2016-07-31 807 瀏覽
5點收攤,週日close.咁傲嬌,只可以係星期六去食。下午三點幾去到,仲要排隊,等咗10分鐘入座,叫咗碗番茄牛肉麵同埋檸檬脆脆。麵好抵,牛肉好多,味道很自然,唔似高級餐廳會有很多調料,所以就好似自己係屋企煮的味一樣。檸檬脆好似炸過的麵包片,味係特殊嘅,可以一試。作為個女仔,一碗麵已經飽腹,脆脆拎番屋企當第二日的早餐啦。
5點收攤,週日close.咁傲嬌,只可以係星期六去食。
檸檬脆好似炸過的麵包片,味係特殊嘅,可以一試。
作為個女仔,一碗麵已經飽腹,脆脆拎番屋企當第二日的早餐啦。
檸檬脆脆
番茄牛肉麵
檸檬脆脆
番茄牛肉麵
2016-07-25 641 瀏覽
:蕃茄碎牛炒蛋麵 蕃茄豬扒通粉 $28/碗:檸蜜脆脆 $14難得有人黎中環陪食lunch,唔想捱貴野就即刻諗起抵食又超級好味既勝香園😍講左咁耐今日終於食到,而且重點係今日熱辣辣既天氣竟然唔洗排隊。一去到姐姐就有位比我地坐😎蕃茄湯底真係超級濃,好多蕃茄蓉!!通粉好多豬扒同碎牛炒蛋都好夠香。至於檸蜜脆脆 真係好脆😆而且酸酸甜甜 有人話係世界上最好食既豬仔包咁喎~
:蕃茄碎牛炒蛋麵 蕃茄豬扒通粉 $28/碗
:檸蜜脆脆 $14
一去到姐姐就有位比我地坐😎
蕃茄湯底真係超級濃,好多蕃茄蓉!!
通粉好多豬扒同碎牛炒蛋都好夠香。
至於檸蜜脆脆 真係好脆😆
而且酸酸甜甜 有人話係世界上最好食既豬仔包咁喎~
2016-07-24 536 瀏覽
今天早上一個人要去中環工作,突然行到一間叫勝香園,看見好多人在這裡吃早餐,我見我仲時間吃個早餐,就行入去試下,我叫了個茄牛通吃,來到看見好多蕃茄肉在湯入面太興奮,因為我最鍾意吃番茄,試了真的很好吃,價錢又合理,下次去中環一定要去勝香園吃過早餐!
,因為我最鍾意吃番茄
茄牛麵
  • 茄牛麵
2016-07-17 915 瀏覽
嘿嘿! 今日賴生為屈小姐安排左神秘約會,第1站就係勝香園啦! 雖然話係神秘,但屈小姐好似估到啲咁! 不過一講話去勝香園,佢都係開心到彈起!今日真係好熱呀!不過為左食心愛嘅勝香園,屈小姐同賴生都係全程笑笑口,好開心! 更好彩係……我地去到既時候,冇乜人…排頭位等入去咋! 超快入到去食…!我地叫左最出名既檸蜜脆脆! 個檸蜜脆脆食咁多次都咁好味嫁! 麵包超脆! 咬親每一啖都會有麵包碎嫁…! 加上檸蜜酸酸甜甜既味道,好開胃呀! 真心推薦!之後我地分別再叫左蕃茄牛肉蛋菜通同埋蕃茄碎牛炒蛋菜通! 個侍應嬸嬸話…d菜比你地叫晒啦! 人地冇得食啦!! 佢個蕃茄湯底,真係好濃郁! 有蕃茄味,又甜! 超好味! 我可以話係全香港最好味既蕃茄湯呀!! 個碎牛炒蛋又幾好食喎…又有蛋香味,又夠厚! 但有樣野要留意…唔好叫麵…個湯底唔同嫁,冇咁重蕃茄味嫁#真心推薦
雖然話係神秘,但屈小姐好似估到啲咁
! 不過一講話去勝香園,佢都係開心到彈起
!

今日真係好熱呀!
不過為左食心愛嘅勝香園,屈小姐同賴生都係全程笑笑口,好開心
!

! 加上檸蜜酸酸甜甜既味道,好開胃呀
! 真心推薦!

之後我地分別再叫左蕃茄牛肉蛋菜通同埋蕃茄碎牛炒蛋菜通
! 個侍應嬸嬸話…d菜比你地叫晒啦! 人地冇得食啦!
!

佢個蕃茄湯底,真係好濃郁! 有蕃茄味,又甜

但有樣野要留意…唔好叫麵…個湯底唔同嫁,冇咁重蕃茄味嫁

#真心推薦
蕃茄牛肉蛋菜通
蕃茄碎牛炒蛋菜通
2016-07-16
10 分鐘 (堂食)
蕃茄牛肉蛋菜通
蕃茄碎牛炒蛋菜通
  • 茄牛蛋通
  • 蕃茄碎牛炒蛋通粉
2016-06-25 1403 瀏覽
30幾度下去勝香園,原因之一因為好多時候咁亦都唔需要再排隊,今日亦都係最後一日係佢哋放暑假前,可以食到奶油脆脆。所以熱辣辣地去咗食熱辣辣嘅番茄通,同當年有佢哋嘅凍奶茶降降溫。今次番茄通,我哋揀咗鹹牛肉炒蛋加豬扒同普通嘅煎蛋午餐肉下次食要等到佢喺7月11號開飯⋯⋯ 咁熱抖下都係應該嘅!
同普通嘅煎蛋午餐肉

下次食要等到佢喺7月11號開飯⋯⋯ 咁熱抖下都係應該嘅!
2016-06-24
2016-06-21 725 瀏覽
有時假日去下平日繁忙的商業區逛逛,別有感覺檸蜜脆脆 $13 係每次黎到都會食將包焗到鬆脆,再塗上檸檬蜜糖,酸酸甜甜咁,唔錯不過食一兩片就好了,如果食晒整碟,我怕會熱氣食過檸檬脆脆梗係食埋茄牛麵新鮮茄肉,嫩滑既牛肉,加埋腸$28不過真係幾多人排隊要食要早啲去嚕
有時假日去下平日繁忙的商業區逛逛,別有感覺
檸蜜脆脆 $13 係每次黎到都會食
將包焗到鬆脆,再塗上檸檬蜜糖,酸酸甜甜咁,唔錯
不過食一兩片就好了,如果食晒整碟,我怕會熱氣
食過檸檬脆脆
梗係食埋茄牛麵
新鮮茄肉,嫩滑既牛肉,加埋腸$28
不過真係幾多人排隊
要食要早啲去嚕
2016-02-21
10 分鐘 (堂食)
午餐
2016-06-18 611 瀏覽
星期五的早上閒逛到中環,想起勝香園的蕃茄麵,便到小店品嚐。由於是閒日的早上(9:30a.m.)不是很多人,不用等位便可入坐, 一行2人點了蕃茄鮮牛麵、檸蜜奶油脆脆、加央多士、咸檸七。蕃茄鮮牛麵湯底濃郁,沒有味精,尾中不足是牛肉有點硬,不夠嫩。檸蜜脆脆酸酸甜甜又夠脆,在炎夏中令人胃口大開,我很喜歡加央多士即叫即烘,新鮮熱辣,加央又不太甜, 令人回味 炎夏來一杯咸檸七,咸甜適中,消暑解渴。要值得一讚此老店雖然出名,但店內的姐姐招呼食客仍很親切,很有禮貌,而且食物沒有味精,進食後沒口喝的情況出現,真要一讚。
星期五的早上閒逛到中環,想起勝香園的蕃茄麵,便到小店品嚐。
檸蜜脆脆酸酸甜甜又夠脆,在炎夏中令人胃口大開,我很喜歡

加央多士即叫即烘,新鮮熱辣,加央又不太甜, 令人回味

炎夏來一杯咸檸七,咸甜適中,消暑解渴。

2016-06-17
2016-06-16 516 瀏覽
不知聽哪人說周月執了,原來是太天真被騙,知道時即想再去吃,怎料仍然大排長龍,只好改為附近地方吃。可能近來天氣太熱,對面的勝香園少了不少食客,這個時候竟然不用排隊,當然怒衝去吃吧,揀了個陰涼風扇位,才不至邊吃邊滴汗。清一色的蕃茄湯底,配料可自選每次來我都只會點蕃茄牛肉通,不會點麵不會點米粉,只因我覺得蕃茄湯底除了配烏冬,就只有配通粉才好吃。這裡的湯不會Hea你,除了茄膏和茄湯,還加入新鮮蕃茄,通粉連湯吃不僅味道濃郁,還有啖啖茄肉,確實不錯牛肉肉質較腍,正常貨色,為的都是這個湯底。這裡的咸檸七都是必點之選,但今次喝這杯好像沒以前好喝,味道較淡,不覺咸亦沒檸味
清一色的蕃茄湯底,配料可自選
牛肉肉質較腍,正常貨色,為的都是這個湯底。
2016-06-14 554 瀏覽
依度最出名既係蕃茄湯通粉,黎到點可以唔食我同朋友每人一碗,個蕃茄湯係特濃嫁飲起上黎真係煲出黎,唔係用粉沖,所以先咁正通粉索曬味,所以超好味隻蛋就自己變左蕃茄蛋,真係好正呀
依度最出名既係蕃茄湯通粉,黎到點可以唔食
我同朋友每人一碗,個蕃茄湯係特濃嫁

飲起上黎真係煲出黎,唔係用粉沖,所以先咁正

通粉索曬味,所以超好味

隻蛋就自己變左蕃茄蛋,真係好正呀

2016-06-13 413 瀏覽
每次來香港一定要去吃番茄牛肉通粉跟檸檬脆脆,開胃的酸甜番茄湯,再加上嫩嫩的牛肉,超級對味,愛吃辣的人可以再加點辣椒下去,酸辣的口感在夏天超開胃的。吃完正餐就一定要點檸檬脆脆做ENDING,酥脆的麵包加上脆脆的糖,真的讓人難忘的好味道。
2016-06-08
2 分鐘 (堂食)
  • 番茄牛肉通粉
  • 牛油檸檬脆脆
2016-06-07 667 瀏覽
勝香園既混醬脆脆真係幾好味,因為本身鐘意花生醬味道,而且食落夠香脆,但個茄牛公仔麵個湯底就唔夠番茄味,成碗麵味道好淡,反而試埋茄牛通既湯底就濃好多,通粉既番茄係完全煮冧融入去湯底入面,而本身唔好食通粉既我都覺得呢度既通粉竟然好味過公仔麵😅。好彩今早去食唔太多人,不過天氣比較熱左少少
好彩今早去食唔太多人,不過天氣比較熱左少少
2016-06-07
2016-06-07 402 瀏覽
好多人去勝香園都係講佢嘅茄蛋通,但波波就覺得佢嘅混醬多出色得多!塊多士厚得嚟脆卜卜,就好似強國人啲面皮咁,厚得嚟,又好脆弱,請個歌手唱歌都碎到一地都係,配埋亂溝一通嘅花生醬煉奶牛油,就好似蘭蔻嘅中英聯合聲明一樣,都係混醬得咁出色!喺呢個混賬嘅社會,食一塊混醬嘅多士,咪係法式旋轉型嘅生活品味囉!賣相:味道:CP值:

賣相:

味道:

CP值:
午餐
2016-06-03 385 瀏覽
久仰大名~ 之前食過佢嘅蕃茄牛麵,今次係為左「檸蜜脆脆」而黎架!朋友大推檸蜜脆脆,拖左我黎勝香園食下午茶!坐低即叫檸蜜脆脆($14)同奶醬多($13)!再整杯咸檸七($16)消暑!朋友真係無介紹錯,相比起蕃茄麵,呢個檸蜜脆脆更加得我歡心估唔到混合檸檬酸酸地嘅味道落去甜甜地嘅糖漿,再加上卜卜脆嘅豬仔包,係咁正咁match!此時,都好味嘅奶醬多頓然被比下來越來越少地方有得飲正宗道地咸檸七,呢杯咸檸七有咸青檸同一片檸檬,仲有樽裝雪碧!寧舍有feel夠晒地道~而家咁熱嘅天氣飲真係好正~~~杯野都勾起我好多兒時回憶!

朋友大推檸蜜脆脆,拖左我黎勝香園食下午茶!
坐低即叫檸蜜脆脆($14)同奶醬多($13)!
再整杯咸檸七($16)消暑!
朋友真係無介紹錯,相比起蕃茄麵,呢個檸蜜脆脆更加得我歡心

此時,都好味嘅奶醬多頓然被比下來

夠晒地道~而家咁熱嘅天氣飲真係好正~~~
杯野都勾起我好多兒時回憶!

• 檸蜜脆脆
2016-06-02 936 瀏覽
星期六下午來到勝香園,人龍並不是太多在等候。外國遊客及內地旅客也一睹這馳名港式牌檔特色。檸蜜脆脆這款每一次來到也是必叫之選,新鮮製作出來非常鬆脆,味道酸酸甜甜,熱食時候美味非常。一個人女仔也可以吃完一整碟的。咸檸七炎熱天氣下,點了最喜愛的咸檸七。七喜與盛載著咸檸檬杯子分開附上,七喜甜味與咸檸檬酸味互相混合。因為夠冰凍關係,味道酸甜滋味,十分醒神解渴。下單及收銀的姐姐,眼明手快,記慣記熟,只需單看眼前碗碟,不用計數機心算也能知道其金額。勝香園除了食物出眾外,還保留獨有的舊時香港特色及人情味。
咸檸七

勝香園除了食物出眾外,還保留獨有的舊時香港特色及人情味。
5 分鐘 (堂食)
咸檸七
星期六梗係要周圍食好野啦由於朝早係中環附近做野做完野諗住食個lunch先再去行下PMQ所以就去左食中環必試餐廳 — 勝香園等左大概半個鐘終於有位坐啦一坐低 梗係要叫鎮店之寶 — 蕃茄湯底粉麵啦可惜通粉賣晒啦所以叫左一碗蕃茄鮮牛蛋麵 一碗蕃茄餐蛋麵 一份檸蜜脆脆 一杯咸檸七蕃茄鮮牛蛋麵($31)wow特製蕃茄泥覆蓋了整碗麵 令到湯底充斥着濃郁香醇的蕃茄味鮮牛口感彈牙 鮮甜的肉汁鎖住係鮮牛裡面証明牛肉很新鮮 而且煮得剛剛好 不會太熟令到牛肉太老太「鞋」煎蛋煎得半成熟 一咬開蛋汁便流出來蕃茄餐蛋麵($28)厚厚的餐肉配以半生熟的煎蛋 簡直係食公仔麵的絕配加上招牌特製蕃茄泥令到簡單的餐蛋麵榮升至另一個境界每一啖公仔麵都被蕃茄泥包住口感更佳 味道更香濃 而且比起味精湯底 蕃茄泥的湯底更健康咸檸七 ($16)重點就是在它的咸檸浸得夠唔夠耐 咸味出不出咸檸加上七喜的甜味 咸咸酸酸甜甜的多重滋味感覺很潤喉解渴最值得推薦的莫過於檸蜜脆脆($14)了總是放得像米奇老鼠🐭😂豬仔包烤得香脆可口清新開胃的檸檬汁和香甜蜜糖兩種截然不同的調味料混合起來卻非常搭配 互補不足令到脆脆散發着檸檬的清香 又嚐到蜜糖的甜蜜真
星期六梗係要周圍食好野啦
由於朝早係中環附近做野
做完野諗住食個lunch先再去行下PMQ
所以就去左食中環必試餐廳 — 勝香園

等左大概半個鐘
終於有位坐啦
一坐低 梗係要叫鎮店之寶 — 蕃茄湯底粉麵啦

可惜通粉賣晒啦

蕃茄鮮牛蛋麵($31)
wow特製蕃茄泥覆蓋了整碗麵

令到湯底充斥着濃郁香醇的蕃茄味

鮮牛口感彈牙 鮮甜的肉汁鎖住係鮮牛裡面

煎蛋煎得半成熟 一咬開蛋汁便流出來
蕃茄鮮牛蛋麵
蕃茄餐蛋麵($28)
厚厚的餐肉配以半生熟的煎蛋 簡直係食公仔麵的絕配

加上招牌特製蕃茄泥
令到簡單的餐蛋麵榮升至另一個境界

每一啖公仔麵都被蕃茄泥包住

口感更佳 味道更香濃

而且比起味精湯底 蕃茄泥的湯底更健康
蕃茄餐蛋麵
咸檸七 ($16)
重點就是在它的咸檸浸得夠唔夠耐 咸味出不出

因為食物一直都keep得住水準 價錢又相宜

雖然環境似昔日的大排檔
但卻另有一番風味
2016-05-21
30 分鐘 (堂食)
蕃茄鮮牛蛋麵