀏覽
1.辛辣卷$18 ~ 少許辣也沒有,亦沒有吞拿魚味2.間八壽司$18 ~ 白白的魚片,沒什麼味道3.和牛$18 ~ 用紫菜包圍放上半生熟牛肉碎片,不用醬汁都好味4.鰹魚壽司$25 ~ 透白鮮魚的顏色,有點爽5.他他牛$25 ~ 好似半生熟,但沒有牛味,只得醃製味6.真調壽司$30 ~ 也不知是什麼魚種,總之新鮮7.牛油果松葉蟹壽司$30 ~ 最平凡的一碟,放上兩粒牛油果及三粒蟹粒8.平目壽司$40/縞縿壽司$40 ~ 軟綿綿的魚片9.中金鎗魚腩壽司$40 ~ 有點很輕的油香10.扇子刺身$40 ~ 好似大慨有6-7粒,都算新鮮11.油甘魚刺身$40 ~ 溫度太低,入口很冰凍,所以不覺它的鮮甜.但厚度得宜
1.辛辣卷$18 ~ 少許辣也沒有,亦沒有吞拿魚味
9.中金鎗魚腩壽司$40 ~ 有點很輕的油香
10.扇子刺身$40 ~ 好似大慨有6-7粒,都算新鮮
千両
2008-03-10 3 瀏覽
和女朋友慶祝週年紀念,來了這裏。要等位,但等了不久。坐order台,但是侍應們像是很忙似的,看不到客人的需要。點了雪場蟹miso soup,個湯幾甜幾好飲。就係可能因為個湯幾甜,蟹肉就無晒味了!>.<"日式蒸蛋,幾滑,幾好味,唔錯。點了八款壽司。質素感覺普通,元貝不算很鮮甜,但三文魚就幾好,好肥美。女朋友話個中槍魚腩好好食(右下角),點知我一咬落去,又腥又有點酸味,怪怪的,不敢吃下去,真係好失望。(最後服務員把那碟cancel了) 海膽壽司也很失望,紫菜全「林」了……=.=埋單要自己出去埋,好彩早一步,如果唔係埋單都要排隊....... =.=二百幾蚊,唔夠飽......

日式蒸蛋,幾滑,幾好味,唔錯。

二百幾蚊,唔夠飽......
千&#20001;
每一次,都看見有人等位。它不像元氣, 板前有那麼多人等。是否因為價錢的問題? Overall來說味道叫不錯呢! 新鮮! 我愛它的Sashimi~ Also, salmon sushi is a bit different to what you get at 元氣& 板前. Beef sushi do taste good as well. *This time we had so so much.. as we were so so hungry.

Overall來說味道叫不錯呢! 新鮮!
我愛它的Sashimi~

2008-01-24 7 瀏覽
剛剛看新聞說一星期吃六件壽司以上就中水銀毒,有點心寒!但不吃都吃了,最重要是好唔好食…一百五十蚊吃了一個金槍魚壽司拼盆,質素都幾好,特別係有toro刺身,十分抵的感覺!我覺得..好過去板前食,起碼服務都好d!不過..都係唔好食太多!
剛剛看新聞說一星期吃六件壽司以上就中水銀毒,有點心寒!

但不吃都吃了,最重要是好唔好食…

我覺得..好過去板前食,起碼服務都好d!

不過..都係唔好食太多!
2007-12-27 1 瀏覽
26-12-07 (三)在太古城又試了千両,這分店運作較順暢。這裏品種選擇不多,只吃了平時愛吃的。用綠茶粉開的綠茶,始終覺得味道怪怪的。有時想,可能自己掌握不到綠茶粉的份量,所以茶冲得好,但今次由於壽司枱巳滿座,坐在酒吧那邊,綠茶是由店員供應的,也覺如此。
26-12-07 (三)