2017-01-17 1129 瀏覽
十二味原有四間唔同菜色既食店,淘小姐我就試過其中兩間,包括烤魚同埋麻辣香窩!近日見到佢地facebook話又開一間,專食四川重慶窩!嗜辣既我緊係gogogo啦!成間餐廳以熊貓做主題,所有餐貝都有熊貓,仲會有唔同神情添!後面美味個盒係紙巾,知你會食到口水鼻涕流,預備埋比你!而佢既菜差唔係一段壽尾普洱,而係有淡淡菊花味既花茶!每檯仲有可以開胃同解辣既酸羅白同蒜 泥 油 碟~原來地道食法係點生蒜同麻油一齊食!鍾意既可以自己再加莞茜辣椒蔥等等~5間我去左3間啦~未試過咁神心去追一間食店!個窩上檯啦~嘩!好激動既紅色呀!我地點左魚湯(後來食食下發現入面有舊豬骨,所以我地應該食緊豬骨湯)同牛油麻辣紅窩~朋友搞一搞個底~問呢舊咩黎。我一心以為係豆腐,原來。。。係牛!油!超大舊牛油呀!首先放左淮山同竹笙落去~第一次食,唔知要煮幾耐。呢舊淮生有D爽,口感幾得意!之後再係鍋底搵到幾舊煮到林晒又索晒味!竹笙最吸味!最岩放入麻辣鍋!個麻辣湯其實唔太辣,牛油絕對係一個亮點~湯底有輕微膻膻地,幾得意。加埋蒜泥香油,真係無得彈!加左馬蹄入去既墨魚滑十分爽口彈牙!好好食呀~呢個鯇魚片,大大塊,又爽口!好新鮮呀!貴花蚌

近日見到佢地facebook話又開一間,專食四川重慶窩!

嗜辣既我緊係gogogo啦!
成間餐廳以熊貓做主題,所有餐貝都有熊貓,仲會有唔同神情添!
後面美味個盒係紙巾,知你會食到口水鼻涕流,預備埋比你!
而佢既菜差唔係一段壽尾普洱,而係有淡淡菊花味既花茶
醃羅白&蒜泥麻油
每檯仲有可以開胃同解辣既酸羅白蒜 泥 油 碟
5間我去左3間啦~未試過咁神心去追一間食店!
個窩上檯啦~
麻辣鴛鴦鍋
嘩!好激動既紅色呀!
我地點左魚湯(後來食食下發現入面有舊豬骨
,所以我地應該食緊豬骨湯)同牛油麻辣紅窩
重慶麻辣大紅鍋(牛油)
超大舊牛油呀!
鮮墨魚滑
桂花蚌拼珊瑚蚌
脆鯇魚片
首先放左淮山竹笙落去~
鮮淮山
第一次食,唔知要煮幾耐。

竹笙
竹笙最吸味!最岩放入麻辣鍋!
加左馬蹄入去既墨魚滑十分爽口彈牙!好好食呀~
脆鯇魚片
呢個鯇魚片,大大塊,又爽口!好新鮮呀!
珊瑚蚌
貴花蚌拼珊瑚蚌,太好食啦!!!食完再上google search下邊個打邊個!!!
原來佢地係海參既肌肉同腸,長知識了!

味道鮮甜,爽口彈牙~
珊瑚蚌
最後唔夠喉,加左個薯粉芽菜
黃豆芽
再索多D麻辣場底先食~
水晶薯粉
埋單~原來有九折~
2017-01-14
醃羅白&蒜泥麻油
麻辣鴛鴦鍋
重慶麻辣大紅鍋(牛油)
鮮墨魚滑
桂花蚌拼珊瑚蚌
黃豆芽
2017-01-15 166 瀏覽
今日星期日同best frd 聚會當然要食我倆最愛的。登登登~又係烚下烚下的時候。呢間新開的主打麻辣的鋪頭。但由於另一位成員喉嚨有dd 痛,唯有退而求其次食個清熱皮蛋湯底。本港莞茜皮蛋鍋 $58首先湯底內都有馬蹄、豆腐、芫茜及皮蛋。等的時候食住小食椒鹽微辣花生,花生好香脆、少少辣、少少鹽,好惹味。唐生菜 $28首先要係個湯底未咁油時食條菜先,菜好爽口,就算烚耐左都好脆。手切本地肥牛 $188肥牛表面油花唔算多,但入口有牛味,而且有嚼勁,最岩怕肥的我,唔un,有牛味👍🏼。海蝦$78一咬好爽口好彈牙,就算唔點鼓油,齋食蝦都好好味,感覺到好新鮮。烏冬$28最後食埋個烏冬,飽晒😆😆。要注意呢度會收茶位同油碟(油加蒜蓉的調味醬)。
今日星期日同best frd 聚會當然要食我倆最愛的。
登登登~又係烚下烚下的時候。
呢間新開的主打麻辣的鋪頭。
本港莞茜皮蛋鍋 $58
首先湯底內都有馬蹄、豆腐、芫茜及皮蛋。
唐生菜 $28
手切本地肥牛 $188
海蝦$78
烏冬$28
最後食埋個烏冬,飽晒😆😆。
要注意呢度會收茶位同油碟(油加蒜蓉的調味醬)。

2017-01-15 122 瀏覽
天气一冷,就想叫上猪朋狗友扎堆吃火锅。得知在学校旁边开了家重庆火锅,一下课就狂奔过去,离学校好近;第一次吃当然是要点重庆麻辣大红锅准没错,辣度适中;香辣羊肉串,虾滑,手切牛肉,炸酥肉,吃完还想再来一份啊,还有最后一个一定要吃的是销魂炒饭啊,简直太香了,一个人可以吃完一整盘
重庆麻辣大红锅
重庆麻辣大红锅
  • 手切本地牛肉
  • 销魂炒饭
  • 家乡炸酥肉
  • 香辣羊肉串
2017-01-13 143 瀏覽
第一次吃牛油火锅,没想到真的比那种一锅火红的纯辣油火锅好吃很多,刚开始吃不太辣,越吃越辣,很带劲~听说师傅是著名的四川大厨,有口福啦~香辣羊肉串惊艳到我了,调料配的很好,羊肉不会膻。酥肉也非常值得一试。啊还有红糖糍粑也好吃!但是鱼滑感觉比较咸。
啊还有红糖糍粑也好吃!
但是鱼滑感觉比较咸。
香辣羊肉串
2017-01-13 135 瀏覽
快過春節了,好想約上新老朋友們一起吃個火鍋,四川朋友推薦去這家新開的熱辣火鍋店試試,於是一起來到西環尋覓美食,地方很好找,地鐵下來沿著皇后大道西走兩分鐘就到了。火鍋的招牌鍋底是香港難得一見的重慶牛油大紅鍋底,好香好香,配上蒜泥油碟,越吃越過癮!強烈推薦一定要試一試他們家的千層肚,只用刷三秒就可以吃,特別脆嫩,還有燈影腰片,口感很特別!十二味串串香,每串都是好吃到哭的節奏!哈哈!擼串特別過癮,我們人多所以點了很多菜,還點了農家土鴨血,牛魔王三層塔,雜菇籃等等,吃到扶牆離開的!下次試試海鮮!
重慶牛油大紅鍋
  • 家鄉炸酥肉
  • 農家土鴨血
  • 十二味串串香
2017-01-12 113 瀏覽
那天,朋友神秘告知,之前十二味评选得轰轰烈烈的火锅店开业了,为了一睹开业风采,下班和同事风尘仆仆地赶到西环,果然店面装修还是一如既往地中国风.火速点菜之后,店员端来一个牛油火锅盆,里面的牛油真实太真材实料了哈哈。最喜欢吃的就是手打墨鱼丸和虾丸,手打口感真是太好吃了,入口即化,每一颗丸子都有食料。虽然我不太能吃辣,但是牛油汤底居然也没有辣到我,不过后来越煮越久之后,还是很辣哈哈。我同事说羊肉串很好吃,有腌制过,味道更加入味,还有牛肉还有酥肉,太多了数不完哈哈。可惜的是那天去了海鲜还没有,希望之后能越来越丰富,下次继续约去,冬天坚持每周吃个暖身火锅哈哈哈哈
近日路過見主打重慶麻辣火鍋, 即刻走入去試下!揀佐牛油湯底, 好正!!!牛油味勁濃郁, 完全停唔到口lol 係香港食到當時去重慶旅行時喜歡的味道, 好開心! 而且間店可以揀唔同款式圍裙, 好得意!一來可以避免整污糟件衫, 二來可以影相, 真心鍾意呢個服務呀!!香辣羊肉串好驚喜, 推介!千層毛肚好新鮮, 都係麻辣火鍋必備呀! 今次仲發覺蘑菇很適合打牛油麻辣邊爐, 尤其是d蘑菇煮耐佐, 吸收埋d牛肉味!一咬, 簡直爆牛油汁呀!但都幾辣, 要小心。 不過總體辣度岩岩好, 唔會越食越辛苦!
2017-01-09
  • 香辣羊肉串