2018-07-15 80 瀏覽
入座好混亂,無人帶位,無人執檯。 明明入面好多空檯都唔俾入。d waitress 唔清楚星期日10.30之前先有特價點心,我地仲同佢confirm係咪有得寫.but 寫完之後落單另一個waitress先話冇. 落左5樣點心:叉燒包無咩特別,好軟,一夾起就散晒,叉燒又唔好味😐金錢肚好硬 又不入味😐蘿蔔糕又係一夾起就散左🙈🙈d waitress又做嘢好慢,叫好耐都無人應.total食左200幾蚊都幾貴🙁🙁🙁
but 寫完之後落單另一個waitress先話冇.
落左5樣點心:
叉燒包無咩特別,好軟,一夾起就散晒,叉燒又唔好味😐
金錢肚好硬 又不入味😐
蘿蔔糕又係一夾起就散左🙈🙈
d waitress又做嘢好慢,叫好耐都無人應.
total食左200幾蚊都幾貴🙁🙁🙁
2018-07-15
2018-07-14 87 瀏覽
到奧海城探朋友,之後上網搜尋吓附近有乜好嘢食,揾到呢間酒家嗰個黯然銷魂飯,個個都讚,於是就決定去試一試。去到酒家,見到環境唔錯,裝修都都好華麗,座位都算寬敞,點知打開餐牌,搵嚟搵去都搵唔到想食嗰個黯然銷魂飯,召來侍應一問,才知道即係豚肉叉燒飯配原盅極品佛跳牆孖寶,之後再聽部長建議,加咗幾個小菜,咁就夠哂食喇!原盅極品佛跳牆雖然小小一盅,但都有兩碗左右,內有原只鮑魚、花膠、魚翅、瑤柱、螺頭、海參、冬菇雞肉、鳳爪……等,材料豐富,味道濃郁清甜,睇見都覺得滋補黯然銷魂飯大大舊叉燒 ,少少肥,啖啖肉, 燒得唔太燶,恰到好處。加上隻煎得蛋黃仲盪吓盪吓嘅雞蛋,我放上少少隨飯附上嘅豉油撈埋一齊食,簡直滋味無窮。碧綠炒斑球斑球新鮮而且份量頗多,以每碟$108計算,非常抵食。美味欖角骨算係創新嘅菜式,用欖角剁碎,加糖調味,配炸香豬排骨,味道很特別,食得糖醋排骨多,不妨試下呢個新菜式。薑汁芥蘭芥蘭炒得爽脆碧綠,加上薑粒,,大厨功夫到家。脆麻花好鬆化,有淡淡嘅蛋香,係近期食過最好食嘅脆麻花。呢一餐,本來只係諗住試吓嗰個黯然銷魂飯,但估唔到其他菜式都好合我胃口,呢餐晚飯算係一個意外嘅收穫。

碧綠炒斑球
斑球新鮮而且份量頗多,以每碟$108計算,非常抵食。

美味欖角骨

薑汁芥蘭
芥蘭炒得爽脆碧綠,加上薑粒,
,大厨功夫到家。

脆麻花
好鬆化,有淡淡嘅蛋香,係近期食過最好食嘅脆麻花。

2018-07-12 210 瀏覽
咁大個仔都未喺呢度食過野,聽講係老牌酒樓,咁岩經過奧海城,又想食中菜,就嚟呢度試下啦。我地一行二人叫咗兩個餐,一個係帶子皇魚扒餐,另一個係豚肉叉燒配佛跳牆。呢個set由頭食到尾都只係188,認真超值。亮點有二,個帶子好大粒,係要用刀叉食既,而個汁其實係西汁,類似燒汁啦,都夾既;而個魚並唔係出面茶記食嘅魚柳,食得出係真魚起肉整既,先走走油再淋汁,外脆內軟,算係高質而且大份。荷葉飯都好好食,唔只係有味既飯咁簡單,食下食下都有唔少料,蝦呀雞肉呀,我真係唔明點解呢個係一人份量,淨食個飯都夠飽。仲有個菜同乳鴿。另一個餐係豚肉叉燒飯跟佛跳牆,叉燒原舊無切既,好吸引,半肥瘦,唔會好似快餐店咁咬落去一絲絲會攝牙。跟埋燶邊流心蛋,食落去係感動,蛋汁豉油汁撈飯加埋舊叉燒,絕對可以慰藉到放工寂寞既心情。另外個佛跳牆既賣點係足!料!大家有眼睇唔駛我多講。最後食埋個糖水就好美滿啦。

香煎燒汁魚扒

鮮蝦荷葉飯

仲有個菜同乳鴿。

野生竹笙浸菜苗

紅燒石歧乳鴿

豚肉叉燒飯

另外個佛跳牆既賣點係足!料!大家有眼睇唔駛我多講。

原盅極品佛跳牆

最後食埋個糖水就好美滿啦。

滋潤甜品

香煎燒汁魚扒
鮮蝦荷葉飯
野生竹笙浸菜苗
紅燒石歧乳鴿
滋潤甜品
2018-07-11 60 瀏覽
大角咀奧海城有不少酒樓,今次跟家人再度來利寶閣食飯,因為之前我地食過幾次都覺得好滿意 入面環境其實都幾大,座位之間又唔會逼,坐得好舒服~加上當日平日,我地都唔洗等位就入得😬食物款式不少,亦有2-4人套餐,多少人來食都總有一款岩😌😌餐具擺設都好精緻濃湯雞煲飽翅 $98雖然是一人份量,但都好足料我地叫左一個share,留肚食其他野🙈雞湯底唔會太咸,食完無口乾~蒸龍躉頭腩 $98肉質嫩滑、鮮甜不腥~ 極品佛跳牆配豚肉叉燒飯 $188 估唔到有優惠價食原盅佛跳牆,仲加個叉燒飯😯即刻叫來試下先!一撈起就見到好多材料真係鮑蔘翅肚都齊哂,迷你版都咁足料飲埋啖湯,好鮮甜入味!!仲有個靚靚太陽蛋係叉燒飯上面🙈 叉燒肥肉不多,香口又腍身~估唔到二百蚊唔洗就有佛跳牆同好味叉燒飯,好抵食丫!食完飯又有生果盤同埋糖水紅豆沙,好飽好滿足!!😋😋

食物款式不少,亦有2-4人套餐,多少人來食都總有一款岩😌😌

餐具擺設都好精緻

濃湯雞煲飽翅 $98

雖然是一人份量,但都好足料

蒸龍躉頭腩 $98

肉質嫩滑、鮮甜不腥~

極品佛跳牆配豚肉叉燒飯 $188

真係鮑蔘翅肚都齊哂,迷你版都咁足料

飲埋啖湯,好鮮甜入味!!

仲有個靚靚太陽蛋係叉燒飯上面🙈
叉燒肥肉不多,香口又腍身

估唔到二百蚊唔洗就有佛跳牆同好味叉燒飯,好抵食丫!

食完飯又有生果盤同埋糖水紅豆沙,好飽好滿足!!😋😋

• 佛跳牆
  • 豚肉叉燒飯
媽媽偷懶不煮飯,放工後唯有到附近酒家開餐,利寶閣位於奧海城二期,地點就腳又方便,閒時與媽媽都愛到這裏開餐。 也許時星期一的關係,這天的客人並不多,而個人喜歡到這裏吃飯的原因,是食客較"斯文",不嘈吵。 餐牌內的谷飼豚肉叉燒配原盅佛跳牆只需HK$188,感覺上挺抵食,就點一客給媽媽吃吧! 谷飼豚肉叉燒的賣相不錯,第一層是半生熟雞蛋,中間是一塊谷飼豚肉叉燒,最下層就是白飯,吃時將雞蛋刺穿,讓甘香的蛋漿流進白飯來,陪感滋味,而叉燒肉質嫩滑,不肥膩,用來佐飯一流。 原盅佛跳牆的材料豐富,除了有魚翅外,還有鮑魚、雞腳、冬菇等,真材實料,湯底極度鮮甜,配上彈牙魚翅及軟淋的鮮味鮑魚,媽媽吃後讚口不絕。 明火煲靚湯這天的靚湯是椰子煲雞湯,雞湯湯底濃稠適中,味道就像平日喝到的媽媽愛心老火湯一樣,充滿雞肉鮮香味,加上雞湯不油不膩,喝後感覺滋潤。 魚湯雲耳泡菜苗以鮮甜魚湯浸泡菠菜、雪耳及雜菌,入口時菠菜已經吸收了滿滿的湯汁,份外鮮味,而雜菌亦令整個湯底變得更甜,菌香十足,而爽脆的雲耳,口感層次豐富。 肉絲煎脆麵非常推介這個脆麵,超級香脆,而且肉絲肥瘦適中,入口帶有滿滿的脂香,吃時可以淋

明火煲靚湯

魚湯雲耳泡菜苗

肉絲煎脆麵
非常推介這個脆麵,超級香脆,而且肉絲肥瘦適中,入口帶有滿滿的脂香,吃時可以淋上濃濃的芡汁,令脆麵的肉香味道提升。

埋單前,待應姐姐為我們送上紫米糖水,紫米入口軟糯,口感綿綿,甜度適中,非常好吃。
2018-07-09
2018-07-10 352 瀏覽
昨天早了回家, 返到家後看到媽媽又在煲劇, 那即是沒有飯吃了~ 媽媽提議和爸爸一起去奧海城食晚飯, 而老人家就屬意中餐 那好吧, 就帶着他們去尋食了~ 來到奧海城的利寶閣, 雖然在附近居住, 但來這間的次數不太多, 因為奧海城實在愈開愈多食店, 不過印象中利寶閣的質素還是不錯的說~ 來到這裡, 客人可幸不是太滿, 可以坐得舒舒服服, 而且整晚侍應服務員招呼超周到超級好, 食到最後還有糖水送, 給我的印象太好, 以後可以多些來這裡吃飯飲茶~ 價位方面亦不會太高, 是合理價錢, 而且食物選擇都幾多,海鮮, 小菜, 甜品等等一應俱全! 由於孖寶(佛跳牆+太陽疍叉燒飯)在做特價 (HKD 188),所以也立即點了一客! 等了不是太久就上桌了, 佛跳牆原盅送上, 足夠二人用, 揭開蓋, 嘩, 一股香濃清甜的雞湯味道湧上來!!!香濃的湯用料十足, 材料包括雞, 魚翅, 花膠, 鮑魚, 蚌等等, 湯頭甜美鮮極, 魚翅好大梳又有趙頭, 再加上鮑魚, 蚌等等知味十足的配料, 實在滿足了味蕾! 太陽疍叉燒飯 - 又是誠意之作, 疍煎到好香又夠疍味, 疍汁一篤就流在雪白的絲苗米上,

媽媽提議和爸爸一起去奧海城食晚飯, 而老人家就屬意中餐

那好吧, 就帶着他們去尋食了~

再上又肥大厚身又燒到卜卜脆既叉燒, 好高質素既叉疍飯!

媽是魚痴, 也點了三色椒蒸龍躉頭腩一客

味道方面丁點腥味都沒有, 腩頭很爽脆, 魚肉又肥又大件, 再洒上惹味的醬油和醬, 足可以送幾碗白飯!

彩塘安格斯牛柳粒- 牛柳粒入口比較肥美, 好惹味又香口! 不過最欣賞佢的配菜-菇菇, 炒得很爽味又入味, 真心唔錯!

鴛鴦汁蝦球- 一味二食, 有清炸和用咕嚕汁上的, 兩款我都覺得好好佷, 炸得一點都不笠口,
而且蝦真係好爽彈, 仲要大大隻, 食上來啖啖肉, 好好食!

還有, 這裡的服務員和經理超級友善, 成餐飯都招呼親切, 最後還送上飯後甜品 - 紫米露,
又滋潤又好吃!

利寶閣
大角咀海庭道18號奧海城二期商場UG01號舖
2018-07-09
1 分鐘 (堂食)
谷飼豚肉叉燒配原盅佛跳牆😋($188)叉燒真係好味, 依個叉燒係厚切,肥瘦適中,個醬汁真係一流🤗,再配埋太陽蛋同埋甜豉油撈飯食真係好好食,個叉燒食落好淋🤤,肉質一d都唔’鞋’,好嫩又juicy,外層燒到微微焦脆😀,仲有2條菜心,岩曬一個人嘅份量,而迷你佛跳牆嘅材料好豐富❤️,有小鮑魚、花膠、海參,雞肉、金華火腿清燉而成,味道十分濃郁😀,好好飲,十分滋潤,真係飲唔停🤤-荷香極品醬帶子粒炒飯❤️($128)極品醬配埋帶子炒嘅炒飯,粒粒分明,飯粒乾身,味道惹味😃,帶子份量都好多,好鍾意食😎-明太子賽螃蟹😋($95)賣相好靚,蛋白口感滑嫩,味道一般,食落好重姜味,仲有明太子係上面🤗-紫米露😆(附送甜品)食埋個甜品就最正,紫米露味道不錯,而且好足料☺️-

谷飼豚肉叉燒配原盅佛跳牆😋($188)
谷飼豚肉叉燒配原盅佛跳牆

荷香極品醬帶子粒炒飯❤️($128)
荷香極品醬帶子粒炒飯

明太子賽螃蟹😋($95)
明太子賽螃蟹

紫米露😆(附送甜品
食埋個甜品就最正,紫米露味道不錯,而且好足料☺️
紫米露

荷香極品醬帶子粒炒飯
這間在奧海城二期開業的「利寶閣」,已經在奧海城屹立多年。多年來,我幫襯的次數卻不是太多。而這一晚,我就為了它在晚市推出的「糓飼豚肉叉燒飯」配「原盅佛跳牆」(原價 $256,優惠價 $188)而來。 自從在星爺周星馳領銜主演的電影《食神》中出現了「黯然銷魂飯」之後,這名稱已儼然成為「叉燒煎蛋飯」的代名詞。這晚的「糓飼豚肉叉燒飯」雖沒有「黯然銷魂飯」之名,卻有「叉燒煎蛋飯」之實。兩大件的厚切半肥瘦叉燒,蜜味豐盈,肉質不算十分鬆化,可也及格有餘,而且味道也好。吃著它,不禁讓自己回憶起童年時婆婆從燒臘店買回家加餸的厚切蜜汁叉燒,實在教人回味不已,垂涎欲滴呢! 除了當然主角的叉燒外,第一配角的煎蛋這兒都算做得有板有眼,微微燶邊的太陽蛋,蛋黃四周仍有透明的蛋清。把另上的甜醬油淋上飯面和蛋上,再把蛋攪勻與飯混和一起送進嘴巴,感覺挺好。 這「糓飼豚肉叉燒飯」雖沒有令人黯然銷魂的功效,要使人感到肚腹滿足,還是綽綽有餘的。「原盅佛跳牆」材料是多的,鮑魚、花膠、魚翅、遼參、瑤柱、花菇、蹄筋、雞腳、瘦肉都有,一點也沒欺場,不過湯味卻不是太濃郁,莫非是燉得時間不足,火候不夠之故?所以這滋補的燉湯即使材料豐

原盅佛跳牆」材料是多的,鮑魚、花膠、魚翅、遼參、瑤柱、花菇、蹄筋、雞腳、瘦肉都有,一點也沒欺場,不過湯味卻不是太濃郁,莫非是燉得時間不足,火候不夠之故?所以這滋補的燉湯即使材料豐富,但味道還是稍淡,不夠濃郁香甜。
兩夫妻都愛吃以水果入饌的菜式,「菠蘿咕嚕肉」、「香橙骨」、「西檸雞」等我倆都甚為喜歡。這夜見餐牌中有「脆皮香芒蝦球」($148/例)這道菜式,兩口子不約而同,都想試試。
這絕對是夏日佳選的菜式足有八九隻蝦球之多,脆漿雖稍嫌還未夠脆,但隻隻大蝦都爽口彈牙,香芒汁甜美怡人,芒果肉亦同樣甜而不酸,整道菜式十分開胃,挺好吃。
我這隻十分喜歡吃魚的貓,既想吃點魚,又想有點菜,於是也叫來「碧綠炒斑球」($108/小)一吃。這炒斑球雖然只是小的,但泡過油的斑塊份量甚多,也夠味道,而且鑊氣十足,濃味的斑塊配以健康的西芹,魚與菜的配搭,沒有甚麼花巧,但廚功扎實,引得我把它全部吃個清光。
主菜吃罷,免費奉贈的甜品隨即送上。「脆麻花」鬆脆甜美,「龍眼紅棗水」清甜滋潤,兩者都同樣可喜。
其實,「利寶閣」正在慶祝開業20周年,晚市推出的「糓飼豚肉叉燒飯」配「原盅佛跳牆」外,午市叉燒飯配老火湯只售 $68,單一個叉燒飯外賣更只需 $20(需要自攜容器,外賣盒另收$1一個)此外,還有多款鮑參翅肚美食優惠,頗為吸引呢!
在一天忙碌的工作過後,可以和深愛的太太一起吃頓好的,即使不是浪漫的燭光晚餐,也是件開心愉快的事。
  • 糓飼豚肉叉燒飯
  • 脆皮香芒蝦球
  • 碧綠炒斑球
  • 脆麻花
2018-07-07 238 瀏覽
奧海城遊踪 。住在附近,平時經常遊奧海城,但好少會到裡面的餐廳,今次發現原來奧海城裡面有間不錯的酒樓。利寶閣就位於奧海城二期,大大的門面好易認。餐牌的食物種類係多,全都是中式菜,平時酒樓常見或者好少見的菜式都有。睇完餐牌,發現有個超抵食套餐。豚肉叉燒飯配原盅極品佛跳牆$188這個餐是我見餐牌裡面最扺食的啦,叉燒飯本身已經是我挺愛的,再加上有佛跳牆這些貴價食品,都只需百多元。賣相吸引!叉燒肥美多汁,烤的程度剛剛好,外皮香口之餘肉汁又能鎖住。燒肉的厚度又適中,做到肥瘦均勻。加上甜鼓油食一流。佛跳牆用上紫砂盅去燉,夠正宗!而且非常足料,整個盅都是食材。有大大片的魚翅。鮑魚都有!雞腳。成個燉盅都好滋潤,花膠的膠質溶化在湯頭中。蒜片和牛粒$98牛粒肉質嫩口!份量也不少,加上蒜香誘人,實在不錯。堂煎帶子皇$48大大粒帶子,鮮嫩多汁,外皮煎到金黃色,內裡還是嫩口無比。最後點多個煎米粉,米粉香脆。咬下卜卜聲,配上班球,足以送下整個米粉。班球嫩滑,肉地厚實!
利寶閣就位於奧海城二期,大大的門面好易認。
睇完餐牌,發現有個超抵食套餐。

豚肉叉燒飯配原盅極品佛跳牆$188
賣相吸引!
原盅極品佛跳牆
有大大片的魚翅。
鮑魚都有!
原盅極品佛跳牆
雞腳。成個燉盅都好滋潤,花膠的膠質溶化在湯頭中。
蒜片和牛粒$98
牛粒肉質嫩口!份量也不少,加上蒜香誘人,實在不錯。
堂煎帶子皇$48
大大粒帶子,鮮嫩多汁,外皮煎到金黃色,內裡還是嫩口無比。
2018-07-02 128 瀏覽
約咗班舊同學聚會,最好搵一個可以購物,睇戲兼食晚飯嘅商場,最終選咗奧海城。  到最後節目就選咗間中式酒樓利寶閣,地方寬敞。 枱上茶具好精美,點咗普洱茶及香片,聞到茶香味,簡直好似去咗英國嘆緊英式茶。跟著經理推介一款佛跳牆配叉燒飯,迷你佛跳牆湯底鮮甜,都唔錯,而大舊义燒 肥瘦適中,蛋汁埋豉油落啲飯度一齊吃好滋味。後再點咗肉絲煎脆面,三色辣椒蒸龍躉頭腩,欖仁蟹肉桂花炒瑤柱,香芒名門大蝦球等小菜。名門大蝦球,蝦肉好大隻及身鮮,炸到香脆配嗰芒果汁,又幾夾,仲有新鮮芒果肉。這道菜算得上巧手。肉絲煎脆麵 銀絲細麵煎得脆脆,最欣賞有二個芡汁,一個是上湯薄汁,另一是浙醋 ,可隨喜好點煮食,又有幾特色。蒸龍躉腩鮮味都好滑。欖仁蟹肉桂花炒瑤柱,這道菜如果加多啲牙菜同減少啲蛋會更加爽口。三五知己聚會好地方。

肉絲煎脆麵

蒸龍躉腩鮮味都好滑。

三五知己聚會好地方。
2018-06-30 138 瀏覽
是咁的,一家人去食,叫左2個套餐,1個佛跳牆加個闇然銷魂飯,每個餐連湯水,叫到成台餸....野食正正常常,未去到好好食,不過一定比茶記小菜好食。可能味精重手左,一路食,要狂飲茶,好口渴:-(最好食係個闇然銷魂飯,太好食,冇影到相...8個人,埋單人均$200左右,連加一價錢同中價放題差唔多,野食有4星酒店水準,算係咁啦,最尾經理又送水果盤同紅豆沙,有時過黎吹下水,問下野食啱唔啱食,細緻公關位做得唔錯

最好食係個闇然銷魂飯,太好食,冇影到相...

8個人,埋單人均$200左右,連加一

• 豚肉叉燒飯
利寶閣生日飯,想和家人吃中菜,所以特意選了這間中菜,有幾間分店,奧海城分店比較方便,亦有免費泊車。餐廳的座位很寬敞,坐得舒服,服務員服務態度非常殷勤,面帶笑容,茶位每人$15 ,首先一讚啲茶好香,中菜就是這樣,優優閑閑,可以喝杯杯茶,大家聚在一起聊天。豚肉叉燒飯配佛跳牆 $188個叉燒真係好味啊,最鍾意厚切,雖然平時我好鍾意食肥叉燒,因為有陣時半肥瘦,其實都係肥叉燒比較有保證,但係呢一度嘅叉燒真係肥瘦適中,而且最好味,再配合埋嗰個太陽蛋加埋甜豉油撈飯真係一流。蒸頭腩香芒名門大蝦球個蝦球,用咗新鮮蝦,啲客好大隻,個芒果汁,真係非常好味,用芒果用打成汁,甜度適中,有一啲都唔會酸,而且個脆皮一啲都唔厚,整體都係讚。肉絲煎脆麵呢一個麵有兩種食法,其實係肉絲炒麵,不過平時廚師會將茨汁直接放到麵上,好快就會變得林了,但係呢度好有心思,將茨汁放在另一個碗,可以自行加上。埋單的時候出現了一點小意外,經理立刻走到我們面前,連聲道歉,服務態度真的非常讚。侍應姐姐為我們影相的時候,也面帶笑容為我們多拍了很多張,今晚的服務態度真的不錯。
利寶閣

豚肉叉燒飯配佛跳牆 $188

蒸頭腩

香芒名門大蝦球

2018-06-29 164 瀏覽
平時去食中餐,都係去大型連鎖酒樓,今次去利寶閣,估唔到有意外收穫。我地一行7人,叫左2個4人套餐。招牌蜜汁叉燒,半肥瘦,唔會太肥膩,加埋蜜汁口感一流~我地仲叫左佢個「黯然銷魂飯」,一樣好好味,我諗應該拍得住食神個碗脆皮燒汁雞,雞皮燒得好脆好爽口,而且佢唔係肥雞,唔會食到成口都係肥膏跟餐老火湯,自問好耐無飲老火湯,屋企真係好少會煲~雖然佢有跟湯,不過我地都另外叫左佢個佛跳牆燉湯,比頭先個老火湯更好飲,飲完感覺滋補左唔少今晚叫左2味菇,花菇鵝掌煲、紅燒北菇豆腐,菇同樣都燜得好淋好入味,而且仲要大大粒菇,好抵食手打順德魚腐煲,魚腐口感好特別,成粒好軟淋淋,好似食緊棉花糖清蒸海沙巴斑仔,魚肉蒸得好嫩滑,又唔會整到太淋,食落帶有少少彈牙同樣地,碧綠炒斑球都好好味,斑球整得好爽口,呢間酒樓整魚都有一手,唔錯上湯焗龍蝦伊麵,龍蝦同伊麵真係好夾,份量啱啱好,可以分到一人一碗一般酒樓都會送甜品,但係只會係糖水 或 生果,呢度就一次過送哂,最後仲比我食多一碟蛋散添,感覺好抵食呀!而且我覺得職員服務態度好好,好主動幫我地加茶、換碟、收走吉碟咁,抵讚!

招牌蜜汁叉燒

手打順德魚腐煲
清蒸海沙巴斑仔
上湯焗龍蝦伊麵
2018-06-29 95 瀏覽
話說前幾日九龍塘同以前老師食完泰菜,今日又同另一個老師食中菜🌝大家既口味真係好唔同~而且今次仲要走jor去大角嘴🧐(老師住附近😂 孝順既學生們哈哈)我地成班同學同老師見面,而且男孩子多;所以叫jor兩個四人套餐同埋散嗌jor叉燒飯🙈佢個叉燒好好味🤤 啲肉好嫩唔會老而且啲叉燒汁撈飯簡直係害人害物!因為你會想瘋狂食飯(增肥元兇)我地既套餐主盤分別揀jor龍蝦伊麵同清蒸海班仔小菜就嗌jor鵝掌炆冬菇、紅燒豆腐、脆皮雞、叉燒漁腐煲、叉燒(究竟有幾愛叉燒🤫)仲有芹菜炒班球紅燒豆腐非常美味,擺盤甚靚;漁腐軟綿似棉花,食得出係人手手打;叉燒...真係無得輸,好味到我想加碗白飯😵每人跟餐仲有一碗湯~清火潤肺~不過為jor孝敬老師,老師獨享佛跳牆;佢都話好味,最後仲share俾我地班同學一齊食♥️一大班師生一路食飯,一路回憶以前中學回憶真係好。而且酒樓既菜式真係唔錯,令我哩個少食中菜既都覺得好味飯後仲有三樣甜品附送...無錯!係三樣甜品(我聽到都嚇親)皆因我肚皮已經幸福地漲爆,如何攝入甜品?這個飯局不簡單,美味又可口還能聚舊,唔錯唔錯佢有好多分店,下次可以試下其他分店...始終大角嘴離我有啲遠🤫
話說前幾日九龍塘同以前老師食完泰菜,
今日又同另一個老師食中菜🌝
大家既口味真係好唔同~
而且今次仲要走jor去大角嘴🧐
(老師住附近😂 孝順既學生們哈哈)

我地成班同學同老師見面,而且男孩子多;
所以叫jor兩個四人套餐同埋散嗌jor叉燒飯🙈

佢個叉燒好好味🤤 啲肉好嫩唔會老
而且啲叉燒汁撈飯簡直係害人害物!
因為你會想瘋狂食飯(增肥元兇)

我地既套餐主盤分別揀jor龍蝦伊麵同清蒸海班仔

紅燒豆腐非常美味,擺盤甚靚;
漁腐軟綿似棉花,食得出係人手手打;
叉燒...真係無得輸,好味到我想加碗白飯😵

每人跟餐仲有一碗湯~清火潤肺~
不過為jor孝敬老師,老師獨享佛跳牆;
佢都話好味,最後仲share俾我地班同學一齊食♥️

一大班師生一路食飯,一路回憶以前中學回憶真係好。
而且酒樓既菜式真係唔錯,令我哩個少食中菜既都覺得好味

飯後仲有三樣甜品附送...
無錯!係三樣甜品(我聽到都嚇親)
皆因我肚皮已經幸福地漲爆,如何攝入甜品

這個飯局不簡單,美味又可口
還能聚舊,唔錯唔錯
佢有好多分店,下次可以試下其他分店...
始終大角嘴離我有啲遠🤫
2018-06-29
  • 佛跳牆
  • 叉燒
  • 龍蝦伊麵
2018-03-12 1502 瀏覽
星期六晚臨時臨急揾地方食飯, 可能好日, 四圍都book唔枱, 呢道有位, 去到有人包了大半個場, 好彩訂了位, 順利入坐, 人手明顯不足, 大堂十枱八枱散枱主要由穿西裝打呔嘅管理人員招呼, 問佢地攞多張櫈比人窒, 叫了飯又無落單, 態度奇差. 叫了薑葱煎排骨, 八成以上係肥豬肉, 成碟差不多食唔到, 叫了魚腐湯煲, D魚腐似普通麵筋, 其他菜式包括脆皮雞, 炒班球等也很greasy, 質素也只是一般, 但係每個餸收到$120以上, 嘩, D管理層都噉嘅服務態度, 再加上收噉嘅價錢, 真係你食埋我嗰份, 我就一定無下次!!
2018-03-10