2008-11-06 2 瀏覽
呢間勝利牛丸, 細個跟阿媽買餸成日幫襯. 入面淨係得牛丸同牛腩. 牛丸口感不錯,唔會太林亦幾有咬口, 味道方面 有牛肉味都有,但唔算好有味道. 至於五香牛腩個人認為好正, 夠晒林又夠入味. 又濃又香既腩汁完全滲透入牛腩入面, 食起來唔覺得乾. d人通常都係叫丸腩河丸腩米. 如果叫牛丸河只會俾清湯, 要叫加色佢先會加腩汁俾你. 鍾意味濃既一定要加腩汁. 不過價錢愈來愈貴, 加到19蚊份量亦減少. 不過仍值得去食.
2008-10-31 18 瀏覽
very disappointed, the restaurant is just an over-promoted over-praised small franchise business, meat ball very ordinary, noodle ordinary, soup below average, size below average, over-pricedwon't come back

won't come back
2008-10-22 6 瀏覽
本人應為好味到傻~食左好多年了就算住得好遠,車$要成$40來回....都要入去為左食牛丸牛腩米!服務都算幾好,牛丸彈牙兼有牛味,很有咬勁,也很有牛肉味,難怪這裏的牛丸如此出名。勝利牛丸既牛丸河,真係好好味的,價錢又平,湯底清清地幾好食。

本人應為好味到傻~食左好多年了就算住得好遠,
車$要成$40來回....
都要入去為左食牛丸牛腩米!
服務都算幾好,牛丸彈牙兼有牛味,很有咬勁,也很有牛肉味,
湯底清清地幾好食。

• 牛丸
2008-10-21 61 瀏覽
星期六有事入元朗新地帶做完事後想食地道小食竟然比我向右行一個街口就見到勝利牛丸>3<叫左碗牛丸米牛丸好彈牙ar~~~~個湯底係清清地gei牛肉味~見到淨牛腩都只係$19雙拼同價就叫多個牛筋腩拼丸但牛腩個湯底就濃左D........兼且有D酸,我唔係咁慣好彩牛筋唔錯牛腩都偶有嫩滑的好想拍下D牛丸測試彈力ar
星期六有事入元朗新地帶
做完事後想食地道小食
竟然比我向右行一個街口就見到勝利牛丸>3<

叫左碗牛丸米
牛丸好彈牙ar~~~~個湯底係清清地gei牛肉味~
見到淨牛腩都只係$19
雙拼同價

就叫多個牛筋腩拼丸
但牛腩個湯底就濃左D........兼且有D酸,我唔係咁慣
好彩牛筋唔錯
牛腩都偶有嫩滑的

好想拍下D牛丸測試彈力ar
丸腩雙拼
丸腩雙拼
(非會員)
2008-10-15 6 瀏覽
我係食客.以前佢地d樓面好醒架, 叫嘢食你講一次佢就記得唔洗寫, 依家要問十幾廿次, 問到煩!嘢食梗係無以前咁好啦, 一來個汁淡咗, 二來d牛腩又忟無咁林, 我都唔知點解變成咁~唯一係杯檸檬茶或者奶茶可以鎖住我, 令我再去佢地度食嘢, 如果連茶水都唔掂, 我唔會再去~
我係食客.

慕名去元朗找勝利牛丸, 它們只有牛丸同牛腩兩付個選擇, 想食雲吞就別入去了, 佢地都有多士可叫同水吧提供飲料, 生招牌的牛丸真的好爽又彈牙, 但五香牛腩味濃及較多味精, 因為食完喝了2支汽水都覺得好口喝 ,好旺場的, 車水馬龍的) 環境很乾淨, 招呼都好好. 總體都OK.
  • 牛丸米 ONLY
2008-10-06 5 瀏覽
2008/9/27午餐需要填一填肚子才去唱下午K.見有十年也無吃勝利的牛丸,趁人不多就入來回味,回味.牆上貼著大量可口可樂宣導單張,上面寫上了粉麵的價錢,不論牛丸及牛腩都是索價19大元一碗(雙拼同價)。由13元吃到現在的19元,佩服佩服!一碗牛丸米線內有六粒丸和細半碗的米線,骨湯湯底味道濃郁,連蔥粒和冬菜粒,又喝到見碗底了,細細粒的牛丸彈牙有嚼勁兼無渣,認真的說是真的非常重牛肉味,招牌貨無花假,米線夠滑身。未夠飽就想加件多士吃,但全牆只貼有粉麵和油菜的價錢,阿姐只說有多士賣你要邊種﹖但沒拿相關餐牌過來,因不知賣幾錢一件,還是算數好了。高興的是這好味道能恆久不變,可惜的是價錢真的太貴了,很難有下次。
2008/9/27午餐

(雙拼同價)。由13元吃到現在的19元,佩服佩服!

• 牛丸
2008-10-05 3 瀏覽
上2個星期同朋友去開元朗, 經過勝利, 之前都略聞其名聲, 就即管入去試下啦。我地各自點左個牛腩牛丸河。一上檯, 嘩, 比想像中細碗。牛丸 & 牛腩 (仲溝左d 牛筋俾我地) 質素都 ok, 但問題係個湯底, 我地見佢咁深色, 以為味道應該會好濃, 但點知唔係囉, 得個樣。真係有d 失望呀 !

我地各自點左個牛腩牛丸河。一上檯, 嘩, 比想像中細碗。

真係有d 失望呀 !
2008-10-05 24 瀏覽
19元一碗腩丸米,在通脹時勢下稱不上貴招牌牛丸實屬普通反之牛腩卻比牛丸做得出色既入味又淋被譽為元朗三寶之一我想有點名過其實吧!路過可以一試,但長途跋涉就免了!

19元一碗腩丸米,在通脹時勢下稱不上貴

招牌牛丸實屬普通
反之牛腩卻比牛丸做得出色
既入味又淋

被譽為元朗三寶之一
我想有點名過其實吧!

路過可以一試,但長途跋涉就免了!

2008-10-04 7 瀏覽
昨日到勝利牛丸食午餐,要了筋丸米及一枝可樂。來了來了~先試試招牌牛丸, well....一口size, 味道普通, 但就吃不出那裡特別好吃。我跟它沒有chemical reaction再來是牛筋, 真的好夠淋好膠, 不過可能我一向不是非常喜歡牛筋, 因此也沒有reaction。反之, 牛腩好鬆化, 有少少肥, 最重要是不痴牙, 令我喜出望外。腩汁湯底好濃味, 所以米粉夠味, 清哂d米粉!^^食麵飲可樂真是別有一返風味~ps. 冷氣好凍.......
昨日到勝利牛丸食午餐,
要了筋丸米及一枝可樂。

來了來了~先試試招牌牛丸,
我跟它沒有chemical reaction
腩汁湯底好濃味, 所以米粉夠味, 清哂d米粉!^^

食麵飲可樂真是別有一返風味~

ps. 冷氣好凍.......
  • 牛腩
ok
2008-09-30 18 瀏覽
我爸爸好鐘意食哩間野!!!所以我當然都要試下!以前食$14..但而家好似加左價~.~d牛丸真係好爽ga wor@@吾怪得叫勝利牛丸la!!d牛腩果d都吾差ga..以我吾食既人黎講
我爸爸好鐘意食哩間野!!!
所以我當然都要試下!

以前食$14..
但而家好似加左價~.~

d牛丸真係好爽ga wor@@
吾怪得叫勝利牛丸la!!
d牛腩果d都吾差ga..以我吾食既人黎講

2008-09-30 14 瀏覽
難怪只能於元朗生存 .只賣牛丸、牛腩牛筋 + 西生菜 , 細細碗賣 19 蚊 , 無問題 .但係所謂嘅清湯只不過係淥熟牛丸嘅水 , 調味就係未洗過浸過嘅冬菜 ,麵只得唔需要任何 '功夫' 嘅油麵 , 未免食水太深 . . . . 牛丸的確不俗 , 但只靠一樣主角嚟維持得到嘅 , 恐怕只有元朗區先生存得到 .
難怪只能於元朗生存 .
$30 (其他)
  • 外賣新鮮牛丸
2008-09-24 3 瀏覽
以前住响元朗,一向好鍾意去lee間粉麵店,貪佢夠清、夠串(粉麵方面堅持只賣牛丸、牛筋及牛腩)、樽裝汽水又夠凍。近日舊地重遊,當然找機會再光顧,好想回味下佢的爽口牛丸。佢繼續堅持只賣3款牛,牛丸味道依然冇變,好好味。但依家要成$19蚊一碗,幾年之前,都只係$14蚊......真係乜都加價!!! 不過,都值得幫襯!!!註﹕牛丸是爽口的,喜歡牛筋丸的朋友或會不喜歡。
註﹕牛丸是爽口的,喜歡牛筋丸的朋友或會不喜歡。
  • 招牌牛丸
2008-09-18 20 瀏覽
上個禮拜同太座去完濕地公園.之後過元朗搵食.係勝利同埋好到底之間揀.老婆鍾意食牛丸多d.所以去左勝利.冇乜裝修,人好多,又迫.$19牛丸米加$19淨牛丸牛丸米有6粒.淨牛丸好似有8粒定9粒.但都係俾我好快就食哂.真係好彈牙,牛味又好重.不過d湯就差d.師傅太多.
上個禮拜同太座去完濕地公園.
之後過元朗搵食.

係勝利同埋好到底之間揀.
老婆鍾意食牛丸多d.
所以去左勝利.
冇乜裝修,人好多,又迫.

$19牛丸米加$19淨牛丸
牛丸米有6粒.淨牛丸好似有8粒定9粒.
但都係俾我好快就食哂.

真係好彈牙,牛味又好重.
不過d湯就差d.師傅太多.
好彈牙
好彈牙
  • 淨牛丸
平日瞓晏左出到元朗一定食勝利1.3-4點個無咩( 佢有3間鋪 )2.唔知食咩好佢得 牛丸 同 牛腩 2個選擇 多數都係食丸腩米 $19 單雙拼同價好濃ga牛腩汁 牛腩好冧 牛丸好爽一到winter 好多人買d 牛丸返屋企打邊爐ga但d牛貴左 食碗野都貴左
平日瞓晏左出到元朗一定食勝利
1.3-4點個無咩( 佢有3間鋪 )

2.唔知食咩好

佢得 牛丸 同 牛腩 2個選擇