2018-12-02
再次初見年頭 初見 初開張時食過一次,當時覺得D菜式幾特別,出面比較小地方食到。今次一行12人幫襯當然一早叫老闆 Ray 哥攞定D好嘢啦!生蠔、海膽、羊架又點小得,今次再加了呑拿魚。晚上七點朋友陸續到齊,當日不停落雨又是閒日,心想今次包場玩晒吧!點知嚟吓一枱嚟吓又一枱,都好 Full 吓,證明 初見 已有一定號召力。今次發覺餐牌豐富了,主菜、小食都加了新菜式,更加入了 Shabu shabu 選擇多了。我們也按餐牌點了些美食,在組織這篇食評時自己都嚇嚫,12個人食了咁多嘢!餐單如下:*預訂/自備食物*法國一級生蠔 × 2打加拿大一級海膽 × 2板阿根廷呑拿魚 × 1kg紐西蘭羊架 × 16件Penfolds白酒 × 2支韓初飲初樂燒酒(蘋果味) × 6支*餐牌食物*初見邪惡炸薯條 × 1炸和風一口芝士 × 1南瓜龍蝦湯 × 12初見推介 VIP 特上什錦壽司拼盤 × 3卡邦尼溏心蛋意粉 × 2煙三文魚明太籽炒意粉 × 2輕前北海道帶子,黑松露意大利飯 × 2石燒香草吉列牛肋肉 x 2日式鐵板雞軟骨餃子 × 2炸和風金粟紫薯餠 × 2炸香草北海道南瓜餅 × 2炸明太子釀雞翼 × 2炸芝士
*預訂/自備食物*
炸香草北海道南瓜餅 × 2
炸明太子釀雞翼 × 2
炸芝士餃子釀雞翼 × 2
日式燒餅汁和牛漢堡配炸薯條 × 2
啤酒 / 汽水…………
大部分都是招牌菜,還保持了高水準並未走樣。自己最深印象是南瓜龍蝦湯,黑松露意大利飯,金粟紫薯餅都好好味。特別多謝 Chef Andy 整的羊架非常出色,生熟程度剛剛好粉紅色無血水,肉質鮮嫩。
食得出 初見 是一間對食物有熱情的小店。小弟會繼續支持,亦希望 初見 早日可以開分店。