2008-01-28 26 瀏覽
今日同個朋友兩個日去食..因為好夜先去...唔洗等..一去即叫一個豬骨煲同一碟中雪花肥牛.搞掂!!!!!豬骨煲超級好味...個湯底真係無野講..你放咩入去都無問題!!!(當然係食物啦.)太好味了..它取代了我心中火鍋的地位..大家去到一定食豬骨煲!!!!!!!
今日同個朋友兩個日去食..
因為好夜先去...
唔洗等..
一去即叫一個豬骨煲同一碟中雪花肥牛.
搞掂!!!!!
豬骨煲超級好味...個湯底真係無野講..
你放咩入去都無問題!!!(當然係食物啦.)
太好味了..
它取代了我心中火鍋的地位..
大家去到一定食豬骨煲!!!!!!!
2008-01-27 14 瀏覽
是日實太凍, 吸引了我們一行四人去打打邊爐. 六點便到, 但已有八成滿. 即點芫茜皮旦湯底及大肥牛. 還有:双滑: 墨魚滑(呢個較common, 但都夠墨魚味)和蝦滑, 呢個不得了, 全蝦膠,正呀!豬潤拼鮮腐竹: 豬潤片得好薄, 本人不好, 但試了一件, 的確比一般的少了陣up味. 友人說很新鮮, 不錯. 鮮腐竹ok.桶蠔: 大大隻, 但不算十分新鮮, ok.白鱔片: 片得唔錯! 新鮮.炸魚皮拼牛柏葉: 炸魚片夠薄, 脆脆的, 滾滾便吃. Yummy! 牛柏葉不是我的至愛, ok 啦!粟米拼豬紅: 粟米超甜, 豬紅都幾彈牙.肥牛: 唔洗講, 真係讚不絶口, 一圈圈的肥牛, 雪花分佈平均, 牛味夠. 連我不吃牛肉的小妹, 也指明要點這個.總的來說, 選擇不算很多, 但新鮮, 尤以肥牛為最推介的. 還有, 全過程都係自助的, 從最茶, 碗筷, 點食物都係自助的.
是日實太凍, 吸引了我們一行四人去打打邊爐.

桶蠔: 大大隻, 但不算十分新鮮, ok.
白鱔片: 片得唔錯! 新鮮.
粟米拼豬紅: 粟米超甜, 豬紅都幾彈牙.

2008-01-20 21 瀏覽
之前經過見好多人在力奇火鍋門外,以為出事.後來才知他們在等位.今晚同家人到力奇四季火鍋一試.我們7:30準時到(之前已訂了位).坐下不久,當打算點菜時才發現四周除了一同四圍望的街坊外,似乎沒有負責人或職員,各人自己倒水,攞醬油等,正所謂"當自己屋企一樣".後來,終於見到一位亞姐,但轉頭又不見了!如果唔係見鬼就係D亞姐不斷閃避.我想同她講,我只想點菜,而非追債!終於叫了豬骨煲.約半小時後出現了!再過差不多一小時,豬骨煲也吃得七七八八.其實可以埋單,因都吃飽了,好彩嗰煲夠份量,否則時間真是很難過.兩個小朋友,不停問我,點解D牛肉唔駛煮都會咁耐?很難答,惟有去訪問RICKY 哥.去到間鋪的心臟地帶,先發現好似返了大陸,非常混亂,混亂非常,人山人海.RICKY 哥一邊刨牛肉,一邊主持(控制)大局,我幾驚他會整親隻手指.見到這種情況,只好怨自己唔聽亞媽話,"都話人多地方唔好去,小心D".最後我們只(只可)吃了豬骨煲,肥牛肉,魚滑,汽水兩罐等等,其實沒有了.但埋單都要差不多$380.雖然都幾好味,但我寧願到對面街"良記".但最後,我明白他們人山人海的原因了:唔執木台,唔點菜,遲上菜,客人走不到,外
但最後,我明白他們人山人海的原因了:唔執木台,唔點菜,遲上菜,客人走不到,外面就自然人山人海啦.幾易!問你服未.
2008-01-16 11 瀏覽
豬骨煲勁正, d料多到座山咁高! 湯底超甜!食物好新鮮, 味道好正! 蝦滑真係有成隻蝦, d蠔又大隻又鮮甜.服務就真係無, 全自助式服務. 自己去拎茶/ 醬料/ 湯. d阿姐無傳聞中咁惡, 都識笑; 不過佢\地真係好忙...價錢比想像中平, 一定會再encore~~
豬骨煲勁正, d料多到座山咁高! 湯底超甜!

價錢比想像中平, 一定會再encore~~
2008-01-05 15 瀏覽
成日聽人話力奇有幾好食幾抵食, 早幾日就同成班朋友一齊去la~我地10個人, 叫左以下食物1)1隻象拔蚌(刺身,爽~ 但都成5舊水一隻)(2)8隻鮑魚(其實我覺得好普通, 我地片黎食, 好似無咩味. 但d朋友就話好正囉)(3)1個豬骨煲(呢個就真係抵食啦~ 最正係加左鳳爪, 好味~ 勁膠! 個湯本身好淡味. 但真係超大個. 勁多粟米, 南瓜, 蕃茄etc, 要有6個人先食得晒)(4)1個鴛鴦鍋(普通野, 無香味)(5)本地手切肥牛(切得唔夠薄, 好普通)(6)機切肥牛(呢碟就好野, 夠薄夠牛味, 唔好晒錢食手切野!)(7)手打蝦丸墨魚丸(係好味, 蝦丸係大大隻蝦響道, 唔係蝦膠feel, 朋友話好正, 真材實料, 我就覺得d料真係太實, 好似食緊灼蝦咁)(8)海蝦(肉地好實淨, 好野)(9)魚皮, 脆肉鯇, 白鱔etc環境比想像中好, d野都幾大碟頭, 幾抵食!不過唔好expect有任何服務, 有人幫你執位已經非常好, 因為兩個阿姐睇成20張table. 真係做到氣咳. 不過純粹成班朋友食飯貪抵食新鮮, 力奇都係唔錯既選擇.
我地10個人, 叫左以下食物:

(1)1隻象拔蚌(刺身,爽~ 但都成5舊水一隻)
(4)1個鴛鴦鍋(普通野, 無香味)
(5)本地手切肥牛(切得唔夠薄, 好普通)
(8)海蝦(肉地好實淨, 好野)
(9)魚皮, 脆肉鯇, 白鱔etc

環境比想像中好, d野都幾大碟頭, 幾抵食!
2008-01-04 29 瀏覽
Because of what is introduced in the food magazine, so we went there to try. However, it's the worst restaurant whatsoever. No service at all.We registered and waited for 1/2 hour and there's a waitress keep calling people to go in. When I checked with her, she asked me to wait but at the end we found that they never registered for us. So, when I checked with the woman who registered for me earlier, she pretended she heard nothing. Isn't that ridiculos?So, my advice is not to go there in th

So, my advice is not to go there in the future with this kind of service. For those people dining in the restaurant, I saw them running around themselves getting bowls, utensils and even the soup for the pot.

2007-12-30 24 瀏覽
去力奇,要早d book位,要早d到,要早d order. 要,有一套策略.講真ga.因為,佢地生意太好,好到做唔黎.你一坐低,就要捉住一個阿姐,叫佢落單.一定要先order 朱骨湯底同肥牛,等到你痴呀! 我地個肥牛等0左個幾鍾先來. 我地有湯無野食,人地0個table就有野食無湯.超低能,一d都唔好笑!不過講番食物同價錢,就真係好抵.一碟大肥牛先168,好食到暈.d牛切得好fit,唔會太厚or太薄.烚幾下就熟,一食...嘩..天旋地轉,彷如初戀,成身都感到力量,就因為一件好食的肥牛!!!!! 牛味極之濃郁....另一好食既係魚皮,烚兩下,食0左佢,脆脆地又淋淋地,yo...一流呢~食物既相無點影..影0左既係..食完兩個hour之後的一張亂枱.

因為,佢地生意太好,好到做唔黎.

超低能,一d都唔好笑!

不過講番食物同價錢,就真係好抵.

2007-12-25 19 瀏覽
平安夜, 預左去邊都會多人, 熟人介紹下, 去到呢間力奇火鍋...一行六人, 等位唔算太耐, 點知一入到去, 望住張大枱, 成班人企喺度等咗十幾廿分鐘都無人執枱比我地, 千呼萬喚先有人嚟執好張枱(不過所謂執好, 都只係求其抹下就算...) 咁都算, 嗰一刻只求快D坐低叫嘢食...首先, 碗筷豉油同埋茶, 全自助都算...用茶洗佢D筷子, 洗咗三杯茶, D水都係濁嘅...嚇死人...OK, 都算...自己喺隔離枱攞咗個menu睇, 想叫人落單, 又等咗十幾廿分鐘都無人理, 叫極D阿姐, 個個都好似聾咗咁, 一係就明明聽到求其應咗就算, 一係就直頭抬高頭行, 時運高睇唔到...又等一輪, 終於叫咗十樣八樣嘢食...又起碼等咗三十分鐘, 先有一碟嘢食嚟...食晒成碟嘢...唔知再等咗幾耐, 先有第二三四碟嘢食到...但係唔知點解, 清晒所有嘢之後, 連最基本嘅肥牛同最簡單嘅一碟菜都未嚟, 唔明點解要用咁多時間去等, 成餐飯就係等等同埋等, 基本上食完之後個個都唔飽, 仲一肚火。食物質素一般, 周街都係咁上下, 真係唔明D人嘅態度會係咁, 地方又污糟...呢間嘢, 下次請我都唔會再去, 貼錢買
一行六人, 等位唔算太耐, 點知一入到去, 望住張大枱, 成班人企喺度等咗十幾廿分鐘都無人執枱比我地, 千呼萬喚先有人嚟執好張枱(不過所謂執好, 都只係求其抹下就算...) 咁都算, 嗰一刻只求快D坐低叫嘢食...首先, 碗筷豉油同埋茶, 全自助都算...用茶洗佢D筷子, 洗咗三杯茶, D水都係濁嘅...嚇死人...OK, 都算...自己喺隔離枱攞咗個menu睇, 想叫人落單, 又等咗十幾廿分鐘都無人理, 叫極D阿姐, 個個都好似聾咗咁, 一係就明明聽到求其應咗就算, 一係就直頭抬高頭行, 時運高睇唔到...又等一輪, 終於叫咗十樣八樣嘢食...又起碼等咗三十分鐘, 先有一碟嘢食嚟...食晒成碟嘢...唔知再等咗幾耐, 先有第二三四碟嘢食到...但係唔知點解, 清晒所有嘢之後, 連最基本嘅肥牛同最簡單嘅一碟菜都未嚟, 唔明點解要用咁多時間去等, 成餐飯就係等等同埋等, 基本上食完之後個個都唔飽, 仲一肚火。食物質素一般, 周街都係咁上下, 真係唔明D人嘅態度會係咁, 地方又污糟...呢間嘢, 下次請我都唔會再去, 貼錢買難受。
2007-12-18 28 瀏覽
之前同同事食過一次之後,成日都諗住隻大飽魚,所以今次就我做攪手,再去力奇到食多次勁的。照之前一樣,佢地個電話係唔會打得通的,所以無得訂位。但唔緊要,我地一收工就即刻落去,所以仲有好多位。可能係平日,所以0黎d0野都好快,同叫d阿姐都好快理我地。飽魚、蠔、脆肉骨、肥牛必叫之選。
飽魚、蠔、脆肉骨、肥牛必叫之選。
2007-12-06 22 瀏覽
今晚走去力奇試o下, 我o係度睇都知道服務唔係好得, 都有心理準備, 點知.........豉油辣椒呢o的自己攪掂, 茶就幾經辛苦佢都俾到我o地, 但係有乜可能諗住自己加湯, o個個裝住個湯o既壺竟然係一滴湯都無, 咁就真係點好食都無用啦, 唔驚佢煲乾水呀!!!好彩食物都算唔錯, 但係無下次啦, 咁攪法真係隨時火燭!
今晚走去力奇試o下, 我o係度睇都知道服務唔係好得, 都有
心理準備, 點知.........

豉油辣椒呢o的自己攪掂, 茶就幾經辛苦佢都俾到我o地, 但
係有乜可能諗住自己加湯, o個個裝住個湯o既壺竟然係一滴
湯都無, 咁就真係點好食都無用啦, 唔驚佢煲乾水呀!!!

好彩食物都算唔錯, 但係無下次啦, 咁攪法真係隨時火燭!
2007-12-01 41 瀏覽
11-26號試過OK,於是11-28號咪帶朋友落去食生日飯。點知又出事啦。其實食物冇事兩個湯底:沙爹番茄大肥牛OK啦(有渣)七隻鮑魚海蝦例牌(成十隻)炸魚皮四寶丸魚皮餃兩碟茹兩碟菜十幾支啤洒出事係服務晚上九點半到十點幾都話冇位(後嚟發現係大把枱但冇人執)幾经辛苦揾到亞姐比張枱但成十幾分鐘都冇人執,之後我自己執同開位。仲要走去廚房揾人落單。埋單千二蚊,今次真係食得唔心(仲比FD串)

其實食物冇事
兩個湯底:沙爹番茄
大肥牛OK啦(有渣)
七隻鮑魚
海蝦例牌(成十隻)
炸魚皮
四寶丸
魚皮餃
兩碟茹
兩碟菜
十幾支啤洒

出事係服務
晚上九點半到十點幾都話冇位(後嚟發現係大把枱但冇人執)

埋單千二蚊,今次真係食得唔心(仲比FD串)
2007-11-28 17 瀏覽
經朋友介紹下,叫我地一定要去呢間"力奇",佢一邊講,一邊話好味,咁咪去試下囉。去到感覺唔錯,坐定之後就諗下叫咩野食,睇睇下個menu,覺得無咩唔同o者,仲係諗緊之際,突然見到個侍應攞住一大煲野入黎,仲以為係食盆菜,點知原來係個湯底黎,個個朋友睇到眼都凸,之後叫左個大肥牛,個碟黎到又係好大碟,鮑魚仲好新鮮,手打蝦丸又"正",飲埋啤酒,9個人去食都唔洗一千蚊,果然無介紹錯~
2007-11-27 34 瀏覽
2007-11-26晚由於之前睇咗好多食評但次次都冇位,今日就尊程六點幾落去食晚飯。只係帶同女友共兩人湯底:沙爹拼番茄(女友真醒一試就覺得加咗蝦醬,一啲都唔其、沙爹係一筒筒返嘅、間間都有唔同方法做;以前九龍城有間加鹹魚我就最愛啦)手切本地牛細碟$88(係新鮮牛脊但太瘦)都OK鮑魚仔兩隻(台記九孔鮑)@$48都OK,全隻生灼(如果刺身應該好D)鴨粉腸OK都係瘦咗D豆苗都OK四支黑啤全店排檔式全自助包括加水(除落單同埋單)細枱好少同好細張,我叫咁少嘢都放唔晒不過啲亞姐唔屈我食貴價嘢埋單$390(我覺得平)如果唔洗等位就好啦
2007-11-26晚
手切本地牛細碟$88(係新鮮牛脊但太瘦)都OK
鴨粉腸OK都係瘦咗D
豆苗都OK
四支黑啤

全店排檔式全自助包括加水(除落單同埋單)
細枱好少同好細張,我叫咁少嘢都放唔晒
不過啲亞姐唔屈我食貴價嘢

埋單$390(我覺得平)
如果唔洗等位就好啦

鴨粉腸
鮑魚
牛肉
2007-11-22 15 瀏覽
eat there tonightfirst of all, the environment is actually a bit dirty. and secondly, the female boss at the entrance --> poor attitude. we order satay soup + tomato potato soupsatay soup is bad bad bad. just like very sweet 馬拉棧taste. tomato potatio soup good --> but it is easy to become --> after , the good taste just disappear. goose 腸is the best. abalone also good. other things also OK. but that satay soup --> too sweet...really make everything not nice! price is acceptable.
eat there tonight

price is acceptable.

1K
2007-11-21 8 瀏覽
男友一直嚷着要試力奇,識逢幸福的公關小姐在這裡搞局,我倆欣然赴會。先論環境,擴充後非常光猛企理,同樣幸福的George說和以前相比,簡直是天和地。至於食物,我們都一致認為沒啥特別,最令人失望的是本地手切肥牛,又厚又韌,我們一行9人,只吃了一碟中size的牛肉,零意慾encore。海鲜類亦不算出色,象拔蚌味鮮,卻不夠爽;鲍魚肉厚彈牙,卻鮮味欠奉,勝在價錢大眾化,不失為抵吃之選。桂花蚌很腥,令我吃不下嚥,蝦丸及墨魚丸個人認為OK,但其他食家都好像不太滿意。鱔片男友說不錯,肉質很有彈性,略帶鲜味。另外抵讚的是那蕃茄粟米薯仔湯底,帶有濃濃的清甜。全晚的高潮在於那令人驚豔的檸檬意米水,檸檬米很重,绝不過酸,與整晚的食物質素相比,這飲料顯得份外impressive。話雖如此,每位$200元,又鲍魚、又象拔蚌,其實不算貴。推不推介這裡?完全視乎你對打邊爐的喜好,若閣下是牛魔王,請別來,因為你一定會和男友P一樣失望而回。