2018-07-29 67 瀏覽
今晚約咗幾個老友食飯, 當大家仲諗緊去邊度食嘅時候,我便提議去奧海城的,今次是我第二次到這酒樓,地方又寬敞,而家仲係推出叉燒飯加荷包蛋,仲好多懷舊小菜, 做緊優惠價錢, 至啱我哋幾個老友,細聲講大聲笑,嘻嘻哈哈飯局的好地方。叉燒蛋飯,是用優質的穀飼豚肉厚切,再加隻荷包蛋。套餐原盅佛跳牆, 有海參、魚翅 、鮑魚等的湯料,味道好清香。記得一定要叫皮脆肉嫩多汁的炸乳鴿,包你食後一定會再encore碧綠炒斑球$108(小份) 將龍躉片煎到微蕉金香,好鮮甜美味。成班老友都讚,冇介紹錯,可以嚟第三次,或當飯堂都得仲有好香紅豆味及綿綿的紅豆沙送。
今晚約咗幾個老友食飯, 當大家仲諗緊去邊度食嘅時候,我便提議去奧海城的[利寶閣],今次是我第二次到這酒樓,地方又寬敞,而家仲係推出叉燒飯加荷包蛋,仲好多懷舊小菜, 做緊優惠價錢, 至啱我哋幾個老友,細聲講大聲笑,嘻嘻哈哈飯局的好地方。

叉燒蛋飯,是用優質的穀飼豚肉厚切,再加隻荷包蛋。

成班老友都讚,冇介紹錯,可以嚟第三次,或當飯堂都得

仲有好香紅豆味及綿綿的紅豆沙送。
2018-07-26
2018-07-28 98 瀏覽
行徑奧海城二期,上OpenRice 睇睇有乜好食!見到利寶閣有個晚市優惠價$188义燒飯加佛跳牆套餐,就走去試試看!就是這個了☝🏻☝🏻叉燒蛋飯,d叉燒唔太肥,好淋唔乾、好入味,完全唔似平時食開果d,加埋隻半生熟既蛋,軟棉棉既飯,不得不讚,強烈推介!!最後就係佛跳牆,佛跳牆唔係周圍都有得食,好考功夫,用料十足 無味精,內有鮑魚,遼參,瑤柱👍🏻👍🏻
就是這個了☝🏻☝🏻

2018-07-27 47 瀏覽
這間中菜廳環境不俗,地方寬敞,裝潢挺有排場氣派,連餐具都華麗精緻過人。食物菜式同樣走高檔路線,供應多款名貴上乘食材,例如各式各樣的魚翅、燕窩、鮑魚海味、海鮮、小菜、湯羹、粉麵、甜品等款式繁多,應有盡有,亦有不少幾十元便有交易的經濟實惠之選。最特別莫過於這道菜式-谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆,名貴得來玩味十足,完全是向電影食神致敬,好有噱頭和創意,也帶來一份親切感、集體回憶。眼見大部分食客都有點這個餐,看來非常受歡迎。谷飼豚肉叉燒飯好大碗,賣相精美,就像黯然銷魂飯一樣,還原度接近100%,連飯碗都大玩懷舊味道,十分有趣。意想不到是它睇得又食得,而且相當美味,甚有驚喜。叉燒十分大舊厚身,外層烤得夠香口,肉質極嫩,肥瘦比例均勻,惹味甜甜的醬汁令整舊叉燒好入味。加上完整無缺又煎得恰到好處的太陽蛋,配白飯一流。原盅佛跳牆非常足料,有原隻鮑魚、魚翅、遼參、花膠、響螺、瑤柱、花菰、雞等等多種上乘材料,豐富得幾乎塞滿整個燉盅,真材實料,燉湯味道濃郁,啖啖精華的感覺,好滋補。古法琵琶豆腐好有水準,跟平時食開的更多餡料更美味,滑滑而飽滿,淋上超好味的醬汁令味道更提昇。店長部長親切的推介限定特價原隻南非鮑魚,

店長部長親切的推介限定特價原隻南非鮑魚,竟然只售20元一隻(每人限點一隻),怎能錯過!
原以為如此平價可能質素較差,誰知相當有驚喜,鮑魚頗大隻,賣相好吸引,口感嫩滑爽口,夠腍身好易咬開,一點都不韌不嚡,醬汁更是調較得出色,整隻鮑魚都十分入味,美味到幾乎想將剩下的所有醬汁都清埋。

南乳素齋煲熱騰騰,欣賞它放久了仍能保持熱度,南乳味十分香濃,醬汁夠多又夠稠身,羅漢齋菜相當多。
甜品椰香酥脆蛋散好大件,口感香脆鬆化,夠乾身不會好油膩,蛋味香濃,淋有少許蜜糖和椰絲,令味道更有層次,甜度適中,味道猶如不過甜的馬仔般,不嗜甜的人都岩吃。

今晚很高興,因為媽媽跟我和爸爸在一間奧海城二期的中菜廳補慶祝生日晚飯,我們到了奧海城的【利寶閣】來一個堂煌的中式大餐。我記得【利寶閣】是媽媽比較欣賞既餐廳所以由於她生日就特別想跟她來這裡吃個中菜,知道有幾間分店,但當日路程的話,奧海城分店就比較方便!免費泊車服務亦是一個意外嘅好收穫!當你在到二層然後一直走一直走走到最後便見到門面非常闊落的【利寶閣】!門口有一些特別餐牌,見到個好像谷飼叉燒蛋飯的宣傳海報好像挺吸引的!畢竟我都是位叉燒狂人,去到中菜的餐廳就會有一個想點叉燒吃的心。經店員安排座位後,看看周圍環境,感覺同其他酒樓會有一些分別,裝潢上較富麗輝煌,高檔次點點,完全估唔到餐廳內部是這麼大的!我們三人坐得非常舒適,而且同隔黎枱都有些距離,空間感充足!爸爸媽媽感到滿意!是日由他們發板點菜⋯⋯但我想點一個谷飼叉燒蛋飯先...店員隨即推介現正有個孖寶套餐是(佛跳牆+谷飼太陽蛋叉燒飯)在做特價$188。爸爸聽到佛跳牆就即點了。然後再點了幾款菜色!其實餐牌上都有很多其他不同特色的小菜呢。【利寶閣】的餐具上也花了點小心思,有花紋的杯碟,份外精緻!而且菜式未到前可以先吃點花生開開胃!孖寶套餐$188
我記得【利寶閣】是媽媽比較欣賞既餐廳
免費泊車服務亦是一個意外嘅好收穫!

是日由他們發板點菜⋯⋯但我想點一個谷飼叉燒蛋飯先...
店員隨即推介現正有個孖寶套餐(佛跳牆+谷飼太陽蛋叉燒飯)在做特價$188
爸爸聽到佛跳牆就即點了。然後再點了幾款菜色!
其實餐牌上都有很多其他不同特色的小菜呢。

【利寶閣】的餐具上也花了點小心思,有花紋的杯碟,份外精緻!

而且菜式未到前可以先吃點花生開開胃!

孖寶套餐$188:
👉🏻佛跳牆原個紫砂盅去燉並快速送上,大小比我想像中細看似二人享用的,但入面份量及配料比我想像中多。
湯底非常清甜,用湯匙挖一挖有花菇、遼參、瑤柱絲、細細隻鮑魚、少量花膠魚翅、蚌、瘦肉、響螺等等!
其實可以形容為塞滿整個燉盅!不是嗎?
佛跳牆

湯裡材料非常豐富所以好甜,因為材料多所以變相湯便少了點。
但三人分了一點後感覺相當滋潤。

👉🏻谷飼叉燒蛋飯
呢個賣相還好,但好像流心似的半生熟雞蛋在上層搖晃,而中間的谷飼豚肉叉燒得丁點燶邊非常誘人,配上幾條菜心加底層白飯!
難道就是暗然銷魂飯
谷飼叉燒蛋飯

刺穿雞蛋蛋漿與絲苗米混合非常好下飯之餘加上谷飼半肥瘦簡直天衣無縫!
雖然雞蛋同白飯混合是非常普通!但叉燒陪感滋味!是可能燒到剛剛好吧!又肥又看似很厚,但一切即軟身鬆開,口感嫩滑又鬆化!
肥瘦拿捏非常好,豬的味道濃旭又多汁!
谷飼叉燒蛋飯

整體來說就是香口,落唔落鼓油都可以!叉燒已經融化了我的心❤️絕對有質素!
其他菜式不是太久便到來了⋯
碧綠炒斑球 $108
媽媽最愛係斑球,呢度既斑球,佢形容都好好味,斑球整得好爽口又好鮮,呢間酒樓整魚都有一手,唔錯!
而西芹氣味濃郁又夠爽口仲營養價值非常高添!好快清掉了!

鹽焗海南雞( 半隻) $128
呢款就爸爸點的,他說這是新鮮的黃油雞,因為肉質多汁有彈性、雞味較濃,如果用冰鮮雞,肉質會較散,雞味也較淡。
雖然賣相就一般般,但外面的海南雞很少有鹽焗的味道!
鹽焗海南雞( 半隻)

呢度鹹香滲入其中連嫩滑無比的雞肉一併吃下, 滋味無窮啊!配碗飯食都幾好架!

美味欖角骨(小) $88
呢款菜式...不得了,是我最愛又會推介大定一定要叫的一味,初初欖角骨,相像不道是什麼味道,就問問店員,她細心說道是創新菜,欖角鹹鹹香香、風味獨特係一種廣東經典食材,主要用來做菜,能去腥及增味。
她還叫我們試試,因為很多客都說好好吃!那我們就點了!

美味欖角骨上枱賣相還好吧!
美味欖角骨

一試便覺得味道很特別,先是微酸微甜氣味芳香,排骨上的醬汁我估計是蜜餞醬加了少少糖去調味,鹹甜之間互相調和!
外面香脆惹味入面肉質幼嫩,絕對是舌尖上又一新美味!三個都讚不絕口!

美味欖角骨

始終吃了甜品才算是圓滿的一餐飯,我們也點了媽媽愛吃的
生磨杏仁茶
真正好吃杏仁茶很難在酒樓吃到的,因為多數並非生磨只是用杏仁霜和杏仁精,但這裡寫著是生磨就要特別一試了!
生磨杏仁茶

杏仁茶第一口非常香又滑口,隨後食落都唔錯,帶出陣陣杏仁芳香!但比較稀身了點點。

總括感受:
👉🏻「利寶閣」晚餐價錢不算貴比我想像中容易接受,最重要岩爸爸媽媽胃口,餐牌選擇菜式足夠有些更是大膽創新確實不錯但始終係生日飯都想佢食得開心一點。幸好媽媽吃後讚口不絕。
👉🏻環境裝修都以華麗為主,寬敞設計坐得舒服。
👉🏻店員、經理或部長很多事情都親力親為, 無論落單、點菜、起材菜、安排座位、收銀、清潔等等都賣力十足更笑臉迎人。充滿熱誠,感受到被重視!值得一讚。

🍴中菜就是這樣,優優閑閑,可以慢慢喝杯茶,聚在一起聊天。的確無揀錯地方。
2018-07-26 57 瀏覽
去到奧海城利寶閣,就梗係先品嚐非常有名嘅豚肉叉燒飯配原盎佛跳牆。用上原條免切叉燒,份量都唔少,而且味道醃得入味,入口夠鬆化!而佛跳牆用上鮑魚、瑤柱、花膠、冬茹等材料,夠晒名貴,上湯亦都鮮甜無比,絕對係物有所值!而大海星斑塊炒西芹亦都係必點嘅餸菜,厚身而鮮味十足嘅斑塊炒得好有火侯,西芹又爽口; 而窩燒斑頭腩,上枱時已經香噴噴,用上多種配料,包括香蔥、洋蔥去炆斑頭腩,所以每件都惹味十足,雖然有少少骨,但魚肉亦晒結實,用黎送飯就適合。

2018-07-24
2018-07-25 49 瀏覽
利寶閣屋企人生日同佢去食飯慶祝,中式菜就最啱佢哋胃口~ 今次去咗奧海城嘅利寶閣試吓,平日都幾滿座,不過都唔使等位,因為20周年嘅關係,餐廳推出左好多優惠同埋特價菜😍 谷飼豚肉叉燒蛋飯同埋佛跳牆都只係$188!好抵食😍 我哋都叫咗一份,食完覺得好正,想再叫多一份都冇啦🙈 咁就知幾抵食同幾多人食啦!👍🏻谷飼豚肉叉燒蛋飯叉燒係成件的,冇切開嘅,店員會上刀叉俾我哋自己切開慢慢食,肉質非常淋嫩,好入味,味道好好😋 配埋蛋、菜、飯、醬油,簡直係完美配搭~原盅佛跳牆 非常足料😍 有鮑魚、海參、魚翅、花膠、螺頭等等,材料名貴,味道非常好👍🏻 老人家都食到舔舔脷😋 大贊好味👍🏻 $188兩款菜式真係非常抵食!鮑魚 $20不過最抵都要數鮑魚😍😍😍 $20一隻!每人只限叫一隻!真係超級、超級、超級抵食呀!👍🏻👍🏻👍🏻 店員話賣一隻蝕一隻😂 質量好好,煮得好入味,必食!👍🏻😋乳鴿 $28另一超級抵推介係乳鴿,只係$28,我哋都叫咗兩隻,味道好好,價錢超級抵👍🏻美味欖角骨平時食開嘅欖角骨都係鹹鹹地,但今次加咗蜜糖,亦都炸得外脆內軟,甜甜地味道非常好👍🏻瑤柱生滾雜菜煲雜菜煲嘅湯底類似魚湯,係奶白色嘅,非常鮮甜好味
利寶閣

谷飼豚肉叉燒蛋飯

原盅佛跳牆

鮑魚 $20

乳鴿 $28

瑤柱生滾雜菜煲
雜菜煲嘅湯底類似魚湯,係奶白色嘅,非常鮮甜好味😍😋 雜菜新鮮,驚喜推介👍🏻😍
帶子賽螃蟹
賽螃蟹整得好滑,好好味,帶子份量好多,非常足料,抵讚👍🏻

八味豆腐
炸得香脆可口,味道好👍🏻

脆皮香芒蝦球
用新鮮芒果,味道酸酸甜甜,蝦好大隻,分量亦好多,抵食👍🏻

甜品
紅豆沙同蛋散,都好好味,蛋散真係非常鬆軟,食到咁飽都要食埋😋

值得一讚係,店員服務態度非常好👍🏻 全程都充滿笑容,亦都細心服務,令晚餐食得更加開心👍🏻

2018-07-25 90 瀏覽
約左爸爸媽媽一家人去食飯揀咗奧海城利寶閣呢間食(奧海城二期)之前聽朋友話黎過唔錯,一直都想黎試下黎到環境唔錯,亦唔似1D茶樓咁好逼食落D野食又真係樣樣好好食!每度菜都有d特別既調味,我牙媽哩個平時嫌三嫌四嘅人都話唔錯。。哈哈!直接睇圖吧!!!餐單好多款式我地一家人叫左幾款食地方不算很大,但枱與枱之間寛敞,裝修都好靚。圖片豚肉叉燒飯,d叉燒唔肥,但又好淋、好入味,完全唔似平時食開果d,加埋隻半生熟既蛋軟棉棉既飯,真係想再叫多碗,強烈推介!!香芒名門大蝦🍤球,金黃色既大蝦球,外脆內滑,淋上啖啖既香甜芒果肉同醬,搞到平時小食炸野既我都食左三隻。太子塞螃蟹🦀出到酒樓必點就係賽螃蟹,哩度既塞螃蟹都算係我食過最好食既幾間之一,蛋白加上鮮甜既蟹肉同帶子,配上脆脆,真係超好食,唯一唔好既就係太大碟,幾個人食都覺得滯。。食唔曬。。薑蔥花膠滑雞煲呢個雞煲師父用料十足,材料吾會偷工每舊雞都啖啖肉 但又吾會過大 入曬味佛跳牆真係真材實料,無得頂👍👍👍最後一定要叫食就係佛跳牆哇~~~呢個我唸入到黎吾點呢個一定會好可惜 第一,本身佛跳牆吾咪度度有第二,好巧功夫第三,用料十足 無味精埋單之後仲會有甜品送食到全家都抱
約左爸爸媽媽一家人去食飯
揀咗奧海城利寶閣呢間食(奧海城二期)
之前聽朋友話黎過唔錯,一直都想黎試下
黎到環境唔錯,亦唔似1D茶樓咁好逼

直接睇圖吧!!!

餐單好多款式
我地一家人叫左幾款食

地方不算很大,但枱與枱之間寛敞,裝修都好靚。

薑蔥花膠滑雞煲
呢個雞煲師父用料十足,材料吾會偷工
每舊雞都啖啖肉 但又吾會過大 入曬味

佛跳牆真係真材實料,無得頂👍👍👍

最後一定要叫食就係佛跳牆
哇~~~
呢個我唸入到黎吾點呢個一定會好可惜
第一,本身佛跳牆吾咪度度有
第二,好巧功夫
第三,用料十足 無味精

埋單之後仲會有甜品
食到全家都抱住肚出門口
真心好味 直得介紹比大家
每個晚上旺角區都係人山人海,特別係放工時段每個人都係來去怱怱,我都知生活節奏緊迫,往往香港人都冇咁容易放鬆到。所以我一早就學識長命功夫長命做既道理,所以放工後就放低工作既壓力,約左媽媽去奧海城醫醫肚皮。媽媽鍾意中菜,就揀左「利寶閣」!門口好像開放式咁去到一定唔會錯過左個門口餐廳內部一眼望晒,好開揚,正宗酒樓格局,當然呢度會再高級小小,坐落又寬敞舒服小小啦! 樓底夠高所以留意到酒樓既燈好靚,配合番個環境好似再高級左小小!服務員面帶笑容幫我地開茶,茶位每人$15,見佢既餐具都同出面既唔同,出面通常純白骨碟碗呢度就有D設計有D心機,用花做配襯,幾靚!餐牌有套餐亦有散叫的...店員話有D係For2-3人份量既餸菜款式,睇下岩唔岩心水!我都見到呢度D係風味懷舊小菜,好似幾特別咁!兩個都心大心細...最後都係比晒媽媽發板,始終中菜佢會有要求多過我... 最快黎到既係...👉🏻竹笙榆耳百合翠玉瓜,媽媽最愛係竹笙同榆耳,因為清清淡淡,好似素菜食材咁夠晒健康,但我就反宜欣賞個翠玉瓜啦,因為顏色靚之外又鮮甜又爽脆, 口感一流! 第二樣就係👉🏻美味欖角骨,出面未見過呢樣菜或,黎到好似生炒骨咁,份量不算太多,

第二樣就係👉🏻美味欖角骨,出面未見過呢樣菜或,黎到好似生炒骨咁,份量不算太多,但夠晒我地兩個食啦...
欖角剁碎然後應該加排骨快炒,因為食落去個皮超脆口,炒個陣再落D好似蜜糖咁既調味料,食落甜絲絲的!肉質好鬆軟!

食完呢個菜真係有讚無彈,原來用欖角入饌,可以為成個菜式帶來甘香又惹味...以後要叫媽媽試下學煮下先!

可能係係用煲既關係呢個暖遲黎到👉🏻薑蔥花膠滑雞煲,一直就覺得同啫啫雞煲差唔多咁,但係如來唔條架!花膠味好重,加左薑蔥又香Wor,爆香d薑成個煲去煮,D雞真係又滑又唔油膩,雞件吸盡汁料同花膠精華,好入味,而花膠又大件又爽口,冇令我地失望

👉🏻雖然飽飽地但都叫左樣甜品:椰香酥脆蛋散,呢款北京南方小食既甜品好少地方仲有得食,就算有得你食都未必到到整得好味!主要用麵粉同雞蛋作主材料,味道通常都會整甜好少可會整咸的!黎到個陣賣相都唔錯,食落好好鬆化,蛋香味雖然唔係咁濃但係芝麻香味就好香。

提提大家,上枱必要即食啊,因為放耐了會失去香脆口感,變得唔好食架啦!

「利寶閣」呢間餐廳既好處在於選擇非常多,蒸的、炸的、炒的、煮的無一或缺,甚至連飯、麵、某D套餐同甜品,都各有約多款選擇。餐牌紙備有彩色圖案可供參考。
而服務方面都幾好雖然當晚人手上好像有點不足。但感受到佢地都盡力去服務每一枱客人!值得一讚!講到尾餐飲業除左食物質素,員工既服務感度好緊要呢!
😋呢餐媽媽非常滿意,岩晒佢胃口...見到佢開心我就開心啦!
2018-07-22 41 瀏覽
同老豆去慶祝生日梗係要搵返間有番咁上下質素嘅中式餐廳食,我哋經過一輪討論同埋聽到電台蘇絲黃嘅節目介紹,決定去奧海城嘅利寶閣,我覺得呢個選擇絕對冇錯,無論餐廳嘅食物、環境既舒適、 同埋服務,確實係一流,連我老豆 要求高嘅人都覺得好滿意,絕對值得推介。呢排餐廳做推介,有原隻鮑魚,可以用刀叉食嘅size,都只係廿蚊一隻, 唔好以為咁平一定係好細隻,鮑魚嘅份量絕對有驚喜,炆得好林 又夠厚肉,呢個唔點就真係浪費,呢個優惠喺餐單上面冇寫,係店員話畀我地知先知道,不過此優惠就每人限定一隻。另外嘅優惠有燒乳鴿,呢個又係唔點對唔住自己,只係28蚊一隻,仲要不限隻數,28蚊嘅乳鴿一啲都唔弱,同平時酒樓食開嘅份量size差不多, 乳鴿炸得香脆好味, 但一啲都唔油,推介必食。老豆生日梗係要食啲好嘢,我地一點左佛跳牆配叉燒蛋飯嘅套餐,都只係188蚊,佛跳牆堅係真材實料,有鮑魚、海參、螺頭、魚翅、花膠等等嘅珍貴材料,絕對絕對超值,簡直係大滿足。利寶閣出名嘅叉燒,絕對名不虛傳, 叉燒蛋飯既叉燒,面頭燒得香甜可口,肥大肉厚,加埋一隻太陽蛋,同埋豉油醬汁,簡直冇得頂。食完覺得太正本來想點多一份, 但係驚你話叉燒已經賣曬

食完覺得太正本來想點多一份, 但係驚你話叉燒已經賣曬,所以唯有下次再嚟過。

我哋都再點左其他嘅菜式有芒果大蝦 粉絲雜菜煲賽螃蟹等等可以話樣樣都有質素。

粉絲雜菜煲嘅湯底估佢唔到咁好味, 奶白色嘅湯底帶點魚同豆腐湯嘅味道,配親粉絲雜菜非常好味。

另外賽螃蟹都係值得推介嘅菜式,賽螃蟹除咗嫩滑可口之外,裏面仲 有好多帶子,食落口感非常好,一定要試。

呢個晚餐最值得讚賞嘅地方係餐廳職員嘅服務態度,由經理去到傳菜姐姐,個個都好有禮貌,面帶笑容
,令到你覺得賓至如歸,當晚我哋比較晏去到,所以食到十點剩班我哋一枱客,佢哋都會就仲面帶笑容為我哋服務,而最後仲送埋甜品糖水紅豆沙比我地食,絕對係爆讚。

• 佛跳牆
  • 賽螃蟹
  • 原隻鮑魚
2018-07-21 38 瀏覽
之前喺尖沙咀分店食過佢嘅叉燒飯,咁啱有朋友住呢頭,佢話樓下都有間利寶閣,佢又有興趣,咁就同佢嚟試吓啦!例牌叫左碗叉燒飯加佛跳牆湯保持一貫水準,隻蛋係脆卜卜但流心既叉燒又香肉質又林!個湯連朋友都大讚好足料!有鮑魚、花膠、雞腳、海參、響螺、冬菇。咪睇佢細細碗,兩個人Share都仲夠! 超滿足!XO醬帶子炒飯,超惹味!忍唔住裝多兩碗飯👍🏻我最愛嘅蒸龍躉腩,叫咗蒜蓉蒸,食材非常之新鮮,大愛朋友就話想試吓呢度嘅片皮鴨,香噴噴脆卜卜
例牌叫左碗叉燒飯加佛跳牆湯

保持一貫水準,隻蛋係脆卜卜但流心既

XO醬帶子炒飯,超惹味!忍唔住裝多兩碗飯👍🏻

我最愛嘅蒸龍躉腩,叫咗蒜蓉蒸,食材非常之新鮮,大愛

朋友就話想試吓呢度嘅片皮鴨,香噴噴脆卜卜

2018-07-20 716 瀏覽
今晚和朋友慶祝生,朋友住附近咁就去了位於奧運的利寶閣慶祝生日入去裝潢都唔錯,環境又舒服又大我們睇左好耐餐牌點了以下的送菜海皇冬瓜盅$228大熱天時當然要點番個冬瓜盅,清甜美味,又足料我地6個人每人都有兩碗招牌蜜汁豚肉叉燒$128半肥瘦既叉燒入口林又多汁,啖啖肉口感豐富香芒名門大蝦球$148賣相好吸引,蝦球配芒果汁味道可口,而且很爽口又彈牙原隻燒完出黎,好香京式片皮鴨-層餅$288燒得很香口,食得大家津津有味肉絲煎脆麵$118好香脆既麵底整得不油膩,十分滋味大澳生啫唐生菜$88食得太多肉,點都要叫番菜去平衡番,估唔到菜都咁好味,夠熱又夠獲氣壽包$15/只軟棉棉的壽包內是蓮蓉,沒有蛋黃;味道都唔錯又唔會太甜

入去裝潢都唔錯,環境又舒服又大

我們睇左好耐餐牌點了以下的送菜

海皇冬瓜盅$228
大熱天時當然要點番個冬瓜盅,清甜美味,又足料
我地6個人每人都有兩碗

招牌蜜汁豚肉叉燒$128
半肥瘦既叉燒入口林又多汁,啖啖肉口感豐富

香芒名門大蝦球$148
賣相好吸引,蝦球配芒果汁味道可口,而且很爽口又彈牙

原隻燒完出黎,好香

京式片皮鴨-層餅$288
燒得很香口,食得大家津津有味

肉絲煎脆麵$118
好香脆既麵底
整得不油膩,十分滋味

大澳生啫唐生菜$88

壽包$15/只
軟棉棉的壽包內是蓮蓉,沒有蛋黃;味道都唔錯又唔會太甜
2018-07-19 46 瀏覽
今日一行六人在奥海城行街食飯睇戲,晚餐去利寶閣慶祝朋友生日,原來喱間酒樓D菜式好平,買相又靓,食落又正,掂呀!海皇冬瓜盅$228清甜消暑,適合夏天飲用。招牌蜜汁豚肉叉燒$128肥廋參半,入口軟熟,又淋又多汁。香芒名門大蝦球$148蝦球伴酸甜芒果汁,爽口醒胃。京式片皮鴨-層餅$288皮脆肉香,無得頂。肉絲煎脆麵$118淋淋肉絲夾住脆脆麵餅,不油膩,香脆可口。大澳生啫唐生菜$88夠野味,夠鑊氣。壽包$15/只軟熟壽包裹面有滑流而不甜蓮蓉,好味。

海皇冬瓜盅$228
清甜消暑,適合夏天飲用。

招牌蜜汁豚肉叉燒$128
肥廋參半,入口軟熟,又淋又多汁。

香芒名門大蝦球$148
蝦球伴酸甜芒果汁,爽口醒胃。

京式片皮鴨-層餅$288
皮脆肉香,無得頂。

肉絲煎脆麵$118
淋淋肉絲夾住脆脆麵餅,不油膩,香脆可口。

大澳生啫唐生菜$88
夠野味,夠鑊氣。

壽包$15/只
軟熟壽包裹面有滑流而不甜蓮蓉,好味。
2018-07-18 56 瀏覽
兩公婆今日二人世界,去奧海城睇戲!當然都係返附近搵食!這裏的餐廳都很多元化,行到最尾見到一間食中菜的!大大個螢幕介紹他們嘅穀飼豚肉叉燒飯,又俾佢吸引左!入去試一試!他們這間酒家,裝修比較堂徨,好大,坐得梗係舒服!首先值得一讚嘅係,每一位員工服務態度都好好,好有禮貌,經理,上菜的姐姐,都充滿笑容。(老細見到真係要加佢哋人工)他們的餐具亦都有花過心思,未食已經感受到!首先我哋叫咗個穀飼豚肉叉燒套餐配迷你佛跳牆$188! 叉燒飯來說雖然係貴,但係叉燒係用靚豬做,豬味香濃,燒得也很好!絕對抵食! 迷你佛跳牆,用料十足,花膠螺頭小海參,雞腳冬菇,塞滿整個燉盅!湯夠晒入味,正!這個套餐真係要必食!除此之外,唔好以為他們的時食物全部都比較貴,適逢他們20周年有很多優惠選擇!今次我哋亦都叫咗BB紅燒乳鴿,皮脆肉香!蟶子皇,新鮮入味!叫多一碟青菜!飽晒!每人都係$200左右!其實真係唔貴,食物服務環境絕對超值

他們這間酒家,裝修比較堂徨,好大,坐得梗係舒服!

他們的餐具亦都有花過心思,未食已經感受到!

這個套餐真係要必食!

今次我哋亦都叫咗BB紅燒乳鴿,皮脆肉香!

蟶子皇,新鮮入味!

叫多一碟青菜!飽晒!每人都係$200左右!

其實真係唔貴,食物服務環境絕對超值
2018-07-16 136 瀏覽
利寶閣位於奧海城二期,我和朋友周不時也會在午市時約埋飲茶, 貪佢地點方便易搵, 而且我們對酒樓的印象也不錯。環境闊落之餘,不會背隻貼背隻。呢兩日朋友升左職, 話要請我做家燕媽媽, 食番餐食神套餐佛跳牆食神套餐最重要果盅梗係佛跳牆, 佛跳牆要原盎燉,而湯入面也十分夠份量: 鮑魚、花膠、海蔘、響螺、冬菇、魚翅、瑤柱同瘦肉等。非常足料, 飲落非常鮮甜, 原汁原味。谷飼豚肉叉燒飯豚肉叉燒肉嫩軟林, 掃上蜜汁的叉燒燒得香口又腍身, 半肥半瘦, 非常肉質鬆化。有少少脆邊的太陽蛋半生熟, 蛋黃流心誘人。半生熟的蛋汁, 配上有豬油香的甜豉油, 將三者撈晒落白飯度, 最簡單的食物已叫人非常滿足。秘制銅盆雞銅盆雞細件放在銅盆, 用銅盆則可讓雞件均勻受熱,香味更為持久。味道帶點沙薑的味道, 卻又比純沙薑雞更惹味, 切得大小適中的雞肉,香氣誘人, 色澤金黃, 而且肉質爽彈,雞味回味香醇。蠔皇扣遼參接下來登場的還有另一埸重頭戲蠔皇扣遼參, 遼參肥大肉厚, 雖然外形有點像像毛蟲, 但煮得非常入味, 軟硬適中, 是滋補養血之選。豉味虎皮椒脆斑頭腩斑頭腩與虎椒和大蔥段同爆, 香口惹味, 腩位多肉有口感, 入口滑而不膩

佛跳牆

食神套餐最重要果盅梗係佛跳牆, 佛跳牆要原盎燉,

非常足料,
佛跳牆

飲落非常鮮甜, 原汁原味。

谷飼豚肉叉燒飯

豚肉叉燒肉嫩軟林, 掃上蜜汁的叉燒燒得香口又腍身,

秘制銅盆雞

香氣誘人, 色澤金黃, 而且肉質爽彈,雞味回味香醇。

蠔皇扣遼參

接下來登場的還有另一埸重頭戲蠔皇扣遼參, 遼參肥大肉厚,
蠔皇扣遼參

雖然外形有點像像毛蟲, 但煮得非常入味,
蠔皇扣遼參

軟硬適中, 是滋補養血之選。

豉味虎皮椒脆斑頭腩

斑頭腩與虎椒和大蔥段同爆,
豉味虎皮椒脆斑頭腩

香口惹味, 腩位多肉有口感,
豉味虎皮椒脆斑頭腩

入口滑而不膩,魚肉爽口當然不在話下, 而且肉質亦甜, 配上虎椒的小小辣, 非常過癮。

最後我們叫了生磨杏仁茶和楊枝金露,
生磨杏仁茶

可能是酒樓出品, 或許未必夠出面專門做甜品的店好吃,
楊枝金露

但對於要求不高的我來說已經好好了

整體來講, 利寶閣的晚餐不算貴, 而且也坐得舒服, 店員經理親力親為, 下次會再來過~
楊枝金露
奧海城二期的利寶閣裝修都富麗堂煌,坐得舒適, 空間感充足, 枱與枱之間保持一定距離,適合跟家中長輩用餐食飯。既然與長輩用餐, 當然要對他們好一點, 我們叫了一個佛跳牆套餐, 與及其他幾款菜色。佛跳牆唔好以為佛跳牆會好貴, 其實套餐都只係188,湯底有遼參、鮑魚花膠魚翅、花菇、瑤柱、花菇等等, 材料豐富之餘,湯底鮮甜無比,鮑参翅肚樣樣齊, 長輩食到最開心。谷飼叉燒蛋飯谷飼半肥瘦叉燒豬味香濃, 叉燒燒得腍身, 而且肥瘦相間, 太陽蛋流心又煎得火農邊, 非常誘人, 配上豬油及甜豉油,好下飯之餘更加讓人忘了甚麼叫膽固醇。紅燒BB乳鴿BB乳鴿有柯打才即叫即炸, 只有開半而沒有斬件,BB乳鴿雖然係BB size, 但肉質非常鮮嫩, 外皮脹卜卜, 肉汁得以保持非常惹人一口以食之, 原隻波士頓龍蝦上湯伊麵伊麵用上原隻波士頓龍蝦, 蝦肉新鮮彈牙, 極有鮮味, 龍蝦味非常濃郁, 而且底層伊麵吸收晒所有龍蝦湯汁精華, 每一啖都好滿足, 每一啖都讓人回味無窮, 吃得津津有味。脆麻花最後餐廳還送了脆麻花給我們做甜品, 長輩一看到就非常開心, 因為這道小食花功夫, 已經不是太多酒樓會做了, 而且脆麻花即叫即炸,
奧海城二期的利寶閣裝修都富麗堂煌,

唔好以為佛跳牆會好貴, 其實套餐都只係188,
湯底有遼參、鮑魚花膠魚翅、花菇、瑤柱、花菇等等,
佛跳牆

材料豐富之餘,湯底鮮甜無比,
佛跳牆

鮑参翅肚樣樣齊, 長輩食到最開心。

谷飼叉燒蛋飯

谷飼半肥瘦叉燒豬味香濃, 叉燒燒得腍身, 而且肥瘦相間,
谷飼叉燒蛋飯

太陽蛋流心又煎得火農邊, 非常誘人,
谷飼叉燒蛋飯

配上豬油及甜豉油,好下飯之餘更加讓人忘了甚麼叫膽固醇。

紅燒BB乳鴿

BB乳鴿有柯打才即叫即炸, 只有開半而沒有斬件,
紅燒BB乳鴿

非常惹人一口以食之,

原隻波士頓龍蝦上湯伊麵

伊麵用上原隻波士頓龍蝦, 蝦肉新鮮彈牙, 極有鮮味,
原隻波士頓龍蝦上湯伊麵

龍蝦味非常濃郁, 而且底層伊麵吸收晒所有龍蝦湯汁精華,
原隻波士頓龍蝦上湯伊麵

每一啖都好滿足, 每一啖都讓人回味無窮,

吃得津津有味。

脆麻花

最後餐廳還送了脆麻花給我們做甜品, 長輩一看到就非常開心,
因為這道小食花功夫, 已經不是太多酒樓會做了,
脆麻花

而且脆麻花即叫即炸, 鬆脆可口, 面頭的糖漿和椰絲芝麻的甜味讓人頻頻添吃, 太幸福了

總括而言, 利寶閣坐得非常舒服自在,
食物有質素, 而且店員彬彬有禮頻頻換碟,
的確無揀錯地方讓長輩黎用膳。