2020-10-22 1375 瀏覽
由於呢個商場嘅酒樓選擇非常少🙌🏻所以我哋係冇得揀嘅情況底下入咗去三個人叫咗四款嘢食本人覺得最好味既係鳳爪排骨飯連仔仔都食左兩碗😂味道正常 價錢稍為貴值得一提係有bb櫈提供啱晒一家大細❤️
由於呢個商場嘅酒樓選擇非常少🙌🏻

味道正常 價錢稍為貴
值得一提係有bb櫈提供
啱晒一家大細❤️
2020-06-23 1688 瀏覽
一點去到,等左半個鐘,都預左,慢一步就係慢一步。好肚餓,一坐低就寫左幾個點心,諗住分兩次落單,啲嘢吾會一次過上,吾怕食物凍左食吾切首先係懷舊黑芝麻卷,芝麻味濃,可惜吾夠煙韌,咬落淋淋爛爛,吾合格蝦餃普通,四粒蝦餃皮未夾都穿左,令人失望蝦大隻,肉實,吾彈牙,胡椒味濃,掩蓋左蝦味人,也食吾出筍味。叉燒包較佳,叉燒粒大小適中,吾太甜,包軟熟炸點吾好食。鵝肝蟹籽春卷,無鵝肝味,春卷皮韌,吾脆炸魷魚鬚好油,「皮漿」稔,吾脆香煎甜薄撐個邊略硬,包住花生醬,幾香,上面灑左啲花生同椰絲,花生香脆,呢碟叫最都ok食完呢轉,完全吾想再加單但呢個價錢,可以的話,可以選擇其他餐廳
一點去到,等左半個鐘,都預左,慢一步就係慢一步。

蝦餃普通,四粒蝦餃皮未夾都穿左,令人失望
叉燒包較佳,叉燒粒大小適中,吾太甜,包軟熟

炸點吾好食。鵝肝蟹籽春卷,無鵝肝味,春卷皮韌,吾脆

炸魷魚鬚好油,「皮漿」稔,吾脆

食完呢轉,完全吾想再加單
但呢個價錢,可以的話,可以選擇其他餐廳
2020-06-22
2020-06-22 1019 瀏覽
今日又來八月花dinner ,,見到二人餐d野食都ok,,第一次叫二人餐,,首先嚟咗個龍蝦湯,龍蝦味有,味道不錯,之後嚟咗個冬菇鮑魚菜心,飽魚冬菇都淋,但佢既魚整得好鹹,一般,最後覺得唔夠食,加多個醬油骨,比想像中好味。
2020-05-14 1679 瀏覽
話說今日經過沙田home town 嘅呢間中菜,見到門口話堂食全部半價,係超級抵,因為小妹平時都覺得呢間好貴前菜 - 安格斯牛沙律個牛肉好薄好香,是略冷的,但好好食,大推!另外一個推薦的是櫻花蝦米粉絲煲,個櫻花蝦好香,d配菜好夾,令人一口接一口的,重口味的你不可錯過!香酥鴨 - 個皮炸到無曬肥油,肉質又嫩,個sauce 是沙茶嘅味,小妹覺得唔點都好食!最後黎個清清地嘅菜,個菇好特別!總結,埋單半價4百幾,呢度你會試到好多fusion 左嘅中菜,環境好舒服,值得一提是個茶都係好飲的呢!

前菜 - 安格斯牛沙律

個牛肉好薄好香,是略冷的,但好好食,大推!

香酥鴨

最後黎個清清地嘅菜,個菇好特別!

2020-04-18
香酥鴨
  • 櫻花蝦米粉絲煲
2020-04-17 1595 瀏覽
自"限聚令"實施以來,特別懷念三代同堂出外聚餐的情景,重溫之前與家人吃飯的照片,想談談八月花的飯局。曾到過八月花在九龍塘和尖沙咀的分店,食物質素不錯,第一次來沙田分店。當天我們有十多人,沒有吃套餐, 因為想多嚐幾味,散點小菜,雖然例牌每碟份量不大, 但吃了多款菜式,不能盡錄, 以下幾款印象較深。有機腐竹鮮淮山(小) 先來個前菜,賣相不錯,但我對淮山有點敏感,只吃了有機腐竹,幼滑有豆香,相當醒胃。蟹肉小米餅(小) 這個較像西/日式前菜 ,脆口的小米餅上放了大撮蟹肉,混了蛋黄醬,灑了少許孜然粉, 夾著生菜和蕃茄,滋味之中帶清爽!招牌脆皮燒嫩鵝 (例)菜名標榜是"嫩鵝", 果然與別不同,外皮香脆,肉質粉紅軟嫩中帶堅挺,鵝味香濃,很美味!薄荷安格斯牛肉炒菜遠沙嗲牛肉常見,但特別之處是加了薄荷葉炒, 安格斯牛肉厚身腍軟,味道不錯,薄荷葉有清新感!洛神花黑豚骨可樂骨、士多啤梨骨很常見,但以洛神花汁煮肉骨卻少有,雖然略嫌細塊,但酸味獨特,炸得酥脆,加洛神花汁煮,開胃又解膩!一向喜歡洛神花,我在家中天台種植,每年開花一至二遍。收成時放在暖壺泡水喝,愛吃酸的不用放糖,是有助消化和降三高的健康飲品。原來加

有機腐竹鮮淮山(小)

蟹肉小米餅(小)

招牌脆皮燒嫩鵝 (例)

薄荷安格斯牛肉炒菜遠

洛神花黑豚骨
一向喜歡洛神花,我在家中天台種植,每年開花一至二遍。收成時放在暖壺泡水喝,愛吃酸的不用放糖,是有助消化和降三高的健康飲品。原來加入小菜又有一番風味,這煮意相當好!

菠蘿咕嚕肉
腍滑有肉汁,酸酸甜甜,味道濃淡適中。菠蘿咕嚕肉是我的至愛之一,每逢到第一次光顧的中菜館,總愛點這個嚐味。因急不及待,人先吃,手機才吃,照片少了兩塊肉。

極品醬油炒飯
什麽? 炒飯只有醬油加葱花? 真大膽 ! 豉油皇炒麵也有些蛋絲和芝蔴吧! 但想不到這個炒飯簡簡單單,但又幾好味,很驚喜! 可能因為用了極品醬油!

雜果燒仙草~
蜜瓜、哈密瓜、士多啤梨都是大大粒的,燒仙草併奶凍黑白分明,相映成趣! 還有幾件是黑白相間的,賣相、口感、味道都好!

其實另外還吃了杏仁茶,但印象較深的卻是雜果燒仙草。因為中菜館一般供應傳統中式糖水,很少有類這潮食甜點,特别又美味!
  • 雜果燒仙草
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 招牌脆皮燒嫩鵝
  • 蟹肉小米餅
  • 有機腐竹鮮淮山
2020-04-17 968 瀏覽
第一次食八月花,估唔到11 點半食lunch 已經開始要等位依家要四人一台,我地九個人,要分三台,等左三個字到,唔想等就早d 到,或者外賣(應該抵食好多)我地個台得兩個人,但都叫左四樣野,想試多d芥末手撕雞,賣相一般,但味道好夠,芥末味超級勁,但鐘意食芥末既人應該好enjoy雞都有少少雞味而且都滑四樣野最好食就係菜心!!!真係烚到岩岩好,有少少口感唔會太淋,而且超甜!! 依個反而有少少敗筆就係個腸粉皮厚左d但入面仍然夠脆,而且蝦夠爽又大粒,好足份量依三粒係最貴,每樣值$2x, 但用料係靚蝦餃大舊而且真係好食鮑魚味道唔錯,可惜餃皮都係厚左少少中間炸蝦反而係d 炸條顯得大舊。。但其實隻蝦係好細粒。。三樣之中依個最普通整體真係好食過其他xx 樓,x 園 同集團酒樓,但價錢都真係偏貴,人均起碼$150

我地個台得兩個人,但都叫左四樣野,想試多d

芥末蟹子手撕雞

雞都有少少雞味而且都滑

菜心

四樣野最好食就係菜心!!!
真係烚到岩岩好,有少少口感唔會太淋,而且超甜!!

酥脆鮮蝦腸粉

依個反而有少少敗筆就係個腸粉皮厚左d

但入面仍然夠脆,而且蝦夠爽又大粒,好足份量

精品三弄

依三粒係最貴,每樣值$2x, 但用料係靚
蝦餃大舊而且真係好食

鮑魚味道唔錯,可惜餃皮都係厚左少少

2020-04-13
芥末蟹子手撕雞
菜心
酥脆鮮蝦腸粉
精品三弄
2020-04-10 705 瀏覽
沙田市中心較少企理中菜食肆,來來去去都是來八月花。說帝都酒店呢?抱歉樓底太矮布局迂迴壓迫感太強。說翠園呢?抱歉繁囂聲雜輪候入座甚久。粵菜點心講求新鮮製作。傳統茶樓點心師傅都要每早四時上班,由原材料開始制作。因工作刻苦,甚少香港年青人願入行繼承衣缽。招聘困難,老師傅又漸漸退休,加之行業人手競爭大,薪金上揚,連鎖酒樓為減省成本走點心工廠化生產,如稻香富臨等等。但工廠點心雖然成本平宜,味道極劣,有失點心精髓,味道不新鮮有雪氣,賣相粗糙沒有手作精緻美感。自己曾聘過點心主管,要求一位來自稻香主管進行招聘前試菜,結果弄得一塌胡塗,基本根基也不穩紮。想不到現在美心,也淪落至此。這裡八月花沒了掌舵點心師傅,只有死掉的機器點心。關於那次面試結果,最後聘了一位出自米芝蓮名門。他的蝦餃包作金魚狀,鮮蝦豬肉混合彈牙飽滿,再榨甘荀汁魚尾鉤上幾絲橙色,栩栩如生。再來是煎堆,糯米粉加入紅菜頭汁,炸成棗紅色取味貴妃妃子笑。這是層次上的不同,人家點心吃的是藝術層次,工廠點心則還停留在好吃不好吃之上。不說無關痛癢之事太多。點心部靈魂人物叫撈餡,食材味道全看他的功力,工作如撈鳳爪撈排骨撈肉餅撈叉燒等等。其他人物職位名稱都很

不說無關痛癢之事太多。點心部靈魂人物叫撈餡,食材味道全看他的功力,工作如撈鳳爪撈排骨撈肉餅撈叉燒等等。其他人物職位名稱都很別緻叫熟籠、煎炸、腸粉、夜市、包點等。如行工廠化點心,酒樓只需聘用低技術工人即可,不需再找點心師傅。那低技術工人,行內叫做「剪袋員」,將膠袋剪開,放進蒸爐之意思!

打開點心紙,即看到許多打叉售罄款式。入座時間尚早才是十二點左近,似乎廚房備貨不足。茶用茶包,茶葉被壓抑在一小透明包內,未能在沸水中自由翻滾,缺了茶的清香。

蛋撻
明顯工廠交來貨色,蛋漿凹陷離皮沒蛋味,鬆皮濕淋不脆沒熱度,還要賣超過$30,好好自省。我不反對用工廠大量生產,泰昌餅家工廠化生產是成功的,以往只有中環擺花街總店,現在被收購後區區亦有分店,女工在店內每次只焗一盤。焗前放撻模,剪開預製蛋漿,將漿倒進撻模內焗製。新鮮焗制,蛋漿平滑有水份,品質穩定一致。友人已要求退回,但侍應不作理會。
蛋撻

蝦餃
比公仔點心更差,餃皮沒光澤乾身硬淨,餡料過咸不彈牙沒蝦味,明顯是急凍工廠貨色,還要賣超過$40,欺人太甚了吧。傳統點心老師做蝦餃都講究十二摺,意思用陰力將澄麵粉一拉一放,做成十二個摺口,證明功力深厚細膩。餃皮要薄,蒸後呈半透明狀,看到內裡飽滿鮮蝦,蝦汁要充盈爽牙有黏性。
蝦餃

叉燒腸粉
制作腸粉多用女工,貪其巧手功夫,懂得使用陰力,不致腸穿肚爛。皮薄,叉燒配料合格,但師傅功夫尚未到班,腸粉許多破洞。但沒有重新制作,只將破爛的腸粉,放在底下一層,以為客人會看不見。
叉燒腸

肉絲炒麵
麵餅炸脆金黃後,淋上銀芽肉絲茨汁,相對點心反而成了午膳最味美菜式,但傳菜員好像忘了給醋呢。
肉絲炒麵

總括而言,還有點了其他點心如奶黃包皮厚不流沙,豬肚燒賣一盤散沙。本以為可拍些美麗照片,同行互相借鑑學習,但失望之致,是工廠化之錯。每位平均接近$150,味道差勁,要不是環境優雅,倒不如吃站著吃健康工房為佳。
2020-04-07
2020-03-24 339 瀏覽
美心中菜定位清晰,要成為市場上最高尚之中菜連鎖店。策略難度一在於如何確保不同分店食品質素一致、難度二是如何發揮創意令食品在市場別樹一幟。平日晚上光顧,想找個舒服寧靜方便泊車地方,傾談公事。在餐飲蕭條年代,客量大概五乘,員工人數沒有縮減,依然維持接待員、經理、部長、侍應、傳菜員齊備。客量對比員工人數,明顯有點過餘。普通中餐館,基本是一員工負責五張細枱。整齊無聲地擺放餐具是高級餐廳服務人員的基本功夫。這兒做到了,每一件食具都如藝術珍品,侍應小心放置,匙羹方向角度,銀器筷子位置絲毫不差。餐牌精心設計,應用了後現代設計大師之理念,餐牌無須是餐牌,餐牌無須刻意告訴顧客是餐牌。餐牌是寧靜客人心靈,讓客人舒暢神怡,也是體驗餐廳定位的工具。簡單用上一株盛開白蘭花作封面即可成事,印刷精美,用上厚度紙張,估計一本大概要十五元以上,願浪費封面位置刻上與食品無關之圖畫,可見老闆之器量,及營銷員工技巧之高,一般中菜酒家是望塵莫及。商務應酬最怕落單點菜,你推我讓。多會取信於侍應,問侍應有何推薦,竟要我們點選六人餐,但明明在座只得四人。莫非她撞鬼了,取笑她一番,她堅持仍說是優惠,說很多人點選的。感覺像有佣金,欠缺合

平日晚上光顧,想找個舒服寧靜方便泊車地方,傾談公事。在餐飲蕭條年代,客量大概五乘,員工人數沒有縮減,依然維持接待員、經理、部長侍應、傳菜員齊備。客量對比員工人數,明顯有點過餘。普通中餐館,基本是一員工負責五張細枱。

商務應酬最怕落單點菜,你推我讓。多會取信於侍應,問侍應有何推薦,竟要我們點選六人餐,但明明在座只得四人。莫非她撞鬼了,取笑她一番,她堅持仍說是優惠,說很多人點選的。感覺像有佣金,欠缺合適培訓。在座各位也開車,紅酒改為每人一小杯橙汁。

慢烤脆香茶燻鴨
師傅將日常燒鴨再作加工,把普洱茶葉、糖、米放在鑊內舖平,然後上放燒鴨透過煙燻方式,讓茶香味道黏在食材上。這種避免直火形式烹調方法,個人沒太大好感,只有煙三文魚配哈上蜜瓜粒才甘願花錢購買,煙燻方式之鴨皮不夠明爐烤般乾脆,肉質又如乾柴般嚡口,感覺略如咀嚼煲湯豬肉。所以在伴菜配搭上加點醬汁及包餅以滲點水份。
慢烤脆香茶燻鴨

上湯焗加拿大龍蝦伊麵
加拿大龍蝦同屬緬因州蝦種,都是肉身細鉗子大。對比波士頓龍蝦生活在淺水區,加拿大龍蝦在深水區,蝦身結實殼略淺色。緬因州只在紐約稍上,驅車約兩小時左右,大多餐廳都賣龍蝦,都用粗糙方法制作,價格與香港差不多。工作時常購入大量加拿大及波士頓龍蝦空運來港,以發泡膠盒盛戴,加上乾冰凍暈,兩日後取回放入水中,回歸生猛饗客。它們被捆綁,也能打架,也會吃同伴充飢,總發現池底會有些殘身軀殼。上湯焗龍蝦伊面,對廚師來說基本沒難度可言,高湯煮麵煮蝦,乾水後放在碟上淋芝士芡汁即成。投訴只有雖然蝦頭無用,但去了哪了,應用作熬湯吧。

炭燒半熟安格斯牛肉沙津
冷盤菜式,將安格斯牛塊切出十二件5mm厚牛肉。可惜廚刀手勢參差,每塊長度不一,賣相大打折扣。自己炭燒做法是切片後,預備一塊燒烤網,搽一層牛油免黐底。鐵網燒紅後放上牛肉,霎刻間肉色即由棗紅變為淺啡,輕塗一層照燒汁醬,三十秒後反轉再燒三十秘即成,牛香四溢,牛脂溶掉落在炭上咋咋作響,更美妙是賣相可人,烤網將牛肉燒成一格格縱橫交錯,肉邊帶點微焦。要袂火力夠猛,肉身每邊各燒三十秒以內,熟度剛好半熟至七成,內裡紅嫰帶肉汁,外脆微焦,引人垂涎三尺。但這裡廚師工藝普通,烤爐火力較弱,牛肉過熟,沒有烤網,明顯是用平底烤爐,賣相不夠吸引。底層舖洋蔥甘筍絲,淋一層甜醋沙津汁醬,冷凍即成。一塊牛肉,夾著伴菜,混和汁醬,口感酸甜,同時帶有牛香洋蔥味道,確是醒神開胃。

龍蝦蛋白燴燕窩
侍應在桌旁分湯奉上,沒看餐牌就喝了一口,以為是蕃茄蛋濃湯。湯色及味道都像極了,完全是胡鬧,完全不像餐牌龍蝦湯。湯只有蕃茄味道,嚐不到什麼龍蝦、蛋白啦、還有竟把透明無味之燕窩加入紅色濃湯之內,簡直暴殄天物,浪費食材。正宗做法炒蝦頭蝦殼再加入高湯,慢火熬制約一小時,湯身漸稠呈橙色,味道有海鮮獨有清香,加入白酒隔渣放點忌廉即成。湯碗用淺身闊碗,伴上法包粒,美妙哉。平身見識少,只知西湯龍蝦做法,首次領略中菜,龍蝦等於鮮紅蕃茄湯罷了。侍應不斷說有兩碗湯餘,但我們真的不覺似是湯,沒人肯添加。
龍蝦蛋白燴燕窩

原隻蠔皇花膠扒
這菜是高潮位,六件花膠扒都非常大件,場面先聲奪人。放水發花膠至腍身微透要若干小時,每次換水都要清刷乾淨。慢火加薑蔥高湯煮至花膠軟身入味取出備用,灼唐生菜備用。將食材砌進煲仔內,淋上蠔汁,燒紅煲仔上枱。花膠扒不過腍不硬身,不用刀切,硬度剛好,可直接放進口內輕易咬開。蠔汁質稠包實花膠,扣扣入味,質素高上。

101鮮菓拿破崙
特意問侍應,究竟如何在中菜廚房做餅底?答案是交貨來再加工,確實美心中央廚房產能大,其他中餐廳沒可能願花費時間光蔭制作逐層逐層併砌的拿破崙餅件。這件拿破崙手工未達上乘之作,每一塊皮都是獨立散開,像是互不認識。理想的做法是幾塊餅皮合為一層,咬時餅碎散開落在嘴邊身上。生果糕醬亦少得可憐,如在吃乾餅脆。但為何餐牌有叫101字,想不著頭腦呢??
101鮮菓拿破崙

總括而言,營銷方法極緻,但餐牌只求別樹一幟,忽略廚師之掌控能力。
2020-03-03 609 瀏覽
幾個人飲茶,各自點了不同的點心,好興奮。食物端上來時都是 熱騰騰的,似是新鮮製作的。▶️菠蘿奶黃焗餐包我記得吃過是有菠蘿的菠蘿包啊,朋友不信,我再多點一次證明一下。▶️招牌酥脆鮮蝦腸粉腸粉滑,中間夾著脆脆▶️乾炒牛河有鑊氣,牛肉冇醃到肉質鬆散,值得一讚。▶️鮮蝦鳳冠餃蝦大隻,爽口▶️雀籠點心有鮑魚酥、燕窩蛋撻、炸蝦、 蝦餃燒賣等,最喜歡就是鮑魚酥。▶️鵝肝蟹子脆春捲不太香脆沒有咬口,可能當天不是新鮮炸▶️薄仔煎釀三寶同外面街舖差不多,稍有點太油。▶️沙拉炸蝦角外皮太乾,味道ok▶️蘿蔔糕煎得剛剛好,外層香脆我們都一致認為食物水準不錯。茶葉都不錯的,茶香味甘。

▶️菠蘿奶黃焗餐包

▶️招牌酥脆鮮蝦腸粉
腸粉滑,中間夾著脆脆

▶️乾炒牛河
有鑊氣,牛肉冇醃到肉質鬆散,值得一讚。

▶️鮮蝦鳳冠餃
蝦大隻,爽口

▶️雀籠點心
有鮑魚酥、燕窩蛋撻、炸蝦、 蝦餃燒賣等,最喜歡就是鮑魚酥。

▶️鵝肝蟹子脆春捲
不太香脆沒有咬口,可能當天不是新鮮炸

▶️薄仔煎釀三寶
同外面街舖差不多,稍有點太油。

▶️沙拉炸蝦角
外皮太乾,味道ok

▶️蘿蔔糕
煎得剛剛好,外層香脆

我們都一致認為食物水準不錯。茶葉都不錯的,茶香味甘。
  • 鑊仔煎釀三寶
  • 雀籠點心
2019-10-30 1780 瀏覽
幾位好友一聚,相約八月花風花雪月一番。點了很多的點心,令我們滿意的是,每款食物端上來時都是 熱騰騰的,似是剛製作好的。鮮蝦鳳冠餃蝦大隻爽口雀籠點心有鮑魚酥、燕窩蛋撻、炸蝦 蝦餃燒賣 等所有點心都很飽滿很吸引人。鵝肝蟹子脆春捲香脆有咬口,新鮮炸起薄仔煎釀三寶沙拉炸蝦角蘿蔔糕煎得剛剛好,外層香脆菠蘿奶黃焗餐包有菠蘿的菠蘿包啊招牌酥脆鮮蝦腸粉腸粉順滑,中間香脆,只有新鮮做起才有這樣的效果。乾炒牛河驚喜!夠鑊氣,牛肉冇醃到肉質鬆散,很難得的。個個都食得好滿意😍😋。 大家相約將來再來吃過,試食其他 點心。
幾位好友一聚,相約八月花風花雪月一番。

鮮蝦鳳冠餃
蝦大隻爽口

雀籠點心
有鮑魚酥、燕窩蛋撻、炸蝦 蝦餃燒賣 等
所有點心都很飽滿很吸引人。

鵝肝蟹子脆春捲
香脆有咬口,新鮮炸起

薄仔煎釀三寶

沙拉炸蝦角

蘿蔔糕
煎得剛剛好,外層香脆

菠蘿奶黃焗餐包
有菠蘿的菠蘿包啊

招牌酥脆鮮蝦腸粉
腸粉順滑,中間香脆,只有新鮮做起才有這樣的效果。

乾炒牛河
驚喜!夠鑊氣,牛肉冇醃到肉質鬆散,很難得的。

用餐優惠
信用卡優惠
  • 雀籠點心
2019-09-16 1170 瀏覽
又來到沙田 Home Square 吃午餐。我倆等了不消五分鐘便可入座。美心中菜正推廣老點家老菜,持滙豐信用卡者更享八五折優惠。~蓮蓉皮蛋酥酥皮鬆化,饀料內的蓮蓉和皮蛋分量不太多,味道也算過得去。~香芋燒腩卷這個現今未必在酒樓吃到的懷舊點心絕對是意外驚喜。香芋粉滑,燒腩肥瘦肉適中,南乳味香濃。一口咬下這卷,味道層次高元化。~沙嗲斑腩煎米粉沙嗲味不重,所以一點也不辣。斑腩雖然骨較多,但味鮮。米粉煎得脆口,配合有沙嗲芡汁斑腩來吃,最好不過。

~蓮蓉皮蛋酥
酥皮鬆化,饀料內的蓮蓉和皮蛋分量不太多,味道也算過得去。

~香芋燒腩卷

~沙嗲斑腩煎米粉

2019-08-07
2019-08-31 957 瀏覽
平日上午來到HOME SQUARE的八月花飲茶. 平日11點來到, 二人不用等位直接入座. 用餐時間為個半鐘. 店內有七成客人.老點家老菜有推廣, 這些點心以匯豐卡埋單有85折. 點心有特式. 點了香芋燒腩巻和順德炸奶巻. 炸奶巻上枱要快食, 否則凍了就不好食. 炸奶不算滑. 燒腩巻肥厚, 包皮剛好包圍著香芋件和肥厚腩肉. 包皮有痴牙情況. 另外, 點了三個點心. 蒸排骨肉細粒, 碎碎的. 燒賣不過不失. 韭黃鮮蝦腸粉, 大讚! 鮮蝦好大隻, 彈牙. 豉油不咸, 清清

2019-08-28
2019-08-04 891 瀏覽
和中學同學同老師相聚,梗係有好多話題和說不盡的往事!我本來食開又一城八月花,今次Book 左沙田呢間。食物水準很好之餘,枱與枱之間有足夠空間和不會太嘈,可以安心傾談!最重要係冇要求交枱時間!我由5.30坐到成10點!😄😄7個人叫左6個菜,4個 Dessert 好滿足!

7個人叫左6個菜,4個 Dessert 好滿足!
烤鴨
烤鴨
2019-06-12 1341 瀏覽
呢一間已經成為我同老公嘅飯堂啦最喜歡平日跟老公一起吃這一間因為我哋有申請相關嘅信用卡所以食飯平時係有五折優惠🤭🤭🤭但係最近改咗得六折優惠但係我同老公都覺得物超所值嗰日大約我哋8:00入座基本上唔需要等位而且坐得舒服唔使同隔離枱貼得好近😊最鍾意有私人空間可以傾吓計一坐低我哋連餐牌都唔使睇立即點左我哋最愛嘅叉燒王(每次我都叫加瘦)埋醬油炒飯叉燒王一如既往咁又’林’又入味,我會叫瘦叉燒都唔會乾爭爭! Perfect池!!!而醬油炒飯,有濃郁嘅薑味,醬油味濃郁,熱辣辣新鮮即炒! 真係可以扒好多碗飯
呢一間已經成為我同老公嘅飯堂啦

一坐低我哋連餐牌都唔使睇
立即點左我哋最愛嘅叉燒王(每次我都叫加瘦)埋醬油炒飯

• 醬油炒飯
2019-04-24 1440 瀏覽
同親屋企聚會食飯就去食中菜,其實中菜最講究,煩事講火喉,所以有時覺得中菜貴都貴得有道理!去完附近探姨姨,大家都問附近有咩中式菜好食,姨姨話咁多人不如食中式菜!因為可以叫多啲嘢。加上媽媽鐘意食乳鴿,姨姨話呢到嘅乳鴿勁出名,好快就會無哂。呀媽聽到即刻話好呀好呀,哈哈!一行十人,等位唔算耐,加上店員都好有禮貌,所以都唔錯!一嚟到未睇個餐牌就即刻叫咗個乳鴿先,哈哈😄!花雕醉乳鴿,用花雕酒去煮好香,媽媽都大讚好味!