2024-07-02 21 瀏覽
係女人街的餐廳多不勝數今日食既呢間係食生煎包既睇過KOL介紹呢度既生煎包係包爆汁即刻想試一試每個套餐都有生煎包跟, 價錢都唔算貴, 平均5X一個套餐我嗌左既係上海排骨湯麵呢度既排骨係無骨既而且係炸排骨, 望落個樣有D似雞扒炸到好香脆而且炸粉唔算厚, 食落好味!!生煎包煎到香噴噴, 底係勁脆口而入面真係爆汁之前係其他店食過都冇咁誇張包皮唔算厚而入面既肉都幾多下嫩滑+多汁, 係一個完美既生煎包完全冇誇張到!! 下次我仲會黎100/100係因為個生煎包!!
係女人街的餐廳多不勝數
今日食既呢間係食生煎包既

睇過KOL介紹呢度既生煎包係包爆汁
即刻想試一試
每個套餐都有生煎包跟, 價錢都唔算貴, 平均5X一個套餐
我嗌左既係上海排骨湯麵

呢度既排骨係無骨既
而且係炸排骨, 望落個樣有D似雞扒

炸到好香脆而且炸粉唔算厚, 食落好味!!

生煎包
煎到香噴噴, 底係勁脆口而入面真係爆汁
之前係其他店食過都冇咁誇張

包皮唔算厚而入面既肉都幾多下

嫩滑+多汁, 係一個完美既生煎包
2024-06-17
2024-06-28 23 瀏覽
蔥油雞扒菜飯 $42配生煎包 $20/2隻蔥油雞扒菜飯,蔥油勁香,雞扒係炸過黎既,但係肉厚炸粉薄,食落都仲有回彈,證明雞扒處理得唔錯,而菜飯亦都要讚,菜都多,有菜係入面飯質唔會太淋又唔會太硬,食落有菜既爽口感,淡淡既菜香,大大碗飯都食唔夠生煎包非常飽滿,灑上有黑芝麻和香蔥,底部脆脆的,口感細緻;咬開有爆汁效果!!! 食用時肉汁流哂出黎!! 內餡豬肉新鮮嫩滑,非常美味,難怪係呢間店既招牌整體嚟講食得滿意,特價及半價後真係勁抵食,而且出品有水準,會回訪!
蔥油雞扒菜飯 $42
配生煎包 $20/2隻

蔥油雞扒菜飯,蔥油勁香,雞扒係炸過黎既,
但係肉厚炸粉薄,食落都仲有回彈,證明雞扒處理得唔錯,
而菜飯亦都要讚,菜都多,有菜係入面飯質唔會太淋又唔會太硬,
食落有菜既爽口感,淡淡既菜香,大大碗飯都食唔夠

2024-06-13
  • 招牌生煎包
2024-06-28 43 瀏覽
今日行過女人街,見到呢間排隊店,見到佢地門口嘅生煎包d相,好似好吸引,見到價錢都好親民,所以想試吓,雖然要排隊,但都好快有位。招牌生煎包上枱時熱辣辣,下面煎到好香脆,食落脆卜卜,一篤開個生煎包,入面d湯汁湧晒出黎,d湯汁好鮮好重肉味,非常熱辣辣,外皮做得唔太厚,而入面d肉都好嫩滑,果然係呢度招牌菜。麻醬手撕雞絲粉皮雞絲同青瓜絲分量都幾多,雞絲都幾嫩滑,麻醬加埋粉皮一齊食,好清新,好味。上海排骨菜飯排骨炸得夠香脆,菜飯唔會太油,唔錯。排骨蔥油拌麵個蔥油麵勁正,好香香蔥味,d麵夠彈牙,吸晒d蔥油,好惹味,排骨都嫩滑,夠juicy。豆漿冰冰涷涷,好香豆味,唔太甜,唔錯。

麻醬手撕雞絲粉皮

上海排骨菜飯
排骨炸得夠香脆,菜飯唔會太油,唔錯。

排骨蔥油拌麵

豆漿
冰冰涷涷,好香豆味,唔太甜,唔錯。

2024-06-27 27 瀏覽
名不虛傳的生煎包‼️🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹最近社交平台被這間生煎包專門店瘋狂洗版馬上bookmark在我的to eat list上果然真的爆汁!好好食!生煎包做工非常細緻皮層酥脆,內餡鮮嫩多汁調味恰到好處,不會太鹹,真的很好食!非常值得一試!我們平日晚上7點去到,還未出現排隊人龍。他們有套餐選擇,我們叫了2份套餐配豆漿,價格中規中矩,不算太貴。坐位也不會太擠。唯一不足是等待生煎包的時間比較長。① 招牌上海排骨湯麵+生煎包一隻 $54🔹湯底清淡,麵條看似手工麵,吃起來不會太硬,Q彈度一般排骨外酥內嫩,富五香味,非常入味。② 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 $54🔹麻醬香濃滑順,粉皮爽滑,加上雞絲和爽脆青瓜,口感層次豐富,回味無窮📍劉興記生煎包專門店 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
名不虛傳的生煎包‼️

最近社交平台被這間生煎包專門店瘋狂洗版
馬上bookmark在我的to eat list上
果然真的爆汁!好好食!
生煎包做工非常細緻
皮層酥脆,內餡鮮嫩多汁
調味恰到好處,不會太鹹,真的很好食!
非常值得一試!
我們平日晚上7點去到,還未出現排隊人龍。
坐位也不會太擠。唯一不足是等待生煎包的時間比較長。
① 招牌上海排骨湯麵+生煎包一隻 $54
🔹湯底清淡,麵條看似手工麵,吃起來不會太硬,Q彈度一般
排骨外酥內嫩,富五香味,非常入味。
② 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻 $54
📍劉興記生煎包專門店
旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖
2024-06-27 27 瀏覽
附近做嘢地方揀咗間餐廳 難得有間新開又抵食既上海野食👍👍👍👏👏人氣皇牌套餐🥳😊麻醬手撕雞絲粉皮+招牌生煎包~粉皮好薄&滑 滿滿花生醬🤣~生煎包食落有啲似羊肉 滿滿爆汁😆岩熱出黎超多汁😊 包皮少硬~鮮雞湯小雲吞(12粒)還好的選擇👏👍💪💪送豆漿👏👏⚠盡量提早少少去,因為餐廳火爆7PM會出現排隊現象,係耐心等🤣🏷️劉興記生煎包專門店📍旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖

人氣皇牌套餐🥳😊
麻醬手撕雞絲粉皮+招牌生煎包
~粉皮好薄&滑 滿滿花生醬🤣

鮮雞湯小雲吞(12粒)
還好的選擇👏👍💪💪

送豆漿👏👏

🏷️劉興記生煎包專門店
📍旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖

2024-06-26 22 瀏覽
lunch time係旺角女人街見有好多人係門外排隊等位,好奇去睇下食啲咩~原來係上海生煎包,入面超爆場一睇個餐牌價錢仲係超平民貼地!.我地叫咗人氣熱賣皇牌套餐鮮雞湯小雲吞12粒+兩個生煎包雞湯十分鮮甜,一啖雞湯再配上小雲吞完全唔需要落任何醬料已經非常好食!.最重要嘅生煎包聽聞有師傅每日新鮮包製熱辣辣,而且包底煎到有少少脆口一口咬落去,入邊啲汁爆出嚟香味四溢!好食到我另外要再叫多4隻!.凍豆漿豆味香濃,而且唔太甜 啱晒我!
原來係上海生煎包,入面超爆場
一睇個餐牌價錢仲係超平民貼地!
我地叫咗人氣熱賣皇牌套餐
鮮雞湯小雲吞12粒+兩個生煎包
雞湯十分鮮甜,一啖雞湯再配上小雲吞
完全唔需要落任何醬料
已經非常好食!
最重要嘅生煎包
聽聞有師傅每日新鮮包製
熱辣辣,而且包底煎到有少少脆口
一口咬落去,入邊啲汁爆出嚟
香味四溢!
好食到我另外要再叫多4隻!
凍豆漿豆味香濃,而且唔太甜 啱晒我!

最近在社交媒體上看到一家生煎包店成為人氣店,趁著去旺角做指甲和護膚的空檔,決定去試試看!劉興記生煎包專門店有多間分店,旺角店位於女人街靠近家樂坊一帶,位置方便。店內提供單點美食和人氣套餐,我和朋友點了多款美食一起分享。蟹黃生煎飽 ($18/個) - 皮薄汁多的完美組合$18一個的「蟹黃生煎飽」極高的性價比。薄脆的外皮下,蘊含著豐富的內餡和大量湯汁。一咬即爆出滿滿的蟹黃香氣,肉餡分量十足,令人難忘。煎至酥脆的底部,更是增添了這道經典生煎包的可口味道。招牌擔擔麵 ($42) - 濃郁花生香,回味無窮招牌擔擔麵份量驚人,兩個女生一起分享都感到飽足。湯底香濃帶有濃郁的花生味,與滑順的麵條、豐富的餡料(如櫻花蝦、花生碎和肉碎)完美結合,甜辣適中,回味無窮。手工豆沙鍋餅 ($28) - 外酥內軟的上海甜品作為上海菜館的必點甜品,「手工豆沙鍋餅」絕對是一大亮點。外皮酥脆,內餡適度甜香,不會過於甜膩,令人難忘。豆漿 $8淡淡的甜味恰到好處,不會掩蓋豆子的天然香氣。整體來說,餐廳的性價比極高,無論是生煎包、擔擔麵還是鍋餅,都非常美味。不過因應環保使用了紙餐具, 個人覺得體用其他餐具會令用用餐體驗更好。心

蟹黃生煎飽 ($18/個) - 皮薄汁多的完美組合

招牌擔擔麵 ($42) - 濃郁花生香,回味無窮
招牌擔擔麵

手工豆沙鍋餅 ($28) - 外酥內軟的上海甜品

豆漿 $8
豆漿
淡淡的甜味恰到好處,不會掩蓋豆子的天然香氣。
整體來說,餐廳的性價比極高,無論是生煎包、擔擔麵還是鍋餅,都非常美味。不過因應環保使用了紙餐具, 個人覺得體用其他餐具會令用用餐體驗更好。心推薦大家到訪這家人氣爆棚的生煎包店,一定會讓你大飽口福!
紙餐具
2024-06-18
用餐優惠
試食活動
招牌擔擔麵
豆漿
最近好多人都推介劉興記生煎包,連發哥都有幫襯🫢放假就趁住冇咁多人去試下先😆招牌生煎包 $20/2隻;$30/4隻;$45/6隻皇牌套餐1 - 上海排骨菜飯 +生煎包1隻 HK$54 仲送豆漿👍🏻都幾抵食招牌生煎包真係好正,食完一粒,忍唔住要再叫多幾個!即包即煎,每個都煎到金黃香脆。🤤之前見人地講汁會爆出嚟,係真嫁🙈!食嘅時候要小心❗️一口咬開,肉汁立即噴出黎,唔小心焫親個口🥵!肉餡用咗新鮮梅頭肉,鮮嫩多汁,啖啖都係滋味😋蟹黃生煎包 $18/隻蟹黃生煎包都煎得好靚!餡料多左蟹黃,蟹香濃郁,兩款生煎包嘅汁都好多🤤睇隻碟就知😂😂另外上海排骨菜飯,排骨炸粉薄身,肉唔係厚切,個人幾鍾意😛食落唔會好heavy~ 肉質都好鮮嫩。個菜飯煮得啱啱好,菜同飯嘅比例差唔多1:1,白飯粒粒分明,正!👍🏻低糖豆漿 $8(凍熱同價)唔會太甜,口感順滑,冇豆渣,好飲!略嫌細杯左小小😂總括嚟講,依間招牌生煎包真係有驚艷到我同朋友🤡 已經列入我地會encore 名單~!價錢實惠,食物整體上都好好味!如果堂食嘅時候唔係用紙羹就更好👍🏻📍地址:劉興記生煎包專門店 (旺角)旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖

招牌生煎包 $20/2隻;$30/4隻;$45/6隻

蟹黃生煎包 $18/隻

上海排骨菜飯

📍地址:劉興記生煎包專門店 (旺角)
旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖

2024-06-26 31 瀏覽
🥡🥢🥧驚喜爆汁生煎包▫️只收現金▫️qr code落單🔻皇牌套餐S3 - $54 🆗鮮雞湯小雲吞12粒 小雲吞的確細細粒,入面只係包住嚿肉,雲吞皮比較重鹼水味,但係幾欣賞上面仲送咗蛋絲同埋兩條菜心。不過個湯底感覺係味精湯。 ☑️招牌生煎包2隻生煎包的確值得推薦,新鮮煎好,底層好脆而上層嘅皮好軟熟,一咬的確爆汁,入面嘅湯汁可以裝三個匙羹,要小心焫親個口。 ☑️凍豆漿一杯套餐會包埋一杯凍豆漿,豆漿係用茶杯裝,所以都唔太大杯,唔算好甜,但係都幾好味。
🥡🥢🥧

☑️招牌生煎包2隻

☑️凍豆漿一杯

2024-06-23
2024-06-25 23 瀏覽
好Juicy 嘅生煎包 一咬落口 醬汁爆晒出嚟 仲好大口氣 話唔爆汁嘅話可以免費換過個 生煎包個底脆卜卜 上面有啲芝麻食落好香口 而且新鮮煎好 熱辣辣 大滿足一咬落去 熱辣辣嘅湯汁瀉晒出嚟 成隻碟都係 冇得頂呀另外叫咗兩個set lunch 雞絲麻醬撈麵 麻將份量啱啱好 雞絲同埋青瓜,份量都多一食落口好滿足 而且份量大碗 味道唔錯另外叫咗一個酥炸排骨配菜飯 酥炸排骨骨肉質唔算太厚 但係勝在新鮮 新鮮炸起脆卜卜 粉都唔算太厚 味道OK整體餐廳光猛 唔使排隊 可以再戰
卜 粉都唔算太厚 味道OK
整體餐廳光猛 唔使排隊 可以再戰
2024-06-24 25 瀏覽
係旺角通菜街非常人多既地方🕘午餐時間想搵好吃一定要排上一段時間,當然要搵好吃吾怕等下啦😆➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖鲜雞湯小雲吞(12粒) 連湯都可以喝的香濃清雞湯,第一次食一口一小粒的雲吞🥟很特別➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍜蔥油拌麵 蔥油唔會油膩,亦都唔喊,味道剛好➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢招牌生煎包 熱辣辣,食嘅時候要好小心的,真係一口一爆汁,流晒汁的➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🌟地方乾淨🌟傳統煎包
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
鲜雞湯小雲吞(12粒)
連湯都可以喝的香濃清雞湯,第一次食一口一小粒的雲吞🥟很特別
🍜蔥油拌麵
蔥油唔會油膩,亦都唔喊,味道剛好
🥢招牌生煎包
熱辣辣,食嘅時候要好小心的,真係一口一爆汁,流晒汁的
🌟地方乾淨
🌟傳統煎包

2024-06-19
10 分鐘 (堂食)
2024-06-24 78 瀏覽
二訪高質生煎包店,實在好味到令人回味無窮,要一吃再吃🤤蟹黃生煎包蟹黃生煎包外皮煎得金黃酥脆,內餡卻鮮嫩多汁。輕輕咬一口內裏的蟹黃汁瞬間爆出來,十分驚喜。蟹肉與蟹黃的香氣撲鼻而來,每一口都能夠感受到濃郁的海鮮風味,讓人欲罷不能。鮮雞湯小雲吞清雞湯底湯加上雲吞小巧玲瓏,皮薄餡多,細嫩的肉餡料鮮美非常。再大口喝下靚湯,非常完美!豆漿豆漿的口感順滑且富有豆香,不僅營養豐富,還能帶來一種滿足感。自製的豆漿顆粒細膩、味道純正,既能解渴又能解膩,為整頓美味的餐點畫上了一個完美的句號。

二訪高質生煎包店,實在好味到令人回味無窮,要一吃再吃🤤

鮮雞湯小雲吞

2024-06-24 48 瀏覽
▪️生煎包蟹黃口味得湯汁不錯喝~覺得可以一試😙😚但如果要吃十隻的話,會選原味的。湯汁大概有一湯匙的份量~▪️排骨蔥油拌麵蔥油拌麵:賣相看起來很讚!但味道跟我想像有點不一樣,蔥油跟醬油的味道沒有很重、很香,沒有想像中重口味。排骨:不是平常吃皮扁扁的,感覺比較像是炸過。很像是因為怕現在流行外賣,而外賣燜著會讓肉不知道怎麼樣😂▪️雞絲麻醬粉皮我很喜歡粉皮。這個麻醬蠻濃稠,很不是沙律上的那種胡麻比較稀的醬。雞絲不錯~
▪️生煎包

▪️排骨蔥油拌麵

▪️雞絲麻醬粉皮
相信大家對呢間餐廳都唔陌生,因為都幾多分店😃門口又貼住發哥既相,等我都食下係未真係咁好味🙃我中午12:45黎到,好彩黎早少少。坐左一陣就開始坐到爆棚仲要等位!😳午餐包括主食+招牌生煎包+豆漿!價錢親民,午餐黎講都算豐富。招牌上海排骨湯麵 + 生煎包一隻 ($54)排骨酥脆,唔會好多炸粉。大大件,份量都多。上菜既時候熱辣辣,係新鮮即炸。麻將手撕雞粉皮加生煎包兩隻 ($54)天氣熱辣辣,食呢款雞絲粉皮涼菜就最啱啦,勁多雞絲同青瓜。麻醬較濃,撈勻食非常之開胃惹味。生煎包肉餡選用因本地新鮮梅頭,食落唔會覺得好肥,湯汁真的超級多,咬一小口,肉汁已經流曬出黎!包底煎到金黄色脆卜卜👍🏻大家小心熱,唔好焫親嘴呀🤗 我地仲另外叫左隻蟹黃生煎包,同樣都係爆曬汁,啖啖蟹肉😋跟餐既豆漿都唔錯,唔會太甜。值得一試,唔使加錢轉其他嘢飲!

招牌上海排骨湯麵 + 生煎包一隻 ($54)

麻將手撕雞粉皮加生煎包兩隻 ($54)

跟餐既豆漿都唔錯,唔會太甜。值得一試,唔使加錢轉其他嘢飲!
2024-06-18
2024-06-23 30 瀏覽
超人氣的生煎包,其實係好多年前已經好Hit,呢排又再有呢個熱潮!而且而家仲可以坐低,所以過嚟試吓!💫 招牌生煎包 ($20/2隻):這裏的招牌生煎包皮薄餡足,包餡的肉餡鮮美多汁,煎到外皮金黃酥脆,一口咬下飽含汁水,整體入口很有層次感。💫 蟹黃生煎包 ($36/2隻):蟹黃生煎包的皮薄餡大,包裹著濃郁的蟹黃,每一口都能感受到蟹肉的鮮甜和蟹黃的醇香。💫 雞絲酸辣湯 ($30):這道酸辣湯味道酸辣適中,既有川菜風味的麻辣,又有中式湯品的鮮甜。💫 麻醬手撕雞絲粉皮 ($35):將麻醬和手撕雞絲包在粉皮內,吃起來酸甜麻辣,咸香交織,質地軟糯有嚼勁。份量足夠兩個人共享。💫 招牌擔擔麵 ($42):招牌擔擔麵的麵條Q彈有勁,淋上濃郁的芝麻醬,搭配肉末,口感豐富層次分明。🥤凍豆漿$10

💫 招牌生煎包 ($20/2隻):

💫 蟹黃生煎包 ($36/2隻):

💫 雞絲酸辣湯 ($30):

💫 麻醬手撕雞絲粉皮 ($35):

💫 招牌擔擔麵 ($42):

🥤凍豆漿$10
2024-06-22
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌生煎包
  • 蟹黃生煎包