2012-07-15 11 瀏覽
又一次來Mega Box和小友進行親子活動,但很不幸的是這又要表示要再次在此找吃飯的地方。上一趟的"白木屋"是一個徹頭徹尾的災難;今次心想揀選了曾在其他地區分店光顧過的"十勝豚丼" 應該會穩陣一些吧,怎知道出來竟跑出了另一個災難....要了一個牛舌飯、蛋包飯及冷麵三個人分吃。出來的結果最對路的竟然三者皆不是,最入得喉的竟是那杯附餐送的凍柚子蜜你說怎麼辦?牛舌上桌時看到完全是像黑炭一般,令人惻目。咬入口是感受到一片焦燶味。忍不住馬上召店員來反映一下,他一聲不響的拿起那碗"炭"轉身便走,連sorry一句也沒有你說怎麼辦?拿過一碗重新燒過的來。肉是過熟帶硬的;焦味仍存但又不至於成為黑炭。已沒有氣與他們爭辯,唯有罷食之以作無聲抗議...此時肚子仍餓得要打鼓,但看見那前菜的木魚豆腐的東歪西倒的賣相,叫人怎吃? 其後仍試了一口,感覺只是正在食一件冷冰冰又軟淰淰無味的東西...Oh My God....麵豉湯亦是鹹至要命,還是喝水好了....蛋包飯只是用了一大塊煎得像柴皮的蛋包着帶有微微茄醬味的米飯,飯內的材料是少得可憐。難怪連小友對着它也忽然欠了胃口...太太的冷麵還好一點,起碼不是熱的。將鹼味不
....

你說怎麼辦?
你說怎麼辦?

極差
麵豉湯亦是鹹至要命,還是喝水好了....
極差
太太的冷麵還好一點,起碼不是熱的
。將鹼味不重的拉麵麵條放進雪得冰凍的麵湯汁吃,用來填肚還是可以的;至於那堆切條火腿以及人造蟹柳,那就不消提了....
感覺上好像比上次的"白木屋"更有災難feel。心裡已決定下次再到Mega Box前,看來有先為肚子打打底的需要....
2012-05-03 26 瀏覽
今日去睇i max,點知遲咗起身,都係決定去咗MEGABOX先搵嘢食.去到其實都唔知食咩好,行行下,見到呢間新開食琢肉,(其實我本人唔係好鍾意食豬,但係男朋友話想試下,就試下啦).一入招呼都都唔錯,佢地個餐牌引得相當吸引,唔知係咪肚餓既原因,樣樣都想食.最後我都係選擇食琢肩套餐,(嘻嘻呢到出名食豬,都係試下佢有幾好味),我男朋友就叫咗吉烈豬排套餐.個豚肩好滑,一啲都唔肥膩,有一種入`口即溶既感覺,但亦有沖滿軟滑既口感,再加一碗咸度中和,用料十足既麱豉湯,再加個涷豆腐.都係$45,呢個價錢嚟講算係極品.吉列豬排,老實講普通,不過塊豬排幾厚身,大塊亦唔<鞋>.以現在這個物價高企既時候,難得佢價錢唔太貴,又唔偷工減料,仲要質素唔差,值得一讚佢地啲下午茶由$22起,抵食,不過今日係小妹既第一餐,要大份啲,就唔點下午茶,嘻嘻

琢肩套餐
吉烈豬排飯
吉列豬排,老實講普通,不過塊豬排幾厚身,大塊亦唔<鞋>.

題外話/補充資料: 各位留意,下午5:30前去食免加一.
2012-04-30
琢肩套餐
吉烈豬排飯
  • 豚肉
2012-05-03 8 瀏覽
megabox食店差不多一段時間就會有新店入場唔知係唔係生意難做呢..平時係尖沙咀晚上見到此店都有少許人龍排隊估唔到megabox都開店更係來試下.心想如果好味都會可以又多一個選擇....不過食完後就打消這個念頭.友人叫左佢地既必食海鹽燒豬扒飯, 我就叫左個set lunch 豬腩拉麵...點知一來到見到個樣就唔多吸引, 首先我個拉麵既豬腩基本上係全肥膏係連少少肉都無, 4片當中只得一片係似樣d, 跟餐既配菜豆腐真係幾難食出晒水見到都唔開胃.友人既鹽燒豬扒就更加不值一提, 仲話此店必食之一真係唔知佢仲有咩值得一食...睇到d乾如柴既一片片薄片豬肉真係一d都唔吸引..相信我都唔會再俾第2次機會.

相信我都唔會再俾第2次機會.
2012-05-02
2012-04-15 7 瀏覽
一家人去Mega box行街,去左呢度食晚飯,叫左五個定食冇個得十勝烤薄豬扒飯塊豬扒真係薄,但好係鞋烚烚,而且仲好多炭屎,雖然係烤啫,都唔會咁架.叫人點食呀!而且好多油,個飯又凍冰冰肥牛石鍋飯,個飯就熱辣辣,不過完全冇醬汁,啲肥牛仲有陣雪味,撈好個飯淡而無味泡菜豬扒飯,呢個飯好彩有泡菜,所以叫做有啲味,但係塊豬扒一啲都唔juicy,乾爭爭厚燒豬扒飯,又係個飯凍冰冰既成五十幾至六十一個飯,去快餐店好過,總言之就無下次!

十勝烤薄豬扒飯
厚燒豬扒飯,又係個飯凍冰冰既
成五十幾至六十一個飯,去快餐店好過,總言之就無下次!
2012-03-20 6 瀏覽
行到差不多, 搵了間試" 北海道十勝豚丼", 舖面簡潔, 但食物一般, 吉列豬扒飯的豬扒質感太實, 沒有豬肉應有的纖維感, 另order了份十勝豚肉拉麵餐, 是店內推介, 心諗應該不會太差吧, 餐內的凍豆腐, 本人一向麻麻, 所以唔評價, 麵豉湯太咸了, 其實我對本地拉麵要求唔太高, 但求個湯有少少味, 麵質軟硬適中, 但依間除左拉麵ok, 個湯底實在食唔出用肉煲出的湯味, 豚肉腩還有未清的雪藏味, 實在令人失望!!
豚腩拉麵set
2012-03-03
2012-01-31 25 瀏覽
星期六晚和女友到mega box搵食,本身以為會好多人,點知間間都無乜人等見呢間唔使等咪試下我叫左個厚切豬扒飯,要辣汁,汁唔多夠,都唔辣,可能我食得辣掛 ($4x)女友叫左個滑蛋煮吉列豬扒飯,不錯,豬扒略嫌炸乾身左,不過整體都ok ($5x)另加一客餃子,無乜驚喜不過兩個人夜晚$150唔使的確幾實際,不過就無野飲,我地唔太愛面豉湯,如果下次都唔使等位既,會再試多次
見呢間唔使等咪試下

另加一客餃子,無乜驚喜

2012-01-28
2012-01-30 7 瀏覽
睇完戲一心諗住食西餐,去到竟然無得食唯有上返去搵下其他野食啦。見到有日式豬扒飯覺得幾吸引就試下,我地坐底叫左一個兒童餐、二個豬扒飯。當我地開始食既時候惡夢就開始......店員竟然係度掃地囉有無攪錯呀...仲有客人食緊野架...佢地無理你呀...仲越掃越埋...又反哂檯又拖地....我地忍唔住開聲叫佢唔好掃住、因為d塵飛哂過黎我地點食呀仲有個杯乾哂又無人斟茶最離譜係有個應該係經理既人係度都唔理囉....如果咁趕時間收工下次同人講營業時間啦!!!!!!一定唔會再食下次囉

當我地開始食既時候惡夢就開始......店員竟然係度掃地囉

我地忍唔住開聲叫佢唔好掃住、因為d塵飛哂過黎我地點食呀

仲有個杯乾哂又無人斟茶

一定唔會再食下次囉

2012-01-29
2012-01-13 9 瀏覽
十勝烤薄豬扒飯食飯時間,到Megabox食豚肉的日式快餐,十勝烤薄豬扒飯set HKD 38~~d 肉好實 不過鋪左兩層,分量都好多有三種醬汁可供選擇,揀左網燒汁,味道似鰻魚飯既汁,甜甜地麵豉湯有幾舊蜆肉,驚喜

十勝烤薄豬扒飯
d 肉好實
不過鋪左兩層,分量都好多

有三種醬汁可供選擇,揀左網燒汁,味道似鰻魚飯既汁,甜甜地

麵豉湯有幾舊蜆肉,驚喜
2012-01-13
2012-01-11 11 瀏覽
睇完戲就去左搵野食,咁岩見到呢間北海道十勝豚丼!我就叫左個:吉列熊本珍珠蠔面豉湯拉面另外分別有兩位朋友叫左個豚肉飯同石鍋飯(唔記得全名)啲珍珠蠔真係好好味,但個拉麵既味道真係好普通,似係響超級市場買番黎既果啲拉麵而朋友個石鍋飯就冇咩特別,係佢間野支豉油既味道好味~豚肉飯既豚肉就的確幾好味既
睇完戲就去左搵野食,咁岩見到呢間北海道十勝豚丼!
我就叫左個:吉列熊本珍珠蠔面豉湯拉面
另外分別有兩位朋友叫左個豚肉飯同石鍋飯(唔記得全名)

啲珍珠蠔真係好好味,但個拉麵既味道真係好普通,
似係響超級市場買番黎既果啲拉麵

而朋友個石鍋飯就冇咩特別,係佢間野支豉油既味道好味~
豚肉飯既豚肉就的確幾好味既

2011-12-27
2011-11-29 8 瀏覽
月中同同事出左去食晏,同事話呢間日本嘢都幾抵食,所以我地嚟左,好彩都唔使等位,我地六個人每人叫左一個set lunch,呢度係食豚肉為主,但都有其它的選擇,因我諗唔到,又好想食咖喱,見有一個咖喱芝士朱古力好似好得意,所以叫左一個吉列咖喱芝士朱古力海鮮飯配熱柚子蜜,其他同事都係食豚肉,有人叫雙芝麻吉列豬扒飯,有人叫七味粉豚肉飯,有人叫燒薄豚肉飯,豬軟骨飯.....餐有分午餐及另外係餐牌叫的套餐,午餐有餐湯還有飲品,餐牌的套餐則沒有飲品,只有餐湯.都是面豆豉湯.唔係等左好耐就上啦,面豉湯好味呀,唔會好咸,入面仲有蜆肉架,我好好彩有三粒添呀!! 主菜嚟啦,我的咖喱吉列海鮮賣相都好的,不過海鮮則感覺唔太吸引,好似好乾咁,食落口果然係唔係鬆脆的吉列海鮮,係好乾及硬身的呀,有蝦,帶子,魚,但係全部都係一樣,冇驚喜,個咖喱汁話係朱古力芝士,但只有少少朱古力,同埋食唔到好出的朱古力味道的呀!!同事們分別叫的豚肉全部都好好味,最好味的係雙芝吉列朱扒,賣相好靚,食落去係好鬆化的,好味呀,唔會好油,又唔會好肥膩,正呀!另外的燒薄豚肉都好香好入味,七味豚肉都好多汁又香又好味,豬軟骨都好好味,個汁好香好濃同埋最

同事們分別叫的豚肉全部都好好味,最好味的係雙芝吉列朱扒,賣相好靚,食落去係好鬆化的,好味呀,唔會好油,又唔會好肥膩,正呀!另外的燒薄豚肉都好香好入味,七味豚肉都好多汁又香又好味,豬軟骨都好好味,個汁好香好濃同埋最重要係豬軟骨好淋身呀.

下次一定要食豚肉呀!!
2011-11-16
2011-11-18 4 瀏覽
這晚又是電影之夜, 放工來到MEGABOX, 主要還是貪少人.看到最近這裡開了家北海道十勝豚丼, 以前在尖東吃過, 素質不錯,看看人不多不用等位, 便走去試試另一半叫了個昆布汁煮薄豬腩片飯 ($38套餐)很大碗, 套餐有個小前菜, 是半磚凍豆腐加上麻醬, 不錯; 試了口, 豬肉好碎好鞋, 不過汁很多, 很惹味, 伴飯一流. 味噌湯還有隻硯, 不錯.我的是吉列熊本珍珠蠔面豉湯拉面 ($48套餐)拉面的碗相當大, 但面很少, 湯又很少. 還好湯不是很傑很咸, 面普通不算彈牙. 旁邊那個蛋不值一提, 蛋黃熟得很乾.蠔有3隻, 不大. 咬下去, 脆漿超級厚, 厚得幾乎看不見內裡有蠔. 蠔巳經很小的了, 真的以為自己在吃只是有蠔味的炸面團.小吃點了煎餃子 ($28)餃子很大隻, 一碟5隻夠份量. 皮不厚, 煎得香脆, 菜肉比較剛好, 不乾, 這個出奇的十分好吃.另點了北海道南瓜蓉沙律 ($30)其實就是超級冰凍的南瓜蓉而已, 沒什麼其他配料. 不過帶點甜甜的, 吃下去又幾清新, 算好吃.在做推廣, 檸檬梳打買一送一 (原價$18/杯)很大杯, 我也飲不完. 但不知怎的我跟另一半都飲到有益力多的味
看看人不多不用等位, 便走去試試

另一半叫了個昆布汁煮薄豬腩片飯 ($38套餐)

我的是吉列熊本珍珠蠔面豉湯拉面 ($48套餐)

小吃點了煎餃子 ($28)

另點了北海道南瓜蓉沙律 ($30)

在做推廣, 檸檬梳打買一送一 (原價$18/杯)
很大杯, 我也飲不完. 但不知怎的我跟另一半都飲到有益力多的味道......

2個人吃得十分飽, 埋單$178, 不算貴.
食物有點參差, 但價格比例來說是吃得過.
食物也算來得快, 我們離電影開場只有半小時吃飯時間, 但也能趕得到.
  • 煎餃子
2011-11-13 28 瀏覽
又到食飯時間,十二時到了公司附近的食豚肉的日式快餐,今次點了餐牌推介的吉列豬扒冷麵,一送上,賣相不錯,但紫菜是一片片並沒有剪碎,不知道是不夠細心還是特意如此。先試味道,豬扒外板炸得鬆脆,肉質有少少硬不過還可以,亦很有肉汁,配上芥茉及專用醬汁,芥茉唔錯不過醬汁有點過酸,還是原汁原味好味;冷麵彈牙,配上酸酸甜甜的冷麵醬汁,很開胃,份量亦很足。此店主打還是豚肉,上次試過的咖喱海鮮飯就不敢恭維,海鮮全是超市急凍貨色,還有過了十二點半此店便開始有人龍。
2011-11-07 20 瀏覽
今天lunch time和了在隔離大廈工作的朋友來了Megabox 內裏的十勝豚丼吃拉麵.朋友介紹來到-北海道十勝豚丼,原因是,現在想在九龍灣lunch time時份可以吃到不過$40的set lunch已經愈來愈難了,她發掘到這間-北海道十勝豚丼,最平都是30多元,所以今天便來了這裏.可能很多人也知道北海道十勝豚丼價錢不貴,所以就算是Megabox 10樓也是這麼多人排隊. 今天等位,我真的等了15分鐘了.入座前,已經想了吃什麼.今天就吃一碗吉列海鮮湯麵吧!問心,$36多元的吉列海鮮湯麵,有前菜也有麵豉湯再加凍飲,真的很滿足. 不過只可惜,吉列沒有另外用碟上,如果另上,我也可以吃到吉列的程度,但可惜吉列放進湯後加上這吉列是薄薄的所以很快便"林"了,另外內裏的海鮮真令我失望,如蟹鉗內裏除了沒有蟹肉味,整件蟹鉗也是粉粉的,吉列帶子和普通凍肉買回來的帶子也有一段距離,因這帶子很像一個粉膠的物體,至於兩塊炸魚也尚不錯,雖然是薄薄的魚,但至少也感受得到是魚,有魚味.雖然海鮮是令我失望的,但其餘也不遜色的,如湯底濃濃,湯麵口感也不錯,加上這隻雞蛋.這雞蛋是整碗吉列海鮮湯麵最好味的一個配菜,我真的

入座前,已經想了吃什麼.今天就吃一碗吉列海鮮湯麵吧!

雖然海鮮是令我失望的,但其餘也不遜色的,如湯底濃濃,湯麵口感也不錯,加上這隻雞蛋.這雞蛋是整碗吉列海鮮湯麵最好味的一個配菜,我真的感受到雞蛋內裏竟然有茶葉蛋的味道,也是濃濃的,如是,真覺得這一碗吉列海鮮湯麵擁有中日文化.

這個吉列海鮮湯麵午市套餐只是$36,有吉列海鮮湯麵,前菜凍豆腐,麵豉湯及餐飲(凍飲也不用加錢)加上沒有服務費,$36埋單,真是不錯.
海鮮吉列湯麵午市套餐
2011-09-28
15 分鐘 (堂食)
2011-11-07 34 瀏覽
我聽同事講話佢D豬扒好正,我去開 megabox 見到就同 friend 入去試。好大碗,抵食,男仔食啱晒。點知…好難食! 豬扒 d 肉好實,一 d 都唔鬆化。d 飯就煮得 ok。落咗好多汁,d 汁好鹹,食到底仲係有汁浸住。不過,講到底,咁平,又咁大碗,都唔會好食得去邊。感覺,好失望。
好大碗,抵食,男仔食啱晒。
點知…好難食!

豬扒 d 肉好實,一 d 都唔鬆化。
d 飯就煮得 ok。
落咗好多汁,d 汁好鹹,食到底仲係有汁浸住。

不過,講到底,咁平,又咁大碗,都唔會好食得去邊。
感覺,好失望。
2011-11-06
2011-09-16 11 瀏覽
第一次食十勝豚丼,o係門口見到menu,一個飯都只係三十幾蚊,set都唔過四十蚊,實在太抵,所以吸引左我入去食!叫左個招牌菜:十勝烤薄豬扒飯有三種醬汁可供選擇,揀左網燒汁,味道似鰻魚飯既汁,甜甜地。成碗飯都好大碗,如果跟set會更多飯,女仔一定食唔晒!豚肉飯都好足料,有好多塊豬肉鋪o係面,肉質唔“鞋“,食落啖啖肉好滿足!跟餐有凍豆腐同麵豉湯,個麵豉湯令我有D驚喜,入面有幾舊蜆肉,雖然單叫只係$8一碗,但材料都唔馬虎,真係好有誠意!
叫左個招牌菜:十勝烤薄豬扒飯
有三種醬汁可供選擇,揀左網燒汁,味道似鰻魚飯既汁,甜甜地。
成碗飯都好大碗,如果跟set會更多飯,女仔一定食唔晒!

2011-09-15