2019-01-09
今日到上環購物,之後發現隔鄰商場有利寶閣,就想起上次在其他分店吃過的滋味穀飼豚肉叉燒飯,於是就決定再去食美味嘅黯然銷魂飯。可能時間尚早,酒樓未算太多人,我不用等位就可入內。當打開餐牌努力找我最喜愛嘅黯然銷魂飯時,俾我發現原來晚飯有套餐做特價,就係穀飼豚肉叉燒飯加原盅佛跳牆,只賣$188,之後再挑選幾個懷舊小菜,就足夠我和朋友兩人吃飽飽喇!好快我至愛嘅黯然銷魂飯就到喇,厚切大大舊叉燒,加埋一隻太陽蛋,淨係外型就已經夠曬煞食。叉燒肥瘦適中,配埋隻脆邊太陽蛋,再撈埋附送嘅特製醬汁,簡直係天衣無縫, 可以令唔愛吃飯嘅我清曬碟。原盅佛跳牆有雞、鮑魚、鳳爪、瘦肉、冬菇……等, 湯底清甜,配埋叉燒飯食,麒麟蒸斑片甘香火腿片夾住爽滑冬菇同新鮮魚塊,掛上薄薄獻汁,味道比淨吃蒸魚更有層次。橙花蝦球蝦非常巨型,用一層薄薄嘅粉漿包裹,伴有粒粒橙肉和橙皮絲,橙味香濃帶酸甜,好開胃。 竹笙珍菌燴上素近似羅漢齋,竹笙爽口,配上雜菌和珍珠筍,用蠔油燴,清淡得嚟好入味,夠哂健康。食完晚飯,侍應送上懷舊蕃薯糖水,令我這個晚餐更完美。埋單時,見有團年春茗餐牌,豐儉由人,諗緊不如今年同阿媽嚟呢度團年,唔使再煩腦食乜喇
原盅佛跳牆
麒麟蒸斑片
橙花蝦球
竹笙珍菌燴上素
食完晚飯,侍應送上懷舊蕃薯糖水,令我這個晚餐更完美。