2019-03-16 727 瀏覽
上星期喺元朗收工,同事話想去飲返杯,就去有得飲又食既凡直友里就最好不過!作為常客既我,我發現原來轉左餐牌!問問待應,佢哋話都係剛剛3月份先轉!估唔到9點嚟到都仲咁多人,不過呢度都係越夜越精彩,我有時10點後有特價小食都同朋友嚟飲返杯!呢度飲野選擇多,紅白酒,cocktail, 各式beer都有選擇,今晚我同同事就叫左兩杯cocktail邊食邊飲!我叫左杯無酒精既pine'art'ple, 菠蘿味突出,有少少蜜糖香味,唔會太甜,幾清新!同事叫左杯以白酒為主既White Sangria, 有多種果汁喺入面,包括桃,橙汁,檸檬汁等,我同事話果味幾重,易入口,帶少少冧酒味!同我哋叫左份晚餐,有一客香甜既南瓜湯,我哋share左嚟飲,酸酸甜甜幾開胃!頭盤有個新菜式,黑毛豬火腿蜜瓜沙律配紅桑子乳酪醬,黑毛豬火腿就咁食都幾咸,加埋件蜜瓜就啱啱好,咸咸甜甜咁,唔會覺得「漏」,可以好好享受一下火腿既咸香味!沙律用上紅桑子乳酪醬酸酸甜甜幾fresh! 跟住出場既小食係炭烤雞中翼,香噴噴既炭烤味送到檯上,非常惹味! 食完小食,就到左主食暴龍pizza 出場,香脆既餅底,加上勁濃郁既芝士味搭上蕃茄醬,熱辣辣

作為常客既我,我發現原來轉左餐牌!

問問待應,佢哋話都係剛剛3月份先轉!

食完小食,就到左主食暴龍pizza 出場,香脆既餅底,加上勁濃郁既芝士味搭上蕃茄醬,熱辣辣送到檯上!pizza一定要趁熱食,勁易拉到一條條既芝士絲~~~

最後出場既係晚餐烤羊扒配迷逸香紅酒燒汁,5成熟,肉汁豐富,賣相非常吸引,鮮味十足!非常嫩滑!已經唔駛點汁都已經非常好食,陣陣焦香,薯條夠晒香脆!

今晚除左美食外,仲有幾次生日歌聽,呢度既侍應每次都落力送上祝福! 令餐廳氣氛非常歡樂!呢度除左美食外,仲有一份人情味!

• 暴龍pizza
  • 烤羊扒
  • 黑毛豬火腿蜜瓜沙律配紅桑子乳酪醬
2019-03-15 62 瀏覽
兩個人黎度附近呢頭食嘢 野食超級高水準!首先講下自己落咗啲咩嘢食啦,叫咗個蝦,羊架,青口意粉~我最鍾意就係食蝦啦,因為啲蝦甜甜地,啲醬油超級正,啲蝦仲要好鮮甜,兩個人食份量都算啱啱好。另外就係羊架,我朋友食到返尋味,一啲都唔so,特別嘅就係啲羊架出邊外層係開心果嘅碎,十分之香口同脆,呢個菜式認真特別!不過就要等耐啲,要等25分鐘先有得上。最後就係青口意粉,啲青口好新鮮,意粉食得出應該係溝左白酒,味道唔錯。
兩個人黎度附近呢頭食嘢

2019-03-12 194 瀏覽
凡直友里呢個名一D都唔似酒吧,我地一大班人去食飯消遣,環境音樂都好大聲下,正常酒吧既風格。我地叫左好多野食,等左半個鐘,第一個小食終於到!松露菌油帕馬臣芝士薯條 $68松露味聞落好香但食落冇味,唯一就係薯條夠脆。香辣椒鹽雞中翼 $78雞翼好熱辣辣,新鮮出爐,因為太熱,所以食咗5分鐘先食完一隻,味道不錯👍🏻過咗無耐正餐終於到,輕煎北海道帶子、鮮魷魚、西班牙辣肉腸、燒南瓜、法邊豆 配 鹹蛋黃汁意大利飯$178鹹蛋黃汁勝在夠特別但蛋黃味唔重,食落南瓜味比較重,帶子同魷魚味道普通,整體感覺失望。另一個飯係 鮮海膽、手拆蟹肉、蟹粉、嫩菠菜配鮮蟹汁意大利飯 $218海膽冇腥味,個意大利飯好重蟹味!食落又好有驚喜喎!煙三文魚pizza 個底脆卜卜,煙三文魚唔腥,中上水平既比薩🍕普普通通黎完主菜之後就等的扒,等到天荒地老都仲未到,傾計傾到口水乾,所以叫左2杯特色啤酒🍻蜜桃味同柚子味既啤酒$66/杯又再等左成個鐘,個羊架終於到桌上!等待時間實在太耐!烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇 $298羊架冇騷味,有的開心果粒粒係表皮,口感過癮。美國1855極佳級黑安格斯肉眼牛扒 10oz $298美國特級安格斯肉眼牛扒

我地叫左好多野食,等左半個鐘,第一個小食終於到!
松露菌油帕馬臣芝士薯條 $68
松露味聞落好香但食落冇味,唯一就係薯條夠脆。

香辣椒鹽雞中翼 $78

過咗無耐正餐終於到,

海膽冇腥味,個意大利飯好重蟹味!食落又好有驚喜喎!

煙三文魚pizza
個底脆卜卜,煙三文魚唔腥,中上水平既比薩🍕普普通通

又再等左成個鐘,個羊架終於到桌上!等待時間實在太耐!
烤焗澳洲羊架開心果寶雲蘇 $298
羊架冇騷味,有的開心果粒粒係表皮,口感過癮。

美國1855極佳級黑安格斯肉眼牛扒 10oz $298
美國特級安格斯肉眼牛扒 16oz $398

兩個牛扒都一般,16oz個個肉眼牛扒煙熏味較重但肉質比較硬,完全比唔到高分。

等待時間實在太耐,有待改善。
2019-03-02
60 分鐘 (堂食)
$200 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2019-03-12 31 瀏覽
每次經過都見到好多人,今次就入去試下先🤔環境幾有feel,不過坐近門口就慘小小,因為會吸到坐出面啲人嘅二手煙😂夜晚都幾多人,等食物嚟大概等咗9個字😭#香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果配多士 ($138)鵝肝都幾大舊咖,煎得好香🤤配埋焦糖蘋果,酸酸甜甜咁,感覺上冇咁油膩😙#酥皮龍蝦濃湯 ($188 for two persons)等咗好耐😭原來佢地用麵包裝住龍蝦湯,上面就有層酥皮,不過個酥皮粒咗……😚要小心啲唔好吉穿麵包呀😅入面都有小小肉,不過2人份量嚟講湯真係算小😩#威靈頓美國特級黑安格斯牛柳 ($348)呢個真係麻麻地,酥皮唔夠脆,牛肉過熟,又太咸😞不過咗個價錢我諗都算係咁🤣最後我地嗌咗#PlunLady (NH$78) 同 #WhiteAangria (NH$88) 飲落去都唔差呀😆.我諗係到嗌pizza同意粉會好啲🤔
每次經過都見到好多人,今次就入去試下先🤔
夜晚都幾多人,等食物嚟大概等咗9個字😭

#香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果配多士 ($138)

等咗好耐😭

#威靈頓美國特級黑安格斯牛柳 ($348)

我諗係到嗌pizza同意粉會好啲🤔
2019-03-10 46 瀏覽
最近朋友介紹有一間西餐,西餐不是間間都好好食,這間味道也有特別的口感,我覺得個 Pizza 也可以不妨試吓,還有個 Burger 也不錯,大家又想食西餐也可以去常回味一下也無妨。
2019-01-26
2019-03-09 36 瀏覽
平時最鍾意同三五知己嚟到呢間餐廳放鬆一下,雖然店舖唔係好大,但係勝在坐落夠晒寬闊,而且舒服,聽住流行嘅音樂,頓時覺得生活冇晒壓力。烤焗雞扒卷釀火腿,真係書我孤陋寡聞,你個咁特別嘅菜式,我真係第一次食咋,唔食由自可,一食真係充滿驚喜呀,估唔到原來呢個菜可以咁好味,裏面總會有海虎大蝦,蝦夠晒大隻又爽口,而且配上車打芝士,配埋特有嘅黑椒燒汁,入口果然夠晒滋味呀嗰舊雞肉完全係雞俾肉,入口鮮嫩,好滋味。 特級西冷牛扒,牛扒煮至七成熟,裏面嘅肉仲係好鮮紅,但係已經冇血水流出啦,肉質好林,而且夠晒厚身,入口肉汁散發口內每一個細胞,好香濃,而且味道夠晒突出,至於薯條方便,新鮮炸起,入口脆身,真係好夾呀。撒丁尼亞珍珠面,睇落去一粒粒,以為係返嚟嘅,原來唔係呀,係意大利粉嘅一種,呢道菜首先會有一個龍蝦味,龍蝦味爽口又彈牙,而且配上鮮嫩嘅菠菜同埋車厘茄,入口份外滋味,而且味道適中唔會太鹹,最特別嘅係呢個珍珠面,佢係意粉嘅一種,入口好有咬口,而且朔左特有嘅汁,當飯咁食,真係好好味架。

2019-03-07 592 瀏覽
經過上次在凡直友里這間餐廳吃過晚餐後,前日我又帶好友來品嚐一下這裡的美食,因為覺得這間的西餐很特色。餐廳外設有户外座位,而內裡地方雖然不是很大,但裝修簡約時尚,帶歐美風格,氣氛親切,感覺舒適悠閒。酒吧裡有多款酒類飲品已供選擇。餐牌上有晚市套餐,還有多款單點菜色,扒類、海鮮、烤牛扒、意大利粉、意大利飯、前菜、小食、漢堡、湯品、甜點等,款式多樣化,很不錯。我們點了一個 Set Dinner 及海鮮西班牙焗飯。Set Dinner 先來蕃茄忌廉湯配蒜蓉多士,香濃蕃茄味道,口感幼滑,香甜美味,伴著蒜蓉多士一起吃,鬆脆可口,很好吃。我叫的套餐另加了 $48 一份香煎法國鵝肝,香脆可口的法國鵝肝,熱辣辣,煎得香噴噴,入口即化,充滿豐富的油香,與鬆脆的多士一起吃,非常惹味!晚餐主菜有 7 款選擇,我點了烤焗雞扒卷釀火腿、海虎大蝦、車打芝士配黑椒燒汁伴意大利粉  $138。這個雞扒卷以長圓形多層設計,看起來感覺神袐,我們異口同聲說雞扒卷裡面是怎麼樣子的,當切開後帶給了驚喜,很有層次感,別具特色的主菜,讚 👍最上層是烤過的車打芝士,芝味香濃。然後是雞扒包著火腿和海虎大蝦,雞扒肉質嫩滑鮮美,而啖啖肉的海虎

酒吧裡有多款酒類飲品已供選擇。

我們點了一個 Set Dinner 及海鮮西班牙焗飯。

蕃茄忌廉湯配蒜蓉多士

香煎法國鵝肝

最上層是烤過的車打芝士,芝味香濃。然後是雞扒包著火腿和海虎大蝦,雞扒肉質嫩滑鮮美,而啖啖肉的海虎大蝦,爽口彈牙,鮮甜美味。這個雞扒卷口感豐富,伴著翠綠爽口的時蔬,加上濃濃香蒜幼條意大利粉,意粉爽滑,煮得不會過淋,煙煙韌韌,這個晚餐的確滋味無比!

烤焗雞扒卷釀火腿、海虎大蝦、車打芝士配黑椒燒汁伴意大利粉

Peach Sour     $54

這杯 MOCKTAIL 色澤漂亮,味道酸酸甜甜,材料有 Peach Syrup、Mint、Cranberry Juice、Soda Water,口感清新,不錯。
Peach Sour

PineArtPle      $54

看起來似菠蘿冰,材料有 Pineapple Juice、Lime Juice、Honey Syrup、Sprite、Pineapple Grain,杯裡有粒粒菠蘿肉,香甜可口,好飲。

PineArtPle

海鮮西班牙焗飯     $338

滿滿豐盛的海鮮,賣相已經相當吸引。海鮮焗飯材料有好多,虎蝦、三文魚、青口、大蜆、帶子、魷魚、豆角、蕃茄等。多款海鮮好爽口,鮮甜多汁,口感彈牙,美味可口。飯底帶有陣陣蕃茄味,香噴噴,味道只是少少酸,好開胃,飯裡加入蝦肉、火腿肉、蕃茄等,整煱海鮮西班牙焗飯材料非常豐富,而海鮮都是大大個,味道鮮甜無比,大滿足!
海鮮西班牙焗飯
2019-03-06
蕃茄忌廉湯配蒜蓉多士
香煎法國鵝肝
烤焗雞扒卷釀火腿、海虎大蝦、車打芝士配黑椒燒汁伴意大利粉
海鮮西班牙焗飯
2019-03-07 61 瀏覽
元朗係好多野食架,高級又有,大眾化都有,今次我又食好好味西餐。坐底睇下有咩好食先。香煎Rougle法國鵝肝伴蕉糖蘋果配多士,賣相靚仔之餘,juicy 既鵝肝配爽脆熟蘋果,清新得黎又降低鵝肝既膩口感,正!香煎海爐魚柳,魚皮煎到脆一脆,魚肉依然嫩滑,最特別係配左個辣芒果咖哩醬,味道好特別,同個魚非常夾。藍青口藍芝士忌廉汁意大利粉,有好多大大隻青口,而每條意粉都啱啱好掛滿汁,不多不少,一d都唔漏。焗蘋果撻伴雪糕,非一般既蘋果撻,裡面有好多蘋果茸,唔太甜,仲有烤到好香既脆皮,好好味,配埋薄荷碎朱古力雪糕,爽!唔飲酒可以飲Mocktail,好好飲!
坐底睇下有咩好食先。

唔飲酒可以飲Mocktail,好好飲!
2019-03-06 37 瀏覽
平時都鍾意去一啲有情調嘅餐廳度飲下酒食下扒,今日嚟到元朗既凡直有里同三五知己傾吓計,食飯見吓嘆下先,一班八婆坐落就真係要幾個鐘先走得啦。服務員都係後生仔後生女,令到成間餐廳充滿活力,而且服務細心,我哋一坐低,就同我地介紹咗啲新嘅菜式,果然抵讚啦。烤羊扒,一上枱真係俾佢嚇咗一跳,因為真係超大件超大件啦,好少見羊扒可以有咁大件,真係好抵食啊,而且剪得唔錯,入面嘅肉質好鮮嫩,食落口充滿好濃郁嘅洋味,十分之出色,味道又香,配上薄荷醬簡直一流。餐湯,夠晒熱辣辣,而且仲有忌廉做拉花,分外覺得香滑,配上蒜蓉法式包,法式包新鮮熱辣,而且充滿濃濃嘅牛油同蒜蓉香氣,唔會烤到好燶,入口又脆,真係想食多兩件啦。而且叫晚餐,仲可以加錢,叫一份鵝肝多士,鵝肝入口即溶,充滿濃濃嘅鵝肝香氣,又香又滑,入口真係要慢慢品嚐,多士脆口一脆一滑入口滋味無窮。黑毛豬火腿Pizza, Pizza個底勁趣,夠薄,上面鋪滿濃濃嘅芝士,同埋黑毛豬火腿,仲加咗啲火箭菜,芝士香滑,仲可以拉到絲,黑毛豬入口香濃,充滿肉味,火箭菜又爽口,呢幾種食物配埋一齊,真係覺得好夾呀。飲品方面,分量夠晒大杯,又夠晒冰凍,甜美充足,飲落口分外覺得清新,而且

飲品方面,分量夠晒大杯,又夠晒冰凍,甜美充足,飲落口分外覺得清新,而且餐廳嘅格調好有外國嘅氣氛,三五知己嚟到呢度真係坐到唔捨得走啊。
同舊同事約食飯去左元朗又新街一間餐廳,都唔錯,所以打算推介俾大家😎呢間餐廳好多人去架,我地訂左八點,我個日早左放工,早左啲到,但因為全場爆滿了,要夠鐘先入到座。不過店員超熱心,好好咁搬左張椅子我坐,真係好貼心。到左八點,入座了。呢間餐廳有indoor同outdoor給大家選擇,因為都係冬天怕大風,所以都係坐入面。餐牌中食物同飲品都選擇多多,最後我地叫左一個黑松露菌醬野菌pizza同煎北海道帶子魷魚燒南瓜粟米法邊豆黃金意大利飯。飲品方面就叫左red sangria 同 柚子啤酒。先嚟左兩杯飲品。我試飲了朋友的柚子啤酒🍻本來以為是泡泡有柚子味,原來係個底都有柚子粒粒,味道同啤酒都幾夾。我自己個杯red sangria呢,好大杯,都有好多果粒。不過我自己偏好酒味重啲,呢度就果味重啲🤣,如果酒味再重多少少就好啦。再等多一陣,黃金意大利飯上菜了。有三粒大大的帶子,好吸引。帶子趁熱食,特別鮮味。其他材料都溶入了意大利飯入面,每食一啖口感都好豐富。之後黑松露pizza登場了,有勁多芝士同野菌,搭配埋火箭菜,真係勁好味。雖然係薄批,兩個人食的份量好足夠。聽住歌,飲下酒,食好味的菜式,為我個blue M

門口

柚子啤酒
Red  sangria

煎帶子黃金意大利飯

黑松露pizza

聽住歌,飲下酒,食好味的菜式,為我個blue Monday添了點色彩!下次選個周末再來享受。

2019-02-25
門口
柚子啤酒
Red  sangria
煎帶子黃金意大利飯
黑松露pizza
2019-02-20 69 瀏覽
今日揸車入大棠探朋友,之後提議去元朗凡直有里。 我開聽個名嘅時候覺得好特別, 去到現場先知道原來係一間咁有特色嘅酒吧餐廳,門口仲有水煙。 餐廳入面嘅枱比較高,所以大家係要坐高凳。 我哋一個五個大人, 所以叫左扒,飯,pizza,薯條。食物比我想像之中好味, 每人夾咗200蚊。 價錢中規中矩。
食物比我想像之中好味, 每人夾咗200蚊。 價錢中規中矩。
2019-02-08
呢間Bar & Restaurant除左有野食有酒飲仲有水煙食,岩曬中意Shisha嘅朋友仔👍🏻同朋友叫左2碟意粉2個burger,但就覺得意粉比較遜色🙈個蕃茄蟹粉天使麵$198,煮得太淋太多汁,食落似米粉😂而帶子煙肉蒜汁扁意粉$168就太乾無咩汁😅不過burger反而平啲份量幾大又幾好食🤫雙重芝士安格斯牛肉漢堡$138,牛肉好厚好juicy🍔而香辣炸雞芝士漢堡$118都唔差,塊炸雞都好大🖐🏻總括而言係唔好到食意粉,食個burger叫番杯酒就岩架喇🍻
2019-02-07
2019-02-04 292 瀏覽
我係facebook成日見到有人推薦依間西餐🤔 今次慶祝中同生日就終於有機會試下佢😃 位置係係雞地、B仔對面~整體上食物係好食,食得出係心機之作🤤 👍🏻 慶祝生日的話,仲可以寫字係個甜品上,同埋有煙花🎆😂 係幾好氣氛😆 不過環境方面,由於佢係酒吧style,所以大部分都係bar枱、高櫈,唔算好好坐,同埋都唔係靜😂 如果唔係十分介意環境,還是值得去試啊🤣 ⭐️ Set Dinner Set |主菜 + 餐湯(+$30 法式龍蝦湯)⭐️🔸推薦😍👉🏻 烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁 | $188🔸烤雞扒 | ~$160 (唔記得實際價錢😂)以上均配 薯菜/白飯/意粉。牛扒🥩7成熟,煮得岩岩好、好淋😋 雞扒都大塊,又嫩滑😀 不過從性價比黎講,牛扒會抵啲😆 兩份餐分別揀左薯菜同意粉,推薦揀意粉🍝!😆 意粉係應該用牛油炒過,上菜時熱辣辣,好有心機,一啲都唔hea😎 但薯菜🥔唔算好多,唔會好飽😅 而餐湯係忌廉番茄湯,都幾好飲。另一個加咗錢轉龍蝦湯,係有料的,好飲~ 🔹芝士蕃茄Pizza | $138芝士係可以拉絲既☺️ pizza底薄又脆~🔹推薦😍👉🏻 啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬 | $98墨魚圈大大舊

🔸推薦😍👉🏻 烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁 | $188
🔸烤雞扒 | ~$160 (唔記得實際價錢😂)
以上均配 薯菜/白飯/意粉。

烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁

烤雞扒

🔹芝士蕃茄Pizza | $138
芝士係可以拉絲既☺️ pizza底薄又脆~
芝士蕃茄Pizza

🔹推薦😍👉🏻 啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬 | $98
墨魚圈大大舊,炸得好脆,脆漿唔厚😄 點埋個醬,好match👍🏻
啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬

🔹甜品 | 香蕉酥皮卷🍌伴雪糕🍦| $62
香蕉酥皮卷🍌伴雪糕

題外話/補充資料: 建議BOOK位~
烤美國特級西冷牛扒配黑椒燒汁
芝士蕃茄Pizza
啤酒脆漿酥炸墨魚圈配芥末蜜糖醬
香蕉酥皮卷🍌伴雪糕
2019-01-18 88 瀏覽
係元朗有唔少好好食既餐廳,亦都有唔少飲野既地方,但結合呢兩個元素而不錯既餐廳真係唔多,呢間係其中一間。雖然餐廳略細(廚房佔左一半),但環境好chill好舒服,音樂一時播快歌一時播英文歌,配合飲酒既氣氛👍🏻(抱歉無影低環境相🙈)雖然食唔出入面既釀料😂,但會感受到個種爽口彈牙,加埋自家製辣醬,味道不錯。乳豬皮好脆,入面塊肉好juice,略嫌肥膏多左少少有d溜,要加醬汁食叫左3成熟,但黎到切落有5成熟(估計😂)肉質都嫩既,有血水,唔沾醬食會好味d正常無特別,份量少左d全晚覺得最好食,有蘋果係中間,令鵝肝既油膩感無晒,再加埋多士底,一啖咬落去好rich👍🏻😋飲品/酒類選擇都多既,價錢唔算貴,食晚飯/happy hour都係個唔錯既選擇

原隻魷魚筒釀蟹肉及辣肉腸

低溫慢煮乳豬

Black  Angus  Prime  Beef  Rib-eye

Risotto

正常無特別,份量少左d

鵝肝伴焦糖蘋果配多士

原隻魷魚筒釀蟹肉及辣肉腸
低溫慢煮乳豬
鵝肝伴焦糖蘋果配多士
  • 鵝肝多士
2019-01-17 52 瀏覽
It's never cheap to eat in a western style restaurant with a chill environment!! Probably because of the location-yuen long, this restaurant doesn't charge you a lot. This soup is rich in cream flavor. The garlic bread is hot and crispy when presentedI went here in weekday, therefore set dinner in reasonable price was provided.  And there was no a long queue outsideLamp steak tasted good and the spaghetti was large in portion!! Its worth to go