2018-12-03 156 瀏覽
大西北之友第一次來到元朗又新街的凡直友里。餐廳格局驟眼看就是酒吧,沒想過除了佐酒小食和酒水,還有精緻的西餐。長方形的佈局,一邊是開放式廚房和水吧,一邊是座位。佈置頗有特色,環境整潔,比一般酒吧光猛。我們坐二人桌,餐桌偏小,加上上菜速度快,整桌放滿食物。烤羊扒配馬莎拉酒汁配意大利粉 Grilled Lamb Chop with Marsala Wine Gravy $158三大件羊架配三色醬汁和雜菜,色彩斑斕。羊肉性溫味甘,益氣補虛,剛好天氣轉涼,吃羊肉暖暖身。羊架烤得油香四溢,香而不羶,肉質非常嫩滑,中心仍呈淡粉紅色。三色醬汁由左至右分別為芥末醬、馬莎拉酒汁及薄荷醬,各有特色。最喜歡馬莎拉酒汁,帶輕輕一抹酒味,微甜,跟烤羊架很配。環顧四周不少客人也點這道菜,$158物有所值,套餐還包括飯/意粉/薯菜及是日餐湯。我們選了意粉,想不到有一大碟!口感al dente,還有芝士碎及香草調味,雖然是配角也絕不馬虎。法式龍蝦湯 (套餐+$30)是日餐湯為粟米忌廉湯,我們選擇加錢試試法式龍蝦湯。加了忌廉的龍蝦湯質感濃稠,蒜蓉多士有驚喜,烘得金黃,外層鬆脆內裡軟熟。威靈頓美國特級黑安格斯牛柳 USDA
大西北之友第一次來到元朗又新街的凡直友里。
長方形的佈局,一邊是開放式廚房和水吧,一邊是座位。
佈置頗有特色,環境整潔,比一般酒吧光猛。
我們坐二人桌,餐桌偏小,加上上菜速度快,整桌放滿食物。

烤羊扒配馬莎拉酒汁配意大利粉 Grilled Lamb Chop with Marsala Wine Gravy
三大件羊架配三色醬汁和雜菜,色彩斑斕。
羊肉性溫味甘,益氣補虛,剛好天氣轉涼,吃羊肉暖暖身。
烤羊扒配馬莎拉酒汁配意大利粉

法式龍蝦湯 (套餐+$30)
法式龍蝦湯

威靈頓美國特級黑安格斯牛柳 USDA Angus Prime Beef Wellington $338
一直想試威靈頓牛柳,但製作繁複,亦相當考工夫,不是隨便找一間西餐廳就能吃到。
賣相對辦,份量十足,金黃酥皮包著大大件嫩紅牛柳。
仔細一看,酥皮與牛柳之間還有一層風乾火腿和洋蔥香草碎作調味,單吃味道偏鹹,但配合牛肉便剛好。
牛柳肉質嫩滑,啖啖肉。
金黃色的酥皮焗得鬆脆,充滿牛油香。
喜馬拉雅山粉紅岩鹽
店員還特地給了一樽喜馬拉雅山粉紅岩鹽給我們調味。

松露油帕馬臣芝士薯條 Truffle Oil Parmesan Fries $58
來一客小食,大大條粗薯條炸得香脆可口,帶淡淡松露香,配以乾身芝士碎,佐酒一流。

PineArtple mocktail $54
PineArtple
今晚不喝酒,改喝 mocktail,以菠蘿汁、青檸汁及雪碧製成,清新開胃。

Orange juice $30
Orange juice

沒想過這間看似酒吧的餐廳也能提供高質素西餐,難怪晚上常滿座。順帶一提洗手間非常乾淨!而且有三格,方便客人。唯開放式廚房抽風系統不夠強。

餐牌

法式龍蝦湯
  • 烤羊扒配迷馬莎拉酒汁配意大利粉 Grilled Lamb Chop with Marsala Wine Gravy
  • 烤羊扒配迷馬莎拉酒汁配意大利粉
元朗出名多好西食,今日同朋友去附近既YOHO行完街,意猶未盡 當然就坐低,飲番杯野 慢慢談心,地頭蛇就帶左我來依間凡直友里,鋪頭好有氣氛,客人可以選擇坐露天座位,或者入去坐高身既餐凳,普通BAR & RESTAURANT 都需要加一.但依間反而唔洗 ,而野食選擇係極多,普通西式餐至特別既小食或FUSION菜都有,而野飲都圍開$50-60到,特別既種類都有好似清酒、紅酒、白酒都應有盡有。地頭蛇果然係好推介,今次我地各人都叫左一個Set Dinner ,同一杯Cocktail 仲額外叫多左個小食,每人都係$300左近。 烤羊扒配迷馬莎拉汁(配薯菜)$158,$158!竟然有四大塊羊扒!完全估佢唔到~而依個羊扒重羊味而不膻,同埋煎得岩岩好 外香內軟~極推介!仲有四款汁醬比你慢慢沾來食。另一個Set Dinner就叫左,烤美國特級西冷牛扒配黑椒汁(配意粉)$178,牛扒厚就不在話下,去Supermarket都要甘既價,去到餐廳可以用同等價錢食到!實在抵到爛~同埋用料絕對唔差。建議大家食三成熟~先可以食到西冷既牛味同口感比較好, 本身意粉係比牛扒遲上來,我諗住食完先追餐廳,點知~想追果下就送到來

建議大家食三成熟~先可以食到西冷既牛味同口感比較好, 本身意粉係比牛扒遲上來,我諗住食完先追餐廳,點知~想追果下就送到來,好野果然係需要等待,因為店家既意粉唔係Hea煮,水煮完伴碟果款~而係加入左牛油、蒜頭同蕃茜去煮,所以味道好好 而牛油味十分香濃。

而叫Set Dinner係超值之選,唔止大件夾好食 ,仲可以用平既價錢去換其他野食,好似加$30 飲到龍蝦湯,同埋$48食到香煎法國鵝肝。
而鵝肝係超大件 夾埋多士同少量黑醋,果仲滋味~難以形容!

小食方面就叫左炭烤魷魚筒配蟹肉及雞肉腸 伴墨汁餅$168,魷魚筒伴埋炒到香脆既腸仔,同鮮味十足既蟹肉 係勁惹味,仲要加埋少少甜酸醬 送酒一流!

店家既Cocktail都十分特別,特別係BUBBLE GREEN $62 ,同PEACH SOUR $54,當中我最欣賞係BUBBLE GREEN。

混合左SAKE既COCKTAIL真係第一次飲,飲起來清清地 帶點SAKE既甜香味!唔係飲開酒既朋友仔都絕對OK

店內既氣氛仲要好好,仲滿滿自己既特色,而價錢唔貴 值得再Encore!
2018-11-22
  • 烤羊扒配迷馬莎拉汁
  • 烤美國特級西冷牛扒配黑椒汁(配意粉)
2018-11-29 653 瀏覽
兩口子嚟到元朗搵地方食飯,見到呢間凡直友里個名好特別,上OpenRice搜尋一下見到啲嘢都啱食,價錢都ok,而且又有好多好評, 就決定喺度開餐。餐廳為長方形,其中一邊設有open kitchen同吧台,牆上邊掛咗好多畫做裝飾,整體感覺型格得來略帶小小酒吧feel。酥皮周打海鮮湯 ($128) - 呢個湯係兩人份量,材料包括帶子、青口、蜆及魷魚,湯味鮮甜濃郁口感嫩滑,配上鬆化酥皮及脆皮焗包,好食又滿足!鵝肝煙肉砵酒汁烤焗法國原隻春雞 ($208) - 春雞肚入邊塞滿香草及鵝肝然後攞去烤焗,焗嘅過程中鵝肝完全融入雞肉裏邊,食起上嚟唔單止外皮香脆,雞肉仲帶有鵝肝及香草嘅味道,配上滋味煙肉砵酒汁,味道豐富又有層次。低溫慢煮烤乳豬件配椰菜仔及手指薯配蕪花果乳豬计 ($208) - 以香草醃製嘅豬件經慢煮後乳豬皮香脆,而豬肉十分嫩滑多汁,配以三種醬汁:中式乳豬醬、黄芥辣及自家製無花果醬,十分好食,推介!White Sangria ($70) / Red Sangria ($70) - 酸酸甜甜,果味香濃用嚟配肉類就最適合。呢間餐廳除咗食物好味之外,氣氛亦好好,我哋兩個食下傾下十分享受。

2018-11-29 53 瀏覽
試過一次之後,個味成日浪住係口到所以共去左3次忍唔住要分享,每次都保持水準,無失望過個人推薦大蝦🍤粒意必食,我食左3次都要encore返。師傅係即叫即整,預等20分鐘左右,係有點耐。但係有我係澳洲食意粉有得揮,蝦好大隻,燒得好彈牙,d意粉最特別,係好似薯條形,但幾有咬口,同個汁勁好味,好夾。dinner set都抵食既,不過個牛扒mama地,有d硬。估唔到甜品都即叫即製,心太軟唔甜,係黑朱古力流心,熱拿拿。整體意見,環境細細,係一間bar,但有高質食飯,住得近近地唔使再出到好遠食西餐。
試過一次之後,個味成日浪住係口到
所以共去左3次忍唔住要分享,每次都保持水準,無失望過
甜品併盤
大蝦意粉
大蝦意粉
2018-11-29 34 瀏覽
經過左黎間餐廳幾次,次次黎到都要等位..終於訂左今晚嘅位同朋友黎食。準時八點黎到,係門口見到沈震軒,佢似乎都有意食黎間,不過佢好似無訂位就走左,呢個時候已經知道呢間餐廳一定試得過。我地都好快就被安排入坐。餐廳嘅座位係一直排開,坐落其實都幾寬敞。上網見有Live Band,但可能係因為平日,所以撞唔岩時間。不過都唔緊要,最緊要野食好食。第一樣上檯嘅係跟餐嘅南瓜甘筍湯配蒜蓉包。個湯好夠滑,南瓜加上淡淡嘅清香甘筍味非常開胃,作為前菜嘅一部分真係最好不過。蒜蓉包又焗到內脆外軟,沾唔沾湯都一樣咁好味。然後到前菜嘅第二部分-三文魚凱撒沙律!一上檯第一個反應係好大份!!個廚師都好細心咁用煙三文魚拼左朵玫瑰花,超級吸睛!味道不錯,沙律醬比得好足,唔係淨係食菜咁!麵包糠都焗到卜卜脆,好味!下一道就係Dinner Set 嘅烤美國西冷牛排配薯菜。叫左Medium,塊排無咩根,食落一D都唔韌,仲好有牛味!雖然有黑椒汁、芥末同茄汁,但個人認為唔沾汁最能食到呢塊牛排嘅滋味!! 薯條都炸到熱辣辣。Very Nice~下一道係呢到嘅招牌菜 - 碳烤魷魚筒釀辣肉腸蟹肉配墨汁西米脆餅。魷魚筒飯就食得多,但釀蟹肉就真係第

南瓜甘筍湯配蒜蓉包

三文魚凱撒沙律

烤美國西冷牛排配薯菜

下一道係呢到嘅招牌菜 - 碳烤魷魚筒釀辣肉腸蟹肉配墨汁西米脆餅。魷魚筒飯就食得多,但釀蟹肉就真係第一次食。一切開隻魷魚,就見到入面塞滿蟹肉,食落仲要好有蟹嘅鮮味。唔好見個西米脆餅黑色好似好唔知點咁,食落好有麥香!點埋個Chili Sauce,即刻好似去左墨西哥咁哈哈!
碳烤魷魚筒釀辣肉腸蟹肉配墨汁西米脆餅
烤魷魚筒釀辣肉腸蟹肉配墨汁西米脆餅

最後一碟菜式係北海道帶子煙肉菠菜香辣蒜汁扁意粉。帶子表面煎得好香,加埋個蒜汁,更突顯帶子個鮮味。望落好似好細份?咁你就錯啦!食落發現份量其實好多,好彩朋友係大胃王,而且真係幾好食,所以食下食下,就已經食曬Lu~
北海道帶子煙肉菠菜香辣蒜汁扁意粉

最後嗌飲品:朋友叫左店員推介嘅Cocktail White Sangria。White Wine 溝 Rum,再加左不同嘅果汁,朋友話飲落好香菠蘿同芒果味。而我因為要揸車嘅關係,只好乖乖飲Cocktail。我嗌左杯 Peach Sour,蜜桃糖漿加蔓越莓,再有薄荷味點點小清新,所以成杯都幾Fresh!

唔經唔覺就食左兩個鐘,好彩無限時姐!如果想搵間餐廳chill下食下特別野,真心可以黎試下!
2018-11-08
南瓜甘筍湯配蒜蓉包
三文魚凱撒沙律
烤美國西冷牛排配薯菜
碳烤魷魚筒釀辣肉腸蟹肉配墨汁西米脆餅
烤魷魚筒釀辣肉腸蟹肉配墨汁西米脆餅
北海道帶子煙肉菠菜香辣蒜汁扁意粉
2018-11-26 48 瀏覽
今日又嚟到元朗雞地搵食😋之前朋友極推介呢間凡直友里,終於有機會試到啦~呢間餐廳係bar restaurant形式,餐廳入面擺放左好多酒係度,亦有好多酒類選擇,環境亦適合生日慶生,當日去到都見到有人生日係呢度慶祝,侍應會製造氣氛捧住蛋糕出嚟一邊唱住生日歌,好少見到出面啲餐廳會咁做,印象加晒分.講返野食先,我同朋友叫左一個set另加兩樣野食,真心覺得佢個set好抵食,我地嗌左啤槳炸軟殼蟹芝士漢堡芒果莎莎伴薯條,跟餐有埋個忌廉粟米餐湯都係$118,呢個價錢食到咁高質嘅野真係超值. 講返佢點高質先,呢個包口感極豐富,包身搽左啲蒜蓉醬,咬落好香口,軟殻蟹上面有啲芒果莎莎醬,食之前我地挑左啲嚟試,個醬就咁食好奇怪但加埋啲軟殻蟹就出奇地夾,將本身好膩嘅軟殼蟹中和返,變得無咁膩,整體嚟講真係好好味😋另外我地叫左個兩樣分別都係Main嘅低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配蕪花果乳豬汁同埋小食,辣椒蒜蓉焗美國太平洋生蠔. 乳豬件經過慢煮後保留肉汁,肉又鮮嫩,咬落皮脆同時有肉汁咇出嚟,好味至極🤤佢會配埋三個醬比你,分別係一般乳豬汁,芥末汁同埋佢哋自己特配嘅蕪花果乳豬汁,個人極推介配個蕪花果乳豬汁嚟食,因為乳豬

另外我地叫左個兩樣分別都係Main嘅低溫慢煮烤乳豬件伴椰菜仔及手指薯配蕪花果乳豬汁同埋小食,辣椒蒜蓉焗美國太平洋生蠔. 乳豬件經過慢煮後保留肉汁,肉又鮮嫩,咬落皮脆同時有肉汁咇出嚟,好味至極🤤佢會配埋三個醬比你,分別係一般乳豬汁,芥末汁同埋佢哋自己特配嘅蕪花果乳豬汁,個人極推介配個蕪花果乳豬汁嚟食,因為乳豬食得多都會好膩,佢特配嘅呢個汁正正可以解到膩,就算比我食晒成件都可以🤤最後個焗蠔一啲都吾馬虎,勁大隻不特只,仲好新鮮,一啖咬落好鮮味,真係焗得啱啱好👍🏻
總結: 食完就知點解朋友咁推介呢間餐廳,真心覺得吾算貴,埋單都係$538就食到咁高質嘅野食, 一定會做回頭客. 順帶一講,呢間餐廳有串燒食,本身好想試,但要十點後先有,希望佢可以提早時間供應,咁就perfect 啦😋
又係元朗食好西嘅時間,今次我搵元朗地膽介紹好嘢食,朋友話之前試過這一間唔錯,推薦我去試😁咁我就奉陪去試吓😝咁聽個名我以為係食日本野,點知我朋友話俾我知係食西餐😂佢嘅位置算易搵,喺又新街行入去少少,B仔附近就見到。就咁從外邊去睇是一間普通嘅西餐,唔算話好大,但當入到去嘅時候係會見到入面好似尖沙咀諾士佛台嗰啲食水煙酒吧餐廳咁走型格路線,牆上嘅畫抵死又搞笑,侍應話會定期轉換,仲有個好大嘅巴枱,有勁多不同款的酒,可惜我不飲酒,只可好好地品嚐它的美食😋我哋超肚餓見到份Menu好多嘢都想食,於是我哋點左兩個主餐,其中一個係晚餐我們揀咗烤美國特級西冷牛扒配薯菜($178)可以加前菜同埋upgrade,我哋加$30要法式龍蝦湯,加$18換伊比利亞火腿配蜜瓜,又加$48香煎鵝肝,另外我哋再單點一個輕煎北海道帶子黃金意大利飯($148),另外叫多個焗黑松露大啡菇伴芝士薯蓉($88),另外叫多兩杯飲品。佢先上咗特濃龍蝦湯,因為朋友麻麻哋濃湯嘅關係我飲晒,龍蝦肉雖然只得一舊,但係重點係佢嘅湯,真心味濃好似用一噸龍蝦熬製嘅湯一樣😍好鮮好香濃!我覺得理想中嘅龍蝦湯應該係咁樣!👍佢陸續上埋伊比利亞火腿配蜜瓜,雖然我

佢陸續上埋伊比利亞火腿配蜜瓜,雖然我唔識得分佢同巴馬火腿有咩分別,不過好似冇咁鹹作為前菜都唔錯!

跟住就係朋友至愛嘅香煎鵝肝,雖然加$48唔算好多,但就咁睇真係好似法國餐嗰啲高級餐點,鵝肝外圍煎到微焦,切落去好嫩,入口即溶有一種甘香🤭我唔係成日食鵝肝,不過呢種甘香真係令人齒頰留香,而且煎得啱啱好!
黑松露芝士薯蓉釀啡菇

好快輪到焗黑松露大啡菇伴芝士薯蓉上場,,見到佢啡菇中間釀滿芝士薯蓉,非常飽滿!上面的黑松露絕對唔係人地芝麻咁細,都算幾多離遠已經聞到黑松露嗰浸煤氣味!個味道和口感我真係比滿分💯,首先我好鍾意食大啡菇,佢烤焗嘅過程保留左啡菇嘅水份,佢嘅清新加上芝士薯蓉味濃唔會太寡,嗰啲嘅黑松露香味簡直就係畫龍點睛!好夾呀!👍👍👍呢個我可以食10粒!😍😋
美國特級西冷牛扒配薯條

好快佢嘅西冷牛扒上場,我地點左六成熟,牛扒都算幾厚切,煎得都幾靚,擺款亦都好有誠意好靚,不過可能煎耐左少少大概上枱有七成熟,不過仍然無阻佢的鮮牛味!😉
香煎北海道帶子黃金意大利飯

最後就係嗰個輕煎北海道帶子黃金意大利飯!佢一上枱顏色好鮮艷,係鮮黃色,因為佢入面有魷魚,南瓜,粟米,豆類等,原來佢叫黃金唔係因為南瓜而係佢入面加咗一種食材,係我哋萬萬估唔到!原來就係鹹蛋!!!😱😱😱😱真係一個好大膽嘅嘗試中西合璧!不過出奇地夾好好食呀!本身佢有咁多材料口感已經好豐富,仲要加埋鹹蛋嘅鹹香!果然鹹蛋配乜嘢都係咁正!完全搶晒嗰幾粒帶子嘅光彩😂雖然嗰幾粒帶子都好正,不過鹹蛋真係無得輸,呢個飯真心高分!😋😋😋👍

呢度咁適合飲嘢我同朋友又點可以唔點啲特色飲品?我點左一杯冇酒精嘅Peach Sour, 有少少桃味清清地,幾fresh~
朋友就點左有少少酒精嘅White Sangria Gls, 出奇地好飲完全唔覺好勁酒味!好易入口早知我又嗌啦😂😂

值得一讚係呢度嘅侍應非常之親切同埋醒目,其實呢度真係好適合朋友嚟飲嘢食飯,但係估唔到呢度好似以賣酒為主嘅食品係咁高質, 我同朋友覺得樣樣野都好好食,當時食完真係好想講一句: 幫我叫大廚出嚟, 我要讚下佢!😂😂😂不過真係好開心元朗越來越多高質嘅餐廳!以後唔單止淨係入去食B仔了!😋
—————————————————

黑松露芝士薯蓉釀啡菇
美國特級西冷牛扒配薯條
香煎北海道帶子黃金意大利飯
2018-11-23 67 瀏覽
元朗係揾食好地方,無意中比我揾到間正野,可以同朋友放工之後飲杯野,鋸下扒入到去餐廳,燈光暗暗地,再播住啲輕快既英文歌,好有氣氛我坐既位可以見到廚師好認真咁煮野食先叫杯mocktail-Peach Sour好重既桃味,加埋薄荷葉同梳打水,飲落好清新,唔飲得酒既朋友可以考慮!推介Red Sangria紅酒加水果,岩晒啲女士飲,果味好重,好容易飲口頭盤先叫蠔,產地法國。好清新海水味,蠔爽口清甜,好想再encore,但叫左好多野食要留肚煎鵝肝超抵,叫Set Dinner 加$48 就有一份, 份量超大,兩個女仔share 一份都好足夠!好香口,外脆內軟,配埋香脆多士,齒頰留香一定要加錢叫呀推介-雞肉墨西哥烤餅烤餅令我同朋友驚豔呀‼️餅黎到已經切好疊埋左,起碼有8~10塊,配以三款醬一齊食,有牛油果醬,牛油忌廉同莎莎醬,兩個人食完已經好飽!起初以為烤出黎既應該會乾乾地,但完全唔會,好Juicy!餅夾住滿滿既餡,有蕃茄,雞肉,芝士,蘑菇,蔥花同酸瓜切粒,好惹味餅唔會乾同硬,係煙煙un un 既餅皮,有啲似食緊台灣蒽抓餅,但係係墨西哥風味推介-烤美國特級西冷牛扒叫左5成熟,烤得岩岩好,切開見到粉紅色的

入到去餐廳,燈光暗暗地,再播住啲輕快既英文歌,好有氣氛

我坐既位可以見到廚師好認真咁煮野食

先叫杯mocktail-Peach Sour

推介Red Sangria

紅酒加水果,岩晒啲女士飲,果味好重,好容易飲口

頭盤先叫蠔,產地法國。

煎鵝肝

一定要加錢叫呀

推介-雞肉墨西哥烤餅

烤餅令我同朋友驚豔呀‼️

起初以為烤出黎既應該會乾乾地,但完全唔會,好Juicy!

推介-烤美國特級西冷牛扒

叫左5成熟,烤得岩岩好,切開見到粉紅色的肉,令人食指大動

食落有浸炭烤味,另外牛扒有厚度,食落有口感
油脂唔多,有keep fit 的牛😂
牛肉味好濃
粗薯條亦出色,新鮮炸起熱辣辣脆卜卜

最後一個好味apple tart 作結

平時唔鐘意食蘋果批既我,今日比佢圖片吸引就叫左,食落好驚喜,軟熟煙un 既皮包住微酸既蘋果蓉,令整體味道一啲都唔膩,而且玉桂味唔會太重,搶左蘋果既香味,超級好食‼️
另外配自家製雲尼拿雪糕,好香,奶味重,必點呀!

整體黎講:

地點方面,因為位於比較入既街,需要花少少時間揾,原來係B 仔涼粉對面。

環境黎講,令人感覺好Relax,我尤其鐘意餐廳揀既輕快歌,好有feel!

食物質素好,份量又多,尤其係鵝肝係大過件多士,我都有留意其他枱既鵝肝,都係大大塊😂

2018-11-23 38 瀏覽
放工晏了,想悠閒地吃一餐。不想吃重覆的食肆,便到小店光顧一下。感覺上食肆主打酒吧類型的設計,有室內外之分。當然亦有西餐選擇。單點了凱撒沙律,margarita pizza, coke zero.凱撒沙律不算少,芝士不是片上而是絲上,像椰絲佈滿在蔬菜山上。味道新鮮,感覺多了點dressing, 搶了食物的原味。Margarita pizza10吋,幸好不算太大份,切開小件吃,份量Okay。用上正宗薄餅底,加上蕃茄醬及Basil,吃上去與平時吃的不太同,感覺挺新鮮。不知是Basil太多,搶了不少蕃茄醬及芝士的味。(可能是分佈不平均吧~)整體食物不錯,餐廳氣氛適合三五知己摸酒杯底。只是我過了這個“瘋狂”時期,現在不太適合我了。

凱撒沙律

Margarita Pizza

2018-11-21
Margarita Pizza
2018-11-22 41 瀏覽
呢排成日入元朗, 發現元朗都好多食店, 而且成日都逼爆人, 今日係星期四, 呢間西餐廳都已經坐到出門口,全場爆滿, 一定有古怪,等我去試下先。整間餐廳呈長形播放住輕音樂, 全部都係坐高凳, 令人有輕鬆嘅感覺。另外設有室外座位, 方便駕車人士看車。menu上都有好多選擇頭盤:伊比利亞火腿伴哈蜜瓜,set 加$18, 成餐飯立即高級哂。加30蚊就有法式龍蝦湯, 味道都好香濃,麵包外脆內軟。加48蚊就有香煎法式鵝肝, 大大件,煎得啱啱好,推介。見到五成熟嘅美國特級西冷扒,好juicy, 肉質嫩滑, 有芥茉汁同埋黑椒汁畀你去點。出色嘅羊架,個名好勁,烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇伴薯蓉及荷蘭豆伴羊燒汁,上碟真糸有齊唒。呢間舖好多人攪生日,今晚見到3枱,店員會點煙花蠟燭同唱歌同你慶生,好warm。

另外設有室外座位, 方便駕車人士看車。

menu上都有好多選擇

加30蚊就有法式龍蝦湯, 味道都好香濃,麵包外脆內軟。

加48蚊就有香煎法式鵝肝, 大大件,煎得啱啱好,推介。

2018-11-22
  • 龍蝦湯
  • 鵝肝多士
2018-11-21 64 瀏覽
今晚同男友經過又新街 諗唔到食咩之際見到凡直友里 決定encore 上次食過已經覺得正坐底本來想叫set dinner西冷牛扒餐 不過店員熱誠推介美國1885特級極黑安格斯扒重講到牛味濃 肉質脂肪分配均衡 好值得食咁喎咁當然唔會錯過啦 果然 入口牛味香濃 口感一流另外叫左個龍蝦湯 好creamy 好濃嘅蝦味最後叫左烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇伴薯蓉羊肉鮮嫩中帶有少少騷 配埋好creamy嘅薯蓉 正飲品㨂左菠蘿青檸蜜糖雜飲同埋西瓜青檸梳打 好有特色 好飲!
今晚同男友經過又新街 諗唔到食咩之際

另外叫左個龍蝦湯 好creamy 好濃嘅蝦味

最後叫左烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇伴薯蓉
羊肉鮮嫩中帶有少少騷 配埋好creamy嘅薯蓉 正
飲品㨂左菠蘿青檸蜜糖雜飲同埋西瓜青檸梳打
好有特色 好飲!
2018-11-17 43 瀏覽
放左工想近近地同fd聚一聚?屯門友來元朗覓食😋厭倦了連鎖式餐廳,特別想找小而具風格的聽朋友推薦了這家西餐,果然小店才有驚喜朋友是蟹控,我倒喜歡魷魚,剛好有道菜滿足了我們的願望。點了招牌:魷魚筒釀蟹肉配炸墨魚汁西米脆脆切開是滿瀉的蟹肉傾筒而出,賣相十分吸引果然沒讓我們失望滿口的蟹肉鮮味,我們十分喜歡我比較欣賞炸西米脆脆咬起來又脆 西米又有口感榮登今晚最佳菜式❤️Main course 點了名字響噹噹的牛扒:美國1855極黑安格斯牛扒切開是剛好的五分熟,色澤非常均勻火候控制得很好咬下去馬上就能感受到濃厚的炭燒及牛香味只是個人喜歡油香較濃厚的,覺得要是牛扒帶多一點油脂就更完美來了一杯peach mixed with cranberry 無酒精飲品賣相很美 喝下去不會太甜 很清新整體感覺 十分適合girls talk 下次會再來的
放左工想近近地同fd聚一聚?
屯門友來元朗覓食😋

厭倦了連鎖式餐廳,特別想找小而具風格的
聽朋友推薦了這家西餐,果然小店才有驚喜

朋友是蟹控,我倒喜歡魷魚,剛好有道菜滿足了我們的願望。
點了招牌:魷魚筒釀蟹肉配炸墨魚汁西米脆脆

切開是滿瀉的蟹肉傾筒而出,賣相十分吸引
果然沒讓我們失望
滿口的蟹肉鮮味,我們十分喜歡
我比較欣賞炸西米脆脆
咬起來又脆 西米又有口感
榮登今晚最佳菜式❤️

Main course 點了名字響噹噹的牛扒:
美國1855極黑安格斯牛扒
切開是剛好的五分熟,色澤非常均勻
火候控制得很好
咬下去馬上就能感受到濃厚的炭燒及牛香味
只是個人喜歡油香較濃厚的,覺得要是牛扒帶多一點油脂就更完美

賣相很美 喝下去不會太甜 很清新
整體感覺 十分適合girls talk 下次會再來的
早幾日跟新界朋友在元朗聚腳吃飯地膽朋友說帶我試一間不錯的西餐店面不大 半開放式廚房小酒吧感覺餐牌一看有驚喜 款式多兼幾有特色-🍴Sautéed Live Blue Mussels w./Spanish Chorizo in White Wine Cream Sauce $148前菜極速選好因活青口向來是我杯茶果然沒失望青唔係好大隻但飽滿嫩滑白酒忌廉汁有提味效果不搶海鮮鮮味辣肉腸粒粒朋友好欣賞覺得畫龍點晴我就覺得畫蛇添足證明口味真係睇人-🥩USDA Angus Prime Beef Wellington $338嘩竟然有威靈頓牛排 主廚功力大考驗身為愛試新餐廳的吃貨 你敢賣我敢試酥皮鬆脆不厚 火候焗得剛好色澤好靚安格斯牛柳嫩滑有肉味 調味偏向清淡以包裹牛的Parma Ham的咸香來吊味肉汁肉味全部吽曬響酥皮內 層次豐富地獄廚神一半價錢有此質素 確實不錯-🍴Golden Risotto w./ Squid & Hokkaido Scallop $178朋友非食肉獸 另一個選了意大利飯北海道帶子鮮嫩香口 煎得半熟不錯意大利飯有綿滑南瓜粒粒 增加口感最驚喜係混入咸蛋黃 粉感咸香惹味-🍹Whit
早幾日跟新界朋友在元朗聚腳吃飯

朋友非食肉獸 另一個選了意大利飯
北海道帶子鮮嫩香口 煎得半熟不錯
意大利飯有綿滑南瓜粒粒 增加口感
最驚喜係混入咸蛋黃 粉感咸香惹味

🍹White Sangria $70 🍹Orange Juice $30
既然Happy Hour 又點可以唔叫野飲
White Sangria帶果汁果肉 啱我口味
清新的甜 白酒被沖淡酒量差都飲得
朋友唔飲酒 叫左橙汁就正常貨色啦
整體幾驚喜 新界區開店有這份勇氣
價位偏高但有功力有質素 值得一試
2018-11-16
2018-11-16 41 瀏覽
呢排秋高氣爽,男朋友提議去元朗南生圍踩單車兼影下相。踩返出嚟還車時已經超餓!聽朋友講凡直有里唔錯,於是忍住肚餓行過去。好彩時間比較早,唔駛等位就有得入座。即刻同男朋友叫返杯嘢飲先!White Sangria 同Bubble Green 都好易入口,不過Bubble Green 更加清新易入口,White Sangria 酒味重,比較「啃」。上菜速度都好快,飲咗一陣已經上snack。非常足料!成隻魷魚都釀晒蟹肉,魷魚同蟹嘅鮮味配合得天衣無縫。而墨汁西米脆餅趁熱食都非常香口。清完魷魚筒,即上吉烈西班牙黑毛豬扒漢堡配黑松露炒蛋。吉烈豬扒勁好食!吉烈得乾身唔油膩,豬扒十分嫩滑,連炒蛋都比下去。最後一道菜:安格斯牛柳伴香煎法國鵝肝鵝肝外面煎到焦糖化,同內裡柔軟嘅口感形成強烈對比,滿滿油脂香攻陷味蕾。叫五成熟,煎到啱啱好,食到牛嘅香嫩質感。

好彩時間比較早,唔駛等位就有得入座。

上菜速度都好快,飲咗一陣已經上snack。

清完魷魚筒,即上吉烈西班牙黑毛豬扒漢堡配黑松露炒蛋。

最後一道菜:安格斯牛柳伴香煎法國鵝肝

叫五成熟,煎到啱啱好,食到牛嘅香嫩質感。
2018-11-13 52 瀏覽
元朗餐廳嘅選擇越來越多,但係坐得舒服又高質素嘅就唔多。餐廳入面幾有氣氛同情調,有少少似酒吧,但係唔會太嘈,啱哂同朋友傾計。而餐廳門口都有幾枱座位可以坐,天氣涼坐出去都幾舒服。食物嘅種類都好多,淨係牛扒都有幾種揀,而個drinks menu真係抵讚,除咗啤酒仲有幾種cocktail,mocktail,日本酒可以揀。最後揀一杯pine’art’ple一杯white sangria凱薩沙律配烤奇律雞胸肉,個沙律汁好開胃,沙律菜又新鮮安格斯肉眼牛扒,好大塊,好多汁,好有肉味!香辣蒜片汁扁意粉,啲帶子好大粒,個汁好好味!
元朗餐廳嘅選擇越來越多,但係坐得舒服又高質素嘅就唔多。

最後揀一杯pine’art’ple

一杯white sangria

凱薩沙律配烤奇律雞胸肉,個沙律汁好開胃,沙律菜又新鮮

安格斯肉眼牛扒,好大塊,好多汁,好有肉味!

香辣蒜片汁扁意粉,啲帶子好大粒,個汁好好味!
2018-11-12