為左睇人比賽就係溜冰場附近食野 叫左吉列豬扒拉麵同餃子 其實個拉麵還好 d湯底有少少咸 d豬扒係幾大份 但好難咬開 同埋唔係好juicy 仲要有芥茉醬係旁邊 真係唔係幾夾 正常唔係沙律醬嫁咩?餃子同自己屋企煎冇咩分別 。
2015-06-09 759 瀏覽
喺MegaBox血拼後肚餓了,選擇左溜冰場個層嘅十勝豚肉好多年前嚟旺角、尖東都食過 個豬肩脥味道好好 於是叫返呢個由於肥杰仔比較大食,叫左個大盛,有大碗飯,有冷盤有麵豉湯冷盤張相係豆腐,但佢俾左中華沙律,不過都鐘意食既,麵豉湯仲有隻蜆仔係入面 個豚肉夾D生洋蔥絲,味道岩岩好~ 加上網燒汁 味道一流 埋單都係$56蚊 係商場食肆黎講都算係咁不過美中不足是無餐飲。飲品要另叫.....環境有一樣唔好就係店舖係同鄰近幾間食肆打通,隔離pepper lunch嘅油煙會攻到入黎我好討厭pepper lunch個陣油煙味的
喺MegaBox血拼後肚餓了,選擇左溜冰場個層嘅十勝豚肉

好多年前嚟旺角、尖東都食過 個豬肩脥味道好好 於是叫返呢個

由於肥杰仔比較大食,叫左個大盛,有大碗飯,有冷盤有麵豉湯

個豚肉夾D生洋蔥絲,味道岩岩好~ 加上網燒汁 味道一流

埋單都係$56蚊 係商場食肆黎講都算係咁

不過美中不足是無餐飲。飲品要另叫.....

我好討厭pepper lunch個陣油煙味的
2015-04-20 690 瀏覽
位於九龍灣MEGA BOX的北海道十勝豚丼,平時一星期都會食一次中午飯。原因為何?因為性價比係商場上算高。 除左出名的豚肉飯外,這裡仲有好多中午套餐。今日就叫左最抵食的日式雞扒飯。飯連味噌湯,小食,再加一柸之指飲品,加一後都係40蚊。味道如何?我自己覺得中上,雞肉唔會老,唔太覺有冰鮮味,仲叫食得飽。總之呢個價錢係呢個地方就算好抵食。

原因為何?因為性價比係商場上算高。

除左出名的豚肉飯外,這裡仲有好多中午套餐。

蚊。

呢個地方就算好抵食。
2015-04-20
10 分鐘 (堂食)
  • 日式雞扒飯
2015-04-11 634 瀏覽
其實當初有少少後悔入去食 所以先有呢份食評本身係比佢個名吸引到個名寫明係北海道加豬我就入左去食其實係MEGABOX除左IKEA要等之外其他餐廳都唔洗等咁滯除非係最旺既晚餐時段講番間餐廳先環境燈光係有少少暗既但都可以接受我叫左個咖哩豬飯滿懷期待咁等但換來係失望個咖哩汁好稀 好似湯咁味道方面都因為太稀所以好淡飯就微暖 但份量好少去到呢度 突然好想食PEPPER LUNCH因為隔泥就係PEPPER LUNCH 同埋兩鋪之間係無牆隔住所以隔泥既香味飛曬過泥引到食緊飯既我都好肚餓講番個飯先豬有少少硬 有時好難咬同埋呢度好有速食FEEL 感覺唔太好所以有好大改善空間
其實當初有少少後悔入去食 所以先有呢份食評
同埋呢度好有速食FEEL 感覺唔太好
所以有好大改善空間
1K
2015-03-04 700 瀏覽
聽到北海道十勝就是想起紅豆,這次看見豚丼便要來試試了。點選了較特別的雙色胡麻吉列豬扒定食都算頗豐富,湯及大豆芽小吃味道不錯,湯內還見到有一隻蜆,夠鮮味。但主菜便有點失望了。白飯是日式珍珠米,但有點過軟,好像是水份太多,以致味道也有所影響,較淡了點。而豬扒的味道是可以的,失望的是較硬,不是想像中的脆口。
聽到北海道十勝就是想起紅豆,這次看見豚丼便要來試試了。
點選了較特別的雙色胡麻吉列豬扒定食
雙色胡麻吉列豬扒定食

但主菜便有點失望了。
白飯
雙色胡麻吉列豬扒
而豬扒的味道是可以的,失望的是較硬,不是想像中的脆口。
2015-03-04
2015-02-25 632 瀏覽
行MEGA BOX行到肚餓,又唔想成日食IKEA ,聽講10樓有好多食肆就上去睇下,一眼望到有多啦A夢主題既餐廳,一望最平既LUNCH SET要7X起標,心諗新年者都唔係咁豪,有對比之下就黎左呢間十勝豚丼,價錢都合理既,我地12點到所以有空位,到左差唔多12點半放lunch就排得幾長,比你地望望個單先。辣肉醬拉面個面豉湯幾濃幾夾湯面,D肉醬其實唔辣但食得出佢炒過,有D似台式肉燥,不過umm...你睇都見好似食淨拉面咁,肉醬好少。加上個人覺得個面餅(可能係炭燒掛)質感唔太好,食落有d霉既感覺。隨面附送芽菜同蛋半隻,係晒入面啦,量麻麻,面個人唔鐘意,但個湯係ok既!豬軟骨拉面個湯底同個面都係一樣,就唔講啦!不過豬軟骨都幾大份量,嘩,有好幾大塊架!仲有大大塊紫菜送添(宜家通脹折現都2蚊啦~)。入番正題先,豬軟骨一般茶記水準,但d骨比較多同大舊,浸落面豉湯度都幾好味~吉列海鮮卷不得不講呢個,我見佢有廚師推介,就試下啦!佢一黎到,我都幾失望咁講左句:車!又咪炸魚柳!我裡面灰左一灰,但食落去又唔係播,原來入面另有玄機!個吉列皮炸得幾脆,一夾落去有少少散,心諗魚柳都炸散真係差過m記,但點知原來入面有
行MEGA BOX行到肚餓,又唔想成日食IKEA
辣肉醬拉面
辣肉醬拉面

豬軟骨拉面
個湯底同個面都係一樣,就唔講啦!不過豬軟骨都幾大份量
~

吉列海鮮卷
不得不講呢個,我見佢有廚師推介
,就試下啦!佢一黎到,我都幾失望咁講左句:車
!
,但點知原來入面有蝦肉
,有種彈牙既感覺
,仲有d耶菜(感覺健康d),可能太驚喜啦,我覺得口感幾得意,幾好食
!下次一定再試
凍檸水
仲有凍檸水,佢加左小小梳打水落去
,解一解肥膩感,唔知叫野飲都可以參考番!
題外話/補充資料: 溫馨提示:呢間野係下午5點30之後要收加一!食晚飯既朋友要留一留意,同可以係下就時間食會平d
2015-02-25
2015-02-12 384 瀏覽
今日朋友黎找我食飯,我提議去十勝食豬扒這間店铺仍需改善食品質素,服務可以話唔覺有辣汁晤夠,要叫侍應有一小给你飯吾夠熱,暖暖的麵豉湯,好淡,青瓜較為爽脆。但快捷送上,系因為夾好青瓜和肉,加d酱跟本吾值4十幾元
今日朋友黎找我食飯,我提議去十勝食豬扒
辣汁豬扒飯

這間店铺仍需改善食品質素,服務可以話唔覺有
辣汁晤夠,要叫侍應有一小给你
飯吾夠熱,暖暖的
麵豉湯,好淡,
青瓜較為爽脆。
但快捷送上,系因為夾好青瓜和肉,加d酱
跟本吾值4十幾元
2014-06-12 880 瀏覽
喺九龍灣食晏,選擇真係買少見少 行去德福,除咗要經歷5分鐘嘅烈日當空路程,仲要再行一條苦路(又焗又熱嘅長樓梯) ; 所以選擇差不多除咗Mega box之外……淨返嘅都只係得Me……ga box一到中午時段,無論好食唔好食嘅店舖,都會堆滿人羣……記得以前嚟十勝食飯,起碼要等廿分鐘以上,冇辦法……好食嘅嘢自然多人等 亦都因為等太耐嘅關係,所以對上一次嚟食已經係大概三、四個月之前嘅事今次再度捧場,有晒心理準備喺門外罰企 出奇地 唔駛5分鐘已經有位真幸運!《十勝烤薄豬扒飯套餐》揀咗海鹽,味道都okay,始終係主打之一,味道同以前分別不大,只係豬扒冇以前咁腍身,韌咗少少《S8 汁燒薄切豚足飯套餐》話明豬腳,有肥豬肉是理所當然的吧!雖然肥糕確實太多,不過只要好食 無論五花腩還是梅菜扣肉,我都樂意奉陪  唔客氣喇!一咬之下…… 咬唔開……再咬……竟然都咬唔開 莫講要咬爛……基本上,除咗隻蛋同少量嘅肉食到之外,其他都無能為力 至於奶茶,就真係唔應該試,加咗3包糖都仍然係苦嘅,完全唔似奶茶……不過呢樣唔怪得佢,因為由年幾前第一次食到現在,都係一樣難飲,只係自己每次都期望有新驚喜。原本好
喺九龍灣食晏,選擇真係買少見少
一到中午時段,無論好食唔好食嘅店舖,都會堆滿人羣……
今次再度捧場,有晒心理準備喺門外罰企
出奇地
唔駛5分鐘已經有位
真幸運!
無論五花腩還是梅菜扣肉,我都樂意奉陪
 唔客氣喇!
一咬之下……
咬唔開……再咬……竟然都咬唔開

原本好端端嘅一間食店,點解食物質素會每況愈下
喺mega box食晏,消費一啲都唔平,除咗大型連鎖店,平均都要六,七十蚊 ; 如果水準能夠保持、食物品質能有所保證,相信食客都唔介意比多少少
2014-06-10
5 分鐘 (堂食)
2014-05-29 864 瀏覽
今天,DEFK來到Mega box閒逛,午餐就簡簡單單來到十勝豚丼吃豚肉飯。嚐過多次十勝豚丼這間網燒豚肉飯專門店,得出最美味的豚丼是十勝烤豬肩脥飯,於是不忘向D先生&F小姐推介。每日12:00-17:30惠顧任何食品一款+$3,可選配冷 / 熱飲品一杯。十勝烤豬肩脥飯 $38我跟F小姐選了十勝烤豬肩脥飯配網燒汁,個人認為網燒汁跟烤豬肩脥最為相配,肉質爽口juicy的烤豬肩脥,沾滿香甜的網燒汁,實在好吃得很。十勝烤豬肩脥飯 (大盛) $50E先生選了十勝烤豬肩脥飯大盛配火地獄辣汁,醬汁辛辣惹味,又的確頗開胃好吃。咖哩吉列豬扒飯 $58咖哩汁味道不錯,甜中帶辣,吉列豬扒粉漿頗薄,炸得香脆可口,卻不夠鬆化,豬扒肉質結實,欠缺點肉汁,整體來說還可以吧!
十勝烤豬肩脥飯 $38
咖哩吉列豬扒飯 $58
2014-05-10 996 瀏覽
Megabox 周末人潮不少,宜家的餐廳於下午四時多竟然有超過半百人在排隊,心想沒有半小時也未必可以排到order 區。周圍餐廳也大多滿座,見這間位於冰場附近的不用排隊,肚子太餓就鑽入去。看看餐牌,大部分食物都不貴,既然豚丼是招牌,就各要了一個厚切一個薄切的燒汁豚丼。兩碗飯的飯都不熱欠米香,尤幸沒有煮得糊糊的。不論是厚切還是薄切,兩款豚肉均十分靭,難咬開⋯⋯如果以豚肉為主打的店來說,毫無疑問是不合格的。再說,豚肉肉味亦不見突出,雖則價格不貴,也沒有再覆桌的理由。點的凍檸水是梳打水,有汽的,問侍者,他向水吧確認後回覆這兒的凍檸水是有汽的⋯⋯星期六的人手只有3人⋯⋯其中一位侍者忙得團團轉但依然有禮,反之應該是經理的先生,面色跟他的衣服一様,黑漆漆的。

2014-05-06 724 瀏覽
訂了週末晚上7:45的戲票,只有半小時的時間,除了傳統的快餐廳,我想十勝䐁丼正好符合我的要求(人流不算多)由於抱著怱怱一餐的心態,對食物的要求不甚高;點了薄切豬扒飯套餐($45) 及 鹽燒鯖魚定食($46)網燒的薄切豬扒,燒得恰到好處,燒烤汁盡鎖於肉中,咬下去時口感煙靱,證明燒的時間、火喉都掌握得不錯;美中不足的是燒汁只是略略地淋在豬扒上,未能徹底滲透至下面的珍珠米飯中鹽燒鯖魚定食與其他食店水差不多,那碗芝麻飯份量倒是不少,鯖魚送飯,簡單又美味的配搭。
由於抱著怱怱一餐的心態,對食物的要求不甚高;
點了薄切豬扒飯套餐($45) 及 鹽燒鯖魚定食($46)

薄切豬排飯
鹽燒鯖魚定食

2014-05-03
薄切豬排飯
2014-04-05 872 瀏覽
翌日是短週(不用上班)之前一個星期五,小弟當然要吃得好一些,有特色一些(但是價錢也要超值一些,地方也要方便一些)了。自從小弟任職的公司遷往九龍灣的另一端後,吃飯的地方已有所改變,要合符以上的條件,MegaBOX內的餐廳,便是小弟的選擇。昨天午膳時間,小弟去到MegaBOX十樓的太X及Cafe Fxxxy Fxxxy(兩間小弟也曾光顧過)內尋找,見到它們的午餐,最起碼也超過五十元左右,不太划算,於是便走去北海道十勝豚丼去尋找,當走到門口,揭開餐牌,見到昆布汁煮薄豬腩片飯連飲品,也只是四十五元,價錢比起之前兩間划算得多,最後選擇了它,作為當天午膳的地點。等了五至十分鐘左右,小弟叫的昆布汁煮薄豬腩片套餐終於端上來了。首先喝下隨餐跟上的麵豉湯,喝下去,感覺與外間的日式食肆所喝的麵豉湯,基本上無甚分別,都是帶些"粉粉地"的感覺,唯一較為特別的是,它內裡有一隻蜆,小弟把蜆殼內裡的肉咬來吃,口感煙靭,味道較淡。跟著便吃昆布汁煮薄豬腩片飯,內裡一粒粒的珍珠米,蘸起鮮美的昆布汁,吃起來既具口感,又有鮮味。至於它的主角薄豬腩片,咬下去的感覺,就像吃火鍋時的肥牛肉一樣,都是瘦中帶肥,偶然間吃一些還沒有所謂,

跟著便吃昆布汁煮薄豬腩片飯,內裡一粒粒的珍珠米,蘸起鮮美的昆布汁,吃起來既具口感,又有鮮味。至於它的主角薄豬腩片,咬下去的感覺,就像吃火鍋時的肥牛肉一樣,都是瘦中帶肥,偶然間吃一些還沒有所謂,但是經常吃,就對自己的健康不好了。

單以價錢來說,那一餐還算是超值的,但若說食物質素,就只屬不過不失的程度,偶然間轉換口味,還算是可以接受的。

2014-04-04
10 分鐘 (堂食)
2014-03-07 574 瀏覽
烤薄豬扒飯豬扒真的十分厚。。。但燒得juicy正 d肉汁加上蔥絲一流白飯又暖又有飯味只是一般,這碗十勝烤薄豬扒飯只跟餐小食好一般,反而失望。吉列豬扒冷麵賣相係大滿足但紫菜是一大片的 發生什麼事?豬扒炸得鬆脆肉質好硬冇juicy冇汁配上芥茉同大量芝麻係自已研磨的加上醬汁酸溜溜同冷麵很開胃

烤薄豬扒飯
豬扒真的十分厚。。。但燒得juicy
正 d肉汁加上蔥絲一流
白飯又暖又有飯味
只是一般,這碗十勝烤薄豬扒飯只跟餐小食好一般,反而失望。

吉列豬扒冷麵賣相係大滿足
但紫菜是一大片的 發生什麼事?
豬扒炸得鬆脆
肉質好硬冇juicy冇汁
配上芥茉同大量芝麻
係自已研磨的

加上醬汁酸溜溜同冷麵
很開胃
2014-03-06
20 分鐘 (堂食)
2014-01-02 306 瀏覽
來到megabox就只好在這商場選擇喜歡的菜式因為走出商場也不是太多選擇這裡有中西日泰越各式其色這個週末晚人較多,比較不理智的想法是, 覺得有人在等位的餐廳酒樓都不太差等了差不多30分鐘才等到了這家店,擠迫的座位, 隔鄰枱講什麼都聽見, 感覺就是快餐店吃完就快走, 真的…厚燒豬扒飯 $45賣點是厚燒的一塊豬扒, 自然不希場吧果然厚, 說味道如何好, 味道是如何的, 應該是肉質嫩韌適中火候剛好沒有把表皮燒焦肉汁咸咸的甜甜的似甜醬油味把整塊的不足帶走鯖魚飯 $45鯖魚飯最穩妥的, 鯖魚跟別家的分別不大,最緊要肉質不爛, 少少滑, 點了附上的特制的醬油較佳這個價錢吃到的份量總算合理以上套餐沒有茶水飲品, 只有麵豉湯與冷前菜而白飯頗多, 我也吃完, 飯的質不錯, 說下上是好米, 但至少軟糯程度合格, 不要浪費啊
來到megabox就只好在這商場選擇喜歡的菜式
因為走出商場也不是太多選擇
這裡有中西日泰越各式其色
這個週末晚人較多,
比較不理智的想法是, 覺得有人在等位的餐廳酒樓都不太差
等了差不多30分鐘才等到了這家店,

厚燒豬扒飯 $45
賣點是厚燒的一塊豬扒, 自然不希場吧
火候剛好沒有把表皮燒焦
肉汁咸咸的甜甜的似甜醬油味
把整塊的不足帶走
鯖魚飯 $45
鯖魚飯最穩妥的, 鯖魚跟別家的分別不大,
最緊要肉質不爛, 少少滑, 點了附上的特制的醬油較佳
這個價錢吃到的份量總算合理
以上套餐沒有茶水飲品, 只有麵豉湯與冷前菜
2013-09-07
30 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
2013-11-04 287 瀏覽
是日,星期六一號風球。依舊放假四處走走。今日就同男友過左黎九龍灣mega box ,平時除左行街買衫,仲鍾意逛逛超市,行完jusco。又要醫肚喇XD 哎呀,最近要戒口,壽司要停一停,牛肉又唔食得住。轉投熟食既懷抱吧!既然牛肉唔食得,又比我見到到呢間食豚肉為主,即管一試 。店內以日式簡單風格設計,大概可容納30位客人左右,當時,8:00入坐率已達9成。點左兩個餐,一個係叉燒配冷拉麵。另一個就係十勝烤豬肩脥飯(大盛)~~點餐後,旁邊的客人飯已到。坐在他旁邊的我已經聞到香氣撲鼻。聞到流晒口水呀。叉燒配冷拉麵 $48拉麵先到,叉燒&紫菜分碟上,冷拉麵配料有生菜,車厘茄及青瓜。先講叉燒,入口暖暖的,肉質欠鬆化,偏乾。做叉燒的豬肉瘦了點。調味單薄,整體一般。冷麵方面,不差,拉麵口感彈牙,沒有鹼水味。冷麵醬汁芝麻醬,芝麻味確實不夠,一入口沒有好香既芝麻味,突然很想要一個吉野家既芝麻醬,更出色呢! 用左紫菜包拉麵食,冷拉麵配脆紫菜,感覺得意,配搭還好。在這裡,menu最吸引我是十勝烤豬肩脥飯,果然無點錯。十勝烤豬肩脥飯 $50豬肩脥外層薄薄脂肪,清晰可見,內層厚厚豬肉,食落爽口再帶點juicy感,油脂
是日,星期六一號風球。依舊放假四處走走。

,行完jusco。

叉燒配冷拉麵 $48
在這裡,menu最吸引我是十勝烤豬肩脥飯,果然無點錯。

十勝烤豬肩脥飯 $50

豬肩脥外層薄薄脂肪,清晰可見,內層厚厚豬肉,食落爽口再帶點juicy感,油脂味香,送飯一流, 加埋食落有陣陣燒烤味, 很有風味。
這裡的米飯係使用成本高昂既日本長炭煮飯. 日本長炭含有豐富礦物質喔~! 白飯是用珍珠米, 有口感有飯香~ GOOD

2013-11-02