餐廳: 北京樓 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

餐廳: 北京樓 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

2019-03-04 593 瀏覽
朋友生日,人多決定食中菜🥳等緊既時候己經好期待呢道名菜,上碟見到每塊都色澤均勻,而且排列得好整齊以前食過片皮鴨只有皮但很少肉,但呢度就好均一,食落充滿鴨香而唔會成口油。片皮鴨既餅底我一定要食薄既,而呢度就做到,點埋個醬,真係好好食不過配菜份量比較少😭 小籠包都好推介大家食!皮薄饀靚食落好多汁而且味鮮,肉既份量都好滿鍋貼其實同小籠包係同一個饀,只係以煎既形式。鍋貼個皮會相對厚身,所以通常會因為煎耐左而唔會有肉汁。但係呢度係有驚喜,食既時候都會有肉汁流出黎賽螃蟹要整得好食其實好難,呢個個人覺得相對就咸左d,瑤柱份量少,食落比較油。呢道係羊肉 冇騷味 但又係覺得咸,如果配白飯食應該會好d京葱牛肉 其實都係咸,不過個醬汁相對有鮮味,反而配洋蔥夾埋就唔錯上枱聞到幾大辣味,但食落就唔辣,可惜係唔夠鮮。友人仲話食到泥味而且非常多幼骨!如果老人家同小朋友一齊黎,就唔好叫呢道菜了糖醋排骨係呢度會失望小小。糖醋味唔太夠,肉都比較實難吞頭幾道菜真係覺得好好食,不過後面既菜式都難免失望。但以人均200係中菜館進餐,個人覺得都已經算唔錯,或者下次只會特登黎食片皮鴨同小籠包
朋友生日,人多決定食中菜🥳

不過配菜份量比較少😭

小籠包都好推介大家食!皮薄饀靚
食落好多汁而且味鮮,肉既份量都好滿

呢道係羊肉 冇騷味 但又係覺得咸,如果配白飯食應該會好d

而且非常多幼骨!如果老人家同小朋友一齊黎,就唔好叫呢道菜了

糖醋排骨係呢度會失望小小。糖醋味唔太夠,肉都比較實難吞

2019-03-03
慶祝紀念
生日
  • 北京填鴨
2019-02-23 836 瀏覽
今日同家人行商場,揀左北京樓食lunch佢開11点半,排一陣隊已有位不過枱與格之間很逼,唔多舒適点心都有很多選擇前菜有花生青瓜甜点:高力香蕉,很軟熟新鮮,唔太甜豉油煎腸粉,太咸及太油菜肉水餃,我以為有上湯浸住,原來係冇,所以比較凍,D皮又硬及乾芝麻大餅,冇乜油,好乾身,D包甜甜地义燒煎飽,熱食最好,包底煎到好香脆我地叫左壽眉,見茶葉少D,所以冲第2轉時已冇乜味叫左5碟連茶位,埋單230蚊,不過有限時,食個半鐘
今日同家人行商場,揀左北京樓食lunch

佢開11点半,排一陣隊已有位

不過枱與格之間很逼,唔多舒適

点心都有很多選擇

前菜有花生青瓜

甜点:高力香蕉,很軟熟新鮮,唔太甜

豉油煎腸粉,太咸及太油

芝麻大餅,冇乜油,好乾身,D包甜甜地

义燒煎飽,熱食最好,包底煎到好香脆

我地叫左壽眉,見茶葉少D,所以冲第2轉時已冇乜味

叫左5碟連茶位,埋單230蚊,不過有限時,食個半鐘
2019-02-22 5599 瀏覽
新年過後和家人晚飯(這次我預先訂座,訂座時間只有18:00/20:00的選擇,因為有長輩之緣故,八時會太晚,六時較為合宜) 建議先訂座,否則有機會滿座而要轉吃其他,當晚就是有顧客這樣。是晚選了$1468富貴吉祥(六位用)對於這裡的餐具擺設, ,我十分喜歡它的乾淨精緻在冷盤之前, 會有兩小碟的青瓜﹑豆卜﹑花生﹑雲耳,這兩小碟是收費的喔~冷盤京城糖醋小排骨﹑七里莊酒糟醉雞﹑杭洲芳香煎腐方。三款之中最愛煎腐方,可口而且富於口感,相反,小排骨味道太濃,肉質亦太過結實,很一般,但不至難吃。時菜魚羹,店員已為我們分好每人一碗,味道不過不失。北京宮爆蝦球值得推介,本以為它是辣的,長輩們都不敢吃,但我吃過之後,就放心叫他們試試,蝦肉爽口彈牙,味道合宜,外表辣卻味道不怎麼辣,炸粉很少,整體分數很高。烤北京填鴨算是這晚的亮點, 鴨肉帶油香,而口感嫩,鴨皮酥脆,份量充足,按習慣, 配上青瓜﹑醬汁和京蔥。滿口都是幸福感。是晚還有無鍚灌湯小籠包, 北京小家小蔥拌麵, 欖角蒸魚方,茶樹茹蟲草花上湯菜苗等等的菜式,因為專心享受天倫之樂,沒有太多照片了~甜品還有鮮奶合桃露呢!另外我們外加了一份竹笙素菜,可是店員上錯菜

是晚選了$1468富貴吉祥(六位用)

對於這裡的餐具擺設, ,我十分喜歡它的乾淨精緻

時菜魚羹,店員已為我們分好每人一碗,味道不過不失。

另外我們外加了一份竹笙素菜,可是店員上錯菜,上了砂鍋雲吞雞,家人沒有所謂~

是晚家庭相聚北京樓,有魚有蝦有雞有鴨等,上至長輩下至幼童都十分高興。是晚晚飯費用都是$2080,價錢合宜。

北京樓
地址 :旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場5樓525號舖
電話號碼:23983228
營業時間:星期一至日11:30 - 15:30, 17:30 - 23:30
2019-02-16
2019-02-11 865 瀏覽
北京樓以傳統的北京填鴨最為出名。鴨皮的酥,鴨肉的油香,令人回味。新春期間,來食北京填鴨的人特別多,看著一隻隻烤到色澤亮麗的烤鴨放滿枱上。師傅在餐廳當眼位置,巧手地片鴨。烤北京填鴨一鴨兩食,片皮肉和炒鴨崧片皮肉配鴨餅一片片閃亮的鴨皮,十分吸引。鴨皮酥脆,帶點油脂的香味,鴨肉部份嫩滑,味道濃。鴨餅富麵粉香氣,質感柔軟。至於配菜,青瓜和京蔥都不能缺少的。炒鴨崧(跟生菜片4片)紅蘿蔔粒、菜蒲和烤鴨肉切粒炒香,香濃惹味,用生菜片包著來食。

烤北京填鴨
一鴨兩食,片皮肉和炒鴨崧

片皮肉配鴨餅

炒鴨崧(跟生菜片4片)
  • 烤北京填鴨
2019-01-12 1540 瀏覽
今天放假跟朋友到附近的花墟買花,準備新年的用品,之後便到moko 吃午餐,大約一點多,不用等位便可以進入了😋這間北京樓的餐具很精緻,杯上面有一隻馬的圖案🤭叫了一個炸腐皮卷,非常之香,外面很脆,裏面包着蝦,芫荽,一些肉。另一個叫了 XO醬炒腸粉,不是很辣,只是微辣,味道也很濃。再叫了一個潮州粉果,忘記了拍照😅他的皮非常薄,裏面有花生,馬蹄。👍質素很好最後叫了一個奶皇包,包很鬆軟,裏面奶皇也很多,而且不會太甜。

這間北京樓的餐具很精緻,杯上面有一隻馬的圖案
🤭

另一個叫了 XO醬炒腸粉,不是很辣,只是微辣,味道也很濃。

2019-01-07 1092 瀏覽
We were so excited to have dinner at the Peking Garden, we had guests visiting from the US and had a special night planned. Once we were seated , nobody acknowledged us for 15 minutes. We finally were able to wave someone down and she said “can I take your order”, no welcome,no apology and we still had not been given menus. Once we got menus, we ordered and reminded her that we had preordered beggars chicken. The food came and it was good, but no chicken, we asked again and still no chicken. At the end of the night and still no chicken we decided to ask for our check, well the chicken was on the bill. Had that removed again no apologies or concern that we never got the preordered high light. Definitely would not recommend this location at TST. Not sure about Central, as I have shared my story the last few days people have said the Central location has much better service. Maybe we will try that and see if we get chicken!
2018-12-14 1692 瀏覽
家庭聚會相約在北京樓,旺角MOKO分店,樓面大,仲有卡位坐,但排位都幾密集,好在我地坐卡位,位置都舒適寬敞。環境光鮮亮麗,店員服務也周到。叫左幾道菜式,雞絲粉皮、上海炒年榚、蒜蓉炒菜苗,還有鴨🐤。so far食鴨真係北京樓最好味,肉質上盛,外皮燒到脆而又有油香味。上海炒年糕都好味,唔會好油。粉皮亦夠爽口。炒菜算正規正矩,食得出冇味精。但留意餐廳晚飯時間有限時,分6:30 & 8:30兩場,食早場就留意食用時間。

• 片皮鴨
  • 北京填鴨
2018-12-06 1365 瀏覽
係新世紀搵個地方坐下,,最後揀左頂樓既中菜,北京樓,門口等位有得坐下,幾好,,裝修同餐具都幾靚,但d枱都幾密下,,侍應服務幾好,反應快,上餐唔算耐,,兩個人唔係好肚餓就叫左d飽點類食下,,個小籠包好味,皮薄多汁,,鍋貼都好足料,,最後個韮菜撈蛋煎餅幾香,但無個皮真係好厚,食一個都已經飽到頂住左,,太頂肚啦,,哈哈,,剩返兩個拎返去比屋企人食,佢地都覺得整得好香,但真係好大舊,,下次試下多d人黎食小菜,好似幾好味咁

下次試下多d人黎食小菜,好似幾好味咁

• 小籠包
2018-11-26 1363 瀏覽
1. 四位茶錢$522. 素鵝$88,係煙燻外層,京式(即係只係得一層腐皮,燻料用咗大量紅蘿蔔和西芹),味道很好。3. 和菜戴帽(其他驚悉餐館會叫這個菜式做和尚戴帽),其實是一碟已粉絲為主菜的素菜,上面瘋了一層煎蛋,那煎蛋做到好像旋風式的帽子,跟圓形的薄餅六件,用薄餅包住餡料食,很好味,雖然不是全香港最好的驚悉餐館的味道。4. 蜜汁火舫,這個做得很差,金華火腿唔靚,物質總是有點不對勁,沒有蓮子。5. 炸菜肉末拼叉子燒餅,燒餅跟一般驚悉餐廳都一樣,榨菜肉末的榨菜很多和淡,肉很少,但是不夠惹味,另外加了兩隻叉子燒餅要加$30,餡料仍然有剩餘。7. 知銀絲卷一隻、$24,跟一般餐廳的一樣8. 小籠包六隻$72,味道一般埋單$766.7,每位$200。我們8:15才入座,在這裏食飯會限客人食六點還是八點,我們喜歡四人坐的長卡位,既舒服又方便傾計。
1. 四位茶錢$52

7. 知銀絲卷一隻、$24,跟一般餐廳的一樣

8. 小籠包六隻$72,味道一般

埋單$766.7,每位$200。

和菜戴帽
榨菜肉末拼叉子燒餅
蜜汁火腿餅
素鵝
2018-11-23
15 分鐘 (堂食)
和菜戴帽
素鵝
2018-11-03 1198 瀏覽
約咗舊同事一齊食晚飯,因為有美國運通白金咭晚飯優惠,所以有七五折,好抵食!開始時咗幾個小食(小籠包&海蜇頭),再叫咗北京填鴨兩食,咕嚕肉,黃金蝦,兩碟炒菜,再有上海粗炒,最後兩度甜品(豆沙鍋餅&酒釀丸子)作結!整體全部食物都唔錯,分量都好合理,適合一班人一齊享用。係北京填鴨時候等得比較耐,不過味道一流,而且青瓜/葱等配菜都可以refill,依樣非常好!環境安排坐房裏面,所以比較靜。傾計一流!員工態度良好,有禮貌!但似乎人手比較緊,有時都搵唔到人幫手。

2018-10-30
用餐優惠
信用卡優惠
  • 烤北京填鴨
2018-11-03 868 瀏覽
今晚一行八人叫咗片皮鴨,醉雞,肴肉,素鵝,清炒蝦仁,水煮魚,翡翠苗,韮菜旦餅,其中有二個病咗所以叫埋嫩鷄煨麵和三絲炒年糕!素鵝熏味濃,好吃醉雞味夠但不夠滑肴肉正常但切得薄食落好似冇咬過咁水煮魚,粉絲芽菜入味比魚更佳,夠麻夠辣清炒蝦仁,蝦都爽嘅片皮鴨,夠熱但鴨晤夠香皮唔脆,夾鴨的皮冇質感,失望最後叫埋紅棗糕,桂花糕同埋高力豆沙香蕉就完滿了信用卡七五折埋單人均$200有找,都算好抵食。集團出品,水準還是很穩定的

素鵝熏味濃,好吃
醉雞味夠但不夠滑
肴肉正常但切得薄食落好似冇咬過咁
水煮魚,粉絲芽菜入味比魚更佳,夠麻夠辣
清炒蝦仁,蝦都爽嘅
片皮鴨,夠熱但鴨晤夠香皮唔脆,夾鴨的皮冇質感,失望
最後叫埋紅棗糕,桂花糕同埋高力豆沙香蕉就完滿了
2018-10-28 546 瀏覽
人愈大就愈中意食中菜,睇黎我都唔例外。今次係旺角食北京樓,3個女仔無得嗌半隻鴨唯有要晒全隻,我地仲叫左小籠包,津白仲有上海炒年糕。叫完之後先發覺同我上次係尖沙咀食某間中菜叫既餸差唔多咁。不過我對比起2間,我就中意北京樓既鴨啦,肉質比較實在,所以包起上黎食特別有咬口。而佢既上海炒年糕都好出色,配上鹹鹹既肉絲同冬菇絲,可惜既係佢年糕都痴埋一舊舊未算每一舊都真正入到味。而佢既片皮鴨係二食黎,另一味真係似係將鴨既少少肉配上紅蘿蔔粒菜浦粒炒埋一齊,加上生菜形成一個類似泰式生菜包既餸,都幾特別架。不過埋單就有少少貴啦,每人差唔多成250蚊,我諗多啲人黎食一定好好多!

2018-10-19 572 瀏覽
同兩個友人相約飯聚,我未夠六點就攞咗枱啦,早到了點!很快我們都齊人了!見到個四人餐都幾抵食咁,即使我地得三個人都照叫咗這個前菜小食我很喜歡吃的冷盤有素鵝、醉雞、鎮江骨...頭盤認真麻麻地,尤其鎮江骨又硬又鞋湯羹都幾好,清清地,又足料本來擔心個蝦會好辣,仲見到有好多辣椒,但好彩唔辣,啲蝦爽口彈牙,幾好味蒸魚塊,魚塊無味,但配料勁咸娃娃菜竟然完全無味好難明點解有上湯浸都可以無味小籠包賣相差,仲要一夾就爆!失敗!好大驚喜!烤鴨竟然係咁大碟!因為只寫北京烤鴨,沒寫清楚是片皮鴨!到來的時候真的有驚喜!亦正因為片皮鴨咁大碟!食完都勁飽正食到好飽嘅時候就上咗呢客麵我地都仲未食哂嘢...侍應無理我地就上甜品合桃露又好一般七點幾已經問仲有冇嘢叫,last order, 未夠八點就趕我地走!如果食快餐都接受到嘅!但三個人食咗千幾蚊!都要食到咁趕,傾多句傾都唔得!咁仲憑咩留住客人呢?一坐低上菜速度極快,都食唔切,結果啲餸凍哂香港地想食慢啲都唔得
見到個四人餐都幾抵食咁,即使我地得三個人都照叫咗

這個前菜小食我很喜歡吃的

湯羹都幾好,清清地,又足料

蒸魚塊,魚塊無味,但配料勁咸

娃娃菜竟然完全無味
好難明點解有上湯浸都可以無味

小籠包賣相差,仲要一夾就爆!失敗!

正食到好飽嘅時候就上咗呢客麵

我地都仲未食哂嘢...侍應無理我地就上甜品
合桃露又好一般

香港地想食慢啲都唔得
我們點了一個四千多元的12人套餐,六個小碟裡的素鵝好吃,花膠瑤柱竹笙黃菜湯也好!砂鍋大烤魯排骨遼參的遼參很爽口有驚喜,整體所有食物都不錯。唯獨雪菜肉絲炒年糕幾乎無味,較為遜色!是次於新世紀廣場北京樓用餐的經驗很難忘,沒想到今時今日的大集團會有這樣的員工!我們入座時已知道只有兩小時用餐,亦同意其安排。兩個女侍應由我們入座後至離座前不斷走來騷擾我們,無禮地告訴我們要兩小時還檯。六點幾入座、預設七時上菜,我們八時正離開。這不僅是很趕,而且極難受!期間有個肥的女侍應還有一連串趕客行為令我們大開眼界!我們帶著小朋友多用品想要多一張凳,女侍應則兇惡地指著旁邊的空凳說我們已有。還有客人未到,我們問多一句她已不耐煩!檯面大,賓客沒注意到已有一小碟醬料而要求取一份。她隨即指著說「呢度咪有囉!」原來之前的劣評是真的,這絕非偶然。我們向部長反映及詢問員工名字,他竟說不知道、第二句已是包庇員工,即他顯然是知道其問題的。直至我們說要向他們的客務服務部投訴,這才說會提醒員工改善。不過一間餐廳有三個這樣的員工,連基本的服務態度也沒有。食物再好也不想再來了!

2018-10-12
  • 素鵝
  • 前菜
  • 片皮鴨
2018-10-05 745 瀏覽
同外地回港嘅親友聚會,對方提議食京菜,知道北京樓嘅食材及烹調一向都有水準,又見佢做緊個4人套餐幾抵食,所以就揀咗去呢度吃晚飯。另外,呢度待應服務也很好,訂枱時我查詢有關套餐,佢就主動用手機發送套餐餐單俾我,環保又方便。首先嚟嘅係叫世紀三小碟嘅冷盤:京城糖醋小排骨,酸甜度適中,糖醋汁滲透入排骨七里香莊酒糟醉雞,酒香撲鼻,雞肉嫩滑又夠入味杭州芳香煎腐方,香口好味時菜鮮魚羹,味道清新,無味精北京宮爆蝦球,蝦肉新鮮而彈口,甜甜辣辣十分惹味,果然係招牌菜家常蒸魚方,魚肉厚身又夠鮮味,配撘鋪面嘅木耳絲同肉絲口感更豐富瑤柱上湯小黃菜烤北京填鴨,鴨肉唔肥但都好香,表皮烤得脆卜卜食到停唔到口包填鴨肉的皮份量超多,難得食填鴨係唔需要追加皮,可惜皮做得較削身,有點失色無錫灌湯小籠包,肉汁都算多,不過不失
首先嚟嘅係叫世紀三小碟嘅冷盤:
京城糖醋小排骨,酸甜度適中,糖醋汁滲透入排骨
七里香莊酒糟醉雞,酒香撲鼻,雞肉嫩滑又夠入味
杭州芳香煎腐方,香口好味

時菜鮮魚羹,味道清新,無味精

瑤柱上湯小黃菜
烤北京填鴨,鴨肉唔肥但都好香,表皮烤得脆卜卜食到停唔到口
無錫灌湯小籠包,肉汁都算多,不過不失