2016-11-25 444 瀏覽
在非晚飯時段點了一個北海道芝士牛脷石窩飯和一杯梨花蜜。凍飲味道正常,有梨肉和皮,比較淡。不過北海道石窩飯等了近半小時......明明是在非繁忙時段。在味道方面不錯,牛脷的口感鬆軟綿密,混和上面溶化的芝士挺好吃。
2016-11-08 715 瀏覽
在九龍灣揾食絶不容易,價格不遜色於中環、尖沙咀地區。這店論價格和品質十分合理,所以經常到訪,當我想吃時,一般12點就會到, 他剛開舖也不用等位,一到午市時間就坐無虛席,想食就要排隊啦 !我通常都揀選 “十勝厚燒豬肩脥飯”單點$42套餐$48~ 麵豉湯 +前菜大盛$55豬肩脥是豬隻背脊前方到肩胛骨處,因運動量較大的部位,肩胛肉的肉味豐富 ,加上帶筋又有油脂,分佈均勻 ,口感一流!十勝厚燒豬肩脥飯豬肩脥入口脆口彈牙,肉質幼嫩 ,又不肥膩。飯是一粒粒脹卜卜的珍珠米,但膠質相對無以前那麼重了。配上燒汁,帶少少甜,一碗飯吃到一粒也不漏啊 !中華沙律中華沙律是裙帶菜, 口感絲絲清爽,味道十足,營養豐富,食用價值較高,有降低血壓和增強血管組織的作用。麵豉湯濃濃麵豉味,也帶少少海鮮的鮮味。回想以前厚厚的豬肩,份量十足,只吃豬已半飽了。但香港舖租昂貴,為了保持價格、為生存,食肆只好在食材上想辨法。可以保持現在質量和收費,這店都算是良心食肆了 !後記:只要加$3可選配冷或熱飲,這價格十分超值,其他食肆轉飲凍飲就已經加$2了。
在九龍灣揾食絶不容易,價格不遜色於中環、尖沙咀地區。

我通常都揀選 “十勝厚燒豬肩脥飯”
單點$42
套餐$48~ 麵豉湯 +前菜
大盛$55
加上帶筋又有油脂,分佈均勻 ,口感一流!

十勝厚燒豬肩脥飯
十勝厚燒豬肩脥飯套餐
豬肩脥入口脆口彈牙,肉質幼嫩 ,又不肥膩。

飯是一粒粒脹卜卜的珍珠米,但膠質相對無以前那麼重了。

配上燒汁,帶少少甜,一碗飯吃到一粒也不漏啊 !

中華沙律

麵豉湯
濃濃麵豉味,也帶少少海鮮的鮮味。

回想以前厚厚的豬肩,份量十足,只吃豬已半飽了。

可以保持現在質量和收費,這店都算是良心食肆了 !

後記:
2016-10-28
十勝厚燒豬肩脥飯套餐
  • 十勝厚燒豬肩脥飯
2016-10-01 784 瀏覽
平時都好少去MEGA BOX呢邊。今次睇戲之前想搵餐廳食午飯,見呢間都幾多人,而且睇個名好似好專業咁,所以就入去試下,但係係一個好大既錯誤。我同老死點左一個烤豬肋骨飯同薄豬扒飯試,諗住應該係呢間晚招牌,點知⋯⋯絕對係中伏。豬扒完全咬唔開,而豬肋骨就好丁點,但份量太少了,得四小舊。飯呢就煮得太淋。成餐最好食係個中華沙律前菜,太令人失望。話就話係四十幾蚊好似好抵咁,但質素咁差,四十幾蚊可能食宜家好過。

,太令人失望。
午餐
2016-09-26 495 瀏覽
Before watching a movie, me and my boyfriend went to look for something to eat at mega box. I saw this Japanese restaurant that I used to go in TST. We went in just before the rush hour. I ordered my favourite Sliced pork chop on rice, it smelled so nice when it arrived. The pork slices were juicy and tender. I chose the bbq sauce which was a bit sweet. There were lots of slices which was more than enough for the rice. My boyfriend got the Grilled spare rib rice bowl, they also tasted quite good

My boyfriend got the Grilled spare rib rice bowl, they also tasted quite good. The rib was meaty but the texture was a bit dry. There were also only three pieces which was not enough. My boyfriend also complain about the texture of the rice, they were just so hard which I agreed as well.
2016-09-24
2016-09-26 399 瀏覽
豬腩切的得好薄和很老,醬汁偏甜,完全沒有特別。但是飯底還算不錯,口感軟硬適中。飲品是朱古力雪糕梳打汽水,雪糕意外的好食,有很多細朱古力粒,脆脆的口感令雪糕生色不少。
2016-09-18 268 瀏覽
行過見有日本豚肉飯入去一試,入去時見侍應態度求其其已心知不妙,坐低再睇menu肉肉爛爛,算了,咖哩䐁肉飯到,個咖喱惨到呢,一pat hin 汁,直頭想落aeon買磚日本咖喱自己整黎食,整個過程感覺吾到日本餐廳的乾淨整齊,平野冇好又一例子!下次去吉家仲有水準。
2016-08-15 786 瀏覽
今天難得假期,決定由香港仔去到九龍灣的Magabox來個半日遊。五點幾到達,週日商場擠滿了人。到戲院買了飛後,就周圍看看各個餐廳醫飽個肚先。這裡餐廳的選擇挺多,最後,我和朋友選擇了在十勝豚肉丼食晚餐。六點,裡面差不多滿座,幸好還有一張檯,不用等位,即可入座!看了看餐牌,我們就選擇好食物了。我order了十勝烤豬肩脥飯套餐。燒得剛好,豚肉厚度適中,入口鬆化,配上燒汁,味道不錯。(8/10)朋友點了餐牌上寫著必食的十勝烤薄豚肉飯套餐,還叫了加大!我試了一塊肉,老實說,我覺得肉太老了又硬,立即比下去⋯⋯(4/10)另外,我們也點了一個青露荀沙律。露筍清甜爽口,加上一些生菜和酸甜的芝麻醬,很開胃!不過,食到下面,有太多醬汁,弄得太酸。(7/10)幸好我們六點就來到先食晚餐,因為在我們坐下不久已經開始有人排隊啦。

看了看餐牌,我們就選擇好食物了。

我order了十勝烤豬肩脥飯套餐。

朋友點了餐牌上寫著必食的十勝烤薄豚肉飯套餐,還叫了加大!

另外,我們也點了一個青露荀沙律。

2016-08-14
  • 十勝豬肩脥
2016-07-19 881 瀏覽
行完街又要搵野食,今晚行行下見呢間既晚餐又唔係貴,而且唔多人,即刻入去!我地每人叫左一個飯,再加一份餃子!講餃子先,幾好因為幾熱,係岩岩整好既感覺!入面都ok多料既,皮唔算厚呢個係芝士牛舌石鍋飯,賣相唔錯,食落very good 雖然芝士味唔重,但又岩岩好,唔會好誇張多!值得一提個牛舌,好好食!唔會好實最後呢個薄切豚肉飯,如果汁多d會好d!但d肉真係整得唔錯既!又係好易咬個d

我地每人叫左一個飯,再加一份餃子!
呢個係芝士牛舌石鍋飯,賣相唔錯,食落very good

2016-06-03 1413 瀏覽
晚飯來試試,俾個名欺騙了!十勝豚丼,我完全食唔出點樣似十勝豚!小朋友叫了兒童餐,個餐嚇死人!首先有兒童餐竟然無兒童餐具,就連叉都無!兒童餐個蛋包飯,蛋好似隔夜,硬過石頭,點食呀,就連大人都食唔落!仲有隻兒童餐雞翼,又係唔知想點,難食到嘔!呢啲咁既十勝豚丼同兒童餐,真係搵鬼食!
!呢啲咁既十勝豚丼同兒童餐,真係搵鬼食!
兒童餐
2016-06-03
2016-05-06 1073 瀏覽
Megaobox好多選擇,不過就好想試呢間日式燒,今日終於有機會未入到去係門口已經見到雜誌同佢地做既訪問,令到我都滿有期望,之後仲要發現lunch時間係唔收加一服務費。果然有啲喜出望外,好少係商場入面既食店係唔收加一嘛除左餐牌之外,佢啲下午茶餐都幾抵食,只係40幾蚊,價錢ok金菇牛肉定食 柚子蜜 hk45等既時間大概十分鐘已經到,金菇牛肉卷有3舊,一元白飯,加埋前菜同沙律絲,仲有例牌既麵豉湯,份量適中。望落去已經覺得好味道,因為牛肉同金菇都淹到變色。再加埋係網燒,上枱既時候已經香噴噴。一咬落去都算juicy,肉汁係口,但味道有點偏咸,可能淹得有點過火。不過送落白飯食反而唔錯,味道能夠配合,再加埋沙律食,整個飯都算唔錯。麵豉湯既味道還好,熱辣辣,中和返個咸味柚子蜜比教甜,味道無咩特別,不過暖笠笠,唔會變到凍哂咁好難飲總括,定食個金菇牛肉卷好味,其他食物普通,不過呢個價錢又唔使加一算可以吧
除左餐牌之外,佢啲下午茶餐都幾抵食,只係40幾蚊,價錢ok

金菇牛肉定食 柚子蜜 hk45
金菇牛肉定食

2016-05-05
10 分鐘 (堂食)
2016-05-05 759 瀏覽
「十勝豚井」午餐,以豚肉作賣點,店內人頭湧湧,等了三十分鐘才有位。今日點了一個豚肉午餐,平均每一款午餐大約$45,九龍灣這個地段有$45的午餐算不錯。他們標榜自家是一個親民豚專家。$45套餐包一碗豚肉飯,配上豆腐湯和一杯冷熱凍飲,不加一。當侍應端上了套餐的時候,你會發現的醬汁很少,豚肉基本上厚切,飯的份量只佔碗四份之一,胃口大根本不飽,豚肉切開大約有六至七片。話雖如此,四十五元的一個午餐不能太高要求。豆腐湯算有驚喜,用匙子一抺,可以找到有肉的蜆,豆腐和紫菜。味噌湯是濃濃的,味道是不錯。豚肉是失望,外表是厚切,咬下去是硬,沒有軟嫩的感覺,醬汁不夠而有點乏味。當然飯不能有醬汁相陪,變得淡口。我即時叫了七味粉作調味,完成這午餐。
2016-05-05
30 分鐘 (堂食)
  • 豚肉定食
2016-02-27 580 瀏覽
九龍灣吃lunch動輒也要60完,今次在mega box 找到一間很平的日本料理,燒肉香噗鼻而來,不得不走入去試下。餐廳屬日式飯堂格局,價格很經濟,只需要40-50元lunch time。餐牌有17款選擇,簡直是窮人恩物!我選了美國簿牛肩肉讚岐烏冬。牛肩肉不錯,但略嫌煮得太久,野菜湯底很清甜。讚岐烏冬是簡單地以水+鹽+麵粉製成的,麵身粗大,口感煙韌、入口彈牙,但麥香不足。總括來說以價錢取勝。

2016-01-06 648 瀏覽
同friend行megabox見肚餓決定搵d野醫肚行過見到呢間日本菜餐廳環境幾好就入去點左個北海道昆布風味滑蛋煮吉列豬排飯單點唔跟餐48蚊係商場入面黎講算平雖然用日式珍珠米但米飯過軟 米香唔夠而且熱d會好d豬排方面夠厚 粉漿幾薄 炸得香脆 只可惜食落比較硬 肉質唔夠爽口 而且欠缺肉汁 唔夠鬆化 紫菜夠碎 方便同飯重有蛋一齊撈蛋有d水狀 但夠滑 蛋味突出成個飯份量大食完之後幾飽肚
同friend行megabox見肚餓決定搵d野醫肚
蛋有d水狀 但夠滑 蛋味突出
成個飯份量大
食完之後幾飽肚
2015-10-08 784 瀏覽
在沒有目標外加選擇困難症發作的情況下,選擇試新食物。店內裝潢以木色為主,連門口裝飾也用木條,就連筷子盒和牙籤盒都選擇木材。以簡約風格為主,與隔壁的店舖形成鮮明對比。選擇了兩份套餐,套餐的烤豬肉都可以選擇自己喜歡的醬汁,我們選擇了燒汁。不用等很久就已經上菜了。-- 豬肉真的切得很薄,拿起來就像一張卡紙一般。雖然薄,但是很大塊。燒汁配上豬肉,飽滿的肉汁以及醬汁充滿口腔,很香,豬肉很嫩,之前還擔心口感不夠,看來多餘了。唯一不足的是醬汁不夠。-- 豬肩胛,滑,嫩,很厚身,比薄切豬肉多一份爽口,肉汁更加飽滿,會讓人一試便會喜歡上。總體來說,兩份套餐都物有所值。有時候選擇困難也有好處~~
在沒有目標外加選擇困難症發作的情況下,選擇試新食物。

十勝薄切豬肉套餐
十勝豬肩脥套餐

總體來說,兩份套餐都物有所值。有時候選擇困難也有好處~~
2015-09-23
5 分鐘 (堂食)
十勝薄切豬肉套餐
十勝豬肩脥套餐
  • 豬肩胛
2015-08-15 1086 瀏覽
今日去左Mega Box食lunch,又揀左北海道十勝豚丼黎食,每次黎到出面都等左好多人,可能因為lunch時段既關係,好彩咁岩出面food court位置有人食完野走,空左張枱出黎,如果唔係又有排等 重記得第一次去食既時候聽朋友介紹,話一定要試下呢到既十勝烤豬肩脥飯,試完之後自此就愛上左喇 十勝烤豬肩脥飯加杯凍檸水,43蚊,係商場黎講價錢算係幾抵食,首先野飲黎講佢地既凍檸水係用左梳打水黎沖,感覺又幾特別然後到個飯喇,我揀左原味網燒汁作為醬汁,甜甜地,配搭肩脥肉真係一絕,如果燒汁再多d可以送埋飯就更加一流,而肩脥肉烤得岩岩好,肉質又嫩,啖啖肉,好滿足
試完之後自此就愛上左喇