2016-12-18 696 瀏覽
豆漿未算太突出,略嫌唔夠濃,但勝在新鮮製造,有無糖豆漿,尚算貼心。豆品廠嘅老字號
豆漿
豆品廠嘅老字號
題外話/補充資料: 舖內欠清潔,地面濕滑,行入店舖,一陣疑似石膏的硫化味道撲鼻而來,有必要加強抽風系統,否則會影響顧客嘅用餐體驗。
2016-12-15
外賣自取
  • 豆漿
地方超级小,坐的十分辛苦。建议多人一起去就外卖带走吧。东西还没吃完,稍微见底了,就有人收走你的东西。豆花十分的滑,黄糖的搭配十分和谐,豆香黄糖香让人停不了口。炸料有惊喜!选了四拼,件件都好吃,搭配他们家的腐乳辣椒酱。最后还是意犹未尽,可是那个狭窄的空间让人不想再待了。只好再点一份外卖带走,边走边吃。豆浆也是十分顺口!好喝!只是稍微甜了一点,但是还是很好喝的。主要环境不好,而食物是值得的!下次再来香港一定会再去
2016-12-09 536 瀏覽
公和食物的味道不在話下,都唔洗講太多,始終d豆製品的豆味真是贏九條街,無得頂!!!雖然味道仍在,但風味不再~當無得用雞公碗轉晒用膠後,先發現原來豆腐花用雞公碗裝個風味真是唔一樣。
,無得頂
!!!
雖然味道仍在,但風味不再~

• 煎豆腐
  • 腸粉
  • 魚腐
2016-11-29 600 瀏覽
公和荳花滿載我兒時既回憶,大個左經過深水埗都會心思思黎食番碗,最近新聞見到呢間舊鋪面臨變遷,店主都盡力保存老店特色,難能可貴,今次晚上8點黎到,唔算多人,熱荳花10蚊碗香滑,加黃糖更香甜,改用膠碗對味道影響不大,但瓦碗懷舊風味就有d 減退。炸釀荳卜香脆,可配豉油及辣醬食更正,10蚊有5舊,下次要飲埋豆漿!
2016-11-27 509 瀏覽
呢間深水埗必食老店最近被廁所風波弄得一團糟,剛巧到呢區就試下究竟有咩變化。依家仍然有座位,唔使立食,不過老牌瓦碗就換成膠碗,銻碟就仍然保存,今次依舊叫熱豆花,炸豆卜,幸好水準依舊,豆花香滑,豆卜新鮮炸出,熱辣辣又鬆脆,埋單20蚊,下次都會繼續支持香港特色老店。

,埋單20蚊,下次都會繼續支持香港特色老店。
  • 豆卜
2016-11-27 381 瀏覽
去到深水埗一定要食返碗甜品為食豬本來諗住食芋圓,點知咁啱搬鋪無得食於是又返黎呢度食豆腐花我地叫左大凍豆腐花 ($10) 同細凍豆腐花 ($8)大豆腐花嘅份量多過細豆腐花好多豆味依舊濃郁,但係凍豆腐花就唔算滑,都係熱嘅豆腐花滑啲好味啲另外留意到個碗變左做膠碗,睇返新聞原來係因為呢度無食肆牌不過呢度啲豆花都值得回頭嘅
去到深水埗一定要食返碗甜品
為食豬本來諗住食芋圓,點知咁啱搬鋪無得食
於是又返黎呢度食豆腐花
我地叫左大凍豆腐花 ($10) 同細凍豆腐花 ($8)
大豆腐花嘅份量多過細豆腐花好多
另外留意到個碗變左做膠碗,睇返新聞原來係因為呢度無食肆牌
不過呢度啲豆花都值得回頭嘅
2016-11-22 457 瀏覽
難得去開呢區,專程兜去試下,點知短短堂食5分鐘,極度難受,舖頭歷史悠久不是髒的藉口,一直有一股難聞氣味。也不見傳說中的斯文研究生太子女。失望。同時覺得米之林真係越來越廢
2016-11-19 718 瀏覽
豆腐,我由細個開始就好喜愛!因為咁,細妹不時會去呢度買嘢食俾我!我好喜愛呢款豆腐,$10/5件,外賣加$1,有時夜晚幫襯會多一件,真係又抵又好味!豆腐香滑柔軟,魚肉襯托下,帶有點點鮮味,掂甜醬食一流!我一次可以掃哂一盒(6件)!炸豆腐細妹都買過俾我,但太油太硬,我唔鍾意!食豆腐,都係食最原始嘅好!

魚肉釀豆腐
2016-11-14
5 分鐘 (外賣自取)
魚肉釀豆腐
2016-11-07 1019 瀏覽
我一直都鐘意食豆腐花特別係公和 因為比較老字號但早幾日去食 而且感覺不同了-一行入去 店員已經問我地要咩今次同行係4個人,因為未夠時間我地想食住豆腐花再係somewhere等另一個朋友我地同阿姐講唔係外賣,而係堂食佢話都要叫左先因為平時食野都係坐低先叫到我地叫完豆腐花 先發現而家堂食係唔會有位坐而係變哂企係度食我估係唔想D客叫左少少野就坐好耐呢個我都明既不過企係度食真係奇怪我都知日本食壽司都有企係度食但係香港人未必慣 加上深水埗區有好多老人家企係度食未必個個肯另外我見到豆腐花已經唔係用碗裝而係用膠兜裝 確係唔環保見到佢有甘既改變可能想食既時候唔會諗到公和係第一選擇
我一直都鐘意食豆腐花

特別係公和 因為比較老字號

但早幾日去食 而且感覺不同了

一行入去 店員已經問我地要咩

今次同行係4個人,因為未夠時間

我地想食住豆腐花再係somewhere等另一個朋友

我地同阿姐講唔係外賣,而係堂食

佢話都要叫左先

見到佢有甘既改變

可能想食既時候唔會諗到公和係第一選擇
2016-11-05
2016-11-02 764 瀏覽
食完劉森記 就順便去試埋公和去到先知鋪頭入面買野食同埋係食完先俾錢叫左熱豆腐花 同14蚊 3併 豆腐花好重豆味質地就比平時既豆腐花實身但係都好滑 不過呢到無薑味糖水 只有黃糖落如果有糖水我會加分3併有豆卜 魚腐 同豆腐3種都有釀到魚肉魚肉好林 唔彈牙 不過有落葱 所以都幾香調味方便都好夠豆腐會嫌唔太夠味 落埋豉油就好食3併我會推介豆卜 因為煎到脆卜卜落埋甜醬 甜甜地好好食ps 鋪頭前面亦有豆製品既野賣
食完劉森記 就順便去試埋公和

落埋甜醬 甜甜地好好食

ps 鋪頭前面亦有豆製品既野賣
2016-11-01
2016-10-31 508 瀏覽
細細個就會lur媽咪買豆腐花食因為鐘意佢呢隻甜甜地既味道-而家大個左唔係好多地方都有得食就算有,豆腐都唔係滑加埋糖水同黃糖一味得個甜字都唔知食緊D咩-次次黎到深水埗都一定要食返碗豆腐花先走今次黎到見到有空位一坐落去大叫"凍豆花,唔該"其實D店員都好好次次都溜我地買埋野食不過次次都食到飽 一心黎食甜品所以就無食野真心 我聞到佢地既煎釀豆腐好香-碗豆花好快就到滑滑既豆腐 真係唔捨得整爛佢但為左食 都要忍心公和既豆腐花真係好滑好滑而且$8/碗又唔貴食埋呢個做一天既結尾好滿足了
細細個就會lur媽咪買豆腐花食
因為鐘意佢呢隻甜甜地既味道
而家大個左唔係好多地方都有得食
就算有,豆腐都唔係滑
加埋糖水同黃糖
一味得個甜字
都唔知食緊D咩
次次黎到深水埗
都一定要食返碗豆腐花先走
今次黎到見到有空位
一坐落去大叫"凍豆花,唔該"
其實D店員都好好
公和既豆腐花真係好滑好滑
而且$8/碗又唔貴
食埋呢個做一天既結尾好滿足了
2016-10-29 250 瀏覽
食完豬膶米諗住飲番杯野經過公和 見到好多人😅聽聞公和既豆製品有好濃既豆味咁就買左杯無糖豆漿試下都幾失望下 因為豆味好淡好淡我心目中好飲既豆漿同好食既豆腐喺北角果邊😋不過有機會我都會再試佢其他野食的
食完豬膶米諗住飲番杯野
經過公和 見到好多人😅
聽聞公和既豆製品有好濃既豆味
咁就買左杯無糖豆漿試下
都幾失望下 因為豆味好淡好淡
我心目中好飲既豆漿同好食既豆腐喺北角果邊😋
不過有機會我都會再試佢其他野食的
2016-10-26 360 瀏覽
今日約左個FD去深水埗,我地一心諗住去試d街頭小食。我地揀左個熱辣辣豆腐花試一試先公和荳品廠榮獲”米芝蓮街頭小食”真係實至名歸。熱辣辣而且好香豆味,滑嘟嘟既豆腐花可以直接落到喉嚨。真係無得頂!至於甜度,見人見志啦,我自己就鍾意再食甜D,天然唔加任何添加既豆腐花得豆味
今日約左個FD去深水埗,我地一心諗住去試d街頭小食。

我地揀左個熱辣辣豆腐花試一試先

公和荳品廠榮獲”米芝蓮街頭小食”真係實至名歸。

2016-10-10
5 分鐘 (堂食)
2016-10-09 423 瀏覽
好支持香港嘅地道美食,特別鍾意呢間啲豆腐,好好味,混完醬,再encore個豆卜第二碟,因為炸得好香口又唔油,配埋魚肉,好好食!! 豆腐花又係非常之滑~ 所以就算地方冇冷氣坐得咁逼,但都依然好多人捧場,短短時間已經可以做幾轉,實力嘅表現~
2016-09-24
  • 凍豆腐花
  • 豆卜
  • 豆腐
  • 煎豆腐
  • 腸粉
  • 魚腐
2016-10-07 283 瀏覽
1. 熱豆腐花,滑!毫無澀味,正!2. 凍豆漿,爽!感覺應該有加咗綠豆(?),好正!3. 三拚,值!每日10點半後先有,啱好趕上第一鍋新鮮炸,good!魚腐同普通唔同,唔係好重魚味,反而帶有點豆味~釀豆腐,d豆腐一d都食唔到石膏味~至 至 至推薦——釀豆卜!!係我食過最好味嘅釀豆卜,肉唔多,豆卜香脆唔油膩,簡直食唔停口,極力推薦單點一人一份至過癮!!
1. 熱豆腐花,滑!毫無澀味,正!
2. 凍豆漿,爽!感覺應該有加咗綠豆(?),好正!
2016-10-05
15 分鐘 (堂食)
$13 (早餐)
  • 凍豆漿