2017-09-01 87 瀏覽
作為四川人,在香港能吃到如此地道的味道真的很驚喜,從火鍋底料到食材都很新鮮,環境也很好,非常高興能吃到家鄉的味道,大家可以來多多光顧一下了!!!沒有什麼事是一頓火鍋解決不了的,一頓不行就兩頓吧!!
2017-08-04 128 瀏覽
With so many spicy food options popping up all over the western district like umbrellas in a downpour, this is definitely one of the better ones, not just in terms of freshness of ingredients but also in terms of hygiene, presentation and tastiness. I love this chain--the food quality is very consistent across all their branches.The restaurant is very spacious, with large tables suitable for big parties (which makes sense considering Sichuan hotpot is best enjoyed in large groups so you can all
The restaurant is very spacious, with large tables suitable for big parties (which makes sense considering Sichuan hotpot is best enjoyed in large groups so you can all sweat together).  My favorite was the ox tongue, which was cut very thin and took two seconds to cok and marbled with juicey fat...all other ingredients are fresh and came quickly.

Serving staff is very nice and attentive.
PS: A minor annoyance which is, I think, common to this entire restaurant chain--they don't offer paper napkins freely, and no cloth napkins either.  Napkins /tissues are fairly necessary to eating spicy food because very few people can mananage to eat super chili oil without sweating rather profusely, and for people who don't carry packets of napkins around, I think you have to pay for those small paper napkin packets from your waiter. Of course, when you're shelling out hundreds and thousands for a meal, it's not a huge deal to pay, say, HKD5 for napkins, but it just takes away from the friendly vibes of a place and makes the restaurant seem rather calculating and mean. -.-;;   I expect to pay for paper packets of napkins in lower end places and have to use cloth napkins in higher end spots, but for this type of place (not shabby or cheap), it's always a surprise when the wait staff tells me I have to order napkins like appetizers. O_O

hot hotpot soup base
hot hotpot soup base
beef tongue
lamb kebab
2017-07-06 304 瀏覽
味道非常不错,食物和汤底都很棒,特别是牛肉和毛肚,还有很难吃到的猪脑。价格有点小贵,不过考虑到在香港火锅都很贵也基本算合理了。希望能添加9工格的锅底下次会再光临

价格有点小贵,不过考虑到在香港火锅都很贵也基本算合理了。

希望能添加9工格的锅底

下次会再光临
2017-07-05
  • 鸳鸯锅
  • 毛肚
  • 雪花牛肉,
  • 猪脑
2017-06-09 2941 瀏覽
十二味系列食店越開越多,第一次接觸是銅鑼和灣仔之間的十二味貴陽牛肉粉;今晚就來到位於西環一條斜道上勁搶眼既十二味熱辣火鍋莊全店燈火通明,整體簡潔有序。杯杯碟碟也是熊貓,開心指數都高D匙羮上也有可愛的PANDA來到必定要試重慶麻辣大紅鍋,安全起見,要叫個鴛鴦鍋比較保險一點湯底係招牌鴛鴦鍋重慶麻辣大紅鍋真係好嚇人 真係好似大大嚿片糖,亦好似黑糖年糕 查實.... 係牛油 亦可以揀清油 (招牌鴛鴦鍋 牛油 一律 HK$128 / 清油 一律 HK$118)另一邊係銀杏野菌豬肚鍋簡簡單單的自助調料區,給食客自取放調料後覺得格愛可愛揀選完調料,火鍋配料也陸續送到 .... 依樹唔係任點任食,逐碟計既農家土鴨血 (每份$48)  萵筍 (HK$38)  刨 走晒D皮同衣, 好細心 冰到激點既凍豆腐 (HK$28) 每件也凍到一個點 手切牛頸脊 HK$168 時蔬拼盤 HK$58加拿大黑豚肉 HK$78     有肉香 又稔 十二味串串香 HK$128 這個賣相就不太吸了,擺盤可以有好大進步空間南非鮑魚 (起片) HK$68  每片薄薄的, 可以刺身食用,亦可以火鍋內輕灼三秒.  黃立倉刺身 HK$

全店燈火通明,整體簡潔有序。

杯杯碟碟也是熊貓,開心指數都高D

匙羮上也有可愛的PANDA

招牌鴛鴦鍋 (重慶麻辣大紅鍋拼銀杏野菌豬肚鍋)
湯底係招牌鴛鴦鍋

重慶麻辣大紅鍋真係好嚇人

牛油

真係好似大大嚿片糖,亦好似黑糖年糕

查實.... 係牛油

另一邊係銀杏野菌豬肚鍋

調味料(每位)

簡簡單單的自助調料區,給食客自取

放調料後覺得格愛可愛

揀選完調料,火鍋配料也陸續送到 ....

依樹唔係任點任食,逐碟計既

農家土鴨血
農家土鴨血 (每份$48)

萵筍

加拿大黑豚肉 HK$78
    有肉香 又稔

十二味串串香
十二味串串香 HK$128
這個賣相就不太吸了,擺盤可以有好大進步空間

南非鮑魚 (起片)
南非鮑魚 (起片) HK$68
每片薄薄的, 可以刺身食用,亦可以火鍋內輕灼三秒.

黃立倉刺身
黃立倉刺身 HK$168 , 鮮甜 !

好澎湃

慾望酸梅
慾望酸梅 (HK$68) 是這兒自家製的, 睇色會以為係涼茶

一串串插晒入鍋 , 熟就食得好方便

嘩哈哈, 食完魚刺身魚骨唔好浪費, 我放埋去滾出下味都好 !

出動長咀煲

紙巾唔係免費呀, 每包收HK$3 , 唔要就要出聲呀 !
題外話/補充資料: 眼見都好多外省人在這兒開餐
2017-03-14
5 分鐘 (堂食)
招牌鴛鴦鍋 (重慶麻辣大紅鍋拼銀杏野菌豬肚鍋)
牛油
農家土鴨血
萵筍
凍豆腐
手切牛頸脊
加拿大黑豚肉
南非鮑魚 (起片)
黃立倉刺身
2017-05-19 257 瀏覽
火鍋真係合四季食,怪不得開到成行成市。我就比較喜歡麻辣火鍋,因為食到咀唇也在跳動。今晚就去了西環十二味熱辣火鍋莊。除左火鍋湯底要濃要夠味之外我覺都小小的調味料都不可忽視,香蒜是我必吃之選。呢度有少許調味料可供食用,不錯。- 鴛鴦鍋是重慶麻辣配豬骨湯。麻辣湯中有大量乾辣椒,由於點菜是點了用牛油,所以湯放了大舊牛油,隨湯漸滾溶。紅紅鍋中麻中帶辣加上牛油香味十足,可能是牛油關係,所以食落不會太油膩。而濃濃的豬骨湯鍋則豬骨味道非常濃郁,雖然兩種湯味道上比較兩極化,但它們也是十份合拍。- 來份十二味串串分別有2x鮮蝦、2x鴨腎、3x鵪鶉蛋、3x椰菜花、3x貢丸、3串豬腸、3x芝士腸及2x羊肉串。全部都用竹籤串好,所以食得十分方便。羊肉帶羶且肉質幾嫩,比麻辣湯煮過就更加惹味。值得—試。- 黑毛肚是未經特別處理過的牛栢葉,唔係好多地方有得食。所以必吃的,非常爽口。

• 黑毛肚
2017-05-19 260 瀏覽
西環呢間四川火鍋好夠風味,無論裝潢定食材都好似去到四川食火鍋咁。重慶麻辣大紅鍋 ($118)麻辣鍋紅卜卜,辣度足麻香亦有,但越滾就有越黎越鹹呢個問題。水晶薯粉 ($38)薯粉係寬粉個種,口感煙韌。四川抄手 ($38)抄手加入麻辣鍋,索哂麻辣汁,好香口。皮薄肉嫩,唔錯。紅白魔方 ($38)其實係豬紅同豆腐呢,咁既賣相真可愛。美味鴕鳥肉 ($68)口感略為軟身,無咩肉既口感;但肉味夠。

重慶麻辣大紅鍋 ($118)
麻辣鍋紅卜卜,辣度足麻香亦有,但越滾就有越黎越鹹呢個問題。

水晶薯粉 ($38)
薯粉係寬粉個種,口感煙韌。

四川抄手 ($38)
抄手加入麻辣鍋,索哂麻辣汁,好香口。
皮薄肉嫩,唔錯。

紅白魔方 ($38)
其實係豬紅同豆腐呢,咁既賣相真可愛。

美味鴕鳥肉 ($68)
口感略為軟身,無咩肉既口感;但肉味夠。
2017-05-04 145 瀏覽
一班鍾意食辣嘅朋友約埋一齊去十二味熱辣火鍋....烚吓烚吓一出港鐵站行3-4分鐘就到入到去店內裝飾佈置同餐具都係用熊貓🐼做主題好得意😍聚餐除咗食野點少得影相岩哂黎到一定要叫鉢鉢雞 $78雞肉夠嫩滑個醬汁正到我地叫左個水晶薯粉加落去食😋至於湯底就揀咗重慶麻辣大紅鍋+熬好久濃湯豬骨鍋 麻辣湯底好惹味👍🏻👍🏻中意濃味同辣嘅朋友一定要試 熬好久濃湯豬骨湯都好正重有好清甜嘅粟米味打邊爐點可以少得牛肉人多就叫左個牛魔王三層塔$348美國桶蠔$128好大隻特級桂花蚌$88 正到食左兩碟 好鮮味又爽口 必食👍🏻👍🏻南非鮑魚$68 隻鮑魚好新鮮鮮甜爽口 叫兩隻都唔夠喉雜菇籃 $58 紅白魔城$38 (豆腐+豬血)見到隔離枱叫跟叫砌成咁外表加哂分 豆腐食落好滑到尾聲叫埋個甜品食楊枝甘露$28 入面滿滿果肉好足料四川冰粉$28 冰粉加上軟糖同合桃 第一次試原來係好夾最後食埋糖水真係飽到行唔郁😂重有好多野未試下次再去試新野 😋
一班鍾意食辣嘅朋友約埋一齊去十二味熱辣火鍋

四川冰粉$28 冰粉加上軟糖同合桃 第一次試原來係好夾

最後食埋糖水真係飽到行唔郁😂
重有好多野未試下次再去試新野 😋

2017-05-01 1210 瀏覽
友人向我推薦了她上次吃過覺得十分不錯的火鍋店,於是我們相約了下班後一起去吃,過下辣癮!一入座店員隨即附送了一大瓶酸梅湯,酸酸甜甜 非常開胃 更有助消解火鍋的油膩感餐具都是圍繞熊貓作主題 好可愛喔招牌鉢鉢雞 $78 一上桌已經聞到好香 令人流晒口水 醬汁非常惹味 好香嘅麻辣味 配合脆卜卜嘅花生出奇地夾 忍唔住停唔到手舊舊砌 醬汁好味到要留返來點菜吃 雞件亦好滑身 份量都頗多重慶麻辣大紅鍋+熬很久濃湯豬骨鍋(牛油)$128湯底來咯!麻辣湯底好香牛油味 食落有小小羊味 提升左湯底嘅層次 麻辣味拿捏得啱啱好 唔會偏麻 亦唔會偏辣豬骨湯底有大大嚿豬骨 蘿蔔同粟米 飲落非常鮮甜 飲咗成碗都唔會覺得咸 零味精味 完全係真材實料特級桂花蚌 $88一睇就知有幾新鮮啦...每一塊都好厚身好大塊 一啲都唔慳料 入口爽脆多汁 好肥美 大大啖咁食 好食到要encore再整多碟就知有幾正啦 必食啊呢個南非鮑魚起片 $68/隻呢到叫左兩隻 放落湯底15秒入就食得!好爽口好鮮甜 薄身嘅切法令鮑魚吸收晒湯底嘅精華 值得一試爽脆黃喉 $88菜如其名 真係好爽脆 口感好好 黃喉本來就無咩味 但配合埋湯底嘅味道 真係好過癮

餐具都是圍繞熊貓作主題 好可愛喔

招牌鉢鉢雞 $78

重慶麻辣大紅鍋+熬很久濃湯豬骨鍋(牛油)

湯底來咯!

特級桂花蚌 $88

一睇就知有幾新鮮啦...

南非鮑魚起片 $68/隻

爽脆黃喉 $88

菜如其名 真係好爽脆 口感好好 黃喉本來就無咩味 但配合埋湯底嘅味道 真係好過癮 無得彈

牛魔王三層塔 $348

牛 全部都係牛 一上枱真係霸氣盡露

最上層係牛肉粒 好重手粒粒都好厚身好大粒 本來以為咁大粒會好難咬 但發現牛肉粒脂肪同肉分布平均 所以就算煮得耐都唔會好韌

中間嗰層係牛舌 處理得好乾淨 食落細緻軟綿 仲帶點彈牙 鎖實左肉汁 口感好豐富

下邊嗰層係牛肉切片 切片厚薄肥瘦適中 真係好濃牛味 最啱打邊爐

鍾意食牛嘅朋友一定要點呢個!

竹笙 $58

從來都係湯底殺手 吸收晒湯底嘅精華 第一啖咬落去完全感受到湯底同竹笙嘅水乳交融 咬落索索聲 索曬味

不得不提呢度嘅服務態度真係好好 每次點餐店員都保持笑容 又主動問有咩需要幫忙
野食又咁高水準 一定會再黎!
  • 特級桂花蚌
  • 竹笙
  • 招牌鉢鉢雞
  • 南非鮑魚起片
2K
2017-04-27 153 瀏覽
上次食完覺得味道好好,今次再介紹朋友過來同我一齊食。甫座下,店員便送上一渣欲望酸梅,原來每台送一渣的,太好了!台式酸梅湯大大渣,味道不像香港的以酸為重,反之是甜多於酸,夠多冰的關係,味道也是不錯的!🌶🐣招牌鉢鉢雞($38)是口水雞,香香辣辣,夠惹味!湯底也很重要的!每次來也點的鮑魚🐄牛魔王三層塔($348)'-特級安格斯肥牛粒-手切牛舌片-美國雪花肥牛卷響鈴竹笙桶蠔超大隻😍特級桂花蚌($88)桂花蚌是必吃的,新鮮嫩滑,肥美好吃!爽脆黃喉($88)黃喉是必食之物,爽脆可口,最岩配麻辣湯底!楊枝甘露($28)最後甜品選了楊枝甘露,冰凍又充滿芒果和椰汁香味,果肉夠多;大大碗又夠解渴。

上次食完覺得味道好好,今次再介紹朋友過來同我一齊食。

甫座下,店員便送上一渣欲望酸梅,原來每台送一渣的,太好了!

🌶🐣招牌鉢鉢雞($38)
是口水雞,香香辣辣,夠惹味!

湯底也很重要的!

每次來也點的鮑魚

🐄牛魔王三層塔($348)
'

-特級安格斯肥牛粒
-手切牛舌片
-美國雪花肥牛卷

響鈴

竹笙

桶蠔超大隻😍

特級桂花蚌($88)
桂花蚌是必吃的,新鮮嫩滑,肥美好吃!

爽脆黃喉($88)
黃喉是必食之物,爽脆可口,最岩配麻辣湯底!

楊枝甘露($28)

2017-04-27 164 瀏覽
放學個時成日經過,今日終於同朋友入左去晚餐打邊爐。一坐底發現有一壺黑色飲品,我仲以為係可樂,問完先知原來係酸梅湯,酸酸地咁幫助消化。湯底嗌左招牌鴛鴦鍋 重慶麻辣大紅鍋&熬好久濃湯豬骨鍋,豬骨鍋入面有蘿蔔 粟米,仲有兩大舊豬骨,好足料。熟食嗌左招牌鉢鉢雞同野菜煎餅,鉢鉢雞雞好有麻油香,野菜煎餅睇落平平無奇,原來個邊好脆好可口。黎之前上網睇過介紹話一定要嗌牛魔王三層塔,好似酒店既 tea set 咁有幾層野,不過上面唔係cake,而係牛。我最鍾意食既響鈴 <3甜品做結尾,食到好飽。
放學個時成日經過,今日終於同朋友入左去晚餐打邊爐。
我最鍾意食既響鈴 <3
甜品做結尾,食到好飽。
2017-04-18 1344 瀏覽
平時小弟返MTR嘅parttime好開心㗎,個個同事都對我好好,不過,今次有位同我同期入職嘅同事唔做喇,所以我就同佢食咗餐farewell飯。我呢位同事原來係一個邊爐愛好者,於是我哋喺堅尼地城收工之後就去打邊爐,喺香港大學站附近有幾間火鍋店,我哋就入咗其中一間試下,佢就係十二味熱辣火鍋莊喇!入到去原來都幾大下,我哋坐低咗就即刻睇下叫咩,叫完我哋就出去自己酙豉油,我就加咗小小辣椒粒入豉油,因為咁樣會惹味啲!拎完豉油冇耐,個火鍋湯底就拎過嚟啦!我哋揀咗個冇咁熱氣嘅芫茜皮蛋鍋,雖然睇落好似好多芫茜咁,不過食落又唔會太重味,反而唔會太搶哂其他食物嘅味道,幾好呀!我呢個食肉獸先食肉,首先嚟個美國雪花肥牛卷 ,牛肉雪花分佈均勻,好重牛味,非常正!跟著我個同事話想試下特別嘢,所以就叫咗個爽脆黃喉,即係豬嘅大動脈呀!係咪好特別呢,呢個黃喉食落好爽口,好過癮!下一款就係例牌嘅四寶丸同響鈴,四寶丸有蝦丸、豬肉丸、墨魚丸同鯪魚球。蝦丸同墨魚丸都好彈牙;豬肉丸好大粒;個鯪魚球又幾鮮味,冇細骨,真正手打丸嚟!我食完肉類就想食下海鮮,就叫咗個特級桂花蚌。桂花蚌好鮮甜,淥一陣就可以拎起,好爽口,一食就停唔到口!我同

我同事話要食下蔬菜中和下,所以就加一個唐生菜,再順手加多個凍豆腐。個凍豆腐都幾得意,未淥之前係硬嘅,熟咗之後係實實哋,個口感又冇豆腐咁稔。
食到一半嘅時候,我見到隔離枱有人叫咗碟鹵水拼盤,我就貪得意,又叫一碟試下,有豬耳、雞腎、豬尾同燻蹄,除咗個豬尾有啲硬之外,其他都幾好食。
今次食咗咁多嘢,之後要快啲去keep fit!
2017-04-14 133 瀏覽
非常過份,我9:30入座,10:30再落單既時候,已經話廚房啲人收咗工,無得再落單,但之前無員工同我講過幾點last order,完全不負責任,咁樣做生意真係第一次見.
2017-04-13
2017-04-13 176 瀏覽
一班好友為友人慶生。同好友們9點半入坐,食完第一轉,當時10點33分,想話加單,店員先話10點半已經last order我地問佢有無啲咩可以拎到俾我地,佢就話廚房已經收曬工,雪櫃就鎖曬,所以拎唔到俾我地。我地問點解last order唔通知?佢就話因爲好忙,但係由我地入坐到last order都只係得三枱客!我地唔介意早last order 不過無理由唔通知我地掛?我地成班食到一半,俾佢掃曬興態度又差!請我地都唔會再黎!
一班好友為友人慶生。
態度又差!請我地都唔會再黎!

2017-04-08 1942 瀏覽
「十二味」這品牌分店越開越多,而且每間都各具特色,在吃過佐敦的巴蜀江湖菜及銅鑼灣的麻辣小當家之後,這晚我們來到西環的熱辣火鍋莊。 正門在斜路上,紅色配黑色的門面配置,非常搶眼。 用餐區光猛整潔,座位配置寬敞,十分舒適。 我們先選好火鍋湯底,再點選火鍋食物,再自取調味配料。 招牌鴛鴦鍋重慶麻辣大紅鍋+熬好久濃湯豬骨鍋 $128 重慶麻辣大紅鍋麻中帶辣,而且牛油香十足,吃來卻不覺油膩;熬好久濃湯豬骨鍋豬骨味道濃郁,相對麻辣大紅鍋的湯底則較為清淡,兩者可謂濃淡相宜的配搭。 鮮墨魚滑 $68 墨魚滑爽口彈牙,而且充滿墨魚的香甜味道,讚! 十二味串串香 $128 十二味串串香分別有2串羊肉串、2串鮮蝦、2 串鴨腎、3串鵪鶉蛋、3 串貢丸、3串豬腸、3串芝士腸及3 串椰菜花,合共21串。其中以羊肉串最為美味,羊肉香羶細嫩,配上麻辣湯更為惹味;其次豬腸亦非常肥美,爽口煙韌。縱觀這十二味串串香,款式種類多,值得—試。 四川抄手 $38 最後來個四川抄手,一客八隻,餡料爽滑,配上重慶麻辣湯底,吃來麻中帶辣,而且足夠飽肚。

正門在斜路上,紅色配黑色的門面配置,非常搶眼。

用餐區光猛整潔,座位配置寬敞,十分舒適。

我們先選好火鍋湯底,再點選火鍋食物,再自取調味配料。

招牌鴛鴦鍋

重慶麻辣大紅鍋+熬好久濃湯豬骨鍋 $128

鮮墨魚滑 $68

墨魚滑爽口彈牙,而且充滿墨魚的香甜味道,讚!

十二味串串香 $128

四川抄手 $38

2017-04-07 188 瀏覽
本身我就都算食到辣野既不過麻辣就真係唔太頂得住既然朋友想試就試下啦,反正係西環食~見到個湯底已經深感不妙,好彩既係叫左兩個湯底左邊果個係豬骨湯底,見到舊骨大大舊就知個湯底實好濃,果然不出所料仲有粟米,令到個湯底都甜番D~水晶薯粉就第一次食,都唔太知係要煮幾耐,店員都好好人咁同我地講番不過就要去試下個軟硬度岩唔岩自己啦,個人覺得水晶薯粉唔係好有味所以我煮完會沾番少少麻辣湯,反而更加好食!肥牛切得都薄,好快就熟所以咬落都唔覺得會硬雖然唔係最貴個隻牛黎,但係牛味都好重最後就係響鈴!每次打邊爐都好鍾意食呢度就同出面買既唔同,首先未煮既時候都冇咁易散之後煮耐少少都唔會咬唔開呢隻響鈴都好吸湯下~放落麻辣個邊真係會辣死XD
本身我就都算食到辣野既

不過麻辣就真係唔太頂得住

既然朋友想試就試下啦,反正係西環食~
見到個湯底已經深感不妙,好彩既係叫左兩個湯底

仲有粟米,令到個湯底都甜番D~

所以我煮完會沾番少少麻辣湯,反而更加好食!
肥牛切得都薄,好快就熟

所以咬落都唔覺得會硬

雖然唔係最貴個隻牛黎,但係牛味都好重
最後就係響鈴!每次打邊爐都好鍾意食

呢度就同出面買既唔同,首先未煮既時候都冇咁易散

之後煮耐少少都唔會咬唔開

呢隻響鈴都好吸湯下~放落麻辣個邊真係會辣死XD