2007-01-02 30 瀏覽
I went here with my friends ~ around 15 people. The food were really nice. I liked the peking duck with the traditional bread which were really matched. The quantity was really big in size. The food were like food made by mother, so warm. The atmosphere is like China Town. I was really impressed by it.
2006-12-02 32 瀏覽
Love & hate! Standards of this shop fluntrates from time to time. Even though I've a bad time here, I still come back next time! Still a bargain choice with standard beijingese foods. The waiters are always like families..the uncle type. I don't know why they don't have booking service. Always need to wait for over 15 mins. It's like a tourist shop here. A lot of foreigners come here. Actually I did bring my foreign friends here. Haha! Another old shop that I always miss!

幾好食呀~ 係迫d , 但同一班朋友出來, 有成15人~迫?是來得更親切.食物方面, 味道真的不錯~ 特別是那道宫保明虾, 好彈牙啊~
2006-11-16 3 瀏覽
好友飯局,2女6男,叫八至十人套餐($1080)我地想加小籠包,但比落單阿叔阻止,佢話夠食囉wor.菜色如下:1.三色拼盤: 第一碟黎,清得好快,有去骨鳳爪,醉雞,熏蹄.2.賽螃蟹: 最好味.3.松鼠桂魚: 外層脆,內層滑,個汁少少酸,好味. 4.炒海蜇頭: 不太喜愛5.北京填鴨: 比想像中差,鴨肉有點'鞋'. 6.錦繡蝦仁: 蝦仁好大隻,又彈牙.7.雲腿津菜: d菜好林. 8.砂鍋雲吞雞: 個湯幾甜.9.北京炒拉麵: 唔好食,只食左1/310.高力豆沙: 好細個,皮不夠鬆軟.份量十分足夠,飽哂!
好友飯局,2女6男,叫八至十人套餐($1080)
我地想加小籠包,但比落單阿叔阻止,佢話夠食囉wor.

菜色如下:
2.賽螃蟹: 最好味.
3.松鼠桂魚: 外層脆,內層滑,個汁少少酸,好味.
4.炒海蜇頭: 不太喜愛
5.北京填鴨: 比想像中差,鴨肉有點'鞋'.
6.錦繡蝦仁: 蝦仁好大隻,又彈牙.
7.雲腿津菜: d菜好林.
8.砂鍋雲吞雞: 個湯幾甜.
9.北京炒拉麵: 唔好食,只食左1/3
10.高力豆沙: 好細個,皮不夠鬆軟.

份量十分足夠,飽哂!

2006-11-12 7 瀏覽
老友約食飯點都要俾面今次選擇係近佐敦的北京酒樓上到去先發覺原來幾年前已經去過一次了今次本想試他們的涮羊肉但服務員回覆係炭爐未準備好所以無涮羊肉有點失望唯有叫左個八至十人套餐加蟹粉小籠包同拔絲蘋果補返數八至十人套餐如下:三色拼盤(可能係太肚餓了覺得非常美味極速清碟)炒海蜇頭(海蜇頭爽口正)賽螃蟹(保持水準)北京填鴨(粉皮不夠分喎)松鼠桂魚(小心呀多骨)錦繡蝦仁(小弟偏愛菜式都幾好食)雲腿津菜(雲腿比較少)砂鍋雲吞雞(相比其他京川菜館個湯底比較油)北京炒拉麵(不過不失)蟹粉小籠包(都唔覺有蟹粉)拔絲蘋果(飯後甜品一流)每人百四蚊價錢都算公道服務ok 但唔知係咪最近工作上比較忙影響心情服務員講乜都不順意希望下次上去試佢地個涮羊肉時心情會好返d啦
老友約食飯點都要俾面今次選擇係近佐敦的北京酒樓

八至十人套餐如下:
三色拼盤(可能係太肚餓了覺得非常美味極速清碟)
炒海蜇頭(海蜇頭爽口正)
賽螃蟹(保持水準)
北京填鴨(粉皮不夠分喎)
松鼠桂魚(小心呀多骨)
錦繡蝦仁(小弟偏愛菜式都幾好食)
雲腿津菜(雲腿比較少)
砂鍋雲吞雞(相比其他京川菜館個湯底比較油)
北京炒拉麵(不過不失)
蟹粉小籠包(都唔覺有蟹粉)
拔絲蘋果(飯後甜品一流)

每人百四蚊價錢都算公道
服務ok 但唔知係咪最近工作上比較忙影響心情
服務員講乜都不順意

希望下次上去試佢地個涮羊肉時心情會好返d啦

2006-10-15 5 瀏覽
舊同事聚餐,於這兒食飯,才知道這兒有間酒樓。因為門口較小,而且樓梯口見到的是國際賓館,如果不是知道,都不知道這兒有間酒樓。今次與家人食飯,伙計介紹有個六人餐,但我們只有四個人,但伙計說可以自由加減,經商量後,決定不要小籠包。不過原來份量都不少,有雞絲粉皮、賽螃蟹、北京填鴨、酸甜大蝦、清炒蔬菜、鴨骨湯、高力豆沙。味道都不錯,其中印象較深的有賽螃蟹,不錯,食前,伙計會加點醋加以拌勻,味道很鮮。清炒蔬菜炒得很香;北京填鴨的皮端來時是暖的,味道都可以,不過實在太多,食唔晒;反而酸甜大蝦沒有特別,不是太突出。最令人回味的當然是甜品,豆沙不是太甜,味道不錯。其實食到北京填鴨都已經飽了,不過為了不浪費食物,都盡量食,因此真的食到很飽呢!當晚亦有舊同事到這兒食飯,真巧!

當晚亦有舊同事到這兒食飯,真巧!
2006-10-10 4 瀏覽
7-10-06(六) 8:30pm 3人打去鹿鳴春話冇位,唯有試下呢間啦,聽過朋友講,話呢間都ok~~估唔到咁ge價錢都仲要搭(木台),媽咪唔食得片皮鴨,只有我同家姐食,叫一隻就太多啦,點知原來有套餐叫,$268 有半隻片皮鴨..賽旁蟹..火腿扒津白,都唔平,不過有半隻叫都好啦,叫多兩個白飯已經好夠食啦。但...我地又怕叫得太多野,d侍應不斷叫我地加野,叫左我地超過5次加多樣野,話我地唔夠食,我地3個女人仔食住先都得姐,又話佢地間野好出名,仲話我坐緊張(木台)已經第4輪,早d黎都冇位,我覺得最緊要好食,你同我講到天花龍鳳都冇用。裝修都幾殘舊。片皮鴨..算幾好啦,夠瘦,d皮夠脆,食到差不多走ge時候都仲脆,但全聚德好似好d。賽旁蟹..ok啦。火腿扒津白..幾好味,但份量好少,我覺得唔洗咁孤寒掛,大約半棵娃娃菜ge份量。$268+兩個飯+一碟酸菜+10%+茶位=$346
7-10-06(六) 8:30pm 3人

賽旁蟹..ok啦。
$268+兩個飯+一碟酸菜+10%+茶位=$346
2006-09-12 16 瀏覽
看見這裡的食評幾好, 諗住可一試. 於是一行三人就去試試.1)雞絲伴粉皮 粉皮太碎,個醬太杰(杰到有o的苦的花生醬),另有芥末醬伴粉皮,不過完全冇芥末味.2)小籠包 個皮ok!, 不過唔夠滑,皮厚o左少少. 肉多得滯, 個湯太咸.結果要放湯先可入口,不合格. 3)炒鱔糊 賣相已經唔得(成碟橙色既,好似落o左色素咁), 食落更加唔得.鱔片太細, 完全冇口感,個汁好杰, 同偏咸.4)三鮮湯麵 麵糊口,冇口感, 三鮮不但冇鮮味, 而係完全冇味, 最後用o左過咸既鱔糊撈o黎食.附送高力豆沙.(唯一正常o的既野食, 不太甜, 不過唔夠熱,冇咩蛋香味, 同埋不夠鬆).本來想叫片皮鴨, 因為人少所以冇試.(好彩冇叫).
看見這裡的食評幾好, 諗住可一試. 於是一行三人就去試試.
1)雞絲伴粉皮

2)小籠包

3)炒鱔糊

4)三鮮湯麵

本來想叫片皮鴨, 因為人少所以冇試.(好彩冇叫).
2006-09-12 33 瀏覽
看見這裡的食評幾好, 諗住可一試. 於是一行三人就去試試.
1)雞絲伴粉皮

2)小籠包

3)炒鱔糊

4)三鮮湯麵

本來想叫片皮鴨, 因為人少所以冇試.(好彩冇叫).
2006-07-08 8 瀏覽
記得幾個「窮朋友」來的。那一味手撕雞一試難忘。今次當然也點上一客,再點了個炒海哲頭、小籠飽、賽螃蟹、京燒羊肉。炒海哲頭、小籠包、賽螃蟹只算是中上之作。京燒羊肉的確好食,那一陣味道令我回想起北京東來順的味道。但這裡最不好的是「滾水淥腳」,想坐下聊多兩句都不行。
2006-07-03 5 瀏覽
6/30 晚6個女人仔去大拆一餐...book左7:15, 但由於其中1個女人仔遲遲未收工,我地在無比壓力下拖下拖下,慢慢逐少逐少點菜...奇蹟地,我地共坐左2個鐘3個字呀!沒錯啦,好明顯呢間店唔想客人慢慢坐慢慢嘆,不過,服侍我地果個姐仔同個阿叔真係好sincere呀...海哲頭-- 正常地好味素卷拼醺魚-- 正常地好味手撕雞-- 特別好味,個蒜汁好得!炒露荀-- 邊得黎咁粗大的露荀?!好味口感好不過都好多油...糖醋小排骨-- 好味!排骨唔肥,不過食1,2舊已經好'濟'好飽肚麻婆豆付-- 冇驚喜白菜豬肉餃子-- 好新鮮, 點手撕雞個蒜汁好夾!雞煲翅(中) -- 正常地好味,雞湯底清甜!拔絲蘋果-- 掂喎, 好味呀!高力豆沙(送既) -- 唔夠熱,麻麻地埋單一人$200 -- 超值啦~ 食唔哂要打包兼捧住個肚走呢~
6/30 晚6個女人仔去大拆一餐...

奇蹟地,我地共坐左2個鐘3個字呀!

海哲頭-- 正常地好味
素卷拼醺魚-- 正常地好味
手撕雞-- 特別好味,個蒜汁好得!
麻婆豆付-- 冇驚喜
白菜豬肉餃子-- 好新鮮, 點手撕雞個蒜汁好夾!
雞煲翅(中) -- 正常地好味,雞湯底清甜!
拔絲蘋果-- 掂喎, 好味呀!
高力豆沙(送既) -- 唔夠熱,麻麻地

(非會員)
2006-06-08 4 瀏覽
WOW!!!!兩三年前食過一次今次係帶朋友一齊上去食b-day癲拿My"飛佛"片皮鴨啊~~今次lee隻唔肥身..有肉有皮!!正呀!!!!我包包包包..包左好多件食~哈哈哈....果個官保蝦仁<--必食!!!d酸汁撈WOW超好味!!!抄小白菜又非常有鑊氣!!!有菜味仲有油味仲有好香既香蒜~~~個雞屍粉皮好大dull tim!!!尾送高力豆沙!!!!! YUMMY!!!!!四個人..飽鬼晒...行唔到碌住咁走ja....kaaaaa..kaaa..
WOW!!!!
兩三年前食過一次
今次係帶朋友一齊上去食b-day癲拿

My"飛佛"片皮鴨啊~~
今次lee隻唔肥身..有肉有皮!!正呀!!!!
我包包包包..包左好多件食~哈哈哈....

果個官保蝦仁<--必食!!!
d酸汁撈WOW超好味!!!

抄小白菜又非常有鑊氣!!!
有菜味仲有油味仲有好香既香蒜~~~

個雞屍粉皮好大dull tim!!!
尾送高力豆沙!!!!! YUMMY!!!!!

(非會員)
2006-06-06 4 瀏覽
小時候爸媽常常帶我光顧此店~印象中以前的食物很油很濃味.最近重新光顧,食物的質素有所不同,聽說是換了主廚。上海粗炒的用油少了(讚)但我只吃了兩口。炒\\\"喉嚨椗\\\"和豬腰(忘了菜式名字-_-) 很爽較清淡! 我大概可以一個人清一碟!!嘻嬉。鍋貼味道依然!雖然餃皮不算薄,但外面煎得香脆,入便肉汁豐富,還十分熱!。賽旁蟹不用說,是十分十分好吃~加入醋拌很是開胃^O^。膳糊味道我還是嫌有點濃。手撕雞涼涼的味道不錯,但份量超大的說。醬蹄是爸爸媽媽的最愛,我則愛吃伴碟的西芹,涼涼的加上麻油.。炒豆苗是有點油和太多清湯, 有點鹹雖然很飽了,但見到十分吸引的高力豆沙(豆沙是我最愛!o!),也不管什麼胖不胖就連吞2個!!!熱呼呼的,沒有油味,好吃!但館子較逼,晚上多人會較吵但愛熱鬧的也不會介意吧~另外待應大多也是老前輩,所以有時反應會較慢喔..可能我對這家店有感情,所以評論有可能主觀但是這館子一上也無妨~~ ^_^
小時候爸媽常常帶我光顧此店~
印象中以前的食物很油很濃味.

最近重新光顧,食物的質素有所不同,聽說是換了主廚

。上海粗炒的用油少了(讚)但我只吃了兩口
我大概可以一個人清一碟!!嘻嬉
。賽旁蟹不用說,是十分十分好吃~加入醋拌很是開胃^O^
。膳糊味道我還是嫌有點濃
。手撕雞涼涼的味道不錯,但份量超大的說
。炒豆苗是有點油和太多清湯, 有點鹹

但館子較逼,晚上多人會較吵
但愛熱鬧的也不會介意吧~
另外待應大多也是老前輩,
所以有時反應會較慢喔..

可能我對這家店有感情,所以評論有可能主觀
但是這館子一上也無妨~~ ^_^
先一記是日「北京填鴨」六人套餐: 雞絲伴粉皮 賽螃蟹 清炒時菜 北京填鴨 鴨骨湯 宮保蝦仁 小籠包 附送甜品最後,叫了砂鍋雲吞雞、炒拉麵、糖醋魚塊同... 「有乜好介紹呀?」 「唔...賽螃蟹啦!」 「麻麻地。」 「唔...宮保蝦仁!」 「都麻麻地。」 「唔...咁雞絲伴粉皮o勒!」 「......。」...同2 個家常餅(阿叔唔俾我叫一樣一個,一叫就要叫兩個)。我都預o左你地大堆頭煮,大堆頭上,亦都知你地晚市好旺,但竟然...最好食既係最後上既家常餅(又曰「搓油餅」,即用好多油搓得好鬆好酥既大酥餅)......同個「歷久常新」既附送甜品- 高力豆沙。
先一記是日「北京填鴨」六人套餐:
鴨骨湯
宮保蝦仁
小籠包
附送甜品
最後,叫了砂鍋雲吞雞、炒拉麵、糖醋魚塊同...
「有乜好介紹呀?」
「唔...賽螃蟹啦!」
「麻麻地。」
「唔...宮保蝦仁!」
「都麻麻地。」
「唔...咁雞絲伴粉皮o勒!」
「......。」
...同個「歷久常新」既附送甜品- 高力豆沙。
2006-04-25 8 瀏覽
是日餐單北京填鴨鮮肉窩貼水晶肉賽磅蟹雞絲粉皮青菜春卷高力豆沙(送)五個人食,飽得很.....
是日餐單
北京填鴨[正]
鮮肉窩貼[外層脆,內層肉汗豐富]
水晶肉[不膩,佐酒佳品]
賽磅蟹[唔使多講,精彩之作]
雞絲粉皮[水準之作]
青菜[OK,略嫌有點油]
春卷[不太吸引]
高力豆沙(送)

五個人食,飽得很.....