2017-03-14 2001 瀏覽
A small restaurant serving no-nonsense roast pork/chicken/duck. I had the combination of the three and enjoyed the chicken the most - juicy and well flavoured. Pork was a bit dry and chewy while the duck was ordinary. That said, I still enjoyed the dish and would go back again, but probably for takeaway as it is a small restaurant and always packed. Also, the restaurant has no English menu and the staff speaks very limited English. Luckily there are not so many choices and they likely will offer you to try the 'mixed' roast if you cannot specify.
2017-03-12 1889 瀏覽
我初初係灣仔返工時食過一次再興,當時係外賣覺得幾好食。但後來小左吃外賣就無再食。近排見到某media出左個post話佢係燒味版澳牛,食物有質素,價錢平但服務唔好有期望。於是我同d同事又走左去叫佢既外賣。去到見到已經有條人龍仔,但果d人係等拎外賣既,落單比錢唔洗排。我叫左叉雞漱粉,等左我諗有十零分鍾就拎得。返到公司,一打開真係有d "驚喜''真心比佢既賣相嚇襯,同埋份量好小,雖然佢係平,但我都無諗住係咁既⋯連疆蓉都無比我(唔知係咪要特登叫先有)D雞無乜肉,叉燒唔juicy, 側邊好燶,同我第一次食時已經差好遠。可能紅左多人食就係咁。平是真的,但就真係唔覺好食。

返到公司,一打開真係有d "驚喜''
2017-03-10 1370 瀏覽
好耐冇食再興,今日放工後要上堂,就諗住去買個外賣。單雙拼都一樣錢$28,買咗個雙拼飯,今時今日呢個價錢一盒飯好超值!我揀咗個燒排骨叉燒飯燒排骨肉質比較硬,無咩特別~ 不過叉燒一如以往嘅好味又林又香既叉燒真係一吃難忘,叉燒味濃唔會有雪味,下次點都會叫單拼叉燒飯
我揀咗個燒排骨叉燒飯
燒排骨肉質比較硬,無咩特別~ 不過叉燒一如以往嘅好味
2017-03-08 1356 瀏覽
星期三中午,突然想食叉燒飯,路過再興,只有2個人排隊外賣,見堂食爆棚又超迫夾,女仔一個免得同成檯陌生人疊檯,決定外賣上樓食。叉燒飯$30,加個西洋菜湯$6,都叫抵呀。真係麥記都要啦。上到樓打開飯盒同碗湯。賣相真系吾得,亂哂,都系堂食好得多。叉燒有小小烤焦黑邊,全瘦,正!叉燒咬落卻有D嚡口,吾林,欠甜味,所以色丶香丶味都欠奉,飯就超多,男仔也必夠飽。湯就真材實料,飲吾到味精。$36好經濟實惠,卻沒有驚喜,只是裹腹。要食得好,都係要堂食,外賣就叫人失望。
上到樓打開飯盒同碗湯。
叉燒飯外賣
西洋菜例湯
賣相真系吾得,亂哂,都系堂食好得多。
叉燒有小小烤焦黑邊,全瘦,正!
湯就真材實料,飲吾到味精。
$36好經濟實惠,卻沒有驚喜,只是裹腹。
要食得好,都係要堂食,外賣就叫人失望。
2017-03-08
3 分鐘 (外賣自取)
西洋菜例湯
再興與鏞記都是大牌檔燒臘起家,分別以义燒與燒鵝揚名。再興早在清朝時已營業,秘製醃义燒醬汁已傳至第4代周巧和,獨步天下。家族成員在晨早以秘汁沾滿手,擦遍肥瘦適中的柳梅豬肉。醬汁偏甜而令人開胃。春色無情容易去,我心情鬱悶,買义燒,煮黯然銷魂飯。今次义燒偏瘦了,只好善用醬汁,嘗試領略黯然神傷的情懷,能否化作烹飪靈感。即興用了《願一輩子守候》曲調,填寫外賣肥义煮飯記歌詞 :玫瑰酒,义燒可以醃很久用猛火,燃燒燶了好咬口秘汁沾滿手,會擦遍整塊豬柳我眼眸,能看透义燒美醜望那雞與鴨依舊,無數的义燒太瘦讓我走,未捨得還是得放手讓我到再興等候,來買到肥脂足夠口水流,還要蜜汁伴滴油外賣走,家中煎蛋更可口切洋蔥,刺激雙眼哭已久用我一雙手,煎炒义燒時間夠食夠喉,已忘記疾苦困憂望那小龍女依舊楊過愛天高地厚伴美酒,未捨得還是放入口讓我一輩子等候,再去再興才足夠已無愁,肥义燒燴炙人口記著外賣時提示要肥义(今次5時許買,買不到靚貨),多汁,回家後撈起义燒,使义燒沾滿醬汁。洋蔥只用1/5個,切微粒後下鑊爆,加义燒炒一會兒,加义燒汁。煎荷包蛋勿煎太久,否則流不出眼淚(蛋黃)。從地鐵A2出口轉左。
再興與鏞記都是大牌檔燒臘起家,分別以义燒與燒鵝揚名。

即興用了《願一輩子守候》曲調,填寫外賣肥义煮飯記歌詞 :

玫瑰酒,义燒可以醃很久
用猛火,燃燒燶了好咬口
秘汁沾滿手,會擦遍整塊豬柳
我眼眸,能看透义燒美醜
望那雞與鴨依舊,無數的义燒太瘦
讓我走,未捨得還是得放手
讓我到再興等候,來買到肥脂足夠
口水流,還要蜜汁伴滴油

外賣走,家中煎蛋更可口
切洋蔥,刺激雙眼哭已久
用我一雙手,煎炒义燒時間夠
食夠喉,已忘記疾苦困憂

望那小龍女依舊
楊過愛天高地厚
伴美酒,未捨得還是放入口
讓我一輩子等候,再去再興才足夠
已無愁,肥义燒燴炙人口

從地鐵A2出口轉左。
  • 叉燒
2017-02-26 1313 瀏覽
聽朋友推介左好耐既再興义燒,今日黎開灣仔終於品嚐到喇,黎到門口見到人龍有尐嚇親,好在佢地係排堂食,而我呢就一心諗住外賣過下口癮啫買左半斤($50),問返屋企老人家先知呢個價錢算抵食喎剛買既义燒仲係暖暖的,即刻食,味道一流,唯獨是切得太大舊喇,細件返少少應該會更加perfect池
買左半斤($50),問返屋企老人家先知呢個價錢算抵食喎

2017-02-09 1706 瀏覽
想著假日來一定排到瘋,所以撿了個平日中午12點早些來,果然店內店外熱鬧滾滾,排第7位也要將近半小時隨著門口大姨的招呼,走進店內更加無所適從。這麼擁擠的空間塞了一張圓桌幾張方桌,完全看不到空位在哪裡!店內又充斥著員工的吆喝以及用餐的吵雜,實在像是在給遊客一場震撼教育。最後靠著店員明確的指示找到圓桌擠著坐下了,想內用的客人盡量輕裝入場吧,佔了椅子放東西小心被白眼阿!雖然店內維持著傳統的手寫菜牌,讓大家四處張望著看,不過桌號與單據倒是已經電子化,難怪能很順暢地叫號,指示著迷惘的人客入座首先與老公各叫一個雙拼:乳豬排骨飯、油雞叉燒飯 多點一大碗西洋菜湯(8$)對於清淡的湯水我一向興致缺缺,便沒再多碰而叉燒果真驚豔了我的味蕾,外皮燒得焦香脆脆口感的醬汁非常迷人!相較之下油雞就顯得普通,死氣沉沉的。會點比較貴的乳豬是因為燒肉賣晒了! 雖然可惜不過工法是相近的脆皮、嫩肉 而排骨骨太多了,少了醬汁的濃厚調味,多了肉汁的鮮美,這還是留給老公大快朵頤吧。用餐期間不停從旁經過的店員,提著各式剛出爐的燒臘,肥鴨、乳豬,超級誘人! 也讓地板滑得不可思議,千萬不要穿長裙來啊!!這兩盤飯量實在太大了,雖然已經很飽,
想著假日來一定排到瘋,所以撿了個平日中午12點早些來,

果然店內店外熱鬧滾滾,排第7位也要將近半小時
隨著門口大姨的招呼,走進店內更加無所適從。

這麼擁擠的空間塞了一張圓桌幾張方桌,完全看不到空位在哪裡!

雖然店內維持著傳統的手寫菜牌,讓大家四處張望著看,

西洋菜湯
對於清淡的湯水我一向興致缺缺,便沒再多碰
油雞叉燒雙拼飯

相較之下油雞就顯得普通,死氣沉沉的。

會點比較貴的乳豬是因為燒肉賣晒了!
雖然可惜不過工法是相近的脆皮、嫩肉

也讓地板滑得不可思議,千萬不要穿長裙來啊!!

這兩盤飯量實在太大了,雖然已經很飽,

不過看著那些煮得恰到好處的泰國香米,

還是捨不得對它說不,因此又多加了20蚊的叉燒來,拼飯!

這次上的叉燒比較肥 但還是相當好吃喔

喜歡肥點或瘦點叉燒的人還是要提前告知!
2017-01-06
25 分鐘 (堂食)
油雞叉燒雙拼飯
2017-02-07 1305 瀏覽
難得來灣仔附近做野,心血來潮就想再幫襯再興,食下一直都好出名的燒味飯。眼見2016米芝蓮牌掛於門口的再興,中午時分依舊大排長龍,外賣一隊,堂食一隊,也有不少遊客慕名而來。好彩人均用餐時間唔長,始終算是快食,等一回兒已有位。叫了肥叉燒燒肉飯,一上碟第一感覺是,份量少了很多,才5舊叉燒5舊燒肉,吃罷只可以說是剛好夠飽。肥叉唔算好肥,燒得算香的,肉質味重也叫做淋,但跟以往又肥又香差很遠了。燒肉更差,皮跟肉分開了,皮似放了很久已經淋晒,肉質只可以說是香口,同以往比唔同晒。整體質素比以往差了不少,希望佢之後會改善啦,始終曾是一間好味的燒味店。

10 分鐘 (堂食)
2017-01-31 1045 瀏覽
買野都無得比你自己選擇,我買一隻鴨,他是不是比你一隻鴨我都唔知,買燒肉又無得比你選擇要那一個部分,睇都唔比你睇,真係無第二間賣咩。味道就一般啦,但D色就唔係咁靚,所以不會再幫襯。
2017-01-27
5 分鐘 (外賣自取)
2017-01-31 15425 瀏覽
公司搬左去灣仔之後,有好多人都話再興燒味好味, 叫我去試吓。原來有兩位同事都係咁講,話一定要試。但我地響lunch time去過都無機會食到,因為無論等位定係買外賣都唔得,因為太多人排隊了。有幸夜晚去睇叱咤拉闊音樂會, 所以約左朋友去再興試下等位。原來佢係拎左兩年米芝蓮推介,唔怪得咁多人排隊la! 我叫左燒鴨飯,朋友叫左燒鴨叉燒雙拼飯。原來燒鴨飯唔係呢度最出色的,叉燒先係。燒鴨份量都算多,唔肥,個皮唔太脆,肉好實,另外鴨肉唔太香,好在豉油放嚮枱面,俾客人任落,豉油唔會過咸,可令飯濕濕地咁食又唔會太唔健康。我食左一舊叉燒,佢係半肥瘦,肉夠腍。有人話期望越高,就失望越大,都幾啱既!

有人話期望越高,就失望越大,都幾啱既!
2017-01-24
15 分鐘 (堂食)
2017-01-14 1182 瀏覽
想試再興既燒味好耐喇 奈何一直無機會是日去灣仔做野 終於可以一嚐區內名物單雙併都係$30 試問依家仲可以去邊度搵好任性咁叫左個肥叉鴨飯落左單30秒左右已經送到 快到呢😂叉燒屬半肥瘦 肥瘦相間層次分明 帶少少燶邊夠腍夠入味 愈咬愈香 燒鴨皮脆肉嫰 蘸埋酸梅醬 太正了吧 不過骨偏多呢呢度茶自己斟 鼓油 酸梅醬擺哂喺枱面自己落雖然鋪頭細細 都幾逼 不過為左食無辦法啦阿叔阿姨都會主動招呼 幾親切 幾有人情味食食下仲有段小插曲有對情侶入左黎坐我對面個呀叔就用唔鹹唔淡既普通話問人"吃什麽"佢地用純正既廣東話答呀叔人地明明就唔係遊客 呢下大家都笑左
想試再興既燒味好耐喇 奈何一直無機會
雖然鋪頭細細 都幾逼 不過為左食無辦法啦
阿叔阿姨都會主動招呼 幾親切 幾有人情味
食食下仲有段小插曲
有對情侶入左黎坐我對面
個呀叔就用唔鹹唔淡既普通話問人"吃什麽"
佢地用純正既廣東話答呀叔
人地明明就唔係遊客 呢下大家都笑左
2016-12-28 1456 瀏覽
看见堂食人太多,便打包带走,收银员态度不错。买的一个三宝饭,本来对叉烧比较期待,结果大失所望。肉身较厚,全瘦无肥肉,很柴。油鸡还不错。胜在分量很足。价格实惠。总体一般啦
三宝饭
外賣自取
今朝食完燦記三文治勁唔舒服,頭痛頭暈又想嘔,唔知係食錯野定係凍親呢!唔理咁多,飲碗暖淂湯食碗熱飯希望好啲啦。朝早返完公司做野晏晝仲要人地過會展開工,搞錯呀 ﹗順路幫所有同事買飯盒,8 個靚燒味飯盒,唔洗食會展垃圾飯,齊齊開心下,經濟又好味!係個 PK 話厭佢油,您早講咪走蔥油囉,唓﹗坐低嘆完先買飯盒比同事喇,費事抽多盒咁重啦!人頭擁擁爆場,門口塞滿等外賣既 fans,有無咁好食呀!廿七蚊單餸或雙併,同價?都算平喎,唔怪得咁多人!每次都坐得密麻麻、高朋滿座既再興。原來筷子、水杯、匙羹全部都係即用即棄,慳過請人洗碗?切雞髀燒鵝髀飯,薑蔥油撈飯真係無得頂呀,人生第二次撈得那麼高興雀躍!酸梅醬鵝肉搭上薑蔥油雞肉躺在燒味豉油撈飯上,齊齊送入口,多重味道質感融合,冶味倍增,無比美味。真係要大啖大啖地食先可以鎮得住失控的慾望呢!實在太正喇。如果唔係食過再興,我都唔會愛上左薑蔥油撈飯,無草腥味又香口,太過份喇。由細到大都食唔到蔥,入口即被草腥味攻擊,反胃嘔吐。上次唔覺意試左再興薑蔥油,使我人生有極大轉變,加埋燒味甜豉油撈飯好味道,無可抗拒呢﹗被深深吸引不能自拔,上癮了。切雞髀鵝髀飯加煎蛋,收錢阿姐推介

切雞髀鵝髀飯加煎蛋,收錢阿姐推介煎蛋。全熟煎蛋扁達達連蛋黃都熟透,無蛋漿撈飯好失望。

燒鵝髀,medium size 並不是巨髀。皮香肉嫩,鵝皮乾爽嚥韌又香口。幼滑肉質緊緻,可口非常,清爽醃味不嗆不濁,如果肉汁多一點就更愉快啦!

油雞髀燒肉飯,燒肉皮又香又鬆脆,咬到卜卜聲,隔離阿叔都係燒肉、對面檯李澤及四眼鬼佬都係燒肉,卜卜聲此起彼落!燒肉香甜,嫩而帶有肉汁,正!

燒肉勁好食,不咸不濁剛剛好。瘦肉甜美軟棉,肉汁澎湃,黏著脆皮及薄薄滑溜油膏,混埋薑蔥豉油白飯,食到停唔到口。

油雞髀質地較切雞髀結實有咬口,肉質微滑,雞皮微脆,清香豉油味道不嗆不霸道,剛剛好,好食好食!

聽到大部份食客都係燒肉同叉燒,雞同鵝反而較少。薑蔥汁太少喇點撈飯喎,見咁多人我又費事叫多碟啦。

西洋菜瘦肉湯,超濃郁香甜,無得頂,好飲到想黎多碗,菜又爽嫩甜美,太可口了吧,真材實料無欺場,高檔例湯。

依家先兩點鐘已經聽到師傅話賣剩少少湯,中湯配碟頭飯無得輸!

不知何解,西洋菜湯跟燒味飯特別好飲,又使到碟飯特別好食架喎,果真絕配。

切雞髀燻蹄飯加咸蛋,香噴噴鹽焗雞味,聞一聞,精神爽利!索一索舒筋活絡,聞得到的甜美。雞髀皮肉黃金比例,薄薄雞皮黏著輕紗般油脂,香滑無窮不油膩。

厚厚白滑結實雞髀肉藏在最底處,啜一啜骨肉分離盡收嘴裡去。肉質嬌嫩幼滑,雞汁豐富,油香滿分,好好食!

燻蹄咸香宜人,先在白醋上翻騰幾下,再黏著薑蔥豉油飯滾進口中,滋味無窮!肉結實、皮膠彈,質素合格無問題。

經常無咸蛋,有無咁好賣呀?其實咸蛋非常平庸,黃油又欠奉,但少左隻蛋又硬係未夠完美囉。咸蛋黃拼上薑蔥豉油飯一樣好味,多了份香氣。

切雞髀燒肉飯
油雞髀燒肉飯
油雞髀燒肉飯
切雞髀燻蹄飯加咸蛋
切雞髀燻蹄飯加咸蛋
2015-06-27
5 分鐘 (堂食)
切雞髀燒肉飯
  • 薑蔥油
  • 切雞髀
  • 燒肉
2016-11-21 2768 瀏覽
晚上去再興叫了一個肥叉切雞外賣,當時已經九點幾,店舖唔多人,外賣亦不用排隊。等了一陣,樓面大叫肥叉切雞,當時只有我一個在等外賣,所以我過去取。眼見有一盒飯和一碗東西。我怕我錯拿別人的外賣,所以和收銀姐姐說我只叫了肥叉切雞,是否俾錯其他客的外賣我 。她好粗聲粗氣問咁你係唔係叫左肥叉切雞加紫菜湯?我話無,佢打開盒飯看了一下之後,拿走碗湯,一聲不吭俾返盒飯我。我之後問一句,請問有無薑蓉。佢突然著燈話:如果你盒飯應該有薑蓉嘅我會俾你,無嘅你問都唔會俾。其實佢簡單答一句盒飯已經落左咪ok囉。我都有俾廿八蚊,只不過問一句啫,頭先一大碗湯唔應該出現都出現左,我仲好聲好氣俾返你,問句薑蓉啫⋯⋯呢d就係我眼中的老屎忽店,車胎人推介又如何?

呢d就係我眼中的老屎忽店,車胎人推介又如何?
2016-11-11 2749 瀏覽
今日難得放假,趁未到繁忙時間,一於過來食左先。 叫左個叉燒油雞飯,份量好足同埋D飯都好香。 最正依然是主角叉燒同油雞。 叉燒好夠林又夠味,油雞又夠滑,一個字正啊! 以呢個價錢係外面真係冇乜機會可以食倒。 下次有機會過灣仔一定會再試!