雖然唔知幾時先可以再去日本旅行, 但喺香港生活嘅好處係, 日本餐廳就像便利店總有一間在附近, 今次就去咗位於尖沙咀加連威老道的十和田總本店, 餐廳係擁有20多年經驗嘅日籍壽司師傅主理 , 所以即使喺尖沙咀但係食物質素有如在日本 。餐廳面積大, 典型和食店的格局 ,食客與食客座位距離隔得遠,唔怕衛生問題。 而且餐廳亦都有齊酒精搓手液, 也有洗手間, 先清潔,後進食,食得安心。 穴子丼 穴子份量多到嚇死人,穴子燒得金香, 而且醬油味也香濃, 魚肉肉質感嫩滑。 在不能不提的是日本米飯 用的是赤豬,煙韌軟糯有口感。 配搭 幼嫩的燒穴子實在一流。 三色丼 三色當係十和田總本店的名物 , 分別有吞拿魚蓉丼, 海膽丼 , 同埋蟹膏蟹肉丼 ,單看賣相就令人超興奮。 松葉 蟹肉蟹膏丼 啖啖蟹肉啖啖蟹膏, 鮮甜不已,蟹肉清甜, 蟹膏味道濃厚creamy ,滿滿鮮味讓人抵擋不住。 吞拿魚蓉 富有天然魚油脂肪嘅甘香味, 吞拿魚蓉 即叫即打,入口即溶。 海膽丼 海膽 肉質甜美,脂膏豐腴,入口柔軟, 潤滑甘甜 , 鮮味和香甜味道 齒頰留香 。

穴子丼

松葉 蟹肉蟹膏丼

吞拿魚蓉

富有天然魚油脂肪嘅甘香味, 吞拿魚蓉 即叫即打,入口即溶。

海膽丼

2020-03-28 45 瀏覽
今日係尖沙嘴作野要食個quick lunch 門口見到呢間日本餐廳既lunch set好似唔錯就決定試下。order左壽司拼叉燒湯烏冬 配湯、蛋同埋火炙牛肉湯烏冬味道成常就係普通烏冬質素 份量都算幾多不過以烏冬價錢係尖沙嘴黎講都係偏貴
今日係尖沙嘴作野要食個quick lunch
order左壽司拼叉燒湯烏冬 配湯、蛋
同埋火炙牛肉湯烏冬
味道成常就係普通烏冬質素 份量都算幾多
不過以烏冬價錢係尖沙嘴黎講都係偏貴
2020-03-24 59 瀏覽
尖沙咀金馬倫道地點好方便,而且門面夠大又醒目,所以好容易揾到,外面貼滿咗食物相片,照片質素唔錯,雖然會令人知餐廳有咩食,但令人感覺格調唔高裝修簡單,不過坐位安排有少少逼,檯又唔夠大,三四樣食物已經擺滿檯面,有少少動彈不得,未必好適合飲酒傾計有籃放嘢唔洗放地下,而且籃空間都算足夠炸雞件雞肉好嫩滑好juicy,意外地好好吃明太子雞翼明太子味道同雞肉味道好夾,雞肉都係好嫩平成卷海膽味道好濃,海膽味道好搶,不過味道豐富有層次,而且各食材味道好配合

有籃放嘢唔洗放地下,而且籃空間都算足夠

炸雞
雞肉好嫩滑好juicy,意外地好好吃

明太子雞翼
明太子味道同雞肉味道好夾,雞肉都係好嫩

平成卷

2020-03-24 47 瀏覽
衣家個個都追求衞生快閃黨,餐廳設有e~menu...要掃QRcode點餐其實OK,但用手機本來個QRcode掃描App load唔到點餐版面,App內照片清晰,如果食物有多d資料描述會更好,例如 拼盤有咩壽司款式,又或者卷物有咩主要食材格錢合理,以尖沙咀嚟講係合理價錢,而且食物質素好,所以性價比高上菜算快,不過張檯唔係好夠擺超特選壽司拼盤 蒸蛋 湯蒸蛋同湯都好快上,蒸蛋本身好滑,蛋味同食材都幾豐富,其中幾驚喜係粒栗子幾好食整份拼盤份量都幾大,一個人未必食得晒,其實每件壽司嘅飯都唔大,就算女士都可以一口食得晒,刺身質素好好米飯係啡色,感覺好特別,但欠缺介紹

上菜算快,不過張檯唔係好夠擺

超特選壽司拼盤 蒸蛋 湯
整份拼盤份量都幾大,一個人未必食得晒,其
米飯係啡色,感覺好特別,但欠缺介紹

2020-03-24 55 瀏覽
今日同朋友放工黎到尖沙嘴覓食,終於試到呢間想食好耐既餐廳啦!!平時晚飯時間經過都會有條人龍,好怕等位既我地都係呢排武漢肺炎先有機會食到lol~兩隻餓鬼急不及待要點野食啦,呢度點餐既方式係用手機掃QR code入佢個platform度搞的Online platform 操作簡單,仲可以即時比你睇到你叫左幾多錢野食添hahaha,咁就唔洗下下計住計住驚超budget啦食物款式基本上都同其他日式餐廳差唔多,但都有供應d少見d、特別d既壽司,好似竹筴魚、佢既白魚系列一心黎食左口魚同埋海膽既我就叫左個火炙左口魚邊丼($138)呢個丼飯質素超高,價錢亦都相當合理,係十分抵食之選!肥美可口既左口魚有十既塊鋪左係面度,燒過後d油脂出曬黎,上菜既時候個種撲鼻而來既香味真係畢生難忘lolll上面兩大舊海膽亦都好鮮甜同埋creamy佢入口即化的細膩口感,實在係令人回味無窮佢真係好好食,搞到我都忍唔住幫佢影左好多張相haha除左個丼飯之外,我都仲有叫到幾件單件壽司呢度既壽司飯都係已經用日式醬油調過味的,所以個人覺得唔洗再點點豉油都得佢既帶子做得好出色,大大舊又好鮮甜,一啖啪落口個感覺超爽見有唔少blogger

呢個丼飯質素超高,價錢亦都相當合理,係十分抵食之選!

上面兩大舊海膽亦都好鮮甜同埋creamy

佢入口即化的細膩口感,實在係令人回味無窮
佢真係好好食,搞到我都忍唔住幫佢影左好多張相haha
除左個丼飯之外,我都仲有叫到幾件單件壽司

佢既帶子做得好出色,大大舊又好鮮甜,一啖啪落口個感覺超爽

見有唔少blogger都有推薦明太子雞翼

個人覺得都幾唔錯的
佢既餡料放得好足,調味雖然鹹左少少但係明太子味係好出既
外層亦都燒得好crispy~
2020-03-09
2020-03-23 45 瀏覽
每次經過這間壽司店,總令人對它的日本料理回味無窮,是夜見未到繁忙時間不用等位,忍不住一解相思之苦。喜歡這店的日系裝潢,燈光柔和,環境雅緻舒適。餐廳以手機掃QR Code落單,食物款式分門別類,附圖片參考,非常清晰,款款賣相吸引。雜錦魚生丼相當高質!份量超多,極足料!超多款的角切刺身多到將飯完全覆蓋,刺身比飯還要多,啖啖都吃到厚切又新鮮的刺身,口感好豐富。當中我最愛的三文魚更是魚腩部位,肥美又嫩滑!三文魚三味壽司有芥辣、薑蓉!炙燒三種配搭。火灸三文魚迫出啖啖魚油,令魚味更突出,表面還有微微焦香。薑蓉三文魚頗新穎的配搭,沒有想像中嗆辣味道,反而薑味輕輕帶出三文魚既魚香和鮮味,多一份清新感。赤蝦壽司十分大件,蝦肉彈牙爽滑,還有濃厚鮮味,好滋味!帆立貝壽司厚身得誇張,肉質相當滑溜。

赤蝦壽司十分大件,蝦肉彈牙爽滑,還有濃厚鮮味,好滋味!
帆立貝壽司厚身得誇張,肉質相當滑溜。

2020-03-23 45 瀏覽
好耐冇食過壽司喇!依日黎開尖沙咀,見到依間壽司鋪好似唔錯,所以就一於試下先!依日6:30入到去,人流唔算太多,可能依排受疫情影響都少左好多人岀街食飯嚕。有一字枱同普通二人坐,鐘意望住師傅整壽司既,坐一字枱就岩喇。一坐底,店員就示意我地可以用手提電話嘟QR code落單,非常快捷方便嫁!軍艦三味壽司... 分別係蟹膏蟹肉軍艦、海膽軍艦同三文魚子軍艦,當中我最愛三文魚子軍艦!每粒魚子都好飽滿好圓潤,一咬爆汁,仲好鮮味添油甘魚壽司... 魚身有幾刀,白身魚味道係會淡口d,沾上醬油都已經唔錯喇。大拖羅、中拖羅... 自從喺日本食過拖羅之後就愛上左食拖羅依度既拖羅都算幾厚身,兩款拖羅差別唔大,大拖羅稍稍肥美d。而赤貝就好爽口!不過味道比較淡。

軍艦三味

油甘魚、中拖羅、大拖羅、赤貝
油甘魚、中拖羅、大拖羅、赤貝

大拖羅、中拖羅... 自從喺日本食過拖羅之後就愛上左食拖羅
2020-03-16
軍艦三味
2020-03-23 45 瀏覽
這間壽司店可說是我近年最愛,皆因質素高且穩定,價錢亦相當合理,每次都吃過返尋味。店內環境以木為主,簡約得來不失雅緻,充滿和風感,地方也整潔企理。入座前店員還會替客人逐一量體溫,亦提供消毒搓手液,讓我們吃得放心,很是周到。櫻蝦牛油果三文魚卷相當出色,飯卷外層滿滿櫻蝦很脆口也很有風味,卷內是肥美鮮嫩的三文魚,再加軟滑牛油果,配搭得宜,口感非常豐富。火炙左口魚邊肉質嫩滑,經火炙後啖啖油香,有入口即溶的口感。三文魚壽司比一般壽司店質素更佳,色澤靚又肥美,肉質超嫩滑,充滿啖啖魚油,非常美味!赤蝦好厚肉,而且極彈牙爽口,鮮味爆燈。凡立貝非常厚身,肉質爽滑,不會有雪藏味,十分鮮甜。巨峰乳酸梳打冰凍解渴,每口都是濃郁香甜的巨峰提子味,清涼美味。

火炙左口魚邊肉質嫩滑,經火炙後啖啖油香,有入口即溶的口感。

赤蝦好厚肉,而且極彈牙爽口,鮮味爆燈。
凡立貝非常厚身,肉質爽滑,不會有雪藏味,十分鮮甜。

2020-03-22 48 瀏覽
睇網評見到有港版美利登之稱的十和田,吸引左我去,門面已經感受到日式氣氛。店内裝修環境舒適。用QR code落單,方便快捷。松葉蟹三味壽司 ($88)有生松葉蟹腳、蟹棒、蟹膏,生松葉蟹腳連殼上,都幾鮮味。用上赤醋飯,不太酸,比起白醋酸味更均勻,飯比較乾身,扎實質地,一粒粒的,有嚼勁。火炙壽司拼盤 ($108)有火炙芝士蝦、火炙吞拿魚腩、火炙左口魚邊、火炙墨魚和三文魚,最好味係左口魚邊,火炙後魚油出晒黎,口感豐富。鹽漬檸檬壽司拼盤 ($108)有帆立貝、墨魚、鯛魚、左口魚,沾上檸檬的味道,味覺特別清新,好啱春夏天食。鯖魚三味壽司 ($78)有沙甸魚、鯖魚、竹夾魚。沙甸魚賣相好看,生食原來係咁,質地很柔軟,加了薑蓉,味道多種層次。

店内裝修環境舒適。

用QR code落單,方便快捷。

鯖魚三味壽司 ($78)有沙甸魚、鯖魚、竹夾魚。

😋上次食完黃店丼飯唔滿意,O同F決定再戰食另一間丼飯!呢間喺尖沙咀嘅日本餐廳原來都幾有驚喜架喎!價錢合理之餘亦有相當嘅質素😆 大家又有冇其他丼飯推介呀?———————————————1⃣北海道凡立貝松葉蟹丼 $148蟹肉鋪滿丼面好滿足到視覺效果🤩,加埋三文魚籽一啖放哂入口好有滿足感。🥰必須要講嘅係蟹肉嘅份量其實幾多,食到落底都仲夠食。👍🏻而帶子亦算幾厚第,食到帶子既鮮甜味,唔會話有腥/雪味。2⃣火炙魚生飯 (秋季限定) $138基本上可以當係什錦魚生飯火炙版🔥,入面包含三文魚,左口魚裙邊,吞拿魚,星鰻同埋蝦等等。魚生係燒過之後外面微熟,內裡保持返少少生,同時有熟魚嘅魚肉味同魚生嘅鮮甜味,火炙嘅技巧控制得好好!我哋覺得最值得讚嘅係左口魚裙邊,火灸完之後啲油脂標哂出嚟,食落有魚味仲有陣陣油香呀~😝 👆🏻特別要提嘅係,唔好見啲飯有色就以為撈咗豉油呀,其實佢哋嘅飯係撈咗「赤醋」‼️呢種醋最特別就係佢食落嘅感覺比一般壽司醋更有層次,而酸嘅味道都有分別架~👀 抵食指數:😋😋😋😋😋😋😋 (10個😋為滿分)我哋都覺得呢間鋪嘅丼飯性價比好高~成碗丼嘅份量比想像多,本身想食少少都變到食飽飽😂
😋上次食完黃店丼飯唔滿意,O同F決定再戰食另一間丼飯!
———————————————
1⃣北海道凡立貝松葉蟹丼 $148
必須要講嘅係蟹肉嘅份量其實幾多,食到落底都仲夠食。👍🏻
而帶子亦算幾厚第,食到帶子既鮮甜味,唔會話有腥/雪味。

2⃣火炙魚生飯 (秋季限定) $138
Let's have a good lunch started my day❤️🍱🍣🍣🍣🍵🥢💫..呢間日本餐廳🥢 由佢開店已經想試好耐了。勁有和式風格 好日本風,而且廚師都係擁有20多年經驗 既資深日籍壽司師傅👨🏻‍🍳 主理,用最傳統`最正宗既手法 處理每日由日本🇯🇵 空運到港既日本刺身`高級食材。你話吸唔吸引呢❓ 睇見都想食啊。正好呢日出尖沙咀,午市時間冇咩人 當然趁住空檔唔洗等位入去試試啦。👻 午餐時段有Lunch Set🍱🍵🥢,價錢唔貴 $1xx就已經有一套定食呢。一場黎到 試試一冷一熱既料理,分別試左:一款壽司套餐🍣 & 一款燒物丼呢。l壽司套餐 (配湯)]l $98一款壽司定食 已經有11件壽司🍣,刺身質素還不賴呢。分別有:三文魚`大甜蝦`炙燒左口魚`鮪魚`吞拿魚`墨魚`蟹膏蟹肉`大魚籽`海鰻青瓜卷物,款款都好有光澤。芥茉還是新鮮即磨的青葵,蘸點豉油同吃 當然加分。ll $108大大碗汁燒穴子丼飯,其實係海鰻呢。勁多多多條魚🐟,6-7件呢 超級豐富❤️。壽司飯仲預先調配醬汁 預先拌勻令每粒米飯都有味道,加上肥美`燒香既穴子,呢碗飯吃在嘴裡很滿足。..趁住午市時間 唔洗排隊等位,真

l[午市壽司套餐 (配湯)]l $98

芥茉還是新鮮即磨的青葵,蘸點豉油同吃 當然加分。

l[穴子丼 (配湯`蛋)]l $108

趁住午市時間 唔洗排隊等位,真係值得一試。呢個價值 呢個質素,尖沙咀來說 真的不錯吃。
2020-03-19 45 瀏覽
成個2月都home office宅係屋企冇辦法啦真係要小心身體3月一到 就約番2月生日既朋友岀黎補祝生日飯🎂久違既一餐緊係食好d😍😍去左尖沙咀好多like既一間日本野就試下係咪真係咁好食呢呢到係用ipad落單 原諒我冇影到個餐牌岀黎😞🙏🏻刺身方面 點左:甜蝦5隻($68) 凡立貝刺身($78) 牡丹蝦刺身($58隻) 活鮑魚刺身($59) 鯛魚刺身($68) 呑拿魚($88) 赤貝($48)刺身都好新鮮 尤其係呑拿魚同蝦都好肥美壽司🍣就有 櫻花蝦牛油果三文魚卷($78)火炙三文魚($15)火炙帆立貝($28)火炙三味壽司($78)煙花蝦牛油果三文魚卷好好好大舊 食左半條已經好飽啦😙 十分推薦火炙三文魚更加要encore添 好大塊好好味呀熟食就有 蒸蛋($28)鯛魚湯($38)明太子雞翼($38)鯛魚湯推介喎 因為平時係屋企都唔會煲到既 好鮮甜美味喎終於食番餐好既😭😭 好感動哦
成個2月都home office宅係屋企

呢到係用ipad落單 原諒我冇影到個餐牌岀黎😞🙏🏻

刺身方面 點左:

刺身都好新鮮 尤其係呑拿魚同蝦都好肥美

壽司🍣就有
櫻花蝦牛油果三文魚卷($78)
火炙三文魚($15)
火炙帆立貝($28)
火炙三味壽司($78)

火炙三文魚更加要encore添 好大塊好好味呀

熟食就有 蒸蛋($28)
鯛魚湯($38)
明太子雞翼($38)
鯛魚湯推介喎 因為平時係屋企都唔會煲到既 好鮮甜美味喎

終於食番餐好既😭😭 好感動哦
2020-03-19 455 瀏覽
之前行過見到好多人排隊,趁而家少咗人就拿拿聲去試呢個打咭三色丼,唔只得個樣架,仲幾好食架三色丼 📍$168平時食得呢個丼又食唔到個個丼?咁今次呢個三色丼就岩哂你 😍 (左到右) 吞拿魚蓉,海膽,松葉蟹肉蟹膏一次過俾你食哂- 吞拿魚蓉好肥美好黏口,加埋啲蔥絲幾爽口- 海膽色水幾靚,味道都唔錯- 松葉蟹肉蟹膏份量好多,好新鮮帆立貝松葉蟹丼 📍$148有3粒大大粒嘅帆立貝,好鮮味; 蟹肉好鮮甜,份量又多,啖啖都食到2個丼入面嘅飯都係淺啡色架,原來係用咗赤醋,好有心機

三色丼 📍$168
- 吞拿魚蓉好肥美好黏口,加埋啲蔥絲幾爽口
- 海膽色水幾靚,味道都唔錯
- 松葉蟹肉蟹膏份量好多,好新鮮

帆立貝松葉蟹丼 📍$148

2個丼入面嘅飯都係淺啡色架,原來係用咗赤醋,好有心機
帆立貝松葉蟹丼
帆立貝松葉蟹丼
  • 北海道帆立貝松葉蟹丼
2020-03-18 59 瀏覽
It was one of the best Japanese cuisine meal I've ever had lately, so I'm here again to share it with you guys in hope of everyone still being able to have delightful meals in difficult times:')Food orders were placed online, and while my friend was placing the orders, I've already had a few cups of green tea lol. It was funny that the platform shows how long you have took in placing the orders and my friend literally spent half an hour lolllOrdered a seared mixed sashimi bowl which cost like $1

Ordered a seared mixed sashimi bowl which cost like $130-140

This sashimi rice bowl is definitely the best I've ever tried when compared to other ones in the similar price-range
There were like more than 8 types of seafood, including salmon, cod, eel, shrimp...... And all of them were in super good quality!!

Seared scallop's my favourite! Thick and juicy to the max!

Those fish were fatty, flavourful and thickly-cut, which was an absolute delight when it was even complemented with seasoned rice!
Although the sashimi bowl portion was large enough for any adults, I was still craving for more food coz everything's just so perfect here and I just wanted a few more bites~
Ordered some more sushi like seared eel, it was thin yet seasoned well to articulate its flavours, and has been seared just on spot to give its slight crispy skin.

We also ordered the Mentaiko Stuffed Chicken Wing which I'd also recommend you guys to order if you visit here
The chicken wings were slightly salty, yet it was not oily and  had a heavy mentaiko flavour!

Last but not least, ending this delightful meal with a scoop of tofu ice-cream
The tofu taste was intense and the level of sweetness was just-right

2020-03-06
2020-03-18 47 瀏覽
安排入座都非常好。雖然疫症時期,但都好多人去光顧,一入到去會有待應幫忙探熱,確保安全。三色丼 $178入面有3款飯,有海膽,蟹膏同吞拿魚蓉。本身唔食海膽既人食過呢次愛上了,海膽冇腥味,份量適中,都夠3個女生食。賣相都相當吸引。我叫左一個壽司拼盤(連麵豉湯湯同蒸蛋) 價錢冇咩印象。但都好合理,入面有11塊壽司,有鰻魚壽司,鰻魚好抵食,鰻魚長到拖落隻碟。有海膽軍艦﹑魚子軍艦﹑玉子﹑仲有其他好多我都唔識既魚生壽司三文魚壽司就不用多講,好多人既選擇。呢間店既所有刺身食材都比較新鮮。片片三文魚都唔會太肥或者太瘦,剛剛好。特別要介紹係帶子刺身,真係好好味,而且3粒都好大隻,價錢唔貴。

三色丼 $178