2022-07-30 18 瀏覽
中午喺灣仔一個人食飯,有咩好選擇? 可以喺平凡中尋找不平凡🥰看似簡單嘅車仔麵,往往都有驚喜🤩招牌八寶麵 $55腩汁+小辣必選皇牌柱侯牛坑腩、及滷水豬大腸牛坑軟腍香口,豬大腸滷得入味然後就係惹味嘅香辣陳皮魚蛋、咖喱豬皮、香辣豬紅辣度剛好,刺激味蕾又唔太重,魚蛋豬皮爽口彈牙,豬紅軟滑當然唔少得清甜好腍嘅白蘿蔔、爽甜嘅粟米、同爽脆嘅雲耳麵底我揀咗菠菜麵💚,除左賣相靚啲,食落仲健康啲🥰麻辣蓮藕 $18麻辣香濃,蓮藕爽脆,做小食伴飯麵或酒都好啱😍

看似簡單嘅車仔麵,往往都有驚喜🤩

招牌八寶麵 $55
腩汁+小辣

必選皇牌柱侯牛坑腩、及滷水豬大腸
牛坑軟腍香口,豬大腸滷得入味

然後就係惹味嘅香辣陳皮魚蛋、咖喱豬皮
、香辣豬紅
辣度剛好,刺激味蕾又唔太重,魚蛋豬皮爽口彈牙,豬紅軟滑

當然唔少得清甜好腍嘅白蘿蔔、爽甜嘅粟米、同爽脆嘅雲耳

麵底我揀咗菠菜麵💚,除左賣相靚啲,食落仲健康啲🥰

麻辣蓮藕 $18
麻辣香濃,蓮藕爽脆,做小食伴飯麵或酒都好啱😍
2022-07-29 16 瀏覽
灣仔出左名多野食,價錢親民又好食,唔少特色野食都可以喺度搵到,滿足你口腹之欲😋。早排見呢間車仔麵檔,價錢平,用料豐富🥘,特別抵食,正想過嚟刷餐飽。車仔麵出名多配料,呢間餐廳更多達50種餸菜俾你選擇,如果覺得多到揀唔落手嘅,餐廳仲好貼心咁,preset左六種組合麵比你揀,唔使諗咁多呀🤭🤭呢度有食神同款嗱喳麵,但佢一啲都唔嗱喳,齋睇落已經好有食慾,蘿蔔🥕冇渣好甜,魷魚彈牙,豬紅牛丸有咬口。中意食牛嘅可以試下牛四寶麵🍝,佢有4款牛肉🥩:金錢肚、牛坑腩、牛孖筋,同埋牛丸,款款都煮得入味,牛坑腩同牛孖筋一咬就爛,中意食肉嘅必點。佢啲小食都唔錯,雞中翼一份三隻,煮得軟爛,滷得入味,香辣玻璃魷魚🦑爽口彈牙,小辣,但愈食愈過癮,仲要大大碟,抵食。

2022-07-29 17 瀏覽
車仔麵都算香港嘅特色美食,都係以選擇多、價錢平而出名,而咁啱喺灣仔春園街發現呢間十兄弟車仔麵檔,午餐走左入去試吓。😋😋呢度自選餸多達50幾種,分別有9蚊、10蚊、11蚊同13蚊 嘅自選餸,你仲可以自選麵底同湯底,有選擇困難嘅,仲有六種唔同嘅組合麵比你揀。🤩🤩而我選擇左 雞中翼$28  招牌八寶麵$55 罐裝汽水 $10 辣菜脯 $38雞中翼滷很好入味,一咬就甩骨😚😚,八寶麵嘅料唔少,有牛坑腩、大腸、豬肉等,就咁加上牛骨湯已經好入味👍👍,有少少辣,而中意食辣嘅朋友可自己揀辣度🌶,呢度仲可以加多2蚊,落菜脯,味道爽脆入味,配麵食口感更豐富,中意嘅仲可以買返罐,只係38蚊,純手工製。☺️☺️餐廳雖然喺街邊,但餐廳入邊環境乾淨企理,😙😙充滿港式茶餐廳feel。從外邊望落間舖頭雖然其貌不揚,但入面真材實料,價錢親民,餸菜選擇多,值得一試。

2022-07-29 16 瀏覽
十兄弟車仔麵呢間餐廳午飯時間好多人排隊,但好彩都等咗幾分鐘就可以入座 。店內用QR CODE下單,快捷方便。食車仔麵的好處是自由度大,選擇多,價錢仲好親民。所以一諗唔到食咩就會食呢間🤭點左個柱侯牛四寶,上餐速度快,來到係成碗嘅肉🥘,食肉獸🍖嘅最愛,金錢肚酥而不爛,有咬口,牛丸爆汁💦,牛坑腩軟腍入味,牛孖筋一咬就散,補充骨膠原。小食就點左雞中翼,滷水雞翼唔錯,肉質嫩滑,重滷水味。😋麵有點辣,叫多支豆漿解辣,值得再食🤩🤩整體來講,餐廳服務唔錯,唔識手機落單仲會教你,店舖雖唔大,但好乾淨!

小食就點左雞中翼,滷水雞翼唔錯,肉質嫩滑,重滷水味。😋
麵有點辣,叫多支豆漿解辣,值得再食🤩🤩

2022-07-29 16 瀏覽
香港充滿各種特色美食,車仔麵便是其一,第一眼望見呢間位於灣仔嘅 - 十兄弟車仔麵,就已經深深吸引我。行入舖頭係正宗嘅港式茶餐廳風格🥰,鋪面乾淨企理,餐牌上都有唔少嘅選擇,單單自選餸就已經有50幾種。組合麵就有六種,可以自選粉麵或同埋湯底😋😋。65蚊柱侯牛四寶我揀左腩汁做湯底🥣,湯底濃郁,牛坑腩炆得好焾,肉香十足🍖 ;牛筋一咬就斷,啖啖骨膠原;牛丸入口一咬即爆,肉汁鮮嫩;金錢肚口感鬆軟,一咬就開。🤗38蚊嘅香辣玻璃魷魚,口感彈牙,有咬口😊,配上辣醬,愈咬愈香,推介👍👍中意食車仔麵嘅推薦嚟食,絕對滿足大家唔同嘅選擇。

中意食車仔麵嘅推薦嚟食,絕對滿足大家唔同嘅選擇。
2022-07-29 13 瀏覽
嚟到一定要食最豪十兄弟😎車仔麵真係非常之豪華 有成十個餸咁多✨分量十足 兩個女仔食都夠‼️湯底嘅腩汁好濃郁 清甜😋配料竟然有炸燒賣同炸雲吞 好香脆 冇比啲湯整到腍晒 整體真係幾唔錯🥰
2022-07-27 13 瀏覽
一到夏天真係唔太想食飯,到左呢個時間我都偏向會食麵多,而車仔麵就係我既首選之一!今次經過灣仔見到呢間都幾多人排隊既車仔麵就入左去試下!自選車仔麵既配料選擇同麵種都幾多,好多都係自家製既秘製配料.今次就揀左撈麵試試.撈粗麵配腩汁粗粉彈牙煙韌,麵餅帶住蛋香.掛汁力幾強,一夾超粗麵就見到掛起晒腩汁.腩汁入味而且唔會過鹹.咖哩豬皮豬皮乾淨無毛,口感爽脆彈牙.豬皮吸晒秘製咖哩汁既精華,好入味.咖哩膽香濃帶少少辣勁,夠晒惹味.五香金錢肚凹凸不平帶住蜂巢狀既金錢肚入口充滿嚼勁且彈牙得黎又唔會過韌.蜂巢狀既位置掛滿晒滷水汁,同樣香濃惹味.香炸魚蓉燒賣炸得脹卜卜既燒賣相當香脆,外脆內煙韌既口感加上魚蓉燒賣既鹹香估唔到放入車仔麵當餸都幾match. 牛孖筋牛孖筋粗身而且滷得多入味,入口充滿少少黏度既膠原質感.

撈粗麵配腩汁

咖哩豬皮

五香金錢肚

香炸魚蓉燒賣

牛孖筋
牛孖筋粗身而且滷得多入味,入口充滿少少黏度既膠原質感.
2022-07-27 17 瀏覽
灣仔小巷的車仔麵店,午飯時間特別多人,上班一族都過來吃午飯。自選車仔麵餐牌有幾款必食推介,例如香辣玻璃魷魚、五香金錢肚、勁腍牛孖筋等。這碗還加了紅燒鮑魚,一隻小小的罐頭鮑魚,十分豐富的材料,整體頓時昇華了。出前一丁麵條硬度剛好,不會浸到軟腍。湯底味香,加多點蔥花再額外加入秘製香辣汁,雖然只是小辣而已,但是辣醬香口惹味。五香金錢肚金錢肚滷得十分入味,五香味濃,帶煙韌,口感剛好。勁腍牛孖筋牛根更加稔滑、爽彈,咀嚼幾下便可以吞下去。香辣玻璃魷魚最有口感的便是魷魚,口感十分爽脆。
自選車仔麵
出前一丁
五香金錢肚
金錢肚滷得十分入味,五香味濃,帶煙韌,口感剛好。
勁腍牛孖筋
牛根更加稔滑、爽彈,咀嚼幾下便可以吞下去。
香辣玻璃魷魚
最有口感的便是魷魚,口感十分爽脆。
2022-07-23 30 瀏覽
收左工喺附近食個車仔麵😆✨牛坑腩鮑魚粗麵 $58咖哩湯底都幾香 唔會話太咸 🥰 牛坑腩有三舊好大大舊🤤🤤 夾雜左啲肥膏都幾香👍👍👍 鮑魚都爽口 😋😋 粗麵偏腍✨玻璃魷魚香辣豬紅牛肚醉雞卷特製油麵 $67醉雞卷酒味香濃 好入味 啖啖酒香 但就唔係雞脾肉🙈 豬紅幾滑 玻璃魷魚幾爽口 牛肚都食到幾香嘅滷水味👍👍 湯底都幾香滷水味 唔錯特製油麵偏腍 ✨唐揚炸雞 跟餐$18事先醃過 味道唔錯 幾味幾滑 非常熱辣辣😆😆😆味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰晚餐人均~$70
收左工喺附近食個車仔麵😆

抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$70
今日喺灣仔行街行到餓餓哋,於是就去咗十兄弟車仔麵就坐低醫下肚!咁我就冇理咁多嗌咗碗招牌八寶面因為實在太肚餓啦!點知碗麵份量都非常大,佢入面有好多材料,有牛坑腩,豬紅,豬皮,大腸,蘿蔔,粟米,雲耳同埋辣魚蛋, 樣樣嘢食都好好味其中最讚嘅係大腸😋大腸完全係好索好入味同埋好乾淨!仲煮得好冧添!至於其他食物當然係都係錦出色啦!👍咁難得一場黎到,咁我梗係要試埋佢啲招牌小食啦!我就叫咗個香炸墨魚丸同埋炸雲吞!兩樣嘅炸物都好出色👍墨魚丸炸得好外脆內軟但而雲吞亦都非常脆卜卜!大家行過灣仔一定要去十兄弟車仔麵度食嘢啊!🥰

大家行過灣仔一定要去十兄弟車仔麵度食嘢啊!🥰
2022-07-22 18 瀏覽
上網之前睇到啲人話灣仔嘅十兄弟車仔麵好好食😋於是我趁今日放假我就去食啦!我坐低咗之後啲姐姐都好好招呼喎,睇落個個都好似好好食,但我又唔知揀邊個好呀咁,於是姐姐就推介左我食一個柱侯四寶麵!碗麵一上到枱就已經有大陣好香嘅牛肉味,而入邊嘅用料都非常之豐富,有五香金錢肚,濃汁牛丸,牛坑腩同埋牛孖筋!全部都好好食,其中有牛坑腩,好有牛既酥香味,完全唔腥,非常正!食完碗麵之後想食啲香口嘢!於是我就叫咗個炸雲吞!炸雲吞同樣都好好食😋揸,炸得好鬆脆,點埋個醬一齊食酸酸甜甜咁好惹味呀!

2022-07-22 24 瀏覽
有冇人同我一樣覺得車仔麵係comfort food 㗎😆😆 記得中學嗰陣放lunch最鐘意同好朋友仔一齊去學校隔離間車仔麵檔食,滿滿嘅美好回憶啊🥰🥰 所以而家一有好味嘅車仔麵就會好想去試吓🤩 呢間灣仔春園街嘅十兄弟車仔麵就係其中一間我覺得好食嘅麵店,無論咩時間都幾乎滿坐,好受歡迎👏 除咗環境乾淨企理外,老闆娘又nice, 仲要係QR Code落單,簡直係快靚正👍🌟招牌八寶麵 $55 呢個係preset咗嘅,有齊我最愛嘅餸🤩 牛坑腩、大腸、豬紅、蘿蔔、魚旦、豬皮、粟米、雲耳🤩 全部都好入味,最正係辣度、湯底、蔥等等配料都可以自由選擇。佢個秘製香辣汁真係超正,食得辣嘅朋友可以試吓中或者大辣,勁香勁過癮🤩🌟自選靚餸配油麵 $53揀咗醉雞卷、豬軟骨、墨魚腐皮卷配咖喱汁😋 個醉雞卷真係必食,十級推薦😆 好少食到啲咁香酒味嘅醉雞卷,估唔到車仔麵都可以食到👍 配搭咖喱汁都唔錯,咖喱夠香👍🌟炸雲吞半份 $20呢個又係必食,跟餐加$20有三大粒,雲吞炸到脆卜卜,個餡都好好味👍🌟鮑汁魚肚 $28呢個係凍食嘅,魚肚炆得好入味,爽口彈牙👍呢間車仔麵店一定會再返嚟食,下次想試埋個玻璃魷魚,聽講都好好味😋

🌟招牌八寶麵 $55

🌟自選靚餸配油麵 $53

🌟炸雲吞半份 $20

🌟鮑汁魚肚 $28
呢個係凍食嘅,魚肚炆得好入味,爽口彈牙👍

2022-07-18
  • 招牌八寶麵
2022-07-21 36 瀏覽
今日又係自己一個嚟到灣仔嘅十兄弟車仔麵,因為佢實在太好食😋每次經過灣仔,我都一定去食嘅,咁今次我都唔例外都係叫咗之前食開既柱侯四寶麵!湯底依然非常濃郁好有牛味,而五香金錢肚,濃汁牛丸,牛坑腩,同埋牛孖根全部食得出係師傅嘅誠意之作!特別要讚下個牛丸真係喺出邊食唔到㗎,食得出係新鮮嘅牛肉整出嚟,仲要係非常非常之Juicy!之後我自己嗌咗個小食嗌咗個香炸墨魚丸,墨魚丸炸得好香睇得食得出唔係雪藏貨墨魚丸炸得好香!食得出唔係雪藏貨,同牛丸一樣係非常新鮮!☺️飲品我就試咗個紅茶花伝!個名好得意呀,而飲落去又非常香嘅紅茶味,好解油膩呀!同係夏天飲非常開胃!🥰最後不得不提呢係牆邊貼咗餐牌好多食物既相,非常user friendly,好方便啲客人係點餐,而餐牌中食物嘅賣相都非常吸引,下次一定要試晒啊!❤️

2022-07-21 33 瀏覽
我係灣仔返工,同事話十兄弟食車仔麵非常好食😋於是就趁lunch嘅時候就帶咗我去食啦!我本身好鍾意食牛嘅咁就叫咗個柱侯四寶麵,啲餸全部都係我鍾意食㗎, 有五香金錢肚,濃汁牛丸,牛坑腩,同埋牛孖根,全部都煮得好冧唔會話好難咬!而啲麵都煮得好彈牙!而我嘅同事都係照食返佢嘅食神嗱喳麵!佢話食過咁多次份量依然都係好足料,有醬爆瀨尿牛丸,香辣魷魚🦑香辣豬紅,蘿蔔鮑,汁魚肚,佢話好味到次次都會飲晒啲湯汁!我哋最後重點左個香辣玻璃魷魚🦑玻璃魷魚真係好似佢個名咁樣,好有光澤同唔硬,好滑嘟嘟!我哋仲食咗個香炸墨魚丸,墨魚丸好大粒同非常之好食😋

2022-07-20 28 瀏覽
今日我同男朋友去咗灣仔十兄弟食車仔麵都食午餐😋我嗌咗個食神嗱喳麵,嘩,我面嚟到我哋面前非常大碗同一啲都唔嗱喳,非常好食😋,仲有好多餸,醬爆瀨尿牛丸,咬落去啲肉汁咇晒出嚟,香辣魷魚🦑非常彈牙,香辣豬紅好冧,蘿蔔鮑好香,汁魚肚好多汁好爽😄而男朋友嗰碗招牌八寶面都同樣好好食,有牛坑腩,豬紅,豬皮,大腸,蘿蔔,粟米,雲耳同埋辣魚蛋, 用料好豐富,全都好好食,吸收晒湯嘅精華!我哋仲嗌咗兩個小食有炸雲吞同埋香辣炸墨魚丸雲吞炸得好脆而墨魚丸炸得好彈牙,我哋食到停唔到口!最後,仲買咗樽辣菜脯返屋企,好抵呀$38就有一大樽非常物超所值!