2018-11-09 196 瀏覽
最近為自己既方向又畫左個新既路向,所以決定黎返呢間同媽媽慶祝多次,所以今次就食豪D~食好D~環境就唔多講喇,要環境靚,我諗香港冇幾多間餐廳可以好似六公館俾到呢個咁大既維港view又有咁好既食物同服務質素~蜜汁黑豚叉燒成個香港,小妹唔算食過好多間餐廳,但屋企既長輩食完呢個都會話,返唔到轉頭。因為...試過你就知咩叫好食既叉燒。半肥瘦,肉質軟嫩又夠哂多汁、色澤鮮明、最緊要係香味四溢~五香黑鱈魚件怕食到魚骨既人呢個真係必叫呀~師傅將鱈魚拆骨再落油炸,再淋上五種香料調配既微辣醬汁,魚既油脂同微辣既醬汁,相得益彰!龍眼蜜生煎金蠔擺碟都好精緻,飽滿既蠔有D晶瑩通透帶點金黃色,真係口水都流哂出黎。一咬落去夠哂肥美鮮香~鴛鴦蝦球一邊係用咸旦黃炸,另一邊係整D芒果汁。中意香口既朋友就一定愛上佢地既咸旦黃,味道夠味香濃!另外果款既味道就較清新,甜甜地!重要既係點煮都好都會食到佢地既蝦球好鮮好爽好大隻!岩鹽羊肚菌焗三黃雞 (等候時間為60分鐘)一坐底我地就即刻order左呢味用上羊肚菌焗既雞,因為要等60分鐘呀~~所以一黎到真係冇令我地失望,淡淡清香既 羊肚菌,而且雞肉夠哂嫩滑,一D都唔鞋口。人多叫呢個真係

蜜汁黑豚叉燒

五香黑鱈魚件

鴛鴦蝦球

岩鹽羊肚菌焗三黃雞 (等候時間為60分鐘)

淡淡清香既 羊肚菌,而且雞肉夠哂嫩滑,一D都唔鞋口。人多叫呢個真係抵食呢

黎呢到食野又好飲酒都好,絕對係你不二之選~冬天黎既話,可能仲有feel呀
2018-11-09 201 瀏覽
星期四相約放工食好西,我倆踏着休閒的步伐,坐船過尖沙咀吃飯。迎着海風,看着美麗的夜景,感覺特別寫意。來到了想試很久的六公館,這裏的裝修果然沒令人失望,設計摩登又時尚。侍應穿着制服帶着草帽,給人活力跳脫的感覺。 落地的大玻璃外便是五光十色的維港景色。我望着窗外美景,而你卻忙著點餐,你問我吃什麼,我說無所謂,我什麼也吃。還是這個你點我吃的老樣子。 桌上的青花碗碟很復古,還有那燭光和枱花,一切是那麼的有情調。這裏是真的很適合休閒地吃一頓飯。 醉雞吃得多,醉鴿卻是第一次。上枱時已差不多是片肉拆了骨的,最啱我這等懶人。小小的一隻孔鴿,想不到肉也不少。乳鴿皮薄而肉質嫩滑,入口有淡淡的花雕香。 來之前一心想著龍眼蜜生煎金蠔,來到當然必點的。金黃的蠔食落口有點像風乾,但入面蠔肉仍保持鮑滿又多汁,蠔上面龍眼蜜香甜,令整隻蠔咸香中帶了香甜。炸葱絲及葱花令金蠔畫龍點睛。 健康的你選了秋葵芥末炒牛柳粒,牛柳粒柔軟,牛味也足,芥末的味道令秋葵和牛柳合而為一,帶點嗆鼻但卻惹味無比。 轉頭來的花膠海螺竹絲雞湯,熱辣辣。你說材料十分足,湯頭清甜,而且仲有大大片花膠,所以飲得開懷。

你說我這飯桶不夠飽,所以為我多點了個炒飯。飯炒得粒粒分明,加入了欖菜、瑤柱和菜粒,很簡單的配搭但就好好味。

甜品雖然選擇不算多,可是我還是掙扎了良久才點了意式奶凍。上枱一刻煙霧彌漫,很有看頭。木托盤上放著2粒朱古力泡芙,青花杯上是黃色的奶凍。奶凍幼滑富奶香,而且吃罷茉莉花香在口腔流轉,久久不散,很好吃。

很簡單的晚飯,但每道菜的味道都穩定有水準,令人食得滿足。而且對住閃閃生輝的維港夜景,就更有一番味道。
2018-10-11
  • 龍眼蜜生煎金蠔,茉莉花茶味意式奶凍,秋葵芥末炒牛柳粒,
  • 欖菜瑤柱菜粒炒飯,花雕醉鴿,
  • 花膠海螺竹絲雞湯
2018-11-09 180 瀏覽
海景一流既中餐廳!!! 見好多朋友有介紹過呢間係海運中心既中菜館, 今次到我帶媽媽黎食了~~~ 有得坐玻璃窗位望住海景, 真心食咩都覺得好味~ 餐廳本身以暗黑型格主題令時尚感大增, 有種中西合壁既感覺, 不過食物都係以中式為主。 牛展海蜇拼盤前菜揀左佢~ 因為一碟有哂兩樣我既最愛, 牛展睇落多, 食落仲多!!! 牛厚薄適中, 味濃得黎唔會過度, 海蜇偏幼但都爽口, 没有不愛的理由吧~~~~龍井燻太爺雞身為一個雞控, 係唔會放棄食雞既任何機會, 以一鍋上未打開蓋有神祕感, 一打開就聞到香氣, 店員立即趁熱加入龍井茶葉, 龍井本身清香又不突兀既茶香令雞味鮮香提升, 雞肉滑嫰柔軟, 帶着微微雞油又再添滑嫰感 水牛奶龍蝦球將龍蝦肉整碎再混入水牛奶入面, 再配以龍蝦外型, 其實係兩層水牛奶中間夾住一層龍蝦肉, 龍蝦肉較集中令人易啲食到, 呢個設計有花過心思, 比起龍蝦肉, 我覺水牛奶更好食, 因為炒得好滑同近乎食唔到油添, 龍蝦係奶香襯托下會濃D。 八味金磚豆腐呢個係成晚既亮點之一! 因為本身order其他菜式都唔錯, 反而呢個無預期會好特別, 點知一啖就驚艷到!!豆腐磚既炸皮薄得誇張, 但竟

海景一流既中餐廳!!!

牛展海蜇拼盤

龍井燻太爺雞

水牛奶龍蝦球

八味金磚豆腐

呢個係成晚既亮點之一!
因為本身order其他菜式都唔錯, 反而呢個無預期會好特別, 點知一啖就驚艷到!!豆腐磚既炸皮薄得誇張, 但竟然依舊香口脆身, 內裏既豆腐嫰滑得黎帶豆香, 清淡豆腐遇上八味炸皮呢種對比好強烈但無違和感, 八味調味做得岩啱好, 夠哂惹味, 一碟唔夠喉呀!!!!

鮮茨實温雞湯浸菜苗

菜鮮甜配埋雞湯, 夠健康, 特別之處有鮮茨實粒令整體不單調!!!

食完飯發現出面原來係露天無敵海景, 加上果晚好好天, 整個海景就一覽無遣了
2018-11-09 172 瀏覽
I am so glad to be here tonight that I can find out such fascinating dinning option in ocean terminal That’s a wide angel sea view of our Victoria Harbour and we can even see cruises pass by.The terrace is amazing they have outdoor seats for having drinks and we can have nice photos with spotlight provided by the restaurant, no joke they use the spotlight to help you just get a nice photoDrunken Pigeon in Huandiao Chinese wineThe best drunken pigeon ever! This cold dish is making good use of the

The best drunken pigeon ever! This cold dish is making good use of the huadiao wine which is considered very fine wine especially here comes good with the pigeon meat

Pan seared dried Golden Oysters with Longan Honey

The sweetness from the longan honey is what makes this dish wonderful. The oyster is dried itself so that the taste of it is even stronger. Yet the oyster isn’t too tough to chew.

Steamed Pork Tenderloin with dried shrimps

Chewy pork tenderloin with the dried shrimps essence all soaks in.

Sauteed Diced Chicken in'Sich
uan' Style

Pretty spicy but you just can’t stop putting one dice after one

2018-07-26
2018-11-09 135 瀏覽
海港城擴展左,而且仲有好多間唔同既餐廳開幕。今日就同屋企人慶祝生日黎左呢到,六公館係好多人口中都略略聽過,而且啲野食仲真係幾令人驚喜。蜜汁黑豚叉燒叉燒肉嫩汁甜,而且每塊叉燒都係入口即溶,唔會好韌,好好入口,而且佢個皮仲係略略帶脆,而且啲醬汁好入味,真係好想再食。必嗌推介。龍井熏太爺雞雞肉睇落又白又嫩,而且外皮仲烤得岩岩好夠晒膽,而且嗅落都好香,食既時候最好將啲龍井乾溝埋一齊食,會更好食。香脆黑豚肉絲炒麵 啲炒麵好香脆溝上醬汁味道好match,而且醬汁令到整個菜色唔會太乾,而且仲好入味,好易入口松茸羊肚菌海膽燴飯海膽好鮮甜,仲係入口即溶,而飯都岩岩好唔,唔會太鹹或者太過冧,軟硬適中,而且個飯仲好開胃,唔錯唔錯美食緊係要配美酒,為今餐畫上句號

六公館係好多人口中都略略聽過,而且啲野食仲真係幾令人驚喜。

蜜汁黑豚叉燒

龍井熏太爺雞

香脆黑豚肉絲炒麵

松茸羊肚菌海膽燴飯

美食緊係要配美酒,為今餐畫上句號
2018-11-09 136 瀏覽
妹妹之前和我提起六公館,叫我一定要和男友去試下,今晚終於得嘗所願,一邊睇靚view, 一邊食好嘢位處於尖沙咀海旁,坐擁270度維港景緻, 無敵超級大海景,個view真係勁靚,整個維港夜景一覽無遺好美哦秋天在這樣的環境飲嘢特別覺得浪漫心情勁開心室內裝修懷舊而充滿氣派,卻又散發着優雅的情懷餐具攞設都好精緻充滿中國色彩鮮柚子鱈場蟹腳沙律~ 將鱈場蟹腳拆肉,再mixed埋日本青瓜絲和新鮮柚子,蟹肉鮮甜而帶有海水的鹹味,柚子的酸味和青瓜絲的爽甜令這道沙律口感豐富,又清新,又開胃,令人食慾大增蜜汁黑豚叉燒~黑豚肉的表面掛滿蜜汁,燒到有些微燶,好香口,肉質軟腍鬆化,肥瘦均勻,係我食過最美味的叉燒,highly recommended 鴛鴦蝦球~用2種不同的煮法而成的鴛鴦蝦球各有特式,兩者都是油泡,一種是外面加上酸酸甜甜的杧果醬,味道清新,另一種是咸蛋黄蝦球,味道比較濃郁,蝦球炸得好酥脆,大大隻又新鮮又彈牙,好美味紅燒金勾翅~Wow! 成塊金箔鋪在金勾翅湯上面,好華麗啊!我最重視個湯頭,因為翅本身無味,呢個翅湯又"杰"又充滿金華火腿和雞的鮮味,湯味濃郁,好黏口, 加埋一梳梳粗身的金勾翅和爽甜的芽菜真是

秋天在這樣的環境飲嘢特別覺得浪漫
心情勁開心
室內裝修懷舊而充滿氣派,卻又散發着優雅的情懷

餐具攞設都好精緻
充滿中國色彩

紅燒金勾翅~Wow! 成塊金箔鋪在金勾翅湯上面,好華麗啊!我最重視個湯頭,因為翅本身無味,呢個翅湯又"杰"又充滿金華火腿和雞的鮮味,湯味濃郁,好黏口, 加埋一梳梳粗身的金勾翅和爽甜的芽菜真是絕配

天子蘭花膠海螺竹絲雞湯~材料有花膠,瑤柱,瘦肉,海螺,竹絲雞,真材實料,所以味道清甜,充滿瑶柱和海螺的鮮味,我最喜愛飲湯,尤其燉湯,飲完真係覺得好滋補

食完真係唔捨得走,期待下次再來

2018-10-24
  • 紅燒金鈎翅
  • 天子蘭花膠海螺竹絲雞湯
  • 鴛鴦蝦球
  • 蜜汁黑豚叉燒
  • 鮮柚子鱈場蟹腳
1K
2018-11-08 216 瀏覽
要不是朋友從外地回來,也不會到這裡用餐餐廳的位置跟裝修真的很不錯,而且不管室內還是室外都有bar彌漫著格調氣氛,讓用餐環境更優雅就算不來吃中菜也會吸引人來喝一杯,順道看一下風景先點了杏汁花膠川貝菜膽燉白肺以雞腳花膠做湯底,材料絕不欺場湯頭是純正的奶白色,杏味亦夠濃香,豬肺更是軟綿綿喝來清潤不口渴擺盤細緻的花雕醉乳鴿 花雕香香彌漫於空氣間,嫩滑鮮味的肉質鴛鴦蝦球這道是六公館的招牌菜,一碟有六隻最愛鹹蛋味極之濃郁,口感綿密甘香,蝦球也來得彈牙龍井熏太爺雞 半隻上菜後服務員會立即攦上炸過的龍井茶葉很香煙熏味,雞肉脂肪比例均勻好吃得連雞皮也給我吃掉向著海景吃飯,的確心曠神怡 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTE 101號舖
要不是朋友從外地回來,也不會到這裡用餐

餐廳的位置跟裝修真的很不錯,而且不管室內還是室外都有bar
彌漫著格調氣氛,讓用餐環境更優雅
就算不來吃中菜
也會吸引人來喝一杯,順道看一下風景
先點了杏汁花膠川貝菜膽燉白肺
以雞腳花膠做湯底,材料絕不欺場
湯頭是純正的奶白色,杏味亦夠濃香,豬肺更是軟綿綿
喝來清潤不口渴
擺盤細緻的花雕醉乳鴿
花雕香香彌漫於空氣間,嫩滑鮮味的肉質
鴛鴦蝦球

這道是六公館的招牌菜,一碟有六隻
最愛鹹蛋味極之濃郁,口感綿密甘香,蝦球也來得彈牙
龍井熏太爺雞 半隻上菜後服務員會立即攦上炸過的龍井茶葉
很香煙熏味,雞肉脂肪比例均勻
好吃得連雞皮也給我吃掉
向著海景吃飯,的確心曠神怡

尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTE 101號舖
2018-11-02
  • 杏汁花膠川貝菜膽燉白肺
2018-11-06 159 瀏覽
向來知道口啤唔錯,今晚特別來光顧,面向維港夜景的確美。龍眼蜜生煎金蠔,喜歡吃甜會喜歡,蜜糖味帶出蠔味,入口先有蜜糖味道,然後滿嘴蠔香。沙煱茴香乾燒星班,薑蒽三椒用鍋炒夠香,但唔夠特長。花膠彈蝦乾浸豆胚,魚湯濃味,豆胚很嫩,魚肚比較硬,最特別用賴尿蝦乾,不及一般蝦乾香,但都算好。岩鹽羊肚菌生焗三黃雞,雞是嫩滑的,皮都脆,三黃雞有油香。秋葵芥末炒牛柳粒,最好牛柳粒,秋葵味出炒得有一手。茉莉花茶味意式奶凍,乾冰效果賣相吸引,女仔會好鐘意,奶凍十分滑,質感似豆花,唔太甜,是這處最受歡迎的甜品。
向來知道口啤唔錯,今晚特別來光顧,面向維港夜景的確美。

沙煱茴香乾燒星班,薑蒽三椒用鍋炒夠香,但唔夠特長。

岩鹽羊肚菌生焗三黃雞,雞是嫩滑的,皮都脆,三黃雞有油香。

秋葵芥末炒牛柳粒,最好牛柳粒,秋葵味出炒得有一手。

2018-11-06
2018-11-06 127 瀏覽
呢到環境靚不再話下🌃望住個海食飯🤗都開心D景靚之餘🤩食物都一樣咁重要今晚其實食左好多野🤪但小妹覺得必食🥘松茸羊肚菌海膽燴飯松茸羊肚菌🍄出名濃郁菇菌香而海膽一向係小妹至愛♥️所以唔叫都對唔住自己😆哈哈店員端上燴飯已香氣撲鼻😌首先試左未撈海膽先😚松茸羊肚菌真係超超超濃😍飯質地煙韌😋粒粒分明試埋撈左海膽先😎多左一份海膽嘅甘甜😉令燴飯更creamy忍唔住encore多左份燴飯😝嘻嘻勁勁勁正🤤100分👍🏻
呢到環境靚不再話下🌃

多左一份海膽嘅甘甜😉令燴飯更creamy
忍唔住encore多左份燴飯😝嘻嘻
勁勁勁正🤤100分👍🏻
2018-11-06 166 瀏覽
曾經同朋友黎過六公館飲野同食雪茄覺得環境好靚就同左朋友黎依度食下晚餐中菜來說味道都幾好而且有美景加持食完又可以睇下維港景色人生一大樂事黑豚蜜汁叉燒看到每一枱都叫左一客黑豚肥瘦岩岩好咬落非常軟腍雖然價錢也不算便但也很值得一試菜龍眼蜜生煎金蠔店員很貼心 見我地有4個人問我地洗唔洗加多一隻金蠔非常肥美 而且蠔味很濃連唔太喜歡食蠔的朋友也愛上了看到openrice上的介紹差不多每篇都有介紹佢龍井熏太爺雞半隻所以都點左黎試試無論雞皮定肉都充滿了龍井味肉也非常嫩滑最後也點了甜品
曾經同朋友黎過六公館飲野同食雪茄

肉也非常嫩滑

最後也點了甜品
2018-11-04
2018-11-06 124 瀏覽
又再次黎到六公館吃飯今次是和家人來慶祝生日望住個靚海景 加上食物質素家人都非常滿意龍眼蜜生煎金蠔金蠔表面有龍眼蜜好有光澤金蠔都好飽滿 好濃蠔味水牛奶龍蝦球上次都食過一次今次再encore水牛奶好滑龍井熏太爺雞(半隻)好重茶味 而且雞很滑很值得推薦~~48 小時慢煮牛肋骨非常好吃 很入味鴛鴦蝦球蝦球很大粒 肉質很彈牙兩隻味分別是黃金同芒果味來到甜品依個奶凍非常好食 一定要叫!!!奶凍很滑 而且有濃濃既茶味很驚喜 亦都為晚餐畫上了完美句號了~
又再次黎到六公館吃飯今次是和家人來慶祝生日

水牛奶龍蝦球
上次都食過一次
今次再encore
水牛奶好滑
龍井熏太爺雞(半隻)
好重茶味 而且雞很滑
很值得推薦~~
48 小時慢煮牛肋骨
非常好吃 很入味
蝦球很大粒 肉質很彈牙
兩隻味分別是黃金同芒果味

來到甜品
依個奶凍非常好食 一定要叫!!!
奶凍很滑 而且有濃濃既茶味
很驚喜 亦都為晚餐畫上了完美句號了~
2018-10-03
有咩中菜好食? 小編一定推薦尖沙咀「六公館」!☺️ 餐廳位於尖沙咀海旁, 坐擁270度維港五光十色嘅景色, 食物也相當有質素!😋 所以我便帶媽咪來慶祝生日🎂~ 餐廳設計裝潢走高尚優雅路線, 一邊是主要係for drinking,有個開放式酒吧, 仲有outside area, 可一邊品酒,一邊欣賞維港嘅景緻, 有時候仲會有live band,好chill呀😎! 另一邊主要是for dining, 中間有適合一家大細嘅大圓枱, 旁邊係二至四人嘅梳化座位或靠窗座位, 不論家庭聚餐或情侶約會都合適。 菜式方面, 「六公館」主打新派粵菜, 加入其他中國各菜系和西餐元素, 菜式新穎又美味。 龍眼蜜生煎金蠔($218) Pan-seared dried golden oysters with longan honey 選用有名、鮮味十足嘅流浮山金蠔, 加入龍眼蜜煎得香口, 金蠔猶如包上糖衣, 食落香甜,又散發着濃郁嘅蠔香,值得一試!👍🏾 香煎鵝肝配冰糖燴梨($268) Pan-seared foie gras served with crystal sugar pear 鵝肝一
有咩中菜好食?
小編一定推薦尖沙咀「六公館」!☺️
餐廳位於尖沙咀海旁,
坐擁270度維港五光十色嘅景色,
食物也相當有質素!😋
所以我便帶媽咪來慶祝生日🎂~
餐廳設計裝潢走高尚優雅路線,
一邊是主要係for drinking,有個開放式酒吧,
仲有outside area,
可一邊品酒,一邊欣賞維港嘅景緻,
有時候仲會有live band,好chill呀😎!
另一邊主要是for dining,
中間有適合一家大細嘅大圓枱,
旁邊係二至四人嘅梳化座位或靠窗座位,
不論家庭聚餐或情侶約會都合適。
菜式方面,
「六公館」主打新派粵菜,
加入其他中國各菜系和西餐元素,
菜式新穎又美味。
龍眼蜜生煎金蠔($218)
選用有名、鮮味十足嘅流浮山金蠔,
加入龍眼蜜煎得香口,
金蠔猶如包上糖衣,
食落香甜,又散發着濃郁嘅蠔香,值得一試!👍🏾
龍眼蜜生煎金蠔
香煎鵝肝配冰糖燴梨($268)
鵝肝一客有三件,份量都算合理,
煎得外脆內軟,豐膄甘香,
配上冰糖燴梨🍐,可中和一下鵝肝嘅膩感,
而且賣相相當精緻,一片片的整齊排列着,
食落香甜味美,滋潤得很!☺️
香煎鵝肝配冰糖燴梨
嘆鵝肝,梗係要選配美酒啦!😎
Tanqueray TEN($148)
入口鮮明嘅柑橘和杜松子味,
伴隨着甘菊嘅香氣,
加上西柚嘅酸甜,容易入口。😙
Tanqueray TEN
鴛鴦蝦球($298)
King prawns dual-tossed in mango puree and golden salty egg yolk
炸蝦球選用大隻緬甸蝦🦐,
蝦肉厚肉爽彈,鮮香美味,
酥炸後沾滿芒果醬和鹹蛋黃醬,
芒果醬以新鮮芒果製成,入口香甜,
鹹蛋黃醬以鹹蛋黃和牛油炮製,香口惹味,
兩種口味嘅蝦球都相當美味,值得推薦呀!😎
鴛鴦蝦球
龍井薰太爺雞(半隻)($288)
Smoked chicken with longjing tea leaves (half)
端上時一打開蓋,煙霧四溢,
趁熱落下龍井茶葉,
拌一拌才吃,雞件便沾上茶香,
雞件肥美,肉質嫩滑多汁,好味道呀!😋
龍井薰太爺雞(半隻)
整體來說,
「六公館」環境絕色,
食物質素相當有水準,
整頓飯價錢雖不便宜,但卻物有所值,
算是小編食過數一數二最好食嘅中菜!😚
慶祝紀念
生日
鴛鴦蝦球
龍井薰太爺雞(半隻)
2018-11-04 411 瀏覽
今日係肥爸生日,肥妹仔決定同肥爸去海港城食一間叫六公館嘅中菜餐廳。入到去裝修非常漂亮,除咗有中式嘅擺設之外,仲新加入好多新穎型格嘅西洋元素喺入面, 加上對住維多利亞港呢一個夜景食飯 ,真係未食飯齋睇個環境已經令人好陶醉。Soup with pork Lung  $256我哋叫咗一個豬肺湯,呢一個豬肺湯飲落去非常清甜,而且好香杏仁嘅味道,一啲都冇豬臊味,飲落去非常滋潤。Crab Roe Soup $198另外再叫咗一個海皇羹,佢呢個海皇羹唔係淨係得茨,入面有結結實實嘅蟹肉,飲落去好鮮甜嘅蟹肉味, 鮮味十足。Steamed Grouper  $368魚肉肉質非常嫩滑,呢度嘅魚冇過份嘅調味,可以好單純咁食得出去魚自己本身嘅鮮味,而且 而且伴碟仲有一啲蛋白,連埋魚肉一齊食,好香好滑。King Prawns $298呢一碟炸蝦球食到肥妹仔成家人拍曬手掌,佢有兩種味,一種係蜜糖芥末醬,一種係鹹蛋黃醬。蜜糖芥末醬超級惹味,少少嗆鼻,食落去非常刺激,鹹蛋黃醬非常香,而且蝦球肉質非常結實大隻,咬落去爽口彈牙。Iberico Pork  $288呢一度嘅叉燒絕對唔係出面普通嘅叉燒可以媲美。 首先呢一度嘅叉

Soup with pork Lung  $256

Crab Roe Soup $198

Steamed Grouper  $368

King Prawns $298

Iberico Pork  $288
呢一度嘅叉燒絕對唔係出面普通嘅叉燒可以媲美。 首先呢一度嘅叉燒係肥叉,肥膏嘅比例比瘦肉多,但係咬落去一啲都唔肥膩, 好香好軟淋,而且佢嘅蜜糖係好多,鋪滿曬成份叉燒,咬落去啖啖都係油脂香味,超級好食。

Longjing Chicken $288
呢一隻係用龍井菜葉作為伴碟嘅雞,首先佢嘅雞係好滑嘅,一啲都冇鞋,而且有淡淡龍井茶嘅香味。茶葉稍微炸過,所以食落去吹脆,好特別。

Tenderloin Cube  $248
呢一個牛柳粒用咗秋葵同芥末醬去炒,所以食落去非常之惹味。秋葵嘅質地本身比較黏,但係對身體非常好,而牛粒亦好濃牛肉味,食落去肉質軟熟。

Chicken Liver  $138
呢一個出街食飯都好少會見到呢一味菜,佢既雞肝嘅食落去原來一啲都唔鞋口,肉質粉粉嫩嫩 ,不錯。

Pearl Rice  $288
叫咗呢一個炒飯試下,呢一個炒飯並唔係普通炒,飯而係有海膽喺上面。本身個炒飯已經用咗醬汁去調味,但係再撈埋個海膽食,鮮上加鮮,非常好食。

Sauteed Local Fresh Lobster Tofu  $438
就咁睇落去就已經贏曬,佢呢個麻婆豆腐係連埋龍蝦肉一齊煮,所以食落去除咗麻麻辣辣嘅豆腐之外,仲有非常鮮甜美味嘅龍蝦肉,而且份量都唔少。

Tea  $84
2018-10-21
2018-11-04 132 瀏覽
今晚約咗親戚嚟尖沙咀呢呢邊食飯,聽聞呢一間六公館嘅評價非常高,除左食物質素令人滿意之外,佢嘅環境裝修亦都一流,所以今日決定去朝一朝聖,試下食呢一間中菜。Soup with pork Lung  $256首先我哋叫咗豬肺湯嚟試一試,因為近排天氣都比較乾燥。佢呢一度嘅豬肺湯好香杏仁味,飲落去比較傑身,膠質好高,而且一啲豬臊味都冇,好好飲。Crab Roe Soup $198另外再叫咗一個蟹肉羹,呢一個蟹肉羹飲落去完全冇味精味,飲得出係好鮮甜嘅蟹肉味。Steamed Grouper  $368清蒸魚肉蛋白,首先呢一度嘅魚食得出非常新鮮,因為佢嘅魚肉肉質非常鮮嫩,一啲腥味都冇。而且佢嘅調味簡簡單單,最主要係食佢魚本身嘅鮮味,加埋伴碟嘅蛋白,食落去好滑。King Prawns $298蜜糖芥末醬同鹹蛋黃醬炒蝦球,呢一度蝦球真係超級好食。蝦肉非常大隻,而且好結實,好彈牙,食得出係新鮮貨。另外佢嘅蜜糖芥末醬食落去有嘅有蜜糖嘅甜味,亦都有芥末嗰種嗆鼻嘅刺激感,超級好食。佢嘅鹹蛋黃醬亦都炒得非常惹味。Iberico Pork  $288呢一度嘅叉燒絕對唔係出面普通嘅叉燒可以媲美。 叉燒係肥叉,肥膏嘅比例

Soup with pork Lung  $256

Crab Roe Soup $198

Steamed Grouper  $368

King Prawns $298

Iberico Pork  $288
呢一度嘅叉燒絕對唔係出面普通嘅叉燒可以媲美。 叉燒係肥叉,肥膏嘅比例比瘦肉多,但係咬落去一啲都唔肥膩, 好香好軟淋。

Longjing Chicken $288
龍井雞,因為我哋都未食過龍井雞,所以叫咗一份嚟試下。總括嚟講佢係一種好似豉油蒸雞,但係面頭鋪咗一啲炸咗嘅龍井茶葉,食嘅時候要連埋龍井茶葉一齊食就會食到好香嘅龍井味。而且雞肉嘅肉質嫩滑,不錯。

Tenderloin Cube  $248
呢一個牛柳粒用咗秋葵同芥末醬去炒,所以食落去非常之惹味。秋葵嘅質地本身比較黏,而牛粒亦好濃牛肉味,食落去肉質軟熟。

Chicken Liver  $138
雞肝肉質粉粉嫩嫩, 食落去除咗本身雞肝本身獨嘅味道之外,仲食到少少帶甜嘅口感, 不錯。

Pearl Rice  $288
海膽炒飯,炒飯上面舖了滿滿既海膽,炒飯已經用咗醬汁去調味,但係再撈埋個海膽食,鮮上加鮮,非常好食。

Tea  $84
2018-10-21
2018-11-04 138 瀏覽
今次來到尖沙咀,約了我最愛的母親一同共進晚餐。 與媽媽吃飯,當然希望給他一個愉快的晚上,浪漫的回憶。餐廳裝潢以黑色為主調,位於維多利亞港旁邊,晚上看的海景一流,相信如果煙花晚上,更是座無虛席。另外餐具以中式瓷器,為主看起來像江南瓷器,高貴帶點簡潔。但最可惜的是沒有飲用水或茶供應,需要另外購買。菜單分兩個顏色,分別是紅色和綠色,一個為食物的,另一個則是飲品。前菜方面是鹹酸菜,味道開胃,醒神,但個人認為不宜多食,始終都是醃製食物。對身體未必有益。食物方面,點了麻醬雞絲粉皮及上湯菜苗。 兩個菜,外表精緻, 份量剛剛好。雞絲粉皮雞絲嫩滑,味道十足。菜苗以魚湯做底, 味道更加出色, 最重要菜苗嫩滑,完全沒有渣宰。環境上已經完勝,一定會再來。因為最重要的媽咪十分喜歡。

但最可惜的是沒有飲用水或茶供應,需要另外購買。

環境上已經完勝,一定會再來。因為最重要的媽咪十分喜歡。