2005-10-30 8 瀏覽
都ok ga, 當然重味過許x 山啦, $25 係大o既, $23 係中o既, $12 係細o既, 其實我唔係好識食龜令膏, 所以都唔知how to 形容佢tim~
2005-09-25 10 瀏覽
甘蔗汁$7 一杯, 味道好甜, 其實又唔覺同出面o個d有咩唔同, 不過都幾好味o既~o個度真係好好好懷舊!

o個度真係好好好懷舊!
2005-09-01 8 瀏覽
一直以來﹐公利的庶汁都是我的最愛。但自從上次覺得味道淡了點後﹐便沒有勇氣再去試。若再失望的話﹐可能便不會再去了。今午路過公利就再試試﹐我見到庶汁顏色比從前的較淺色。豈料同事還大叫"唔該3枝庶汁!"回公司後﹐與同事不約而同的謂"比上次又淡左喎" 雖然﹐依然清甜...依然比其他地方的為汁好多倍..但已與昔日的公利有很大的距離了。或許因為大家也不喜歡太濃的關係吧..但..還可以回到以前嗎?
2005-07-30 16 瀏覽
16-7-2005 1500吃罷民園,熱到跳舞,要消消暑,原來呢度距離民園唔遠,好老實講,上星期三先至經過Hollywood Road 都唔係好覺眼,對眼生黎做乜呢?好耐冇飲過甘蔗水,可惜只有熱,冇凍,唯有點甘蔗汁,好甜,但係新鮮製造,唔會飲完口渴,本來想吃精裝龜靈糕,可惜個胃有限,唯有等下次黎。
16-7-2005 1500

2005-07-29 7 瀏覽
...個個都飲蔗汁...蔗水但我反而次次都係去食龜令膏, 係店食完1個之後, 仲會打包幾個精裝, 1星期內慢慢嘆....^^清熱氣.....~~~
...個個都飲蔗汁...蔗水

但我反而次次都係去食龜令膏, 係店食完1個之後,
仲會打包幾個精裝, 1星期內慢慢嘆....^^

清熱氣.....~~~
2005-07-29 8 瀏覽
After 玉葉dessert, still feeling thirsty, at first wanted to buy a coke at 7-11, then passed by公利, so decided to get a 蔗水here.1.蔗水:7分, a small cup of 蔗水, would not be too sweet, just good for me after the seafood lunch in Foshan. Interesting to drink in front of 黎明. If you were looking for something that were more tasty and sweet, 公利would not be your cup of tea.Maybe I am getting older and older, so I would give favorable comments to this kind of traditional place.

早前經常去民園,幫趁過呢度1,2次。唔係見閒家打呢章牌,真係走左雞唔記得。第一次甜到飲唔晒,第二次醒目,去7仔買杯冰加埋飲。其實就無咩特別好講,一來搵下笨塞段野,二來,黎明個樣好猛鬼羅!夜嘛嘛睇好正羅。邊個細路唔做功課百厭就帶睇黎睇下啦。包佢乖晒!
早前經常去民園,幫趁過呢度1,2次。
唔係見閒家打呢章牌,真係走左雞唔記得。
第一次甜到飲唔晒,第二次醒目,去7仔買杯冰加埋飲。
其實就無咩特別好講,
一來搵下笨塞段野,
二來,黎明個樣好猛鬼羅!
夜嘛嘛睇好正羅。
邊個細路唔做功課百厭就帶睇黎睇下啦。
包佢乖晒!
2005-07-07 9 瀏覽
20050706 3pm我食完九記, 行親上荷里活道條樓梯都勁口渴, 都一定會果o黎買杯蔗汁或者蔗水. 公利開響呢個位都可謂食盡地利. (不過好明顯係公利開先o架wor~hahaha)今次都唔例外, 要o左杯蔗汁($6), 依然勁甜.雖然係咁, 我希望呢個routine 可以繼續落去啦, 唔好好似泰昌民園咁就好啦.附圖係門口個燈箱張畫~到幾型o架~
20050706 3pm

今次都唔例外, 要o左杯蔗汁($6), 依然勁甜.

附圖係門口個燈箱張畫~到幾型o架~
2005-05-12 4 瀏覽
好清甜,其實都係普通竹蔗水,唔係特別好飲,我巳經烚熟狗頭咁去買,個男人塊面都重黑過隻鑊!
好清甜,
其實都係普通竹蔗水,
唔係特別好飲,

我巳經烚熟狗頭咁去買,
個男人塊面都重黑過隻鑊!
2005-04-04 3 瀏覽
同朋友在Assaf食完,信步行上荷李活道,佢對這裡幾有興趣,仲想食下龜岭膏,就兩個坐了入來。二時許,只有兩個街坊在飲野,加埋老闆三個在看獨臂刀,好不輕鬆。叫了兩碗小的龜岭膏,這裡小的17蚊,大的才只加3蚊,但因剛才那餐還未完全落格,吃不得那麼多了。小的看似細細碗,其實吃起上來也不少的。加點蔗汁,不太甜味道甘甘地,有沒有奇效就不知,不過吃了多年,有時作喉嚨痛來吃兩日就無事,相信清熱還可以吧!朋友對四周的一切都好有興趣,拿住部相機影完又影,好開心。埋單34蚊,唔算平,但耐不時也要來清一清的。
朋友對四周的一切都好有興趣,拿住部相機影完又影,好開心。
埋單34蚊,唔算平,但耐不時也要來清一清的。
2005-03-26 8 瀏覽
細個時成日黎飲庶汁,由記得外婆在生時說過清明期間的竹庶特別當造清甜非常。先來一杯,味道依然的好,清甜得來帶一絲新鮮蔗才有的草青味。不時不食,大家不妨趁著依家竹蔗當造,飲番杯o拉! ^_^

先來一杯,味道依然的好,清甜得來帶一絲新鮮蔗才有的草青味。

不時不食,大家不妨趁著依家竹蔗當造,飲番杯o拉! ^_^
2005-02-13 7 瀏覽
蔗汁好濃又唔太甜,味道好真唔係得個甜字。飲完感覺都幾舒服。
蔗汁好濃又唔太甜,味道好真唔係得個甜字。飲完感覺都幾舒服。
2005-01-07 6 瀏覽
庶汁好甜, 夠凍...真係好正呀~!個鋪位好懷舊feel,出面幅畫都係~唔知佢其他涼茶work唔work既呢~!?
庶汁好甜, 夠凍...
真係好正呀~!

個鋪位好懷舊feel,出面幅畫都係~
唔知佢其他涼茶work唔work既呢~!?
2004-10-06 9 瀏覽
行過口渴又趕住行就拿拿臨響到買杯野飲, 淡淡地當水飲都幾好, 因為飲庶汁既話我諗都要飲完再飲水. 不過就太細杯唔夠喉(唔係好飲得滯只係唔夠止渴)但我就唔太鍾意佢唔暖又唔凍, 可能放左好耐.

但我就唔太鍾意佢唔暖又唔凍, 可能放左好耐.
2004-08-26 28 瀏覽
食完蓮香,就來飲庶汁,一入門口就見到隻貓貓坐係張櫈到,好彩無嘜貓味(但感覺好似唔係好衛生敢),我地叫了庶汁&庶水:庶汁$6-好濃好味.庶水$4-我試了一啖,好淡無嘜竹庶味,真係好水.小熊飲野時候望到店最入面(有好多竹庶一支支棟矖係到,好似唔係好乾淨),佢問我唔知佢地有無洗下d竹先榨呢??p.s.味道俾分只計庶汁(不包括庶水)
庶汁$6-好濃好味.
庶水$4-我試了一啖,好淡無嘜竹庶味,真係好水.
p.s.味道俾分只計庶汁(不包括庶水)