2022-10-17
「別忘了」係櫻花樹下一路打邊爐,一路食宮崎和牛嘅一晚。「別忘了」係一間台式火鍋店再用日本 宮崎和牛提供120小時任飲同任飲台式飲品,湯底方面有9款可供選擇,可以單鍋或者鴛鴦鍋都等,今次等就試左個「台式麻辣湯」,同埋「台灣藥膳當歸湯」,值得一讚係嗰個「台灣藥膳當歸湯」真係落足材料去煲好好味!火鍋配料方面除左 「日本 宮崎和牛」仲有「美國 SRF 封門柳」,除左牛肉之外,當然仲有鹿兒島豚肉,厚切 C 級豚肉食落口感飽滿仲洋溢肉香。當然仲有唔少火鍋配料可以自己去拎,喺度要介紹食佢嗰個牛汁牛肉丸真係好好食,彈牙有香濃牛肉味!台灣小食都有,例如「鹽酥雞」、「紹興醉雞」、「夜市甜不辣」等仲有「月見牛滷飯」。咩叫「月見牛滷飯」我問過店員,佢話係🇯🇵宮崎牛同美國🇺🇸SRF牛,用台灣滷肉飯方式去製造,仲有蘭王蛋加係上面,起正👍🏻!甜品叫左用蘭王蛋去做嘅窩夫🧇再配雪糕球,仲有一杯杯嘅movenpick雪糕!最後呢我見價錢係有四種嘅,成人由 $198 至 $488睇吓你種牛!最後評分方面5分滿分,我有俾4.5分,環境裝修,牛肉類別,火鍋配料自助,要提一提嘅就係佢有我最鍾意食嘅咋榴槤水波,流心架🤤
台灣藥膳當歸湯//台灣麻辣湯底
宮崎和牛