2008-04-21 3 瀏覽
茶就飲完~包都食完為食的小比就是還有Part III的說~因為都四五點~小比今晚都唔會再食得落野所以決定食埋甜點諗緊食XTC ge sorbet好還是蔗汁好~最後都係揀左蔗汁~hehe其實$7一杯~都唔係話平但係呢度ge蔗又真係甜美過人~~~唔似得許x山個d咁~~~~~~~~~~~可能唔係當造~今日杯蔗汁無咁甜甜的~但係呢份清甜ge感覺~已經將所有野都靜止住了~每次都好想食呢度ge蔗汁糕~~但每次黎飲蔗汁都係係勝香園食飽飽行上黎~結果次次都唔記得留位~~~唉呀!下次一定要記得呀~~~~~
茶就飲完~包都食完
為食的小比就是還有Part III的說~
因為都四五點~小比今晚都唔會再食得落野
所以決定食埋甜點

諗緊食XTC ge sorbet好還是蔗汁好~
最後都係揀左蔗汁~hehe

其實$7一杯~都唔係話平
但係呢度ge蔗又真係甜美過人~~~
唔似得許x山個d咁~~~~~~~~~~~

可能唔係當造~今日杯蔗汁無咁甜甜的~
但係呢份清甜ge感覺~已經將所有野都靜止住了~

每次都好想食呢度ge蔗汁糕~~
但每次黎飲蔗汁都係係勝香園食飽飽行上黎~
結果次次都唔記得留位~~~

唉呀!下次一定要記得呀~~~~~
2008-04-19 11 瀏覽
食完麵, 有點口乾, 就黎左呢間有VINTAGE 黎明畫既公利, 試一試佢個蔗汁糕.一碗蔗汁糕, 盛惠十元! 個糕有濃濃既蔗汁味, 又有咬口~ 都算幾好味~ 而且可能佢地都算係獨家~不過就冇蔗汁咁解渴, 所以下次想解渴, 都係飲蔗汁啦~

一碗蔗汁糕, 盛惠十元!

不過就冇蔗汁咁解渴, 所以下次想解渴, 都係飲蔗汁啦~
2008-04-13 10 瀏覽
N年前上環補習學生個阿媽買過蔗汁我飲幾好飲,記得個名間舖無乜人叫在龜苓膏、蔗汁同蔗汁糕龜苓膏唔苦,唔知有無效蔗汁糕就重蔗汁味同埋應該少魚膠粉嘅蔗汁好清甜,正野應該買支外買先arm...
N年前上環補習
學生個阿媽買過蔗汁我飲
幾好飲,記得個名

間舖無乜人
叫在龜苓膏、蔗汁同蔗汁糕
龜苓膏唔苦,唔知有無效
蔗汁糕就重蔗汁味同埋應該少魚膠粉嘅
蔗汁好清甜,正野

應該買支外買先arm...
2008-04-11 37 瀏覽
一個人, 係god買唔到野, 個人嬲嬲地, 因為好趕住要, 行下行下就到呢邊, 見到黎明張vintage poster就呆一呆, 突然發現原來係老字號-公利, 即刻入去食個庶汁糕下火10蚊, 好抵食, 好清甜, 而且魚膠粉落得唔多, 好正! 再加多杯庶汁, 20蚊有找, 抵到爛! 重點係佢真才實料, 冇添加糖精, 食落都healthy一點, 下次同朋友黎番炒先得

2008-04-10 12 瀏覽
如食評家蝗蟲同學所言,顏色似馬蹄糕,略有蔗汁味,十分煙韌.若蔗汁味濃些更佳
2008-04-09 12 瀏覽
中午到附近麵店食完麵, 眼見這古色古香涼茶鋪, 其大柱亦標榜其蔗汁出色. $6一杯, 攞返Office, 解解渴. 沒有入去, 但已經大概了解其內部格局, 不知有沒有留聲機, 有的話真可以帶人回到花樣年華的時代.竹蔗水, 飲得出是鮮搾蔗汁, 多年黎用心做的Local涼茶鋪已不多, 大多已經集團化, 同所謂的自設新界廠房. 後店自己煲涼茶的拍拖式涼茶鋪, 就黎只有博物館才睇得返. 香港特色, 要保持.

香港特色, 要保持.
2008-04-08 11 瀏覽
行到身水身汗,馬上來杯凍蔗汁,一啖順着喉嚨吞落肚,無比嘅快感...完全無糖精嘅人工味,只飲到蔗嘅清甜。仲去飲可樂解渴,係唔係傻架?有機會再嚟,先吃一口蔗汁糕,再來一啖蔗汁。乜嘢暑都消晒...

2008-03-27 12 瀏覽
三月二十日去完蘭芳園之後行左黎呢度,本身想食蔗汁糕,但係因為太早未有...可惜蔗汁真係好好飲,我諗香港都無咩地方可以飲得到咁好既蔗汁了$7女友食龜苓膏,重藥味$12
三月二十日

女友食龜苓膏,重藥味$12
2008-03-15 3 瀏覽
一班夜鬼在炸雞店大肆破壞之後,混身是火,當然要清一清熱.二話不說公利)在分叉路上,大家方向大不同.有人趕住去H&M試裙,我們就去公利解一解熱.有人第一次來,看見門外的Vintage黎明照而嘖嘖為奇.為時已晚,沒有蔗汁糕,喝回蔗汁,一連兩杯,無添加的天然蔗糖甜味,實在舒暢.天花上吊扇仍轉動電視上仍播著賽馬店內花貓仍舊每晚外出"留情".但身邊人不是她,就算杯中蔗汁點甜,也敵不過心靈上的苦澀.沒有妳之後,冰般冷水撥向胸口.
公利)

天花上吊扇仍轉動
電視上仍播著賽馬
店內花貓仍舊每晚外出"留情".

但身邊人不是她,就算杯中蔗汁點甜,也敵不過心靈上的苦澀.

沒有妳之後,冰般冷水撥向胸口.
2008-03-15 13 瀏覽
After dining at 玉叶, we passed by here to have the perfect complementary drink to refresh ourselves.Fresh sugar cane juice taste quite different from ready-made cane juice; it does not only taste sweet, but also carries an aroma of freshness.It's all perfect except for the walk up/down to this place.

Poster with Leon look-alike :)
2008-03-12 5 瀏覽
蔗汁糕十蚊一碗,清清甜甜咁,真係幾好食!!另外仲試左中size凍既龜苓膏,好大碗呀,真係幾抵,兩個人都差D食唔晒PS:果度有隻貓走黎走去,怕貓既我見到佢無啦啦o係我腳邊走過,真係嚇死!!

2K
2008-03-10 28 瀏覽
上兩個星期中午0黎過想試蔗汁糕, 點知0個個鐘數未有得賣, 唯有繼續飲蔗汁($7)... 今日又0黎碰碰運氣, 終於試到了蔗汁糕($10).顏色有d 似「無添加」的homemade 馬蹄糕, 不過當然無馬蹄啦, 食落其實就係solid state 的蔗汁, 清甜又好黏好煙韌, 都幾好食.不過都係liquid state 的蔗汁0岩我d =P

不過都係liquid state 的蔗汁0岩我d =P
2 March 2008 蔗汁
10 March 2008 蔗汁糕
2008-02-26 9 瀏覽
Feb 26, 2008 @ 公利Went by this store before and didn't get a chance to give it a try. Finally went there today and try their 龜苓膏and 蔗汁糕. First time someone ask me if I want large, medium, or small size 龜苓膏. The 龜苓膏is pretty cheap ($25 for large) but I think it does not taste very 甘苦. $10 蔗汁糕is not a bad choice neither, but I think it should taste even better if it is cold. May be I will ask if they have cold 蔗汁糕next time. I would need to try that 蔗汁too.
Feb 26, 2008 @ 公利

蔗汁糕
龜苓膏
2008-02-24 12 瀏覽
又來清熱,除了例牌的兩盅大龜岭膏,還來多一個蔗汁糕。話時話,也是頭一趟吃這一味,用一個小碗盛著凝結了的蔗汁糕,再切幾刀就可以吃了。賣相一般,但吃起來卻又很不錯,相當清甜,口感也好,夾著帶點微甘的龜岭膏來吃,很討好。十蚊一碗,值得一試。龜岭膏當然也不錯,至少魚膠粉下得少,滑溜而味道天然,廿八蚊一盅大的,實在時不時來吃一吃。包尾買支蔗水回公司當水喝,當然唔少得。
又來清熱,除了例牌的兩盅大龜岭膏,還來多一個蔗汁糕。

包尾買支蔗水回公司當水喝,當然唔少得。
2008-02-20 21 瀏覽
同老婆去中環G.O.D. 買完野,有點口渴所以黎飲杯庶汁。週末下午附近人流不多,感覺休閒。P.S.: 牆上POSTER真係好似十幾年前的黎明。
同老婆去中環G.O.D. 買完野,有點口渴所以黎飲杯庶汁。

週末下午附近人流不多,感覺休閒。

P.S.: 牆上POSTER真係好似十幾年前的黎明。