6天前 72 瀏覽
內地最近有不少品牌看準新世代喜歡探索新奇消費的商機,紛紛推出「洗衣液奶茶、奶昔」、「香梘蛋糕」等商品,惟有小童誤服相類似的「網紅洗潔精」而送院,導致一系列的商品被迫下架。位於荃灣的打卡餐廳「別忘了」,他們的台式飲品及火鍋固然可以安心食用,亦提供了一個連接回憶的地方,「別忘了」在櫻花樹下靜靜擁抱住當下,同時在櫻花紛飛時留下新的回憶。環境:✨室內設計以清新自然的日系為裝潢靈感,以白色和大地色系作基調,整個空間都被櫻花樹包圍,配搭木傢具,氣氛輕鬆舒適。💗打卡位注意!整間店都被櫻花樹包圍,食客更可寫下許願書簽,親手掛在樹上。服務:✨筆者當天用餐時間正值晚市時段,客人較多,但店員態度友善積極,上菜速度亦頗快。我們點了兩個[SET C 澳洲M9和牛餐 ] (各$308)。食物:🔥 套餐✨可任食多款肉類、火鍋配料、台式小食、甜品、無酒精台式飲品及雪糕。🥣 特色台式火鍋✨以港人喜愛的旅遊勝地:台灣為主題,喚醒旅遊的種種回憶。✨共有9款湯底供選擇,大部分以滋補藥材食材為主,例台灣藥膳當歸湯、台灣香濃椰子雞湯、台式肉骨茶等,各具特色。✨台灣藥膳當歸湯最令筆者印象深刻,藥材味甘而重,非常濃醇入味,暖身又健康

環境:

服務:

食物:
🔥 套餐

🥣 特色台式火鍋

✨以港人喜愛的旅遊勝地:台灣為主題,喚醒旅遊的種種回憶。
✨台灣藥膳當歸湯最令筆者印象深刻,藥材味甘而重,非常濃醇入味,暖身又健康。

🥩 肉類

✨套餐可任點多款牛肉、豬肉及羊肉,包括脂肪平均、肉質軟滑的澳洲M9和牛、口感細緻的美國安格斯牛小排、維他命E爆表的日本鹿兒島茶美豚梅肉片等等。
✨筆者最喜歡柔嫩的美國安格斯牛小排,吸入濃郁的藥膳湯底,更唇齒留香。

🦑 火鍋配料

✨除了肉類,餐廳亦提供多款台式配料如麻辣鴨血、花雕嫩雞肉、黑松露花枝滑、阿嬤金錢肚等,以及不同丸類、香腸類、新鮮蔬菜等30項選擇,一定能填飽你的肚子。

🍡 小食、甜品

✨沒人能抵抗香口炸物,店家製作的脆炸芋球、榴櫣、香蕉、芋圓甜品等等,亦別具特色。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-05-15
2022-05-17 122 瀏覽
#pb食在荃灣櫻花樹下打邊爐🫕本身唔係一個食肉獸 又唔係食得多野 所以平時好少食打邊爐放題🤪 不過成日見人介紹呢間荃灣台式火鍋 就去試下啦😋 佢最特別就係環境好多櫻花樹 打卡一流🥰 而且佢仲有台灣手信寄賣 一解思鄉之情❤️ 湯底選擇有9款 包括台灣麻辣湯、藥膳當歸湯等 都幾多選擇👍🏻.佢一共有4款放題套餐 價錢$198-$458不等😋 120分鐘任飲任食 除左台式火鍋 佢仲有台式小食、台式甜品👍🏻 食物選擇好多😍 🔹Set C - 澳洲M9和牛餐($308)🫕🔸湯底:特濃蕃茄湯 + 香濃椰子雞湯😋見呢兩款湯底都幾多人推介👍🏻 蕃茄湯唔算好濃 不過食菜索汁幾正😍 我反而中意椰子雞湯多d 有椰子嘅清香 + 雞嘅鮮味🥰🔸肉類🥩套餐C包左6款肉 包括澳洲M9和牛、美國Prime牛肩胛、牛板腱、安格斯牛小排、茶美豚梅肉、羊肉卷😋 澳洲M9和牛唔算特別出色 反而推介牛板腱、安格斯牛小排 牛味幾濃😍 中意食羊嘅朋友一定要試羊肉卷👍🏻🔸飲品🥤今次試左3款飲品 - 水果茶、百香果紅茶、鳳梨綠茶😋 全部都大大杯 可以自由選擇冰度、甜度👍🏻🔸甜品🍧每人會送一杯Movenpick雪糕😋 另外任食甜品有15款咁多
#pb食在荃灣
櫻花樹下打邊爐🫕

🔹Set C - 澳洲M9和牛餐($308)🫕
🔸湯底:特濃蕃茄湯 + 香濃椰子雞湯😋

🔸肉類🥩

🔸飲品🥤

🔸甜品🍧
每人會送一杯Movenpick雪糕😋 另外任食甜品有15款咁多 又窩夫又雪花冰又芋圓 真係太多選擇😍 可惜我已經食得太飽冇試到🤪

整體✨ 櫻花樹下打邊爐幾特別👍🏻 無論肉類、小食、甜品選擇都非常多😋 相信食肉獸去到一定好興奮🤪

別忘了 • 🤝🏻🤪
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
2022-05-13
依間火鍋放題位於荃灣千色匯,台灣火鍋+台式小食、甜品、飲品,每人都可以簡一款湯底,夠9個人嘅話試哂9款都仲得😂😂,仼食120分鐘,成人價錢由$198-458都有🤣,我就揀咗中價位既set C,食完唔夠仲可以買走,門口有台灣手信可以買。✨ 每人有一杯Moovpick雪糕🍦-120分鐘仼食👅美國SRF封門柳 $308💕美國SRF封門柳💕美國安格斯牛小排💕日本鹿兒島茶美豚梅肉片💕美國Prime Grade牛肩胛💕精選牛板腱💕羊肉卷-湯底🥘♨️招牌台灣麻辣湯🍅自家製台灣蕃茄湯♨️招牌台灣麻辣湯,中意食麻辣米線既話一定要揀呢個😂,重香料,越煲越香麻辣味,食到咀都會有麻痹感覺😍,唔需要額外點豉油🤣。🍅自家製台灣蕃茄湯,佢哋既湯底真係好出色,一上枱蕃茄味已經好濃郁,加湯都唔怕佢淡,又係唔需要額外點醬汁已經好夠味❗️-自助區有大量蔬菜🥬、丸類、麵類,仲有小量炸物供應。-💕美國安格斯牛小排肉質鮮美滑嫩,切得好薄片,但油花會比較多,怕肥忍口食小小好了🤪💕精選牛板腱雖然油花脂肪含量比較低又比較厚切,但口感鮮嫩,牛味濃郁又唔韌,個人比較中意依個☺️。💕羊肉卷羊味濃郁,入口爽滑,小小羊肉羶味,接受到小小既話都會中意食🤣

✨ 每人有一杯Moovpick雪糕🍦

💕羊肉卷
湯底🥘
♨️招牌台灣麻辣湯
🍅自家製台灣蕃茄湯

自助區有大量蔬菜🥬、丸類、麵類,仲有小量炸物供應。

💕美國安格斯牛小排

💕精選牛板腱

💕羊肉卷

🧋台式飲品平時成30幾蚊杯,真係飲多幾杯都抵番哂😂,推薦小芋圓奶茶,芋圓細細粒有煙韌感,奶茶茶味濃,但叫左小甜,似走甜多啲所以差咁啲,叫正常甜度就perfect喇😚

🍡台式小食推廣甜不辣,好煙韌又夠胡椒鹽味。
環境:8/10
服務:8/10
整體味道:8/10
回頭率:8/10
朱古力雪糕配迷你窩夫
2022-05-11
1K
2022-05-07 339 瀏覽
位於荃灣眾安街千色匯的「別忘了」,係一間任飲任食的台灣火鍋店🍲主打四款價錢套餐的台灣火鍋放題,120分鐘內任食超過30款火鍋配料、多款台式小吃、台式甜品、任飲超過15款飲品及每位包一杯Movenpick雪糕🍦當晚我就揀咗Set C 美國SRF封門柳套餐鴛鴦鍋湯底可選配鴛鴦鍋,我就揀咗餐廳推介嘅藥膳當歸湯及香濃椰子雞湯🥥藥膳湯底味濃且足料~椰子雞湯好鮮甜紹興醉雞&陳醋木耳肥瘦適中嘅醉雞件帶有微微酒香;陳醋木耳酸甜開胃麻辣鴨血鴨血口感軟嫩,湯汁微辣,好好食呢美國SRF封門柳牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有。肉味較重,油花較少精選牛板腱中間有一根透明的嫩筋,口感鮮嫩,肉量豐富,油脂含量低美國安格斯牛小排肉質鮮美滑嫩,搭配豐富大理石花紋,油脂豐富,香味四溢,是最頂級的肉品羊肉卷肥瘦適中,帶羊肉羶香美國Prime Grade牛肩胛油脂含量豐富,肉質鮮嫩而不油膩,油花均勻日本鹿兒島茶美豚梅肉片農場喺豬隻飼料當中加入左抹茶,令肉質細嫩無渣,富肉香卻不羶台式珍珠奶茶邊食火鍋邊嘆返杯台式珍珠奶茶🧋鮮奶同紅茶嘅比例啱啱好,加埋煙韌彈牙嘅珍珠,充滿台灣風味牛乳奶凍奶凍口感比較Q彈,富奶香,唔會太甜朱古

鴛鴦鍋

紹興醉雞&陳醋木耳

肥瘦適中嘅醉雞件帶有微微酒香;陳醋木耳酸甜開胃

麻辣鴨血

鴨血口感軟嫩,湯汁微辣,好好食呢

美國SRF封門柳

牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有。肉味較重,油花較少

精選牛板腱

中間有一根透明的嫩筋,口感鮮嫩,肉量豐富,油脂含量低

美國安格斯牛小排

羊肉卷

肥瘦適中,帶羊肉羶香

美國Prime Grade牛肩胛

油脂含量豐富,肉質鮮嫩而不油膩,油花均勻

日本鹿兒島茶美豚梅肉片

農場喺豬隻飼料當中加入左抹茶,令肉質細嫩無渣,富肉香卻不羶

台式珍珠奶茶

牛乳奶凍

奶凍口感比較Q彈,富奶香,唔會太甜

朱古力雪糕配迷你窩夫

窩夫外脆內軟,有蛋香~配上香甜濃厚朱古力雪糕,大滿足呀
2022-04-28 464 瀏覽
🌸有想過在櫻花樹下咁優美嘅環境食台式火鍋嗎?荃灣台式餐廳[別忘了]就有這個環境,餐廳四圍都係粉紅色嘅櫻花樹,除咗超級靚之外,每位食客都贈送一張許願書簽,讓你可以寫上自己嘅願望掛在樹上。🌸呢度有台灣地道食物飲品提供之外,而家仲新推出120分鐘台式任食火鍋,最欣賞台式飲品同埋甜品都可以任食,而且質素非常之高,好多嘢食,大胃王啱晒,另外餐廳亦提供好多台灣地道人氣手信可以購買,真係好方便🤩🌸火鍋價錢有4種選擇,湯底有9款,除咗選擇鴛鴦鍋之外,仲可以每人一鍋,我哋就揀咗鴛鴦鍋麻辣湯底/豬骨湯底,非常正既麻辣湯底,越滾越充滿麻辣香,鍾意食辣嘅朋友絕對唔可以錯過。🌸肉類非常推介牛肉嘅封門柳和牛小排,肉味超濃,另外羊肉及豚肉片都非常高質😋絕不能錯過嘅係台式手打黑松露花枝滑超級彈牙。🌸台式飲品款式選擇非常之多,就像街上買的台式飲品店的一樣,全部可以自己選擇多冰少冰,低糖無糖,好驚喜,甜品即食就係即叫即焗嘅窩夫加埋雪糕超級好食😋🌸台式任食火鍋Set C $ 308 任食超過30號火鍋配料▪️美國SRF 封門柳▪️美國安格斯牛小排▪️日本鹿兒島茶美豚梅肉片▪️美國Prime Grade 牛肩胛▪️精選牛版腱▪️羊肉▪️精

🌸台式任食火鍋

▪️精選牛版腱
▪️羊肉
▪️精選火鍋配料
(花雕嫩雞肉/麻辣鴨血/墨魚滑/鮮蝦滑
黑松露花枝滑/金錢肚……..)
▪️台式丸類
▪️蔬菜類
▪️任飲超過15款飲品
▪️任食多款台灣小吃,台式甜品
▪️每位包一杯Movenpick 雪糕

✨會再度回訪的台式餐廳,地方環境一流,食物質素性價比超高,尤其大胃王🤩
  • 芋泥小芋圓配迷你窩夫
  • 美國Prime Grade牛肩胛
5天前 0 瀏覽
你可能會忘掉去過的地方,但絕不會忘掉食過的食物!在記憶中來自台灣的味道,一定是台灣夜市小食!坐在櫻花樹下,品嘗台灣地道火鍋,更是別有一番風味~ 有精美卡紙可以寫下心願/想法.▪️澳洲M5和牛套餐 $308當然唔少得澳洲M5和牛、美國安格斯牛小排、日本鹿兒島梅肉片主要當然係食澳洲和牛、薄得黎岩岩好!🖤鴛鴦鍋湯底,簡左台灣麻辣湯&香濃豬骨湯!重口味既朋友一定要試麻辣湯,唔係普通既湯包~夠濃之餘而豬骨湯就落蔬菜岩岩好!🖤最值得一提既係特色台式飲品,非一般火鍋店常見的酒水! 別忘了系列:紅茶、綠茶、四季春~珍珠奶茶、水果系列紅/綠茶~我地叫左蜂蜜檸檬綠茶、芭樂綠茶茶味清新,飲落好清新,解喝之餘又好飲🖤各種各樣既配料,自助形式🖤講起小食,非台灣腸、花枝丸莫屬甜不辣、鹽酥雞、脆皮香蕉、榴槤炸彈等應有盡有!榴槤炸彈 不停被客人清空,因此正正每次增添的都是新鮮熱辣辣炸起,咬穿更有流心既效果!🖤限一人一杯Movenpick ,但有十多款無限添增的甜品:芋圓、窩夫、果凍、雪花冰~ 可惜實在太飽,與甜品無緣,雖有下次再試!
你可能會忘掉去過的地方,但絕不會忘掉食過的食物!
在記憶中來自台灣的味道,一定是台灣夜市小食!
坐在櫻花樹下,品嘗台灣地道火鍋,更是別有一番風味~
有精美卡紙可以寫下心願/想法
▪️澳洲M5和牛套餐 $308

當然唔少得澳洲M5和牛、美國安格斯牛小排、日本鹿兒島梅肉片
主要當然係食澳洲和牛、薄得黎岩岩好!

🖤鴛鴦鍋湯底,簡左台灣麻辣湯&香濃豬骨湯!

🖤最值得一提既係特色台式飲品,非一般火鍋店常見的酒水!
別忘了系列:紅茶、綠茶、四季春~
珍珠奶茶、水果系列紅/綠茶~
我地叫左蜂蜜檸檬綠茶、芭樂綠茶
茶味清新,飲落好清新,解喝之餘又好飲

🖤各種各樣既配料,自助形式

🖤講起小食,非台灣腸、花枝丸莫屬
甜不辣、鹽酥雞、脆皮香蕉、榴槤炸彈等應有盡有!

2022-05-21 0 瀏覽
Happy Friday放鬆下!外觀是搶眼的粉紅色櫻花樹,店內還有出售台灣手信,好有旅行感呢!開胃前菜日本A4和牛 $458/位湯底選了日本壽喜燒 + 藥膳當歸湯日本A4和牛大中片,入口細嫩,油花比例靚,油脂比例重,啖啖油脂香澳洲M9和牛相對地油脂比較少,牛肉味重美國格斯牛小排 牛肉味濃,肉質夠彈牙日本鹿兒島茶美豚梅肉片外邊有層油脂,入口不會鞋美國Prime牛肩胛肉肉質彈牙,油脂比例少精選牛板腱 入口都算滑甜品都好吸引飄雪世界綿花冰有奶香,伴以煙韌黑糖珍珠、雙色芋圓、紅豆、仙草,紫色外型好夢幻火龍果雪花冰️細板,綿花冰有奶香,伴以香甜火龍果、雙色芋圓、雙色爆珠、好香甜蜂蜜檸檬綠茶清新爽甜,珍珠奶茶幼滑每枱付送細杯MÖVENPICK雪糕,大滿足~

開胃前菜

日本A4和牛 $458/位
湯底選了日本壽喜燒 + 藥膳當歸湯

日本A4和牛
大中片,入口細嫩,油花比例靚,油脂比例重,啖啖油脂香

澳洲M9和牛
相對地油脂比較少,牛肉味重

美國格斯牛小排
牛肉味濃,肉質夠彈牙

日本鹿兒島茶美豚梅肉片
外邊有層油脂,入口不會鞋

美國Prime牛肩胛肉
肉質彈牙,油脂比例少

精選牛板腱 入口都算滑

甜品都好吸引

飄雪世界

火龍果雪花冰️

蜂蜜檸檬綠茶清新爽甜,珍珠奶茶幼滑

每枱付送細杯MÖVENPICK雪糕,大滿足~
2022-05-20
2022-05-19 0 瀏覽
別忘了,幸福的味道❤️別忘了,充滿回憶的感覺🤍大家最難忘係咩事情呢😛我最有回憶嘅事情就一定係去旅行🤣位於荃灣嘅別忘了,能夠帶大家尋找台灣嘅味道😆餐廳除咗提供多款台式食品外,仲有台式火鍋放題添🤩另外餐廳入面有一片櫻花樹海🌸喺櫻花樹下進食特別有風味🥰而且職員會比心願紙大家🔖可以將願望或者想分享嘅嘢寫低📝再掛上櫻花樹上🌸希望願望成真🥳🧡別忘了九宮格今次我試咗台灣食品先🤩比佢嘅招牌九宮格拼盤吸引住🥰打卡一流仲有齊9種小食😍包括花枝丸、鹽酥雞、醉雞、滷水蛋、甜不辣、肉鬆豆腐、台灣香腸、肉燥燙青菜、香酥魷魚🤩每樣都可以試吓😚夠晒開心😛🍜麻辣半筋牛肉麵麻辣味辣得好過癮🌶鍾意食辣嘅朋友唔可以錯過😛有牛筋同牛肉,牛肉炆得好軟熟😚粗麵亦相當彈牙😛亦可以揀幼麵、泡飯或者水餃🥟🫔肉鬆起士蛋餅好足料嘅蛋餅🥚入面有滿滿嘅肉鬆同芝士🧀每一啖都食得到😋仲已經切好咗添😚🐔紹興醉雞餐廳亦提供多款台灣小食,好似夜市甜不辣、台灣香腸、澎湖花枝丸等等😍另外試咗紹興醉雞🐔醃製過食落有陣陣酒味,幾好味👍🏻而且係無骨雞肉😝🍹飲品方面試咗荔枝綠茶同芒果綠茶🍵果味好👏🏻凍熱都好飲🧊🔥可以加配珍珠、仙草、愛玉、椰果等等🥳

🧡別忘了九宮格

🍜麻辣半筋牛肉麵

🫔肉鬆起士蛋餅

🐔紹興醉雞

2022-05-11
好耐無去打邊爐,以往都系一般既任飲任食打邊爐,呢間台式邊爐店打邊爐之餘,仲有多款台式小食、甜品同飲品任飲任食,絕對岩哂鐘意食台灣野既人!今次揀左Set C - 美國SRF封門柳 $308 (每位)美國SRF封門柳美國安格斯牛小排日本鹿兒島茶美豚梅肉片美國Prime Grade牛肩胛精選牛板腱羊肉卷湯底揀左招牌台灣麻辣湯同香濃椰子雞湯。另外仲有墨魚滑、鮮蝦滑同黑松露花枝滑。仲有金錢牛肚、水餃。甜品方面,有雪糕窩夫、芋圓仙草等等,仲因為食到太飽,所以揀左奶凍食,估吾到奶凍幾好食,個人推薦!雪糕就只限每人一杯movenpick,職員會拎比你。醬料區:座位都好寬闊。另外餐廳有一個小區域售賣台灣手信。

美國安格斯牛小排
美國Prime Grade牛肩胛
羊肉卷

湯底揀左招牌台灣麻辣湯同香濃椰子雞湯。

另外仲有墨魚滑、鮮蝦滑同黑松露花枝滑。

仲有金錢牛肚、水餃。

雪糕就只限每人一杯movenpick,職員會拎比你。

醬料區:

座位都好寬闊。

另外餐廳有一個小區域售賣台灣手信。
別忘了 @荃灣📍荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖🍲今次去左荃灣試一間台式火鍋店120分鐘仼食台式小食、甜品、飲品 仲有30款火鍋配料 套餐有4款牛🐂選擇 價錢由$198起到$458 門口亦有🇹🇼台灣手信賣餐廳佈置得好靚 有滿滿既櫻花樹🌸 仲可以係許願書簽寫下願望然後掛上🌸樹 餐廳keep 住播熱門既台灣流行歌曲🎼有9款湯底選擇 今次揀左蕃茄湯同壽喜燒湯🍲底Set C 澳洲M9 和牛🐮 $308呢set可以任食既肉類包括澳洲M9和牛、安格斯牛小排、美國Prime牛肩胛、精選牛板腱、茶美豚梅肉、羊肉卷個人鍾意美國Prime牛肩胛、安格斯牛小排 🐮牛味夠濃郁 雪花均勻 refill幾次都好 質素都keep到!茶美豚梅肉都幾有驚喜😍本身打bino麻麻食豬肉覺得肉質麻麻 相反呢度既🐖豚肉好嫩好香🤤火鍋配料必食牛骨濃汁牛丸、芋泥包心貢丸!!牛丸爆曬汁超juicy 芋泥包心貢丸之前係一鍋堂試過一試難忘 超香芋味 今次尼到呢度都有當然要試下🥰熟食方面有唔少台灣夜市小食😍有鹽酥雞、香芋地瓜丸、香腸、花枝丸、甜不辣、宜蘭蔥肉餅、脆皮香蕉、榴槤炸彈仲有多款即叫即製可以自選甜度冰度既台式飲品 滿足唔

別忘了 @荃灣
📍荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

有9款湯底選擇 今次揀左蕃茄湯同壽喜燒湯🍲底

Set C 澳洲M9 和牛🐮 $308

仲有多款即叫即製可以自選甜度冰度既台式飲品 滿足唔同人 同埋台式甜品芋圓仙草凍、草莓奶凍、雪花冰、窩夫🧇等等 每位包一杯Movenpick雪糕🍦包食到飽🤪
諗起台式火鍋應該都諗起大連鎖店但荃灣近嚟都有間台式火鍋牛嘅質素唔錯 亦有唔同部位選擇而且餐廳本身做台灣菜 食火鍋仲可以食到正宗台式小食甜品同飲品( ・⌓・̥ )環境少女粉色系 可以好好打卡´•ᴥ•`澳洲m9和牛餐($308)先講肉肉🥩🥩套餐分4級 由Set A$198到 Set D $458 我地就食Set C $308 嘅m9和牛餐 同次一級嘅$268 Set B $268 嘅分別在於多左 澳洲m9和牛 安格斯牛小排同埋鹿兒島茶美豚梅肉 我認為呢三款肉係超值得加40蚊去食!我個人喜好最好食嘅牛係安格斯牛小排 m9和牛反而令我有啲失望 肉質較鞋 但安格斯牛小排有驚喜 牛味濃郁 油脂分布超靚超香(∩´∀`∩)個人喜歡次一級牛肩胛多於m9和牛⸜( ⌓̈ )⸝而鹿兒島茶美豚梅肉片令我好驚喜平時打任食邊爐 我係完全唔食豬但食完第一輪佢香嘅程度比得上牛令我之後每輪都繼續食豬!!片得夠薄 豬味非常香‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬再講台式小食🍠🍠鹽酥雞台灣腸呢啲典型台式小食質素都正常!比較特別係有醉雞卷同埋陳醋木耳呢啲小食 醉雞卷入味 但肉質較韌 不過都過到台灣野癮 木耳夠酸非常開胃(・∀・)最後講下甜品
諗起台式火鍋應該都諗起大連鎖店
但荃灣近嚟都有間台式火鍋
牛嘅質素唔錯 亦有唔同部位選擇而且餐廳本身做台灣菜
火鍋仲可以食到正宗台式小食甜品同飲品( ・⌓・̥ )
環境少女粉色系 可以好好打卡

´•ᴥ•`澳洲m9和牛餐($308)
先講肉肉🥩🥩

我個人喜好最好食嘅牛係安格斯牛小排

個人喜歡次一級牛肩胛多於m9和牛⸜( ⌓̈ )⸝

而鹿兒島茶美豚梅肉片令我好驚喜
平時打任食邊爐 我係完全唔食豬
但食完第一輪佢香嘅程度比得上牛
令我之後每輪都繼續食豬!!
片得夠薄 豬味非常香‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬

再講台式小食🍠🍠
鹽酥雞台灣腸呢啲典型台式小食質素都正常!

比較特別係有醉雞卷同埋陳醋木耳呢啲小食 醉雞卷入味

但肉質較韌 不過都過到台灣野癮 木耳夠酸非常開胃(・∀・)

最後講下甜品飲品🍧
甜品高質過一般台式火鍋好多
有雪糕窩夫雪花冰奶凍等嘅選擇
最後仲每人一杯movenpick雪糕🤤飲品係好似喺街買廿幾蚊杯嘅珍珠奶茶咁大杯

仲有得揀糖度冰度 我飲左嘅奶綠同鳳梨綠茶都拍得住街外水準( '-' )ノ

總括嚟講我認為食物質素比連鎖高
係台式火鍋嘅encore之選( ・⌓・̥ )
惟一美中不足係其他火鍋配料選擇較少 但由於我係肉食獸 對我影響唔大 而且肉嘅質素高令我加左唔少分(๑´ڡ`๑
2022-05-13 0 瀏覽
//任食任飲任食甜品打邊爐//-#詩食任食#詩食荃灣#詩食打邊爐-門口裝修得超級靚!睇得出係有落到心思去裝修💕💕入到去總會有放到幾棵櫻花樹,店員仲會比許願牌你寫下願望🎐,寫完之後可以掛上去櫻花樹度💕💕超級少女心!-👅:Set C美國SRF牛肩肉眼芯($308)原來佢都頗多湯底,湯底都有9款,我就分別要左招牌台灣麻辣湯同台灣藥膳當歸湯。麻辣湯冇我想像中咁辣,對於我黎講唔辣,建議設辣度選擇!-入返正題先!講返牛肉口感,肉類有美國Prime牛肩胛、精選牛板鍵、SPR封門柳、安格斯牛小排、豚肉同羊肉。比較推薦安格斯牛小排,肉質嫩滑,重牛味,同埋佢嘅花紋都好靚💕💕🤣🤣-如果食到咁上下覺得有少少濟,可以出去自助區度拎蔬菜類或者係丸類,丸類同菜類以自助型式選取,款式都幾多。特別推薦牛湯濃汁牛丸,極重牛味!不過小心爆汁會勁熱,我就唔小心熱咗個咀幾次🤣🤣🤣🤣-之後就講吓甜品!佢嘅甜品真係痴晒線!好食到傻!又其係佢個朱古力/雲呢拿雪糕配窩夫,佢個窩夫勁鬆軟!我食到飽到嘔都要再食呢一個甜品🤣🤣可想言之係幾好食😋如果唔想食佢啲甜品都唔緊要,😙最緊要每人有一杯Movenpick🍨。-嘢飲方面都絕不馬虎,係有多達
//任食任飲任食甜品打邊爐//
#詩食任食
#詩食荃灣
#詩食打邊爐
👅:Set C美國SRF牛肩肉眼芯($308)
嘢飲方面都絕不馬虎,係有多達50幾種嘅嘢飲俾你任君選擇,全部都係台式飲品,任飲!
食到咁上下出去買單嘅時候,都可以留意一下收銀處附近有個台灣手信展覽櫃,可以買架!
📍別忘了📍
2022-05-12 0 瀏覽
🥢荃灣 櫻花樹下台式火鍋放假 任食美國SRF 封門柳 安格斯牛小排🥢之前來曾經來食過的一間台灣料理,近日晚市提供埋台式120 分鐘火鍋放題,價錢由肉的質素分4 級由$198 (提供三款肉)起,今日點了第三級的C Set ,有六款肉可以放題任食,仲有台式手搖及甜品放題,門口位置仲有台灣手信可以買到🥢Set c美國SRF封門柳 $308/ 位🥢湯底提供九款,今次揀了台式椰子雞及麻辣湯,椰子雞入面布椰子肉,麻辣不算好辣,唔食得辣都食到🥢肉類呢到坐低會一次先幫你上曬六款肉類,好在每一碟肉薄薄的份量唔算好多,肉質勝在幾軟熟美國SRF封門柳美國安格斯小牛排日本鹿兒島茶美豚肉片美國Prime Grade 牛肩胛精選牛板腱🥢火鍋配料除了QR Code 落單有台灣小食如拍青瓜雲耳,花雕嫩雞肉,麻辣鴨血,海鮮只有三款墨魚滑蝦滑br蟹柳,滑類幾爽彈,份量一樣不多,一支大約一粒肉丸咁上下大,可以試多幾款另外丸類麵類可以出面自取,特式的有台灣米血糕同王子麵,熟食區布炸香蕉,炸榴槤同竽泥球,仲有鹽酥雞🥢飲品提供大杯台式手搖飲品,大多是茶類,今日飲了蜂蜜綠茶同水果茶,清清地幾解渴🥢甜品movenpick 雪糕杯每位

🥢Set c美國SRF封門柳 $308/ 位

美國Prime Grade 牛肩胛

🥢火鍋配料

🥢飲品

🥢甜品
movenpick 雪糕杯每位一杯,甜品都幾多款,提供窩夫雪花冰同埋牛奶凍等台式甜品,一定要留肚食

雲尼拿雪糕配迷你窩夫
草莓牛奶仙草凍
火龍果雪花冰

📍 別忘了 (荃灣)
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖