2019-07-14 88 瀏覽
假期到佐敦行逛,走到西貢街,這條街出名多美食,今日就見到這間充滿藝術色彩,轉攻新派feel蓴菜式的小店,身為文清的我當然要一試。店舖內籠不大,但麻雀雖小卻五臟俱全,裏面的裝潢充滿藝術色彩,舉頭就有三幅大油畫,強烈的色彩對比描繪着這裏的新派食物,還有很多其他別出心裁的裝飾品。點了這裏的黯然銷魂飯堡,很特別的,他的配料就是著名暗然銷魂飯的叉燒蛋豉油和飯。飯煎得香脆,咬落整體除了叉燒蛋飯的味道外,還有一種特別香料的味道。搭配着的薯條炸得香脆,沙律非常新鮮很清新。另外點了蕃茄大啡菇意粉,這是一款素食菜式,健康之餘,想不到非常美味。特別欣賞這裏的蒜片,非常香口,整個意粉提升到另一個層次。除餐附送一杯飲料,點了一杯奇異果汁和一杯美式咖啡。奇異果汁非常新鮮,甜中帶酸,非常高質。在這裏品嚐美式咖啡,一杯就是一個悠閒的下午。

Americano

奇異果汁

蕃茄大啡菇意粉

2019-07-13
5 分鐘 (堂食)
Americano
奇異果汁
蕃茄大啡菇意粉
2019-07-13 38 瀏覽
今日去左呢間新開嘅coffee shop 冚棒唥,以為佢哋主打係咖啡啦☕️,點知原來食物都幾出色🍝,有驚喜呀🤩叫咗個好特別嘅黯然消魂飯堡🍔配粗薯🍟&雜菜沙律🥙,跟餐已經配一杯熱Americano☕️或者熱茶🍵呢個黯然消魂飯堡真係好有創意,佢係將一碗叉燒飯變咗做一個burger😆,包就係用飯煎成🍚,面頭煎都有啲飯焦咁,舊飯一啲都唔容易散開,食嘅時候好容易handle🍴,入面嘅餸就有蛋🥚,叉燒🐖同最特別嘅菜心🥬哈哈🤪,真係同叉燒飯一樣架,仲有少少好似甜豉油嘅醬汁,睇得又食得架😋飲品我就揀咗熱茶,杯茶係好濃味嘅西式茶,濃到好似普洱咁,but in a western style😌

2019-07-04
  • 黯然銷魂飯堡
2019-07-10 51 瀏覽
跟同事路過,餓了,看到試業中又有優惠大家都覺得可以試一試我覺得MENU都好靚仲有分KID'S SET我去已經係下午無早餐啦...一看到牛油果YOGURT就非常感興趣!店內的位置不多本想我是想拍一下吧枱位有車車回來才看到有個兜兜可以拿東西不知道是什麼來的呢?吧枱頭頂也很用心,有很多舊款的大哥大電話朋友叫了我想叫的卡邦尼為了可以多試其他,我叫了泰北酸酸腸飯堡真的配了泰式醬很搭辣辣的,我也不敢醮太多飯不是那些快餐店的只有飯,下了不少配料,加強了層次要分開來吃,我嘴需大,都不可以一口咬啦野味又好吃朋友order了烏卒卒冰火咖啡店員一放下時就已經溫馨提示要快點飲原來是要快飲才有冰火感覺面頭冰冰的,下面熱的連一個不愛吃咖啡的我試了一口快覺得很順挺不錯我的坐位剛好看到他的咖啡機,很大部,看起來外型也特別看來店主對於咖啡有一定要求我仍然是點了自己想叫的牛油果乳酪店家提供的是可以循環用的飲管,很環保味道我覺得牛油果可以再濃一點卡邦尼很有水準汁都能掛在意粉上吃很來感覺很RICH能一起吃飯真好咖啡好喝,很想帶其他同事一起來嘆一下我起來才發現我頭頂的畫也很特別大家有機會也來支持一下小店啦
跟同事路過,餓了,看到試業中又有優惠
大家都覺得可以試一試

我覺得MENU都好靚

仲有分KID'S SET

我去已經係下午無早餐啦...

一看到牛油果YOGURT就非常感興趣!

店內的位置不多

本想我是想拍一下吧枱位有車車
回來才看到有個兜兜可以拿東西
不知道是什麼來的呢?

吧枱頭頂也很用心,有很多舊款的大哥大電話

朋友叫了我想叫的卡邦尼
為了可以多試其他,我叫了泰北酸酸腸飯堡

真的配了泰式醬很搭
辣辣的,我也不敢醮太多

飯不是那些快餐店的只有飯,
下了不少配料,加強了層次

要分開來吃,我嘴需大,都不可以一口咬啦
野味又好吃

朋友order了烏卒卒冰火咖啡
店員一放下時就已經溫馨提示要快點飲
原來是要快飲才有冰火感覺
面頭冰冰的,下面熱的
連一個不愛吃咖啡的我試了一口快覺得很順挺不錯
我的坐位剛好看到他的咖啡機,很大部,看起來外型也特別
看來店主對於咖啡有一定要求

我仍然是點了自己想叫的牛油果乳酪
店家提供的是可以循環用的飲管,很環保
味道我覺得牛油果可以再濃一點

卡邦尼很有水準
汁都能掛在意粉上
吃很來感覺很RICH

能一起吃飯真好
咖啡好喝,很想帶其他同事一起來嘆一下

我起來才發現我頭頂的畫也很特別

大家有機會也來支持一下小店啦
  • 烏卒卒咖啡
  • 泰北酸酸腸飯堡
  • 卡邦尼意粉
2019-07-09 121 瀏覽
今日嚟到佐敦搵嘢食 ,行過見到呢間Cafe做緊八八折新開張優惠,見到佢哋嘅裝修不錯,樓底好高,牆上邊仲掛咗啲壁畫你叫咗一個暗然銷魂飯堡, 見到佢呢個名即刻諗起周星馳嘅暗然叉燒飯,不過其實係唔一樣嘅,邊有塊厚嘅牛肉,仲陪左啲菜,口感豐富之餘調味,調得幾好。我都叫咗個番茄乾菇意粉,因為我不嬲好怕用番茄醬煮嘅意粉,估唔到佢係用真係曬乾左嘅蕃茄乾,食落去比較蒜味重啲,意粉嘅口感偏硬非常之唔錯呢個我都幾鍾意食。最後都叫咗杯牛油果奶昔,真係用牛油果落去打,呢個奶昔好飲呀仲要跟餐只不過係半價即係$28都幾抵飲。

2019-07-09 66 瀏覽
星期天相約閏蜜去食好西,途經佐敦見個易拉架畫D公仔好得意,原來係新開嘅餐廳,仲要有折,我地立即決定行去睇下,行到西貢街發現有間裝飾别緻嘅café,舖內裝飾簡潔,啱哂下午茶聚好姊妹叫左杯烏卒卒冰火咖啡,外表睇冰火咖啡有兩層颜色,係凍奶加上較熱既咖啡!店員細心地介紹要大啖一口喝下去。會感受到有一凍一熱的感覺,正正就是冰火咖啡嘅特式,好姊妹喝了一口,大讚咖啡香濃,冷同熱帶來味覺享受我就叫左杯椰奶泰式奶茶,原來係將红茶雪成冰球形狀,而奶係比較熱,飲之前將熱奶倒入冰茶,等兩者混和後再慢慢飲用。香滑既椰奶配上泰式冰茶波波,椰奶香滑,泰式茶味濃,就萛冰波波溶掉了都唔沖淡左杯茶, 非常美味。至於食物方面揀咗63度慢煮温泉蛋卡邦尼意粉。意粉上灑上芝士同香口嘅煙肉,意粉食落彈牙,煮得恰到好處,唔會過淋,口感不錯,而温泉蛋蛋味味濃,真是不錯的選擇。
舖內裝飾簡潔,啱哂下午茶聚

2019-07-08 80 瀏覽
冚棒唥 (ham6baang6laang6)即係「全部、冇例外」嘅意思 🥰就好似 Art • Cafe • Eatery 其實可以集合埋一齊㗎 ❣️ 佐敦呢間新開嘅小店一入去便被那部Mini吸引 🚖 原來店主把車頭𠝹了出來造成一張凳子好得意呀 😍再細心看看原來擺設着很多唔同嘅Mini模型車.有別於一般cafe佢哋真係有食得飽嘅main course而今次我就試咗呢幾款 🥰.Thai Style Sausage Rice Burger French Fries Salad $108 🍔 原來廚師係泰國人Rice burger 焗到脆脆的 🍟 加埋 Thai style sausage 酸酸的仲有佢哋嘅secret recipe 嘅酸辣汁實在太match了 ❣️ .Cold & Round Lime& Tonic water & Coffee $68 🍸 將4個shooters 嘅 #expresso ☕️ 做成一粒好大嘅圓形冰塊 ❄️ 再加埋 tonic water + lime 🍋 減低了咖啡的苦澀味,好喝... 😋 .Matcha Green Tea Tart $48不是太甜的 🍰 反而一陣
冚棒唥 (ham6baang6laang6)
即係「全部、冇例外」嘅意思 🥰
就好似 Art • Cafe • Eatery

仲有佢哋嘅secret recipe 嘅酸辣汁
實在太match了 ❣️

Cold & Round
將4個shooters 嘅 #expresso ☕️ 做成
減低了咖啡的苦澀味,好喝... 😋
Matcha Green Tea Tart $48
用餐優惠
試食活動
Matcha Green Tea Tart
2019-07-07 113 瀏覽
最近真係見到好多人講,久違了嘅飯堡終於都返咗嚟,所以真係要去試吓🤔!店鋪比較細,座位有限,裝潢設計佈滿模型車🚗同特式手作畫🎨同店名「冚棒唥」一樣都好有心思,識睇未必識讀,識讀又未必識寫🤣.🥢黯然銷魂飯堡+粗薯條🍟沙拉🥗。飯夠香脆,夾住兩片日式叉燒係中間,仲有一塊流心煎蛋🍳,味道確實真係幾夾,好有當年某明星賣廣告嘅回憶🤡,配上薯條🍟同黑醋汁蔬菜🥬好滿足😋.🥢黑啤乳鴿🐦+粗薯條🍟沙拉🥗。原隻上碟賣相已經相當之吸引😳,店員很細心幫幫切開四份,黑啤味道濃郁,淋喺乳鴿上真心覺得好滋味,肉仲好嫩,看得出用心製作💪🏿.☕️熱泡沫咖啡 & 🍹凍蘋果🍎紅茶都可以加錢點配,特式飲品選擇亦都多,啱哂愛試新派菜式嘅朋友🤡
🥢黯然銷魂飯堡+粗薯條🍟沙拉🥗
🥢黑啤乳鴿🐦+粗薯條🍟沙拉🥗
2019-07-06 85 瀏覽
幾日假去邊好 穩返間有feel餐廳食返個lunch最好💁🏻‍♀️係一間文青小店 叫冚棒唥主要供應全日早餐 飯堡 意粉 沙律 仲有好多咖啡同其他飲品☕️反而我想先介紹飲品絕少飲咖啡嘅小妹點了蝶豆花椰香咖啡 $58小妹一向都覺得咖啡好苦澀 但被呢個顏色吸引左超香椰奶味 甜甜地 令到咖啡苦澀味減低 比較易入口 打咭都好一流😆63 度慢煮溫泉蛋卡邦尼意粉 $88好香🥰 流心蛋撈埋啲醬汁同意粉 提升味道意粉軟硬度適中 帶點小煙韌配料都幾多下 煙肉加芝士片 好有口感黯然銷魂飯堡 $108一聽個名就知係咩嚟😂💁🏻‍♀️飯堡個餡當然唔少得有叉燒 用上左日式叉燒 煎蛋 仲有好港式feel嘅菜心 我覺得條菜心好好食 好爽口😂個飯皮係用飯 菇 蛋同蔥製成 再煎一煎佢 有啲飯焦感覺 成個配搭又唔會話好唔夾 都幾特別😌仲有沙律同薯條😊 薯條炸得好香脆 沙律同時可解膩小評語📝📝:👉🏿雖然舖頭面積較細 但整間餐廳好有文青感覺 好舒服👉🏿喜歡車車嘅男生 都可以嚟睇下 有display啲模型車同埋有個用mini cooper 車頭改成個梳化🚖 仲有啲油畫 好有藝術感

係一間文青小店 叫冚棒唥

仲有沙律同薯條😊 薯條炸得好香脆 沙律同時可解膩

小評語📝📝:
👉🏿雖然舖頭面積較細 但整間餐廳好有文青感覺 好舒服
2019-07-06 53 瀏覽
今次幫襯嘅係位於佐敦的一間小店-冚棒唥,一聽個名就知搞鬼,而菜式果然玩味十足,好幾款都想試,小店內的裝潢亦極具風格。☕️辛辣朱古力(熱)$45濃濃的熱朱古力加了指天椒粉,辣度點到即止,輕微嗆辣的感覺也稍為中和朱古力的甜膩度,感覺特別。🍔泰北酸酸腸飯堡配粗薯&雜菜沙律$108混入蔥及香菇的飯堡煎得焦脆,泰北酸酸腸幾juicy帶微酸感覺清新,加上香蒜片、紫洋蔥及特製泰式酸辣汁,Fusion 得黎吃得也過癮。

☕️辛辣朱古力(熱)$45

🍔泰北酸酸腸飯堡配粗薯&雜菜沙律$108
2019-07-05
2019-07-04 163 瀏覽
今日黎到佐敦搵嘢食,見到有間Cafe新開,仲有八八折,即刻嚟試吓。裏面嘅裝修好特別,好多車嘅擺設,估唔到嘢食都相當有質素。一開始叫咗個牛油果泰式沙律 ,呢個沙律我哋個個都好鍾意食,所以仲特登叫咗第二次,牛油果嘅份量好多應該仲俾足一粒我哋,個沙律酸酸地好開胃。 仲有啲果仁添,另外仲有蝦米真係未食過好特別。然之後叫咗個飯堡,呢個都幾好食喎,個飯微微煎窿左,陷入邊仲有啲腸仔。配菜方面有炸薯條同埋沙律,$108都算係幾掋食。野飲方面我哋加$3要咗個蘋果汁

裏面嘅裝修好特別,好多車嘅擺設,估唔到嘢食都相當有質素。

野飲方面我哋加$3要咗個蘋果汁
2019-07-04 45 瀏覽
泰西Fusion菜-冚棒唥冚棒唥由4位女孩一同創立的藝術咖啡店,所以店內有不同的藝術品,如油畫、玩具收藏及立體藝術品等,絕對係打卡一流。.🔹#土耳其番茄乾啡菇意粉($88)意粉炒得很香,番茄乾比鮮番茄更香更重茄味並於意粉中散發香氣,加上啡菇非常juicy😌.🔹#椰奶泰式奶茶冰($68)比泰國更泰國的泰式奶茶,首先將奶茶變成冰塊,然後靠溫暖的椰奶慢慢把冰塊融化,不但可以自我控制奶與茶比例,也是視覺享受及玩味十足,聽說其中一位老闆媽媽是正宗泰國人所以能夠製作正宗的泰式奶茶。
泰西Fusion菜-冚棒唥

🔹#土耳其番茄乾啡菇意粉($88)
🔹#椰奶泰式奶茶冰($68)
2019-06-29
2019-07-03 25 瀏覽
同好友係佐敦上完畫畫堂,突然覺得好肚餓,行過見到門口有張得意的汽車梳化,抬頭見到幾張畫得生動的畫,一於入去試下尼間充滿藝術氣息的店舗隔離枱剛剛上菜,見到有杯貌似咖啡的冰球,朋友大叫有趣,店員帶著甜美笑容介紹尼杯叫椰奶泰式紅茶冰,一於點黎試試,將暖暖的椰奶倒入冰球,很快就變出茶色來,飲落充滿奶香和泰式荼味,充滿泰國風味另外點左杯蝶豆花椰香咖啡,見到尼個賣相、真係靚到唔捨得飲,發現長枱上的一幅畫正正就是這杯飲品,畫都得好靚!一飲就感受到椰香味加上淡淡的咖啡味,椰香+蝶豆花+咖啡,除左靚之外,估不到尼個組合夾得咁出色尼杯烏卒卒冰火咖啡又是另一個驚喜,飲法係不用攪勻,一口飲落去就會感覺到冷與熱的交溶,怪不得名字叫冰火咖啡,有趣有趣!食物就點了招牌菜黯然銷魂飯堡,內裏夾住蛋,肉,菜,重點係外層的飯煎得脆卜卜,好惹味係一個充滿藝術氣息的環境享受美味的食物,個人都充滿了藝術細胞😝

2019-07-03 127 瀏覽
呢間店名 相信係土生土長既香港人先會識讀同明白箇中意思😌覺得幾特別 就黎試一試🙃.泰北酸酸腸飯堡🍚店員分享老闆的媽媽是泰國人特意調配清萊特色風味的辣汁加上肉肉腸飯堡 juicy 又惹味🌶😋.玫瑰蘋果綠茶🍵蘋果同玫瑰花味道突出 💆🏼‍♀️.呢間cafe 真係冚棒唥咩都有本土既黯然銷魂系列泰式酸酸系列日式意粉 沙津系列總會有樣野岩你地🙃.人均消費:$150推介指數:👅👅👅👅👅👅👅😋(7.5/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
呢間店名 相信係土生土長既香港人先會識讀

泰式酸酸系列
日式意粉 沙津系列
總會有樣野岩你地🙃

人均消費:$150
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅😋(7.5/10)
Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
2019-07-03 172 瀏覽
/冚棒唥🇭🇰/➖➖➖喺ig 見到有呢間新開嘅店舖 有辛辣朱古力、黯然銷魂飯堡等等覺得呢間fusion 菜幾有特色於是就同媽媽去試下♥️😆▫️▫️▫️1️⃣黯然銷魂飯堡 $108/set (配粗薯條、沙律菜).餡料有煎蛋、日式叉燒、菜心而堡就係用米飯製成入面仲有菇粒、蛋白、蔥粒有種似平日食嘅蛋白炒飯而米飯亦有煎過嘅😝整體感覺幾惹味 唔會太咸米嘅黏度適中 不過平日屋企食較清淡所以覺得有少少油🙈出面黎講係岩岩好~ღ日式叉燒本身expect 嘅係平時食開嘅叉燒原來係似平時拉麵嗰種日式叉燒大約有兩塊 肥瘦參半肥嘅係主要係邊邊位 而豚味亦幾濃🤤♥️ღ煎蛋熟度剛好 亦頗有蛋香😛菜心框亦夠翠綠 而且脆口 係我鍾意嘅口感😆✦粗薯條薯條幾厚肉 唔會好咸😄有種綿綿地嘅口感而且即叫即製 夠新鮮~✦沙律菜有車厘茄、紅毛菜、羅馬菜、芝麻菜等等翠綠、夠新鮮 幾清新嘅感覺🍃亦有解膩作用▫️▫️▫️分數:8/10▫️▫️▫️2️⃣日式麻醬秋葵烤雞沙律 $82/set 呢個我媽媽食嘅沙律菜同飯堡set 嘅大同小異ღ秋葵翠綠鮮嫩 相比起平時食嘅唔會好un 份量可以再多啲🤤🤤ღ烤雞媽媽就覺得有少少overcooked 所以略嫌雞胸肉有少少「鞋口」佢覺得如
/冚棒唥🇭🇰/
➖➖➖
喺ig 見到有呢間新開嘅店舖
有辛辣朱古力、黯然銷魂飯堡等等
覺得呢間fusion 菜幾有特色
於是就同媽媽去試下♥️😆
▫️▫️▫️
1️⃣黯然銷魂飯堡 $108/set (配粗薯條、沙律菜)
餡料有煎蛋、日式叉燒、菜心
而堡就係用米飯製成
入面仲有菇粒、蛋白、蔥粒
有種似平日食嘅蛋白炒飯
而米飯亦有煎過嘅😝
整體感覺幾惹味 唔會太咸
米嘅黏度適中
不過平日屋企食較清淡
所以覺得有少少油🙈
出面黎講係岩岩好~

日式叉燒

係我鍾意嘅口感😆

粗薯條
薯條幾厚肉 唔會好咸😄
有種綿綿地嘅口感
而且即叫即製 夠新鮮~

沙律菜
有車厘茄、紅毛菜、羅馬菜、芝麻菜等等
翠綠、夠新鮮 幾清新嘅感覺🍃
亦有解膩作用

翠綠鮮嫩 相比起平時食嘅唔會好un
份量可以再多啲🤤🤤

烤雞
媽媽就覺得有少少overcooked
所以略嫌雞胸肉有少少「鞋口」
佢覺得如果有白芝麻就好
分數:7/10
▫️▫️▫️
3️⃣辛辣朱古力 凍$52(跟餐半價)
熱 $46
本身都係為佢而來 想試下究竟有幾過癮😝
朱古力香濃 面頭有辣椒粉 攪勻之後飲
先甜後辣 係喉嚨個位會有少少嗆
但真係夠辣 飲完要用冰水送口
Cafe 黎講係幾特別!
辣控可以試下
分數:8.2/10
▫️▫️▫️
4️⃣蝶豆花椰香咖啡 $58 (跟餐半價)
我媽飲嘅泰式飲品🤤
顏色鮮豔 層次分明♥️
咖啡味頗香濃 私心希望可以苦澀啲😝
但稍為蓋過左椰香嘅味
分數:7.4/10
🔅店舖內有幾個打卡位
(有張mini cooper sofa同油畫😍)
🔅飲品食物都有特色
🔅座位唔算太多、少少窄 大約五張枱
➖➖➖
📍冚棒唥
佐敦西貢街3-5號昌華商業大廈地下2號舖
佐敦站B1出口步行3分鐘
日式麻醬秋葵雞肉烤沙律
辛辣朱古力、椰香蝶豆花咖啡
2019-06-25
15 分鐘 (堂食)
辛辣朱古力、椰香蝶豆花咖啡
2019-07-03 43 瀏覽
經過佐敦見到呢間新開嘅Cafe佢全間鋪頭都係用咗車仔來做裝飾而且有好多藝術嘅擺設入面嘅嘢食同嘢飲亦都睇得出用咗好多心機設計覺得好特別所以揀咗入去食lunchCold & Round - Lime & Tonic Water & Coffee $68呢杯嘢飲好特別黎嘅時候分開咗兩杯一杯就係用咖啡整嘅ice ball另一杯就係Lime & Tonic可以自己將Tonic水倒入咖啡冰入面最後等冰融左之後就會變成凍咖啡☕正式係又有得玩又有得食牛油果Yogurt $58飲得出佢好足料一定放咗好多牛油果落去酸酸地好開胃土耳其蕃茄乾大啡菇意大利粉 $88呢個素食人士好啱食落咗好多蕃茄乾同埋大啡菇🍅🍄而且佢落咗好多蒜片同埋芝士🧀所以雖然佢係一個素食但係都唔會覺得好齋🍝總括嚟講呢間都有心既小店充滿香港地道小店嘅特色而且服務非常之好下次黎希望試埋佢signature嘅rice burger🍔見到隔離枱有人食好似好好味咁
經過佐敦見到呢間新開嘅Cafe
佢全間鋪頭都係用咗車仔來做裝飾