2019-06-16 244 瀏覽
今天和老公到尖沙咀逛街,看到這間日本餐廳裝潢十分有日式風味,所以便試一試餐廳是用平板電腦點餐的,既方便又環保。我們點了兩個午餐。點完餐,發現店內提供的綠茶粉是非常濃郁。看到顏色便知道,茶味濃而且沒有苦澀味很快便上菜了,我們的午餐都會包括茶碗蒸和味噌湯。茶碗蒸雖是配角但也不馬虎,蒸蛋非常香滑而且多料,有白果蟹柳和冬菇。味噌湯亦不是沖粉的!雜錦魚生丼- 賣相非常討好,份量非常之多,魚生有吃不完的感覺而且魚生種類多,亦有一些如鮑粒,劍魚等比較貴價食材,每粒魚生都是厚切,非常新鮮和有多重口感穴子丼- 賣相亦是非常好,穴子鋪滿整個飯,穴子是火炙的,微微的焦香再配上惹味醬汁,令我吃不停口這一個午餐性價比非常高!絕對會再來!

餐廳是用平板電腦點餐的,既方便又環保。我們點了兩個午餐。

穴子丼

這一個午餐性價比非常高!絕對會再來!

2019-06-13 208 瀏覽
一看門面,就知道這裏是吃日本菜的,很有日本風格,裝修主要用木,內在環境也是,感覺挺舒服的。我跟朋友都很喜歡日本菜,所以很多時候一齊吃飯都會選擇日式餐廳。選擇類別都多,我們點了這些~《超特撰壽司拼盤 配味噌湯,蒸蛋》嘩~看到這盤壽司就開心,有我最喜愛的海膽壽司😍 味道鮮甜,用料十足👍🏻還有赤蝦壽司,很有膠質。三文魚子壽司,魚子的鹹味,配飯吃味道剛好,不用再沾醬油了。香蔥吞拿魚卷,裏面的不是白米飯,是經過調味的。《味噌湯》這是跟餐的湯,跟平常喝的差不多。《蒸蛋》這也是跟餐的,朋友吃這個。《海膽蒸蛋》我也想吃蒸蛋,看到餐牌上有這個,海膽呀,就點了,蛋滑滑的,我覺得配飯一齊吃也不錯。《北海道帆立貝松葉蟹丼》沒想到丼飯的份量會這麽大,我想兩個女生吃一個就夠了,我們還點了兩個😂首先說凡立貝很大塊,還有三塊,啖啖肉。飯也是經過調味的,三文魚子晶瑩剔透,鹹度適合配飯一齊吃。更不少得是松葉蟹肉,師傅已預先拆好,份量超多,其實光吃這些已經撐飽了肚子😅《三文魚親子丼》再來一碗份量十足的丼飯,三文魚真的超多,油份充足。只怪我沒有和親子一起吃,但是我有跟朋友一齊分享都吃不完。吃完後要多飲一杯用抹茶粉泡的茶消消飽

選擇類別都多,我們點了這些~

《超特撰壽司拼盤 配味噌湯,蒸蛋》
嘩~看到這盤壽司就開心,有我最喜愛的海膽壽司😍
超特撰壽司拼盤

《味噌湯》
這是跟餐的湯,跟平常喝的差不多。
味噌湯

《蒸蛋》
這也是跟餐的,朋友吃這個。
蒸蛋

《海膽蒸蛋》

《北海道帆立貝松葉蟹丼》
北海道帆立貝松葉蟹丼

《三文魚親子丼》
三文魚親子丼

吃完後要多飲一杯用抹茶粉泡的茶消消飽膩感。

超特撰壽司拼盤
味噌湯
北海道帆立貝松葉蟹丼
三文魚親子丼
2019-06-11 151 瀏覽
朋友生日話事揀左食依間,一行六人,雖然可以食好多款,但因為份量都比較少,要叫好多先夠食好彩用IPAD點餐,超方便~!!當日係平日晚上無咩人,環境舒適,服務不錯壽司新鮮,款式都多,但朋友仔話舊飯太細舊, 生菜包蟹膏同三色丼(吞拿魚腩蓉、海膽、蟹膏蟹肉)都唔錯烏冬就好一般,為飽肚而叫,唔食生野既唔駛擔心,明太子雞翼/茶碗蒸/饅魚都好OK總結係無好大驚喜但都很不錯!!埋單計番一個人3百幾,中等價錢等我下次都帶愛食日本野既老公黎食下先
好彩用IPAD點餐,超方便~!!
當日係平日晚上無咩人,環境舒適,服務不錯
總結係無好大驚喜但都很不錯!!
埋單計番一個人3百幾,中等價錢
等我下次都帶愛食日本野既老公黎食下先
2019-06-04
慶祝紀念
生日
2019-06-08 117 瀏覽
剛剛做完個facial 好舒服,肚子很餓就去十和田食壽司,一個人就點了超特選壽司併盤(配味噌湯、蒸蛋)$288超豐富,我唔客氣喇!蒸蛋蒸蛋幾嫩滑,用料十足,有冬菇、魚蛋、雞肉、蟹柳、銀杏等。先品嚐蟹籽軍艦,鮮甜而不腥。海膽壽司,海膽好有鮮味。還有玉子、象拔蚌、吞拿魚等等。牡丹蝦壽司,啖啖爽口蝦肉美味,而且壽司飯是加入醋,好開胃。真蟹捧壽司,鮮甜味難以形容。鰻魚壽司,第一次品嚐這樣巨型的鰻魚,醬汁剛好,鰻魚不腥,滿足。吞拿魚腩壽司,魚油味剛好,不太油。最後飲碗味增湯作為是日晚餐的完滿結束。
超豐富,我唔客氣喇!

蒸蛋

蒸蛋幾嫩滑,用料十足,有冬菇、魚蛋、雞肉、蟹柳、銀杏等。

先品嚐蟹籽軍艦,鮮甜而不腥。

海膽壽司,海膽好有鮮味。

還有玉子、象拔蚌、吞拿魚等等。

牡丹蝦壽司,啖啖爽口蝦肉美味,而且壽司飯是加入醋,好開胃。

真蟹捧壽司,鮮甜味難以形容。

吞拿魚腩壽司,魚油味剛好,不太油。
最後飲碗味增湯作為是日晚餐的完滿結束。

2019-06-08 107 瀏覽
夏天天氣炎熱,細菌容易滋生,吃刺身魚生要特別小心。所以我個人會選擇有信譽的壽司店,尖沙咀我個人頗喜歡到 金馬倫道的 十和田。皆因朋友告知這裡由經驗資深的日籍壽司師傅主理,食得安心。電子化下單,環保快捷又方便,喜歡有圖有真相,一目了然。《三色丼》$168這裡人氣的三色丼 特別有特色,食材高級每天由日本空運到港,最傳統的手法呈現在食客面前,色香味俱全是也。賣相吸引的 香蔥吞拿魚腩丼、海膽丼 & 蟹膏蟹肉丼,一次過滿足三個不同口味。香蔥吞拿魚腩丼:吞拿魚腩色澤粉嫩 ,味道鮮美入口軟綿綿,肥美口感入口充滿油香,份量足,每一口都令人回味。海膽丼:海膽入口即溶的感覺,好鮮甜而且有海膽的回甘味,我自己喜歡加一點日本豉油伴食,一口接一口真的好味道。蟹膏蟹肉丼:蟹肉鮮、蟹膏味道濃郁,兩者結合在一起, 令人回味無窮。其他單點壽司也很不錯。《炸雞件》$38炸得香脆可口,雞肉嫩滑多汁。《芝士雪糕》$18美麗的誤會,我自己下錯單,估不到芝士雪糕甜中帶鹹,味道特別而且層次豐富,每一口都有幸福感覺。總括而言,餐廳地方寬大, 柔和的光線,和式裝修以木為主,感覺簡潔俐落又時尚。侍應服務細心,CP值高,下次會再來!

電子化下單,環保快捷又方便,喜歡有圖有真相,一目了然。

《三色丼》$168

香蔥吞拿魚腩丼:

海膽丼:

蟹膏蟹肉丼:
蟹肉鮮、蟹膏味道濃郁,兩者結合在一起, 令人回味無窮。

其他單點壽司也很不錯。

炸雞件》$38
炸得香脆可口,雞肉嫩滑多汁。

《芝士雪糕》$18

慶祝紀念
父親節
  • 三色丼
2019-06-05 100 瀏覽
今天跟媽媽相約在尖沙咀逛街,午飯時間決定先吃飽才繼績。經過這間日式裝修的餐廳門前,我們都被各式午市套餐圖片吸引,決定進內試試。店內座位舒適,亦有吧枱位,可以看着師傅做壽司。點餐方法是用iPad的,我們很快就選了自己的心水套餐,下了單後,食物很快就送上。午市壽司套餐這是跟味增湯的,湯有海帶和日本甜腐皮,湯頭不會過鹹,熱辣辣,很好喝。壽司拼盤很豐富有足足7件壽司和6件吞拿魚蓉小卷。每件壽司都即點即做,特別好吃。其中我最喜歡4款,海膽壽司鮮甜無比;赤蝦壽司蝦身大大隻,鮮味十足;火炙左口魚邊壽司經火炙後左口魚邊的油脂香味完全發揮出來;鰻魚壽司有長長的一整條鰻魚,燒汁美味,吃得過癮。壽司飯已經伴入醬油,珍珠米煙韌,有一點點鹹香,很好吃。刺身拼鰻魚飯這套餐配有味精湯和茶碗蒸。茶碗蒸蛋香滑,調味鮮。所有刺身都是厚切,吞拿魚雖然是赤身,但沒有一點筋;劍魚肉質夠煙韌,油脂洧香;赤蝦同樣大隻鮮甜;三文魚肥美。鰻魚飯非常吸引,魚肉厚身的,燒得焦焦的很香,鰻魚沒有骨,配上一點點甜的燒汁和海苔,拌飯一流。
今天跟媽媽相約在尖沙咀逛街,午飯時間決定先吃飽才繼績。

午市壽司套餐

刺身拼鰻魚飯
這套餐配有味精湯和茶碗蒸。茶碗蒸蛋香滑,調味鮮。

午餐
2019-06-03 81 瀏覽
由於泰國的表弟多次同我講,於泰國日本野是不好吃的所以趁他到港, 我就帶佢黎一試朋友介紹位於金馬倫道的十和田十和田裝修簡約, 感覺舒適同一般日本餐廳有點唔同, 這裡是用IPAD 點餐午餐是包埋味噌湯及蒸蛋, 味噌湯味道好香濃而蒸蛋亦好香滑而海鮮丼份量也相當十足有吞拿魚蓉、油甘魚、海膽、三文魚子及帶子等等刺身是厚切的每一件也相當鮮甜👍🏻穴子丼穴子是海鰻既一種油脂豐富肉質肥美而結實 而珍珠米除左吸收了鰻魚醬汁, 更吸收了海鰻的精華超級美味
由於泰國的表弟多次同我講,於泰國日本野是不好吃的
所以趁他到港, 我就帶佢黎一試

朋友介紹位於金馬倫道的十和田
十和田裝修簡約, 感覺舒適

同一般日本餐廳有點唔同,
這裡是用IPAD 點餐
午餐是包埋味噌湯及蒸蛋, 味噌湯味道好香濃
而蒸蛋亦好香滑

而海鮮丼份量也相當十足
有吞拿魚蓉、油甘魚、海膽、三文魚子及帶子等等
刺身是厚切的
每一件也相當鮮甜
👍🏻

穴子是海鰻既一種油脂豐富
肉質肥美而結實
而珍珠米除左吸收了鰻魚醬汁, 更吸收了海鰻的精華
超級美味
  • 穴子丼
2019-06-03 112 瀏覽
朋友喺尖沙嘴返工,今日未有嘢做就去搵佢食飯,佢帶咗我嚟食依間日本嘢,都幾得意,係用ipad落單。佢推薦我依個鰻魚飯套餐,我就跟機嗌咗,有鰻魚飯、刺身、茶碗蒸同味噌湯。鰻魚嘅肉身好厚,加上燒汁個惹味程度係馬上開心個種,肉質彈牙冇腥味,好下飯,成碗飯都食哂。刺身有甜蝦、三文魚、油甘魚同吞拿魚,最喜歡就係個甜蝦,黏牙綢密,個膏又好食。三文魚夠肥同滑,其他都唔差。茶碗蒸比較厚身,餡料都係一般會有嘅,好重蛋味,意外飽肚😂味噌湯暖胃,成個餐食完好飽。環境舒適,傾計一流。

茶碗蒸比較厚身,餡料都係一般會有嘅,好重蛋味,意外飽肚😂

味噌湯暖胃,成個餐食完好飽。環境舒適,傾計一流。
2019-05-29 127 瀏覽
今日去到放假諗住出尖沙咀行街,就順便去十和田食lunch。12點去到剛剛開鋪,點了一個午市壽司套餐及刺身併鰻魚飯。午市套餐壽司份量也算多,吞拿魚壽司🍣好肥美,食落好香甜。海膽壽司味道也很鮮甜,完全不會有臭及腥味。其他壽司也好好味。刺身併鰻魚飯的刺身有甜蝦,吞拿魚,三文魚等等,也是十分新鮮,再配上鰻魚飯食到好飽。鰻魚飯味道濃郁,鰻魚也好好味,有日本風味。最後朋友就吞拿魚好好味,所以再加多一個吞拿魚三味壽司,大滿足!
今日去到放假諗住出尖沙咀行街,就順便去十和田食lunch。

12點去到剛剛開鋪,點了一個午市壽司套餐及刺身併鰻魚飯。

2019-05-27 100 瀏覽
黎到尖沙咀,聽聞有一間日本菜餐廳非常高質,名叫做十和田。咁就當然要去品嚐一下啦。餐廳內部燈火通明,仲有位置可以坐喺度望住師傅親手準備食物。食物方面就點左中吞拿魚刺身,海膽同玉子壽司再加一碗水果蕃茄三文魚帶子丼。中拖羅喺張相到都睇得岀厚身,入口即溶,諗起都流口水🤤海膽壽司就好creamy,唔會係好腥👍🏻最特別既就係三文魚帶子丼,今次都係第一次試蕃茄同刺身夾在一起食,口感一流,生果既味道又會中和刺身既膩。真係非常推介👍🏻

餐廳內部燈火通明,仲有位置可以坐喺度望住師傅親手準備食物。

中拖羅喺張相到都睇得岀厚身,入口即溶,諗起都流口水🤤

海膽壽司就好creamy,唔會係好腥👍🏻

2019-05-24
2019-05-23 72 瀏覽
難得週末小假期來到,同閨蜜shopping完餓咗就係尖沙咀穩到尼見日本料理十和田總本店Towada Sushi;點菜的餐牌設計全自動化,隨時加翻份料理都方便,而且餐廳環境非常日式,服務又好,讓人心情愉悅,來到日本料理店當然唔少得叫上份生鮮刺身啦!一上到來,好滿足啊!切得肉厚又量足而且刺身好新鮮,吃翻淡,入口即溶,好美味!翼都少唔到叫上一份有鰻魚材料葛料理啦!鰻魚肥美仲烤得好香添,灑滿鰻魚燒汁,每勺一淡都幸福感滿滿!然後再飲翻淡茶解解膩,簡直係一種享受!
5 分鐘 (堂食)
2019-05-23 108 瀏覽
今晚同男朋友去尖沙咀行街食飯,咁啱見到一直都好想試嘅十和田,就一於黎試下啦。呢度主打日本壽司同刺身,餐廳嘅裝修相當有日本風格,燈光光猛,環境簡潔舒適,令人感覺舒服。餐廳非常時尚,每枱都有一部平板電腦用黎點菜,更加可以睇到自己點左D咩野同埋食左幾多錢,非常方便。我地叫左各式各樣嘅沙律,小食,飯同埋壽司。刺身沙律:刺身沙律真係唔係好多機會食到,呢份沙律份量都算多,刺身都算足料,有三文魚、蟹籽、鯛魚、油甘魚同埋八爪魚,全部都切到細細粒,容易入口,粒粒都相當肥美,加埋新鮮爽脆嘅沙律菜,配上加左少少wasabi嘅沙律汁,味道真係非常夾,食落好開胃。燒明太子雞翼 :去左骨既雞翼脹卜卜,裡面仲塞滿明太子。雞翼煎得香口,外皮香脆金黃,雞肉入口多汁幼嫩,味道微辣,非常惹味。吉列生蠔 :吉列生蠔一向都係我嘅最愛,呢度嘅蠔即叫即炸,一份有四件,蠔身都算大隻,炸粉唔算厚,入口熱辣辣仲好多汁,吉列層好脆好好味。蒸蛋 :究竟中式蒸水蛋同日式茶碗蒸有咩唔同呢?中式蒸水蛋一般用清水混合蛋液,以碟子蒸,食用時倒上醬油調味。日式茶碗蒸好多時都係將鰹魚高湯與蛋液拌勻,放係杯或碗仔內蒸,材料包括海鮮同蔬菜等等,蛋汁混合高湯同
呢度主打日本壽司刺身,餐廳嘅裝修相當有日本風格,燈光光猛,環境簡潔舒適,令人感覺舒服。

我地叫左各式各樣嘅沙律,小食,飯同埋壽司

刺身沙律:

燒明太子雞翼 :

吉列生蠔 :

蒸蛋 :
究竟中式蒸水蛋同日式茶碗蒸有咩唔同呢?中式蒸水蛋一般用清水混合蛋液,以碟子蒸,食用時倒上醬油調味。日式茶碗蒸好多時都係將鰹魚高湯與蛋液拌勻,放係杯或碗仔內蒸,材料包括海鮮同蔬菜等等,蛋汁混合高湯同食材嘅後精華,食起來份外鮮甜,所以都唔需要添加調味。

呢度嘅日式茶碗蒸呈淺黃,入口清甜嫩滑,加入高湯後味道濃郁,配料有彈牙嘅獅子狗, 爽甜嘅香菇同埋鳴門卷,整體配搭好夾,好好味。

三文魚親子丼:
三文魚親子丼面頭放滿油脂分佈平均嘅三文魚同三文魚籽,只係賣相已經俾佢100分。三文魚非常新鮮,入口鮮甜肥美,配埋子薑,三文魚籽同Wasabi,口感一流。

海鰻卷+飛魚子壽司 :
海鰻卷上嘅鰻魚夠大件,好新鮮,燒汁亦都夠惹味。大大塊淋左燒鰻魚汁嘅鰻魚包上青瓜,蛋,同埋加入左少少醬油嘅飯,唔洗左點豉油已經好夠味。

飛魚子壽司嘅飛魚子比較大粒,食落粒粒分明,紫菜一D都無淋到。

食完主菜就梗係要食甜品架啦,係日式餐廳又點可以唔試下佢地嘅雪榚呢? 我地就叫左兩款試下。

黑芝麻雪糕+ 豆腐雪糕 :
每款雪榚味道香濃,如果兩款都想試嘅話,建議先試味道無咁濃嘅豆腐,然後先試黑芝麻,咁樣就唔洗驚味道會被蓋過啦。最值得一讚嘅係呢度嘅雪榚係以椰果襯托,係夏日炎炎呢D日子,真係完美嘅組合呀。

埋單價錢同一般日式放題差唔多,但係呢度嘅食物質素都性價比高啦。
2019-05-23 6188 瀏覽
是日520,梗係同女友食好野,女友想食日本菜,朋友推介下來到了「十和田」。餐廳位於金馬倫道,由地鐵站行幾分鐘就到,相當方便。店內座位闊落,亦可以揀坐吧檯,睇住師傅捏壽司。刺身沙律 :刺身種類繁多,有三文魚、油甘魚、八爪魚、蟹籽等等,每樣都新鮮肥美,加上爽脆嘅沙律菜,撈埋加咗wasabi嘅醬汁,辣辣地好開胃,做前菜岩晒。吉列生蠔 + 燒明太子雞翼 :生蠔即叫即炸,上檯時熱辣辣,外層炸醬唔會太厚,內裡生蠔仍然保持鮮嫩,加少少檸檬汁吊味更好味。雞翼去骨後包入明太子及雞肉,入口散發陣陣香味,微辣嘅明太子配上燒得香脆嘅雞皮,口感一流。蒸蛋 :入口嫩滑,加入高湯後味道濃郁,配料有鳴門卷、香菇及白果,清清地同蒸蛋好夾。海鰻卷 :鰻魚係我嘅最愛,又點可以唔叫?鰻魚卷一份有6件,大大塊鰻魚配上包住青瓜及蛋嘅飯,加上燒鰻魚汁,一啖一件話咁快食完。三文魚親子丼 :面頭鋪滿三文魚刺身及三文魚籽,賣相一流。三文魚及魚籽都新鮮飽滿,特別一提嘅係飯唔係普通嘅醋飯,而係已經加入左醬油調味嘅飯,所以魚生唔駛點豉油已經好夠味。食完正餐梗係要食甜品,分別叫左黑芝麻雪糕及豆腐雪糕,每款雪糕都有椰果粒襯托,食完真係透心涼。總括
刺身沙律 :
吉列生蠔 + 燒明太子雞翼 :

蒸蛋 :
海鰻卷 :
三文魚親子丼 :

總括而言,食到捧住個肚走都只係五百蚊左右,都算性價比高。
2019-05-20
2019-05-22 104 瀏覽
今晚同男朋友去尖沙咀食日本壽司和刺身,餐廳的裝修甚具日本風格,地方而且燈光光猛,感覺舒服。侍應的態度亦非常友善。我哋點了超特選壽司拼盤(配味噌湯和蒸蛋),拼盤有12件壽司當中有蟹腳、蝦、 海膽、三文魚子等等。其中蟹腳、蝦、海膽非常新鮮味道十分鮮甜,令我垂涎三尺,食指大動,而魚類壽司的食材亦非常新鮮,每一件都滲出濃濃的魚油香味,另外鰻魚壽司上的鰻魚超大條,非常滿足。我哋點了一碟吉列生蠔,十分脆口而生蠔非常新鮮鮮甜,好有蠔味,值得推介。男朋友最後點了個火焰牛肉湯烏冬,牛肉嫩滑烏冬爽口彈牙,濃濃的牛肉味配上煙韌的烏冬,真是絕配,男朋友食得津津有味。大滿足!

今晚同男朋友去尖沙咀食日本壽司刺身,餐廳的裝修甚具日本風格,地方而且燈光光猛,感覺舒服。侍應的態度亦非常友善。

同朋友去尖沙咀行街,咁啱見到一直都好想試嘅十和田,諗都唔諗就入左去啦。舖頭嘅裝修都簡單,以綠色為主,配合啲木,感覺都幾舒服。我同朋友嗌左中吞拿魚刺身($148),一碟有三件。刺身都幾厚切,又幾新鮮,完全冇筋,好好咬,而且幾肥美,好食。火炙牛肉赤蝦卷($108),呢個幾特別。牛肉唔係全熟,見到仲有啲粉紅色,所以唔會韌。赤蝦好彈牙,成個感覺好夾好特別,我幾鐘意食。水果番茄三文魚帶子丼($168),呢個丼份量好足,我同朋友一人一半都食到好飽。番茄配三文魚帶子又幾夾幾fresh喎,唔錯。

舖頭嘅裝修都簡單,以綠色為主,配合啲木,感覺都幾舒服。