2019-01-10 224 瀏覽
這間中菜廳環境不俗,地方寬敞,裝潢挺有排場氣派,完全沒有一般酒樓的嘈吵雜亂,可以好舒適地坐足整個晚上慢慢品嚐美食。想不到除了供應多款名貴上乘食材,還有很多款經濟實惠的小菜,非常大眾化。谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆名貴得來玩味十足,完全是向電影食神致敬,好有噱頭和創意。叉燒飯就像黯然銷魂飯一樣,十分有趣。意想不到是它睇得又食得,而且相當美味,甚有驚喜。叉燒十分大舊厚身,外層烤得夠香口,肉質極嫩,肥瘦比例均勻,惹味甜甜的醬汁令整舊叉燒好入味。加上完整無缺又煎得恰到好處的太陽蛋,配白飯一流。佛跳牆非常足料,有原隻鮑魚、魚翅、遼參、花膠、響螺、瑤柱、雞、花菰、蹄根等等多種上乘材料,豐富得幾乎塞滿整個燉盅,真材實料,燉湯味道濃郁,啖啖精華的感覺,好滋補。古法扣原隻八頭鮑魚,優惠價20元一隻,原以為如此平價可能質素較差,誰知相當有驚喜,鮑魚頗大隻,賣相好吸引,口感嫩滑爽口,一點都不韌不嚡,醬汁更是調較得出色,美味到幾乎想將剩下的所有醬汁都清埋。是日豐料滋潤燉湯是杏汁豬肺湯,湯質好濃又滑,充滿杏仁香,味道濃郁,好有滋潤感覺。脆皮炸子雞果然非常香脆,肉質嫩滑,雞肉入味,但又不會好油膩。帶子賽螃蟹份量十足

帶子賽螃蟹份量十足,質感滑溜,夾雜超多爽口的帶子和脆脆的蟹籽,口感增添層次。

最後還附送糖水,綠豆沙挺足料,有起沙的口感,甜度適中,不會好稀。
今日帶屋企人去食中菜,揀左呢間有幾間分店既高級餐廳食。環境都幾好,幾舒服咁。餐廳介紹左我地食呢個:原盅佛跳牆配谷飼豚肉叉燒飯咁又幾抵喎!平時見到佛跳牆都好貴下。所以好少會叫黎食。見咁多料又咁抵,一於試下先🤤上菜速度好快喇!谷飼豚肉叉燒飯😬黯然銷魂飯,有太陽蛋再配上叉燒。我鐘意將蛋黃撈勻成個飯食,令粒粒米飯都有蛋黃同豉油,更加好味。豚肉叉燒,食落肉質好嫩,帶有少少既脂肪。咬落不會覺得韌,又幾好。足料既佛跳牆:裡面有鮑魚,魚翅,遼參,瑤柱,花菰,蹄根。😳哇!個湯真係足料,令到湯非常濃味好鮮味!餐廳20週年誌慶,可以用$20叫原隻8頭鮑食😍都算大隻架,用易切開。食落好煙韌。但鮑魚汁做得幾好,令到鮑魚夠哂味道又唔會話鹹。上湯龍蝦伊麵🦞好大碟!成隻龍蝦🦞餐廳好好幫我地剪開去。啖啖好多肉!龍蝦食落新鮮好彈牙。個汁做得好味,配上伊麵食就岩哂喇!😃宮保炒蝦仁🍤好開胃有少少既辣味。蝦仁都幾大隻,蝦肉爽口彈牙。連埋d菇,茜芹一齊炒,夠哂香!最後仲送糖水:綠豆沙俾我地。🤩
今日帶屋企人去食中菜,揀左呢間有幾間分店既高級餐廳食。

環境都幾好,幾舒服咁。
餐廳介紹左我地食呢個:原盅佛跳牆配谷飼豚肉叉燒飯

上菜速度好快喇!
谷飼豚肉叉燒飯😬黯然銷魂飯,有太陽蛋再配上叉燒。

豚肉叉燒,食落肉質好嫩,帶有少少既脂肪。
咬落不會覺得韌,又幾好。

個湯真係足料,令到湯非常濃味好鮮味!

餐廳20週年誌慶,可以用$20叫原隻8頭鮑食😍

上湯龍蝦伊麵🦞好大碟!

成隻龍蝦🦞餐廳好好幫我地剪開去。
啖啖好多肉!龍蝦食落新鮮好彈牙。
個汁做得好味,配上伊麵食就岩哂喇!😃

宮保炒蝦仁🍤
最後仲送糖水:綠豆沙俾我地。🤩
2019-01-09 124 瀏覽
天氣keep住好凍,最岩就係食返d熱辣辣既小菜,朋友上環返工,上次食過奧海城間利寶閣食過返尋味,念念不忘個暗然銷魂飯,所以就訂左枱黎食晚飯。兩個人叫左:1. 牛油焗大花蝦 $68一隻蝦,叫左一人一隻,好新鮮,好大隻好爽!2. 金菇牛肉粉絲煲 $78鐘意食牛肉既我去到邊都要食牛肉!好岩撈飯食!飯都可以食多幾碗!3. 魚湯雲耳泡菜苗 $68本身想叫雜菜煲,落單既時候經理好細心咁提醒我地金菇牛肉粉絲煲都有好多粉絲,問我地會唔會轉另一個菜~經理的細心好值得加分!可以試多d唔同既食物~白菜仔好鮮甜,份量好多~4. 谷飼叉燒飯配原盅佛跳牆$188雖然只係叉燒飯,但係個秘製既豉油令到佢一d都唔普通,同埋叉燒每一舊都厚切 ,肥瘦適中~同街外既叉燒飯好唔同!原盅佛跳牆好足料,有鮑魚、魚翅、花膠、遼參、瑤柱、冬菇等等,好滋補!食完飯仲送左個綠豆沙俾我地,最近好熱氣,岩哂可以清下熱~職員好好服務會主動幫我地加熱水~服務抵讚! 2個人都係食左五百幾蚊,好抵食~
兩個人叫左:
1. 牛油焗大花蝦
$68一隻蝦,叫左一人一隻,好新鮮,好大隻好爽!

2. 金菇牛肉粉絲煲 $78

3. 魚湯雲耳泡菜苗 $68
白菜仔好鮮甜,份量好多~

4. 谷飼叉燒飯配原盅佛跳牆$188

2個人都係食左五百幾蚊,好抵食~
2019-01-09 2284 瀏覽
今日到上環購物,之後發現隔鄰商場有利寶閣,就想起上次在其他分店吃過的滋味穀飼豚肉叉燒飯,於是就決定再去食美味嘅黯然銷魂飯。可能時間尚早,酒樓未算太多人,我不用等位就可入內。當打開餐牌努力找我最喜愛嘅黯然銷魂飯時,俾我發現原來晚飯有套餐做特價,就係穀飼豚肉叉燒飯加原盅佛跳牆,只賣$188,之後再挑選幾個懷舊小菜,就足夠我和朋友兩人吃飽飽喇!好快我至愛嘅黯然銷魂飯就到喇,厚切大大舊叉燒,加埋一隻太陽蛋,淨係外型就已經夠曬煞食。叉燒肥瘦適中,配埋隻脆邊太陽蛋,再撈埋附送嘅特製醬汁,簡直係天衣無縫, 可以令唔愛吃飯嘅我清曬碟。原盅佛跳牆有雞、鮑魚、鳳爪、瘦肉、冬菇……等, 湯底清甜,配埋叉燒飯食,麒麟蒸斑片甘香火腿片夾住爽滑冬菇同新鮮魚塊,掛上薄薄獻汁,味道比淨吃蒸魚更有層次。橙花蝦球蝦非常巨型,用一層薄薄嘅粉漿包裹,伴有粒粒橙肉和橙皮絲,橙味香濃帶酸甜,好開胃。 竹笙珍菌燴上素近似羅漢齋,竹笙爽口,配上雜菌和珍珠筍,用蠔油燴,清淡得嚟好入味,夠哂健康。食完晚飯,侍應送上懷舊蕃薯糖水,令我這個晚餐更完美。埋單時,見有團年春茗餐牌,豐儉由人,諗緊不如今年同阿媽嚟呢度團年,唔使再煩腦食乜喇

麒麟蒸斑片

橙花蝦球

竹笙珍菌燴上素

食完晚飯,侍應送上懷舊蕃薯糖水,令我這個晚餐更完美。

2019-01-07
2019-01-07 145 瀏覽
一家人出去食晚飯,人多就梗係去酒樓食中菜最好了。利寶閣都叫聽過人講好多次,但都未來過。打開MENU,咦,又幾多選擇喎~宜期做緊推廣,佛跳牆+叉燒飯$188見隔離枱都嗌左幾盅,我地又試下囉XD(唔記得影個佛跳牆)好足料的,但就無平時飲開的咁濃味。叉燒飯有埋隻煎太陽蛋,即刻覺得正左HAHAD叉燒都係幾林的~仲想講下個炸豆腐,幾好食嫁喎。一層薄薄地既炸左,入面仲KEEP到滑滑的!OVERALL,D野食都係唔錯的:)不過好有驚喜的係,佢連甜品都多選擇!!叫左個童年回憶,酒樓既芒果布甸!仲有椰汁糕!好味道!
打開MENU,咦,又幾多選擇喎~
宜期做緊推廣,佛跳牆+叉燒飯$188
見隔離枱都嗌左幾盅,我地又試下囉XD
(唔記得影個佛跳牆)好足料的,但就無平時飲開的咁濃味。
叉燒飯有埋隻煎太陽蛋,即刻覺得正左HAHA
D叉燒都係幾林的~

仲想講下個炸豆腐,幾好食嫁喎。
一層薄薄地既炸左,入面仲KEEP到滑滑的!

OVERALL,D野食都係唔錯的:)

不過好有驚喜的係,佢連甜品都多選擇!!
叫左個童年回憶,酒樓既芒果布甸!

仲有椰汁糕!好味道!
2018-12-20
2019-01-06 1768 瀏覽
到2019啦! 收工就梗係同FD底同事食個飯講下老細是非!利寶閣已經係我地心中好高評價2019年既FD底同事聚會點可以冇利寶閣呀!近上環站, 又近我地公司, 方便去時又方便閃人前菜唔再局限係花生之類, 係有四季豆, 好味之餘又開胃!蠔皇南非鮑魚-$20D個係近排做緊特價, $20隻鮑魚, 超值, 而且咬口, 味道1D都唔失禮, 好味金菇牛肉粉絲煲-$78D個煲做得超嫩味, 牛肉多得黎又夠嫩口, 重牛味, 有越食越想食既感覺金瑤桂花炒花膠-$78$78有花膠食? 抵呀! D個炒得好夠鑊氣, 又夠乾身, 可見師傅的功力叉燒飯+佛跳牆-$188D個叉燒同出面既一般燒味店真係有分別, D隻叉燒又林又夠香口, 食飯食係一流也佛跳牆超足料, 鮑魚, 翅, 雞腳等等都齊, 啖湯鮮甜無比, 好正呀免費送糖水, 正呀喂!總結利寶閣的食物有信心的保證, 令我地係2019年開左個靚頭!
到2019啦! 收工就梗係同FD底同事食個飯講下老細是非!
利寶閣已經係我地心中好高評價
2019年既FD底同事聚會點可以冇利寶閣呀!
近上環站, 又近我地公司, 方便去時又方便閃人
前菜唔再局限係花生之類, 係有四季豆, 好味之餘又開胃!

蠔皇南非鮑魚-$20

金菇牛肉粉絲煲-$78

金瑤桂花炒花膠-$78

叉燒飯+佛跳牆-$188

免費送糖水, 正呀喂!

2019-01-02
2019-01-04 202 瀏覽
今日落住毛毛雨,天氣有點涼,最好就係飲碗熱湯,所以選擇今晚要食中菜!喺中上環附近,搵到呢一間有promotion,有我至愛嘅叉燒同埋燉湯,仲要唔係普通燉湯,係”佛跳牆”, 唔使$200一set, 就決定這一間!點菜的時候,店員很細心,就算是一隻雞蛋都問清楚我地係要熟蛋,定係要太陽蛋。呢碗黯然銷魂飯有驚喜,首先我選擇嘅熟蛋,有我最愛嘅「窿」邊, 同埋佢嘅叉燒果然係谷飼,谷飼嘅肉質會比較肥美,因為營養多啲,夠juicy 卻沒有肥膏,好味!叫咗promotion set,所以仲有迷你佛跳牆,其實都唔使講咁多,應該睇相就知道有幾足料,鮑魚、雞腳、魚翅、海參、冬菇,講明係迷你,當然樣樣都係細細件,不過真係全部俾足你囉,同埋個湯都好清甜,呢個set真係非常「平民版」,平時呢個價錢淨係碗佛跳牆都唔止。另外我哋order咗芝士焗蟹蓋同埋小炒王。如果鍾意食濃味嘅應該會鍾意佢嘅小炒王,入面加咗好多蝦干,好香口。至於蟹蓋,𥚃面仲有迷你帶子,個汁OK,如果可以多啲芝士應該會更加好味。最後仲有糖水送,不過因為已經好滿足,所以沒有要了。
另外我哋order咗芝士焗蟹蓋同埋小炒王。
最後仲有糖水送,不過因為已經好滿足,所以沒有要了。
迷你佛跳牆
小炒王
焗蟹蓋
焗蟹蓋
2019-01-03
迷你佛跳牆
2018-12-31 132 瀏覽
親戚補食做冬飯,來到上環利寶閣食飯,貪呢度坐得舒適,食得開心。人少少,冇叫一圍圍菜式,但都有好多2-4人套餐/小菜選擇,仲有信用卡優惠套餐。 是夜菜式:原盅佛跳牆送谷飼豚肉叉燒飯Order左兩盅佛跳牆,湯味唔錯,湯料豐足,有鮑魚 魚翅 海參 光瑤柱 瘦肉等,燉出鮮味湯底,而且不含味精,強烈推介!另外酒樓推出週年優惠,叫佛跳牆有叉燒飯,叉燒肉味道好嫩滑,可能因為豬係食谷飼料關係,肉質比一般市面好。碧綠炒班球本來想叫魚雲煲,可惜售罄。 就叫左個炒石班食,火喉剛剛好,成碟菜唔會油,班片夠厚身,新鮮魚片,沒雪藏味道。青豆夠翠綠,爽口。高原白木耳浸菜苗白木耳第一次食,比起黑木耳厚身少少,都係爽口,但同黑木耳個種爽又有少少唔同感覺,諗唔到形容詞表達~ 菜苗係白菜苗,成碟菜好健康感覺!仲有其他冇影到相。 總體味道唔錯,部長好好人,一人送左碗陳皮紅豆沙,個人好喜歡陳皮味道,所以覺得好好味。

是夜菜式:

原盅佛跳牆送谷飼豚肉叉燒飯

碧綠炒班球

高原白木耳浸菜苗

• 紅豆沙
2018-12-30 232 瀏覽
Workshop 完畢,在場地附近找個地方歇歇同埋晚飯-利寶閣。就在無限極廣場二樓,面積大,座位好寬敞舒適。經理熱心款待,安排好位置入座,仲詳細介紹推介菜式。 見經理咁落力介紹,就卑佢發板簡左幾款餸菜:原盅佛跳牆-1位用($188)唔同餐館食過佛跳牆,呢度食材用料上盛,分量十足,有原隻鮑魚、海參仔、花膠、魚翅等,湯味濃郁,物超所值。谷飼豚肉叉燒飯佛跳牆及叉燒飯係同一個套餐,懷舊食碗,叉燒肉半肥瘦,口感一流。肉汁入哂白飯裡面,好香口。麒麟蒸班片($78)好精緻菜式,班片與冬菇片交叉相連,視覺享受,兩種食材間更夾有金華火腿,令魚味更突出。碧綠炒班球($168)雖然都係班片,但另一種烹調,又另一種味道,肉質爽口。高原白木耳浸菜苗($88)一款健康菜或,因為有同事今日要齋戒,特別為佢而設,白木耳好爽口新鮮。菠蘿咕嚕肉($72)咕嚕肉又係半肥瘦豬肉,肉嫩冇骨,易咬又香口,咕嚕汁又唔會太酸/太甜,味道剛剛好!

原盅佛跳牆

原盅佛跳牆-1位用($188)
谷飼叉燒飯

谷飼豚肉叉燒飯

麒麟蒸班片($78)

碧綠炒班球($168)
雖然都係班片,但另一種烹調,又另一種味道,肉質爽口。

高原白木耳浸菜苗($88)

菠蘿咕嚕肉($72)
2018-12-27
谷飼叉燒飯
  • 菠蘿咕嚕肉
上環利寶閣已經食咗幾次,以前校會成日在這食飯,性價比合理的地方,今次特別來食谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆,聽講抵食。谷飼豚肉叉燒唔錯,看來不肥但食到肥叉燒的嫩肉,味道香甜,最厲害有豬油配埋,照片內叉燒汁旁邊就是。原盅佛跳牆,飲到真材料味道,有翅、花膠、瑤柱、雞腳及瘦肉,頗有份量,咁嘅價錢值得。另外點了薑蔥花膠滑雞煲,做得夠火喉,薑蔥惹味。豚肉煎藕餅份量剛好適合兩個人,每人兩件,有馬蹄所以爽口。魚湯雲耳泡菜苗清但濃,剛好平衡肉的膩滯。今晚每人兩百幾。

另外點了薑蔥花膠滑雞煲,做得夠火喉,薑蔥惹味。

豚肉煎藕餅份量剛好適合兩個人,每人兩件,有馬蹄所以爽口。

魚湯雲耳泡菜苗清但濃,剛好平衡肉的膩滯。

今晚每人兩百幾。
2018-12-27 118 瀏覽
頭痕今年做冬同屋企人去邊度食好。。做冬就多數係中菜嫁喇~諗起之前見過宜間利寶閭,口碑都幾好,就試下打去卜位啦!好彩我地唔係正日食,都唔係好爆棚。坐得幾舒服的~叫左個香芒蝦球超推介的!! 好大粒蝦,仲要啖啖肉!!炸粉又唔會太厚,所以真係GOODGOOD!跟住有半隻雞還好的,中規中矩~另外仲有個上湯浸菜苗唔好睇個樣覺得上面D花膠好似賣相麻麻XD因為人地唔係花膠,係白木耳泥嫁這個佛跳牆好足料,唔會好咸,清清地的~甜品中菜泥講,佢都真係有幾多選擇~
好彩我地唔係正日食,都唔係好爆棚。
坐得幾舒服的~

叫左個香芒蝦球

超推介的!! 好大粒蝦,仲要啖啖肉!!
炸粉又唔會太厚,所以真係GOODGOOD!
香芒蝦球

跟住有半隻雞

還好的,中規中矩~

另外仲有個上湯浸菜苗

唔好睇個樣覺得上面D花膠好似賣相麻麻XD
因為人地唔係花膠,係白木耳泥嫁

這個佛跳牆

好足料,唔會好咸,清清地的~

甜品

中菜泥講,佢都真係有幾多選擇~
2018-12-20
香芒蝦球
2018-12-27 81 瀏覽
看到網路上,知道這裡有一個非常低食套餐,是叉燒飯配佛跳牆,今晚趁著有空,便和家人來到。穀飼豚肉免切叉燒飯加原盅佛跳牆$188。谷飼豚肉叉燒飯-這裡選用的是谷飼豚肉,肉質比較嫩滑,沒有豬羶味,入口軟腍,肥瘦適中,稱得上是好味道的叉燒。佛跳牆內有魚翅、冬菇、排骨、響螺片、雞件、鮑魚、豬肉、海參,材料矜貴豐富,果然是一等一的佛跳牆。碧綠炒斑球,斑球肉爆炒得很香,入口夠爽滑彈牙,鑊氣十足,是我喜愛的味道。上湯豆苗,上湯沒有雞油炒那麼肥膩,吃落感覺更加健康。

穀飼豚肉免切叉燒飯加原盅佛跳牆$188。
,稱得上是好味道的叉燒。

上湯豆苗,上湯沒有雞油炒那麼肥膩,吃落感覺更加健康。

2018-12-27 89 瀏覽
今晚友人說要和我吃飯,她提議在這裏,我看過食評,覺得不錯,便來到一試。這裡位於地鐡站附近,地點方便適中,而地方都很寛敞,和一般的酒樓差不多,都是燈光火著,還設有魚缸和貴賓房。咕嚕龍鳳球,看上去有點似咕嚕肉,不過吃落,除了豬肉,還有些蝦膠,外脆內軟,口感特別,我推介這個,可以一試。脆皮燒汁雞半隻,皮脆肉嫩,吃到雞味,廚師掌握火候控制得非常好,味道亦適中,是一個合格的燒雞。杏汁燉白湯,這個用南北杏為材料的豬肺湯,湯料有豬肉,雞腳,而湯內杏仁味道十足,因為杏仁蘑蓉,味道有少少沙沙地口感,十分滋潤。

2018-12-26 99 瀏覽
同係上環番工嘅Mary 食飯,今日想試下同佢飲茶,😊所以就問佢去邊到好,佢就話呢一間利寶閣係商場入面最好味個間。😏講到咁, 咁我就去試下,我地點左佢每次黎都會點嘅⭐️XO醬煎腸粉!好正,😍佢係石窩上,keep 住好熱同好香。🤤之後仲有個⭐️健康竹炭流沙包,上面仲有三橫金色,賣相好高級。👍🏼因為食lunch 好想食飯,所以叫左個⭐️谷飼豚肉叉燒配豐料老火湯套餐。個名改到咁,其實都係一個叉燒蛋飯😂。但又幾好味嘅,燒味幾好,再加上佢隻蛋煎得好靚,所以我幾鐘意。🤤如果想去飲茶,但又唔想叫咁多點心食唔到時,叫個呢d都幾抵食,😆70蚊左右,一個set 有湯有飯。⭐️糯米雞同⭐️燒賣都好好食,真材實料。👍🏼

⭐️糯米雞同⭐️燒賣都好好食,真材實料。👍🏼

2018-12-25 61 瀏覽
同屋企人提早做冬,想搵間好吃的中餐館食返餐好。長輩們都比較鐘食中菜,見到這家利寶閣的評價幾好,地點又方便,就決定來這裡做冬了。很多人都說這𥚃的叉燒好吃,我地就點咗個《谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆》套餐,另外亦點了《美味欖角骨》、《竹笙珍菌燴上素》同《燒爽肉珍珠鮑》。叉燒果然名不虛傳,皮脆肉嫩,而且咬下去肉汁很豐富,以至整個飯都很香;佛跳牆用料很足,湯亦很清甜,似係有煲咗一定時間的。欖角骨是個驚喜,皮很脆,很有肉香,配合酸酸甜甜的醬汁,送飯一流。鮑魚配豬頸肉的煲真係第一次食,但原來係好好好食!豬頸肉的爽加上鮑魚的淋口感上是很配合的,鮑魚不用很大隻,但份量頗多,又係另一送飯之選。再加碟素菜平衡一下,這餐非常豐富。最後,我地叫咗個甜品《幸福滿溢》,原來有5款糕點,有:紅豆糕、芝麻榚、蛋散、曲奇、椰汁糕,吃完真的很幸福滿溢喔哈哈!*過時過節的好選擇*