餐廳: 利寶閣
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-09-28 2766 瀏覽
之前返工經過見到呢度有中式放題已經覺得幾有新鮮感,一早就經已想同家中既女皇同大帝黎試下~~呢日我同大帝都正正係呢頭返工,不過女皇就約左朋友攻打四方城,所以就決定同大帝黎撐下檯腳,率先trytry,之後先埋女皇黎啦xppp裝修格局同一般既酒家酒樓中菜館相約,場地空間不少,座位亦為寬闊,坐得舒適~呢度既收費不分時段,平日既星期一至星期四,每位成人收HKd$238+10%,小童減半,另收茶介,由入座起任食120分鐘~~任食既菜式選擇都有唔少,大概有50多款,蒸炆煮炸焗既多種食物都可以試到!呢度既燒味都唔錯,尤其係個燒腩仔,皮脆肉嫩,正!!而且有d都幾有新意,就好似蝦餃咁,平日都係食開蒸蝦餃,但呢度就提供炸既蝦餃,我同大帝都係第一次食炸蝦餃,而呢度既蝦餃都內餡飽滿,味道唔差啵!而牛柳同片皮鴨都係任食架,但就要出去排隊自取=]]]除左有各種不同既涼菜、小菜同點心飯麵等等可以任食之外,每位成人仲會每人有一份極尚佛跳牆同上湯焗大虎蝦天使麵~~當中既佛跳牆味道鮮甜,好夠火喉!而個大虎蝦都好新鮮,肉質爽彈:)如果有得encore既話一定會order多兩三round xppp甜品既選擇都唔算少,而且質素都

呢度既燒味都唔錯,尤其係個燒腩仔,皮脆肉嫩,正!!

而牛柳同片皮鴨都係任食架,但就要出去排隊自取=]]]

當中既佛跳牆味道鮮甜,好夠火喉!

而個大虎蝦都好新鮮,肉質爽彈:)

甜品既選擇都唔算少,而且質素都好ok!!!!就好似呢碗蛋白杏仁茶咁,感覺滋潤又養顏:)

加上呢度上菜都幾快,所以兩個鐘慢慢食都食得好飽足~~~
2019-08-29 3604 瀏覽
日式放題、燒肉放題大家都試過啦,飲茶都有放題真係第一次聽😂標價$148/位,加埋$15茶位、$22.8放題加一 $22.8,每位$187.3埋單,比起日式放題平成截呀。利寶閣全線分店都做緊呢個放題,但只有上環分店星期一至日都係$148咋!我哋嚟嘅呢間上環分店喺無限極廣場,地鐵站一上幾層就到,相當方便。隨放題奉送每人一隻原隻鮑魚酥同一碗花膠灌湯餃😋原隻鮑魚酥大大隻鮑魚,有鮮味,酥皮好鬆化。花膠灌湯餃原筒花膠,個湯底幾清。跟住就到任點嘅點心勒,兩個鐘限時,我哋都叫咗幾多,撐住個肚行出酒樓🤣黯然銷魂飯呢個係佢哋嘅招牌菜,的確唔錯,叉燒夠入味同軟腍👍不過叉燒嘅分量對比個飯嘅大細好似少咗啲🤭叉燒腸粉腸粉皮幾滑,叉燒多汁。蜜汁叉燒酥大致上叉燒嘅點心都唔錯😋XO醬腸粉XO醬味唔算重,但都幾惹味,令人食個唔停。沙田雞粥本人飲茶一定要嗌粥,呢到得呢款粥可以叫,幾特別,就試下佢啦。有食過沙田乳鴿都應該知道咩係沙田雞粥,呢到又整得幾似,又大碗,不過如果杰啲就更加好lu。杞子魚滑娃娃菜呢個分量幾大,幾好味。跟住就係一啲普通會嗌嘅點心,都唔錯👌 百花燒賣皇醬皇蒸鳳爪上湯鮮竹卷金鈎咸水角最後就到甜品喇!平時飲茶好
日式放題、燒肉放題大家都試過啦,飲茶都有放題真係第一次聽😂

放題奉送每人一隻原隻鮑魚酥同一碗花膠灌湯餃😋
原隻鮑魚酥
大大隻鮑魚,有鮮味,酥皮好鬆化。
花膠灌湯餃
花膠灌湯餃
原筒花膠,個湯底幾清。

黯然銷魂飯
黯然銷魂飯
呢個係佢哋嘅招牌菜,的確唔錯,叉燒夠入味同軟腍👍
不過叉燒嘅分量對比個飯嘅大細好似少咗啲🤭
叉燒腸粉
叉燒腸粉
腸粉皮幾滑,叉燒多汁。
蜜汁叉燒酥
蜜汁叉燒酥
大致上叉燒嘅點心都唔錯😋
XO醬腸粉
XO醬味唔算重,但都幾惹味,令人食個唔停。
沙田雞粥
沙田雞粥
杞子魚滑娃娃菜
杞子魚滑娃娃菜
呢個分量幾大,幾好味。

跟住就係一啲普通會嗌嘅點心,都唔錯👌
百花燒賣皇
百花燒賣皇
醬皇蒸鳳爪
醬皇蒸鳳爪
上湯鮮竹卷
上湯鮮竹卷
金鈎咸水角
金鈎咸水角

最後就到甜品喇!
平時飲茶好少叫甜品,嚟得放題就試下啦~
香芒布甸
香芒布甸
芒果布甸預先整好雪定,入面有粒粒芒果,唔錯。
十勝紅豆雪糕脆麻花
呢個幾特別,有紅豆、雪糕同傳統飲茶小食脆麻花。紅豆夠甜同淋;雪糕以為係薄荷味,但原來係蜜瓜味,相當特別;脆麻花夠鬆脆,但如果面頭落埋糖漿就更加正😋

價錢以放題嚟講算幾平,但平時一班人飲茶除返開未必會嗌到一人百幾二百蚊。但飲茶放題都幾新鮮,不妨一試🙂

Menu:
2019-08-03 2138 瀏覽
上次係無限極食中菜放題個陣, 見到利寶閣星期六日出左任食點心喎, 平時係利寶閣飲餐茶都二百幾蚊, 依個任食都只係148, 梗係要試下啦。點心紙有4張, 款式多平時食開既點心張紙上面都會有。每位會有一份鮑魚酥同埋灌湯餃, 鮑魚酥幾特別, 灌湯餃清甜蝦餃同燒賣就必食架啦, 平時兩個人叫一籠每人要食兩粒, 係度可以叫一粒唔洗質到自己咁飽~ 另外仲有個特別d既炸蝦餃, 朋友十分欣賞, 不過我自己就中意食番傳統蒸既, 中意個餃外皮煙韌沙律蝦春卷好似平時去飲會有道菜叫海鮮卷咁, 外皮脆卜卜good流沙奶黃飽每次飲茶必食, 依度既奶黃味偏甜流沙效果都好好鮑汁鳳爪入哂味, 淋得黎又唔會煲到爛哂脆皮cha燒飽確實焗到脆皮既感覺, 另外cha燒酥都好推介, 出面已經少d會食到其餘茄子魚餅等得都不過不失~食到勁飽叫個清清地既蔬菜, 准山黑木耳百合, 養生之選最尾梗係食埋個楊枝甘露先收手啦賣單其實同平時飲茶價錢貴百零蚊左右, 但係又可以食得多款式d, 而利寶閣既點心不嬲都有番咁上下質素, 所以依個點心放題cp值都幾高

點心紙有4張, 款式多平時食開既點心張紙上面都會有。

每位會有一份鮑魚酥同埋灌湯餃, 鮑魚酥幾特別, 灌湯餃清甜

流沙奶黃飽每次飲茶必食, 依度既奶黃味偏甜流沙效果都好好

鮑汁鳳爪入哂味, 淋得黎又唔會煲到爛哂

其餘茄子魚餅等得都不過不失~

食到勁飽叫個清清地既蔬菜, 准山黑木耳百合, 養生之選

最尾梗係食埋個楊枝甘露先收手啦

2019-07-28
2019-08-02 3030 瀏覽
帶老外同事吃午餐一點都困難也沒有,帶他去吃點心就OK,因為他對中國的點心好有期待。今日便帶了他去利寶閣吃點心放題,兩小時內任他點。他事先已有聲明,除了雞腳之類的不吃之外,其他的什麼都可以吃。那麼就易辦了! 首先,酒樓會送每客人一個原隻鮑魚酥和一份花膠灌湯餃。原隻鮑魚大隻很鮮味。花膠大片很滋味。老外吃了都豎起大拇指!這個鹹菜豬肚是特意點給他吃的,因為我相信他在老家的中菜餐廳沒多大機會嚐得到。果然,他一試便喜歡。其他點的都是常吃的點心,例如: 腸粉、蝦餃、鵪鶉蛋燒賣、燒賣、鮮竹卷、牛肉球、炸蝦餃、煎魚餅、腐皮卷、蜆芥鯪魚球、XO醬炒腸粉。對我來說,每款點心都是好味。而對他來說,當然是煎的、炸的、炒的點心更加合他口味,這便是一般老外的口味吧。之後,還吃了些蔬菜、木耳等小碟,平衡一下。最後,我們更嚐了糖水,蛋白杏仁茶和楊枝甘露。這兩款糖水老外從來沒吃過,他說一般他在老家只會吃到紅豆莎或腐竹雞蛋糖水。今次,他吃到兩款特別的糖水,感到很有口福。

之後,還吃了些蔬菜、木耳等小碟,平衡一下。

2019-07-22 3012 瀏覽
媽愛吃中菜,得知利寶閣有個2 小時夜市放題都幾好,可以乜都試下,份量少少,唔算平但都食得好開心,星期六就$298一位,另加茶水同加一服務費。每位有花膠響螺雞湯,湯味道濃郁,細細碗但好多料。另外有原隻鮑魚花菇,都好高貴,鮑魚花菇都好腍身。仲有時令奄仔蟹一隻,可以揀清蒸,雞油花雕蒸同油鹽焗。我揀左花雕蒸,媽揀了油鹽焗。雞油花雕蒸賣相吸引,蟹鮮甜。我地仲點左好多野食,每一份質我素都不錯,難怪咁多人食。雲吞麵,有鹼水味的麵,正宗雲吞麵的味道;豬腳薑,甜甜的不會太酸,豬腳好味,但蛋就未煮夠;金錢肚,就好似平時飲茶個d點心,好濃味;鮑汁鳳爪,比較黏口。花雕醉蝦,花雕味好香,蝦爽口;流心醉蛋,個蛋唔算好流心,但味道幾好入味;咸菜胡椒豬肚,夠辣,好多豬肚,一要試下。炸蝦餃,第一次食,個皮有d 厚,都係蒸好味d;脆皮燒腩仔,個皮超脆,好正;蜜汁豚肉叉燒,就一般了,有點瘦。最後食甜品,揀左楊枝甘露、奶皇西米撻同香芒布甸,奶皇西米撻最岩我口味,食完又再點,曲奇在面,好鬆脆,加上奶皇西米,不會太甜,好好味。

2019-07-20
2019-11-06 0 瀏覽
🔎 上環德輔道中199號無限極廣場2樓*📍 利寶閣.點心放題($148)即叫即做點心🥧,夠哂新鮮!仲可以任食放題的確吸引😻有哂50多款精緻點心小菜👍🏻總有一款啱你口味😽每位贈送原隻鮑魚酥同足料花膠灌湯餃🥰自己好鍾意食豬腳薑🥰二話不說點咗兩個🤣真係好足料好好味!而且豬腳唔會有毛耷耷😍食落好滑溜!鳳爪好入味!碟碟都係熱上,一定要趁熱食!雲耳亦大分爽口,多吃有益😛還有好多唔同款式點心,除咗上環分店下,其他分店都有得食點心放題!萬勿錯過😋
🔎 上環德輔道中199號無限極廣場2樓
📍 利寶閣

點心放題($148)
每位贈送原隻鮑魚酥同足料花膠灌湯餃🥰

2019-10-11 219 瀏覽
黎到上環接老婆收工,係唔知食咩好下。見星期三佢有優惠價食放題!所以就去試下啦。見個場都多人食放題,片皮鴨要出去檯到拎,初初阿姐都整唔切!同埋冇鴨⋯⋯哈哈 仲有個牛即煎,都係麻麻地! 個鴨勝在夠熱,冇咩鴨肉味⋯佢送天使麵大蝦⋯⋯不食也罷⋯⋯因爲又冇味個蝦又霉⋯⋯⋯個佛跳牆就唔錯。至少飲落都清清地。其他野⋯⋯⋯真係冇咩好食⋯⋯⋯有得揀可能食點心放題會更加好!同埋上菜唔太快,有好多寫完 好耐冇黎臨走先送黎⋯⋯如果有得揀⋯ 食其他會更加好。可能去茶餐廳食會更好食!

其他野⋯⋯⋯真係冇咩好食⋯⋯⋯
有得揀可能食點心放題會更加好!
同埋上菜唔太快,有好多寫完 好耐冇黎
臨走先送黎⋯⋯

如果有得揀⋯ 食其他會更加好。
可能去茶餐廳食會更好食!
2019-10-09
2019-10-09 258 瀏覽
點心放題,好耐以前都食過,近期團購見到有,就心旭旭想食,book左11點,結果十一點半先到,幸好他們個場好大,有好多枱,所以遲左少少都有位,坐低後,不停都有客人入座,有幾代同堂,有老夫老妻,有散叫,有小部分跟我一樣食放題,一開始當然咩都想食啦,咁就叫左一枱都係食物。不過整體既食物味道感覺好一般,可能散叫的會比較好。一開始每人都送了花膠灌湯餃(好食),原隻鮑魚酥(偏喊)各一客,任食任叫的點了鮮蝦餃(ok),時菜牛肉球(偏「淋」),百花燒賣皇(ok,有別於一般酒樓燒賣),蒜香雞中翼(幾香口),上素腐皮卷及香煎韭菜魚餅(偏油),豬腳薑(豬腳入味,肉夠「淋」),還有鮑汁雞腳(夠「淋」)等等...

2019-09-19 350 瀏覽
平常都會相約家人或朋友一齊食點心, 友人介紹上環酒樓「利寶閣」最近推出點心放題可以任食超過50多款即叫即做的點心和中菜。除了任點的點心,還每人附送原隻鮑魚花菇同埋爆膏奄仔蟹。 每位有花膠響螺雞湯,湯味道濃郁而且好多料。 另外有原隻鮑魚花菇,鮑魚花菇都好腍身而且好入味。 仲有時令奄仔蟹一隻,可以揀清蒸、花雕蒸同油鹽焗。揀了花雕蒸,食落陣陣清香花雕味,蟹肉鮮甜而且好多膏 (但唔記得影相)。 花雕醉蝦-花雕味好香,蝦肉好爽口同彈牙流心醉蛋-略嫌個蛋唔夠流心,不過尚算入味鹹菜豬肚- 份量多,好香白胡椒,食完成個人都好溫暖仲有好多野食...不能盡錄🙃
除了任點的點心,還每人附送原隻鮑魚花菇同埋爆膏奄仔蟹。

每位有花膠響螺雞湯,湯味道濃郁而且好多料。

另外有原隻鮑魚花菇,鮑魚花菇都好腍身而且好入味。

花雕醉蝦-花雕味好香,蝦肉好爽口同彈牙
流心醉蛋-略嫌個蛋唔夠流心,不過尚算入味

鹹菜豬肚- 份量多,好香白胡椒,食完成個人都好溫暖

仲有好多野食...不能盡錄🙃
2019-09-09 418 瀏覽
放工約左朋友仔一齊食飯.點知落雨,就在附近搵下餐廳記起公司樓下間酒樓利寶閣有晚市放題可以即叫即做高級粵菜晚市放題.其實自己多數食日式放題好少食中式同朋友仔商量後,最後大家抱著方便心態試下其味道甫入店內, 一般中式酒家設計職員熱情款待今日有高級粵菜晚市放題每位額外送爆膏野生時令奄仔蟹(清蒸/雞油花雕蒸/油鹽焗)、花膠響螺雞湯 及 原隻鮑魚花菇 (每位1份,小童除外)。所以職員先教我們如何安排落單次序因為奄仔蟹需時,之後落其他單,超過五十多款即叫即做﹑任點任食的中菜﹐見到好多人點西班牙黑毛豬叉燒, ,花雕醉蝦等﹐當然試下好不好吃放上枱上, 已經有好香的叉燒,味道,熱度剛好, 叉燒,以梅頭為主,肉軟滑之餘, 肉香之後主菜到就奄仔蟹,同朋友仔一人選一款蒸, 一款清蒸及雞油花雕蒸油鹽焗會浪費新鮮奄仔蟹的鮮味,先來奄仔蟹雞油花雕蒸奄仔蟹外型一般都比較細,但優點是膏多, 油份足,雖然蟹肉不多, 但勝在蟹肉味夠濃, 再以配上雞油, 兩者味道混合都有不錯表現另一款是清蒸奄仔蟹,同樣膏多, 油份足,但沒有雞油花雕蒸出色.原隻鮑魚花菇雖然不是好大隻鮑魚但都好厚身花菇味比較濃.花膠響螺雞湯材料足, 大塊厚身花
放工約左朋友仔一齊食飯.
點知落雨,
就在附近搵下餐廳
記起公司樓下間酒樓
利寶閣有晚市放題
可以即叫即做高級粵菜晚市放題.
其實自己多數食日式放題
好少食中式
同朋友仔商量後,
最後大家抱著方便心態試下其味道

甫入店內, 一般中式酒家設計

職員熱情款待

今日有高級粵菜晚市放題

每位額外送爆膏野生時令奄仔蟹(清蒸/雞油花雕蒸/油鹽焗)、

花膠響螺雞湯 及 原隻鮑魚花菇 (每位1份,小童除外)。

所以職員先教我們如何安排落單次序

因為奄仔蟹需時,

之後落其他單,

超過五十多款即叫即做﹑任點任食的中菜﹐

見到好多人點西班牙黑毛豬叉燒, ,花雕醉蝦等﹐

當然試下好不好吃

放上枱上, 已經有好香的叉燒,味道,

熱度剛好,

叉燒,以梅頭為主,

肉軟滑之餘, 肉香

之後主菜到就奄仔蟹,
同朋友仔一人選一款蒸, 一款
清蒸及雞油花雕蒸

油鹽焗會浪費新鮮奄仔蟹的鮮味,

先來奄仔蟹雞油花雕蒸

奄仔蟹外型一般都比較細,

但優點是膏多, 油份足,

雖然蟹肉不多, 但勝在蟹肉味夠濃,

再以配上雞油, 兩者味道混合都有不錯表現

另一款是清蒸奄仔蟹,

同樣膏多, 油份足,

但沒有雞油花雕蒸出色.

原隻鮑魚花菇

雖然不是好大隻鮑魚

但都好厚身

花菇味比較濃.

花膠響螺雞湯

材料足, 大塊厚身花膠

配上老火原味雞湯

不錯。

之後, 其他多款即叫即做美食

豬腳薑好入味,

薑嫩不辣,

花雕醉蝦及香辣蒜香蝦,
兩款蝦, 比較愛醉蝦, 如果醉蝦的味道如果再濃些會更好

要一些香口炸物有

沙律海鮮卷皮較厚,

蒸蝦餃食得多,

脆皮炸蝦餃第一次食.

八味茄子.

用薄粉加少許准鹽,

令淡口的茄子多了一份味道.

五香牛展,玻璃咕嚕肉, 金菇牛柳卷

亦是不錯的小菜,

碟頭細細, 可以慢慢食.

太多肉, 叫了一個咸菜胡椒豬肚湯,

味道可以, 咸菜較淡口.

放在最後是濃味及辣味超勁的

辣味好濃,
幸好魚同牛肉較嫩,

怕辣朋友免食.

前後叫了不少食物,

因為太辣, 所以要甜品,

都有不少甜品選擇

選了兩款

十勝紅豆脆麻花雪榚,

山西棗皇糕

好少在中式酒樓甜品,

多數食紅豆沙

冷凍後,會好實身,

一點都不軟滑。
短短兩小時任食,
上菜時間不會太久,
令食物都可以保持溫度,

加上食物量不會太少,
多數以件數為準,
所以下單時要留意。
2019-09-02
2019-09-09 323 瀏覽
期待以久的片皮鴨放題上網睇左好多食評,見d人好多正評當然對餐廳有所期待6:30pm入場坐下之後,佢地的服務員都好好態度即刻上左個湯和鮑魚個湯係全晚最正的食物冇咪味精,感覺係足料的👍🏽呢個位係抵讚的下一味緊係要試下放題主角-片皮鴨現場見佢的片皮鴨係預先整定放在旁邊所以食果刻係微暖問心果句,呢個位係有d失望的放題緊係仲有其他食物但本人只係食左佢的熱食上湯翡翠苗真之麻麻地唔好食的,好大陣青草味返埋位之後開始試點佢的點心紙請大家注意⚠️紙上寫的份量係件餐廳真係上一件的Eg: 一件春卷,係上半條的春卷而且係細件的🙈所以研究所得,小籠包係必點做得較為出色,屬於皮薄的驢打滾開始的時候我都唔知咩來專登上網睇,網上圖片同我實物見到差距80%左右實物係細好多的🙈而餐廳的生煎窩貼就完全唔掂感覺係買現成,唔係自家包總括而言:呢間餐廳食一次就夠好彩佢做緊團購要比原價去會覺得唔值得冇下次的餐廳
期待以久的片皮鴨放題

上網睇左好多食評,見d人好多正評
當然對餐廳有所期待
6:30pm入場坐下之後,佢地的服務員都好好態度
即刻上左個湯和鮑魚

個湯係全晚最正的食物
冇咪味精,感覺係足料的👍🏽
呢個位係抵讚的
下一味緊係要試下放題主角-片皮鴨

現場見佢的片皮鴨係預先整定放在旁邊
所以食果刻係微暖
問心果句,呢個位係有d失望的
放題緊係仲有其他食物
但本人只係食左佢的熱食
上湯翡翠苗真之麻麻地

唔好食的,好大陣青草味
返埋位之後開始試點佢的點心紙
請大家注意⚠️
紙上寫的份量係件

餐廳真係上一件的
Eg: 一件春卷,係上半條的春卷
而且係細件的🙈
所以研究所得,小籠包係必點

做得較為出色,屬於皮薄的
驢打滾開始的時候我都唔知咩來

專登上網睇,網上圖片同我實物見到差距80%左右
實物係細好多的🙈
而餐廳的生煎窩貼就完全唔掂

感覺係買現成,唔係自家包

總括而言:呢間餐廳食一次就夠
好彩佢做緊團購
要比原價去會覺得唔值得
冇下次的餐廳
2019-07-11
團購
2019-08-29 239 瀏覽
呢日放假突然想好old school咁飲下茶, 食個包但係朋友荷包仔咁既胃,肯定叫幾款就話飽Loop緊OP之際, 比我見到呢間酒樓有點心放題見未試過, 就一於去試下啦!地點好就腳,非常易搵,上環站E5出口上二樓就見到門口都幾光鮮,感覺都係衛生企理既放題$148/位起,唔算超級抵,但勝在可以比客人試多D款,岩晒細食但又多心既你!依家仲送一人一粒鮑魚酥同一客灌湯餃,不妨一試呀!原隻鮑魚酥雖然話係送,不過真係無呃你,原隻鮑魚咁上鮑魚味道唔錯,都唔會話「鞋口」或者好難咬入面個餡食落似芋蓉,再加入冬菇同火腿碎,令到口感幾豐富撻皮就過於鬆散,一拎上手就化開,食到我地有D狼狽花膠灌湯餃一人一盅係幾爽既!舊花膠個分量適中,雖然未有「張口」感覺,但係都好稔身,夠軟綿綿灌湯餃好大隻!入面個肉餡調味都唔錯,同湯一齊食幾夾,一鮮一淡咁不過個餃皮唔係特別薄,食到個摺位有少少難咬鮑汁鳳爪叫左兩隻試下,鮑汁味好濃,但係唔夠傑鳳爪都幾大隻,不過食時要小心中間條骨,切得太rough會𠝹口呢款都幾惹味,不過就欠缺左平時食開果款醬皇既辣味,唔好辣又想食鳳爪既可以一試!XO醬煎腸粉係今次放題入次最滿意既XO醬落得足,令到