2022-07-11 20 瀏覽
十三少開分店越來越多,今次終於開到去啟德,環境舒適有落地玻璃👍🏻二人套餐‼️椒麻皮蛋流心黃金皮蛋,加埋蒜泥紅油汁,追住食,必叫!‼️十三少酸菜魚店員建議先飲湯後食魚,用新鮮魚煲出嚟嘅湯,特別鮮味,食完前已經飲左兩碗,出色👍🏻酸菜魚配料多,有大量酸菜,菇菌,萵苣,鱸魚無骨,夠晒滑身,分量都幾多下,三個人食都仲得,性價比高👍🏻‼️乾煸四季豆好有鑊氣,擇左小辣,真係好好送飯!必叫十三少 (九龍城)九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖

二人套餐
‼️椒麻皮蛋
流心黃金皮蛋,加埋蒜泥紅油汁,追住食,必叫!

‼️十三少酸菜魚

‼️乾煸四季豆
好有鑊氣,擇左小辣,真係好好送飯!必叫

十三少 (九龍城)
九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖
2022-07-09 29 瀏覽
係U lifestyle 搶到餐可以免費的2人餐即約好妹妹去試試2個人叫左個2人餐涼菜三選一款主菜二選一款小菜二選一款仲有兩個白飯涼拌土豆絲(涼菜)微微辣度,愈食愈辣十三少酸菜魚(小辣)主菜魚完全無骨吾錯菜底有旬菜、蘿蔔、酸菜😋😋😋麻婆豆腐醬汁吾錯配上白飯超夾的p.s. 2人餐2個人食都份量都幾多2人都食吾晒
係U lifestyle 搶到餐可以免費的2人餐
即約好妹妹去試試
2個人叫左個2人餐
涼菜三選一款
主菜二選一款
小菜二選一款
仲有兩個白飯

涼拌土豆絲(涼菜)
微微辣度,愈食愈辣

十三少酸菜魚(小辣)主菜
魚完全無骨吾錯
菜底有旬菜、蘿蔔、酸菜😋😋😋

麻婆豆腐
醬汁吾錯配上白飯
超夾的

p.s. 2人餐2個人食都份量都幾多
2人都食吾晒
2022-07-04
2022-07-08 17 瀏覽
終於都可以再來十三少食酸菜魚,對上一次是在大角咀分店食完之後,一直對他念念不忘!今次就來到這間位於啟德的十三少!十三少酸菜魚,他們的酸菜魚可以揀辣度,我們點了小辣!酸菜魚的份量超多,魚片份量也好多,嫩滑沒有骨!湯底味道不會太嗆喉,酸辣度剛剛好,而且飲完都不會覺得好口渴!鍋裡面除了有魚片,亦有萵筍、蘿蔔、酸菜等,份量十足!涼拌土豆絲,土豆絲口感爽口,味道酸酸辣辣,十分開胃!川式口水雞,口水雞的醬汁麻麻辣辣,令人食不停口!雞件嫩滑juicy,底部還有爽口多汁的青瓜,很惹味!凍檸檬茶,食辣野點少得飲返杯冰涼飲品,他們的檸檬茶是一渣渣的,非常冰凍,酸甜度剛剛好,茶亦有茶澀味,不錯!紅糖糍粑,糍粑口感煙韌,點上紅糖醬,甜甜的,能夠解辣!
涼拌土豆絲,土豆絲口感爽口,味道酸酸辣辣,十分開胃!
紅糖糍粑,糍粑口感煙韌,點上紅糖醬,甜甜的,能夠解辣!
2022-06-29
鍾意食酸菜魚而好想試哂唔同品牌嘅酸菜魚今次係啟德站附近發現到間連鎖酸菜魚環境都好新淨又好坐 決定一試🥢十三少酸菜魚👉🏻份量好大份得黎 亦都有好多魚片、酸菜、窩筍、土豆片、香菇 每一樣都好入味👉🏻最最最欣賞係魚片和湯底 店員都建議先飲下湯底 湯底除左本身嘅酸辣外 仲有鮮甜嘅魚湯味 中間再滲出啲花椒八角味 一飲左就停唔到地飲左幾碗 👉🏻魚片肉質係我食過之中覺得數一數二滑嫰嘅 而又唔會散 感覺係健康嘅魚肉👉🏻唔想食太刺激而點左少辣 覺得唔係好食得辣但鍾意麻香嘅朋友都可以食到🥢椒麻皮蛋👉🏻皮蛋呈金黃色 食落有啲流心蛋嘅質感 軟心滑溜👉🏻配埋中間嘅蔥蒜辣椒粒 好惹味👉🏻必點配菜🥢川式口水雞👉🏻口水汁望落好濃 但又唔會好鹹 辣度亦都唔太強 足夠惹味👉🏻雞肉煮得熟而不老 保持到滑嫰度 是很下飯的一道菜色🥢紅糖糍粑👉🏻重口味晚餐一定要來一道甜品作總結 那就一定是糍粑了👉🏻糍粑炸得外脆內軟 像食緊炸韓式年糕嘅口感一樣 紅糖分開上能夠保持到糍粑嘅脆皮口感👉🏻表面沾滿了我十分喜歡嘅黃豆粉 再沾埋紅糖食 十分香甜滋味
鍾意食酸菜魚而好想試哂唔同品牌嘅酸菜魚

👉🏻雞肉煮得熟而不老 保持到滑嫰度 是很下飯的一道菜色

🥢紅糖糍粑
👉🏻重口味晚餐一定要來一道甜品作總結 那就一定是糍粑了
2022-06-22 25 瀏覽
十三少分店越開越多 食過黃埔分店 對佢哋酸菜魚嘅質素同服務都好滿意🥰 宜家啟德都開咗分店 咁近屋企當然要過去食下😛2人套餐有前菜 主菜 小菜各揀1款 仲有2碗白飯🍚 前菜我哋就揀左蒜泥青瓜 好清爽 食多2件都唔怕😋主菜可以揀酸菜魚或者水煮魚 我哋揀左13少酸菜魚🤤 上菜嚇左跳 份量好大😆 原來魚湯係每日用新鮮魚熬製 揀咗小辣 味道啱啱好🤩 魚肉好滑 配菜有萵筍 白蘿蔔同杏鮑菇 入哂味好正🤤小菜我哋就試咗口水雞 麻辣味道啱啱好 雞肉爽嫩 唔會太鹹或者太辣 點上大量醬汁好好送飯🤤+$28有紅糖糍粑😆 糍粑口感非常煙韌 外皮香脆 點上黃豆粉同大量紅糖 作為甜品一流😋

2人套餐有前菜 主菜 小菜各揀1款 仲有2碗白飯🍚

前菜我哋就揀左蒜泥青瓜 好清爽 食多2件都唔怕😋

主菜可以揀酸菜魚或者水煮魚 我哋揀左13少酸菜魚🤤

朋友話呢間十三少川菜好吃,特登帶我哋嚟啟德分店品嚐,方便我哋搭屯馬線返屋企,間舖十分方便,完全係正啟德站出口。當晚安排左窗邊卡位比我地,枱同櫈都夠曬空間,坐的舒服,裝修簡約,環境優美,餐具乾淨。乾煸肥腸夠曬乾身,幾個朋友都好欣賞,我就覺得有少少怪味,唔係唔新鮮,似草青味,應該係香料發出來。酸辣土豆絲好爽口,麻香開胃,仲有蒜味,每條粗幼一樣,好想知道係人手刀切定機器切鮑魚稍為咸左少少,都幾大隻,夠爽口彈牙乾煸四季豆份量好多,好爽脆,好惹味話梅骨全晚最鍾意呢個餸,除咗有話梅仲有楊梅,味道好夾,酸酸甜甜,好開胃酸菜魚侍應姐姐建議我地趁熱飲咗湯先,魚片夠晒滑,美中不足有幾片比較腥湯底唔錯,入邊有薯粉,少少茶樹菇,炸蒜有畫龍點精之效我地仲叫左紅糖糍粑,好好食唔記得影相好煙韌,個汁好好味呀耐唔耐食好味嘅辣野真係令人開心,最重要係唔好太口渴,呢間可以再來,下次要試中辣先得

乾煸肥腸

酸辣土豆絲

鮑魚
稍為咸左少少,都幾大隻,夠爽口彈牙

乾煸四季豆
份量好多,好爽脆,好惹味

話梅骨

酸菜魚
湯底唔錯,入邊有薯粉,少少茶樹菇,炸蒜有畫龍點精之效

我地仲叫左紅糖糍粑,好好食
唔記得影相
好煙韌,個汁好好味呀

• 紅糖糍粑
  • 乾煸四季豆
  • 話梅骨
  • 涼拌土豆絲
2022-06-19 25 瀏覽
🌿🦩【 十三少 】🦩🌿 ⋄—————⧫♟⧫—————⋄「十三少」走玩味風格,係走型格路線嘅新派精品川菜餐廳🌶 秉承「魚,每日新鮮送到」、「湯,每日新鮮熬製」的宗旨製作招牌酸菜魚,令食客品嚐到鮮香俱全的川菜佳餚🥰⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️滋味2人套餐◾️▪️($348)⋄▪️涼菜(3選1)🥚椒麻皮蛋⋄▪️主菜(2選1)🐟十三少酸菜魚⋄▪️小菜(2選1)🐔川式口水雞⋄▪️配送🍚白飯2碗⋄▪️甜品(+$28)🍡紅糖糍粑⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:九龍城啟德沐寧街10號OASIS Place商場1G號舖⋄⋄
🌿🦩【 十三少 】🦩🌿

—————⧫♟⧫—————

「十三少」走玩味風格,係走型格路線嘅新派精品川菜餐廳🌶

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

▪️◾️滋味2人套餐◾️▪️($348)

▪️涼菜(3選1)
🥚椒麻皮蛋

▪️主菜(2選1)
🐟十三少酸菜魚

▪️小菜(2選1)
🐔川式口水雞

▪️配送
🍚白飯2碗

▪️甜品(+$28)
🍡紅糖糍粑

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

2022-06-17
2022-06-16 25 瀏覽
吃過相當多的酸菜魚,但這家可算是最足料又性價比高之選酸菜魚 普通版$248非常大份量,魚片吃完又吃都還有!而且酸菜鍋湯酸中帶甜,微微的辛辣超開胃!酸菜跟白蘿蔔,秀珍菇的份量大得驚人!這些幾乎可當成主食般進食,配上開胃帶花椒麻的酸湯,正!有點可惜的是沒有配薯粉,如果配上薯粉就更加完整。 只是如果連薯粉也一起吃,酸菜魚應該夠三個人吃!口水雞$65雞件入口超嫩滑,配個青瓜浸沒在口水雞的醬汁之中,辣得出色,亦十分juicy !蒜泥青瓜$36基本上跟口水雞的青瓜一樣,只是不辣而已紅糖糍粑$48新鮮料理煎好的糍粑以糯米粉製成,口感煙韌,加上黃豆粉跟紅糖漿,解辣又好吃

吃過相當多的酸菜魚,但這家可算是最足料又性價比高之選

酸菜魚 普通版$248

這些幾乎可當成主食般進食,配上開胃帶花椒麻的酸湯,正!

酸菜魚應該夠三個人吃!

口水雞$65

蒜泥青瓜$36
基本上跟口水雞的青瓜一樣,只是不辣而已

紅糖糍粑$48

2022-06-15 33 瀏覽
今日約左朋友黎食酸菜魚😍一黎到向職員示意人數之後,佢就好殷勤同有禮貌咁幫我地帶位💯呢間川菜既裝修好modern,座位闊落,感覺舒服😌❤️酸辣土豆絲酸辣味適中,土豆絲爽口,開胃不錯👍❤️酸菜魚 (小辣)上菜時店員向我地介紹個湯底係每日用大量魚骨新鮮熬製,溫馨提示我地可以試飲左先😊第一啖飲落果然係飲到魚湯果種清、鮮、甜,但又完全零腥味!然後再慢慢滲出淡淡既花椒同芝麻香😋而魚就用上鱸魚,肉質嫩滑無骨,魚皮彈牙😋❤️乾扁四季豆(小辣)夠乾身既同時一啲都唔油膩!👍👍四季豆無渣,香料好重手,食落非常香口惹味🤤❤️紅糖糍粑面頭既黃豆粉令我覺得佢幾似日式蕨餅😂但呢個外層係炸過黎所以更脆,點埋旁邊既紅糖水多左層香氣,個人認為比起蕨餅仲好食🫢恭喜十三少榮登我同朋友既酸菜魚排名頭三甲😂🙌🏻🎉
今日約左朋友黎食酸菜魚😍
一黎到向職員示意人數之後,佢就好殷勤同有禮貌咁幫我地帶位💯
呢間川菜既裝修好modern,座位闊落,感覺舒服😌

❤️酸辣土豆絲

酸辣味適中,土豆絲爽口,開胃不錯👍

❤️酸菜魚 (小辣)
第一啖飲落果然係飲到魚湯果種清、鮮、甜,但又完全零腥味!
然後再慢慢滲出淡淡既花椒同芝麻香😋
而魚就用上鱸魚,肉質嫩滑無骨,魚皮彈牙😋

❤️乾扁四季豆(小辣)

夠乾身既同時一啲都唔油膩!👍👍
四季豆無渣,香料好重手,食落非常香口惹味🤤

❤️紅糖糍粑
面頭既黃豆粉令我覺得佢幾似日式蕨餅😂

恭喜十三少榮登我同朋友既酸菜魚排名頭三甲😂🙌🏻🎉
2022-06-14
午餐
  • 涼拌土豆絲
2022-06-15 28 瀏覽
啟徳一出行幾分鐘就到,門口要搭𨋢上去,入口花牆大大個十三少,幾靚,入面位置都坐得舒服😌 筷子座🥢係粒花生🥜好搞笑🤣十三少酸菜魚好大盆,一上枱餐廳員工叫我地飲湯先,湯底係用新鮮鱸魚熬。叫咗正常辣,就咁飲啖湯唔會過辣,酸麻適中,真係好鮮甜!不過我自己中意撈飯做湯飯多過淨飲,真係好送飯🫣 魚肉都好多件,仲有啲菇同萵筍配菜,我地再追加咗寬粉,好味。涼拌土豆絲爽身同都幾脆,調味得好均勻,每條土豆絲都酸酸辣辣👍🏼乾煸四季豆呢碟真係色香味俱全,炒得好靚,不過我自己中意再乾身啲。肉碎同蒜香都出,而且份量都唔少,夠晒惹味!紅糖糍粑食晒主菜已經好飽,不過甜品有另外一個胃嫁嘛🤣 即叫即炸,上枱熱辣辣。外層用黃豆粉裹住依然脆卜卜,內層好軟糯,煙煙韌韌好中意呢個口感,點埋紅糖漿,好滿足🥰

涼拌土豆絲
爽身同都幾脆,調味得好均勻,每條土豆絲都酸酸辣辣👍🏼

2022-06-11 22 瀏覽
酸菜魚餐廳在香港開了不少,但這一間十三少,我認為唔錯的,因為我比較喜歡多酸既湯底😝⭐️酸菜魚唔知係咪因為特別肚餓,一上到餐廳聞到酸菜魚嘅味道已經有的等唔切。上菜速度快👍🏻 湯底唔會得個咸同辣字,多酸😸讚!好開胃。海量魚肉,魚肉嫩滑無骨,啖啖肉,好食⭐️尖椒皮蛋唔算辣,中間撈啲蒜可以撈埋皮蛋一齊食,蒜頭味道唔會太濃搶左皮蛋的味⭐️口水雞雞肉不是特別滑,不是太辣但相當入味 ,加上芝麻特別香口。⭐️前菜脆豆特別想提吓呢個脆豆,真係好脆又好食 ,我一個人搶住食哂🤣⭐️糍粑即叫即整,外脆內煙靭,脆口唔會硬,沾紅糖醬食左4條都仲想食(本身鍾意食煙韌嘢😝)

⭐️酸菜魚

⭐️尖椒皮蛋

⭐️口水雞
雞肉不是特別滑,不是太辣但相當入味 ,加上芝麻特別香口。

⭐️前菜脆豆
特別想提吓呢個脆豆,真係好脆又好食 ,我一個人搶住食哂🤣

⭐️糍粑
2022-06-09 36 瀏覽
朋友新居入伙,我哋喺附近搵咗呢一間食午餐,呢度新環境地方大我哋都坐得10分舒適,我哋叫咗幾樣野價錢都十分之抵。酸菜魚我哋叫咗唔辣,職員同我哋講飲咗湯先再食魚,湯底10分濃郁,魚肉嫩滑,配菜10分多,有酸菜萵筍雞髀菇等。椒麻皮蛋晶凝通透嘅皮蛋加上辣椒蒜頭,10分惹味。口水雞雞肉嫩滑,醬汁非常美味。紅糖糍粑每次食川菜最後都會一定叫紅糖糍粑,是把炸到外脆內軟,配上紅糖很美味,紅糖的味道不會太甜,為完美嘅一餐作為總結。

酸菜魚

椒麻皮蛋
晶凝通透嘅皮蛋加上辣椒蒜頭,10分惹味。

口水雞
雞肉嫩滑,醬汁非常美味。

紅糖糍粑
心思思想食酸菜魚,揀十三少就啱晒🤤 第一次去啟德食野,餐廳好近地鐵站,我哋坐係餐廳窗邊卡位,啱啱好望到日落,卡位好舒適,地方新淨闊落,大大塊落地玻璃窗,可以一邊食嘢一邊欣賞風景🌤🌟 椒麻皮蛋 前菜嗌咗椒麻皮蛋,好開胃。流心皮蛋好香,酸酸地,重有香香嘅香椒同蒜茸香味😳🌟 川式口水雞 雞肉肉質嫩滑,每一件雞都沾滿口水汁,口水汁好惹味,唔係好辣,下面重有青瓜,好入味勁夾😆🌟 十三少酸菜魚 酸菜魚招牌菜,我哋揀咗小辣😛 Staff勁nice ,簡單介紹咗酸菜魚係來至加州嘅無骨鱸魚,個湯底用咗新鮮魚來炮製,建議我們可以先飲一啖,湯底非常鮮甜,勁好飲。酸菜魚份量好多,魚片大大塊,魚肉滑嫩又唔易散,仲要無骨,啖啖肉🤤🌟 紅糖糍粑 最後再嗌咗份紅糖糍粑,口感非常Q彈,唔會好甜🤤好食!*另收加一服務費味道:🌕🌕🌕🌕🌗環境:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 椒麻皮蛋

🌟 川式口水雞

🌟 十三少酸菜魚

🌟 紅糖糍粑
最後再嗌咗份紅糖糍粑,口感非常Q彈,唔會好甜🤤好食!

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-06-06 31 瀏覽
今日去咗啟德做嘢,收工肚餓同同事睇吓有咩好食,睇睇吓原來有間十三少酸菜魚。我之前係樂富食過幾好食呀。不如同你去食吓。佢已經話gogogo!好彩岩岩過咗食飯時間唔洗等位十三少酸菜魚同事見到話正呀!我話佢未食先興奮😆先飲啖魚湯先味道岩岩好唔會太辣同太酸酸菜好味道魚片大塊啖啖肉 再配埋啲芝麻好香口蒜泥青瓜清新爽口唔錯麻辣鹵豬手好腍好入味夠哂麻辣同事食到唔停口😆紅糖糍粑外脆內軟口感唔錯,撈埋啲黃豆粉加埋啲秘製黑糖,甜得來又唔會好油膩,仲可以解辣😆

好彩岩岩過咗食飯時間唔洗等位

十三少酸菜魚
同事見到話正呀!
我話佢未食先興奮😆

好腍好入味夠哂麻辣
同事食到唔停口😆

• 紅糖糍粑
2022-06-06 58 瀏覽
三人行,有小朋友又想食川菜真係要揀一間好舒適嘅餐廳。旺角比較多選擇,但都比較多人迫。今日去啟德公園玩完,正好經過見到呢間樓上舖就試一試。一入去,坐位的確寬敞,筷子架用左花生,好特別,小朋友玩左一陣,小食有炸粟米又好特別,小朋友都忍唔住不停食。前菜:涼拌土豆絲爽脆,帶少少辣,好適合夏天食主食:十三少酸菜魚好大兜,好足料,三個人都食唔曬,仲有萵筍,朋友非常滿意,配埋白飯變酸菜魚湯飯好開胃,小朋友都食得小菜: 乾煸四季豆我好欣賞依道菜,鑊氣十足,有少少脆,但無燶,味道岩岩好,唔太咸,配飯一流甜品:紅糖糍粑比較少喺街食到既甜品,QQ的,配上獨特溶咗嘅紅糖,小朋友都岩食望住日落一邊食飯,感覺好寫意,滿足嘅一餐

炸粟米

前菜:涼拌土豆絲
爽脆,帶少少辣,好適合夏天食

主食:十三少酸菜魚

小菜: 乾煸四季豆

甜品:紅糖糍粑
紅糖糍粑

望住日落一邊食飯,感覺好寫意,滿足嘅一餐
2022-05-29
炸粟米