2017-05-15 411 瀏覽
'the midnight restaurant 'Upper With a long table The lower painting 🎨 'An Outdoor cafe'The restaurant is designed according to Vincent van Gohn 's two paintings There fore A snooker long table is placed in the middle of this Vincent kitchen Creative indeed Executive set lunch my friend has been a great fan of this menu The 98% black mushrooms 🍄 soup we have1/ a pizza Spanish ham and rocket vegetables The biscuit is delicious ThinAnd crispy Well done 2/ the Australia rib steakChar grilled lunch
'the midnight restaurant '

2/ the Australia rib steak
Char grilled lunch set

178$
Which is very good
Char grilled is juicy and concentrates taste
I love ❤️ so tasty and fresh beef meat
Tender
Yummy 😋 and goes extremely well with the grilled sauce dark
very happy
Fair price luncheon
Some young customers nearby
Friendly atmosphere
A place where you can have a look on the painting
The fine dining table and
Light of the Holland great artist 👨‍🎤
Fine  desserts  for  lunch
2017-05-15
Fine  desserts  for  lunch
  • Char  grilled  Australia  rib  eye  set
  • 甜品
2017-05-13 101 瀏覽
在中午時分行逛了一會兒銅鑼灣,發現了這間名為凡高的樓上餐廳 。甫進入當然有一些梵高名畫在牆上作點綴。我和女友選了在窗口的位置。可能是午市的關係並沒有太多客人,加上播這一些懷舊歌曲成功營造出濃厚的古典情調。最後我們選擇了兩個行政套餐及一個海鮮拼盤。首先奉上的便是海鮮拼盤,簡單來說可以用新鮮來概括。澳洲 bb青口沒有絲毫腥味,而加拿大的裴翠螺則沒有一般翡翠螺的苦澀味,配上清新的檸檬汁非常開胃。至於生蠔,據店主所說是即叫即開的,少許海水味配上特製的醬汁及檸檬汁,非常開胃。之後便是套餐附上的餐廳98%野菌,這個湯我極力推薦各位網友嘗試。他是由八種蘑菇包括黑松露手打而成。每嚐一口便有不同大小的蘑菇粒混在一起刺激著味蕾,有強烈的蘑菇味而且口感複雜。加上湯面有要少許橄欖油,亦成功把磨菇味進一步帶出。配合和磨菇湯絕配盪手的面包和香草牛油,令我現在還惦念著這個味道。之後便到主菜的環節,我叫了一道香煎 28天Bb雞。鮮嫩薄雞皮和雞肉分明,而且配上了特製的燒汁,每咀嚼一口,也感受到肉汁和燒汁混在一起的甜味,連一向不食雞肉的女友也對它讚不絕口。特別一提的是它混合了香草的 薯蓉 和燒過的薯菜 都是這道主菜的加分

它讚不絕口。特別一提的是它混合了香草的 薯蓉 和燒過的薯菜 都是這道主菜的加分位。

之後另一款主菜便是芝士龍蝦意大利飯。爽口的龍蝦配合軟身的芝士 是一般食法, 值得提示意大利飯粒粒分
明。之前食過的意大利飯大都感覺 不夠乾身 ,而這個是恰到好處,剛好和爽口彈牙的龍蝦相輔相成。

最後到甜品的部分。我們都叫了一道Chocolate mousse。最上層有士多啤梨粒和藍苺粒。下面的mousse 均勻滑溜入口即溶,而且吃完整杯也沒有油膩感覺。值得一試。

總括而言,這頓餐我和女友都非常享受。如果在銅鑼灣想有一個寧靜舒適而又可以感受到藝術氣息的地方用餐這個將會是不二之選。
海鮮頭盤
芝士龍蝦意大利飯
chocolate mousse
法國28天bb雞
98%野菌磨菇湯
話說我一直都很想試這間餐廳,純粹因為它的裝飾和主題很有文藝氣息。今天中午約了一位喜愛凡高畫作的友人一同去試午市套餐。餐廳是位於大廈內的那種,設計很有復古味道。我們的坐位剛好對著落地玻璃窗,景觀不錯。我和友人都不喜吃牛,所以點了豬肋骨和三文魚,一份是普通午餐,一份是行政午餐。它的普通午餐是沒有野菌湯的,但可加10元轉野菌湯。對於喜愛菌類的我當然會轉加,如此就可喝一碗大滿足的野菌湯。它的午市套餐價格是親民的,想試這餐廳而又覺得晚市太貴的朋友可考慮下於午市到訪。人流並不多,挺容易有位置。不過,唯一的問題是必須有充足的時間,因為它起菜的速度很慢。唯有先欣賞畫作和佈置。先是上了凱薩沙律:蔬菜是挺新鮮,面包粒很鬆脆,沙律醬亦攪拌得剛好夠味,而且我最喜歡它的芝士,乳酪味很濃郁!吃完沙律後就一直等等等......友人按耐不住催了很多回,不知為何連餐湯都沒有。其實如果晚上有時間還可邊閑聊邊等,但問題是吃完午餐還要回公司,而且回程挺遠的。如是者,等了大概45分鐘,食物終於上場了。先是薯仔沙律:賣相是很精緻的法國菜模樣,不過似乎不太多薯仔,反而吃到很多蘋果,另外也有一些西芹。按著就是狼吞虎嚥地吃主菜....

凱薩沙律

。如是者,等了大概45分鐘,食物終於上場了。

薯仔沙律

按著就是狼吞虎嚥地吃主菜......

煎三文魚:煎得香身但又肉質就一般,畢竟三文魚肉質難以嫩滑。香草汁味道亦不太出,淡淡的,算是不過不失的一道菜。

挪威三文魚

豬肋骨:烤得很有水準,肉質不會太硬,仍軟身,但又容易起骨。而且醬汁甜而不膩,配搭薯蓉和沙律菜都合適。

美國豬肋骨

我期待已久的野菌湯竟然是最後出場......果然是滿滿的野菌粒,喝下十分足料濃味。而且拌著忌廉汁令它更加香口。

98%野菌忌廉湯

隨湯還附餐包,包倒是沒有特別,不過那牛油就很讚。它摻拌著香草,塗在面包上就有牛油的香油味和香草的清爽味,相得益彰!

匆匆忙忙吃完後我和友人趕緊堆單離去,連隨餐附贈的甜品都忘記了吃。其實餐廳食物水準還不錯,賣相亦都很精緻,不過如此的上菜速度,相信我不會再在要上班的午飯時間光顧了。

2017-05-11
凱薩沙律
美國豬肋骨
  • 巴拿馬火腿凱撒沙律
  • 豬肋骨
2017-05-12 97 瀏覽
幾個人一齊去慶祝生日,朋友就鍾意食西餐,銅鑼灣區就大家方便,最後揀咗一間西餐私房菜,提早訂位。裝修好有梵高嘅風格,蛋糕係過咗身之後先至出名,但係依間餐廳開咗咁多年依然屹立不倒,真係令人佩服。大家睇住個餐牌勁有選擇行困難症,這呢就揀咗個四人套餐Happy Dinner Set。前菜:煙三文魚凱撒沙律最主要其實都係沙律菜,清新之外唔會太凍,所以能夠保持健康。凱撒沙律醬份量恰到好處,味道適中,不會太肥,煙三文魚嘅份量相對比較少,所以唔會擔心過鹹問題;中間也有一些乾肉粒,增加鹹香和口感。法式忌廉薯蓉焗田螺每人一件,田螺每一件都有幾隻,口感比較稔,加上有忌廉薯蓉配搭合適,令人食指大動。蘑菇風乾火腿薄餅(新鮮蘑菇、風乾火腿、香濃番茄醬)店員說這個薄餅主要是配上黑松露蘑菇湯,黑松露蘑菇湯本身比較濃郁,用上數種蘑菇肴製而成,口感豐富不像坊間的單一口味。風乾火腿薄餅鹹香十足,而且口感像脆片,不用擔心吃主菜之前已經飽。 黑松露菌意大利飯意大利飯比較稔身,所以不需費力,而且黑松露菌10分入味,每一口都是濃郁的黑松露香。西班牙煙肉茄汁扁意大利粉比一般意大利粉更加入味,茄汁甜香恰到好處,每一口都是鮮茄的香味,煙

前菜:

蘑菇風乾火腿薄餅(新鮮蘑菇、風乾火腿、香濃番茄醬)

黑松露菌意大利飯

西班牙煙肉茄汁扁意大利粉比一般意大利粉更加入味,茄汁甜香恰到好處,每一口都是鮮茄的香味,煙肉有為整個餸菜增加了咸鮮!

燒美國豬肋骨配燒烤汁
豬肋骨也算是招牌菜,調味還是肉質亦是十分吸引。另外一樣覺得有趣就是旁邊的薯角,不熱氣而且表面有些醬汁味道吸引又唔膩!

招牌炭燒香草羊架配蒜蓉香草醬薯角
見到好多人都話好好食,一定要叫羊架,我們四人套餐總共有四件,使用的炭燒方法不會吸走羊肉裏面的水份,令口感保持鬆軟和其水份。即是不點醬汁,原汁原味已經很好吃。

飲品方面本身包普通的飲品,也可以加錢點飲品,我就選擇了玫瑰花茶,燒脂解膩,朋友選擇的是青蘋果綠茶,清新怡人帶點甜味。

由於同行有人生日,我們加了100多元轉成一份甜品拼盤,總共有四款甜品,包括朱古力慕絲,牛奶奶凍,焦糖燉蛋和芝士蛋糕,可刻名,真是一個完美的句點。
2017-03-26
2017-05-12 108 瀏覽
因為大家過咗暑假都會去各自各去唔同嘅地方,所以我哋就決定去食返餐好嘅做一個美好嘅聚會,咁我哋就嚟到銅鑼灣嘅梵高廚房,入到去個環境十分之舒服而且啲座位都非常之大同埋叻侍應嘅態度都非常好因為大家都比較肚餓,所以我哋就帶咗行政套餐,第一個行政套餐係一個羊扒嚟嘅,一上到黎嘅時候望到羊扒嘅厚度交足功課,而且份量亦都唔少有3塊咁多添,咬落去嘅時候羊扒肉質非常之鮮嫩,亦都十分之彈牙可口值得一讚係佢嘅羊扒嘅配菜,薯蓉非常之滑口,唔會話有種好硬繃繃嘅,但如果嗰啲瓜可以唔使煎嘅話就更加好啦你問我行政套餐嘅價錢貴唔貴呢,我就覺得一啲都唔貴啦,因為一個餐大概只係需要160幾蚊,因為佢成個行政套餐總共包括左麵包湯仲有甜品同埋飲品,湯來講嘅話我好鍾意佢嘅蘑菇湯因為用咗八種唔同嘅蘑菇煮成,口感十分之濃口,而且味道來講唔會話太過油甜品來講呢因為我哋一共有六個人,結果六個甜品都係唔同嘅,感覺十分之新鮮,而且每一個甜品雖然比較精緻,但係未到絕對唔輸會俾出邊一啲高級西餐廳總體而言呢句依家餐廳嘅感覺非常之好,如果有機會嘅話我會幫襯佢哋嘅晚餐,因為老闆娘講過話晚餐嘅種類更加多而且更加吸引。
2017-05-12 151 瀏覽
之前上網睇到介紹就聞名而來架了呢幅咪係中學時期經常見到嘅名畫 可以睇到凡高廚房呢個名的確係有配合主題嘅🤓放喺枱面嘅迷你畫 覺得好可愛 來到呢度晚餐 點起蠟燭 感覺浪漫見到呢度有芝士火鍋叫其實都幾心動 但因為有d飽所以最後都係叫左兩個dinner set 分別係炭燒美國頂級prime牛肉眼伴牛肉濃汁$428同燒美國豬肋骨配燒烤汁伴蒜蓉香草醬薯角$268 餐湯分別有洋蔥湯同蕃茄忌廉濃湯洋蔥湯洋蔥味好粥上面有少少麵包粒我自己就比較鍾意番茄濃湯 好滑好creamy好快就飲完蛋卷好特別嘅前菜 蛋味唔會太重有少少甜配埋沙律食口感更加好蝦同埋三文魚卷 望落去好似平平無奇但係三文魚卷裏面包住一啲水果 俾咗我一個小驚喜😂幾fresh來都好期待嘅主菜啦係牛扒😍本來我都有少少唔捨得叫 但朋友好想食牛扒 就叫來一齊share 🤔牛扒我叫左七成熟佢唔會overcook 係我想要既野🙆🏻牛扒幾嫩口 重點係食落淡淡牛都有肉汁 強烈推介薯角既香草汁我覺得有少少似沙律醬 本來諗住薯角會好熱氣 但係佢唔係炸果隻但都好脆身 甜甜地嘅薯味豬肋骨既燒汁好香 甜甜地 肉既份量都多 係肉質唔係好軟身果隻兩杯特飲分別係絕妙尤物(蜜桃
之前上網睇到介紹就聞名而來架了

洋蔥湯洋蔥味好粥上面有少少麵包粒
我自己就比較鍾意番茄濃湯 好滑好creamy好快就飲完
蛋卷好特別嘅前菜 蛋味唔會太重有少少甜配埋沙律食口感更加好
來都好期待嘅主菜啦係牛扒😍

兩杯特飲分別係絕妙尤物(蜜桃)同翡翠島(青蘋果有d甜 不過下面既啫喱加返分(少女心哈哈
甜品
分別係藍苺芝士蛋糕同焦糖燉蛋 我比較鍾意焦糖燉蛋焦糖 做到外脆內軟 都好滑
  • 焦糖燉蛋
  • 豬肋骨
  • 肉眼扒
2017-05-09 63 瀏覽
男朋友生日, 我就同佢慶祝, 花咗好多心機喺openrice睇食評, 最後揀咗呢一間凡高廚房, 因為睇起上嚟都唔錯, 慶祝生日, 花多少少唔怕啦。間餐廳嘅環境好靚, 有好多仿凡高嘅畫, 感覺都幾浪漫, 不過呢啲嘢睇嚟男仔唔會feel到。#煙三文魚酸菜捲, 係用煙三文魚包住一啲雜菜再擺隻蝦喺上面, 食落去鹹鹹酸酸, 好開胃而且擺碟好靚。#雜菌忌廉湯, 侍應生話 呢個忌廉湯係用咗幾種菇菌一齊煮嘅, 飲落去好濃, 我boy fd好鍾意菇菌所以呢個湯啱曬佢飲, 佢係勁like。#澳洲頂級和羊配香草醬薯角, 羊肉好嫩滑好夠羊味而且又唔騷, 真係煮得好香口, 而且一共有三件, 應該係french cut, 應該係除非唔係, 不過我就覺得煮得熟咗少少, 如果生dd就最好, 其他配菜都好好食。#藍莓芝士蛋糕, 呢個蛋糕食落去比較普通啲, 比起其他食物嚟講係有啲失色。餐茶就叫咗一杯咖啡, 咖啡嘅味道唔太好, 我阿爸都沖得好過佢。

2017-05-09 1309 瀏覽
文生· 梵高 Van Gogh 是一位非常著名的現代藝術派畫家,亦是銅鑼灣一家資深法式私房菜的名字,以畫家為名,餐廳內自然亦掛上不少仿作品作裝飾,全店裝潢非常富歐洲感,環境符合歐陸菜之定位,營造浪漫,適合情侶,難得空間不算太緊迫。 原來餐廳早於 2009 及 2010 均獲奬及推介,我真是後知後覺,活躍在銅鑼灣區多年,現在才發現! 餐牌上以不同套餐組合為主,散點是有但不及套餐化算。 主打頂級和羊,正是吸引我來此之原因,食伴挑了個牛扒餐,是今日廚師之選之一。 前菜-挪威三文魚 兩款套餐之前菜皆是挪威三文魚沙律,少少分別是其中一款加了酸菜。 挪威的煙三文魚不會出錯,柔軟富鹹香,配合爽口生菜,是非常稱職的前菜。 餐前麵包 簡簡單單,鬆軟新鮮。 餐湯-野菌忌廉湯 幼滑香濃,野菌味香。 凡高頂級和羊餐  外表誘人,金黃焦香而且有坑紋。我一向喜歡吃羊,而心目中的羊肉是嫩腍細緻的,而羊架的羊肉更加香嫩幼細,估計和羊會令此口感昇華,而店方更說肉味不羶。 意料之外,和羊反而是富嚼勁的,如牛肉般牙齒需要一些運動,亦未如想像中肉汁豐富,唯味道不錯,有肉香。炭燒美國 Prime 牛肉眼配牛

餐牌上以不同套餐組合為主,散點是有但不及套餐化算。

前菜-挪威三文魚
挪威三文魚

酸菜挪威三文魚

餐前麵包

餐前麵包
簡簡單單,鬆軟新鮮。

餐湯-野菌忌廉湯

野菌忌廉湯
幼滑香濃,野菌味香。

凡高頂級和羊餐
凡高頂級和羊

凡高頂級和羊

炭燒美國 Prime 牛肉眼配牛肉濃汁

炭燒美國 Prime 牛肉眼配牛肉濃汁
看來肉汁豐富,同伴告知同樣有嚼勁,但論價錢,份量十足。同伴告知我同樣較韌!

甜點
漂亮的芝士餅,甜美對辦。

環境不錯,食品基本,價錢尚算合理,不過不失。

2017-03-08
2017-05-08 90 瀏覽
該天是我們的紀念日,就特意挑了間環境優美既餐廳慶祝,而且呢間之前都見有唔少人推介。男友跟我點了兩個餐:牛和羊先來前菜:大蝦沙律:呢個沙律好特別,配上蘿蔔絲,葉過既椰菜酸酸的,好開胃搭上煙三文魚,中西合壁,幾有心思!之後就來個野菌忌廉湯呢個忌廉湯唔係平時白色果啲,因為呢款湯有98%野菌,好足料,真材實料濃湯好有咬口,好多菇類,湯非常甜和濃,但唔膩!我超級喜歡!另一款係雜菜湯,帶有少少酸酸,都幾開胃既來到主菜啦!炭燒肉眼扒,佢係用dried aged 方式整,燒+焗可以鎖住肉汁,保持juicy,唔會乾晒,啲肉質好嫩滑另外食得出個rib用上靚salt去整!好味!之後就到我既炭燒香草羊架和羊係來自澳洲頂級種類,羊架唔蘇,肉質好嫩重點唔肥膩,呢個份量女仔岩晒!另外配菜薯角唔可以忽視!薯角用左蒜蓉香草醬來整,好入味,好香,帶有少少咸味,好特別,好中意薯仔好淋瓜亦加左香草去煮,不是白烚既,讚!最後以焦糖燉蛋作結,好滿足甜味恰到好處cheese cake就不過不失啦,勝在心思擺設!

男友跟我點了兩個餐:牛和羊

先來前菜:大蝦沙律:

呢個沙律好特別,
配上蘿蔔絲,葉過既椰菜
酸酸的,好開胃

搭上煙三文魚,
中西合壁,幾有心思!

之後就來個野菌忌廉湯

呢個忌廉湯唔係平時白色果啲,
因為呢款湯有98%野菌,

好足料,
真材實料

濃湯好有咬口,好多菇類,
湯非常甜和濃,但唔膩!
我超級喜歡!

另一款係雜菜湯,
帶有少少酸酸,
都幾開胃既

來到主菜啦!

炭燒肉眼扒,
佢係用dried aged 方式整,燒+焗
可以鎖住肉汁,保持juicy,

唔會乾晒,啲肉質好嫩滑

另外食得出個rib用上靚salt去整!
好味!

之後就到我既炭燒香草羊架

和羊係來自澳洲頂級種類,
羊架唔蘇,肉質好嫩

重點唔肥膩,呢個份量女仔岩晒!

另外配菜薯角唔可以忽視!
薯角用左蒜蓉香草醬來整,
好入味,好香,
帶有少少咸味,

好特別,好中意

薯仔好淋

瓜亦加左香草去煮,
不是白烚既,讚!

最後以焦糖燉蛋作結,好滿足

甜味恰到好處

cheese cake就不過不失啦,
勝在心思擺設!

2017-05-08 59 瀏覽
凡高廚房lunch同朋友去到銅鑼灣一間西餐廳,佢用凡高嘅畫做裝修背景,裝飾古典高雅,好岩係特別嘅日子同另一半黎慶祝。餐廳有好多唔同嘅影相背景,有搖搖椅、書架、鋼琴等等。仲掛左好多凡高嘅畫作,當中有最出名嘅星空同夜晚露天咖啡座等等。lunch set頭盤。薯仔沙律。沙律嘅菜好新鮮,食落索索聲,加埋黑醋汁食好開胃。薯仔上面有香草同煙肉,食落酸酸甜甜。海鮮拼盤。有翡翠螺、生蠔、凍蝦同青口,下面鋪左好多冰幫海鮮保鮮。生蠔有手掌咁大隻,脹卜卜,食落好重海水味,鹹鹹地唔太creamy。青口細細隻,點蕃茄汁好食啲。翡翠螺都好重海水味,食落好有咬口,唔使落檸檬汁都已經好夠味。個蝦凍冰冰,好好味。湯。鮮菌忌廉湯。好香嘅菇味,湯入面有好多搞碎左嘅菇蓉,增加左口感。湯入面忌廉味唔太重,較多嘅係菇味。蕃茄忌廉湯。好重嘅蕃茄香味,有小小薯仔味,忌廉味好重。口感好豐富。香煎法國煙燻鴨胸配酸澳州甜草莓伴意大利飯。意大利飯粒硬硬地,有小小洋蔥、香草,配埋個汁好夾。鴨胸上面有草莓汁,酸酸甜甜同鴨胸好夾,可以中和左鴨胸嘅油膩。而且鴨胸煎得好香口。香煎澳州石斑柳配香辣鮮茄忌廉汁扁意粉。個粉煮得岩岩好,唔會太稔,個汁好開胃。
凡高廚房

lunch set

頭盤。

湯。

香煎澳州石斑柳配香辣鮮茄忌廉汁扁意粉。個粉煮得岩岩好,唔會太稔,個汁好開胃。石斑肉好嫩,略厭有小小乾身。
  • 海鮮拼盤
在銅鑼灣四處逛街,經過凡高廚房樓下,想起姊妹介紹過銅鑼灣有間頗有特色的樓上西餐廳--凡高廚房。便跟老公一同品嚐一下。凡高廚房是以著名畫家--凡高為主題的餐廳。餐廳以紅磚牆紙為主,四處都掛滿很多凡高油畫, 中提琴、好像看藝術展覽呢。餐廳內亦有桌球枱、鞦韆,是客人拍照、聊天談心和減壓的好地方呢。由於我倆都愛吃牛肉,所以前菜點了個Heavy 點兒的蒜子。黑醋。香草。牛柳粒。蒜香加上香草的芳香,令牛柳粒的肉汁更調味,更出眾。再點了個以牛扒為主的Set Dinner。前菜是歐陸式小食。今晚是挪威三文魚酸雜菜卷。新鮮的大蝦肉質嫩滑彈牙。再配上挪威三文魚,鮮味是有道理的。加上沙律菜做伴碟,感覺超Fresh !是日廚師精選的餐湯是香草南瓜湯。別看它是普通的南瓜湯。它的南瓜湯好夠甜、湯底亦夠蓉,我們都幫它洗碟了!XD 圓餐包有濃濃的香草香,正。主菜來了。【炭燒美國頂級牛肉眼 | 伴牛肉濃汁】。哇!!!比我的手掌還要巨型的一塊牛扒!又大塊又厚的牛肉眼是最考廚師的功力啊。意外地,它的肉質軟綿綿的,柔軟軟的,好多肉汁好Juicy 好嫩!沒有煙韌的筋和難消化的纖維肉渣。我們是不能無飯到肚的。XD再點了【意式馬賽
在銅鑼灣四處逛街,

經過凡高廚房樓下,想起姊妹介紹過
銅鑼灣有間頗有特色的樓上西餐廳--凡高廚房。

便跟老公一同品嚐一下。

凡高廚房是以著名畫家--凡高為主題的餐廳。

餐廳以紅磚牆紙為主,

四處都掛滿很多凡高油畫,

中提琴、好像看藝術展覽呢。

餐廳內亦有桌球枱、鞦韆,

是客人拍照、聊天談心

和減壓的好地方呢。
由於我倆都愛吃牛肉,

所以前菜點了個Heavy 點兒的

蒜子。黑醋。香草。牛柳粒。
蒜香加上香草的芳香,

令牛柳粒的肉汁更調味,更出眾。
再點了個以牛扒為主的Set Dinner。
前菜是歐陸式小食。

今晚是挪威三文魚酸雜菜卷。

新鮮的大蝦肉質嫩滑彈牙。

再配上挪威三文魚,鮮味是有道理的。

加上沙律菜做伴碟,感覺超Fresh !
是日廚師精選的餐湯是香草南瓜湯。

別看它是普通的南瓜湯。

它的南瓜湯好夠甜、湯底亦夠蓉,

我們都幫它洗碟了!XD
圓餐包有濃濃的香草香,正。
主菜來了。【炭燒美國頂級牛肉眼 | 伴牛肉濃汁】。

哇!!!比我的手掌還要巨型的一塊牛扒!

又大塊又厚的牛肉眼是最考廚師的功力啊。
意外地,它的肉質軟綿綿的,柔軟軟的,

好多肉汁好Juicy 好嫩!

沒有煙韌的筋和難消化的纖維肉渣。
我們是不能無飯到肚的。XD

再點了【意式馬賽海鮮飯】。
它的配菜夠多!有大蜆、大蝦、帶子、燈籠椒...

材料十分豐富,抵食之選~

海鮮汁夠濃,沾滿每粒意大利飯。

只是飯底如果能再柔軟點兒就滿分了。
是日甜品是啤梨芝士蛋糕。
綿軟的芝士蛋糕底滲出微甜的果香。不錯喲~~
2017-05-06 84 瀏覽
同朋友去旅行覺得冇啖好食,唔知係唔係因為我哋唔識搵,所以一返到香港就即刻搵好餐廳食嘢估唔到有間餐廳又有波枱又有千秋仲裝修得好藝術添我哋叫咗兩個set啲難其中一個嘅頭盤係蛋批另一個係帶子同三文魚,三文魚入面有西芹我唔鐘意食不過挑開哂都ok既薯蓉田螺,田螺同之前係法國食蝸牛差唔多,好好味蘑菇湯,聽店員講係用左8種唔同既蘑菇煮出黎飲落仲有蘑菇一粒粒既口感另一個湯係是日餐湯,洋蔥清湯,有洋蔥既香味,少少甜甜地既感覺A7和牛,真係超級正牛排煎得岩岩好我同朋友瘋狂搶食 哈哈青口煮扁意粉麵唔會太硬,有少少白酒既香氣餐枱嘅擺設都好有藝術氣息,襯返餐廳既名花盆入面仲有枝畫筆心太軟,係跟和牛套餐架,切開入面朱古力係湧出來另一個跟餐甜品

估唔到有間餐廳又有波枱又有千秋
仲裝修得好藝術添

我哋叫咗兩個set啲難其中一個嘅頭盤係蛋批

另一個係帶子同三文魚,三文魚入面有西芹
我唔鐘意食
不過挑開哂都ok既

薯蓉田螺,田螺同之前係法國食蝸牛差唔多,好好味

蘑菇湯,聽店員講係用左8種唔同既蘑菇煮出黎
飲落仲有蘑菇一粒粒既口感

A7和牛,真係超級正
牛排煎得岩岩好
我同朋友瘋狂搶食 哈哈

青口煮扁意粉
麵唔會太硬,有少少白酒既香氣

餐枱嘅擺設都好有藝術氣息,襯返餐廳既名
花盆入面仲有枝畫筆

心太軟,係跟和牛套餐架,切開入面朱古力係湧出來

另一個跟餐甜品
2017-05-05 184 瀏覽
位於銅鑼灣的凡高廚房裝修以畫家梵高作主題,牆上都掛滿梵高的畫作,如果喜愛梵高的朋友來到一定非常興奮。 這兒有兩款Set Lunch供應,分別是行政午餐和精選午餐。 我選了行政午餐,包括有頭盤凱撒沙律及98%野菌忌廉湯,主菜方面有三款選擇,最後有是日甜品及餐飲。 凱撒沙律 爽脆的生菜,配上富鹹香的巴馬火腿和麵包粒,非常開胃。 98%野菌忌廉湯 野菌忌廉湯用料十足,加入了大量野菌粒,令質感變得非常濃稠。綿軟的野菌粒令整個湯的口感變得相當豐富。 招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁 外層帶焦香內層仍然粉嫩嬌美的羊架呈現迷人的粉紅色,羊架入口嫩滑,充滿肉汁,而且羊羶味不重。 意式啤梨芝士蛋糕 是日甜品是意式啤梨芝士蛋糕,芝士味道淡淡的,但吃不到啤梨的味道。 整體服務,食物的質數都令人滿意,當中一位疑似老闆的男士非常有禮又熱情地向每位食客介紹,服務態度非常好。

凱撒沙律

爽脆的生菜,配上富鹹香的巴馬火腿和麵包粒,非常開胃。

意式啤梨芝士蛋糕

2017-05-05 94 瀏覽
今日同個朋友食飯,地點揀左銅鑼灣一間樓上餐廳,一入門口已經好有藝術氣氛,環境暗暗地好浪漫。行入小小仲有張桌球枱。我叫左個一人餐,食羊架。煙三文魚咸香唔會有腥味,咸香味道剛剛好,伴上欖油沙律菜,另外有隻鮮蝦,入口爽彈鮮甜,前菜剛好開開胃。黑松露忌廉湯。濃香菌香,忌廉幼滑唔會好膩,黑松露香濃好滋味羊架燒到剛剛好,七成熟左右,羊羶味道唔會好濃,怕羊羶味既朋友都食到。肉質爽嫩好滑,唔會好乾好鞋口,肉質非常驚喜最後仲有個甜品
行入小小仲有張桌球枱。
我叫左個一人餐,食羊架。
黑松露忌廉湯。
濃香菌香,忌廉幼滑唔會好膩,黑松露香濃好滋味

最後仲有個甜品

2017-05-04 84 瀏覽
住在銅鑼灣的朋友知道我喜歡玩桌球,說帶我去一家有特色的餐廳。餐廳就近鵝頸橋附近,內裏掛滿很多不同形式的凡高油畫(當然是複製品),很有藝術氣色住在銅鑼灣的朋友知道我喜歡玩桌球,說帶我去一家有特色的餐廳。近門口還放着一張桌球枱,讓食客隨便耍樂。桌球枱後有個很漂亮的鞦韆,照相效果一流,餐廳有種放鬆浪漫的感覺。枱與枱之間有空間距離。//頂級羊架,凡高之選,梵高頂級和洋餐 $398//Appetizer:《挪威三文魚酸雜菜卷》賣相漂亮呈球狀,上面有一隻蝦,煙三文魚煙香軟滑,整個卷酸酸的很開胃。Soup:《98%野菌忌廉湯》- 香味四溢的野菌,料很足,口感豐富,只有少許的忌廉作襯托,不會有膩和飽的感覺,濃稠度是我喜歡的。Main Course:《招牌澳洲頂級和羊配蒜蓉香草醬薯角》- 澳洲和羊為澳洲頂級類,是羊扒中之的極品。特別在於餵飼方面是使用提煉紅酒中的葡萄渣,使其肉質纖維幼細,入口感覺非常嫩滑;皮脂肪分佈平均、而且羊肉味道香而不羶。此和羊比一般的羊架更為高貴,入口更俐落,很不錯。Dessert:《意式芝士餅》- 芝士不會好濃好黏嘴,而是輕輕的帶過,不竟是最後的甜品,不會太膩。---------
枱與枱之間有空間距離。
//頂級羊架,凡高之選,梵高頂級和洋餐 $398//

Dessert:

-----------

//Set Dinner $268//
Appetizer:
歐陸式小食的蛋餅賣相跟味道都很不錯。

Soup:
加$38點了《98%野菌忌廉湯》

Main Course:
《燒美國豬肋骨配燒烤汁 蒜蓉香草醬薯角》- 原來呢款豬肋骨是老闆以前參加比賽時的得獎菜式,難怪真的不一樣,已經成為我的第一位,用上了10種秘製醬汁醃製而成,所以好入味,外脆內軟,肉質還能保持汁潤,一點不嫩,一根一根被我吃得干干凈凈。配菜的蒜蓉香草醬薯角,又脆又香口。

Dessert:
《焦糖燉蛋》- 上面的焦糖脆脆,輕輕的一敲,跟滑嫩的燉蛋一起吃,口感豐富又不膩。
最後有餐茶:
餐廳環境有情調有特色,店員細心,還主動幫忙拍照,感覺親切。
做了會員還有折呢。