餐廳: 利寶閣
資訊:

2019-11-25 3922 瀏覽
利寶閣除左點心放題出色,晚市仲有高級粵菜放題及大閘蟹放題,每位200幾或400多元不等,逢星期三仲分別會有八折及八五折,好抵食呢是日晚上就試咗佢地嘅晚市粵菜放題,每位$258,另收加一。放題紙嘅選擇都幾豐富,煎炒煮炸炆燉焗樣樣齊,分門別類非常清晰!每位都會獲贈極上佛跳牆+上湯焗大虎蝦1隻必食推介方面,北京片皮鴨及堂煎鐵板美國谷飼牛柳都係自助任取的,無限量不停供應,即場有店員即切及即煎~美國谷飼牛柳好濃郁牛肉味,入口香軟腍滑北京片皮鴨熱辣辣,肉質鬆軟又肥美,滿有鴨肉脂香極上佛跳牆由鮑魚、海參、花膠、瑤柱等等矜貴材料熬製而成,好足料,湯底味濃鮮香上湯焗大虎蝦配天使麵天使麵加入左蒜蓉碎炒香,香口滋味,啖啖蒜蓉香。虎蝦大大隻,肥美厚肉,爽口彈牙黃金蝦新鮮蝦加入鹹蛋黃一齊炒香,鹹蛋黃變成沙粒狀,充分包裹著每隻鮮蝦,鹹香味美玻璃咕嚕肉半肥瘦豬肉切丁粒後炸香,加入青紅椒、菠蘿等等,酸酸甜甜好開胃宮保蝦仁蝦仁頗大隻,鮮甜爽彈,配上香脆鬆化的腰果,醬汁唔會好辣,正芝士百花球蝦肉打成蝦膠,裡面釀入左芝士,芝香四溢,好香口黯然叉燒煎蛋飯利寶閣嘅蜜汁豚肉叉燒好出名,所以我地點左呢個叉燒煎蛋飯~半肥瘦叉燒香軟腍

美國谷飼牛柳好濃郁牛肉味,入口香軟腍滑

北京片皮鴨熱辣辣,肉質鬆軟又肥美,滿有鴨肉脂香

極上佛跳牆

上湯焗大虎蝦配天使麵

黃金蝦

玻璃咕嚕肉

宮保蝦仁
蝦仁頗大隻,鮮甜爽彈,配上香脆鬆化的腰果,醬汁唔會好辣,正

芝士百花球
蝦肉打成蝦膠,裡面釀入左芝士,芝香四溢,好香口

黯然叉燒煎蛋飯
利寶閣嘅蜜汁豚肉叉燒好出名,所以我地點左呢個叉燒煎蛋飯~半肥瘦叉燒香軟腍滑,蜜汁甜甜的,濃而不膩,送白飯食就啱哂

黑糖馬拉糕
黃糖做嘅馬拉糕就食得多,黑糖比較少食,香甜可口,口感鬆軟,作為甜點就最好不過
2019-09-28 5115 瀏覽
之前返工經過見到呢度有中式放題已經覺得幾有新鮮感,一早就經已想同家中既女皇同大帝黎試下~~呢日我同大帝都正正係呢頭返工,不過女皇就約左朋友攻打四方城,所以就決定同大帝黎撐下檯腳,率先trytry,之後先埋女皇黎啦xppp裝修格局同一般既酒家酒樓中菜館相約,場地空間不少,座位亦為寬闊,坐得舒適~呢度既收費不分時段,平日既星期一至星期四,每位成人收HKd$238+10%,小童減半,另收茶介,由入座起任食120分鐘~~任食既菜式選擇都有唔少,大概有50多款,蒸炆煮炸焗既多種食物都可以試到!呢度既燒味都唔錯,尤其係個燒腩仔,皮脆肉嫩,正!!而且有d都幾有新意,就好似蝦餃咁,平日都係食開蒸蝦餃,但呢度就提供炸既蝦餃,我同大帝都係第一次食炸蝦餃,而呢度既蝦餃都內餡飽滿,味道唔差啵!而牛柳同片皮鴨都係任食架,但就要出去排隊自取=]]]除左有各種不同既涼菜、小菜同點心飯麵等等可以任食之外,每位成人仲會每人有一份極尚佛跳牆同上湯焗大虎蝦天使麵~~當中既佛跳牆味道鮮甜,好夠火喉!而個大虎蝦都好新鮮,肉質爽彈:)如果有得encore既話一定會order多兩三round xppp甜品既選擇都唔算少,而且質素都

呢度既燒味都唔錯,尤其係個燒腩仔,皮脆肉嫩,正!!

而牛柳同片皮鴨都係任食架,但就要出去排隊自取=]]]

當中既佛跳牆味道鮮甜,好夠火喉!

而個大虎蝦都好新鮮,肉質爽彈:)

甜品既選擇都唔算少,而且質素都好ok!!!!就好似呢碗蛋白杏仁茶咁,感覺滋潤又養顏:)

加上呢度上菜都幾快,所以兩個鐘慢慢食都食得好飽足~~~
2019-08-29 5513 瀏覽
日式放題、燒肉放題大家都試過啦,飲茶都有放題真係第一次聽😂標價$148/位,加埋$15茶位、$22.8放題加一 $22.8,每位$187.3埋單,比起日式放題平成截呀。利寶閣全線分店都做緊呢個放題,但只有上環分店星期一至日都係$148咋!我哋嚟嘅呢間上環分店喺無限極廣場,地鐵站一上幾層就到,相當方便。隨放題奉送每人一隻原隻鮑魚酥同一碗花膠灌湯餃😋原隻鮑魚酥大大隻鮑魚,有鮮味,酥皮好鬆化。花膠灌湯餃原筒花膠,個湯底幾清。跟住就到任點嘅點心勒,兩個鐘限時,我哋都叫咗幾多,撐住個肚行出酒樓🤣黯然銷魂飯呢個係佢哋嘅招牌菜,的確唔錯,叉燒夠入味同軟腍👍不過叉燒嘅分量對比個飯嘅大細好似少咗啲🤭叉燒腸粉腸粉皮幾滑,叉燒多汁。蜜汁叉燒酥大致上叉燒嘅點心都唔錯😋XO醬腸粉XO醬味唔算重,但都幾惹味,令人食個唔停。沙田雞粥本人飲茶一定要嗌粥,呢到得呢款粥可以叫,幾特別,就試下佢啦。有食過沙田乳鴿都應該知道咩係沙田雞粥,呢到又整得幾似,又大碗,不過如果杰啲就更加好lu。杞子魚滑娃娃菜呢個分量幾大,幾好味。跟住就係一啲普通會嗌嘅點心,都唔錯👌 百花燒賣皇醬皇蒸鳳爪上湯鮮竹卷金鈎咸水角最後就到甜品喇!平時飲茶好
日式放題、燒肉放題大家都試過啦,飲茶都有放題真係第一次聽😂

放題奉送每人一隻原隻鮑魚酥同一碗花膠灌湯餃😋
原隻鮑魚酥
大大隻鮑魚,有鮮味,酥皮好鬆化。
花膠灌湯餃
花膠灌湯餃
原筒花膠,個湯底幾清。

黯然銷魂飯
黯然銷魂飯
呢個係佢哋嘅招牌菜,的確唔錯,叉燒夠入味同軟腍👍
不過叉燒嘅分量對比個飯嘅大細好似少咗啲🤭
叉燒腸粉
叉燒腸粉
腸粉皮幾滑,叉燒多汁。
蜜汁叉燒酥
蜜汁叉燒酥
大致上叉燒嘅點心都唔錯😋
XO醬腸粉
XO醬味唔算重,但都幾惹味,令人食個唔停。
沙田雞粥
沙田雞粥
杞子魚滑娃娃菜
杞子魚滑娃娃菜
呢個分量幾大,幾好味。

跟住就係一啲普通會嗌嘅點心,都唔錯👌
百花燒賣皇
百花燒賣皇
醬皇蒸鳳爪
醬皇蒸鳳爪
上湯鮮竹卷
上湯鮮竹卷
金鈎咸水角
金鈎咸水角

最後就到甜品喇!
平時飲茶好少叫甜品,嚟得放題就試下啦~
香芒布甸
香芒布甸
芒果布甸預先整好雪定,入面有粒粒芒果,唔錯。
十勝紅豆雪糕脆麻花
呢個幾特別,有紅豆、雪糕同傳統飲茶小食脆麻花。紅豆夠甜同淋;雪糕以為係薄荷味,但原來係蜜瓜味,相當特別;脆麻花夠鬆脆,但如果面頭落埋糖漿就更加正😋

價錢以放題嚟講算幾平,但平時一班人飲茶除返開未必會嗌到一人百幾二百蚊。但飲茶放題都幾新鮮,不妨一試🙂

Menu:
2019-08-03 3328 瀏覽
上次係無限極食中菜放題個陣, 見到利寶閣星期六日出左任食點心喎, 平時係利寶閣飲餐茶都二百幾蚊, 依個任食都只係148, 梗係要試下啦。點心紙有4張, 款式多平時食開既點心張紙上面都會有。每位會有一份鮑魚酥同埋灌湯餃, 鮑魚酥幾特別, 灌湯餃清甜蝦餃同燒賣就必食架啦, 平時兩個人叫一籠每人要食兩粒, 係度可以叫一粒唔洗質到自己咁飽~ 另外仲有個特別d既炸蝦餃, 朋友十分欣賞, 不過我自己就中意食番傳統蒸既, 中意個餃外皮煙韌沙律蝦春卷好似平時去飲會有道菜叫海鮮卷咁, 外皮脆卜卜good流沙奶黃飽每次飲茶必食, 依度既奶黃味偏甜流沙效果都好好鮑汁鳳爪入哂味, 淋得黎又唔會煲到爛哂脆皮cha燒飽確實焗到脆皮既感覺, 另外cha燒酥都好推介, 出面已經少d會食到其餘茄子魚餅等得都不過不失~食到勁飽叫個清清地既蔬菜, 准山黑木耳百合, 養生之選最尾梗係食埋個楊枝甘露先收手啦賣單其實同平時飲茶價錢貴百零蚊左右, 但係又可以食得多款式d, 而利寶閣既點心不嬲都有番咁上下質素, 所以依個點心放題cp值都幾高

點心紙有4張, 款式多平時食開既點心張紙上面都會有。

每位會有一份鮑魚酥同埋灌湯餃, 鮑魚酥幾特別, 灌湯餃清甜

流沙奶黃飽每次飲茶必食, 依度既奶黃味偏甜流沙效果都好好

鮑汁鳳爪入哂味, 淋得黎又唔會煲到爛哂

其餘茄子魚餅等得都不過不失~

食到勁飽叫個清清地既蔬菜, 准山黑木耳百合, 養生之選

最尾梗係食埋個楊枝甘露先收手啦

2019-07-28
2019-08-02 3936 瀏覽
帶老外同事吃午餐一點都困難也沒有,帶他去吃點心就OK,因為他對中國的點心好有期待。今日便帶了他去利寶閣吃點心放題,兩小時內任他點。他事先已有聲明,除了雞腳之類的不吃之外,其他的什麼都可以吃。那麼就易辦了! 首先,酒樓會送每客人一個原隻鮑魚酥和一份花膠灌湯餃。原隻鮑魚大隻很鮮味。花膠大片很滋味。老外吃了都豎起大拇指!這個鹹菜豬肚是特意點給他吃的,因為我相信他在老家的中菜餐廳沒多大機會嚐得到。果然,他一試便喜歡。其他點的都是常吃的點心,例如: 腸粉、蝦餃、鵪鶉蛋燒賣、燒賣、鮮竹卷、牛肉球、炸蝦餃、煎魚餅、腐皮卷、蜆芥鯪魚球、XO醬炒腸粉。對我來說,每款點心都是好味。而對他來說,當然是煎的、炸的、炒的點心更加合他口味,這便是一般老外的口味吧。之後,還吃了些蔬菜、木耳等小碟,平衡一下。最後,我們更嚐了糖水,蛋白杏仁茶和楊枝甘露。這兩款糖水老外從來沒吃過,他說一般他在老家只會吃到紅豆莎或腐竹雞蛋糖水。今次,他吃到兩款特別的糖水,感到很有口福。

之後,還吃了些蔬菜、木耳等小碟,平衡一下。

2020-01-12 38 瀏覽
/利寶閣🇭🇰/#sa上環篇 #sa午餐篇 ➖➖➖計過都幾耐無去過茶樓飲茶屋企人最鍾意食點心🧆所以上星期就同左佢地去飲茶知道有個點心放題幾抵食🙈(如果食得多野) 任食兩個鐘平時日式、韓式放題就見得多點心係少見啲 除咗上環之外尖沙咀觀塘大角咀銅鑼灣都有分店▪️▪️▪️點心放題 $148/人 仲會送每人一碟鮑魚酥同灌湯餃😋有唔同種類嘅點心、煎炸焗點、甜品、腸粉、粉麵飯、大排檔小食同蔬菜 連黯然銷魂飯都有都試左幾多唔同嘅食物 介紹唔晒 所以就揀啲黎介紹🙈▪️▪️▪️1️⃣鮑魚酥+ 灌湯餃鮑魚酥嘅皮酥脆 唔會好油 但都有少少易碎🙉灌湯餃 皮薄爆餡如果肉餡可以更厚實就好➖➖➖分數: 7.5/10➖➖➖2️⃣點心有平時大家都會見到嘅蝦餃、燒賣、牛肉球等最鍾意就係鍾意食蝦餃 蝦肉結實 皮厚薄均勻 較為特別嘅荔蓉蜂巢帶子雖然帶子口感唔算好突出但鍾意食佢嘅芋泥 仲有面頭鬆化嘅「蜂巢」 ➖➖➖分數:7.8/10 ➖➖➖3️⃣煎炸焗點我地叫左沙律蝦春卷、腐皮卷、木魚釀茄子覺得呢幾款相對較油膩 沙律春卷幾惹味但蝦肉部分無蝦餃咁紮實 茄子魚肉較硬➖➖➖分數: 6.5/10 ➖➖➖4️⃣腸粉正常質素 腸粉皮軟滑但原來一條嘅意思係1/3🙉但可以
/利寶閣🇭🇰/
#sa上環篇 #sa午餐篇
計過都幾耐無去過茶樓飲茶
屋企人最鍾意食點心🧆
所以上星期就同左佢地去飲茶
知道有個點心放題幾抵食🙈(如果食得多野) 任食兩個鐘
平時日式、韓式放題就見得多
點心係少見啲 除咗上環之外

鮑魚酥
鮑魚酥灌湯餃

分數: 7.5/10
2️⃣點心
有平時大家都會見到嘅蝦餃、燒賣、牛肉球等
最鍾意就係鍾意食蝦餃 蝦肉結實 皮厚薄均勻
較為特別嘅荔蓉蜂巢帶子
雖然帶子口感唔算好突出
但鍾意食佢嘅芋泥
仲有面頭鬆化嘅「蜂巢」
鳳爪
蝦餃

分數:7.8/10
3️⃣煎炸焗點
我地叫左沙律蝦春卷、腐皮卷、木魚釀茄子
覺得呢幾款相對較油膩 沙律春卷幾惹味
但蝦肉部分無蝦餃咁紮實 茄子魚肉較硬
腐皮卷

分數: 6.5/10
4️⃣腸粉
正常質素 腸粉皮軟滑
但原來一條嘅意思係1/3🙉
但可以每樣食啲 就可以試晒所有口味!
個人覺得牛肉腸最好味 帶子口感可以更突出

金錢肚口感唔錯 蘿蔔鮮甜
豬腳薑

分數:7.2/10
6️⃣甜品
要左流沙包、抹茶包、雪糕脆麻花等
流沙包係幾香蛋黃醬味 但圖文不符
面頭似蛋散 初初以為雪糕係雀巢
但食落朱古力味頗濃 有果仁碎
流沙紅豆包

➖➖➖
分數:7.9/10 (係包嗰度扣分)
📍利寶閣
鳳爪
蝦餃
流沙紅豆包
  • 原隻鮑魚酥
未試過去飲茶,飲到咁嬲!如果你想俾錢買難受,咁你就去上環嘅利寶閣飲茶啦!!侍應服務態度極差,落單後,要大半個鐘先至上點心,心平氣和叫待應跟進,佢只會表面應你,實質完全唔當一回事!佢甚至會同你講,爐就係得咁多㗎啦,人又得咁咁多,你等下啦。埋單仲嬲!叫買單,待應唔係當睇你唔到,就係應左你之後冇左件事。 叫個埋單, 10分鐘之後先至睇到張單,三催四請都算。跟埋佢去俾錢啦,竟然仲俾個收銀鬧,叫你唔好企喺佢前面阻住佢做嘢,叫你返番埋位慢慢等。其真我已經等左好耐,等到茶都凍埋,你查又唔加俾我,但係茶錢又識收,想點?如果一個集團,覺得前線嘅員工,咁樣同同事講嘢,咁樣嘅態度都係冇問題嘅話,咁我都冇咩好講

2020-01-10
2020-01-08 102 瀏覽
這夜和中環友去「利寶閣」食兩小時高級粵菜放題,晚市由晚上6時至10時,入座起計兩小時內任點任食,成人平日只需 $238,星期五六日及假日則 $258,每位還奉送極上佛跳牆及上湯焗虎蝦天使麵一份,每一盅佛跳牆內都有花膠、海參、鮑魚仔及瑤柱等,落足料又鮮甜好飲,真係幾抵食!餐廳還會有即製洋蔥煎牛柳及北京片皮鴨出爐,可以自取及添食,煎牛柳要趁熱食,口感嫩滑相當不錯。而任點任食菜單中五十多款南北小菜、燒味涼菜、粉麵點心及甜品,都是即叫即做,並按指定人數出菜,我們選了椒鹽蝦、椒鹽茄子、蘿蔔金錢肚、五香牛展、蜜汁豚肉叉燒、玻璃咕嚕肉、蒜拍小黃瓜及白灼時菜,加埋佛跳牆和虎蝦天使麵,真係好飽肚!甜品我們二人點了蛋白杏仁茶、楊枝甘露、黑糖馬拉榚及山西棗皇榚,當中以溫熱的棗皇榚最出色,香口又煙韌。加一及茶芥後埋單每人$305,雖然小菜沒有太大驚喜,但呢個價錢食到粵菜放題兼佛跳牆真係邊度搵?

• 原盅佛跳牆
  • 山西棗皇榚
2020-01-02 102 瀏覽
從來不知無限極廣埸二樓及三樓有食肆,原來在龍島餅店側有另一條扶手電梯,見利寶閣評分不差,元旦日便去試試,除夕夜通常都夜睡,一到酒樓,職員便提醒我們等多幾分鐘便可享受下午茶的優惠!我們只散叫,沒有試點心放题。我們叫了不少點心,味道中規中矩,腸粉比較差,有點餬口。要算最差的便是星洲炒米,料少還不止,米粉還有水味!另外,很多次侍應經過看見要添茶也直行直過,我們最後也自助冲水,甚至拿醬汁,在上環這樣的服務真少見!
2020-01-01
2019-12-26 127 瀏覽
佛跳牆裏面非常之多餡料 , 有 鮑魚花膠海參, 非常足料, 飲呢個湯頭, 非常之清甜, 真係真材實料最正嘅就係有任食嘅片皮鴨, 片皮鴨係即切嘅, 加咗薄薄嘅餅皮, 加啲蜜瓜, 加京蔥, 再加青瓜,口感非常之豐富 , 片皮鴨切到薄身 脂香濃郁石岐乳鴿, 炸到非常啲脆, 肉質鮮嫩又多汁蘿蔔金錢肚, 辣辣地, 用咗五香再加八角, 個蘿蔔吸收曬醬汁, 非常之正清酒浸海蝦, 海蝦嘅肉質都非常之實淨, 又彈牙, 有淡淡的酒香, 豐富味道上湯淨雲吞, 雲吞細細粒, 份量啱啱好, 可以照顧我, 食多啲其他唔同種類嘅食物鮑汁鳳爪, 再加沙薑鳳爪, 兩者都好正, 有 豐富骨膠原嘅鳳爪, 真係非常吸引, 而沙薑小微辛, 十分之惹味

石岐乳鴿, 炸到非常啲脆, 肉質鮮嫩又多汁

2019-11-06 340 瀏覽
🔎 上環德輔道中199號無限極廣場2樓*📍 利寶閣.點心放題($148)即叫即做點心🥧,夠哂新鮮!仲可以任食放題的確吸引😻有哂50多款精緻點心小菜👍🏻總有一款啱你口味😽每位贈送原隻鮑魚酥同足料花膠灌湯餃🥰自己好鍾意食豬腳薑🥰二話不說點咗兩個🤣真係好足料好好味!而且豬腳唔會有毛耷耷😍食落好滑溜!鳳爪好入味!碟碟都係熱上,一定要趁熱食!雲耳亦大分爽口,多吃有益😛還有好多唔同款式點心,除咗上環分店下,其他分店都有得食點心放題!萬勿錯過😋
🔎 上環德輔道中199號無限極廣場2樓
📍 利寶閣

點心放題($148)
每位贈送原隻鮑魚酥同足料花膠灌湯餃🥰

2019-10-11 534 瀏覽
黎到上環接老婆收工,係唔知食咩好下。見星期三佢有優惠價食放題!所以就去試下啦。見個場都多人食放題,片皮鴨要出去檯到拎,初初阿姐都整唔切!同埋冇鴨⋯⋯哈哈 仲有個牛即煎,都係麻麻地! 個鴨勝在夠熱,冇咩鴨肉味⋯佢送天使麵大蝦⋯⋯不食也罷⋯⋯因爲又冇味個蝦又霉⋯⋯⋯個佛跳牆就唔錯。至少飲落都清清地。其他野⋯⋯⋯真係冇咩好食⋯⋯⋯有得揀可能食點心放題會更加好!同埋上菜唔太快,有好多寫完 好耐冇黎臨走先送黎⋯⋯如果有得揀⋯ 食其他會更加好。可能去茶餐廳食會更好食!

其他野⋯⋯⋯真係冇咩好食⋯⋯⋯
有得揀可能食點心放題會更加好!
同埋上菜唔太快,有好多寫完 好耐冇黎
臨走先送黎⋯⋯

如果有得揀⋯ 食其他會更加好。
可能去茶餐廳食會更好食!
2019-10-09
2019-10-09 446 瀏覽
點心放題,好耐以前都食過,近期團購見到有,就心旭旭想食,book左11點,結果十一點半先到,幸好他們個場好大,有好多枱,所以遲左少少都有位,坐低後,不停都有客人入座,有幾代同堂,有老夫老妻,有散叫,有小部分跟我一樣食放題,一開始當然咩都想食啦,咁就叫左一枱都係食物。不過整體既食物味道感覺好一般,可能散叫的會比較好。一開始每人都送了花膠灌湯餃(好食),原隻鮑魚酥(偏喊)各一客,任食任叫的點了鮮蝦餃(ok),時菜牛肉球(偏「淋」),百花燒賣皇(ok,有別於一般酒樓燒賣),蒜香雞中翼(幾香口),上素腐皮卷及香煎韭菜魚餅(偏油),豬腳薑(豬腳入味,肉夠「淋」),還有鮑汁雞腳(夠「淋」)等等...