Revisited this place after years, after so much good reviews heard. Ordered toast served with lemon honey. It was crunchy. Lemon's taste was not so obvious - could do a bit more works. Fried egg, minced beef and fresh beef macaroni in tomato soup/stalk was a big bowl. It charged HKD28 - good value for its big portion. The taste was just right. We liked it..The vegi noodle with pork chop was average, not good as the one with tomato soup. The milk tea was also good. Services was average if you wer

Services was average if you were not those regular visitors
crunchy bun/toast with lemon honey
yum tomato soup/stalk
average pork chop and vegi noodle
2010-06-12
$34 (早餐)
yum tomato soup/stalk
  • Toast or bun with lemon honey; any noodle with tomato soup
2010-06-10 10 瀏覽
上山上山上山~~流汗流汗流汗~~行左好耐先上到去~~為左食野真係值既30度既下午, 滴哂汗坐o係帳篷入面, 咁arm坐左o係風扇吹唔到既地方...真係好熱>< 牛肉炒蛋蕃茄通: 好濃味既湯底, 好大份既炒蛋, 真係食得飽飽!! 味道叫做中上吧 牛肉炒蛋通&鮮牛肉蕃茄公仔麵: 呢個好味d!!!! 叫左2款料, 炒蛋份量明顯少左 牛肉好新鮮!!!!! 有肉味, 真係知自己食緊乜野!! 一級推介既咸檸七, 幫客人穿檸, 一d都唔孤寒, 好多咸檸同檸檬, 自已沖七喜落去, 一吸勁咸 =p 記住要搞左先飲 =p 可以沖到2杯份量, 好解渴, 透心涼!! 另一推介: 檸蜜脆脆 第一下食落係酸既, 入左口就食到蜜糖味, 足料!! 好鬆脆!!! 男朋友仔話做到咁好食已經係極致, 好難整得好食過呢度 =3= 講得好啱!!建議比午餐時段早少少黎食, 可以避左排隊時間, 真係太多人黎排隊呢間鋪頭真係名不虛傳, 有西裝友同OL黎食大排檔, 太堅
上山上山上山~~流汗流汗流汗~~
行左好耐先上到去~~為左食野真係值既

牛肉好新鮮!!!!! 有肉味, 真係知自己食緊乜野!!
自已沖七喜落去, 一吸勁咸 =p 記住要搞左先飲 =p
可以沖到2杯份量, 好解渴, 透心涼!!

呢間鋪頭真係名不虛傳, 有西裝友同OL黎食大排檔, 太堅了!!!
不過又好明白既~~為左美食, 點都值得!

btw, 落單既時候, 唔洗刻意講慢d, 阿姐記性好好...唔洗寫低都記得我地叫左咩, 不能小看佢地=p
老實說...鮮紅到令我有D不安, 不過佢又好食bor~
最推介既咸檸七!!!!!!!!!
第二推介::檸蜜脆脆!!!
老實說...鮮紅到令我有D不安, 不過佢又好食bor~
最推介既咸檸七!!!!!!!!!
第二推介::檸蜜脆脆!!!
2010-06-09 4 瀏覽
上星期六同朋友兩個人嚟左呢度食午餐,3點幾嚟到,已有一條人龍啦,等左唔算耐就有位,雖然係露天又坐得好迫,但係條人龍都係堅持咁長呀.我們每人叫左一碗蕃茄湯底通粉再加餸,另外每人叫了一杯咸檸七,再叫左一件檸蜜脆脆一齊食,d嘢食都好快嚟呀,先講咸檸七,一早已把咸檸檬整爛,仲係原隻架,有幾片檸檬,成支355ml的七喜另上,好好飲呀,唔會好咸但味道攪得好好,解渴之選.蕃茄湯底加牛肉及豬扒通粉,顏色好紅,好濃蕃茄味,好味呀,牛肉及豬扒都算多及淋身,豬扒切到細細件好易入口,正.蕃茄湯底加炸菜肉絲通粉,呢個都好味,雖然唔算多料,但係都有幾多炸菜肉絲架.檸蜜脆脆好好味,好香檸檬味,好脆好鬆化,像食完可再食都唔會滯的呀.美中不足係我地唔記得加煎蛋呀,這裏人流都好快,d人食完就走,幾乎枱枱都叫蕃茄湯底的通粉或麵,咸檸七,脆脆等

2010-06-05
是日係星期六一大清早, 但已經要等位, 好彩都唔洗等好耐。我見過左一陣, 條人龍仲長!不過好食既野, 要等都值!我地一行三人, 一人一碗茄牛通醫醫肚先碗茄牛通算不上好好食, 不過酸酸地都幾幾開胃口之後我地再叫左檸蜜脆脆 同 豬扒包 share老闆娘知道我地三個人, 所以就問我地洗唔洗將啲野食分三份。雖然果陣舖頭咁忙, 但老闆娘都咁體貼客人, 真係難得!檸蜜脆脆好食!! 酸酸甜甜既檸蜜再配合烘底既澳門豬仔飽, 真係天作之合!豬扒包 就普普通通, 都唔差。整體來說, 野食水準幾ok! 價錢仲唔貴添唯獨環境唔係太好, 但老闆娘的人情味同食物既水準, 足以令人忘記不討好的環境!
是日係星期六一大清早, 但已經要等位, 好彩都唔洗等好耐。
我見過左一陣, 條人龍仲長!
不過好食既野, 要等都值!

我地一行三人, 一人一碗茄牛通醫醫肚先

茄牛通算不上好好食, 不過酸酸地都幾幾開胃口

之後我地再叫左檸蜜脆脆豬扒包 share
老闆娘知道我地三個人, 所以就問我地洗唔洗將啲野食分三份。
雖然果陣舖頭咁忙, 但老闆娘都咁體貼客人, 真係難得!

豬扒包 就普普通通, 都唔差。
整體來說, 野食水準幾ok! 價錢仲唔貴添

早餐
2010-05-30 8 瀏覽
把檸蜜脆脆回家!!天時暑熱, 如果想坐o係勝香園舒舒服服食都有點難度~拎左返屋企, 唔好以為檸蜜脆脆會林左呀, 只要大家用錫紙包住個面, 擺入焗爐焗五分鐘, 中火食落同堂食味道, 口感一樣!仲可以安在家中慢慢嘆!記住千祈唔好擺入微波爐~檸蜜味依然好香, 個包脆都不得了!大家可以嘗試下拎返屋企食架!
把檸蜜脆脆回家!!

天時暑熱, 如果想坐o係勝香園舒舒服服食都有點難度~
擺入焗爐焗五分鐘, 中火
食落同堂食味道, 口感一樣!

仲可以安在家中慢慢嘆!
記住千祈唔好擺入微波爐~

檸蜜味依然好香, 個包脆都不得了!
大家可以嘗試下拎返屋企食架!
2010-05-20
2010-05-18 19 瀏覽
自從轉在中環上班之後,連帶與勝香園的感情,也開始親密起來,月前當夜班時,收工也會走過來,吃個茄牛通,或者是多士.如果在平日早上八點多來到,食客當然不多,店員一貫笑臉迎人,我就一貫拿著份報紙,用來送奶茶.勝香園的熱奶茶,或者是凍奶茶,也不是我喝過之中最好,但水準也不錯.茄牛通十年如一日,茄味極為濃香,牛肉沒有下過梳打粉之痕跡,同外界大多茶餐廳,咬著的"發泡膠"牛肉,好吃不知幾多倍,這就是此鐵皮檔的誠意所在.不吃茄牛,來個淨牛肉麵,沒有番茄的味道之下,來得更清,總之兩者各有各好.日前與女友一起平日下午放假,於是帶她來到此,她從未來過,因時晨八字一向不夾,假若周六下午來到,人龍排到出去牛記對面,見到人龍如此地長,還要跟?時間就是金錢呀.不過是日炎熱的下午三時,也有人在等位,心想這班人是否不用工作.其實大多是"九十後",拿著單反機的年青人,大抵是考完試,沒有事做便來感受一下鐵皮檔風情.當中還有拿著旅遊書來的遊客.檸檬蜜糖脆脆的外表,同米奇老鼠有點相似,香脆的外層,入口清脆利落,檸檬的香味,同蜜糖的甜,將這個脆脆溶化了.當然獨食難感到滋味,與心愛的人共享,甜上加甜,愛,一向是這樣甜.忘了要求太陽

忘了要求太陽蛋,變成荷包蛋,此下午的茄牛蛋通,在外表上有少少缺陷,幸好荷包蛋的內餡甚佳,金黃的蛋汁香甜,與酸甜有致的番茄底連成一物,實在令人開胃.身邊有些朋友覺得尖沙咀的星座冰室,做出來的茄牛通比勝香園好,我則持相反意見.吃過勝香園之茄牛後,還未找到一處的茄牛麵/通,可以吃到好過他.當然大家喜好不同,又未至於要為這些小問題,拗得面紅耳熱.只是說笑而已.

往後的日子無須再當夜班,當然大把機會來,視要乎那天我可否早點起身,先來到此吃個早餐才上班.
太陽星晨
甜蜜脆脆
烈火下的青春荷包蛋
2010-05-17 20 瀏覽
茄牛通 & 茄牛丁朋友叫左茄牛丁,上面D蕃茄好鮮紅好靚~ 細佬既茄牛通,我試左兩啖~ 一向中意食蕃茄,D湯又好好飲,好易就成碗食清光~ 正!咸檸七咸咸酸酸的好好飲,可以極速飲完,飲到一肚氣都唔介意!檸蜜脆脆&咖央脆脆太為食唔記得影相... 好香好鬆脆唔會太甜,又抵食~
茄牛通 & 茄牛丁

咸咸酸酸的好好飲
,可以極速飲完,飲到一肚氣都唔介意!

檸蜜脆脆&咖央脆脆
太為食唔記得影相... 好香好鬆脆唔會太甜,又抵食~

茄牛通
茄牛丁
2010-05-12
茄牛通
茄牛丁
2010-05-17 16 瀏覽
因星期六都去了中環,心知去中環的機會愈來愈少,當然要食好野,作紀念啦其實我都是朋友介紹,才懂得去這裡,都說是3年前的事了今次難得一早去,不用等位,叫了一杯檸茶,一碗茄牛丁事隔3年,因為更出名,真的有很多不同了,有了中英對照餐牌,多了幾個阿姐做伙計(不過生意太好,都係咁忙)多了好多慕名而來拿著大大部相機拍照的人(只是因以前沒有那麼多單反機JE)說回食物,叫檸茶當然是因為已經幫你"篤好"的原因啦,超好=)茄牛丁,只可說可能煮不夠久,面不夠入味,不過蕃茄湯依然係無敵,一定要飲哂先可以話尊重啦PS外賣多一個脆脆,都係超好食!!!其實雖然係好簡單的野食,但說是因為沒有出了名而大肆加價,又沒有降低很多質素,真的已經不錯了,希望那種簡單的本質仍然保留吧

其實我都是朋友介紹,才懂得去這裡,都說是3年前的事了

今次難得一早去,不用等位,叫了一杯檸茶,一碗茄牛丁

PS外賣多一個脆脆,都係超好食!!!

MENU!
2010-05-15
MENU!
  • 脆脆
  • 茄牛麵
  • 茄牛公仔麵
2010-05-10 21 瀏覽
我實際上去過勝香園好多次,每一次都叫番茄餐肉蛋出前一叮。我其實覺得唔係好特別。。。唔係特別好味,但係D番茄湯真係幾好飲,感覺好健康。唔覺意就食灑成碗面!Pictures tells the story!
2010-01-21
2010-05-09 11 瀏覽
蕃茄餐蛋通粉 – 餐蛋同出面分別都唔大啦, 係個蕃茄湯啦, 真係好夠蕃茄味既… 不過, 我第一次黎食, 唔知係唔係我唔識叫啦, 我見到人地碗野上面仲有好多好多蕃茄架wor, 點解我冇既?????咸檸七 – 有係好少飲, 第一淡真係覺得好咸, 飲落又ok wor豬扒包脆脆 - 原本諗住剩係order通粉, 不過見到人地d脆脆飽又好吸引, 咁就叫埋啦, 一開二, 方便share食~ 我相信係即叫即做架, 因為食左通粉多過一半先黎~ 咁樣仲好, 唔係咁早黎到都食唔切. 講返個脆脆, 外脆內軟, 真係好值得食. 如果有機會下次想試下檸蜜脆脆服務係冇乜既, 其實都預左架啦, ..不過呢, 至少都理下等位既人啦, 因為有時d人都唔排隊…………

2010-05-08
2010-05-06 26 瀏覽
今日又同女友四處覓食,得知中環勝香園好評如潮,正如滔滔江水咁連綿不絕,我地都心郁郁同名店切磋較量一番!我地去到見到人數眾多,大多數都係後生仔女(其實我地都係!!!)就可以知道名老店唔只吸引一眾上年紀人士,仲吸引地我地呢d好食之客!而且攝友每台都比比皆是,我地就知道其實大家都係慕名而來,打算一睹勝香園如何勝香!我地點了...蕃茄牛肉公仔麵:味道非常一般,牛肉質感滑但口感略為鬆散,似乎落得太多鬆肉粉。湯底以香濃蕃茄湯作招徠,但我地就覺得蕃茄味道略淡...會唔會係落得太多原味湯底?我們交戰到此刻似乎未見勝香園真章凍奶茶:茶味尚算濃郁,但奶味有少少蓋過左茶味,味道不夠好。仲有,奶茶口感不夠爽滑,失去左飲奶茶原有的樂趣!檸蜜脆脆:非常強勁!有純利並不回吐!豬仔包好香脆,我地響姐姐未拎黎之前都聞到隔離d包包香味!此包配上檸蜜汁,非常合味道!仲有!佢只係賣$8!係$8!!!雖然前兩味都較為遜色,但有脆脆拉分,咁我地都唔可以唔俾下面勝香園既,但係亦唔可以埋沒我地既良心......

我地點了...

好味到食左先影:P
2010-05-05
好味到食左先影:P
  • 茄牛公仔麵
2010-05-04 21 瀏覽
咁岩今日要去伊館睇體操,所以就黎勝香園食野,5點度去到,無咩人,所以 d 野都好快就黎到...番茄豬排麵,,,其實都好味,我叫左多番茄,所以真係有好多,個湯好正,食得出真材實對,豬排都 ok,有五香味,我鐘意xd奶油脆脆,,,食舊咁好食,好脆!食緊果陣仲見到黃德斌,果度 d 阿姐同佢好似幾熟咁,佢女朋友都好高好靚呀!
咁岩今日要去伊館睇體操,所以就黎勝香園食野,
5點度去到,無咩人,所以 d 野都好快就黎到...

番茄豬排麵,,,
豬排都 ok,有五香味,我鐘意xd

奶油脆脆,,,
食舊咁好食,好脆!

食緊果陣仲見到黃德斌,果度 d 阿姐同佢好似幾熟咁,
佢女朋友都好高好靚呀!
2010-05-03
  • 番茄豬排公仔麵
  • 奶油脆脆
2010-05-03 8 瀏覽
二月下旬‧晴沒有在中環區工作,也少了來這裡吃早餐了。預計一年內,也沒有多大的機會再來,趁是日早上有空,來看看這個老朋友,update一下近況。天氣漸熱,但這裡還是越來越多人,也越開越多檯。除了我的「咖啡要溶」之外,是日就要了蛋牛米加茄湯底,畢竟又有一段時間未吃過這裡的茄湯底了。慣了「扣底」,但是日可以多吃一點,就要了原裝份量。熱辣辣的茄湯底,是沒有以前的濃郁,雖然是用上了罐頭茄,但仍然是茄味十足的。牛肉加上煎得溏心的荷包蛋,這碗茄湯米,吃得碗底見天,非常滿足。剛看到一個「喊面」食評,說這個茄湯底下了太多茄膏以至變得過酸,其實茄膏不會有酸味,只是加顏色,像老抽的作用相若。咀刁沒有錯,但先要懂,才好說,就是真的。臨走時,跟一眾老朋友更新了近況。珍姐喜孜孜的拿出這裡新做的餐牌。原來是本地的另一搵食天書WOM Guide幫這裡製作的,印刷精美,更是中英對照。很高興這個老朋友,在食物上進步之餘,在配套上也越來越好。跟大家道別了,有時間的話,我還會再來的。
二月下旬‧晴

天氣漸熱,但這裡還是越來越多人,也越開越多檯。

跟大家道別了,有時間的話,我還會再來的。
夠份量也美味,吃得滿足
這也是進步!
夠份量也美味,吃得滿足
這也是進步!
  • 蛋牛米加茄湯底
2010-05-02 11 瀏覽
番茄牛蛋通:  番茄+牛肉+雞蛋,三樣嘢分別就咁放上面,技術何在?食味很特別,番茄特別酸,似乎加了過量茄膏,我不太喜歡;牛肉特別滑,滑到連肉味都無埋,大家應該明白啦!雞蛋也特別凍!番茄豬扒麵:  豬扒乾乾的,而且又係凍的,絕不懷念!奶茶:  完全不及格,係非常是但的製作--茶很薄,頗鞋口,香味也欠奉,要好飲過佢,真係一點也不困難。枱面放著一塊污糟過地布的布,是特色嗎?仲有枱面有個水杯,接住簷蓬滴下的水,亞姐突然拿起來飲.......,嚇到我立即走人。請恕小妹咀刁,未能參透該店如何好味,總括來說,功夫很行貨,絕不回味,我唔係話佢好難食,只不過無必要再幫趁。做大排檔都可以弄得清潔一點,真係唔休做?是是但但都有咁多人幫趁,難怪鼻子往上翹!
番茄牛蛋通:

番茄豬扒麵:
  豬扒乾乾的,而且又係凍的,絕不懷念!

奶茶:

,嚇到我立即走人。

2010-05-02 18 瀏覽
四月二十日 (星期二)同老公仔今日到勝香園吃lunch!還記得<志明與春嬌>在這裡有一場戲的!現在他們亦有貼上poster!今日不用等位!可能天氣比較熱呢!坐下來點了炒蛋蕃茄牛肉通粉,老公仔點了炒蛋腸仔蕃茄牛肉通粉加了雜蜜多士,和凍檸茶!食物很快送到!多士美味,有花生醬,果jam,煉奶等!檸茶已經督好了檸檬!很香呢通粉的蕃茄湯底依舊的香濃!炒蛋也滑!牛肉爽口新鮮不過唯獨很熱........相信要過夏天才會再來呢!
四月二十日 (星期二)

同老公仔今日到勝香園吃lunch!

今日不用等位!可能天氣比較熱呢!
坐下來點了炒蛋蕃茄牛肉通粉,老公仔點了炒蛋腸仔蕃茄牛肉通粉
加了雜蜜多士,和凍檸茶!

食物很快送到!
多士美味,有花生醬,果jam,煉奶等!
檸茶已經督好了檸檬!很香呢
通粉的蕃茄湯底依舊的香濃!炒蛋也滑!牛肉爽口新鮮

不過唯獨很熱........相信要過夏天才會再來呢!
2010-04-20