2019-11-12 85 瀏覽
尖沙咀是最多日本料理,今晚想吃日式料理,便到這裡來。油甘魚刺身三片$68,魚味濃郁,爽口鮮甜,解凍得很好,點些日式醬油和芥辣,味道更加鮮甜。三得利啤酒$38,冰凍的啤酒,藏在冰凍的酒杯內,是一個窩心的安排。油甘魚頭鹽燒$188,因為是即點即燒,所以需時約40分鐘,廚師以最簡單的做法,只是用鹽,就帶起了魚肉的鮮味,除了半邊魚頭,還有4件魚鮫及骨位,魚鮫的肉非常嫩滑,因為是魚經常運動的一部分,而魚頭位置亦有很鮮嫩的部分,加上骨內有些骨膠原,所以很美味。如果再點些柚子醋及蘿蔔蓉,便可以減少油膩感和下火,這個魚頭不是很多地方有得吃,非常值得推薦。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
尖沙咀是最多日本料理,今晚想吃日式料理,便到這裡來。

2019-11-11 83 瀏覽
朋友推介左平價壽司,天生日本肚就緊係要去試試佢啦!6點幾已經要等位!有無咁旺先!!等左一陣好彩都算快有位,入至去先知要用QR code落單,都好,好過成日要叫待應黎落單,自己慢慢睇慢慢揀!小食就揀咗明太子雞翼,喺隻雞翼起晒骨,塞啲明太子落去,真係外脆內軟,而明太子同雞翼呢個組合配合得天衣無縫。我地嗌左份特選壽司拼盤,樣樣都有,有驚喜既係啡飯,好少日本餐廳有,濕濕林林,易入口!上面d魚生反而最驚喜係吞拿魚,佢真係入口即溶㗎,勁有魚香!隻牡丹蝦就唔使講啦,爽口彈牙又鮮甜,連條海曼都估佢唔到,性價比超高,用呢個價錢食到高質樣樣都有嘅壽司真係大滿足。最後在嗌咗個炸蝦卷,滿滿嘅蟹子包住入邊炸蝦卷,店主仲要好細心將沙律醬放埋一邊,沙律醬配香脆既炸蝦卷,幸福度十分!
2019-11-11 73 瀏覽
今晚約朋友到尖沙咀食晚餐,朋友想食日本料理,於是最後選擇了尖沙咀的十禾田總本店。首先每人各點了一個丼飯,然後再點拼盤和小食一齊分享。海鮮丼大大碗海鮮丼,有帆立貝,三文魚,魚子, 象拔蚌,生蝦等等。海鮮全部都好新鮮爽口,肉質鮮甜,配埋醬油珍珠飯,真係好美味好滿足。火炙魚生飯秋季限定呢款秋季限定,用料都好足。有三文魚,魚子,帶子,油甘魚,吞拿魚蓉,鮮蝦,海膽,北寄貝,種類好多,一個丼飯幾乎可以試均晒所以貴價海鮮,真係好划算。火焰壽司拼盤五種魚生壽司,全部都好鮮甜,特別火灸左口魚,入口即溶,真是連個心都溶化,超越美味。

海鮮丼

火炙魚生飯秋季限定

火焰壽司拼盤

2019-11-06 72 瀏覽
今日收工同朋友在尖沙咀食日本料理,朋友帶去十和田本總店。此店挺寬敞的,坐著能看到師傅在準備食材。時間尚早客人不多,店員親切的招呼。點餐用手機掃QR code,一按就看到菜單,很方便先進。牡丹蝦2隻,好鮮甜,又大隻。蒸蛋,好滑,食到底原來有粒白果。海膽,口感豐富無腥味。三文魚三味壽司,有種味道,不同層次,火炙過的很特別。凡立貝,鮮甜多汁。超特選壽司拼盤(配湯和蒸蛋),種類豐富,食材鮮甜。埋單都系600元左右。
今日收工同朋友在尖沙咀食日本料理,朋友帶去十和田本總店。

牡丹蝦2隻,好鮮甜,又大隻。

蒸蛋,好滑,食到底原來有粒白果。

海膽,口感豐富無腥味。

三文魚三味壽司,有種味道,不同層次,火炙過的很特別。
凡立貝,鮮甜多汁。

超特選壽司拼盤(配湯和蒸蛋),種類豐富,食材鮮甜。

埋單都系600元左右。
2019-11-06
5 分鐘 (堂食)
2019-11-05 88 瀏覽
今日難得同同事收早,就諗住去試下啲新野,因為係外國太耐,好想食日本野,岩岩經過尖沙咀就決定去試下。個日係平日唔洗點等位。明太子雞亦一客兩件,煎得好香口,啖啖肉,而且明太子既份量非常多,咬下去個下冇得輸。三味三文魚聽個名就知道三種三文魚食法,有火炎,有薑味,同埋有普通味,個人喜歡火炎因爲食落好爽。之後叫左個壽司拼盤有12種不同既口味,有一款都好吸引另到我忍不住食左左3件。呢個價錢都好抵食。環境同服務都好快手,上菜速度都好快,唔會漏單,座位之間都好足夠。
個日係平日唔洗點等位。

明太子雞亦

三味三文魚

之後叫左個壽司拼盤

2019-10-21
2019-10-31 74 瀏覽
平時工作太忙,難得今日準時收工,約埋朋友一齊去食我哋最愛嘅日本菜獎勵一下自己先!之前睇網友介紹位於尖沙咀嘅十和田總店,食物賣相相當吸引,今日終於有機會一嘗滋味。店舖日式簡約風格,感覺舒適,落單係用QR Code自己用手機睇,方便快捷!最重要係估唔到Menu上嘅定價也算大眾化。赤貝刺身,光澤亮麗呈橙紅色,口感亦非常爽脆,鮮味十足活鮑魚刺身,沒有一絲腥味,口感鮮脆,很有韌勁,不用蘸醬也很好吃海膽蒸蛋,新鮮海膽與日式蒸蛋簡直是絕配,海膽獨特嘅鮮味令整個茶碗蒸味道層次提升,十分滿意炸蝦卷,幾乎每一次去日本料理都會叫的卷物,香脆可口!終於來到今晚嘅主菜~三色丼,賣相相當吸引,當然就係相機食先啦!唔好睇小佢細細碗咁,其實材料份量絕對唔惹小。鋪上滿滿嘅吞拿魚蓉、海膽和松葉蟹和蟹膏,睇見都流晒口水!所有材料都非常新鮮,絕對值回票價!

赤貝刺身,光澤亮麗呈橙紅色,口感亦非常爽脆,鮮味十足

炸蝦卷,幾乎每一次去日本料理都會叫的卷物,香脆可口!

鋪上滿滿嘅吞拿魚蓉、海膽和松葉蟹和蟹膏,睇見都流晒口水!

所有材料都非常新鮮,絕對值回票價!
2019-10-31 100 瀏覽
今日放假 很久沒出去行街嘆lunch於是約了弟弟去食午餐 他說想食魚生飯尖沙咀這家壽司魚生店娘修的很日式 吸引我們試試正值午飯時間 餐廳有午市套餐 點單的過程好方便 手機scan QR code 在系統裡下單就ok 非常方便快捷我叫了一個壽司套餐 弟弟叫了一個雜錦魚生飯等了一會 食物終於來了 桌上早已經有茶、醬油 那我們就開動了!我那個壽司套餐有11件壽司 魚生都很新鮮 飯包得很實 夾起來不會散弟弟那個魚生飯份量也不少 魚生款多 也新鮮 午餐來說 環境份量 價錢 質素都不錯 總結午餐抵食又高質 值得推薦
今日放假 很久沒出去行街嘆lunch
於是約了弟弟去食午餐 他說想食魚生飯
尖沙咀這家壽司魚生店娘修的很日式 吸引我們試試
我叫了一個壽司套餐
弟弟叫了一個雜錦魚生飯
等了一會 食物終於來了 桌上早已經有茶、醬油
那我們就開動了!
弟弟那個魚生飯份量也不少 魚生款多 也新鮮
午餐來說 環境份量 價錢 質素都不錯
總結午餐抵食又高質 值得推薦
  • 雜錦魚生丼
2K
2019-10-30 69 瀏覽
今天晚上忽然之間好想吃日本料理,想起這𥚃,便專程來到。蒸蛋$28,內有魚蛋、冬菇、蟹柳、白果,蒸蛋嫩滑不過火,是一道美味的前菜。吞拿魚腩丼飯$118,芝麻和蔥帶起了吞拿魚魚腩的鮮味。 魚腩已經切成蓉,厚度十足,配上赤醋飯,吃完不會肥膩。這個丼飯份量十足,非常低吃,足夠一個男仕吃飽。這個丼飯令我印象深刻,下次有機會都會再吃一次。海膽軍艦$96兩件,海膽味道甘香,份量適中不會太大,可以一口一件,吃完還可以吃其他食物。
今天晚上忽然之間好想吃日本料理,想起這𥚃,便專程來到。

2019-10-28 75 瀏覽
十和田壽司之前聽好多朋友都話好食,今日終於到我試吓先。餐廳食物款式種類有很多,而且以一間日式料理嚟講,價錢都算大眾化。晚上7:00入座都差不多有成八成以上,店內環境整齊,座椅下邊仲有一個藤籃可以讓我們放東西,好細心。點餐係用手機自助形式,用手機嘟一嘟QR code就可以慢慢睇慢慢揀。我第一次試海膽蒸蛋這個配搭,原來除了生食海膽好味道之外,蒸完嘅海膽口感不同但一樣充滿濃郁嘅海膽鮮味,配搭上滑滑嘅蒸蛋,簡直係入口即溶,材料很豐富呢度嘅刺身好新鮮,赤貝刺身,肉質爽厚、味道鮮甜活鮑魚刺身,吃起來口感很脆很有韌勁,吃得出來嘅新鮮最愛嘅吉列炸蝦卷相信係大人小朋友嘅至愛,好有份量,即見即做,外軟內脆!火焰壽司拼盤 ~一碟足足有六款,兩個人share就最好不過,幾款魚生新鮮肥美、件件都厚切。今晚很滿足~
十和田壽司之前聽好多朋友都話好食,

呢度嘅刺身好新鮮,赤貝刺身,肉質爽厚、味道鮮甜

活鮑魚刺身,吃起來口感很脆很有韌勁,吃得出來嘅新鮮

• 海膽蒸蛋
  • 吉列炸蝦卷
2019-10-28 48 瀏覽
上星期四,和朋友去了位於尖沙咀既十和田總本店。環境方面地方好大,也坐滿左食客,可知受歡迎程度是很高。三文魚親子丼:三文魚份量極為多可佈滿整個丼飯,每舊三文魚粒粒size很大,更有不少是三文魚腩,所以魚油味更加突出;另外配以三文魚籽咸咸地又有卜卜既口感。至於丼飯既飯是有啡色的,口感較濕和軟口。如果是三文魚的忠粉就必定要order一碗啊!吉列炸蝦卷:份量也不小,卷中既炸蝦口感香脆而不油膩;卷外層仲有飛魚籽包圍令整舊卷不會過於單調。另餐廳還有沙律醬讓食客自行點,令味道更加香口。赤蝦壽司:個人覺得赤蝦沒有想象中大隻,可能是沒有開邊的關係。但赤蝦味道很鮮,沒有帶任何腥臭味,而蝦頭更有不少甘香既蝦膏。三文魚三味壽司:火灸款既三文魚半熟狀態,熟的口感好似入口即溶,味道香口。配合薑碎款味道會較香口,由於是少薑碎所以薑味吾會好重。正常款既三文魚味道同樣鮮味。

2019-10-28 36 瀏覽
早幾日去左尖沙咀同朋友行街,行左陣見肚餓,就選擇左呢間十和田食壽司啦,排左一陣隊就到我地我地點左,中吞拿魚剌身,燒明太子雞翼,火炙牛肉赤蝦卷,廚師特選壽司。最值得推介係廚師特選壽司,因為唔駛考慮食d乜,同埋唔駛怕同一款壽司食唔哂,可以每款口味都試下,一件件擺設得好有美感壽司放係碟上面,用筷子夾起你會感覺到每一舊壽司飯都掐得好實好細舊,足見師傅既功架,另外飯上面塗上醬油顏色,但又唔似醬油味🤔,選擇困難症既好選擇!中吞拿魚剌身夠新鮮,火炙牛肉赤蝦卷都好食~燒明太子雞翼裏面真係充滿明太子👍🏻

2019-10-28 6075 瀏覽
每次經過金馬倫道既十和田, 總令人對佢地既日本料理回味無窮, 今晚同朋友係附近shopping, 正好係晚飯時間, 就決定去十和田食餐好既!平日晚7點, 店內已經座無虛席, 還好只等左陣就安排入座。以手機掃QR Code落單, 食物款式都分類好, 每款食物更有圖片參考, 非常清晰。 每次黎我都定必Order 三文魚:【三文魚刺身】HK$48超級厚切, 單看三文魚魚紋已知質素唔錯, 入口充滿魚油香, 口感同味道都一流!【三文魚三味壽司】HK$38相隔大約半年左右, 原來十和田既壽司飯轉用左有味飯取代白米醋飯, 飯質比較黏一點。三文魚三味分別為火灸、Wasabi、薑蓉, 調味份量較少, 所以整件壽司放入口, 要仔細細味先會食出分別。以薑蓉做配搭有微微薑味, 少少唱口; 火灸三文魚有微微焦香。【墨魚鬚壽司】HK$18墨魚鬚超爽脆, 有少少類似燒汁吊味【蟹膏軍艦】HK$28雖然軍艦紫菜上檯已經唔脆, 但蟹膏味濃郁甘甜, 配上梳梳鮮甜蟹肉, 搶返唔少分數。 【香蔥吞拿魚腩丼】HK$118好足料!! 粉嫩吞拿魚腩蓉整整將飯完全覆蓋, 吞拿魚腩充滿魚香味, 口感軟棉, 混入香蔥, 增添香口。飯質黏得

平日晚7點, 店內已經座無虛席, 還好只等左陣就安排入座。

每次黎我都定必Order 三文魚

【三文魚刺身HK$48

三文魚刺身

【三文魚三味壽司HK$38
三文魚三味壽司

【墨魚鬚壽司HK$18
墨魚鬚超爽脆, 有少少類似燒汁吊味

【蟹膏軍艦】HK$28

【香蔥吞拿魚腩丼】HK$118
好足料!! 粉嫩吞拿魚腩蓉整整將飯完全覆蓋, 吞拿魚腩充滿魚香味, 口感軟棉, 混入香蔥, 增添香口。飯質黏得黎唔會一pat pat, 吞拿魚腩比飯量多, 真係啖啖都食到吞拿魚腩, 勁正!!

香蔥吞拿魚腩丼

【海鹽雪糕】HK$18
充滿奶香, 帶少少鹹, 唔會過甜, 仲有幾粒蒟蒻食下~
海鹽雪糕

質素保持, 款式多, 價錢合理, 有機會絕對會再encorn!
2019-10-24
三文魚刺身
三文魚三味壽司
香蔥吞拿魚腩丼
海鹽雪糕
2019-10-21 80 瀏覽
其實香港人普遍都非常鍾意食日本菜,所以四周都唔難見到日本餐廳,特別尖沙咀真係很多性價比日本餐廳,今次同朋友去到尖沙咀行街就見到呢間日本餐廳,當中真係見到唔小人去幫襯,所以決定同朋友試下啦。呢間十和田總本店,夜晚時段真係好多客人,而餐廳點餐是用電子餐牌,只要一掃QR code,便可下單真係好方便。當中有唔同壽司組合,丼飯、烏冬、小食等超特選壽司拼盤($298)壽司拼盤奉送茶碗蒸和味噌湯當中壽司十貫,有赤身、蟹腳、甜蝦、海膽等等整體壽司相當新鮮,而且十分鮮味。個人就好鍾意佢嘅海膽相當甜美。火灸三味壽司($78)一客三件,都幾抵食,其中火灸左口魚壽司油花甘香帶點嚼勁,香口美味。大吞拿魚腩($30/件)亦即大拖羅,賣相吸引而且真係好肥美,富油脂香,香港來說,算是挺為划算。
特別尖沙咀真係很多性價比日本餐廳,
今次同朋友去到尖沙咀行街就見到呢間日本餐廳,
當中真係見到唔小人去幫襯,所以決定同朋友試下啦。

呢間十和田總本店,夜晚時段真係好多客人,
當中有唔同壽司組合,丼飯、烏冬、小食等

超特選壽司拼盤($298)
壽司拼盤奉送茶碗蒸和味噌湯

當中壽司十貫,有赤身、蟹腳、甜蝦、海膽等等
整體壽司相當新鮮,而且十分鮮味。
個人就好鍾意佢嘅海膽相當甜美。

火灸三味壽司($78)
一客三件,都幾抵食,
其中火灸左口魚壽司油花甘香
帶點嚼勁,香口美味。

大吞拿魚腩($30/件)
亦即大拖羅,賣相吸引
而且真係好肥美,富油脂香,
香港來說,算是挺為划算。

2019-10-20 155 瀏覽
今日掃街第三站尖沙咀,去左之前因太多人排隊而無食到既日本餐廳,食我地港女最鍾意既食物其中一樣~魚生加舊飯🤣店舖好舒服簡潔,一入門口有bar 台位,今次我地早,所以都唔多人(lucky)✌, 坐底後店員會有個bar code 比我地用手機落單,我同朋友各自落自己想食既野(好多款都好想食啵)。日本師傅即時制作,好快就陸續上菜。所有食材都好新鮮,亦有時令到港既食材不定時供應,今日我就可以食到白子軍艦,另外吞拿魚拼盤吞拿魚腩入口即溶。今次食得好飽,有機會再黎試埋其他款
日本師傅即時制作,好快就陸續上菜

,另外吞拿魚拼盤
吞拿魚腩入口即溶

今次食得好飽,有機會再黎試埋其他款
2019-10-19
2019-10-14 143 瀏覽
這次來到尖沙咀經過這家 決定去食個午餐😋發現變了掃碼下單 用自己手機看餐單會比較方便我們看了餐牌後就點了兩個午市套餐來一齊食·午市壽司套餐 HKD$98有9款不同壽司配麵豉湯 食材挻新鮮 與上一次比較味道更好 壽司飯用了赤醋從而令到飯底更香·雜錦魚生丼 HKD$108滿滿的魚生粒鋪在赤醋面頭 這個場景很壯觀耶😌再拿開拍張照片發現 魚生粒真的有很多挻新鮮目測最少有6款以上的魚生 另有茶碗蒸和麵豉湯配著這次的素質比上一次更加好 再問問店員發現原來用赤醋做飯底是最近的事情 嘿嘿很開心啊這次的食物令到我們有驚喜又食得很滿足的一餐
這次來到尖沙咀經過這家 決定去食個午餐😋

這次的素質比上一次更加好 再問問店員發現[得意]
原來用赤醋做飯底是最近的事情 嘿嘿很開心啊[呲牙]
這次的食物令到我們有驚喜又食得很滿足的一餐

2019-10-10
10 分鐘 (堂食)