2018-10-31 46 瀏覽
好耐之前嚟過呢度食晚飯,食過意粉同吉列牛,覺得幾好味記得呢度仲有壽司刺身,今次食lunch就過嚟試試初見壽司拼盆初見特選海皇蟹刺身丼配麵䜴湯魚生刺身質素都算幾新鮮同埋幾厚肉不過壽司飯就酸左少少另外嘅海王蟹刺身當啖啖蟹膏撈飯一流我好鍾意呢間餐廳嘅環境設計非常舒服樓底又勁高其實應該可以整到兩層但佢哋只做左一層令到成間餐廳與別不同今次嘅壽司刺身味道都唔錯但我會比較喜歡佢哋嘅熱食拉麵湯鍋等等,味道更好👍🏻👍🏻
好耐之前嚟過呢度食晚飯,食過意粉同吉列牛,覺得幾好味
記得呢度仲有壽司刺身,今次食lunch就過嚟試試

初見壽司拼盆

但佢哋只做左一層
令到成間餐廳與別不同

今次嘅壽司刺身味道都唔錯
但我會比較喜歡佢哋嘅熱食
拉麵湯鍋等等,味道更好👍🏻👍🏻

2018-10-30 117 瀏覽
今日同朋友經開荃灣行到去海壩街,見到一間環境幾靚嘅Cafe,決定入去試試!啱啱入到去12點尚算多位坐,跟住坐咗冇幾耐就即刻滿座,好彩好彩!講番啲嘢食,首先叫咗一客初見特選海皇蟹刺身丼,嚟到見到個飯鋪排得好靚,用蟹蓋黎裝住豐富嘅刺身,包括有蟹肉、蟹膏、海膽、京蔥吞拿魚蓉、蟹籽等等,食材新鮮得來又好夾, 十分推介!我自己就叫咗杯跟餐嘅熱菊花茶,嚟到估唔到真係用菊花乾沖出嚟二唔係用茶包,所以花香味十足,但但飲落淡淡花瓣,如果能夠隔渣更好,但味道而言就真係唔錯。而我朋友就叫咗個板燒雪花牛肉配日式味素飯,雪花牛肉脂肪分布均勻,我一落鐵板香氣四溢,雖然食落去未算入口即溶,但以咁嘅份量加上價錢算係性價比超高,再配上雜菇同南瓜等等嘅蔬菜,肥而不膩,非常match!而我朋友就叫咗一杯熱抹茶,嚟到發現係用宇治抹茶嘅茶包沖出嚟,所以味道唔會差。
2018-10-30 45 瀏覽
最近好興吉列牛呢樣嘢,但因為太熱氣又太貴所以一直無試過。但比我上網搵到呢間嘢👍🏽板燒牛lunch set只需$98,仲包埋嘢飲😏😏😏睇佢近近地又就腳,決定去一試究竟👍🏽👍🏽坐低咗員工好好態度,見到望嚟望去以為個坐我唔岩坐😂問我洗唔洗換位,但其實係因為間嘢幾企理所以我望多咗幾眼😂😂😂我同朋友叫咗初見特上漢堡包配薯條同板燒雪花牛肉配日式味素飯。初見特上漢堡勁大個😂我切開咗四份都咬唔落,個口唔夠大🤣🤣🤣入面啲料都好足,有漢堡扒、蛋、蕃茄、煙肉同生菜。我懷疑佢地啲漢堡扒係手打漢堡扒🤔🤔因爲啲肉睇落唔似普通漢堡扒,幾有肉味仲唔究身,有肉汁🤤🤤🤤👍🏽👍🏽!最正嘅係隻蛋半生熟,流咗少少蛋漿就用薯條點埋唔好哂!😏😏😏另外就係板燒雪花牛,一嚟到已經好震撼因爲個爐好靚😂😂😂😂我特別中意呢種爐。一開始放隻牛上去個時,啲牛油香到😵😵😵⋯⋯香到不得了!真係好香!!愈聞愈想快啲食😵😵😵😵一入口,不出我所料好好食🤤🤤🤤🤤嘩呢個真係值得一戰,強烈推薦啊! 另外仲有啲菇,菇本身都好食,加埋啲牛油香味🤤⋯⋯正!另外跟餐叫咗兩杯嘢飲,柚子蜜(凍)同菊花茶因為本身唔飲凍嘢所以無試到柚子蜜,但個底係有幾多柚子👍🏽菊花茶就真係原
最近好興吉列牛呢樣嘢,但因為太熱氣又太貴所以一直無試過。
睇佢近近地又就腳,決定去一試究竟👍🏽👍🏽

初見特上漢堡勁大個😂我切開咗四份都咬唔落,個口唔夠大🤣🤣🤣
入面啲料都好足,有漢堡扒、蛋、蕃茄、煙肉同生菜。

另外跟餐叫咗兩杯嘢飲,柚子蜜(凍)同菊花茶
因為本身唔飲凍嘢所以無試到柚子蜜,但個底係有幾多柚子👍🏽
菊花茶就真係原粒菊花沖😂😂好得意
同埋無另外加糖,呢個抵讚👍🏽👍🏽👍🏽
2018-10-30 50 瀏覽
去荃灣搵朋友玩,佢介紹我去呢間餐廳食 - 初見,個名好特別!餐廳環境,枱櫈都係木做既,中間仲有塊人造Green wall,岩哂影文青相👀我地十二點就到,所以餐廳未係好多客人,即刻坐係green wall前😂😂初見特選海王蟹刺身丼($98)哇一聲!賣相好得🤩超級豐富勁多料:有蔥吞拿魚蓉、蟹肉、蟹膏、帶子、玉子、蟹柳、海膽同蟹䰵...食材仲好新鮮。我最喜歡帶子,夠鮮甜,有兩片檸檬夾住,清新得來一啲都唔腥!蟹醬同蟹肉連紫菜送飯食簡直正到爆🤩味噌湯(隨餐附送)大大碗,又不會太鹹👍飲哂板燒雪花牛肉配日式味素飯($98)賣相滿分!細細個爐自己燒好得意😂牛肉有成十塊咁多,抵食!蔬菜有菇同南瓜。建議大家食嘅時候先燒牛肉,再燒蔬菜,會更香更美味!牛肉不用燒至全熟,否則會太韌。牛肉質素ok,頗有牛味,係有兩塊冇乜脂肪少少韌。偷聽到旁邊嘅客人問店員尼樣係邊個套餐然後叫左🤣飲品方面我叫左熱綠茶,係茶包。再是日花茶係菊花,好夠味!但如果有網可以隔住d菊花會更好。短短一個小時,見住餐廳得我兩枱客,慢慢全餐廳滿座好犀利🧐提提大家,小店全日免加一咖!😬

初見特選海王蟹刺身丼($98)

味噌湯(隨餐附送)
大大碗,又不會太鹹👍飲哂

板燒雪花牛肉配日式味素飯($98)

短短一個小時,見住餐廳得我兩枱客,慢慢全餐廳滿座好犀利🧐

提提大家,小店全日免加一咖!😬
2018-10-25 53 瀏覽
初次見面,彼此對大家也不熟識,一時三刻難以盡訴所有吧。。。這店子的名字很優雅,內部裝修走小清新路線,餐單選擇不多,室內播著90年代的日文歌,有點台灣食店FEEL。(留意餐單沒製作,有點像小學生的報告書,與環境有點格格不入)。外觀不錯,但服務嘛,真的不太好。首先,侍應不會主動加茶加水;二,我們點了一板海胆作前菜,誰知他們同時把火鍋點著火拿來,次序上怪怪的。說說食物,南瓜湯做得不錯,刺身只有雪水味,炸芝士完全不行,不明為什麼說是推薦小吃。來自韓國的馬糞海胆是全晚最好吃的,沒有苦澀味,但那配上的壽司飯太散太酸不合格。牛肉鍋材料很新鮮,肥牛不會過肥,可惜用的砂鍋太厚,全程只能用熱湯"浸熟"。對不起,這小店我沒法長期支持。。。

2018-10-07
  • 空運海胆
2018-10-20 56 瀏覽
—友人話試過呢間牛肉鍋幾得就揀咗呢間餐廳嚟午叙奈何時間唔容許 唯有轉食其他日式咖喱炸吉烈豬扒定食($68)同我認知嘅吉列有d唔同 個皮雖然好脆 但個粉厚到呢😑😑差d見唔到肉 抵讚嘅係咖哩汁另上有時食得太慢 d汁會整腍哂個脆皮附上嘅麵豉湯 不過不失 友人個 鐵板牛肉•炒什菜($78)試食咗d肉粒 都幾嚡下 唔知係本身肉質 定整過龍—————————————————————————初見創作料理荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

友人話試過呢間牛肉鍋幾得
就揀咗呢間餐廳嚟午叙
奈何時間唔容許 唯有轉食其他
日式咖喱炸吉烈豬扒定食
日式咖喱炸吉烈豬扒定食($68)
同我認知嘅吉列有d唔同
個皮雖然好脆 但個粉厚到呢😑😑
差d見唔到肉 抵讚嘅係咖哩汁另上
有時食得太慢 d汁會整腍哂個脆皮
附上嘅麵豉湯 不過不失
鐵板牛肉•炒什菜
友人個 鐵板牛肉•炒什菜($78)
試食咗d肉粒 都幾嚡下
唔知係本身肉質 定整過龍
—————————————————————————
初見創作料理
荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2018-10-17 115 瀏覽
只係睇個名叫初見,都已經覺得文青,加埋入面d裝修,成個人行入鋪頭都變偽文青,行簡約風,個人最喜歡。簡左食左呢到招牌菜,香草吉列牛,出面食既都係正常普通既吉列牛,呢到唔同,出面有一層香草,所以外皮係綠色既,唔好以為佢係d色素奇奇怪怪,不過食落去都未必feel到香草味,同食緊普通吉列牛差唔到,都幾抵食,份量都幾大,一個女仔未必食得曬外皮脆得脆卜卜,牛味亦濃。另外再叫左個牛肉鍋,個湯好清甜,配飯好好味架,牛肉都好嫩,我地拎左d牛係吉列牛個鐵板食,夠曬香,新食法,餐廳可以研究下😂.
香草吉列牛
牛肉鍋
牛肉鍋
2018-10-14 167 瀏覽
有天路經此店,看到有近一百個讚,所以決定進去一試,結果中伏了。頭盤的刺身有四件,但全部都有雪味。特上什錦壽司併盤上菜時仙氣十足,蝦丶帆立貝丶蛋正常,但劍魚丶三文魚有雪味,吞拿魚丶海膽不了,𩶘魚完全咬不到,換左了劍魚,仍是雪味很重。特上牛肉什菜鍋配味噌,湯底是白烚菜的味道,加入味噌後仍是菜味,牛肉很"鞋",感覺連超市的平價牛肉也不如。版石燒香草吉列牛的香草味很淡,牛肉亦沒有牛味,唯一是溏心蛋稍為正常。晚餐三百多的價錢實在有太多的選擇,無謂在這𥚃浪費時間金錢。

晚餐三百多的價錢實在有太多的選擇,無謂在這𥚃浪費時間金錢。
刺身
特上什錦壽司併盤
特上牛肉什菜鍋配味噌
特上牛肉什菜鍋配味噌
版石燒吉列牛
2018-09-27
2018-10-11 68 瀏覽
初見冇來一排,午餐多了好多選擇呀,但人也是好少。有兩個menu的午餐,真的很多。意粉,意大利飯,漢堡,拉麵……我叫了漢堡扒餐,有一碗面豉湯,味道正常,不會過咸。少少豆腐粒同葱花。日式咖哩漢堡扒,擺盤好靚,一碟漢堡扒+雜菇雜菜,一隻太陽蛋,下面是漢堡扒,一碗白飯,一碗咖哩。整個感覺很好,雜菜同菇好多,蛋煎到好靚,漢堡扒juicy,飯加咖哩一齊食,甜甜地好香,有粒粒薯仔。Good!意粉好香又不太漏這款意粉有半隻溫泉蛋,同雜菌。好香但又不漏。龍蝦湯蜆肉意大利飯,很有鮮味,反而龍蝦湯味道不是很出。但飯煮到幾好,不會過熟。還有花杯,係玫瑰花。

意粉好香又不太漏

這款意粉有半隻溫泉蛋,同雜菌。好香但又不漏。

還有花杯,係玫瑰花。
2018-09-28
午餐
2018-10-08 89 瀏覽
今日去開荃灣,咪上openrice揾下有咩食😎見到此店有西日菜混合餐廳,咪去try try😆我地叫左2款石燒餐👉一個係叫初見版石燒香草吉列牛肉拼溏心蛋配白飯,而另一個係叫板燒特级雪花牛肉配日式味素飯,以上2個都可額外加錢轉套餐😉會多左湯餐+小碟刺身+飲品,美食味道方便算中等……坐位亦算坐得舒適,大约有30坐位左右,而我食後評分 : 環境8.5 舒適 9 美食7.5 賣相 9,不過我建議可多點刺身選擇,不要局限只得一款什錦刺身😓
2018-10-07
2018-10-03 80 瀏覽
今晚去咗食位於荃灣嘅「初見」。為免排隊等候,我地六點半就去到,即刻有位!餐廳裝修簡約,係西式feel唔係日式feel,感覺舒服!我地揀咗一個一人火鍋-特上牛肉什菜配味噌湯同埋特別少少嘅初見版石燒香草吉列牛肉拼流心蛋配白飯。火鍋嘅味噌湯底唔太濃,味道啱啱好,牛肉花紋普通,食起嚟都有D牛肉味,算係過得去。由於個爐嘅火提供15-20分鐘就燃燒完,所以都唔可以好似gas 爐咁逐塊煮,慢慢食,都要一鍋熟。至於香草吉列牛肉,賣相幾特別,每片肉都有D厚度,脂肪紋就唔吸引。先煎咗兩片試下,都叫有牛味,而個綠色嘅外皮,有DD脆,但就唔覺有咩味!由於火的燃燒時間關係,剩餘的都放曬上去煎。
!

2018-09-25
2018-09-28 60 瀏覽
星期五的晚上約了朋友到荃灣食晚飯,選了這間小店。 小店距離荃灣地鐵站有點遠,我和朋友到達店鋪時已經滿身大汗。好彩到達鋪頭才晚上6點,我們成為了餐廳首名客人。 餐廳樓底高,環境舒適。我們每人叫了一個意粉,我叫了煙三文魚明太子意粉,朋友叫了一個大蝦意粉。樣子看起來細碟的意粉,想不到女生吃起來是得飽的,可惜價錢偏貴,而且味道實在太鹹了。另外,我們叫了一個小食,鹹蛋黃炸薯條。薯條炸得金黃,上碟先熱辣辣,雖然熱氣,但味道係唔錯既。
星期五的晚上約了朋友到荃灣食晚飯,選了這間小店。
小店距離荃灣地鐵站有點遠,我和朋友到達店鋪時已經滿身大汗。

好彩到達鋪頭才晚上6點,我們成為了餐廳首名客人。

餐廳樓底高,環境舒適。

2018-09-27 40 瀏覽
一行六人同男友妹妹慶祝生日上次試左類似食品 幾好味所以搜尋牛肉再試~佢一個餐可加$25 配湯飲品及魚生或沙律牛肉都幾厚 但未完全解凍有少少雪味除左牛肉仲有拉麵及burger 餐選擇人流吾多侍應友善招呼吾錯
一行六人

人流吾多
侍應友善
招呼吾錯
2018-09-26 52 瀏覽
今次會黎食晚飯係俾佢個吉列牛吸引過黎。牛既肉質唔錯,不過嚿肉燒得好唔好食就睇你技巧啦。燒得慢唔緊要,店員會幫你睇住個火。話時話,我真係食唔岀綠色個層野係什麼味。
朋友推薦黎到荃灣就試試先,間店幾特別門口綠又有嘅樹葉包圍着,場內都好多綠色嘅佈置,抬頭一望用咗樹枝裝飾☘🍀🍃🍀☘🌿感覺好寫意位於荃灣不算中心地帶的初見餐廳,選擇不多,主打石燒牛肉石燒牛肉👍👍👍加入了店鋪綠色的元素,用上了香草,脆口之餘仲滲出香草的味道。看上去很漂亮,石板上先預備肥膏當油,除了牛味不夠濃,肉質挺好的👍👍👍初見邪惡炸薯條邪惡炸薯條,全因好味又邪惡,欲罷不能。鹹蛋撈薯條,好香口,小朋友食唔停口。真係好邪惡、邪惡、邪惡最鍾意係原隻龍蝦海鮮意大利飯好想一個人獨佔一隻龍蝦🤤(念多左)原隻龍蝦加洋蔥、海鮮等材料,啖啖龍蝦肉好足料!龍蝦湯煮成意大利飯,味道更香濃惹味,難以形容嘅感覺炸一口芝士唔好睇佢細細粒,食小心熱辣辣,咬落去成口芝士,又脆口👍👍👍冇介紹錯👍👍👍值得一試🤤🤤🤤

位於荃灣不算中心地帶的初見餐廳,選擇不多,主打石燒牛肉

石燒牛肉👍👍👍

初見邪惡炸薯條

最鍾意係原隻龍蝦海鮮意大利飯

炸一口芝士

唔好睇佢細細粒,食小心熱辣辣,咬落去成口芝士,又脆口👍👍👍

冇介紹錯👍👍👍值得一試🤤🤤🤤
  • 炸一口芝士